Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.469.663
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
thedream kaže...

Ne slažem se, navedi mi konkretan primjer. Ne vidim da je nas konkretno 500 u firmi, a sa 50 u odnosu na cirka 100 trenutno zaposlenih uvjeravam te da ne bi opstali dugo. S druge strane, ZET...šutim.

Na stranu što i sam pokazuješ primjer, radio sam s praktički svim elementima državne uprave i javnim firmama.

Uopće se ne mogu sjetiti jedne gdje to ne bi moglo biti izvedivo, zato sam i ostavio onih 10%.

18 godina
Tonči kaže...

Smanjenje plaća? 3% od bruta? 3% je samo spin i ništa drugo. Efekt za mase.

Cifra je nebitna. Cim se takne u njih, odmah problemi. Umjesto da se solidariziraju i pozdrave ovakve akcije, oni kenjkaju.

thedream kaže...

Kvocaju jer se prvenstveno boje za svoju fotelju (koja nije loše plaćena btw.), odnosno posljedice koje će ovakva prođa i odluke Vlade ostaviti na njihov položaj. S tim u vezi, mislim da općenito sindikata u Hrvatskoj na broj radnika ima previše, da su loše organizirani, organizirani i vođeni.

U situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi iz brda razloga, svaki drugi dan bi na trgu trebalo biti 100.000 ljudi. Ne vidim da su u stanju bar pokrenuti svijest o promjenama i radničkim pravima, a kamoli svijest provesti u djelo.

Štoviše, po meni se bave posve pogrešnim stvarima, i vrhunac njihovog djelokruga su kvocanja i pregovori s Vladom. J*beš to, imho. To je svršen čin, gotova stvar. Gdje je sve ostalo?

Sindikati su tu najmanje radi radnika. Je, ok, kao prilozit ce sluzbeno da se protive tom i tom i to je to. Sto su ispregovarali za boljitak radnika u zadnjih par godina?

Danny_HR kaže...

U tom slučaju uzmeš prevoditelja i pričaš hrvatski.

Žena se lovila za lice, prčkala po faci, gledala u stol gotovo cijelo vrijeme. Prikazala je sebe, a samim time i Hrvatsku, potpuno neozbiljnom.

Mnogi su jučer rekli da se svi koji na ovakvo nešto reagiraju bave nevažnim stvarima, međutim mene je zbilja sram da netko bez elementarnog poznavanja engleskog (u govoru) krene u avanturu pričanja pred parlamentom.

Da, slazem se, uzmi si prevodioca jbte, ionako je nitko nije nista razumio.

Danny_HR kaže...

Sudiš javni sektor gotovo isključivo po onima na višim pozicijama. Da, nekom s 4.500 kn u javnom sektoru je svako smanjenje plaće loše, isto kao i nama u privatnom.

Ta konstantna spika o tome da su svi ljudi u javnom sektoru preplaćeni je isprana do bola, a to možeš znati samo ako imaš nekoga tko radi u javnom sektoru na "običnoj" poziciji.

Sudim javni sektor po ljudima koje znam.

Jedan cinovnik u opcini ima placu 4500 + bonusi djidje midje. 

Jedan NKV radnik u HEP-a ima placu 5000kn + bonusi.

Jedan SSS radnik u vodovoda ima placu 6500kn + bonusi.

Kad smo vec kod NKV radnika koji ima 5k placu, citao sam komentare na jednom news portalu, gdje jedan od tih NKV radnika kenja da mu je to i mala placa s obzirom da mora radit po suncu, kisi, vjetru, da mora vuc kabele itd. O jebote, pa sto nisi zavrsio fakultet pa bi mozda bio u uredu u HEP-u. Sto bi reko da si zastitar i da 8 sati dnevno stojis ko debil kraj vrata u banci za duplo manju placu, sa glavom u torbi, a bonuse mozes samo sanjat.

Sestra mi je profesor matematike i fizike i ima placu slicnu tom seronji iz HEP-a tako da da, preplaceni su, to nije isprana prica.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
thedream kaže...

Ima ih još koji se ponašaju kao pijani milijarderi - šutim. A ove primjere što je Iggy pitao, i mene zanima? Tko su ti manijaci, imaš nešto konkretno jer znam najveću plaću iz prve ruke ( - šutim ), i osjetno je niža od tvoje minimalne navedene, neto.

Kojih to ima još? Pa koga briga kako se ponaša s lovom privatnik? To se ne tiče nikoga osim njega. Ali proračunski novac se tiče apsolutno svih.
Što se najveće plaće ispod 30k tiče, daj molim te, nije da valjda vjeruješ u to?

Dakle, ne znam kako to da ti objasnim, a da se ne uvrijediš (s obzirom da se plaćaš iz proračuna): plaća svakoga tko je dobiva iz proračuna se tiče njega, mene, Drage, tnakira, Dr_Nastyja i mog psa. Plaća tnakira se ne tiče apsolutno nikoga osim njega makar bila OVER NINE THOUSAND MILLIONS neto.

Inače, jedan komentar na ove minuse osobe koja o ekonomiji zna mnogo:

S makro aspekta gledajući, definitivno će kratkoročno negativno utjecati na potrošnju građana, a osobna potrošnja je jedan od najvećih drajvera BDP-a. Svako njeno daljnje smanjenje nas još dublje povlači u recesiju. 

O drugim stvarima, evo c/p što sma poslao jednom kolegi koji me isto to pitao, pa da se ne ponavljam. 

"Generalno, nije dobro kada se država ide miješati u ugovorne obveze dva entiteta, da nešto zabranjuje ili limitira u tom slobodnom odnosu. S druge strane, u nas su ljudi elementarno ekonomski neobrazovani (mislim da većina ljudi nema pojma koliki im je EKS na minus) i postavlja se pitanje treba li država u tom slučaju reagirati i zaštiti "slabije" od njih samih. Najbolji primjer su krediti u švicarcima. Ljudima je dana potpuna sloboda da se zadužuju u valuti kojoj hoće, po kakvim hoće uvjetima, sve je bilo samo stvar dogovora klijenta i banke. E, kad su nastupili problemi, kad su klijenti vidjeli da su potpisali nepovoljan ugovor za njih, da nisu dobro proučili rizike koji preuzimaju, sad traže od države pomoć! Žele da se država umiješa u taj odnos u koji su slobodno, svjesno, stupili. Tako da ne znam što bi ti rekao. Da se mene pita, ja ne bi to regulirao zakonom. Ali kad znam da su ljudi slabo obrazovani, onda i nisam protiv toga.

Ono što je meni upalo u oko, a ide valjda u paketu s ovim zakonom, je strogo definiranje kamatnih stopa. To je ono što sam čekao, tu sam vidio najveći problem i u tom području recimo Udruga Franak ima izgleda na sudu. Promjenjiva kamatna stopa sama po sebi nije problem, ali mora se znati po kojim se kritirijima ona mijenja, mora se znati njen algoritam. Ljudima je k.s. mijenjana, a da nisu imali pojma na temelju čega i je li se baš trebala toliko promijeniti. Tek od nedavno vidim da su banke napokon počele jasno definirati kako se formira kamatna stopa (recimo, EURIBOR + 6 p.p. marža). Toga do nedavno nije bilo, a moralo je biti. Sad će valjda to biti zakonom uređeno i za to dižem palac."

:)
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 10:34 (Tonči).
16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
thedream kaže...

Ne slažem se, navedi mi konkretan primjer. Ne vidim da je nas konkretno 500 u firmi, a sa 50 u odnosu na cirka 100 trenutno zaposlenih uvjeravam te da ne bi opstali dugo. S druge strane, ZET...šutim.

Na stranu što i sam pokazuješ primjer, radio sam s praktički svim elementima državne uprave i javnim firmama.

Uopće se ne mogu sjetiti jedne gdje to ne bi moglo biti izvedivo, zato sam i ostavio onih 10%.

Poštujem, tvoja stvar i tvoje mišljenje.

Faith divides us. Death unites us.
18 godina

thedream, mi smo nedavno informatizirali jedan sustav za nabavku robe za jednu firmu na drzavnom proracunu. Do prije informacije isti posao je radilo 30 ljudi. Nakon uvodjenja sustava isti posao radi 5 ljudi, od toga 3 ljudi viska.

Smatram da se dosta stvari moze rijesiti na taj nacin.

Kod mene u firmi je 95% stvari automatizirano, sto nam omogucava da se bavimo stvarima koje su bitne, i da ne trosimo vrijeme na banalne stvari. Npr. njigovodstvo sa N tisuca racuna godisnje, N uvoza i izvoza itd itd vodi jedna jedina osoba.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 10:27 (tnakir).
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ja znam što sjeda na platnoj listi, gdje još sjedi po nadzornim odborima itd. nemam uvid, niti me se tiče složit ćeš se. Ali da, osjetno niže od 30k neto, iz prve ruke.

Nisam na privatnike mislio, imaščlanak na ijf-u, preporučam. Referirao sam se i na jedinice lokalne samouprave odnosno..

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

thedream, mi smo nedavno informatizirali jedan sustav za nabavku robe za jednu firmu na drzavnom proracunu. Do prije informacije isti posao je radilo 30 ljudi. Nakon uvodjenja sustava isti posao radi 5 ljudi, od toga 3 ljudi viska.

Pozdravljam takvu ideju i poteze, a i divim se, uvjetno rečeno, sektoru nabave ili odjelu, što već je - gdje radi (ili je radilo) 30 ljudi.

Što si editirao - isto je, uvjeravam te i kod mene. Između ostalog i kolegica na Bugu je jedna od dvoje djelatnika koja to radi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 10:29 (thedream).
18 godina
thedream kaže...
tnakir kaže...

Pozdravljam takvu ideju i poteze, a i divim se, uvjetno rečeno, sektoru nabave ili odjelu, što već je - gdje radi (ili je radilo) 30 ljudi.

Što si editirao - isto je, uvjeravam te i kod mene. Između ostalog i kolegica na Bugu je jedna od dvoje djelatnika koja to radi.

Necu ni spominjati par poznanika u zupaniji za koje je kreirano izmisljeno radno mjesto, koji po cijele dane setaju i piju kavu i za to dobivaju placu od 5k. Plus bonuse, ne zaboravimo bonuse.

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen

Što se plaća u javnom sektoru tiče, ne mislim da moraju nužno biti manje, jer mislim da je plaća od 5k trebala biti minimalac, a ne ovo smeće od 2-3k od kojeg ljudi na sjeveru grijanje ne mogu platiti. Potrebna je racionalizacija i optimizacija poslovanja. Ne smiješ ti raditi za petoricu, kako si jednom rekao, nego trebaš raditi koliko radiš, ali da si sam na odjelu, ako već četvorica ne rade ništa. Ja o tome govorim. Kakvi mrtvi bonusi u HEP-u? Dok god je država u recesiji, ne možeš dobivati nikakve bonuse.

18 godina
Tonči kaže...

Što se plaća u javnom sektoru tiče, ne mislim da moraju nužno biti manje, jer mislim da je plaća od 5k trebala biti minimalac, a ne ovo smeće od 2-3k od kojeg ljudi na sjeveru grijanje ne mogu platiti. Potrebna je racionalizacija i optimizacija poslovanja. Ne smiješ ti raditi za petoricu, kako si jednom rekao, nego trebaš raditi koliko radiš, ali da si sam na odjelu, ako već četvorica ne rade ništa. Ja o tome govorim. Kakvi mrtvi bonusi u HEP-u? Dok god je država u recesiji, ne možeš dobivati nikakve bonuse.

Tu i je problem - daj petero ljudi o odjelu s plaćama +1k eura umjesto 15 za 3.500 kn.

Bonusi za svakoga tko dovede pozitivan rezultat. Makar se radilo o ministarstvu, HEP-u i slično, neovisno o ostalima.

Cijeloj vladi bi dao plaću vezanu uz rezultate plus bonuse u iznosu od, karikiram, 1% rasta BDP-a i slično, makar iznosili milijardu kuna.

18 godina
Old Iggy kaže...

Cijeloj vladi bi dao plaću vezanu uz rezultate plus bonuse u iznosu od, karikiram, 1% rasta BDP-a i slično, makar iznosili milijardu kuna.

Kao da je njima placa bitna. Oni ostvaruju prihode na temelju svoje pozicije i bez place koju dobivaju.

Rvat katolik!
16 godina
neaktivan

Složio sam dobar post, ali poslati ću ti na PP.

16 godina
Danny_HR kaže...

U tom slučaju uzmeš prevoditelja i pričaš hrvatski.

Žena se lovila za lice, prčkala po faci, gledala u stol gotovo cijelo vrijeme. Prikazala je sebe, a samim time i Hrvatsku, potpuno neozbiljnom.

Mnogi su jučer rekli da se svi koji na ovakvo nešto reagiraju bave nevažnim stvarima, međutim mene je zbilja sram da netko bez elementarnog poznavanja engleskog (u govoru) krene u avanturu pričanja pred parlamentom.

Nekako bi i bilo ok neznanje engleskog da se nije onako ponašala... kako se ono kaže... ko da ima crve u gu...

Swedish latin super funk.
18 godina
tnakir kaže...
Old Iggy kaže...

Kao da je njima placa bitna. Oni ostvaruju prihode na temelju svoje pozicije i bez place koju dobivaju.

Malo je tih prihoda "realnih".

Daj im realne zadatke i jasno definiran bonus, pa da vidimo hoće li se za te pozicije prijavljivati političari ili stručnjaci.

17 godina
neaktivan
@ Old Iggy

Problem državnih službi je i to što cca 50% ljudi radi tamo zbog toga što je nečiji rod ili stranački kolega, pa samim tim ili nema potrebne vještine ili nema volje da radi svoj posao. Kad radiš sa 5 takvih onda i ti kao marljiv, vješt i ambiciozan hendlatelj papirologije postaneš pasiv, jer njima smeta tvoja pretjerana angažiranost i osjećaju se manje vrijednima, a pošto si jedini koji nije umrežen u korupcijski lww, prvi si na listi za odstrel. Unutar državnih firmi je već bilo rezanja broja zaposlenih i vidi čuda, preostali rade jednako efikasno. Fora je u tome da državni službenici efikasnim i brzim hendlanje papirologije sami sebi kopaju grob i pripremaju otkaz. Ne nužno sebi, ali na taj način pokazaju velikom Baji koji drži konce u rukama da stvar drži vodi i s manje hendlatelja, a njemu je jedino bitno upravo to, da stvar drži vodu. Veliki Baja ne ferma rodbinske veze malih miševa i njihovu stranačku pripadnost. On je iznad toga. On gleda samo brojke.
Bare: Huljićeva glazba spušta ljude na razinu australopiteka
15 godina

Zašto ne bi, u javnom sektoru uvezli menadžere koji bi polučili rezultat.

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
Old Iggy kaže...

Ne bi se ništa promijenilo jer se radi o ljudima koji se trude, ali ne znaju, tako da im daš bonuse kolike god hoćeš, rezultat će biti isti. 

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/243291/Politicari-ne-mogu-prihvatiti-da-su-daleko-ispod-strucnjaka.html

This space for rent!
16 godina

Kerum: Opet ću se kandidirati za gradonačelnika Splita!

- Najveći problem za moje protivnike je što ću ih dobit ako se kandidiram. 

Smijeh

Swedish latin super funk.
15 godina
sirka666 kaže...

Smijeh

Onda bi bio red da Tnakir okrene rundu u birtiji.{#}

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
The Man kaže...
@ Old Iggy

Problem državnih službi je i to što cca 50% ljudi radi tamo zbog toga što je nečiji rod ili stranački kolega, pa samim tim ili nema potrebne vještine ili nema volje da radi svoj posao. Kad radiš sa 5 takvih onda i ti kao marljiv, vješt i ambiciozan hendlatelj papirologije postaneš pasiv, jer njima smeta tvoja pretjerana angažiranost i osjećaju se manje vrijednima, a pošto si jedini koji nije umrežen u korupcijski lww, prvi si na listi za odstrel. Unutar državnih firmi je već bilo rezanja broja zaposlenih i vidi čuda, preostali rade jednako efikasno. Fora je u tome da državni službenici efikasnim i brzim hendlanje papirologije sami sebi kopaju grob i pripremaju otkaz. Ne nužno sebi, ali na taj način pokazaju velikom Baji koji drži konce u rukama da stvar drži vodi i s manje hendlatelja, a njemu je jedino bitno upravo to, da stvar drži vodu. Veliki Baja ne ferma rodbinske veze malih miševa i njihovu stranačku pripadnost. On je iznad toga. On gleda samo brojke.

Dobrim dijelom se slažem, treba to promijeniti, a može se.

Drago kaže...

Ne bi se ništa promijenilo jer se radi o ljudima koji se trude, ali ne znaju, tako da im daš bonuse kolike god hoćeš, rezultat će biti isti. 

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/243291/Politicari-ne-mogu-prihvatiti-da-su-daleko-ispod-strucnjaka.html

Na taj način bi mogao privući ozbiljne stručnjake, ne političare.

18 godina
mario.L_hr kaže...
sirka666 kaže...

Smijeh

Onda bi bio red da Tnakir okrene rundu u birtiji.{#}

Ako Kerum dobije okrenit cu i dvi. Ne radi slavlja, nego radi tuge. Utjehe nema u vodi :P

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 12:08 (tnakir).
17 godina
neaktivan

Što kažete na Bugare? Poštenje političara ili samo bijeg od daljnjih sranja?

http://www.jutarnji.hr/-ne-mogu-biti-u-vladi-koja-policijom-tuce-svoj-narod---bugarski-premijer-najavio-ostavku-zbog-velikih-prosvjeda/1086392/

Inače, zanimljivo je. Mislim da Bugari proizvode više struje nego im treba pa je razumljivo da ljudi pi*de.

Naravno, pitanje je da li bi problem postojao da nisu prodali elekrane Česima, Slovencima i ne znam komu još {#}

16 godina
neaktivan

Ne znam kako sad ide priča, i mene je zainteresiralo, prijevremeni izbori, neka tehnička Vlada do tada?

EDIT: U svakom slučaju poštenije je reći - da, imali smo 4g., ne možemo (ne znamo) i sretan put, od mrcvarenja promašenom politikom štednje. Očito mi u HR još nismo dotle došli, a i nadamo se čudu zvanom EU kao da će drugi dan po punopravnom ulasku išta biti drukčije. No i sezona je na vratima, neredi bi nas masakrirali što ti je. {#}

Nek prođe ljeto.. -> {#}..onda ćemo se malo buniti pa idemo na skijanje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 12:44 (thedream).
18 godina
Old Iggy kaže...

Na taj način bi mogao privući ozbiljne stručnjake, ne političare.

Ma nema teorije da se daju poslovi stručnjacima. Vlada je po difoltu političko, a ne stručno tijelo, a kod nas čak i u stručna tijela dolaziš po "zaslugama" koje su sve samo ne stručne. Pogledajte samo nadzorne odbore državnih firmi i agencija i tko u njima sjedi i tobože "nadzire" što se radi. 

Ne radi se o tome da se ne može privući stručnjake, već se oni aktivno obeshrabruju od sudjelovanja u stručnim i nadzornim tijelima u državi od strane birokrata koji se 20 godina vuku iz jednog ministarstva u drugo, bez obzira tko je na vlasti i sjede po NO-ovima i u upravama državnih firmi i agencija.

Ekipa često misli da se radi o nekom Milanoviću, Kosorici ili nekom drugom kojeg često vide u novinama, koji su tobože kočnice. Ne - radi se o rulji za koju nikada nisi čuo, koja zna sva svoja sindikalna i prava iz Zakona o radu, koja se specijalizirala za ulizivačke uklize svakom novom ministru i političaru koji dođe i koja drži u šaci funkcioniranje ustanova. 

This space for rent!
18 godina
Drago kaže...

Ma nema teorije da se daju poslovi stručnjacima. Vlada je po difoltu političko, a ne stručno tijelo, a kod nas čak i u stručna tijela dolaziš po "zaslugama" koje su sve samo ne stručne. Pogledajte samo nadzorne odbore državnih firmi i agencija i tko u njima sjedi i tobože "nadzire" što se radi. 

Ne radi se o tome da se ne može privući stručnjake, već se oni aktivno obeshrabruju od sudjelovanja u stručnim i nadzornim tijelima u državi od strane birokrata koji se 20 godina vuku iz jednog ministarstva u drugo, bez obzira tko je na vlasti i sjede po NO-ovima i u upravama državnih firmi i agencija.

Ekipa često misli da se radi o nekom Milanoviću, Kosorici ili nekom drugom kojeg često vide u novinama, koji su tobože kočnice. Ne - radi se o rulji za koju nikada nisi čuo, koja zna sva svoja sindikalna i prava iz Zakona o radu, koja se specijalizirala za ulizivačke uklize svakom novom ministru i političaru koji dođe i koja drži u šaci funkcioniranje ustanova. 

Bu'š otvoril' Pandorimu kutiju. {#}

18 godina

Uopće ne mislim da je zaposlenima u javnom sektoru bajno i da žive kao bubreg uloju - kao niti da ih 80% treba po kratkom postupku i bez pitanja otpustiti. No svakako mislim da je ovakvo stanje neodrživo. Bilo je neodrživo i prije, no prošla vlast je u javnom sektoru imala golemi broj glasača koje su na neki način "potkupili" upravo nevjerojatnim i nebuloznim kolektivnim ugovorom - i garancijom zadržavanja posla i svih prava.

Nevjerojatno je kako se neki uporno prave grbavi i "ne vide" ono osnovno: cijeli javni sektor se financira od zarade privatnog! CIJELI! A privatni sektor itekako pati zbog krize i recesije: zaposleni u privatnom sektoru nemaju doslovno nikakvu zaštitu - osim možda svoje kompetencije, znanja i... dosta sreće. Na prvi znak loših rezultata - tvoje radno mjesto postane u najmanju ruku upitno. Otkazi su svakodnevica, smanjenje plaće je više nego uobičajen postupak - a bonusi, regresi, božićnice i slični benefiti su nešto za što dobar dio ljudi niti ne zna.

E, pa kad u takvom okruženju sindikati zakukaju: "mi smo već podijelili veliki teret krize jer smo se odrekli božićnice i regresa" ili "prevareni smo - smanjit će nam plaću za 3% bruto" - stvarno mi se tlak digne na 800!

Većina ljudi se slaže da "promjene" treba uvesti, no svi graknu kad se spomene smanjivanje prava, otpuštanje, ukidanje božićnice i regresa i slično... Pa ako su takve promjene proglašene nepoštenima i skandaloznima - kakve je to onda promjene uopće i moguće provesti??

17 godina
odjavljen

Obrana Oscara Pistoriusa je uništila tužiteljstvo i policajca svjedoka na saslušanju danas. Na kraju je lik odgovarao tako da je redom priznavao nagađanja, propuste i pogrešne izjave. Niti je žrtvi razbijena glava palicom, niti su nađeni steroidi, a "svjedok" koji je navodno čuo svađu udaljen je 600 metara zračne linije od kuće Pistoriusa. Na 600 metara je čuo svađu i "8 pucnjeva u razmaku od 17 minuta", iako je ispaljeno samo 4 i vjerojatno odmah prema forenzičkim nalazima. Žrtva je imala prazan mjehu, što dokazuje da je zaista otišla u WC, a i inspektor kao svjedok tužiteljstva je priznao da je logično da se zaključala kad je čula da OP viče da je provalnik u kući i da će zvati policiju. Tudumi nisu pronašli ni sve metke ni telefone, pomiješali streljivo, putanje metaka... katastrofa. Po svemu sudeći, obrana ima debelu prednost.

Naši mediji prenose takva sranja da je to nevjerojatno. Ono što pišu na portalima nema nikakve veze s onime što se događa u sudnici (u tijeku).

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 13:06 (Tonči).
16 godina
neaktivan

Tri osobe su bile onda u toj kući u vrijeme ubojstva?

17 godina
odjavljen
thedream kaže...

Tri osobe su bile onda u toj kući u vrijeme ubojstva?

?

18 godina
Miro S. kaže...

Većina ljudi se slaže da "promjene" treba uvesti, no svi graknu kad se spomene smanjivanje prava, otpuštanje, ukidanje božićnice i regresa i slično... Pa ako su takve promjene proglašene nepoštenima i skandaloznima - kakve je to onda promjene uopće i moguće provesti??

Slažem se. Ja sam isto za to da se neka radnička prava ne smiju ukidati (ova priča sa računanjem vikenda u GO je totalna idiotarija), ali se plaće u javnom sektoru svakako trebaju prilagoditi onima u privatnom. U javnom sektoru nitko ne radi za minimalac, u privatnom je to normalna stvar. 

U privatnom sektoru su se plaće u prosjeku u 4 godine neprestano smanjivale za trećinu, pa i za polovocu, a u privatnom se bune zbog 3% smanjenja. 

Ne bi bilo dobro da se izrabljivanje iz privatnog sektora prebaci u javni, ali prave solidarnosti javnog s privatnim sektorom mora biti.

This space for rent!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice