Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.467.597
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

Da, sigurno ga je puno platio. Postoje različiti standardi za kvalitetu, kako mehaničkih, tako elektroničkih i softverskih dijelova. Taj argument o otkazivanju je toliko blesav da je to nemjerljivo. Postoji redundancija, a avioni već dugo, dugo lete posve samostalno...

Nije uopce poanta u tome. Poanta je u tome sto sustav misli da je u pravu i tako reagira iako je to sto radi najgore sto se moze napraviti.

Ne znam jel gledas one istrage zrakoplovnih nesreca, kada otkazu sustavi koji misle da je sve u redu a dogadja se zesce sranje. Avion padne. Bum.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
18 godina

Je, ali piloti su tu zadnja linija obrane kad tehnika zakaže. Vjerojatno na svaku pilotsku grešku koja je završila katastrofom dolazi 1000 spašenih letova koji bi bili miješano meso da nema pilota nego samo tehnika.

This space for rent!
18 godina

zato imamo prozvano brdo Ronhill jer je zakazala tehnika tj uskladjenost standarda, a piloti i kontrola se mogu slikat po onoj juzini.   dakle, kad zakaze tehnika, molite se suncanom danu.

@ivo ono je sa okupljanja mozilla developera. neznam za prodaju.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 16:44 (torrente).
14 godina

Tonči stvarno, prestani s troležom :P. Da, baš na bug forumu sjedi ekipa koja zazire od AI-a, ne uvažava mogućnosti i potencijal računala, etc. S druge strane, još uvijek smo daleko od prepuštanja aviona punog putnika isključivo ''stroju'', dakle prazna kabina (tj bez kabine valjda). Sve u svemu, ne kužim oko čega se natežete.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
odjavljen

Dosadni ste. {#}

:)
14 godina
odjavljen

Ajde više dosta s tim avionima-počeo sam i Sabor gledati od dosade. {#}

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
17 godina
neaktivan

@Tonci i Bukva

Jedini razlog zasto ne komentiram to o AI-u je zato sto sam uvjeren da ste oboje debelo podcjenili problematiku, i u vezi pisanja AI-a i pogotovu u vezi kontrole zracnog prometa.

Prvo, ako je u pitanju sustav koji bi primjenio odredjene akcije kao reakciju na odredjeni input - onda se ne radi o AI-u vec o obicnoj kompozitnoj funkciji.

Problem ovakvog sustava je determinantnost, tj. nesposobnost da se rijesenje lagano modificira kao funkcija na ulaznim parametrima. Tweakanje ovakvog sustava bi, ovako iz dupeta izvlacim brojku, trajalo minimalno jedno desetljece, dok se na svaku mogucu varijablu primjeni ispravan odgovor, i to sve pod hipotezom da imamo iskusnog kontrolora koji moze bez pardona nabrojati sve moguce postojece probleme koji se mogu javiti u njegovom poslu.

Drugo, ako je u pitanju punokrvni AI, dakle sustav koji bi kao ljudski pripravnik "sjedio" i ucio od iskusnog kontrolora - najveci problem je upravo suprotan deterministickom sustavu, a to je nedostatak determinizma. Nitko ne moze biti potpuno siguran kako ce tocno sustav reagirati. Iako se ovo moze ciniti kao dobra stvar, jer su i ljudi neprecizni i nedeterministicki u svojim odlukama - nemojte zaboraviti da ljudi/kontrolori imaju >25 godina iskustva u komunikaciji s drugim ljudima, i opcenito kad odradjuju neku radnju duze vrijeme, postaju deterministicki i postaju puno brzi i efikasniji o tome (ie. Neuroplastika).

Postaviti ovakav AI da upravlja avionima bi bilo kao da postavite 1godisnju bebu da to odradjuje.

O kontroli zracnog prometa ne znam maltene nista, ali bas zato ne zelim skakati pred rudo i misliti kako to svatko moze odradjivati bez problema. Jednom je u pitanju bila slicna tema gdje sam propitkivao korisnost odvjetnika, jer na osnovu osobnog promatranja, cinilo mi se da je odvjetnik obicna masina sa 5-10 word dokumenata koje prepravlja imenima, datumima i mjestom rodjenja, i lupa pecat.

Mislim, google ima auto koji vozi automatizirano, pa opet imaju pilota pored, za svaki slucaj. I u pitanju je obican auto, sa malim brzinama, i puno manjim brojem mogucih problema.

Zakljucak - moguce je, ako bi zamrznuli vrijeme i radili na tom softwareu, ali da li je prakticno? Ni najmanje. Ulog i povrat u ovom slucaju su razdvojeni tako dugackim periodom da je tesko/nemoguce predvidjeti kako ce se buducnost tocno odvijati, i koliko bi jedan takav sustav bio uopce koristan u toj buducnosti.

P.S. Dishonored se hvali vrlo naprednim AI-em (razvijan preko 2 godine) koji je sposoban reagirati ispravno u svakoj situaciji; mene je igra odbila maltene instantno jer ponasanje NPC-eva konstantno probija fourth wall.

All things end, none survives, every form must fade away...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 17:45 (Deus ex machina).
18 godina
Pranja kaže...

Hajmo naći tko ima najdosadniji posao pa drobiti zidove teksta o problemima oko tog posla.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
wyks kaže...
Hajmo naći tko ima najdosadniji posao pa drobiti zidove teksta o problemima oko tog posla.

Konobari? {#}

Gledam te!
14 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Konobari? {#}

Ovisi o lokaciji, prometu i vrsti gostiju, al to definitivno nije dosadan posao.

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
17 godina

Jedini razlog zašto sada ne skačem slavodobitno i nabijam svima na nos frazu "CAT3 Autolanding, suckers!!!" jer lagano pogledavam prema Dragi s laganom zbunjenjošću zašto on to nije spomenuo kad smo počeli o tome dal je IS sposoban prizemljiti avion ili nije.

Čisto iz znatiželje sam išo tražiti jel postoji koji avion ili naznaka razvoja ACLSa u civilne svrhe. Ispada da maltene svaki veći avion je opremljen Autolanding opremom i da se ona mora koristiti pri CAT3 slijetanjima (laički rečeno, koliko sam skužio, CAT3 == ne vidiš prst pred nosom), upravo zato jer čovjek nije u stanju to obaviti.

Dragec, di je kvaka? 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
cecenac kaže...
Ovisi o lokaciji, prometu i vrsti gostiju, al to definitivno nije dosadan posao.

Naravno da to niti nije bila poanta mog posta... {#}

Ali ako ćemo tim smjerom (umjesto da prcamo wyksa), dosadan je barem onoliko koliko je dosadna i kontrola zračnog prometa, donč ju tink?

Gledam te!
14 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Naravno da to niti nije bila poanta mog posta... {#}

Ali ako ćemo tim smjerom (umjesto da prcamo wyksa), dosadan je barem onoliko koliko je dosadna i kontrola zračnog prometa, donč ju tink?

Znam da nije al sam konobario i nije bilo dosadno {#}. Aj tink iz jes. Zaboli me glava od same pomisli na kontrolu zračnog prometa, a kamoli njihovih postova.

Sometimes I feel like a prophet, misunderstood and under gun like a new disease disease disease
17 godina
Deus ex machina kaže...

@Tonci i Bukva

Jedini razlog zasto ne komentiram to o AI-u je zato sto sam uvjeren da ste oboje debelo podcjenili problematiku, i u vezi pisanja AI-a i pogotovu u vezi kontrole zracnog prometa.

...

-da, trolleri na kvadrat.

-za sad, AI ne može sigurno spustiti letjelicu. Spaceshutle je primjer gdje put mogu obaviti tri svinje i Mujo.. (znate onaj vic?). Slijetanje se obavlja ručno, jer čovjek to radi s lakoćom, to je inače jedna od razloga zašto konstanto treniraju klasično pilotioranje koje im je inače nepotrebno. Samo taj dio, nazovimo 1% obavlja pilot, ostatak kompijuter jer repetitivne poslove obavlja bolje (preciznije) od čovjeka koji zbog ljudske osobine mora griješiti. Dal je to robotska ruka u Fiatu ili skripta u eroplanćiću.. isti kriterij. Jer u Fiatu design rade ljudi, automobile također voze ljudi, roboti samo vare po špranci.

-zec ili bilo što na pisti? U pitanju su ljudski životi i milijunske štete. Nema 'ma to je mali zeko, proći će' opcije. Usporedba vojnog i civilnog kao slijetanje na nosač? ...Trolerizam. Usporedba krušaka i jabuka, s maticama za vodovodne cijevi.

woou.. prešišat će PSYja..

.. Pip,... mast trast, trast,.. pip-pip, masttrast-as.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 18:49 (ihush).
18 godina
Pranja kaže...

Uh onda je stvarno gadno jel,Izlanuo se ak si na smotani Sabor navalil od tolkih avijatičarskih peripetija i rasprava.Očito je došlo do avijatičarskog predoziranja, pa onda eto usput jedan jak letački video fix pa ako se s tim nekak izdrži do praznika rada bez avio rasprava bit če ok fučkaj ga.{#}Smijeh

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
14 godina
odjavljen
rambox kaže...

Uh onda je stvarno gadno jel,Izlanuo se ak si na smotani Sabor navalil od tolkih avijatičarskih peripetija i rasprava.Očito je došlo do avijatičarskog predoziranja, pa onda eto usput jedan jak letački video fix pa ako se s tim nekak izdrži do praznika rada bez avio rasprava bit če ok fučkaj ga.{#}Smijeh

Pa to o avionima je totalni offtopic-ajde još nekeko o plaćama i nepotzimu,ali brate mili-automatizacija,autopiloti i ostale pi*darije nemaju veze s ovom temom.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
16 godina

Šteta je što se potencijalno kvalitetna rasprava svela na optuživanje HKZPa na svim mogućim razinama. Sad smo na kraju došli i do toga da ih gotovo ni ne treba.

Al ajde, bitno da se Agenciju obranilo, ipak se oni trude osigurati sigurnost u zraku pa  ne mogu bez aviona, a to što nacionalni program sigurnosti stoji kao nacrt već koju godinu,je nebitno. Ipak su oni ustanovili kako mi sposobni obavljati sve na što smo se obvezali kao ICAO članica, al to što ne postoji ni SAR, ni HEMS, to pak nije njihov posao.

No eto, tu smo gdje smo, nebitno, ionako se promijeniti neće ništa, barem do 7. mjeseca.

Slobodno se prebacite na politiku natrag, čitam da ruše po političkoj opredjeljenosti.  Sigurno imate štogod za reć.

17 godina
ihush kaže...

-za sad, AI ne može sigurno spustiti letjelicu. 

Aaaa kako onda ovo objašnjavaš?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
odjavljen

18 godina

Pa o tome već jesmo, ali dosadno je jer se sve već zna, a i u 22 godine navikneš se na svašta, čak i na to da javni čistač čisti oko jednog privatnog lokala, dok metar širine javnog pločnika oko druge terase ne čisti.

Vidim da su poreznici ipak počeli pečatiti nevaljalce, 3 lokala u centru u nekoliko sati.

Pitanje je samo tko plaća naručenu kavu za koju su dobili račun, jer za onu koju nisu dobili račun nisu dužni platiti te su zapečatili lokal.

Je li to predviđeni trošak pri donošenju proračuna?

A muke našeg posla lako je matematički objasniti: što je gost veća gamad - proporcionalno raste davljenje i zahtijevanje ljubljenja ruke.

Cipelarina bi isto dobro došla kao beneficija, naime po nekim izračunima konobari propješače desetak kilometara dnevno.

Mogli bi i na cjenik dodati stavku psihijatrijske usluge, jer na Balkanu konobar je bitniji od žene.

Dok stranci pitaju za plaže i izlaske, zabavu i običaje, naši se žale oko vaginalnog iscjetka, gljivica na nogama i artritisa (isto mi dođe ako se žališ na prehladu ili navedene bolesti - nije moja briga). Žena koja loše kuha i neda u guzu također je česta tema razgovora.

Ja sam svoje reko, nek se javi onaj drvodjela da raspravimo kakva je muka kada naletiš na čvor u balvanu na pilani.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
Veliki Brat kaže...

Konobari? {#}

What ever I do in life I'll never be cool as this:

17 godina
Bukva kaže...
..

Aaaa kako onda ovo objašnjavaš?

-obože, Petra..

-što vidiš na snimci? Kokpit, s ... vidi čuda, pilotima. Koji za još veće čudo, upravljaju, dodaju flapsove, gas itd..

Naravno, može se avion spustiti, u filmovima glavni junak to radi jednom rukom. Međutim filmovi i standardi koji su potrebni za prijevoz putnika su nešto različitog. Čovjek je tu. Dok je čovjek tu, jasno da AI nije pouzdan način. Za sada.... naravno, ako se želi razgovarati kao što to radi Tonči, pa, ništa, odoh u lurking mod.

btw, najmanji problmem je spusutiti avion (bilo koje tijelo iznad zemlje u polju gravitacije), problem je samo preživjeti, inače se naziva pad.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
-za sad, AI ne može sigurno spustiti letjelicu. Slijetanje se obavlja ručno, jer čovjek to radi s lakoćom, to je inače jedna od razloga zašto konstanto treniraju klasično pilotioranje koje im je inače nepotrebno. Samo taj dio, nazovimo 1% obavlja pilot, ostatak kompijuter jer repetitivne poslove obavlja bolje (preciznije) od čovjeka koji zbog ljudske osobine mora griješiti.

Apsolutno si u krivu. ILS, iliti instrumental landing system, počeo se razvijati tamo negdje 30-tih godina, mislim da je u upotrebi negdje od 50-tih. Već više desetljeća ils, ili novije inačice da ne idem u širinu, osnova su kategorija za zračne luke. Vjerojatno si vidio i markere na Plesu, samo nisi znao što je to. Elem, odavno je u upotrebi ils, kojeg možeš ručno slijediti, a osnova je za autoland sistem. Vjerojatno ne moram prevoditi 'autoland'.. Posada samo 'nadzire' proces. Guglaj ils i autoland, da ne moram objašnjavati Vortacu u kojoj mjeri se računala već danas koriste u zračnom prometu i što se može a što ne..

18 godina
Bukva kaže...

Čisto iz znatiželje sam išo tražiti jel postoji koji avion ili naznaka razvoja ACLSa u civilne svrhe. Ispada da maltene svaki veći avion je opremljen Autolanding opremom i da se ona mora koristiti pri CAT3 slijetanjima (laički rečeno, koliko sam skužio, CAT3 == ne vidiš prst pred nosom), upravo zato jer čovjek nije u stanju to obaviti.

Dragec, di je kvaka? 

Nisu svi aerodromi CATIII (pa ni CATII, ni CATI...)

Ljudi su zadnja crta obrane i u avionu i u kontroli. 

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Nisu, da, mislim da CATIIIC nigdje nije ni implementiran u praksi još, ali činjenica je da se u određenim uvjetima (gusta magla, ne prejak vjetar i kiša) može. Pitanje je samo vremena.

:)
14 godina
odjavljen

Opet avioni...

16 godina
neaktivan

Sinoć kolega s posla slavio rođendan, konoba, pršut, sir, janjetina, vino..  ujutro me šef nazove da ostanem doma i da se odem grudat..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
15 godina
ivan dragi kaže...

Sinoć kolega s posla slavio rođendan, konoba, pršut, sir, janjetina, vino..  ujutro me šef nazove da ostanem doma i da se odem grudat..

Jesi li odigrao loto? Ako nisi, što čekaš?
Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Jesi li odigrao loto? Ako nisi, što čekaš?

Nemam vremena, susjedov unuk slavi rođendan pa su iznjeli van stol sa špežom i neki orahovac i vino. Harmonika, svi susjedi mi ispred kuće lol. Sad stavljaju lance drugom susjedu pa da ode svima po kruh i to šta treba iz dućana. Idem van popit nešto, ako stignem bacim koju slikicu :)

edit: slikice

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 11:46 (ivan dragi).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice