Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.514.781
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen

Pojedinac je bio Kerum, koji je pored HDZ-a i SDP-a tada izgledao kao odlična opcija, barem i kao "ajmo probat". U konačnici, nije on napravio baš ništa što ne bi ili nije napravio HDZ ili SDP. Radio je u svom privatnom interesu? Sumnjivo upotrijebio sredstva? Namještao možda poslove? Zapošljavao svoje? - Što od toga nije radila ostala ekipa? - Osim što se ponašao kako jest, ja ne vidim po čemu je bio lošiji od njih. Kod njega je to sve bilo samo s malo manje takta. Uvjeren sam da neće ni SDP sada napraviti ništa bolje i da će stvari manje-više biti iste ili gore za Split, samo će se trenutno povlaštena skupina zamijeniti drugom.

Na ovim lokalnima sam glasovao za one koje osobno poznajem i imam osjećaj da ne bi bili loša opcija, ali nikad ne znaš i nećemo ni saznati. Naravno, takvi su profila koji ni teoretski ne može dobiti izbore za gradonačelnika u gradu profila kakav trenutno ima Split. I to je očekivano iz istog razloga iz kojeg sam uvjeren da će proći još mnogo desetljeća prije nego se etički, moralni i svakakav drugi aspekt grada i države promijeni i omogući politički napredak. Možeš imati i poštenog političara, ali situacija je takva da je teško plivati protiv struje i da te, prije ili kasnije "struja" odnese u svom smjeru i pretvori u nebitan šljunak ili te potpuno uništi, razbivši te o dno i ostale stijene. Malo metafore, ali otprilike je tako.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

Pojedinac je bio Kerum, koji je pored HDZ-a i SDP-a tada izgledao kao odlična opcija, barem i kao "ajmo probat".

Stvarno?

On bi meni "mogao probat" eventualno odštopavat' septičke jame po selima. Ukoliko ste tog retarda ozbiljno shvatili kao nekakvu opciju, makar ona bila i kao "ajmo probat", nešto ozbiljno nije u redu s društvom.

Shvatio bih, doduše, da se ljudi žele našaliti pa ga zaokruže, ali "ajmo probat"? {#}

16 godina
neaktivan

Ja bi shvatio da sam (je) na njegovoj intelektualnoj razini ili da dijeli(m) njegove stavove ili neke afinitete, ali argument ili čak opravdanje "ajmo probat" isto kao i "glasao sam za tog i tog jer ga poznam" mi je van konkurencije što se blesavoće tiče.

Možda sam to samo ja, vjerojatno jesam ali Kerum je redikul par ekselans, sa čak vrlo upitnim IQ-om.

EDIT: Nisam mislio naravno ništa negativno spram Tončija osobno (dapače, on i Kerum su mi nekako - ne, u istoj rečenici, čak ni kao politički eksperiment), nego mi se nešto čudno događa u zadnje vrijeme - okružen sam ljudima kojima Isus govori za koga glasati, glasaju za ljude - iz istog sela/kraja, ili ne znam, još bolje - kako je frend(ica) ili frizer(ka) glasala (ćakula je postala mjerilo), pa sam valjda malo kiro-prosviro..{#}

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.6.2013 12:14 (thedream).
17 godina
odjavljen

Čuj, šala ili eksperiment, svejedno. Kad zaokružuješ tu isto je kao da crtaš XO. Slažem se s opisom radnog mjesta, ali ja ni ovima drugima ne bih u ruke dao ništa više od pumpe za septičku. Svoj stav o onima koji zaokružuju HDZ iz godine u godinu ili uopće, bolje da ne napišem zbog 180 ili 360 dnevnih dohodaka. :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.6.2013 12:02 (Tonči).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Na ovim lokalnima sam glasovao za one koje osobno poznajem i imam osjećaj da ne bi bili loša opcija, ali nikad ne znaš i nećemo ni saznati. Naravno, takvi su profila koji ni teoretski ne može dobiti izbore za gradonačelnika u gradu profila kakav trenutno ima Split.

I to je očekivano iz istog razloga iz kojeg sam uvjeren da će proći još mnogo desetljeća prije nego se etički, moralni i svakakav drugi aspekt grada i države promijeni i omogući politički napredak. Možeš imati i poštenog političara, ali situacija je takva da je teško plivati protiv struje i da te, prije ili kasnije "struja" odnese u svom smjeru i pretvori u nebitan šljunak ili te potpuno uništi, razbivši te o dno i ostale stijene. Malo metafore, ali otprilike je tako.

Naivac?!

Takva država i takvo društvo NE POSTOJE!! To što si mi ,tek izašli iz jednog sistema (a u mnogim stvarima smo još uvijek u socijalizmu) ,zamišljamo kakvo bi društvo trebalo biti ,je sasvim druga stvar.

Pa smo jadnici razočarani ,kad vidimo da kapitalizam i pluralizam nisu onako lijepi i idealni kao smo zamišljali ,i da se ,ustvari ,u mnogim stvarima uopće ne razlikuju od jednopartijskog socijalizma.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina
odjavljen

kizo, u Hrvatskoj baš i nemamo kapitalizam...

16 godina
neaktivan

Točno, imamo K-apitalizam.

18 godina
eevek kaže...
Tonči kaže...

Pojedinac je bio Kerum, koji je pored HDZ-a i SDP-a tada izgledao kao odlična opcija, barem i kao "ajmo probat".

Stvarno?

On bi meni "mogao probat" eventualno odštopavat' septičke jame po selima. Ukoliko ste tog retarda ozbiljno shvatili kao nekakvu opciju, makar ona bila i kao "ajmo probat", nešto ozbiljno nije u redu s društvom.

Shvatio bih, doduše, da se ljudi žele našaliti pa ga zaokruže, ali "ajmo probat"? {#}

Sad znas kakva je bila alternativa. Dijelim misljenje sa Toncem u potpunosti.

Rvat katolik!
18 godina
Tonči kaže...

kizo, u Hrvatskoj baš i nemamo kapitalizam...

Nego što imamo? Socijalizam? Feudalizam? Kardasijansku hegemoniju? Po kojim parametrima? 

Dajte, deca, imate definicije na Internetu, pa pogledajte malo što znače riječi koje koristite.

Od ovog silnog "analiziranja" se dovedete u situaciju da ni jedna riječ ne znači ono to stvarno znači nego ono što bi onaj tko ju je upotrijebio htio da ona znači.

Ne ide to tako.

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Država je upetljana u sve pore gospodarstva, ne potiče investiranje kapitala, ne potiče razvoj gospodarstva, koristi privatni sektor kao kravu za mužnju u mjeri u kojoj je to neodrživo, birokracija je prespora i previše komplicirana da bi se moglo lako poslovati i da bi privukli investicije, država ignorira bitne grane modernog gospodarstva (visoka tehnologija), pravosuđe je nesposobno i neučinkovito, monopol imamo kod svih važnih grana gospodarstva (energija, telekomunikacije), korupciju gdje nemamo monopol, svi se oslanjaju na socijalističke modele besplatnog ovog ili onog (zdravstvo, obrazovanje) što i ne bi bilo loše kad bi ostalo funkcioniralo, ali ne funkcionira. Teoretski imamo kapitalizam. Imamo i privatno vlasništvo, imamo nekoliko povlaštenih tajkuna sumnjive prošlosti, sadašnjosti i vjerojatno budućnosti, imamo osiromašivanje siromašnih...

Svi žele raditi za državu. Pitam se zašto...

Da, imam krivo, imamo kapitalizam i to samo najgore elemente kapitalizma u direktnoj sprezi s korumpiranom državom.

16 godina
neaktivan

Monopol na energiju bi (ustvari već je) morao u najskorije vrijeme biti prošlo svršeno vrijeme, dolaze malo veći igrači.. Također ne vidim ni jednu dostupnu (ujedno možda i u državnom vlasništvu) opciju koja bi predstavljala monopolistu u telekomunikacijama. Na što si mislio?

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.6.2013 15:45 (thedream).
18 godina
Tonči kaže...

Država je upetljana u sve pore gospodarstva, ne potiče investiranje kapitala, ne potiče razvoj gospodarstva, koristi privatni sektor kao kravu za mužnju u mjeri u kojoj je to neodrživo, birokracija je prespora i previše komplicirana da bi se moglo lako poslovati i da bi privukli investicije, država ignorira bitne grane modernog gospodarstva (visoka tehnologija), pravosuđe je nesposobno i neučinkovito, monopol imamo kod svih važnih grana gospodarstva (energija, telekomunikacije), korupciju gdje nemamo monopol, svi se oslanjaju na socijalističke modele besplatnog ovog ili onog (zdravstvo, obrazovanje) što i ne bi bilo loše kad bi ostalo funkcioniralo, ali ne funkcionira. Teoretski imamo kapitalizam. Imamo i privatno vlasništvo, imamo nekoliko povlaštenih tajkuna sumnjive prošlosti, sadašnjosti i vjerojatno budućnosti, imamo osiromašivanje siromašnih...

Svi žele raditi za državu. Pitam se zašto...

Da, imam krivo, imamo kapitalizam i to samo najgore elemente kapitalizma u direktnoj sprezi s korumpiranom državom.

Ovo je tako paušalno da ne znam odakle početi. Država sada jest veći kapitalist nego u socijalizmu (kada su sva poduzeća bila u društvenom, a ne u državnom vlasništvu), ali to ne znači da ovo nije kapitalizam.

Ne postoji država u svijetu (kapitalistička ili bilo kakva druga) koja nema u svom vlasništvu neki gospodarski subjekt. 

Je li Njemačka isto nije u kapitalizmu? A imaju u svom vlasništvu i Deutsche Bank i Deutsche Telekom. Kako to? 

Francuzi isto nisu u kapitalizmu, a država vlasnik Renaulta, dijela EAD-a, France Telecoma itd... 

Ma uostalom - evo djelomičan popis: http://en.wikipedia.org/wiki/Government-owned_corporation#Europe

Državno vlasništvo (uz uvjet da ne priječi privatno vlasništvo) NIJE ZABRANJENO NITI KONTRAINDICIRANO KAPITALIZMU.

Pravne i fizičke osobe u kapitalizmu imaju jednako pravo biti vlasnici kapitala.

To i nije tako teško shvatiti, meni se čini, jedino se terba informirati i ne pričati napamet. 

This space for rent!
17 godina
odjavljen
thedream kaže...

Monopol na energiju bi (ustvari već je) morao u najskorije vrijeme biti prošlo svršeno vrijeme, dolaze malo veći igrači.. Također ne vidim ni jednu dostupnu (ujedno možda i u državnom vlasništvu) opciju koja bi predstavljala monopolistu u telekomunikacijama. Na što si mislio?

Nije već. To što je nešto najavljeno prošlog tjedna, ne znači da se bilo što riješilo niti da će se brzo riješiti. Koji operater ti nudi TK usluge samostalno, a da nije vezan na Deutsche Telekom i reketarenje? U najboljem slučaju možemo reći da imamo duopol koji, osim uplitanja državne agencije u formiranje cijena i ulaganje u infrastrukturu, vjerojatno funkcionira na principu dogovora o nenapadanju.

Drago kaže...

Ne postoji država u svijetu (kapitalistička ili bilo kakva druga) koja nema u svom vlasništvu neki gospodarski subjekt. 

Već sam ti napisao gore da sam pogriješio s imenovanjem "toga" - jesmo u kapitalizmu. I okej je da država ima nešto u vlasništvu, ali nije okej ovo što imamo ovdje. Još najbolje da netko sada kaže da imamo "liberalni kapitalizam"; to bi tek bilo smiješno.

17 godina
neaktivan

"Komunjare" i "udbaši" postali tajkuni i kapitalisti

Jer gotovo u svim tim zemljama je imutak pripao strukturama koje su i u socijalizmu imale moc.
"Tajkuni" su postajali bivši partijski djelatnici, suradnici tajnih službi ili clanovi njihovih obitelji.
Takvi novi "kapitalisti" su postali oligarhi koje niti danas ne zanima slobodna tržišna utakmica niti u
gospodarstvu, niti u politici, niti bilo gdje u društvu.

Takvom privatizacijom se stvorio nekakav "novi srednji stalež", ali samo u gospodarskom smislu. Jer on nije
nastao niti obrazovanjem, niti poduzetnickim duhom - nego su svoj imutak "stvorili u sivoj zoni legalnosti"
i time se "ne mogu vrednovati kao srednji stalež orijentiran prema demokraciji".

Oni zapravo uopce nisu zainteresirani za pravnu državu koja bi funkcionirala, nego prije na "metodu
samoposluge i politicke strukture koje ce im omogucavati da djeluju tako kako su navikli".
Utoliko se oni tek donekle mogu usporediti sa srednjim staležom kakvog poznajemo na zapadu Europe.

kaos
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.6.2013 16:24 (Jurra).
18 godina

Okej, ne da mi se sada raspravljati, ali mislim da si ti jednostavno razočarani aspirant kapitalizma. Ja to dosta često susrećem uživo i ovako na Internetu gdje vidim da su ljudi očekivali jedno, a dobili sasvim drugo i onda svaljuju krivicu na "ne-pravi kapitalizam" (no true Scotsman fallacy, tko želi gledati), a ne na svoja očekivanja. 

Evo što ja misli da svi oni koji počnu s tim "ovo nije kapitalizam" zamišljaju da bi on trebao biti: 

- američka produktivnost

- švedska, ili još bolje bivša jugoslavenska socijalna sigurnost

- njemački/američki/švicarski standard

- razvijeni parlamentarizam u stilu VB ili Nizozemske

- ujednačeni društveni prihodi s GINI indeksom oko 20

- skandinavski uhodan pravni sustav

Pri tome ne razmišljaju da su kapitalizam jednako tako i eksadroni smrti u San Salvadoru ili Chileu i Argentini, bijeda kao u Burkini Faso, društvena nejednakost kao u Nigeriji, socijalna nesigurnost Somalije, rodijačko dogovaranje u parlamentu u stili Swazilanda itd. 

"Cherry pickali" ste ono što vam se sviđa i stvorili amalgam svega toga svjesno ili barem dječje naivno zanemarujući sve ostale mogućnosti koje su sasvim realne, a ne nimalo ekstremni slučajevi. 

Kako je moglo biti, ovaj naš kapitalizam ispao je čak i dosta dobro, s obzirom na "materijal" s kojim radi...

This space for rent!
14 godina

Ja ne dvojim da smo mi u kapitalizmu, al' da i ja kažem nešto paušalno jer sam ionako out of my depth u toj temi: imam filing da, iako imamo taj kapitalizam jelte, ne znamo baš što bi šnjim (osim par iznimaKa) :P.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
odjavljen

Ne baš, jer polaziš od pogrešne pretpostavke da sam ja nešto očekivao. Ne mogu biti aspirant kapitalizma, jer ne očekujem ništa, niti sam očekivao; ta rođen sam tek malo nakon što je Tito otegnuo papke, tako da nisam niti glasovao, borio se niti očekivao nešto da bih mogao nešto dobiti. Općenito preferiram nešto što bih prije svrstao u komunizam, nego bilo koji oblik kapitalizma; možda najbliže zapravo onome što smo već imali. Ovo što si naveo počevši od Burkine Faso imamo sve u Hrvatskoj. Dobro izveden socijalizam bi svakako trebao biti bolji od kapitalizma. U teoriji.

Socijalnu sigurnost i produktivnost te uhodane društvene prihode i dobar pravni sustav u kompletu već postoje. Zašto misliš da je to nerealno? Radi se samo o "materijalu" koji je u većini slučajeva sebičan, bez savjesti i moralnog integriteta.

Kako možeš reći da je ispao dobro? U čemu je dobar?

18 godina

Pa dobar u smislu da smo ispali bolji od Burkine Faso ili Paname ili Salvadora.

This space for rent!
17 godina
odjavljen

To jesmo, valjda, nisam bio tamo. Znam samo da stanje bilo kojeg uređenja ovisi samo o ljudima, manje o samom dizajnu sustava. Mi bismo vjerojatno funkcionirali mnogo bolje kad bi stvari bile onakve kakve su na papiru.

18 godina
Tonči kaže...

To jesmo, valjda, nisam bio tamo. Znam samo da stanje bilo kojeg uređenja ovisi samo o ljudima, manje o samom dizajnu sustava. Mi bismo vjerojatno funkcionirali mnogo bolje kad bi stvari bile onakve kakve su na papiru.

Možda je to i neko moje romantično viđenje stvari, ali nekako mi se čini da je socijalizam koji smo imali ipak bolje funkcionirao od kapitalizma koji imamo.

Gledam te!
15 godina
Mi smo izuzetno talentirani za negativnu selekciju ljudi koji su na vlasti. Uzevši to u obzir, pitanje je što nas čeka u budućnosti? Jednog dana će se raspravljati kako je bilo dobro početkom 2000-tih.
Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Kako možeš reći da je ispao dobro? U čemu je dobar?

Rekao bi ti Vlade Divac u dokumentarcu, onda si imao čoklet i to je bila - čoklet, a sad imaš - vajt čoklet, dark čoklet, čoklet vit dis, čoklet vit det..trolololo..{#}

13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Mi smo izuzetno talentirani za negativnu selekciju ljudi koji su na vlasti. Uzevši to u obzir, pitanje je što nas čeka u budućnosti? Jednog dana će se raspravljati kako je bilo dobro početkom 2000-tih.

U potpunosti točno, ja danas kad pogledam barem zaradu evo npr. pošto nisam radio u to doba, ali moj otac je tada zarađivao više nego sada (mada živimo u BiH), vjerujem da je i u RH ista situacija, jer narodu gdje većina nezna birat ne trebaju izbori meni je žalosno kad gledam svoje vršnjake, osobe u ranim dvadesetim koji ne shvataju ništa nego se trpaju u isti koš sa ostalim izgubljenim slučajevima, ali bitno je da svi znaju srat o tome kako je stanje loše, a upravo su glasali za one nesposobne koji samo pogoršavaju stanje, iznova i iznova{#}

18 godina
neaktivan

Ajde da i ja bubnem onda neku i ostanem ziv.

Po mom osobnom videnju i misljenju, kapitalizam je autodestruktivan i kao takav neodrziv. Oslanja se na neumorno trosenje ogranicenih resursa da bi zadovoljio glad konzumerizma kojeg je stvorio da bi ga isti odrzavao - circulus vitiosus. Druga stvar na koju se oslanja, a koja je jos gora, jest drustvena, ekonomska i gospodarska nejednakost svih participanata. Drugim rijecima, slabiji i siromasniji participanti se izrabljuju da bi se zadovoljio konzumerizam jacih koji onda jos vise potpaljuje cijeli stroj. A sve da bi - kako je to jednom netko na televiziji lijepo srocio - "ljudi kupovali stvari koje im ne trebaju, novcem kojeg nemaju".

@Drago

Vezano uz ono da je intelektualna elita ta koja usmjerava proleterijat (kad si vec konkretno spomenuo Marxa i Engelsa), to je istina. No, s druge strane ta ista elita je nemocna bilo sto promijeniti bez pomoci proleterijata.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
18 godina

Je, u pravu si sve.

Naravno, nema više proleterijata (u Evropi i zapadnim društvima) u onom smislu u kojem su postojali kad je Marx o tome pisao (sada se spominje termin prekarijat - oni koji imaju nesigurnu egzistenciju jer se boje za stalnost posla, osiguranja, dostupnosti škole i zdravstva, mogućnost izacivanja iz stana itd), ali svakako bez ljudi koji će prihvatiti neku ideju nema ničega. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

- američka produktivnost

- švedska, ili još bolje bivša jugoslavenska socijalna sigurnost

- njemački/američki/švicarski standard

- razvijeni parlamentarizam u stilu VB ili Nizozemske

- ujednačeni društveni prihodi s GINI indeksom oko 20

- skandinavski uhodan pravni sustav

Prije nego sam lupio otkaz, imao sam primanja negdi oko 6000.

Gledajući kalkulator na moj-posao poslodavca sam koštao 10,240kn (mirovinski 1. i 2. stup, porez, prirez, HZZO, osiguranje, naknada za zapošljavanje).

Od 6000 koje mi je ostalo, ako uzmemo da je porez 25%, još mi je 1500 izbila država. Znači ja padnem na 4500 a oni se popnu na 5740.

Naravno država ima još svojih nameta koja plaćamo (primjerice kod benzina) i većina toga gdje je monopolist plaćamo fino iznad stvarne tržišne cijene (voda, struje, plin, javni prijevoz). No, dobro, neću te sitnice uračunavati u cijenu. Znači...

Od 10,240 koje sam zaradio, država si uzme (pod pretpostavkom da novac trošim unutar svoje države) 5740 kn. Sve dok je takva situacija, upravo to gore navedeno očekujem.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
neaktivan
Bukva kaže...
...

Od 10,240 koje sam zaradio, država si uzme (pod pretpostavkom da novac trošim unutar svoje države) 5740 kn. Sve dok je takva situacija, upravo to gore navedeno očekujem.

I onda se svi cudom cude kako nema proizvodnje, nema novih firmi (tu mislim na malo i srednje poduzetnistvo), pricaju o nekim bajkovitim investicijama, poticajima, inkubatorima, otvaraju firme za 1 kn, sto ja znam sto sve ne, a nista. I onda dignu PDV za par posto. Sto je sigurno je sigurno.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
18 godina
Bukva kaže...

Zaboravio si da ti od neto place uzme i 25% PDV-a, odnosno jos 1500 kn.

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Bukva kaže...

Zaboravio si da ti od neto place uzme i 25% PDV-a, odnosno jos 1500 kn.

Bukva kaže...

Gledajući kalkulator na moj-posao poslodavca sam koštao 10,240kn (mirovinski 1. i 2. stup, porez, prirez, HZZO, osiguranje, naknada za zapošljavanje).

Od 6000 koje mi je ostalo, ako uzmemo da je porez 25%, još mi je 1500 izbila država. Znači ja padnem na 4500 a oni se popnu na 5740.

Čitaj bolje. Druškane.

Nikad dosta. Nikad, nikad dosta. Oko vrata imaš srebro, a htio bi tozla...
14 godina
odjavljen

Da Vlada ima muda, podigla bi PDV na 35 % i ukinula sve poree i nemete sa plaće. Znači da je neto=bruto.

Bukva bi dobio nekih 8-9k od svojih 10k, investitori bi poludjeli jer bi im ostajalo više love u džepu i država bi se razvila.

Kada bi Vlada imala muda.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice