Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.142.085
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Prije svega sam mislio na javnu potrošnju i plaće u javnim službama koje s velikim udjelom sudjeluju u ovako visokoj prosječnoj plaći, a koja je nedostižna u većem dijelu realnog sektora. 

sto mislis, sto je veci problem: visoke place u javnim sluzbama ili male place u realnom sektoru (koje je proizvela politika i podupiranje trgovine a ne proizvodnje te poticanje trgovackog mentaliteta)?

gledajuci dugorocniju stabilnost (koliko je to moguce u okviru ovoga ekonomskog sustava).

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina
neaktivan
Drago kaže...
thedream kaže...

Mi imamo trenutno dobrano više nezaposlenih no što je njihova populacija, oko 40.000 više točnije, koja tisuća više manje.

Pretpostavljam da se ovo odnosi na moju poruku gore? 

Da, pa imamo veći broj stanovnika. Amerikanci imaju više nazaposlenih nego je nas ukupno. Kina isto. Kaj s tim?

vjerojatno je mislio da ih prisilno imigriramo tamo i podebljamo im populacijsku sliku :D

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
16 godina

još jedna sličnost sa HDZ-om: metode bacanja pijeska u oči

http://danas.net.hr/hrvatska/hrvatski-skolski-sustav-trune-a-vi-pricate-o-kondomima

da, najlakše je reći svi su isti. ali istina je.

Potpis!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...
thedream kaže...

Mi imamo trenutno dobrano više nezaposlenih no što je njihova populacija, oko 40.000 više točnije, koja tisuća više manje.

Pretpostavljam da se ovo odnosi na moju poruku gore? 

Da, pa imamo veći broj stanovnika. Amerikanci imaju više nazaposlenih nego je nas ukupno. Kina isto. Kaj s tim?

EIDT: 

Inače, dobar mi ovaj tekst koji si linkao (http://www.internationalmarxisthumanist.org/articles/economic-crisis-transcendence-capital-peter-hudis) u onom teoretskom dijelu, premda mi se zaključak čini malo previše optimističan.

Ja ne vidim nekakvu stvarno važnu "emerging" alternativu koja bi povela društva k ozdravljenju (iako je to meni možda ne vidljivo jer na te procese gledam iz ove provincijske žabokrečine, a ne iz centara u kojima se sve to odvija).

Mislim da stvari moraju postati još bitno gore da bi se nešto temeljito mijenjalo.

Editirao sam post, inače je bio - just sayin' informacija. {#}

Što se teksta tiče tj. tvojeg EDIT-a, meni se svidjelo takvo viđenje stvari iskreno. Sad koliko je to izvedivo u našoj maloj zemljici, radi se o prilično visokom stupnju kolektivne svijesti, što je nama nepoznanica. Island si spomenuo, u editu sam baš dopunio ako vidiš, pokazali su prilično hrabar srednji prst bankama.

Nas s druge strane kao da je nebo kaznilo, osim strukturne krize kapitalizma imamo i onu proizvedenu političkom nesposobnosti i korporativnom pohlepom pojedinaca. F*cked up smo, zadnjih 20g.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 14:09 (thedream).
18 godina
Littlemanbeingerased kaže...
Drago kaže...

Prije svega sam mislio na javnu potrošnju i plaće u javnim službama koje s velikim udjelom sudjeluju u ovako visokoj prosječnoj plaći, a koja je nedostižna u većem dijelu realnog sektora. 

sto mislis, sto je veci problem: visoke place u javnim sluzbama ili male place u realnom sektoru (koje je proizvela politika i podupiranje trgovine a ne proizvodnje te poticanje trgovackog mentaliteta)?

gledajuci dugorocniju stabilnost (koliko je to moguce u okviru ovoga ekonomskog sustava).

Dobro pitanje. Realno je i jedno i drugo problem kojega se nitko ne usudi rješavati. Ima ljudi na ovom forumu koji su pričali svoja iskustva iz realnog sektora gdje rade 6 dana u tjednu (u proizvodnji) i dobivaju 2.800 kuna plaće, a gazda se vozi u Cayenneu. Očito je da naknada za rad tu nije baš najpravednije isplaćena i da bi trebala biti veća.

S druge strane, u javnim službama nema apsolutno nikakvih mjerila stvarnog rada i efikasnosti, tko je jednom dobio posao može biti siguran dao kraja života da će tu ostati, osim ako možda zapali čitav ured i ubije sve u njemu. Također, javne službe su nam nevjerojatno velike, čitave vojske ljudi rade fiktivne poslove koji zapravo ne postoje. 

Kako to riješiti? 

Nisam za to da znanstveni novak pred doktorat radi za crkavicu, a da referent sa srednjom školom u gradskoj upravi ima tri puta veću plaću od njega i veću plaću od projeka u realnom sektoru. 

Dakle, ne mislim da svi javno financirani imaju prevelika primanja. Neki bi definitivno trebali imati veća, drugi manja, a mnoštvo ih uopće ne bi trebalo raditi u javnom sektoru jer ne rade ništa ili vrlo malo. 

To je realnost. 

This space for rent!
13 godina
protjeran
glagoljica kaže...
kad me vode ovakvi kao ti ne mogu bit drugo nego izgubljen i zbunjen. ja te opet pitam da pojasniš. ostavi se populizma/demagogije.

Prvo, nemoj pustiti da te vode. 

Drago kaže...

A ti si, na žalost, uvjerio sam sebe da imaš prosvjetiteljsku ulogu na ovom forumu, premda si granično pismeni i slabo obrazovani 17-godišnjak koji vjeruje u Ickeove ljude-guštere, svjetske zavjere, new-age-meets-zeitgeist musake bez glave i repa.

To je veći  problem.

Nije problem ako nekome možda nedostaje malo drskosti i samopouzdanja da se aktivno uključi u politički život. Veći su problem oni koji bi se gurali u prve redove, bili kolovođe, a zapravo luftbremzeri i mrkli mrak. 

{#} Nemam ja nikakvu prosvjetiteljsku ulogu, niti sam se u nju uživio. Prosvjećenje, što god to značilo za nekoga, nitko ne može postići čitajući moje postove na forumu, prosvjećenje se postiče samostalno.

Koliko ste dugo proučavali  New-Age (ja ga ne poznajem, previše je toga ubačeno u tu košaru), Zeitgeist, i koliko si Davidovih knjiga pročitali pa ste došli do zaključka da je to musaka bez glave i repa? 

Nisam primjetio kod sebe želju za vođenjem bilo čega, štoviše, grozim se takvog nečeg, kako ste Vi to uspjeli?

14 godina
protjeran
tko da me ne vodi? ti?
Po mudrosti Nestor, po genijalnosti Sokrat, po umjetnosti Vergilije. Zemlja pokriva, narod plače, a Olimp ga ima
18 godina
Ezio kaže...

još jedna sličnost sa HDZ-om: metode bacanja pijeska u oči

http://danas.net.hr/hrvatska/hrvatski-skolski-sustav-trune-a-vi-pricate-o-kondomima

da, najlakše je reći svi su isti. ali istina je.

Ovo je glupost. Tipična trula kompromiserska "ekvidistanca" gdje se patronizirajući pokušava zauzeti nekakva pozicija samo na osnovu te ekvidistance, bez obzira na stvarne činjenice, odnosno ulaženje u meritum problema. Nisu svi stavovi isti, niti se na takav način pljuckanjem na sve strane (osim svoje) automatski osnažuju vlastiti argumenti

Čitavo to "baanje pijeska u oči" je isključivo isprovocirano s crkvene strane (i ovaj njihov satelit Grozd s tobožnjih 40.000 članova od kojih nitko ne plaća članarinu niti ih je itko ikada vidio). 

U normalnim državama ekvivalenti ovoga zdravstvenog odgoja postoje već desetljećima i to je non-issue. Crkva je odlučila od toga napraviti "issue"i isprovocirati sukob, pa sada ispada da se Ministarstvo i Vlada bave "samo time", a to uopće nije točno. To je uistinu marginalna stvar koja je dignuta na razinu "škandala", sigurno ne voljom Ministarstva. Jovanović čak više ne želi ni komentirati te gluposti. 

Ovakvo ljigavljenje gdje se Ministarstvu predbacuje "sukob" i to "umjesto da se bave važnijim pitanjima" - jednostavno je pokvareno. Zna se koja strana je isprovocirala sukob.

Isto - bio sam na stranicama udruge Nastavnici organizirano - vidim da su im krivi i Vlada i vlastiti sindikati, ali kad su pregovori trajali (o kolektivnim ugovorima) - nisam vidio da su se uključili s bilo kojim prijedlogom ili priopćenjem?

Istina je da za obrazovanje dajemo premalo, ali to je zato jer smo siromašni. Isto tako je i istina da na pedagoške akademije završavaju oni koji se nemaju gdje drugdje upisati i da nam je nastavni kadar dobrim dijelom loš, nezainteresiran za posao i šusterski, kao i sve drugo u ovoj zemlji. Ocjene maturanata sve više, a  znanje na prijemnima sve lošije zbog čega je i uvedena državna matura. Tko je tu kriv - nastavnici ili Jovanovićevo Ministarstvo?

EDIT:

Inače, da se malo "nadovežem" na samoga sebe - u ovoj zemlji imamo nejverojatan dar problematiziranja posve nebitnih stvari, a za koje se primitivna plemenska desnica odlučuje emotivno vezati. 

Jedan primjer je taj zdravstveni odgoj, odnosno taj četvrti modul od tri sata trajanja, drugi primjer je dvojezičnost , odnosno dodavanje i ćiriličnih natpisa uz one latinične u mjestima gdje po našim vlastitim zakonima to moramo napraviti. 

Dva TOTALNO NEBTINA, administrativna pitanja koja jednostavno treba sprovesti i kraj priče. Ali - NE! To zaokuplja budale u tolikoj mjeri da od dva administrativna pitanja koja se jednostavno zakonski moraju provesti, uspiju napraviti politički problem. 

Istina je ona stara da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje i tu tom smislu možda bi se ipak trebao vratiti HDZ jer smo to i zaslužili.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 15:07 (Drago).
13 godina
protjeran
glagoljica kaže...
tko da me ne vodi? ti?

Savjetujem ti da ne tražiš nikakvog vođu.{#}

18 godina
moderator
Space Buddha kaže...
Ovce, ovo, ono...

Daj nemoj više {#}

17 godina
odjavljen
mali ivica86 kaže...

e da i ova brojka 340 000 nezaposlenih vjeruem da bas i nie realna brojka dal se itko od vas zapitao koliko od tih 340 000 "radi na crno" a prijavljen je na burzi???

Pa, postoji i ona realnija mogućnost da se tu NE nalazi ogroman broj onih koji nemaju novca da se redovito prijavljuju toj beskorisnoj agenciji za uhljebljivanje i zatim su obrisani iz popisa nezaposlenih. Imaš takvih hrpe, koji nemaju posla, nemaju za kruh (doslovno), a od njih se (da bi bili evidentirani) traži odlazak u veći centar i osobnu prijavu Zavodu.

Drago kaže...

Dobro pitanje. Realno je i jedno i drugo problem kojega se nitko ne usudi rješavati. Ima ljudi na ovom forumu koji su pričali svoja iskustva iz realnog sektora gdje rade 6 dana u tjednu (u proizvodnji) i dobivaju 2.800 kuna plaće, a gazda se vozi u Cayenneu. Očito je da naknada za rad tu nije baš najpravednije isplaćena i da bi trebala biti veća.

Nisam za to da znanstveni novak pred doktorat radi za crkavicu, a da referent sa srednjom školom u gradskoj upravi ima tri puta veću plaću od njega i veću plaću od projeka u realnom sektoru. 

Znanstveni novaci i imaju crkavice. :)

Što se tiče ovih šefova s Porsheom, dok isplaćuje 2800, to je problem i radnika. To se ne može riješiti ako će se uvijek naći netko spreman raditi za 2800. Ili će im pomoći država podizanjem minimalca (jer od 2800 ne može nitko živjeti) ili će se svi organizirati prvo u nenasilne sindikate, a zatim po potrebi.

Drago kaže...

Istina je da za obrazovanje dajemo premalo, ali to je zato jer smo siromašni. Isto tako je i istina da na pedagoške akademije završavaju oni koji se nemaju gdje drugdje upisati i da nam je nastavni kadar dobrim dijelom loš, nezainteresiran za posao i šusterski, kao i sve drugo u ovoj zemlji. Ocjene maturanata sve više, a  znanje na prijemnima sve lošije zbog čega je i uvedena državna matura. Tko je tu kriv - nastavnici ili Jovanovićevo Ministarstvo?

Istina je mrvicu drugačija (ružnija). Moja žena je filozofski upisala iz stvarne želje i ljubavi prema jeziku, književnosti (anglistica i kroatistica) i iako nije odabrala profesorski smijer (više znanstvenih kolegija, bez onih pedagoških) ne nalazi lako posla u struci jer je kvaliteta tog sektora spala na niske grane. Imaš par agencija (na razini smeća), koje lektorske i prevoditeljske usluge nude medijima, a mnogi su ih izbacili kao višak; slično onom forumaškom stavu kako je nebitno na što ti sliči tekst, bitno je da se barem donekle kužimo.

S pedagoškima je još gore: imaš mnogo onih koji su to također upisali sa željom, ali problem je što (prema pričama) za svako mjesto u školama trebaš vezu i euriće u kuverti, a ne radi se o par stotina eurića. I to u potpunosti vjerujem. Tako je sa svime u državi i rijetki su zaposleni u javnom sektoru bez poznanstva ili uplate na tekući.

Kritičar u egzilu i sigurnosti emigracije
18 godina
Tonči kaže...
Drago kaže...

Znanstveni novaci i imaju crkavice. :)

Što se tiče ovih šefova s Porsheom, dok isplaćuje 2800, to je problem i radnika. To se ne može riješiti ako će se uvijek naći netko spreman raditi za 2800. Ili će im pomoći država podizanjem minimalca (jer od 2800 ne može nitko živjeti) ili će se svi organizirati prvo u nenasilne sindikate, a zatim po potrebi.

Mogu se organizirati svaki radnik u po pet sindikata dok imaš 20% nezaposlenih radna snaga ti je jeftina i dok ti "tržište rada" funkcionira po neoliberalnim principima gdje se država trudi "ne miješati se u tržišnu utakmicu", tip s Porscheom će plaćati tipa s probušenim gaćama taman koliko je ovome drugome minimalno potrebno da ne krepa od gladi. 

Onaj link kojega je Dream gore stavio objašnjava zašto, jedino što je štivo malo tl;dr za većinu.

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Štivo je odlično, ali ne nudi rješenje... :)

Kritičar u egzilu i sigurnosti emigracije
15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Štivo je odlično, ali ne nudi rješenje... :)

Evo Tonči samo za tebe, res non verba.

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 19:17 (thedream).
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

uopće se ne slažem s osnovnom tvrdnjom Ezia da se "za vrijeme hdz-a bolje živjelo", iako je očito da svi u to vjerujete.

Ja se slažem. Daleko od toga da je to zasluga hdz-a, ali.. Sjeti se kako su branili cijenu goriva od 8 kn (em ti obrane). Što će reći da je bila i niža cijena goriva dobar dio tog perioda. Ne moram valjda objašnjavati paralele benzin/energenti/sve ostale cijene. Razlika je dobrih 20-30% veličine cijena koje ti izjednačuješ s 100 kn razlike prosječne plaće i nekakvim 'friziranim vs nefriziranim' podacima zavoda za zapošljavanje? Podaci zavoda su ionako u banani jer dobar dio ljudi koji ne ostvaruju prava s burze (čitaj mjesečnu naknadu), nisu na burzi.

Rekao bih da si u krivu. Kupovna moć bila je veća prije ili ako baš hoćeš tako - 'bolje se živjelo u prijašnjem periodu za hdz-a'. Naravno da politički razlog nije sam hdz, njihova stručnost i predanost poslu, već je to skup razloga koji su kreirali takvu situaciju. Zapravo je situacija mogla biti puno bolja, jer su svojim djelovanjem pokvarili opću gospodarsku situaciju i smanjili kupovnu moć građana. Dešava se sličan scenarij kao i prošli puta; hdz je za dva svoja mandata doveo zemlju na rub gospodarskog hrkljuša, pa je sdp za jedan mandat uspio, koliko - toliko srediti neke segmente. Mjere su kao i uvijek nepopularne i to su platili gubitkom izbora. Sada imamo reprizu, a bljuvalo mi se i pri prvom gledanju..

Ne stoji ti niti logika; gospodarski efekti teško da se mogu vidjeti za godinu dana, primjereniji je mandat za realnu ocjenu. Ovo je sve još naslijeđe hdz-a, a njihova gospodarska putanja je, zna se, silazna.

Mi smo zapravo turbo napredni. Svi ostali trude se da sutra žive bolje nego danas, a mi smo već jučer živjeli bolje nego danas..

17 godina
neaktivan
bed kaže...
Drago kaže...

uopće se ne slažem s osnovnom tvrdnjom Ezia da se "za vrijeme hdz-a bolje živjelo", iako je očito da svi u to vjerujete.

Ja se slažem. Daleko od toga da je to zasluga hdz-a, ali.. Sjeti se kako su branili cijenu goriva od 8 kn (em ti obrane). Što će reći da je bila i niža cijena goriva dobar dio tog perioda. Ne moram valjda objašnjavati paralele benzin/energenti/sve ostale cijene. Razlika je dobrih 20-30% veličine cijena koje ti izjednačuješ s 100 kn razlike prosječne plaće i nekakvim 'friziranim vs nefriziranim' podacima zavoda za zapošljavanje? Podaci zavoda su ionako u banani jer dobar dio ljudi koji ne ostvaruju prava s burze (čitaj mjesečnu naknadu), nisu na burzi.

Rekao bih da si u krivu. Kupovna moć bila je veća prije ili ako baš hoćeš tako - 'bolje se živjelo u prijašnjem periodu za hdz-a'. Naravno da politički razlog nije sam hdz, njihova stručnost i predanost poslu, već je to skup razloga koji su kreirali takvu situaciju. Zapravo je situacija mogla biti puno bolja, jer su svojim djelovanjem pokvarili opću gospodarsku situaciju i smanjili kupovnu moć građana. Dešava se sličan scenarij kao i prošli puta; hdz je za dva svoja mandata doveo zemlju na rub gospodarskog hrkljuša, pa je sdp za jedan mandat uspio, koliko - toliko srediti neke segmente. Mjere su kao i uvijek nepopularne i to su platili gubitkom izbora. Sada imamo reprizu, a bljuvalo mi se i pri prvom gledanju..

Ne stoji ti niti logika; gospodarski efekti teško da se mogu vidjeti za godinu dana, primjereniji je mandat za realnu ocjenu. Ovo je sve još naslijeđe hdz-a, a njihova gospodarska putanja je, zna se, silazna.

Mi smo zapravo turbo napredni. Svi ostali trude se da sutra žive bolje nego danas, a mi smo već jučer živjeli bolje nego danas..

Koja je uopće poanta tog "živjelo se bolje tad i tad"? Da, život je bio jeftiniji, ali je li to uopće bitno kad je bilo suđeno da se kad-tad nađemo u dubokom dreku, neovisno o tome jel na vlasti sada SDP, HDZ ili Vera Čudina. HDZ je uspio jedino u tome što je odgodio taj trenutak do mandata SDP-a. Zbog toga se meni čini bitnijim rast/pad standarda, a nijednima ne uspjeva rast (Veru ne brojim). Razlika je u tome što je HDZ išao motom "uzmi kredit - YOLO", a SDP se sad tu nešto nećka; gleda se, analizira, pregovara, bere se kamilica da se smiri narod. Vrijeme se troši, a rezultata nema na vidiku. Ali dobro, barem ne dižu silne kredite i rebalansiraju proračun mjesec dana nakon što ga donesu.

Da su sutra izbori, mislim da bi SDP (tj. koalicija) opet dobio, s pravašima na drugom mjestu ako bi se ujedinili i napravili dobru patriotsku kampanju. HDZ je guska u magli, jedino se taj Karamarko pojavi svake prijestupne u novinama, gdje pršti ličkom elokvencijom.

Shun the non-believer
15 godina

Ajmo malo o nečem drugom. Jeftini senzacionalizam ili prava stvar?

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...

Ajmo malo o nečem drugom. Jeftini senzacionalizam ili prava stvar?

Jedva čekam. Putovanje u cepelinu je nešto što sam oduvijek želio doživjeti.

Nadam se da će za 10-15 godina postojati normalne putničke linije.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win
17 godina

kvalitetnija tema, bliža stanju duha, društva i odgovornosti odnosno zločin i kazna, pa se sjetim starice u zatvoru i komunalnog računa od 700kn.

-pročitati i komentare, dobri su.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

što mislite o ravnateljima koji upisuju djecu ispod bodovnog praga?

Ja mislim da zaslužuju otkaz jer ako upišu djecu ispod praga onda izjednačavaju one koji su se trudili u osnovnoj radi bodova sa onima koji nisu ništa radili.

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
14 godina
odjavljen
zelenbic kaže...

Ja mislim da zaslužuju otkaz jer ako upišu djecu ispod praga onda izjednačavaju one koji su se trudili u osnovnoj radi bodova sa onima koji nisu ništa radili.

Bodovi su glupost. Uvesti malu maturu i ukinuti bodove. Hebeš takav sustav kada ti dolaze ljudi iz raznih selendri sa 50+ bodova pa na kraju ne završe srednju.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win
14 godina
neaktivan
Pranja kaže...
zelenbic kaže...

Bodovi su glupost. Uvesti malu maturu i ukinuti bodove. Hebeš takav sustav kada ti dolaze ljudi iz raznih selendri sa 50+ bodova pa na kraju ne završe srednju.

u praksi je obrnuto(tako nam je rekla raska) da obicno ovi van grada imaju manje bodova od ovih iz gradova to se odnosi na zagreb(ali imaju bolje ocjene u srednjoj).

Mislim da bi mala matura bila preveliki stres za klince od 14 godina  jer im o tome ovisi gotovo cjeli život, a ako se uvede onda bi trebali davat poticaje profesorima npr. ako razred nekog profesora bude u top 10 u RH profesor dobije bonus od npr 3000 kn jer ima profesora koji dodu na sat i kažu "strana 49-52 napisat natuknice i rješit rb" mi smo imali par takvih profesora koji su to rekli pa otišli čitat novine ili slično.Osim toga veliki problem su i različiti udžbenici ali ako bi se to dalo samo jednom izdavaču onda bi mogao nastati monopol i jedna firma masno zarađivat, a ta firma bi na to mjesto najvjerovatnije došla tako da podmiti nekoga.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.1.2013 23:26 (zelenbic).
14 godina
odjavljen
zelenbic kaže...

u praksi je obrnuto(tako nam je rekla raska) da obicno ovi van grada imaju manje bodova od ovih iz gradova to se odnosi na zagreb(ali imaju bolje ocjene u srednjoj).

Mislim da bi mala matura bila preveliki stres za klince od 14 godina  jer im o tome ovisi gotovo cjeli život, a ako se uvede onda bi trebali davat poticaje profesorima npr. ako razred nekog profesora bude u top 10 u RH profesor dobije bonus od npr 3000 kn jer ima profesora koji dodu na sat i kažu "strana 49-52 napisat natuknice i rješit rb" mi smo imali par takvih profesora koji su to rekli pa otišli čitat novine ili slično.Osim toga veliki problem su i različiti udžbenici ali ako bi se to dalo samo jednom izdavaču onda bi mogao nastati monopol i jedna firma masno zarađivat, a ta firma bi na to mjesto najvjerovatnije došla tako da podmiti nekoga.

Ovisi kako gdje. Moja županija ima hrpu mjesta od posebne državne skrbi i od tamo dolaze ovi s hrpom bodova jer se u gradskim školama mora i neki jarac znati.

Matura ne bi bila stres-ovo sa skupljanjem petica im je puno veći stres od mature.

Hehe,kako si me nasmijao sa ovome o izdavačima-nisi daleko od istine. Prije su pojedine škole birale udžbenike i onda su "agenti" obilazili škole i dijelili profesorima laptope, fotiće, kamere i drugu opremu samo da uzmu njihove udžbenike. Tako se prije to radilo dok to nije prebačeno na više instance (županije,MZOS). Sad je isti drek-mito se i dalje dijeli,ali je riječ o lovi i ljudima na visokim položajima.

17 godina
neaktivan

Što se tih udžbenika tiče treba ministarstvo napraviti / odobriti jedan set, sklepati ga u pdf, ponuditi za besplatni download i dati svima da ga tiskaju i prodaju. Nema monopola, svi udžbenici isti, a bonus: dostupni u, kako se to popularno kaze, e-obliku :P

17 godina
Dr. Zoidberg kaže...

Što se tih udžbenika tiče treba ministarstvo napraviti / odobriti jedan set, sklepati ga u pdf, ponuditi za besplatni download i dati svima da ga tiskaju i prodaju. Nema monopola, svi udžbenici isti, a bonus: dostupni u, kako se to popularno kaze, e-obliku :P

-kladim se da nisi član vlade, opčinski-lokalni dužnosnik ili kotačić u mašineriji. Pogledaj plan 21, dali vidiš nešto takvog tamo? Možda sarkazam bude jasniji: Srećom nema šanse da se ovakava ideja spovede, pa čak postoji realna mogućnost da se post obriše i kazni autor po novom zakonu o internetski duševnim bolima, jer takve ideje pogađaju, duboko vrijeđaju sve mitološke čimbenike u izdavačkom lancu kojima je to kruh svakdašnji... i fond za skijanje.

-pa opet običnim jezikom, no way.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Pranja kaže...
zelenbic kaže...

Ovisi kako gdje. Moja županija ima hrpu mjesta od posebne državne skrbi i od tamo dolaze ovi s hrpom bodova jer se u gradskim školama mora i neki jarac znati.

Matura ne bi bila stres-ovo sa skupljanjem petica im je puno veći stres od mature.

Hehe,kako si me nasmijao sa ovome o izdavačima-nisi daleko od istine. Prije su pojedine škole birale udžbenike i onda su "agenti" obilazili škole i dijelili profesorima laptope, fotiće, kamere i drugu opremu samo da uzmu njihove udžbenike. Tako se prije to radilo dok to nije prebačeno na više instance (županije,MZOS). Sad je isti drek-mito se i dalje dijeli,ali je riječ o lovi i ljudima na visokim položajima.

nije ni danas puno drukčije kod nas neki profesori nisu dali kopirane udzbenike niti rabljene jer su oni dobivali neku proviziju od prodaje i slažem se sa doktorom iznad to bi možda čak bilo i najjeftinija solucija ako bi se izdavači natjecali tko to može jeftinije iskporiat ali poznavajuči njih oni bi vjerovatno namjestali cijene

13 godina
protjeran
DrNasty kaže...
Space Buddha kaže...
Ovce, ovo, ono...

Daj nemoj više {#}

Kamo sreće da smo kao ovce. Ali nismo, mi smo uspjeli nadovčiti ovce. Kada pas čuvar ode, ovce normalno pasu ili šta već ovce rade, dok kod ljudi kada pas ode, neko drugi se pretvori u njega i drži ostatak u "redu".

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-pa opet običnim jezikom, no way.

jep, i stoga :P na kraju poruke :)

18 godina
bed kaže...
Drago kaže...

HDZ s cijenom goriva ima veze kao ja s klimom na Marsu. Cijena goriva se određuje prema Pravilniku koji se oslanja na famoznu "cijenu naftnih derivata u mediteranskom bazenu". Formula za izračun cijene goriva određena je Pravilnikom o utvrđivanju cijene naftnih derivata, a zadnji je puta izmijenjen (mislim) 2007., a zapravo je isti kao onaj iz 2003. a koji je pak isti kao Uredba o cijenama iz 2001. Bez mijenjanja Pravilnika sve isto ti je da li je na vlasti SDP, HDZ ili Velika kardasijsko-klingonska koalicija. 

Ne sjećam se da su i kako su branili tih 8 kuna? Sjećam se, doduše, onih plakata pred izbore 2003. na kojima je pisalo "Sjeti se..." pa onda razne stvari kojih se rulja treba sjetiti, a među njima je i bila cijena goriva od 2 kune (3?). Mislim , došli su na vlast tada, pa se ne sjećam da je gorivo došlo na te dvije ili tri kune iz 90-tih.

Zapravo, uopće nemam pojma na što misliš s ovom cijenom goriva. 

Također, ne smatram da se "bolje živjelo"  u drugom mandatu HDZ-ove vladavine, posebno ne 2011. koju sam s razlogom posebno naveo. To je godina kada je ono iz prethodnih 7 godina njihovog vladanja došlo na naplatu. Mi sada sigurno ne plaćamo HNS-ove i SDP-ove vragolije, bez obzira na to koliko su oni sami nesposobni. 

Ponavljam i dalje da ćemo sigurno živjeti još gore, bez obzira tko ti dođe na vlast: HDZ, SDP ili netko trideseti, jer jednostavno sve ove puste godine deindustrijalizacije, pljačke ili samo nebrige i šarlatanstva u vođenju države moraju doći na naplatu. 

U ostalom, koliko ja vidim, HDZ se baš ionako ne gura nešto previše ozbiljno na čelo države. Dapače, dosta im je komadićak saborske apanaže i lokalno udomljavanje zaslužnih funkcionera, a to je i razumljivo jer ne samo što ne znaju, već i ne mogu ništa napraviti. 

Ukratko, tko god može neka se miče odavde jer nas čeka najmanje desetljeće izvlačenja iz dreka sve da su nam sami nobelovci na vlasti. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.1.2013 13:00 (Drago).
13 godina
protjeran

Ali necemo se izvuc iz dreka, čeka nas Orwellova Oceanija.{#}

Ako se ništa drastično ne promjeni, naravno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.1.2013 3:11 (Space Buddha).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice