No stvar je u tome da ako te pokosi auto koji vozi ograničenjem kriv si ti kao pješak, a ako te pregazi pijani vozač koji prebrzo vozi.... Dakle stvar je u kontekstu.
Pogrešno. I po zakonu a i po zdravom razumu.
Vozač u automobilu je UVIJEK kriv. Da je pješak prošao kroz crveno, pretrčavao cestu, izvodio salto na autocesti, puzao po kolniku... ako zgazi pješaka, UVIJEK je vozač kriv.
Nije, provjereno. Ukoliko je poštovao ograničenje brzine i vještačenjem se utvrdi da je poduzeo sve u skladu sa objektivnim okolnostima (primjerice pokušao zakočiti, pokušao ga izbjeći itd.), nije kriv. Isto tako mora biti negativan na droge i alkohol.
Našao sam se u takvoj situaciji, pa znam što pričam, bio sam u ulozi suvozača. Prijatelj je vozio, a prometna nije imala za ishod smrtnu posljedicu pješaka. Pretrčavao je cestu jednostavno na neoznačenom prijelazu, tj. na divlje, pajdo je kočio i udario ga. Nedužan ko djevica Marija, vozio je 70 i sve štima (Vukovarska).
Sumnjam da bi kazneno pa čak i prekršajno odgovarao da ga je ubio, srećom nije. Vozio je u skladu sa ograničenjima i doviđenja, nije mogao utjecati na to da li je netko pijan pa radi sklekove na brzoj cesti usred noći i hoda unazad, što li ja znam. Lik je doslovce skočio na cestu, kao da se želi ubiti. Ne znam kakvu sankciju je on pobrao i da li je ikakvu.

Potpis!