Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.308.142
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
ivan dragi kaže...

1. Baš me zanima jel Deus...

2. - odnosno pitanje za desua - koliko kanađana naših godišta (do 35 - 40 godina) ima svoj stan i auto?

1. Iznajmljujem :-) I ne planiram kupiti nesto svoje tako skoro.

2. Od svih prijatelja koje poznajem, dvoje su kupili svoj stan. Jedan je imigrant, a druga ima svoj biznis za >100K $ i lukavo si rijesi porez na manje od 10% godisnje... auto imaju maltene svi osim mene, no mislim da je to vec stvar kulture. Vecina njih, kad ih suocis sa stvarnoscu, priznaje da im auto u biti ne treba, ali naci ce sto i jedan razlog ili naviku koju ne mogu rijesiti bez osobnog auta...

No - imaj na umu da su ovdje podstanari _jako_ zasticeni zakonom, pocevsi od uvjeta pod kojima te mogu izbaciti iz stana (ne mogu) i kako/kada i za koliko ti smiju povisiti stanarinu (otprilike max 20$ godisnje).

Bypass kaže...

Objasni kako kvadrat stana može koštati prosječno recimo 9000 kuna. Ako staviš i cijenu rada, materijala i svega u to, ne košta ni 100€ po kvadratu. Pa onda to nije precjenjeno?

Građevinska mafija se gadno bogati na plećima naroda, u sprezi sa političarima i bankarima koji im daju kredite. Oni ne zarađivaju duplo po kvadratu, oni zarađivaju desetke puta više nego što su uložili. Sve ostalo je društvena komponenta, kao lokacija bla bla. To nam je truli kapitalizam donio.

To je istina, ali racunica je jednostavna:

uzmimo hipotezu da dobijes na poklon kucu u Opatiji na rivi. Dakle, pogled na more i sav taj jazz.

Da li bi prodavao po 100 eura kvadrat, kad znas da imas ljudi koji bi bez trunke razmisljanja ponudili i po 2000 eura kvadrat? Takodjer, cak i da ti ponudis po 100 eura kvadrat - da li mozes garantirati da osoba koja ce kupiti nekretninu nece automatski iznajmiti istu za 2000 eura mjesecno, i onda zivjeti negdje jeftinije kao lord?

Promisli o tom problemu iz obje perspektive, pa ce ti bi jasno da mafija nisu nitko drugo doli tvoji susjedi, prijatelji, rodbina...

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 17:42 (Deus ex machina).
13 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Promisli o tom problemu iz obje perspektive, pa ce ti bi jasno da mafija nisu nitko drugo doli tvoji susjedi, prijatelji, rodbina...

Slažem se, ljudi ne kuže da je mafija svugdje oko nas. Nego, samo ono mafija je Mamić, Kerum, Tuđman, a mi smo neki sveci.

World's Strongest, Sharpest Knives
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
No - imaj na umu da su ovdje podstanari _jako_ zasticeni zakonom, pocevsi od uvjeta pod kojima te mogu izbaciti iz stana (ne mogu) i kako/kada i za koliko ti smiju povisiti stanarinu (otprilike max 20$ godisnje).

Bypass kaže...

Objasni kako kvadrat stana može koštati prosječno recimo 9000 kuna. Ako staviš i cijenu rada, materijala i svega u to, ne košta ni 100€ po kvadratu. Pa onda to nije precjenjeno?

Građevinska mafija se gadno bogati na plećima naroda, u sprezi sa političarima i bankarima koji im daju kredite. Oni ne zarađivaju duplo po kvadratu, oni zarađivaju desetke puta više nego što su uložili. Sve ostalo je društvena komponenta, kao lokacija bla bla. To nam je truli kapitalizam donio.

To je istina, ali racunica je jednostavna:

uzmimo hipotezu da dobijes na poklon kucu u Opatiji na rivi. Dakle, pogled na more i sav taj jazz.

To je istina, kod nas baš i nisu zaštićeni jer je kultura prilagođena "svako je svoj na svome" - kolko mi je poznato imamo najveći broj nekretnina u vlasništvu po bulji. Ako naletiš na dobrog "gazdu" onda nije bed, al ima ekipe koja je u stanju izbacit te u 3 ujutro ako mu netko ponudi 10 eura mjesečno više.

@premosnik

Gle, šta bi rekao na apartman! koji košta 980.000 EUR (258 kvadrata penthaus i garaža). Ili na auto koji košta više nego takva 3 apartmana. To je luksuz i to nema veze s "realnim cijenama".

Ne određuje cijenu nekretnina neki Joža zidar već tržište. Odavno nismo divlji zapad po tom pitanju. U biti samo pogledaj koliko ima "slobodnih zidara" po burzama pa ćeš vidjet da stanje u građevini nije prekrasno.

Stan u centru grada je luksuz.

Izgradnja (stana) ti se kreće od cca 500 eura po kvadratu do nekoliko tisuća ovisno o projektu, lokalnim komunalijama, BRP, broju stambenih jedinica, opremljenosti, a najviše ovisi o lokaciji. Također nije isto stavljat podove od 150kn/m2 ili 100€/m2. To sve utječe na cijenu.

Ali u pravilu ti se sve svede na omjer ponude i potražnje. Svi bi htjeli stan u centru, pored škole, dućana, blizu plaže itd, ali zato takva lokacija košta. Nije to izmislio kapitalizam, to ti oduvijek tako.

A reć da stan ne vrijedi 5k eura/m2 jer negdje moš kupit za 700 je kao da kažemo da su cijena materijala i rada na Bentliju isti kao na Daci ili nekom kineskom Honghau.

U biti, ajde zaposli čovjeka koji će ti profesionalno napraviti kameni zid oko kuće sa fugama ili suhozid. Osim što košta skuplje nego pol kuće koju misliš ogradit, vjerujem da ćeš na takvog čekat jedno godinu i pol dana da oslobodi termin.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
odjavljen

Deuse, nije baš tako jednostavno. Nisu to susjedi s nasljedstvom, nego hrpa firmi, koje su na upitne načine dobili kredite od banaka i uzele novce od ljudi unaprijed (najbolji su ovi koji "prate gradnju" pa za 0% kamate financiraju gradnju stanova unaprijed), sagradile nekretnine i nakon što su pokupili dio novca sebi ili kad ih je sustigla količina odgođenih kredita, propadnu kao d.o.o. Ekipa je imala buduće urbanističke planove ili je urbanističke planove mijenjala naknadno putem političkih veza, da bi zemljišta kupila kao bezvrijedna, užicali kredite i besplatne kredite građana (spomenuto "praćenje gradnje") i zatim za kvadrate koje su izgradili za 500€ (često loše kvalitete) traže od 2400 do 4000 eura. Na to se misli kad se spomene, u nas izrazito snažna, građevinska mafija. Imaš mnogo građana koji su ostali i bez love koju su unaprijed uplatili za nikad dovršene ili useljive stanove i banke koje su kredite dale d.o.o. firmama koje više ne postoje ili su "mrtve" s milijunskim dugovima koje nitko nikada neće naplatiti, jer su stanovi u vlasništvu firmi već prodani i useljeni (pa se ne mogu preprodati da vrate lovu) ili nikad sagrađeni.

Druga stvar je što su cijene stanova i u proviniciji poput Splita, nemoguće visoke i ne odgovaraju životnom standardu ljudi na ovim prostorima. Građevinski bum je mogao postojati i rasti prije nekoliko godina, kad su ljudi tek počeki prodavati zemljišta, vikendice i stanove iz doba Jugoslavije, ali sada kad se sve rasprodalo i kad je ispucan taj veliki, ali ograničeni fond ("obiteljsko srebro") tržište nekretnina se survalo u propast i bezdan stvarne neimaštine.

Jedini način za kupovinu nekretnine u današnje vrijeme je: europskom ili pomorskom plaćom (3-15 tisuća eura neto mjesečno) koja može dignuti kredit ili uštedjeti za participaciju u kreditu (životni troškovi četveročlane obitelji koja živi, a ne preživljava su negdje oko 15k kuna/2k eura) ili direktnim kreditom, koji realno, ne može baš biti velik, jer su uobičajene plaće i manje od "prosječnih" aritmetičkih sranja koje nam servira Zavod za statistiku, koji nikad za medijan nije čuo.

Floskule i gluposti o "jeftinim stanovima", štednji ili životu bez kredita, može prosuti samo netko tko sa životom veze nema ili živi od nasljedstva ili tuđeg prihoda. Da, u Slavoniji su zemljišta i kuće nešto jeftinije, ali postoji bitan razlog zašto mladi ljudi odlaze iz Slavonije i zašto su cijene takve - nema posla (ili ima previše amonijaka u zraku), a kad nema posla, onda je i dnevni trošak previše. Podstanarstvo ne postoji kao kultura. Podstanari nisu zaštićeni nikako, stanarine su enormne, uvjeti su očajni. Probajte promijeniti zidne tapete u podstanarstvu, crvljive zidne ormare ili uvesti telefonsku liniju.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 18:34 (Tonči).
18 godina

odite navigavat.  kao sto je spomenuto,a toga je dosta u mom kraju, zagrizite u kruh sa 7 korica i eto stana i ML-a.  i nisu nekadasnja vremena da se treba topit na lng-u... moze i na diznijevom kruzeru.

dva mjeseca doma,dva na kruzeru.  ona razlika od 3-15k € je naravno, jesi priuceni konobar ili časnik sa školom.  nekad su se topili po 12 mjeseci i ugledali bi kopno 4-5 puta na iskrcaju i ukrcaju.

danas kad vidim ove moje poznanike po fb-u..pari da su na godisnjem...gdje stane kruzer tu se i oni stanu poigrat sa delfinima u luna parku.  dodju doma i odvedu ML-a na pranje jer se u dva mjeseca nakupi prasine.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
13 godina
protjeran

Griješiš Tonči,

ja znam kolegu zaštitara koji sa zaštitarskom plaćom(+žena, radnička plača) redovito otplačuju kredu za stan, i to pristojan. Istina, malo previše sati radi, al' bez žrtve nema ničega.

Druga stvar, zašto kreda?....  Pa mogu dvoje ljudi uz svoje radničke plaće, podići kuću od temelja, čak i on sam, ako hoće. Znam čovjeka koji je normalno radio, te je u svom životu izgradio tri kuće praktički sam, te sada njegovi sinovi nemaju problema kod ženidbe i stambenog pitanja. Naravno, još uz jedan stan, gdje je živio sa familijom.

{#}

14 godina
odjavljen
Cold Steel kaže...

Griješiš Tonči,

ja znam kolegu zaštitara koji sa zaštitarskom plaćom(+žena, radnička plača) redovito otplačuju kredu za stan, i to pristojan. Istina, malo previše sati radi, al' bez žrtve nema ničega.

Druga stvar, zašto kreda?....  Pa mogu dvoje ljudi uz svoje radničke plaće, podići kuću od temelja, čak i on sam, ako hoće. Znam čovjeka koji je normalno radio, te je u svom životu izgradio tri kuće praktički sam, te sada njegovi sinovi nemaju problema kod ženidbe i stambenog pitanja. Naravno, još uz jedan stan, gdje je živio sa familijom.

{#}

Onda je dobar ako sve uspije sa 3000-3500 kn.

17 godina
odjavljen
Cold Steel kaže...

Griješiš Tonči,

{#}

Čitaj torrentea, vidi se da zna.

Zaštitarska plaća pa gradi kuću? Ma da, a žena se (bez uvrede) kurva za 100€ za 10 minuta? Jerbo, u okolici Splita (primjer) građevinsko zemljište je oko 90-200 eura po m2, kvadrat izgradnje je prosječno 750 eura po kvadratu. Ako baš odabereš manju parcelu u podnožju planine, 9000 metara od civilizacije (gdje i čobani ovce ne vode zbog vukova), proći ćeš i s nekih 60-70 eura za kvadrat zemlje. Trebaš minimalno 500m2 za kuću, dakle, 32500 eura. Ako zaštitar zarađuje oko 2800 kuna, treba mu 88 mjeseci ili 8 godina odvajati 100% plaće za zemljište u vukoyebini. Za dozvole, komunalije i sl. te izgradnju prizemnice od 100m2 treba mu još nekih 500 tisuća kuna ili 15 godina štednje 100% plaće. Da cijelu plaću štedi, tek za 8 godina može zemlju kupiti, a za 15 graditi kuću. Ako je počeo s 18 raditi, s 41 će imati kuću, a do tada može spavati pod mostom, skupa sa ženom i djecom u srednjoj školi.

Ako tome dodamo činjenicu da su životni troškovi takvi da je 2800 kuna jedva dostatno za tri mjeseca grijanja u Slavoniji na -20, taj tvoj zaštitar je ili Crveni mag(tm) ili dila neke opake supstance poput kokaina, 9mm, 7.62 i sličnih profitabilnih trgovinskih proizvoda.

13 godina
protjeran

Hm, on je vrlo realan kao kao čovjek, naime on je stvaran...

....ne dila ništa...

Normalno čovjek radi i njegova žena, te uredno otplaćuju kredu za stan.

Njega koristim kako primjer da se uz radničku plaću može dignuti kreda i otplaćivati. A ove cifre, nikoga ne bi smjele obeshrabriti, jer ako čovjek pljune u ruke i spreman je delati, one se drastično smanjuju kada sam gradiš kuću, te plaćaš samo građevinski materijal.

Ovo dilanje droge vjerojatno je profitabilno, ali ovo za oružje kod nas, nema nekoga profita i nije tako organzirano, a i nemaš tržište koje bi konstatno nešto kupovalo. Rađe u streljanu se učlaniti i pucati do mile volje.

{#}

14 godina
odjavljen

Da je to tak ja bi bez problema mogao kupiti Mercator ! {#}

17 godina
odjavljen

Koliki to kredit on može dignuti na 2800kn plaće? 3500kn plaće? Koliko supruga mora zarađivati za solidarni kredit od 200.000 eura?

13 godina
protjeran

Hm, pa digao je prije par godina, ali velim nema neke velike cifre plaće kao tvoji mornari, da ne bi mogao normalno živjeti u stanu i otplaćivati ga. Zašto kreda od 200 somova jurića, pa može sa naći O.K. stanova i za triput manju lovicu.

{#}

17 godina
odjavljen

Pa koliki to on kredit ima?

Da? Može?

Ali, zar on ne gradi kuću? Kakvi sad stanovi od 50m2, a kuće bile prije toga...

13 godina
protjeran

Pa brijem kada je pričal, da ima oko soma kuna i nešto. Još ima kojih 15 godina da otplaćuje...

Referirao sam se na tvoje dizanje kredita, te tko sve može dići kredu(koje profesije). Žišku?

A moj je osobni favorit uvijek kućica u cvijeću, izvan gradske vreve, ispred stana u nekom kvartu....

18 godina
neaktivan
Cold Steel kaže...

Hm, gledaj te ljudi, nemrete imati radničku plaću, delati samo osam sati u firmi, pet dana u tjednu, te očekivati, kaj znam, da ono imate "komforan stan", "dobra kola", da ste bećari, da svi pred vama skidaju šešire i kape, i kaj znam još kakve fantazije....

Ak' si zdrav, dvoje ljude u naponu snage, muško i žensko, te žele imati nekaj svoje, a nisu kaj znam kredinto sposboni, eh, onda morate zasući rukave, kupiti negdje zemlju, napravit prenamjenu zemljišta ako je potrebno, prihvatiti se lopate, ispokati temelje, zašalovati kalupe, upaliti mješalicu, te živi beton isipati u temelje. Te imate temelje kuće, te onda lagano dalje si malo zidate, koliko vam vrijeme i financije za materijal dopuštaju....a ovo, da morate platiti ne znam kaj tuđu radnu snagu, te države njezine namete, a vi da bute ispijali kavice neće ići.

Fascinatno je to. Ekipa bi danas toliko toga htjela imati, a nebi na ni malim prstom makla da se potruditi, svojim vlastitim snagama nekaj postići.

Samo kukanje, kukanje i kukanje. I opet kukanje. Dođe ljeto, oni bi na Zrče, ajd uzmi kredu, pa hajmo na more...Tjah, uzmi lopatu i prihvati se mješalice i gradi kuću, ako je želiš imati...a, ako ne, eh onda imaš problem. Svoj, ne moj.

{#}

Moram priznati da se oko ovoga slazem s Hladnim Celikom. Heh, sad, da li se moze u potpunosti bez kredita ili ne moze, to je vec druga prica, ali da se puno toga moze napraviti sam (uz pomoc prijatelja i rodbine) moze se.

Stari je isto sagradio kucu (za vrijeme Juge) uz pomoc susjeda, prijatelja i familije. Kad nije imao novaca, malo su uskocili i roditelji sa svojom ustedevinom, a kuca se gradila malo po malo. Jedan kat je bio odmah sreden da se moglo zivjeti na njemu, a ostatak kuce (fasada, donji kat, garaza, okucnica) kroz naredne godine i tek je prosle godine na ovu godinu sve zavrseno u potpunosti. Da li je tih 25-30 godina puno? U svakom slucaju jest. Ali kuca je gotova, kredita hvala Bogu nemamo i sasvim je ok zivjeti.

The Man kaže...
Kad bi svi oni slini klinci što čame nezaposleni na zahodu za zapošljavanje malo pljunuli u šake i ljudima u svojoj blizini pomogli graditi kuće, sigurno bi se nakon toga osjećali puno bolje i izgledali ljepše + kroz druženje s vršnjacima stekli bi puno novih poznanstava.

Danas su omladinci lijeni preko svake mjere. Misle da je život samo seks, droga i rokenrol, pomažu isključivo zbog koristi i odmah "beleže u teku" da bi to kasnije mogli nekome nabijati na nos, a ionako većina nema nikakvog pametnijeg posla osim da trune doma, cijeli dan brsti po frižideru, muze od staraca pare i sapunja mačora.

Kad vidim kakva će omladina puna elana jednog dana nama rmbat za penzije odma gasim 3. stup, jer bez prva dva baš i nema nekog smisla.

Žifjeli!

Nazalost to se toliko promijenilo, imam dojam da danas gotovo nitko vise nikoga ne sljivi. U manjim mjestima i selima jos da, ali u gradu rijetko, no mozda je to samo moj dojam. Nekad su postojale ORA-e, ljudi bi se druzili s vrsnjacima, stekli nova poznanstva, negdje sam citao bila je i "jedna ORA, jedan brak" {#}, a od svega bi na kraju bilo i neke (drustvene) koristi. Danas vise toga nema, a sto ces, sve si rekao.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 19:39 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Vjerojatno sam se krivo izrazio, slazem se s tobom, naravno da imas i te tipicne kapitalisticke mafioze, koji dobivaju kredite od banaka po posebnim uvjetima kakvi nisu dostupni normalnim pojedincima.

Ono na sto sam aludirao jest ono sto je Ivan razjasnio - zasto neka nekretnina kosta puno novaca. Mislim, gradovi rastu i sire se, cijena zemljista i nekretnine se mijenja ovisno o raznim faktorima na koje nekad ne mozes utjecati. Primjerice, postave ti repetitor negdje u blizini, dignu autocestu, izgrade neboder koji ubije pogled na park, etc..

Kad sam zadnji put bio u Otoccu sa mamom (pred cca 7-8 godina), pricali su nam ljudi kako je autocesta unistila mnogo ugostiteljstava i malih hotela....

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 19:40 (Deus ex machina).
14 godina
tnakir kaže...

Da mi je vidit toga koji je sa prosjecnom placom sagradio kucu.

Moj otac, a i sada moj stric.

Al IMHO kada vidim kako računate za potreban novac za stati na noge (dok si mlad, cca. 20-ak godina)... Svi ubrajate, recimo... Auto od 11 000 Eura? Mislim zbilja??

Sve se govori da se nemože bez kredita a svi bi auto od 80 000 kuna, A sasvim solidno, uredno i ispravno auto se može naći i za 2-3000 Eura, ili to ili ste preponosno da bi vozili nešto sa manjim price tagom.

Ponavljam, sve je to IMO

@royalhero Same story here sto se tice gradnje kuće...

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 19:46 (Et_Tu_Brute?).
18 godina

puno je kockara koji se zalete na 20-30 godisnje kredite,da  bi dosli do svog stancica (tj bit ce njihov za 20-30g)

kako oni donose svoje odluke?

sjednu li za stol i bace li sve na papir?

promisle li na faktor iznenadjenja, ostanak bez posla, smrt, bolest, invalidnost,pa kasnije prose sa svojim ziro racunom po portalima tipa 24 sata?

imaju li ustedjevinu?

znaju li racunat kamate?

ako kupe tu ledinu u zakurčićima i zapocnu iskop za temelje...nemogu se u potpunosti osloniti na bicikl i javni prigradski prijevoz.

doci ce mladunac...nece ga u pedijatra voziti biciklom.  a gdje su tek iznenadne temperature, proljevi i skakanja.

dakle,trebaju automobil.   naravno nesto jeftino,malo,ali pouzdano.

sve to treba osigurat i proc tehnicki.

trebalo bi uplacivat i dopunsko zdravstveno...makar majci djeteta...jel znate ako klinca ostave na pedijatriji,majka moze biti uz njega do 19h...ako ima dopunsko,moze nocit,ako nema, nocenje 200kn.

misle li o tome?

u stvari, misle li ljudi o 10000 stvari?  misle li o svojim roditeljima koji su ostarili,kako ce se trebat o njima skrbiti?  pa i sam ukop je cca 10 000kn.

mislim da vecina ne misli.  kada dodju u skripac, polude ili doslovno pitaju "daj para, vratit cu".

danas je tesko osnovati obitelj i osigurati njezin ugodan zivot. sustav nam ne ide na bolje,izgleda da je sve gore.  nece smradovi da smanje pdv na djeciju hranu bebi-papa a kamoli da olaksaju zivot opcenito mladim obiteljima.

cisto figurativno anketa za "temaše"

sudjelujem na temi i sam snosim troskove svog zivota/obitelji

1 nemam primanja/berza rada
20 da,zaradjujem i ne pomazu me
17 skolarac / student
2 zaradjujem ali imam pomagaca
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 19:55 (torrente).
18 godina
The Man kaže...
Pa ako ih se ništa ne plati to onda nije rad nego volontiranje. Mislio sam na to da rade čisto zato da ne trunu doma i vise po kavama s kutijom pljuga koje im financiraju mama i tata. Nemaš pojma koliko od toga mlad čovjek propadne umjesto da se čeliči na građevini u društvu vršnjaka uz Karlovačko ili Sokol.

Ja nakon skoro 6 godina staža ne mogu više ni zamisliti da sam po cijele dane doma i da fektam pare uz dvije (relativno) zdrave noge i ruke, dok mnogi moji nekad najbolji jarani gledaju stvari totalno suprotno i ne da im se bacat u avanturu zvanu rad ako nemaju (kad odbiju sve izdatke) bar 3 soma čiste love od plaće , a za to vrijeme starci im rastežu minuse do suludih granica da bi financirali nečiju lijenost.

Kako da s takvima jedan HWM popije kahvu ili pifkana, a da pritom ne izludi od pomnog biranja riječi (da ih slučajno istinom ne bi uvrijedio) i ima li takva čašica razgovora uopće smisla ili se bolje distancirati i promatrati daljnji razvoj situacije na zidovima fejzbuka?

Nema to veze jesi li ih platio ili ne: http://danas.net.hr/novac/djeca-roditeljima-u-hrvatskoj-ne-smiju-pomagati-u-berbi-ako-su-zaposlena-ili-ne-zive-s-njima-na-istoj-adresi

Što se tiče tebe i ColdSteala, ja se apsolutno slažem sa vama, slažem se da ne bih platio da mi netko odradi posao koji mogu odraditi sam. Međutim, cijena majstora je tek dio cijene koju trebaš platiti da bi digao kuću. Počevši sa birokracijom (dozvola ova, ona, porez na ovo, ono), materijalima, bla bla. Pa kvadrat malo boljih pločica košta 150-200 kn. Da ne govorim o parketu, cigli, sanitarijama. Varate se ako mislite da se kuća može sagraditi eto na.

EDIT: ja sam u fazi useljenja u novi stan i do sada je samo u namjestaj i osnovne potrepstine za zivot (posteljine, gluposti za kuzinu, elektronicki aparati) ulozeno cca 100 000 kn, i jos nisam gotov. Tako da ono.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 20:01 (tnakir).
18 godina

onda tu dolazi i drugi dio spektakla.  ako se moglo gradit, onda se gradilo uz predznak "lako cemo".  pa su se sad predali zahtjevi za legalizaciju...pa ce kasnije doc uplatnice u prosjeku cca 40 000kn za osrednju prizemnicu.   isto jedan fini primjer neplaniranog iznenadjenja za budjet.

13 godina
protjeran

Eh, dragi neki su i prije dvadest leta znali kaj je slovo zakona, te nisu htjeli ni zabiti ašov u zemlju dok nisu imali vlasništvo nad zemljom jedan kroz jedan, a kamoli da bi gradili bez dozvole.

Tako da danas samo promatraju kada se ekipa počme trgati od brige oko legalizacije.

{#}

18 godina
Cold Steel kaže...

Eh, dragi neki su i prije dvadest leta znali kaj je slovo zakona, te nisu htjeli ni zabiti ašov u zemlju dok nisu imali vlasništvo nad zemljom jedan kroz jedan, a kamoli da bi gradili bez dozvole.

Tako da danas samo promatraju kada se ekipa počme trgati od brige oko legalizacije.

{#}

Da, zato se pola Dalmacije rusi. Netko je bio spomenuo da se ne smije graditi uz more, a samo u mom selu, u zadnjih par godina je niklo N kuca i zgrada ni 50 metara od mora. Tek kad se iskorijeni korupcija, onda cemo moc vikat da imamo Hrvatsku, sada imamo govno.

Rvat katolik!
14 godina
odjavljen
torrente kaže...

onda tu dolazi i drugi dio spektakla.  ako se moglo gradit, onda se gradilo uz predznak "lako cemo".  pa su se sad predali zahtjevi za legalizaciju...pa ce kasnije doc uplatnice u prosjeku cca 40 000kn za osrednju prizemnicu.   isto jedan fini primjer neplaniranog iznenadjenja za budjet.

Daj molim te-za 150 kvadrata je 20k a od toga se najviše daje za izradu dokumentacije i mjerenja(oko 2500 €).

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
13 godina
protjeran
tnakir kaže...

Da, zato se pola Dalmacije rusi. Netko je bio spomenuo da se ne smije graditi uz more, a samo u mom selu, u zadnjih par godina je niklo N kuca i zgrada ni 50 metara od mora. Tek kad se iskorijeni korupcija, onda cemo moc vikat da imamo Hrvatsku, sada imamo govno.

Pa, ako općina dopusti onda je legalno, a ovo drugo kao beton na kamenu i usred krša, eh, sada, možda ružno zgleda, ali eto...

17 godina
odjavljen
torrente kaže...

...

Po tvojoj anketi imamo zaposlenost od 100% sa samo jednim koji ima malu pomoć sa strane. :D

14 godina
Tonči kaže...
torrente kaže...

...

Po tvojoj anketi imamo zaposlenost od 100% sa samo jednim koji ima malu pomoć sa strane. :D

Prema anketi imamo zaposlenost od 53.33% sa jednim koji ima pomoć ali zarađiva, ostali cca. 40% nisu zaposleni :D

Ubi bene, ibi patria.
18 godina
Tonči kaže...

taj ima rođa u ameriki, mozda mu i @deus salje po 100 kanadskih u kuverti.

eno pojavio se nezaposleni. ako hoce dizat temelje sad zna sto treba gledat na oglasnoj ploci berze.  tamo oko pilota i kardiokirurga.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 20:43 (torrente).
17 godina

Gradnja kuće sam. Hm. Tko nije to probao ima sriće.

2008god. sam počeo graditi svoju kuću (210m2).

Sam sam ju napravio sa prijateljima i bratom i starim. Od majstora sam platio samo žbukanje (bilo bi bolje da i to nisam) i postavljanje kanaufa (isto bi bilo bolje da sam sam radio).

Uselili smo se 1.9.2009. 

Mene je kuća iako sam ju sam radio do sad koštala 70 000€ i još nije završena. 35 000€ sam digao na kredu (15god) a ostalih 35 000 sa radom od 16h po danu. 

Da nisam imao svoj teren za gradnju mogo bih sanjati kuću, kao što je Tonći rekao, min 400m2 x 60€=24 000€

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 23:31 (amater_2).
17 godina
odjavljen
Ali ste uselili, a čak i da si zemlju platio 70+25 = 95.000 eura, za što u Splitu, primjerice, ne možeš kupiti stan od 60m2, a kamoli 210.
14 godina

Mene u posljednje vrijeme uopće ne pali ''vlasništvo'' nekretnine putem kredita, štajaznam - čekam da se unajmljivanje još dotjera (i ove leasing fore), rađe ću potpisati ugovor o najmu i plaćati barem duplo manje nego za prosječnu ratu kredita za stan u zg-u; uz bolji standard sam ujedno i mobilniji. Nisam prije tako razmišljao, no nedavno sam stavio na papir pozitivne i negativne strane unajmljivanja i ostao prilično iznenađen.

Tread softly because you tread on my dreams.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice