Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.310.639
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Pranja, bus mi odgovoril na ptanje kaj si to postignul i kak su te klosari unistili?

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
14 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...

{#}

Ne, preporučljivo je kad imaš razlog, dobar plan, znanje, jaku volju i sredstva za to.

Sve gore navedeno je opcionalno.

-razlog-imam

-dobar plan-imam

-znanje-imam

-jaku volju-imam

-sredstva-radi se na tome

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

{#}

Ne, preporučljivo je kad imaš razlog, dobar plan, znanje, jaku volju i sredstva za to.

Sve gore navedeno je opcionalno.

-razlog-imam

-dobar plan-imam

-znanje-imam

-jaku volju-imam

-sredstva-radi se na tome

Vidim. Digni kredit. {#}

17 godina

kak me ignorira....valjda sad gugla da slozi nekaj da mi odgovori {#}{#}

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Samo jedna nota: u US/Kanadi je prijevoz odlicno organiziran, dok u Hrvatskoj moras cekat sat vremena na prijevoz i jos putovati sat vremena. Vjeruj mi, ja sam cijelu srednju skolu i fakultet putovao javnim prijevozom Lijepe nase 3 sata dnevno (uz dodatnih sat cekanja).

Teorecki da. Za Skandinaviju mogu se sloziti bez beda, ali US/Kanada imaju kulturu osobnih automobila tako da vecina ljudi vozi.

Vidi prilozene slike... to ti je svakodnevna stvarnost za ogroman broj ljudi koji radi downtown Montreal:

Mercy bridge - ovo moram proci svaki cetvrtak navecer da dodjem do studija. Ne mogu ni zamisliti kako se osjecaju ljudi koji ovo prolaze dvaput dnevno svaki radni dan. Ako prodjes most u manje od 45 minuta - to je kao da si dobio na lotu.

Nece mi ubacit sliku! Dovoljno je da se dogodi _jedna_ nesreca negdje, sto je cest rezultat vrucih ljetnih dana i ljudi koji zure doma s posla - i ovo je rezultat. Probaj zamisliti koliko treba da se iskopas iz ovoga.

Takodjer, svjetski poznati Turcot Interchange u Montrealu je u _katastrofalnom_ stanju, sto ce reci da konstantno zatvaraju neke odsjecke ili trackove da bi popravljali odrone. Sto znaci konstantni traffic jamovi i kolapsi. Doslovce, promet u _cijelom_ gradu ovisi o protocnosti ovog krizanja, ako ovdje zapne - sve stane.

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 23:45 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...

Nece mi ubacit sliku! Dovoljno je da se dogodi _jedna_ nesreca negdje, sto je cest rezultat vrucih ljetnih dana i ljudi koji zure doma s posla - i ovo je rezultat. Probaj zamisliti koliko treba da se iskopas iz ovoga.

Ja kod SF-a uletio u kolonu od j*****h 50 milja, radi nesreće. Tad sam shvatio čemu služe TA na radiju i stanice koje vrte stanje u prometu.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Vidim. Digni kredit. {#}

Ni mrtav.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Vidim. Digni kredit. {#}

Ni mrtav.

A onda čekaj. To ti je ideja kredita, to što imaš osobnih problema s istima košta tebe, ne njih.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ja kod SF-a uletio u kolonu od j*****h 50 milja, radi nesreće. Tad sam shvatio čemu služe TA na radiju i stanice koje vrte stanje u prometu.

To je to!

Stan na otoku, i pogotovu na mjestu gdje ne moras prolaziti kroz Turcot da bi dosao downtown kosta bez problema 33% do 50% skuplje (za rentanje i za kupovinu) nego stan koji je udaljen svega 5 minuta zracnog prometa dalje - ali moras ici preko mosta.

U svakom slucaju - ako si voljan hodati i ne plasis se podzemne, onda se po mojim kalkulacijama vise isplati platiti vise stan downtown, nego platiti stan jeftinije i kupiti auto. Jos ako volis voziti biciklu - kralj si.

Na autobus uopce ne racunam jer pati od istih prometnih problema kao i automobil.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 23:49 (Deus ex machina).
14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

A onda čekaj. To ti je ideja kredita, to što imaš osobnih problema s istima košta tebe, ne njih.

Nope- I have a plan. {#}

18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Nope- I have a plan. {#}

Je, vidim. Mogao si vec n puta biti tamo, a kredita se ne bi ni sjećao više.

14 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Da,bez faxa-LOL.

17 godina
neaktivan

Moram priznati da se donekle slazem s Pranjom. I ja sam se u Puli osjecao kao u zatvoru, jedva bi docekao vikend da sprasim negdje preko granice, i najgora nocna mora bi mi bila vratiti se natrag. Pragmatik sam i ne vjerujem u "pozitivnu energiju" ili "negativnu energiju" i te dzidze-midze, ali cinjenica je da kad sam odselio - kao da sam prodisao punim plucima.

Jako lako moguce da je sve to u glavi i da su to cisti osobni kompleksi, ali sta jest, jest - u jednom trenutku, ako si voljan i radisan i imas integriteta, pomalo sastavis krug ljudi koji se bave istim stvarima kao i ti, odjednom ti posao i zivotni standard uopce nisu vise problem. Imam prijatelje/kolege doslovce po cijelom planetu, i neko nepisano pravilo je da si svi medjusobno pomazemo.

Vjerujem da su neki ljudi jednostavno rodjeni kao nomadi u dusi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 0:16 (Deus ex machina).
18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Da,bez faxa-LOL.

Kakve sad veze fax ima s tim?

Fax ti danas rijetko tko koristi. ;-)

13 godina
protjeran

Najbolje je uzet neki fini kamper i putovat po Europi, to ću ja napravit, nadam se.

If you have a garden and a library, you have everything you need.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 1:31 (Space Buddha).
18 godina
Pranja kaže...
Old Iggy kaže...

Nope- I have a plan. {#}

Koji si ti lik Pranja... ybte govoriš kako se može bez kredita u HRV živjeti, a pogle sebe. Kakav si ti licemjer, strašno.

Budi baja pa nemoj planirati odlazak u Australiju i tu nešto postigni bez kredita, frende.

Lako tako kad imaš nekoga, ali moraš znati da 95% ljudi nema tamo nekoga vani. Nisi realan ni malo.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
odjavljen
i_rambo_plache kaže...

Otkad su to kuće jeftinije od stanova - uzimajući da ne dograđuješ stan na već postojećoj kući? Treba kupiti zemljište, treba srediti papire, treba nabaviti materijal i unajmiti nekoga da ju isprojektira i izgradi. A kao šlag na kraju, režije i troškovi održavanja kuće i okućnice su viši, pogotovo zimi.

I opet je jeftinije od stana u gradu. U Splitu je prosjek cijene po m2 2000 eura, novogradnje su 2400-3800.

torrente kaže...

dubrovnik izvan zidina, skoro kilometar.

{#} makjato

Divne cijene...

Pranja kaže...
Srednji kaže...

tvoj pojam zivota je novac/zarada jer da je rad onda bi radil i tu, nebi isel tam di je veca placa...

Doista ne čitaš što pišem.

Razlog odlaska je mentalitat ovog naroda. Jer tko god nešto pokušao postići, klošari koji u životu nisu postigli ništa počnu pljuvati i uništavati sve što si stvorio. Heba te takav život.

Hebo plaću dokle god mogu raditi što želim.

"Hebo plaću"? - Ti si baš dijete...

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina
neaktivan

Kuća, pogotovo u većim gradovima je konop oko vrata, od troškova gradnje zaključno sa režijama. Na primjeru vlastitih roditelja i svega što sam prošao s njima -> od stana - podstanarstva dok se kuća radila (odvuklo se u 3pm radnici,financije..) - kuće - pa opet otišao u podstanarstvo (sam ovaj put) mogu samo reći sretno.

Od cure najbolja prijateljica (s mužem, isto zaposlen) gradi kuću u Zagrebu (Kustošija), samo ću reći da je ušteđevinu i gotovo cijeli kredit potrošila na temelj i radnike, plus materijal za prizemlje i kat, znači bez krova. Za krov i pokrivanje će valjda ceradu upotrijebiti, šala naravno, ali prilično slikovita, što se gradnje kuće tiče.

Ja imam iznadprosječnu plaću za HR uvjete (cca. 7k) i ne pada mi na pamet da dignem kredit, što se mene tiče volim biti mobilan i nemam problema sa većim dijelom životnog vijeka provedenim u podstanarstvu (uostalom to je i već niz godina ustaljen trend u EU, vlastita nekretnina je praktički prava rijetkost), znam ako ništa drugo da kad ja i cura (isto zaposlena) popola platimo stanarinu+režije, sa ostatkom raspolažemo praktički kako želimo, bar dok ne padne kakva prinova.

Kad dvoje radi sa prosječnom ili iznadprosječnom HR plaćom, lako je. No da moramo samo od moje živjeti, sa 30g. na leđima, djetetom primjerice, nekakvom ragom od auta, bila bi to posve druga priča.

Faith divides us - Death unites us.
15 godina
protjeran

U HR nikada u životu neću dignuti kredit pa makar živio pod mostom. {#}

Općenito od same ideje kredit mi se riga. Od toga da smo koncipirali takvo društvo da oni koji nemaju su robovi financijskih institucija, a oni koji imaju, imaju daleko previše.

Ad astra peronospora
18 godina

Ali najtužnije od svega je da bez kredita nemaš ništa, ništa ne možeš sagraditi, kupiti auto...

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
odjavljen
thedream, čak je i za fakultetski obrazovane luksuz i sreća kad su oba partnera zaposlena, a kamoli za prosječnu ili nedajbože veću plaću.
15 godina
protjeran
Tonči kaže...
thedream, čak je i za fakultetski obrazovane luksuz i sreća kad su oba partnera zaposlena, a kamoli za prosječnu ili nedajbože veću plaću.

Nažalost fakultetsko obrazovanje u hr ne garantira nešto posebnu veću plaću, ako i veću od nekog prosjeka.

Ali da kredit je luksuz rezerviran za one koji imaju neku garanciju da će raditi na istom mjestu sljedećih X godina. Da je tržište rada živo, čak i isto radno mjesto ne bi bio problem, ali u ovim uvjetima je itekako važan.

Ad astra peronospora
17 godina
Tonči kaže...

- idealna HR obitelj, mužjak je tipičan velebitski primjerak Kresusovskih osobina (i izvora prihoda) dok je ženka umilna manekenka. Od njih dvoje formalno radi ON i baš im je super. Svi ostali preživljavaju od prvog do nekog broja odnosno više nije od prvog nego od promjenjivog startnog do nepoznatog iza tog. Ukoliko je ON netko u selu (kao šerif, a selo je samo figurativno, u duši..) tad je i ostatak obitelji namiren, uz kumove i pajdaše koji tad također ne moraju raditi (to ne znači da su nezaposleni, distinkicija između dviju različitih riječi!) i također im je lijepo, ne kao Kresusima ali lijepo.

Nakon tod kruga (sitnozubi je spominjao 200 takvih sjemeništaraca), dolazi ešalon onih koji žive od rada (jer ipak netko-nešto mora raditi, pa ponekad i dobro plaćeni, ponekad i oboje-par, pa žive recimo zadovoljavajuće, ali rintaju od ve do ve... i tad dolazi vojska onih ... hm, da ne figurativna, branitelji iz šanker bojne, kopači kontejnera, gradske službe kao pauk i tako to, recimo paraziti koji su jednaki kresusovskoj svojti ali direktnije sisaju ove između (btw, ovi između su poznati kao srednji sloj, ponekad pekmez između kruha, ponekad pekmeza nema..), jer ne smiju ove šerife, ali smiju one između. Pa tako svaki općinar ima pečat (sredstvo sisanja), svaki inšpektor mora zaraditi ''za cipelice'', svaki policjot mora inkasirati nešto za sLinića... a nema se od kog osim od 'pekmezavog' sloja.

-kredit? Mene ne brinu švicarci, jer sam davno podigao nenamjenski, dvostruko viša kamata u startu za stanbeno rješenje.. i uskoro sam slobodan, slobodan za novu rundu, jer .... ma priznat ću, navukao sam se na kredit, želim GA! Baš u inat sLiniću, želim banci plaćati mjesećne dače na vlastiti novac, jer osječam da njima taj novac baš treba. Ovako ne moram nositi nedjeljom siću na misu, uzmu banke i dijele dalje na dobrobit svekolikog puka i prosperiteta.

Divim se Pranji, baš simpatičan mladac, savršen, šteta bi bilo da ode downunder... takvi nam trebaju ovdije.

(ograda, sarkazam je ponekad simpatičan, ponekad samo gorak, ali ga se mora isčitati).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

To je nažalost moj Tonči, da ne govorim kako je samo studiranje odavno u ovoj zemlji luksuz, kojeg uglavnom postaneš svjestan obično debelo po završetku istog. Ustvari je sretan čovjek koji ima mogućnost uopće studirati. Ne moramo sad ići dalje i kvariti sliku da ti papir opet nije nikakva garancija kasnije (obojica znamo - vjerujem, da nije)..

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 11:38 (thedream).
17 godina
odjavljen
Nikakve garancije nema za ništa, ali problem je što ni znanje nije često bitno. Znam jednog dr.sc. koji je u nas bio nezaposlen, a sada je vani s plaćom od 200k godišnje u USA. Koliko magistara znam ovdje bez posla...
18 godina
Bypass kaže...
Ali da kredit je luksuz rezerviran za one koji imaju neku garanciju da će raditi na istom mjestu sljedećih X godina. Da je tržište rada živo, čak i isto radno mjesto ne bi bio problem, ali u ovim uvjetima je itekako važan.

Zašto? Pa nije da si u nekoj genijalnoj poziciji ako bez kredita nemaš posao, stan i za hranu... Mislim, što je najgore što ti se može dogoditi ako se dovedeš u situaciju da ne možeš otplaćivati kredit? Izgubio si nešto više love? A jbg, to je taj rizik. Ipak, u HR je to stvarno odvratno (danas), iako uopće ne mislim da je i vani takav stil života nešto pozitivno (koliko god je vani dosta stvari sigurnije).

Gledam te!
15 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...

Zašto? Pa nije da si u nekoj genijalnoj poziciji ako bez kredita nemaš posao, stan i za hranu... Mislim, što je najgore što ti se može dogoditi ako se dovedeš u situaciju da ne možeš otplaćivati kredit? Izgubio si nešto više love? A jbg, to je taj rizik. Ipak, u HR je to stvarno odvratno (danas), iako uopće ne mislim da je i vani takav stil života nešto pozitivno (koliko god je vani dosta stvari sigurnije).

Oduzmu ti stan, auto i slično, s time da još moraš otplatiti kredit u roku tvojeg života? Stvarno ništa strašno.

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 12:14 (Bypass).
18 godina
Bypass kaže...
Veliki Brat kaže...

Oduzmu ti stan, auto i slično, s time da još moraš otplatiti kredit u roku tvojeg života? Stvarno ništa strašno.

Ne kužim - pričamo li o kreditu za stan ili nešto treće? Jer, ako je za stan, onda plaćaš kredit, imaš stan, ne plaćaš kredit, uzmu ti stan i mirna bosna. Ionako u startu nisi imao stan bez kredita.

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Pardon my french no ne sjednu li tebi i eventualnom sudužniku na izvor primanja do neke minimalne zakonom propisane, zaštićene cifre? Po toj nemogućnosti otplate kredita za stan. Ostaješ, teoretski, bez nečega što nisi ni imao - bar ne do kraja kreditnog aranžmana, ali daleko od toga da je tako jednostavno. Govorim za slučaj da si i dalje zaposlen, ali primjerice ti se recimo drastično smanjila plaća, a trajni nalog od banke je tu..

Ne radim na kreditima ali čisto sumnjam da se banke nisu osigurale od loših plasmana/kredita i tog rizika nenaplativosti na sve žive i mrtve načine. Znam da postoje klauzule ugovora o kreditu u slučaju gubitka radnog mjesta, za vrijeme trajanja odnosa i slično, nisam dizao kredit za stan pa ne znam koji su instrumenti osiguranja u igri.

EDIT: Digao sam jedan nenamjenski nedavno (duga priča, stari nije mogao dobiti zbog hipotekarnog na kući) i to je isto bio popriličan cirkus oko osiguranja (životno, vmf itd.), a radim u firmi kakve banke jedva čekaju, u smislu klijenata. Naravno, uz sam status klijenta banke gdje dižeš (najmanji problem), no rekao bi na prvu šta ti je dići 20 keka eura, zar ne? {#} A moraš životno ugovoriti, vmf - dobrovoljni mirovinski, zahtjev zatim ide na njihov odbor na odobrenje, x stvari..

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 12:37 (thedream).
17 godina
neaktivan
Je da, ali kad tu uzmu kuću/stan/auto, jer ne možeš plaćati (naprimjer ako dobiješ otkaz) vraćaš vrijednost dva stana ili dva auta (nije baš duplo, ali lakše je za skužiti) i opet si dužan novac koji nemaš otkud vraćati, a nemaš ni kuću/stan/auto. Bilo bi lijepo da banka samo uzme kuću/stan/auto i čist račun, no nažalost ipak nije tako.
http://vimeo.com/65574650
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice