Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.282.099
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen

Pazi i srpski ministar je bio tamo. I to baš čudom sudstva,kao tobože kao građanin.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
17 godina
neaktivan

Mislim da je thedream nezasluzeno osobno pobrao bijes usmjeren prema lose uredjenoj drzavi.

Prvo, treba covjeku cestitati sto je bez straha javno izjavio kolika mu je placa, nesto sto nitko ovdje od nas jos nije napravio.

Drugo, nije on kao osoba odlucio sisati svoju placu iz realnog sektora, vec se sa svojom skolom i znanjem pokusao koliko-toliko osigurati u toj drzavi.

Trece i po meni najbitnije, covjek radi. Ne sjedi i rijesava krizaljke, nego ocito RADI. Nije jedan od one petorice drugih koji sjede i ne rade nista (u ovom dijelu se slazem s Toncijem), nego radi.

Zar su ovo stavke zbog kojih ga treba prozivati?? Em je iskren, em je radisan, em se covjek zeli pobrinuti za sebe i svoju obitelj. Pa sto bi drugo trebao, pobogu??? Dobrovoljno se odreci 2/3 svoje place zbog nekakve solidarnosti, dok njegov shef bere 3x toliko novaca + stimulacije za otprilike nista posla?

Ja se potpuno slazem s Toncijem u dijelu gdje treba otpustiti tu drugu petoricu jer su ocito visak, no cijeli problem se po meni sagledava iz malo 'balkanskog' (da ne kazem komunistickog) kuta - umjesto da se u covjeka ugledamo kao nekoga tko se sa svojim sposobnostima snasao u tako jadnoj situaciji, idemo ga kuditi jer nije fer da je nekom bolje a nekom losije, treba svima biti jednako lose.

P.S.

@Thedream, tnx za prsut i maslinovo {#}

I wanna feel the changes coming down... I wanna see what I've been hiding...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 19:51 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

Rado ću ti se javiti na PP čim stignem nadrljati pošten post.

Faith divides us. Death unites us.
14 godina
Pranja kaže...

Nije tu problem što oni kmeče,već što mi apsolutno nikako ne reagiramo.

Jedine "naše" reakcije su da treba satrati sve hrvatske domoljube,uništiti sve hrvatsko(puno primjera ovdje na forumu),naguziti se i pustiti sve žive da nas lijepo j...

Ono što je još najgore,još će im svi povjerovati.

Uništavamo mi sami sebe prvenstveno. Lako je drugoga okriviti. Nije da branim Srbe (jer tu ne postoji nikakav argument koji bi im išao u korist što se tiče njihovog divljanja 90-ih godina) nego želim reći da smo si sami krivi za ovo sranje od "države" koje danas imamo.

Jednostavno ne znamo prepoznati prave ljude i to je to. Ma da se danas ima nekoga za i prepoznati rekao bih ja, ali sve smo ih otjerali. Mafija je ipak daleko probitačnija.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Mislim da je thedream nezasluzeno osobno pobrao bijes usmjeren prema lose uredjenoj drzavi.

Prvo, treba covjeku cestitati sto je bez straha javno izjavio kolika mu je placa, nesto sto nitko ovdje od nas jos nije napravio.

Drugo, nije on kao osoba odlucio sisati svoju placu iz realnog sektora, vec se sa svojom skolom i znanjem pokusao koliko-toliko osigurati u toj drzavi.

Trece i po meni najbitnije, covjek radi. Ne sjedi i rijesava krizaljke, nego ocito RADI. Nije jedan od one petorice drugih koji sjede i ne rade nista (u ovom dijelu se slazem s Toncijem), nego radi.

Zar su ovo stavke zbog kojih ga treba prozivati?? Em je iskren, em je radisan, em se covjek zeli pobrinuti za sebe i svoju obitelj. Pa sto bi drugo trebao, pobogu??? Dobrovoljno se odreci 2/3 svoje place zbog nekakve solidarnosti, dok njegov shef bere 3x toliko novaca + stimulacije za otprilike nista posla?

Ja se potpuno slazem s Toncijem u dijelu gdje treba otpustiti tu drugu petoricu jer su ocito visak, no cijeli problem se po meni sagledava iz malo 'balkanskog' (da ne kazem komunistickog) kuta - umjesto da se u covjeka ugledamo kao nekoga tko se sa svojim sposobnostima snasao u tako jadnoj situaciji, idemo ga kuditi jer nije fer da je nekom bolje a nekom losije, treba svima biti jednako lose.

P.S.

@Thedream, tnx za prsut i maslinovo {#}

Nisam ja njega napao, daleko od toga, nego samo kažem: nije rad za petoricu nešto što, očito, stiže on sam od 8 do 16. To je jednostavna matematika/fizika. Naravno, postoji ona mala vjerojatnost da je on u posjedu tehnologija koje mogu iskoristiti Gödelov kontekst za manipuliranje vremenom. :)

Inače, kako i rekoh, plaća i nije nešto za šokiranje, ali da rezati treba - treba.

Troll level: sensei
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ma nije čak u tome problem - jer bi se moglo protumačiti, hej! -> ajmo mu čestitati što je "uhljebljen". Ne, pobogu. To je posve krivo. Ja kažem - ajmo mu čestitati ( i mu, nisam ja, nego svaki pošteni i savjesni radnik) što radi svoj posao najbolje što može, i što u ladicama ima jedino otpatke hrane, a sve naloge, dopise, tablice, izvještaje i slično rješava odmah po dolasku - a ne čeka poput mnogih, da papir popularno - požuti.

Što hoću reći, sa svojom plaćom nemam problema, ona nije tajna na koncu konca i ako ju želim iznijeti, mogu, i to sam učinio bez da me itko pitao. Dobivao sam ponude sa Zavoda prije ovog posla da prodajem (privatnik) antivirusni softver vlastitim autom (gorivom) za cca. 4 000kn neto, bez nadoknade za prijevoz, i tome slično. Tako da nemam iluzija o "težini" svojeg posla vs. nekog drugog ponuđenog VSS posla u privatnom sektoru. Na koncu konca, nisam ni ja studirao sam - imam kolege, i njihova iskustva, iz tog istog privatnog sektora.

Ove Dragine populizme tipa oteo si, ne znam - otimate, uzimate, ma tko,gdje - šta? Moja firma?! Otima BUG-u d.o.o. točno što? Slobodu da ne naplati potrošeni energent? Možemo raspravljati na jednom nivou, ali da mi suptilno pri opisu radnog mjesta (koje može biti subjektivno s moje strane, može biti ne znam kakvo) servira ili imputira da sam šizofren onim linkom, ili ne znam što - da patim od sindroma - davanja sebi prevelikog značaja, oprosti to mi je toliko imbecilno, i toliko jadno, malograđanski - da uopće neću na to reagirati. To je isto kao da ja kažem, ok - bez BUG-a kao časopisa možeš, ajde naloži se na njega i budi bez grijanja, supstituiraj časopis, za energent. Nema logike, niti imaju veze jedno sa drugim. Glavno je to - da sam ja sretan mali slučajni/random jel, uhljeb - koji ništa ne zna - dok mu ne kaže Drago Galić. Zbilja onako jedna reakcija koju osobno nisam od njega očekivao, iako znam da se doživljava velikim socijalistom i borcem protiv nejednakosti (dohodaka, prava, položajem pred zakonom itd.).

Ne treba se nikome Deus klanjati ni što radi, na kraju krajeva za to smo/sam plaćen, dobivam urednu kompenzaciju kroz plaću, koja srećom - niti kasni, niti drastičnije varira (osim u broju radnih dana i sati ovisno o mjesecu / eventualnim prekovremenima itd.), da - plaćaju nam se prekovremeni, bar je tako bio slučaj do sada.

Vidim da je dosta polemike i nejasnoća izazvao "rad za petoricu". Kojim imenom nazvati situaciju gdje već u sklopu pripreme za svoj dio posla, moraš ispravljati tuđe krive Drine, tuđe greške i na kraju krajeva snositi odgovornost za nešto što nisi niti trebao odraditi, dok ti isti, ma neću reći šta, jer toga ima posvuda, u privatnom sektoru manje - u javnom više. Rad za petoricu znači princip - plaća ide, a ja ležim, dok netko drugi odrađuje svoj dio posla - ali i ogroman dio posla te osobe / tih osoba. Da li će petorica biti u konačnici jedan i pol, je čisto stvar subjektivnosti i razine trollanja, na to ne mislim reagirati.

Pazi, u jednoj konačnici - i ja sam mogao raditi za 4.000kn u privatnom sektoru bez godišnjeg odmora ili sa 10-14 dana plafon, bez prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora koji je još ovu godinu kod nas na snazi, ukratko - da za bolje ni ne znam. Mogao sam, da - ali nisam. Radim gdje radim (5g.), kako radim (valjda dobro, kažu da su zadovoljni), i što radim. Sve to se trudim obaviti najbolje što mogu - tako da je i kukanje, rekao bih, pretjeran izraz.

Namjerno sam taj dio posta posivio, jer je potpuno, ali potpuno irelevantan za raspravu o restrukturiranju HŽ-a o kojem smo govorili. Iznio sam čisto vlastito mišljenje, i vlastiti primjer. Na to sam doživio veoma neugodnu reakciju, što je isto u redu.

Nema mjesta patetici Deus - ne trebaju svi biti jadni, da bi Drago bio sretan jer smo dosegli uravnilovku, već isplaćeni dohodak treba odgovarati odrađenom poslu i količini + težini rada ( bar u teoriji ), vjerujem da se njemu više diže kosa na glavi (nije provociranje {#}) na x-puta veće menadžerske ugovore, totalno nesrazmjerne plaći prosječnog čak i VSS radnika u tom istom poduzeću, dakle više ga to smeta, nejednakost u raspodjeli dohotka, od toga što ja imam 7, a trebao sam, nekakvih 4-5 keka kuna.

Tončiju ću se javiti na PP jer mi treba mišljenje oko jednog novog programa kojeg uvodimo, i volio bi da prodiskutiramo problematiku s kojom se susrećem u dosadašnjim programima.

16 godina
neaktivan

Pršut, what pršut? Mislim da nismo vodili taj razgovor. {#}{#}

17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Stvar je u tome da ovaj s 3.500 kuna zarađuje i za sebe i za ovoga s plaćom od 6.000 kuna, ili 4600 kuna ili bilo kojom. Plaća ti može biti onlika koliku si zaradio.

U osnovi se slažem, ali ne stoji ova varijanta tko zarađuje, a tko troši. Moraš imati uslužne djelatnosti koje direktno ne zarađuju, pa i ti ljudi nešto rade, pa i školovali su se, a i rade nešto (valjda) 8 sati svaki dan. Treba biti realan i ne potezati tu spiku jer nema smisla, ali brate mili ovaj nesrazmjer u količini novaca, posla i cjelokupnog odnosa državni - privatni job je govan.

Da ne spominjem prijevoz, k15, cipelarine i ine sitnice koje na neku foru svi koji su zaposleni u državnoj službi preskoče kad spomenu plaću. Kao, to mi nije plaća. Nije neka stavka, ali tlak mi naraste na 800 s tim forama..

U tvrtci u kojoj sam trenutno zaposlen, cca 10 djelatnika, promijenjena su unatrag tri mjeseca 4 djelatnika. Pokušaj ne raditi 110%. A ljudi na burzi, biraj. Imamo i kipara sa završenom akademijom, danas je skelu postavljao na 2oC.. thedream, kod privatnika bi shvatio da je rad za petoricu u državnoj firmi 1/5 postla u realnom sektoru.

Jednostavno treba približiti kriterije posla, od plaće do količine posla realnog i javnog sektora. Dijeliti otkaze šakom i kapom u javnom sektoru. Ali shit, tada dobiju otpremninu koju radnik u realnom sektoru samo sanjati može. Da bar dobijem otkaz..

Mogao bi kakiti do sutra, ali nije fora tko 'stvarno' zarađuje, jer zarađuju i oni koji ne stvaraju dodatnu vrijednost, već u ukupnom nesrazmjeru kakav je danas u odnosu realni - javni sektor.

17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Ma.... nisam u biti ni patetican niti se klanjam, nego stvari razmatram iz osobne perspektive - ne zato jer je tako ispravno, nego zato jer ne znam bas drugacije.

Po meni, ti si se uspio snaci u dosta losoj situaciji, nitko ne gladuje zbog izbora koje Ti osobno mozes donijeti ili promjeniti - dakle, logicno mi je da nema smisla tebe ili ljude slicne tebi (takodjer radnike) prozivati zbog situacije. Iz te osobne perspektive, meni je zao ljudi koji nemaju posla, ali da sam u toj situaciji i da se mogu 'uhljebiti' na drzavnim jaslama - bi. Volim ljude, ali imam prioritete, a moja obitelj mi je prioritet. Nema mi smisla prozivati nikoga ponaosob zbog toga, ta vecina ljudi to radi, uobicajeno je.

Usudio bi se reci da samo ljudi koji se razumiju u drustvene znanosti vise od prosjecnog covjeka, mogu uspjesno voditi svoj zivot tako da prvo misle na siri kolektiv a onda na sebe. Bas sam maloprije pisao u PP kako je moj stari 90ih izgubio posao za vrijeme privatizacije, jer je on jedan od onih ljudi koji se uvijek borio za kolektiv. Bio je visoko pozicioniran, borio se za svoje radnike. Kad je doslo vrijeme da mu radnici stanu iza ledja, fino su usutjeli i nikom nista. Rezultat, on je izgubio posao, i posluzio kao dobra opomena...

Po meni, vrijedi se boriti samo za kolektiv koji se isto tako zeli boriti za tebe, a iskreno ne vjerujem da u globalu u hrvatskoj vlada mentalitet koji to odobrava. Dosta ljudi vidim kao ljude koji ce prosvjedovati samo kad ih osobno stisne, ali se nece solidarizirati s ostalim ljudima koje je stislo.

Citat ce se u vijestima, ostavljati komentare na FB-u, ali svejedno ce se u glavi misliti "Samo da se meni to ne dogodi", sto je u biti pogresna perspektiva jer se ta stvarnost dogadja svima. Nije u pitanju da li ce netko pod mac ili ne, pitanje je kada.

Samo to.

I wanna feel the changes coming down... I wanna see what I've been hiding...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 22:12 (Deus ex machina).
18 godina
neaktivan
pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
18 godina
thedream kaže...
Deus ex machina kaže...

Ove Dragine populizme tipa oteo si, ne znam - otimate, uzimate, ma tko,gdje - šta? Moja firma?! Otima BUG-u d.o.o. točno što? Slobodu da ne naplati potrošeni energent? Možemo raspravljati na jednom nivou, ali da mi suptilno pri opisu radnog mjesta (koje može biti subjektivno s moje strane, može biti ne znam kakvo) servira ili imputira da sam šizofren onim linkom, ili ne znam što - da patim od sindroma - davanja sebi prevelikog značaja, oprosti to mi je toliko imbecilno, i toliko jadno, malograđanski - da uopće neću na to reagirati. To je isto kao da ja kažem, ok - bez BUG-a kao časopisa možeš, ajde naloži se na njega i budi bez grijanja, supstituiraj časopis, za energent. Nema logike, niti imaju veze jedno sa drugim. Glavno je to - da sam ja sretan mali slučajni/random jel, uhljeb - koji ništa ne zna - dok mu ne kaže Drago Galić. Zbilja onako jedna reakcija koju osobno nisam od njega očekivao, iako znam da se doživljava velikim socijalistom i borcem protiv nejednakosti (dohodaka, prava, položajem pred zakonom itd.).

Ma koji Dragini populizmi? Molim te daj mi taj citat u kojem sam napisao da si nekome nešto oteo, a pogotovu Bugu? Ili se nauči raspravljati s onim što je drugi rekao, ili ne gnjavi.

Dragin populizam je vrlo jednostavan: prosječna plaća u javnom sektoru je veća nego u realnom i to za 3.000 kuna. Kraj priče. To ne kaže Dragin populizam, nego Državni zavod za statistiku. K tome, ima vas previše. Ako stvarno misliš da "radiš za petoricu" (Tonči ti je objasnio kako to nije ni teoretski moguće), onda to znači da na jedno stvarno radno mjesto dolaze 4 fiktivno zaposlena i samo jedan stvarno zaposlen. U tvornici stakla u Lipiku, primjerice, na jedno radno mjesto dolazi jedan zaposleni koji radi za sebe, a ne za petoricu. I taj piša krv.

Ja, naravno, ne tvrdim, da ti ne radiš, jer nemam pojma što konkretno ti, Pero Perić ili kako ti je već ime, stvarno radiš. Ja govorim općenito o stanju u javnim poduzećima. 

Znam da ti misliš da si ti jako važan i da je tvoj posao jako važan. Jest, kao što je i posao pekara, gradskog prijevoza, liječnika, smetlara i bilo koga drugoga koji čini sastavni život grada. I ja uopće ne dvojim trebaju li postojati javne službe. Naravno da trebaju.

Ono što je, međutim, nedopustivo je da iscrpljujete privredu svojim ogromnim fiktivnim brojem zaposlenih (mislio sam da je to samo slučaj u HŽ-u, sad vidim da je to i u tvojoj firmi) i prevelikim plaćama u odnosu na realni sektor. To je to. 

Što ti je tu problematično? Misliš da sudjeluješ u tržišnoj utakmici kao i privatnik kojemu za vratom sjedi pet konkurenata i ne može ni u ludilu razmišljati o povećanju cijene svog proizvoda kao vi u gradskoj plinari, koji imate točno nula konkurenata i usprkos stalnom padu BDP-a bez problema tražite povećanje cijena? 

Ne sudjeluješ. Za tebe je kriza ono što se događa drugima. Gradska plinara nije od 2008. do sada otpustila 50% zaposlenih niti ostalima smanjila plaće za 40%. Dapače - business as usual. Kao da je sve što se okolo događa epizoda iz Marsovskih kronika. A nije.

Ja od tebe ne očekujem da ti ideš okolo i tražiš da ti smanje plaću. Samo me malo smeta što braniš nepravedno stanje kakvo jest i to sa smiješnim argumentima kako radiš za petoricu, kako i tebi država "uzima od plaće" (koju ti i daje, btw) i ovo kako "držiš 270.000 potrošača u lijevoj ruci". Htio si valjda reći da te oni uzdržavaju i to zato jer konkurencije nemaš?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.12.2012 1:58 (Drago).
18 godina
Deus ex machina kaže...
. Bio je visoko pozicioniran, borio se za svoje radnike. Kad je doslo vrijeme da mu radnici stanu iza ledja, fino su usutjeli i nikom nista. Rezultat, on je izgubio posao, i posluzio kao dobra opomena...

Kaže Njegoš: "Pučina je jedna stoka grdna". Sad ta ista pučina koja je šutjela, krepuckava s 1000 kuna mirovine u koju su otišli s 45 godina za vrijeme divlje "privatizacije". Onaj tko je tada šutio dok je tvoj stari pričao, vjerojatno sebi neće to zaboraviti do smrti, a tvoj stari će uvijek znati da je uradio ono što je trebalo, makar je tu bitku izgubio.  

Čuj, ne možeš uvijek pobijediti, ali  je bitno kako si se držao u ključnim trenucima. 

Znam da ljudi misle da se trebaju voditi načelom samo osobne koristi, ali  tu su u krivu. Sebičnjačke strategije u društvu uglavnom budu od koristi vrlo, vrlo malom broju ljudi, a za većinu ostalih kao i za društvo su štetne.

(http://www.pri.kyoto-u.ac.jp/ai/en/publication/yamamoto/Selfish_strategies_develop_in_social_problem_situations_in_chimpanzee.html, 

ftp://ftp.vub.ac.be/pub/papers/Principia_Cybernetica/Papers_Heylighen/Memes&Cooperation.txt)

Dakle, pouka za one bez morala - pretvarajte se da ga imate jer, začudo, u društvenoj situaciji on se pokazuje kao bolja strategija od sebičnjaštva.

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Samo me malo smeta što braniš nepravedno stanje kakvo jest i to sa smiješnim argumentima kako radiš za petoricu, kako i tebi država "uzima od plaće" (koju ti i daje, btw) i ovo kako "držiš 270.000 potrošača u lijevoj ruci". Htio si valjda reći da te oni uzdržavaju i to zato jer konkurencije nemaš?

Moram ispraviti - Odluku o najvišoj cijeni po kategorijama kupaca mjesečno donosi Vlada RH, temeljem pak njihove Odluke o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju prirodnog plina, Odluke o visini tarifnih stavki za transport prirodnog plina itd.. Dakle - mi tu ništa ne tražimo, niti povećanje dobavne cijene u nekakvom izravnom neposrednom smislu djeluje pozitivno na moju firmu. Dapače, pokazalo se (logično), da je ključna već godinama naplata, a ne potrošnja, tako da je uvijek zgodno imati pristojan broj industrijskih potrošača "na sebi", ali što ti vrijedi da su i priheftani - ako je cijena plina za industriju (vraćam te na Vladu) previsoka i predstavlja golem fiksan trošak u njihovom operativnom poslovanju. Na kraju dana imaš situaciju da je takav kupac (privatnici), karikiram - u blokadi, a ti si u banani.

To je točno. Kriza je sistemska, i ne referira se izravno na mene osobno,a u kojoj domeni se referira na moju firmu, to je već druga stvar. Broj kako ljudi, tako i industrije, privatnika koji traže odgodu plaćanja, plaćanje na rate i tome slično je sve veći, jer ne mogu ispunjavati svoje obaveze prema dobavljačima, ali i državi, gradu, kome god. Tako da ja ne bi baš bio toliko hrabar pa izjavljivao da se - kriza ono što se događa drugima. Kriza je posvuda, a ni gradske firme pogotovo mojeg profila nisu na to imune (mi ne kupujemo naravno pri.plin od Vlade RH već od Prirodnog Plina d.o.o.  tj. INA-e (većinom), za što uredno dobijemo fakturu koju moramo platiti neovisno što smo fakturirali ili naplatili, to nas se ne pita, kupili ste količine, platite naravno.

Ovo što tebe smeta, smeta i mene. Ali ne branim postojeće stanje na način da je bolje da pet uhljeba radi, nego da odleti. Samo sam rekao, ako nije točno ispravi me, da nisam siguran kakve bi to koristi imalo po mene osobno, od toga sam pošao. Da li je to sebično, pa vjerojatno jest. Da li bi imalo kakve društvene koristi da se pet ljudi otpusti? Vjerojatno dugoročno bi, ali opet diskutabilno.

Samo da ti odgovorim na zadnju rečenicu, potrošači su ključ, to je točno, i uzdržavaju me (nas) na način da zauzvrat plaćenom novcu dobiju energent, mogu ga dobiti na sličan način od HEP-Toplinarstva, mogu ga dobiti (vjerojatno) kad uđemo u EU - ulaskom novih opskrbljivača u distributivni plinski sustav RH pa i grada Zagreba, dakle biti će načina, i biti će situacije kada ćemo drukčije razgovarati u smislu konkurencije. Sada je još uvijek situacija takva kakva je, da smo najveći opskrbljivač prirodnog plina u HR. No da smo jedini, to nipošto.

Mene samo smeta to jedno kronično etiketiranje, generaliziranje itd., susrećem se u ovoj državi s tim praktički od rođenja, i mislim da ni smrt neće značiti kraj takvog razmišljanja.

Pod etiketiranjem mislim na gotovo lov na vještice, kad negdje kažeš gdje radiš, doveden sam često u situaciju da me sram reći. Ozbiljno ti kažem, ljudi reagiraju na način - aha šljam, cica, ma vi ništa ne radite. Nego što, mi stisnemo gumb i sve frca? Perpetuum mobile? Sve samo od sebe dela a mi pušimo i gablamo? To mene smeta, jer vidim između ostalog svaki dan i takve - no to znači više posla za mene automatski, jer posao mora ići a jesti se može i kasnije. Tako da kad mi netko kaže da ništa ne radim(o), šutnuo bi ga na taj tvoj spomenuti Mars.

Ali da idem opravdavati nerad, visinu državne (gradske) plaće u odnosu na privatni sektor, kolektivne ugovore vs. situaciju konkretno VSS djelatnika kod privatnika, pa nema šanse. To je neusporedivo.

18 godina
i_rambo_plache kaže...

Bottom-line:

- Linić pokazao svoju ignoranciju kao ministar financija dijeljenjem bukvica privatnicima.

On je lud tip. Govori kako je smanjio opterećenje poduzetnicima zato jer je mrvicu smanjio davanja za zdravstvo iz plaća, a zapravo se radi o svega par posto manjim troškovim za privatnika, koji u ukupnoj masi davanja firmi praktički ne znače ništa, ali totalnom klanju zdravstva koje je ionako u komi.

Istina je da je zdravstvo trulo od početka do kraja kao i sve ostalo u ovoj državi i da se i tu krade lova, zapošljavaju rođaci, neracionalno troši itd. Međutim, smanjivanje love za zdravstvo ništa od toga neće riješiti. 

Međutim, ovo s porezima na drugu i ostale nekretnine je okej, iako je to zbog HNS-a propalo. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Istina je da je zdravstvo trulo od početka do kraja

Čekam zdravstvenu od 12. mjeseca 2010.

Just sayin'.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.12.2012 9:44 (Danny_HR).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Zar su ovo stavke zbog kojih ga treba prozivati?? Em je iskren, em je radisan, em se covjek zeli pobrinuti za sebe i svoju obitelj. Pa sto bi drugo trebao, pobogu??? Dobrovoljno se odreci 2/3 svoje place zbog nekakve solidarnosti, dok njegov shef bere 3x toliko novaca + stimulacije za otprilike nista posla

Ni ti ni dream ne razumijete da se pored svih ostalih koji primaju koliko i zarade - SVI u državnoj službi prave englezima.

Zašto on (dream) i svi ostali imaju pravo da svoju plaću isplaćuju neto 7000kn dok privređuju manje, i za tu razliku se zadužuju u ime svih nas.

Pa neznam s kojeg bi to nebalkanskog kuta trebao gledat i vikat, je - pošteno je.

Ja njega osobno ne prozivam niti ne kudim (napisao sam da razumijem situaciju u njegovoj firmi), ima redovitu i sigurnu plaću i vjerujem da mu nitko to ne bi trebao zamjeriti. No svaki dan nas državni aparat košta i na kraju dana ja moram zapeti više da bi on imao plaću. I drago i Bug i svi ostali privatnici. Kad MI ne uspijemo dovoljno privrediti da bi i njima isplatili plaće, zadužujemo se ko država.

Jedino možeš tvrditi da kad je već tako, bolje da na tim poslovima rade osobe poput dreama, koje očito savijesno obavljaju posao. Al to ne mijenja početnu situaciju.

Krivo postavljaš situaciju i izvodiš zaključak iz nepostojećih premisa. To bi bilo u redu da državni aparat dovoljno zarađuje pa onda možeš tvrditi da pošteno zaradi plaću. Dokle god on prima plaću na račun svih ostalih, bez obzira na +/- konto na kraju mjeseca, to nije u redu i nitko se ne može do te granice pravit blesav i tvrditi suprotno.

Realnost je da privatnik radi maximalno, radišno, pošteno, (tj osoba zaposlena kod privatnika) ALI isplaćuje koliko i zaradi, šta nije pošteno da radišan i pošten privatnik ima isto 7k ( a sad ima 4k). Ali eto privatnik nema taj luksuz da se u ime države zadužuje kako bi radnicima isplatio 7k.

Kad kažeš da se on snašao, ja vidim samo "snašao se na račun ostalih". Ako to nije balkanski kut gledanja - neznam šta je. Nije dream kriv, takva je situacija. Ali zbog cijelog državnog aparata nam je "takva situacija". Odnosno, svima je takva situacija osim njima. Da država privređuje milijarde, pa nek i isplaćuje milijardu kuna plaću, al reci jel pošteno da si država isplaćuje uvijek isto makar bila konstantno u minusu. Kad moja firma nema za plaće, jedino moji radnici trpe teret krize, kad država nema za plaće onda svi trpe treret krize, a njenim radnicima plaća ostaje ista?! Pa šta nije logično da se prvo svima u državnom aparatu skinu plaće?

"idemo ga kuditi jer nije fer da je nekom bolje a nekom losije, treba svima biti jednako lose".

Nije situacija da sad nešto je ili nije fer. Ali ako je nama svima lošije da bi njemu bilo bolje nego nama.. mislim neznam što bih trebao više reć na ovu temu.

Dream, ja vjerujem da zaslužuješ i duplo veću plaću, ali ekonomija ne počiva na tome koliko ko zaslužuje, jel iskren ili ne, jel radišan, pošten, jel se neko brine o familji ili ne, već samo i isključivo na +/- računici.

Nije fer da netko radišan i pošten ima malu plaću, ali svi ostali u privatnom sektoru se s time nose svaki dan. I ja sam sretan što postoje radišni i pošteni u državnoj službi, ali jako često čujem "naša je poso u financijskoj/gradu/ministarstvu.. neka se snaša ima sigurnu plaću, neka tako radi dokle može". I sa jedne strane sam sretan što mi prijatelj ima sigurna primanja i sve, al s druge strane sam svjestan da nas sve ostale to skupo košta. Neću izvodit zaključak, bio bi jako grub.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
14 godina
odjavljen
Danny_HR kaže...
Drago kaže...

Istina je da je zdravstvo trulo od početka do kraja

Čekam zdravstvenu od 12. mjeseca 2010.

Just sayin'.

Uputi prigovo. Ja sam svoju dobio u roku od 3 tjedna.

@ivan dragi:

Znači i učitelji i profesori su se "uhljebili" pa sa magisterijem rade posao za duplo love od najobičnijih čistaćica? Jbt,što je u ovoj državi nizak prag "uhljebljivanja".

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.12.2012 9:52 (Pranja).
18 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Uputi prigovo. Ja sam svoju dobio u roku od 3 tjedna.

Zvao sam nekoliko puta, svi iz firme čekamo otprilike toliko.

Svaki put je odgovor isti, pa sam odustao. Ionako je nisam koristio ni 2 puta u 5-6 godina. Kolegici prolazi ona koja je istekla pa valjda nema veze.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
16 godina
neaktivan

Ivane, može jedno kratko pitanje samo? Realno onako, objektivno kako ti postaš - otkud znaš koliko ja privređujem? Odgovori tekstom, ne linkom na šizofreniju ili nekakve slične poremećaje karaktera, osobnosti itd. Ima neka formula, univerzalno nešto?

Mislim, znam što radim svakodnevno u smislu realne financijske koristi za poduzeće, znam i što je bilo mjesecima po ladicama, pa sam također riješio i naplatio, stupio u kontakt sa strankama, da ne ulazim u detalje. Možeš li mi definirati to privređivanje? Hoćeš reći da ja firmu (grad,državu, širu društvenu zajednicu) sa doprinosima koštam više no što joj mjesečno zaradim? Tom logikom mogu i ne raditi ništa, plaća ide a ja ležim? Kako god okreneš - I'm fucked, uvijek sam kriv jer radim gdje radim.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.12.2012 10:12 (thedream).
14 godina
odjavljen
Danny_HR kaže...

Zvao sam nekoliko puta, svi iz firme čekamo otprilike toliko.

Svaki put je odgovor isti, pa sam odustao. Ionako je nisam koristio ni 2 puta u 5-6 godina. Kolegici prolazi ona koja je istekla pa valjda nema veze.

Imaš li i ti filing da je to zdravstveno nepotrebno opterećenje na plaću?

Nekako mi je glupo da se uzima svima a masa ljudi ni ne ide doktoru.

16 godina
neaktivan
thedream kaže...

Ivane, može jedno kratko pitanje samo? Realno onako, objektivno kako ti postaš - otkud znaš koliko ja privređujem? Odgovori tekstom, ne linkom na šizofreniju ili nekakve slične poremećaje karaktera, osobnosti itd. Ima neka formula, univerzalno nešto?

Mislim, znam što radim svakodnevno u smislu realne financijske koristi za poduzeće, znam i što je bilo mjesecima po ladicama, pa sam također riješio i naplatio, stupio u kontakt sa strankama, da ne ulazim u detalje. Možeš li mi definirati to privređivanje? Hoćeš reći da ja firmu (grad,državu, širu društvenu zajednicu) sa doprinosima koštam više no što joj mjesečno zaradim? Tom logikom mogu i ne raditi ništa, plaća ide a ja ležim? Kako god okreneš - I'm fucked, uvijek sam kriv jer radim gdje radim.

Mogu ti ipak mirne savjesti reći - ne koštam.

Ma kažem da vjerojatno zaslužuješ i duplo, možda privređuješ i pet puta više od onoga što primiš kao plaću. Niti ja nemam ništa za reć protiv tebe i tvoje pozicije i rada u firmi. Velim da mi je drago čut i vidjet da ima netko u državnoj firmi koji fakat radi. Niti ima razloga zbog kojeg bi se ti trebo osjetit prozvanim zbog svog rada. Ti radiš pošteno i šta te briga.

Poanta mi je da ti posao ne ovisi o ekonomskim kretanjima kao kod privatnika. Kod privatnika je više manje normalno da osoba radi full. Ali kad je kriza, samo ti radnici te firme prime manju plaću. Kad je država u minusu i kad nema za plaće, onda zadužuje I sve ostale.

Recimo EPH, jedna veća firma. Čistaćica i IT održavanje ne privređuje koliko i novinari i odjel za oglase, ali je nepošteno reć da čistaćica nije zaradila plaću. No kad je kriza, svi snose dio tereta.

U državi pak, čistaćica ne privredi ništa, neki drugi odsjek privredi puno, ali nedovoljno za pokriti plaće svima u aparatu. No onda taj teret ne nose ni čistaćica ni vodovod ni škole, (tj dio možda i da), ali dio se ipak nepošteno prenese na sve ostale koji nisu u tom aparatu.

Nije upitno jel ti radom doprineseš firmi (kao npr ona čistaćica), pa nije ni upitno dal radom i zaradiš svojoj firmi novce (kao npr. odsjek za oglase), ali upitno je kako se teret krize prenese na sve radnike, što je normalno u privatnom sektoru.

Dakle nije pošteno postaviti pitanje "dal ja firmu koštam više no što zaradim?" Jedna čistaćica ili profesor sigurno košta više jer ništa ne zaradi. Ali pošteno je postaviti pitanje: Kad već država ne privređuje dovoljno za pokriti plaće, a ne privređuje, tko onda snosi teret te razlike? I zašto onda taj teret najviše nose privatnici i građani koji ne rade u nekoj državnoj firmi?

Kužiš? Dakle ako država ima npr 100 milijuna za plaće, bilo bi interesatno za vidjeti kolika bi svima plaća išla dole kada bi se dijelilo samo ono što se i zaradilo, a i koliko bi ljudi moralo dobiti otkaz. Jer to je realnost. Privatni sektor ne može zarađivati dovoljno da stalno pokriva tu razliku. Neznam dal sam jasniji sad?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
16 godina
neaktivan

Zahvaljujem.

EDIT: Savjetujem malo proučiti i rent-seeking termin u ekonomiji, ako se ložiš na nejednakost. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.12.2012 10:39 (thedream).
18 godina
thedream kaže...
Tom logikom mogu i ne raditi ništa, plaća ide a ja ležim? Kako god okreneš - I'm fucked, uvijek sam kriv jer radim gdje radim.

Nisi direktno ti kriv, no ako vas je petorica koji radite posao jednoga, onda ste sva petorica "krivi".

Pranja kaže...

Prvo, medicinu koristiš i kad si zdrav (ako ništa drugo, netko mora biti dežuran u hitnoj medicini).

Drugo, osobno ne možeš platiti ili uštediti kroz cijeli život bilo koju kompliciraniju intervenciju. Stoga služe osiguranja.

Poštenije bi bilo da se svakom na plaću izdvaja identično nego postotno, ali kao i kreiranje poštenijeg zdravstva to je utopija.

18 godina
Old Iggy kaže...
thedream kaže...
Tom logikom mogu i ne raditi ništa, plaća ide a ja ležim? Kako god okreneš - I'm fucked, uvijek sam kriv jer radim gdje radim.

Nisi direktno ti kriv, no ako vas je petorica koji radite posao jednoga, onda ste sva petorica "krivi".

Pranja kaže...

Prvo, medicinu koristiš i kad si zdrav (ako ništa drugo, netko mora biti dežuran u hitnoj medicini).

Drugo, osobno ne možeš platiti ili uštediti kroz cijeli život bilo koju kompliciraniju intervenciju. Stoga služe osiguranja.

Poštenije bi bilo da se svakom na plaću izdvaja identično nego postotno, ali kao i kreiranje poštenijeg zdravstva to je utopija.

TU za post, iako se ne slažem sa zadnjom rečenicom. Mislim da je poštenije tko zarađuje više da i izdvaja više. Ne možeš čistačicu (iz Ivanove priče) i njenog direktora jednako opteretiti davanjima za socijalu.

This space for rent!
18 godina
Drago kaže...

TU za post, iako se ne slažem sa zadnjom rečenicom. Mislim da je poštenije tko zarađuje više da i izdvaja više. Ne možeš čistačicu (iz Ivanove priče) i njenog direktora jednako opteretiti davanjima za socijalu.

Jedno je pošteno, drugo je solidarno, treće je pokrivanje troškova i smisao osiguranja.

Brdo usluga bi se naplaćivalo linerano, drugo brdo proporcionalno. S druge strane je glupo da netko tko plaća veći iznos mora doplatiti dopunsko osiguranje kako bi imao isti novo i cijenu usluge kao netko tko plaća n puta manje, ali ima dopunsko.

17 godina
odjavljen

Ne smijemo imati sustav kao američki. Imaju najgori obrazovni i zdravstveni sustav na svijetu. Tako da, ja sam svakako za solidarnost u tom segmentu i to u postotku, ne fiksnim iznosima.

Troll level: sensei
18 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Jedno je pošteno, drugo je solidarno, treće je pokrivanje troškova i smisao osiguranja.

Brdo usluga bi se naplaćivalo linerano, drugo brdo proporcionalno. S druge strane je glupo da netko tko plaća veći iznos mora doplatiti dopunsko osiguranje kako bi imao isti novo i cijenu usluge kao netko tko plaća n puta manje, ali ima dopunsko.

Sam sam se malo izgubio u ovom prvom, drugom i trećem i ne znam na što misliš, ali socijala je ime za društvenu solidarnost. Uzimanje iste količine novaca od čistačice čija je bruto plaća možda 5.000 kuna i direktora kojem je 50.000 kuna nekako mi se ne čini solidarnom, već sasvim suprotno - nesolidarnom. 

This space for rent!
14 godina
odjavljen

Koja smo mi šugava država!!

Jbt,mi prema zakonu ne možemo dobiti proizvod neke tvrtke besplatno.

Danas zovem dostavnu službu u vezi pošiljke i ženska mi kaže da je to nemoguće,da ne može i ne zna kako da to napiše za carinu. {#}

18 godina
Drago kaže...
Sam sam se malo izgubio u ovom prvom, drugom i trećem i ne znam na što misliš, ali socijala je ime za društvenu solidarnost. Uzimanje iste količine novaca od čistačice čija je bruto plaća možda 5.000 kuna i direktora kojem je 50.000 kuna nekako mi se ne čini solidarnom, već sasvim suprotno - nesolidarnom. 

Ne uzimaju se novci čistačici već firmi.

Isto tako, trebamo prvo definirati kakva smo država, a ne neke usluge naplaćivati linearno, neke relativno.

16 godina
neaktivan

Zato i postoje progresivni porezni sustavi i neoporezivi dio dohotka. Nitko (normalan) ne bi smio dvojiti oko toga, tim više što je u SAD-u posljednjih godina veoma zastupljeno mišljenje o regresivnosti određenih poreza tj. poreznih stopa, na način da onaj koji više ima - više i doprinosi društvenoj zajednici te bi stoga trebao snositi niže porezno opterećenje. Činjenica što će nikad ili rijetko oni sa dna ili srednjeg sloja prijeći u tih famoznih top 1%, njih previše ne interesira.

Naravno, tu je i upitno stjecanje bogatstva, ne stvaranjem vrijednosti već izravnim uzimanjem od preostalih 99% (rent-seeking što sam spomenuo). Nije praktički ni važno što će srednji sloj ostati, ili je ostao - bez krova nad glavom, siromašne više nitko i ne računa, dok su recimo tih 1% pametnih - štedjeli ili pak investirali ne u nekretninama, već na tržištima novca i kapitala, sa kudikamo umjerenijim posljedicama.

Redistribucija dohotka je ondje na vrlo niskim granama, odnosno Ginijev koef. prilično visokim. Europa je tu još uvijek miljama ispred, po nekoj - socijalnoj komponenti, unatoč svim prosvjedima itd.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice