Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.310.384
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...
Tonči kaže...
Pranja kaže...
Tonči kaže...

Jesam ja to nešto krivo shvatio ili tu stvarno piše da nije fer da bogati plaćaju veći porez jer imaju više?

Ti si poseban dečko u svakom slučaju, ali ako ti nije jasno pročitaj više puta. {#} Članak govori o tome kako se ne može biti selektivno solidaran.

Totalno krivo.

Članak ne "govori o tome kako se ne može biti selektivno solidaran", već autor pokušava forsirati zaključak kako je svaka solidarnost glupost i to na način da uvodi hipotetsku, nepostojeću situaciju - uprosjećivanje školskih ocjena da bi ove za sve bile iste -  koju onda uspoređuje s također nepostojećom hipotetskom situacijom "izjednačavanja dohotka", koja također ne postoji, nije postojala ni u socijalizmu niti to itko predlaže.

Totalno razumijem Dipla što mu se uopće ne da objašnjavati što je sve pogrešno jer ako sam nisi u stanju shvatiti da su "analogije" nepostojeće i idiotske, ond treba krenuti "ab ovo", a malo ih je koji imaju vremena i volje objašnjavati.

Smisao ocjenjivanja je upravo razlikovnost. Dakle, dva subjekta (učenika) namjerno ne želimo uprosječiti, već želimo napraviti distinkciju među njima.

"Ujednačavanje dohotka" ne postoji kao ideja, teorija ili bilo koja realnopolitička težnja. Postoji tendencija da svatko prema svojim mogućnostima kroz poreze sudjeluje u financiranju stvari koje su od zajedničkog interesa za društvenu zajednicu. To znači da samohranu majku s dvoje djece koja radi kao Todorićeva blagajnica za 3700 kuna ne možeš porezno opteretiti jednako kao samog Todorića iz dva razloga: 

a) nemaš odakle

b) nije pravedno

Tip se inače u komentarima poziva na Miltona Friedmana, koji se zove i "ocem reaganomike", deregulacije tržišta iz 80-tih na način da su svi FDR-ovi zakoni, koji su nakon Velike depresije omogućile Americi nevjerojatan rast i stvaranje moćne srednje klase, poništeni i izazvana je ova globalna kriza koja vam se nikome ne sviđa, pa ni tebi, ali si se nakačio na ovu debilnost koja zapravo ni s Friedmanom nema veze, iako autor misli da ima. 

Katastrofa od početka do kraja. 

Često se divim inženjerskim mozgovima i razumijem njihov prezir prema društvenjacima, jer su inženjeri task oriented i imaju praktične, stvarne metode koje rade i čija je efikasnost mjerljiva. 

Međutim, nerazumijevanje društvenih znanosti (koje su, istina, daleko manje efikasne) je toliko da iz nekog razloga mislite da na osnovu jednog pogleda na temu "kužite stvari" i možete o tome donositi sudove i raspravljati. 

Ne znam - da ti netko s indologije počne trubiti o grep komandi, "opasnostima od umjetne inteligencije" ili nasljeđivanju klasa i polimorfizmu u objektnim jezicima, a sve samo na osnovu poznavanja terminologije: umjetna inteligencija, nasljeđivanje klasa, polimorfizam - da li bi ga poslao u tri krasne ili bi mu objašnjavao odakle početi? 

Zavisi koliko imaš vremena i o naravi. Isto je i s Diplom.

Kliknuo sam da se slažem s ovim, jer se zapravo i slažem. Ja sam članak (očito) posve pogrešno interpretirao i to onako kako je meni odgovaralo u danom trenutku, a misleći pritom na ono što sam rekao prilikom kritike progresivnog oporezivanja o kojem sam netom prije raspravljao na drugom mjestu. Zaista nemam pojma o Friedmanu ni njegovom radu (sad ću se očito morati time pozabaviti) niti sam protivnik socijalnog odnosa i pravednosti; dapače, više sam puta istaknuo da sam skloniji socijalizmu, nego neoliberalnom kapitalizmu. Ono što mi se ne sviđa kao ideja je potpuna nacionalizacija i "pravedna raspodjela" bez obzira na pravdu u pravom obliku i bez obzira na bilo kakve pojedinačne doprinose. Tu sam valjda narajcan i ovim konstantnim pokušajem da se parazitski dijeli javnom sektoru i da sve više raste broj tako uzdržavanih uhljeba, a sve više pada broj onih koji stvarno nešto i rade. Dodatna zapošljavanja u javnom sektoru koji je već prenapučen, konstantna ulaganja u vozne parkove, rodbine i sl. a smanjenje plaća zdravstvu, školstvu i znanosti. Usput i sve veće i ozbiljnije oporezivanje bilo kakvog postojećeg vlasništva da bi se napumpalo ovo gore.

Troll level: sensei
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Htio bih dometnuti da je realno do 20. stoljeća Hrvatska pripadala Mađarskoj, Austriji i Italiji, pa je možda realno da se i sada podijelimo među njima na ravne časti i da napokon, recimo, damo tim Mađarima Rijeku koja im realno pripada.

Međutim, sve do 9. stoljeća sjeverna Hrvatska i sjeverozapadna Bosna su realno pripadale Velikom Franačkom Carstvu, pa da nas možda Nijemci i Francuzi realno uzmu pod svoje?

Ali, stani, ima još! Realno je do dolaska Rimljana Hrvatska pripadala Etruščanima! Što sada?!?!?! Imali su i Bugari, realno, svoj plac na Jadranskom moru, pa je možda realno pristojno prvo pitati njih bi li realno Dalmaciju s otocima?

Zajebane su te povijesne realnosti....

Pa upravo mu o tome govorim, po njegovoj logici Bosna je hrvatski teritorij isto onoliko koliko su Hrvatska i BiH Ugarske, Franačke, Rimske itd...

Zapravo još bolji kontraargument mu je da je veliki dio Dalmacije zapravo bosanski teritorij   kojim je vladao Tvrtko I.

Da baš su zeznute.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
boxer kaže...
Tonči kaže...
Tallahasee kaže...

Pa nemaju ni Hrvati pa ne vriste da je Bosna vekovni Hrvatski teritorij. A boga mi ni ne pale zastave zbog oslobodjenja Sljivancanina i slicnih krvoloka iz Vukovara. Nit razbijaju izloge i trgovine Srba zbog nogometnih "pobjeda" (LOL jel to uopce moguce) njihove repke.

Realno, Bosna jest hrvatski teritorij jos krajem 10-tog stoljeca, ali kasniji dogadaji su sve izmijesali; najvise Turci.

http://www.euratlas.net/history/europe/1000/index.html

Realno?!{#}

Pod čiju vlast su pripadali Hrvatska i BiH prije 10-tog stoljeća?

...

Zajebane su te povijesne realnosti....

Ja sam s onim "realnim pripadanjem" ismijavao te povijesne budalaštine. Molim lijepo.

Treba danas svugdje smajli staviti inače nitko ne kuži... 

16 godina
neaktivan
ihush kaže...
Drago kaže...

..

gdje se oni koji bi ih trebali štititi .. 

-ja se pitam gdje je odgovornost odgovornih? Npr sudaca koji 3 godine drže spis u ladici, btw to je osnova po kojoj je mogla pred strazburški.. dakle, sudac, načelnik, policajac.. =sustav, ne pojedinac. Uz naravno počinitelja (koji za sad leprša slobodan), kažnjana je država, dakle i ja i ti. Moramo namiriti nečije šerifsko ponašanje i kaznu .. može li se tad barem taj dio staviti na teret (ne)odgvoronih, koji su svo to vrijeme primali plaću kao da jesu udgovorni?

btw, @ thedream, mali update.. {#}

Navukao si me na Persene Boga mi. Sad citiraj ovo - Boga mi, Boga (kojeg, čijeg?) - pa onda 40 redova..{#}{#} Prvi dio posta mi se dopao ali - edit, uf. To je već prikladnije četvrtku popodne, petku, nego tek - utorku. Tumač za utorak. {#}{#}

Faith divides us. Death unites us.
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

http://www.vecernji.hr/vijesti/policajac-nije-silovana-nego-pijana-sto-je-ne-bacite-more-clanak-479899

Strava i užas. Ne želim uopće opisati koliku agresiju izaziva u meni ovakva država gdje se sve lomi na najslabijemu i gdje se oni koji bi ih trebali štititi zapravo solidariziraju sa siledžijom.

Uf, ako je ovo istina ovdje je na svakom mogućem koraku napravljena greška.

Drot donosi zaključak da nije silovana kao da im je svijeću držao umjesto da prikupi sva saznanja o događaju, poznate aktere i svjedoke, osigura mjesto i dokaze.

U tekstu stoji da su žrtva i počinitelj držani 3 sata u istom prostoru(?) ili prostoriji, kako god nebi smjeli ni pod razno biti zajedno u ovakvim slučajevima.

Ginekološki pregledi se rade što je prije mogueće, a zgodno je obaviti i naknadni pregled radi povreda koje imaju odgođenu manifestaciju pa se bolje vide i lakše se prepoznaju sa vremenom, modrice i sl.

Ginekolog zaključio da osale povrede nemaju veze sa djelom pa nije predložio daljnje preglede. Fu*k yeah čovjek ima samo nadležnost za vaginalno područje, a ostalo ga ne zanima.

itd itd itd....

I što se desilo nakon ovoga država treba da plati 12.500 Eura žrtvi, a što je najgore počinitelj na slobodi, a pravda nezadovoljena.

Što kaže ihush upravo u tome se krije najveća nepravda i problem, nitko nije odgovora.

Ovakve stvari se vrlo često dešavaju, no nema šanse da to ikada bude zadovoljavajuće pravičan sistem jer je to utopija.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
Drago kaže...

http://www.vecernji.hr/vijesti/policajac-nije-silovana-nego-pijana-sto-je-ne-bacite-more-clanak-479899

Strava i užas. Ne želim uopće opisati koliku agresiju izaziva u meni ovakva država gdje se sve lomi na najslabijemu i gdje se oni koji bi ih trebali štititi zapravo solidariziraju sa siledžijom. 

Policiji je prva i osnovna funkcija da bude drzavni represivni alat. Sve ostalo je sekundarno.

Nisi valjda mislio da su oni tu zbog nas, da nam pomognu? {#}

"Sigurnost i povjerenje"

Bljak.

- Psiho246
18 godina

Mene su nekidan testirali na droge :)))

Imalo smo ugodan razgovor gospodin policajac i ja. Simpatican covjek. Samo sam izgubio pola sata dok me istestiralo.

Rvat katolik!
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Mene su nekidan testirali na droge :)))

Imalo smo ugodan razgovor gospodin policajac i ja. Simpatican covjek. Samo sam izgubio pola sata dok me istestiralo.

Ma dobro je to, mene je slijedila ovo lito, 8 mj., patrola po Šibeniku dobrih kilometar dok nisu mudraci upalili rotirke, vjerojatno su mislili - e nećeš, ZG tablice, ustav't ćemo te i legitimirat, jel. I tako, Bogu hvala tu večer nisam pio, pušem ja 0.00, smijemo se kasnije, pola sata smo pričali, da bi došli do zaključka kako je moj dida od 80g. vozio citiram - cemenat njegovom starom, dok je kuću radio prije 40g. Ne pitaj me kako su dva trijezna čovjeka - od kojih je jedan policajac u noćnoj, došla do takve teme.

Hoću reći - simpa je nekad i pospikati s njima, isto su ljudi od krvi i mesa, samo što malo češće nalete na kretene od nas civila, i u gotovo stalnoj su opasnosti, bar ove noćne prometne patrole.

Tako, pola sata mi meljemo, sjedim ja na haubi, bila je taman Vodička fešta, biće su mislili ZG tablice, ovaj je mortus pijan naplatit ćemo mu se do petog koljena, a kad ja izlazim iz auta, naglasak, dobri stari - aeaeaeaeaeaeaeaeaeae, i gotovo. 0.00.

Cirkus. {#} Bila je samo ova radnja kasnije -> {#}

18 godina

Baš su pravi jarani ti bokca,{#} napili se ko letve pa udri pišat po placu i onda zubima navalili na jadne ljude koje su to budaletine za ponevjerovat.{#}{#}

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/kao-copor-pasa-taksisti-su-izgrizli-zenu-i-njenog-supruga-291189

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.11.2012 18:48 (rambox).
17 godina
rambox kaže...

.. budaletine za ponevjerovat.{#}{#}

..

{#} (i ja sam bez taxija texta.. to nešto govori?), od sad samo eco taxi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.11.2012 18:56 (ihush).
14 godina
odjavljen
rambox kaže...

Baš su pravi jarani ti bokca,{#} napili se ko letve pa udri pišat po placu i onda zubima navalili na jadne ljude koje su to budaletine za ponevjerovat.{#}{#}

http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/kao-copor-pasa-taksisti-su-izgrizli-zenu-i-njenog-supruga-291189

A netko je nedavno komentirao da su Kinezi zvijeri zbog onog videa na kojem tip jede drugoga u vlaku.

Dečki su si poslije posla malo partijali i oblokali. Iskreno,do sada nisam nikad doživio neugodno iskustvo sa Cammeom,ali ovo je -dafaq? Otkud takvi ljudi u toj tvrtci?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
17 godina
neaktivan
Eco taxi je meni nekako najbolji i najmoderniji. Preko weba si fino naručiš taxi kao gospodin i jave ti se na mail da im potvrdiš narudžbu, a ako im ne odgovoriš (jer možda slučajno nisi vidio mail), zovnu te i na mobitel. Sve možeš obaviti preko weba u tren oka (bez ikakve registracije i sličnog nepotrebnog kompliciranja), vozila su im bolja, a vozači rade u normalnoj obleki i nemaju one retardirane uniforme. Za mene je Eco taxi jedini taxi. Žao mi je samo što imaju mali broj vozila i ako je gužva trebaš čekat na red.
15 godina

Nešto se stvarno počelo događati u ovoj državi, dobro, koliko se to može reći, uz dodatak, ako je ovo istina, pokoj duši Antoniji {#} !

LINK1; http://www.jutarnji.hr/kod-josipdola-pronasli-kosti--je-li-rijesen-misterij-nestanka-antonije-bilic-/1069114/

LINK2; http://www.vecernji.hr/vijesti/otkrili-kosti-kod-josipdola-jesu-li-pronasli-antoniju-bilic-clanak-480440

LINK3; http://www.index.hr/vijesti/clanak/uz-autocestu-a1-blizu-mjesta-gdje-je-zadnji-put-lociran-signal-mobitela-antonije-bilic-nadjene-ljudske-kosti/649343.aspx

LINK4; http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/kod-josipdola-pronasli-kosti-jesu-li-pronasli-antoniju-bilic-291281

Sav sam se naježio i stresao kada sam čuo ovu vijest, nadam se da je točna, s tugom u očima, nije ovakvo nešto nikako zaslužila, pokoj joj duši još jednom {#} !

ATJ Lučko
14 godina
odjavljen

Još da njega fino zatvore i eto nam malo boljeg svijeta.

Tko je slijedeći? Šeks?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
15 godina
neaktivan
ATJLučko kaže...

Nešto se stvarno počelo događati u ovoj državi, dobro, koliko se to može reći, uz dodatak, ako je ovo istina, pokoj duši Antoniji {#} !

LINK1; http://www.jutarnji.hr/kod-josipdola-pronasli-kosti--je-li-rijesen-misterij-nestanka-antonije-bilic-/1069114/

LINK2; http://www.vecernji.hr/vijesti/otkrili-kosti-kod-josipdola-jesu-li-pronasli-antoniju-bilic-clanak-480440

LINK3; http://www.index.hr/vijesti/clanak/uz-autocestu-a1-blizu-mjesta-gdje-je-zadnji-put-lociran-signal-mobitela-antonije-bilic-nadjene-ljudske-kosti/649343.aspx

LINK4; http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/kod-josipdola-pronasli-kosti-jesu-li-pronasli-antoniju-bilic-291281

Sav sam se naježio i stresao kada sam čuo ovu vijest, nadam se da je točna, s tugom u očima, nije ovakvo nešto nikako zaslužila, pokoj joj duši još jednom {#} !

Večer ..ja se nadam da nije točna,da je negdje živa i da je ok..život je čudan..tko zna...zamisli da je ona,,a navodno detaljno sve pretražili,jezero isušivali..zar je moguće da promakne tijelo uz cestu??nije igla..

http://www.youtube.com/watch?v=t0eOoPwZ5XQ&feature=related
14 godina
odjavljen
Drago kaže...

Ma ne čitaju se ni novine. Visi se po portalima, evtl. i svi iznose svoja vrijedna mišljenja o svemu, a iz perspektive strukovnih srednjih škola, ili nesvršenih strukovnih srednjih škola. 

Ne da visoko obrazovanje treba biti besplatno, nego trebamo siliti sve koji zadovoljavalju minimum uvjeta da završe više i visoke škole jer smo kao nacija toliko nazadovali u odnosu na razvijeni svijet da se možemo mjeriti sa zemljama Istočne Afrike i Azije, a ne s onima u EU kamo idemo. 

Isprike,tek sam sad vidio post-NE. Nikako,već ih je i ovako previše,a sa time ćeš uništiti šanse onima koji imaju nešto u glavi.  Gledam kakvi retardusi idu sa mnom na fax,to je nešto strašno-nisu ni za pomoćnog kuhara,a kamo li za inženjera računarstva.

Neki dan mi se žalila da ništa ne može (nakon valjda 15. -og objašnjavanja i pokazivanja što da napravi) shvatiti iz administracije računalnih mreža.  Hvala Bogu da ima toliko "teških" predmeta na kojima ti priljepci otpadaju.

I sad još više takvih potjerati na fakultete-jao,užas.

18 godina
Pranja kaže...
Drago kaže...

...

Isprike,tek sam sad vidio post-NE. Nikako,već ih je i ovako previše,a sa time ćeš uništiti šanse onima koji imaju nešto u glavi.  Gledam kakvi retardusi idu sa mnom na fax,to je nešto strašno-nisu ni za pomoćnog kuhara,a kamo li za inženjera računarstva.

Neki dan mi se žalila da ništa ne može (nakon valjda 15. -og objašnjavanja i pokazivanja što da napravi) shvatiti iz administracije računalnih mreža.  Hvala Bogu da ima toliko "teških" predmeta na kojima ti priljepci otpadaju.

I sad još više takvih potjerati na fakultete-jao,užas.

A što misliš - da smo genetski gluplji od Nijemaca, Amerikanaca, Šveđana, Norvežana, Švicaraca itd.?

Zaboravlja se da su sjevernjaci do debelo u 20-to stoljeće bili puka sirotinja. Umirali su od gladi. Do 60-tih godina je u Nizozemskoj glavno jelo bio krumpir za veći dio zemlje. Nema ništa biološki gluplje u nama (ili bilo kojem drugom narodu) od bilo kojega naroda kojeg odabereš kao primjer. Stvore se društveni uvjeti da želiš obrazovano stanovništvo jer imaš industriju, škole, bolnice, institute, kazališta, akademije i ostalo što zahtijeva obrazovano stanovništvo i imaš zatvoreni krug koji stvara potražnju za obrazovanjem i stvara obrazovanje. 

Nije "problem u nama", biološki, nego politički. Kada se nema NIKAKVE vizije osim idiotskog nacionalnog romantizma (a romantizam je po definiciji mitski, irealan), koji su razvijeni narodi "preboljeli" s 18. stoljećem, i nikakvog plana za "a što kasnije" - onda imaš ovo što imaš sada - ni industrije, ni potrebe za industrijom, ni potrebe za znanošću bilo koje vrste, ni potrebe za visokoobrazovanim ljudima. 

Neka i prirodno glupi završavaju visoke škole - što onda? Misliš da su svi inženjeri u SAD superinteligentni? Ili Švedskoj? Ili Švicarskoj? Naravno da nisu - i oni pravilno zvonasto popunjavaju Gaussovu krivulju inteligencije kao i bilo tko drugi, ali nikoga nije briga što tip oblači hlače naopako ili misli da se djeca rađaju iz kupusa ako u svom području znanja, bila to brodogradnja, elektrotehnika ili agronomija zna točno kako izračunati stabilitet broda, otpor u točci ili kada se sadi, a kada bere hrana za stoku. 

Ali taj koji oblači hlače naopako ili misli da djeca dolaze iz kupusa moći će od svog stvarnog znanja živjeti i pridonositi društvu, a onaj koji povrh svog područja ekspertize ima kapaciteta za svhatiti i više od minimalno potrebnoga i na desnoj je polovici Gaussove krivulje Iq-a, taj se može kvalitetno angažirati i u drugim pitanja, opet od koristi za društvo. 

Mi nemamo kvalitetne ljude uopće, a nastavi li se ovaj trend deindustrijalizacije i bagatelizacije formalnog obrazovanja, neće nam više ni trebati. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 0:03 (Drago).
14 godina
odjavljen

Ne kažem da smo glup narod,već imamo ljude koji nisu zainteresirani da rade ono za što se školuju pa dobiješ eksploziju rafinerije, čovjeka koji dođe na operaciju crijeva,a ode bez noge-trebam li dalje nabrajati?

Kvalitetan kadar se stvara još od osnovne škole gdje bi se djecu trebalo usmjeravati i bolje educirati o nastavku obrazovanja. Ali nama je školastvo u 21. stoljeću zaostalo na kredi i ploči te konstantnom smanjenju plaća onima koji sa tim novim naraštajima rade. I što dobiješ? Dobiješ zatupljenu masu koja će se uvaliti na neko radno mjesto preko veze jer je on/ona "završio taj faks/školu i zna to radit".

Na fakultetima je uostalom i bolje da su grupe u kojima se radi manje,kad se samo sjetim da prije dvije godina nismo ni stali u dvoranu-a danas su poluprazne. 

16 godina
Kako to "idiotski nacionalni romantizam" sprecava prosperitet nacije i jel imas kakav primjer nacije koja se odrekla nacionalnog identiteta i zahvaljujuci tome postize izvanredne rezultate?
Potpis!
18 godina
Ezio kaže...
Kako to "idiotski nacionalni romantizam" sprecava prosperitet nacije i jel imas kakav primjer nacije koja se odrekla nacionalnog identiteta i zahvaljujuci tome postize izvanredne rezultate?

Ne znaš značenje riječi "romantizam" i misliš da to znači nacionalni identitet. Ne znači, niti odbacivanje iracionalnoga znači odbacivanje nacionalnog identiteta.

Romantizam je pravac u književnosti (i umjetnosti općenito) s kraja 18. stoljeća, a uz njega se veže jedan posebni vid nacionalizma, romantičarski nacionalizam.

http://en.wikipedia.org/wiki/Romanticism

http://en.wikipedia.org/wiki/Romanticism#Romantic_nationalism

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 3:31 (Drago).
16 godina
Dakle nesto poput "nebeskog naroda"?
Potpis!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...
Ma ne čitaju se ni novine. Visi se po portalima, evtl. i svi iznose svoja vrijedna mišljenja o svemu, a iz perspektive strukovnih srednjih škola, ili nesvršenih strukovnih srednjih škola. 

Ne da visoko obrazovanje treba biti besplatno, nego trebamo siliti sve koji zadovoljavalju minimum uvjeta da završe više i visoke škole jer smo kao nacija toliko nazadovali u odnosu na razvijeni svijet da se možemo mjeriti sa zemljama Istočne Afrike i Azije, a ne s onima u EU kamo idemo.

[...]

Ali taj koji oblači hlače naopako ili misli da djeca dolaze iz kupusa moći će od svog stvarnog znanja živjeti i pridonositi društvu, a onaj koji povrh svog područja ekspertize ima kapaciteta za svhatiti i više od minimalno potrebnoga i na desnoj je polovici Gaussove krivulje Iq-a, taj se može kvalitetno angažirati i u drugim pitanja, opet od koristi za društvo. 

Mi nemamo kvalitetne ljude uopće, a nastavi li se ovaj trend deindustrijalizacije i bagatelizacije formalnog obrazovanja, neće nam više ni trebati.

... I upravo zbog toga nema smisla da prospemo 3-4 generacije klinaca da se "pronađu". Završavanje "visokog školstva" na domaćim fakultetima je često uzaludno trošenje vremena i resursa, što privatnih, što nacionalnih jer plaćamo nekome nešto što se nikada nikome neće isplatiti. Ne zbog znanja ili obrazovanja nego zbog strategije.

Masovnom izobrazbom ćeš stvoriti još 100.000 ekonomista koji će samo upotpuniti već uhodani program "s faksa na burzu". Takav je hype, svi bi na ekonomiju i filozofski.

Recimo da se popnemo na nekih 50% visokoobrazovanih, što je kroz 5 godina teoretski izvedivo da sad sve potjeramo na faks, opet ćeš 2017. imati 400.000 nezaposlenih jer će u međuvremenu iz RH pobjeć bar još "jedan grad veličine Vinkovaca", ako ne i nekoliko takvih gradova, dok će dug bit enorman, ja sada ne vidim odakle bi to školovanje trebali plaćati. Također pitaj boga šta će bit za 5 godina, koji će se poslovi tražit, oće netko otkrit dijamante na Plješcu pa će propast svi vinogradari da bi se mogli buši rudnici. 5 godina je dosta velik period da bi se ikome išta moglo garantirat.

Iskreno bi radije da donesemo neki koncenzus, da se na maturi odabere 1000 najboljih učenika godišnje i da ih se o državnom trošku pošalje na najbolje svjetske fakultete, ali uz klauzulu da nakon toga moraju raditi u RH. Nešto ala Kina. Tu bi mogli prosperirat za nekih 15-20 godina, sve prije toga je ravno čudu.

Već nam sada prijeti EU sa svojim plaćama. Nakon ulaska će skouti bez po muke pobrat najkvalitetnije ljude i ponuditi im jednu nulu više. Nitko u RH tome ne može konkurirati.

Da, bilo bi super kada bi svi bili doktori, magistri, visokoobrazovani, od poljoprivrednika, stočara, zidara pa nadalje. Ali ako sada gospodarstvo ne može podnijeti tolike obrazovane, koji uz to svojim obrazovanjem stvaraju i dug (ipak to neko plaća), ne vidim kako bi se takvo što sprovelo iz teorije u real.

Čuo sam odgovor, - da neki će otići (konkretno medicinsko osoblje), ali ipak će se mnogi vratiti kada se desi ili a) da plaće u RH narastu dovoljno, ili b) kada u EU ili drugdje padnu. Čekat takvo nešto je besmisleno.

Slažem se da nemamo kvalitetne ljude, nemamo neku masu s idejama, poduzetničkim duhom i kapitalom koji bi nešto okrenuli. I slažem se da je obrazovanje gotovo jedini izlaz iz situacije. Ali to ima milijun prepreka koje treba riješiti.

Pošto nam je sada ipak dostupno nekih 11 mlrdi iz EU fondova, mislim da nam je to šansa. Tu bi trebalo uložiti u obrazovanje ljudi - kako izvuć novce iz fondova. Maltene da svaka općina ima ured koji bi educirao ljude -pod mus- o pisanju programa, projekata itd, te koji bi pratili taj projekt da se poduzetnik ne bi zeznuo na nekoj glupoj caki.

Mislim da ćemo morati resurse i ljude usmjeriti na proizvodnju, bilo kakvu, vode, šuma, kamenje, bademi, goji bobice, ovčji sir, pršuti.. da bi mogli prehranit tolke obrazovane u neproizvodnim djelatnostima. A tu hypea nema. Nitko ne želi "proizvoditi", tj jako malo se školaraca opredijeljuje za takav nastavak obrazovanja. Naravno, fakulteti (tipa agronomija) prima 50 i kusur brucoša, teško je dobit neku stipendiju osim ak negdje neznaš nekog, općenito je teško upast, a eto na ekonomiji ih se prima 5.000. Još su tu Zšemovi, Vernovi i slične kvazi ustanove. Nitko blesav neće riskirat zidarsku od ćaće zbog "e ćale nisam upo na faks".

Evo, brao sam masline prošli mjesec. Maslinici pored stoje neobrani. Propadaju svake godine. Da je netko pobro to sve, a ne govorim o 20 stabala, imo bi ulja dovoljno za mercedes.. Litra se inače prodaje po 100-120 kuna iako se rijetko nudi. Malo ga se proizvede i obično se pokušava svo ulje potrošit "za doma". Kad sam pitao zašto to mi ne poberemo, rečeno mi je " a nesmiš, nezna se čije je to.." LOL?!

E da, a sir od lokalne mamice naručujemo par mjeseci unaprijed uz cijenu od 150kn (pred 5 godina je bilo 70kn). Žena prestaje proizvodit taj sir jer je stara i teško joj je to sve odradit, a nema nikog tko bi to nastavio.. Dica su joj u ekonomiji.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
Ezio kaže...

Da! Točno tako! (dao sam ti TU!)

Ili izmišljenog kralja koji nikada nije postojao pa mu digneš spomenik pred glavnim kolodvorom.

Ili izmišljenih nacionalnih velikana koji su se tobože borili za nacionalne interese i protiv Austrije, a zapravo govorili mađarski i htjeli u savez s Turcima, kao Miklos Zrinyi.

Ili totalno izmisliš povijest i kažeš da se hrvatska vojska nikada u povijesti nije borila van granica Hrvatske iako su se borili i u BiH, i u Rusiji, i u Austriji i u Mađarskoj i u Meksiku itd itd. 

Shvaćaš, dakle, da je to pošast koja vlada ovdje i u bližoj okolici, uzduž i poprijeko i neovisno o nacionalnoj pripadnosti.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 1:39 (Drago).
18 godina
ivan dragi kaže...
Drago kaže...
...

... I upravo zbog toga nema smisla da prospemo 3-4 generacije klinaca da se "pronađu". Završavanje "visokog školstva" na domaćim fakultetima je često uzaludno trošenje vremena i resursa, što privatnih, što nacionalnih jer plaćamo nekome nešto što se nikada nikome neće isplatiti. Ne zbog znanja ili obrazovanja nego zbog strategije.

Masovnom izobrazbom ćeš stvoriti još 100.000 ekonomista koji će samo upotpuniti već uhodani program "s faksa na burzu". Takav je hype, svi bi na ekonomiju i filozofski.

Zar je bitno što ćeš stvoriti "100.000 ekonomista" ili 100.000 inženjera elektrotehnike ili 100.000 nečega drugoga ako za to nema stvarne potrebe i posla? Ako ima posla za 100.000 ekonomista, pravi ekonomiste. U Americi imaš ekonomista koliko ti srce hoće, pa ne žive kod staraca i od staraca u 40-toj, nego sa svojom MBA diplomicom rade stvarni posao za koji imaju stvarna znanja. 

Čemu ovo naglašavanje ekonomista kao posebno beskorisne kategorije? Misliš da je bolje imati veterinare, medicinare ili inženjere brodogradnje ili geologije bez posla? Ako nema posla za njih niti imaju stvarna znanja koja industrija treba, isto mi je jesu li ekonomisti ili nuklearni fizičari.

Ali onda netko treba planirati koji nam stručnjaci trebaju i što oni stvarno trebaju znati. Meni se čini da se kurikulumi niti na jednom našem faksu ne prave prema potrebama industrije i društva, već prema onome koje predavače imaš i što oni znaju ili misle da znaju predavati.

A to je skroz drugi par cipela. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...
ivan dragi kaže...
Ne zbog znanja ili obrazovanja nego zbog strategije.

Zar je bitno što ćeš stvoriti "100.000 ekonomista" ili 100.000 inženjera elektrotehnike ili 100.000 nečega drugoga ako za to nema stvarne potrebe i posla? Ako ima posla za 100.000 ekonomista, pravi ekonomiste. U Americi imaš ekonomista koliko ti srce hoće, pa ne žive kod staraca i od staraca u 40-toj, nego sa svojom MBA diplomicom rade stvarni posao za koji imaju stvarna znanja. 

Čemu ovo naglašavanje ekonomista kao posebno beskorisne kategorije? Misliš da je bolje imati veterinare, medicinare ili inženjere brodogradnje ili geologije bez posla? Ako nema posla za njih niti imaju stvarna znanja koja industrija treba, isto mi je jesu li ekonomisti ili nuklearni fizičari.

Ali onda netko treba planirati koji nam stručnjaci trebaju i što oni stvarno trebaju znati. Meni se čini da se kurikulumi niti na jednom našem faksu ne prave prema potrebama industrije i društva, već prema onome koje predavače imaš i što oni znaju ili misle da znaju predavati.

A to je skroz drugi par cipela.

Velim strategija. Ekonomija je slučajno trenutni (ili je bio) hype. To može biti kako si i rekao nuklearna fizika, forenzika, medicina rijetko to je uvijek potrebno, ali ostalo bilo što. Ni jedno zvanje nije beskorisno, al je činjenica da mi možemo stvarati masu obrazovanih koji će ići, tj idu svoje znanje unovčiti u inozemstvo. Naglašavam (nepošteno) ekonomiste jer rijetko školarci odabiru zvanje prema strategiji, potrebama tržišta, čak i željama, češće se vode modom, od čega ću bolje živjet, kud svi tud i ja, što mi je lakše..

Dakle da bi se išta u obrazovanju postiglo potrebno je napraviti mali miljon predradnji koje nitko (nikada u povoj državi) nije odradio. Od stragije, pa do stvaranja hype oko fakulteta čiji su nam kadri potrebni. Kako to ameri vješto rade kroz filmove, reklame itd.

USA proizvodnjom može podnijeti određenu količinu zvanja, mi očito ne možemo.

Čemu 5000 novih mjesta za brucoše ekonomije, filozofskog, ma i FER-a, ako na burzi ima 50.000 nezaposlenih u tim strukama. A svake godine se forsaju isti fakulteti sa slobodnim mjestima pod izlikom "potreba je velika". U biti se pokupi lova od studenata i aj bog.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina
ivan dragi kaže...

USA proizvodnjom može podnijeti određenu količinu zvanja, mi očito ne možemo.

Čemu 5000 novih mjesta za brucoše ekonomije, filozofskog, ma i FER-a, ako na burzi ima 50.000 nezaposlenih u tim strukama. A svake godine se forsaju isti fakulteti sa slobodnim mjestima pod izlikom "potreba je velika". U biti se pokupi lova od studenata i aj bog.

Pa je, ali to je zakon spojenih posuda. Treba ti znanje (i zvanje) za proizvodnju, kad imaš znanje/zvanje, možeš imati proizvodnju. Ja se slažem da su kvote na faksovima izvučene iz dupeta i služe uzimanju love od studenata, a ne njihovoj pripremi za stvarni posao. Ali ako se odluči da idemo u reindustrijalizaciju i onda se sistematizira kako i čime, onda će trebati i ekonomista i inženjera, i pravnika i doktora i svega ostaloga. 

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...
Ezio kaže...

Da! Točno tako! (dao sam ti TU!)

Ili izmišljenog kralja koji nikada nije postojao pa mu digneš spomenik pred glavnim kolodvorom.

Ili izmišljenih nacionalnih velikana koji su se tobože borili za nacionalne interese i protiv Austrije, a zapravo govorili mađarski i htjeli u savez s Turcima, kao Miklos Zrinyi.

Ili totalno izmisliš povijest i kažeš da se hrvatska vojska nikada u povijesti nije borila van granica Hrvatske iako su se borili i u BiH, i u Rusiji, i u Austriji i u Mađarskoj i u Meksiku itd itd. 

Shvaćaš, dakle, da je to pošast koja vlada ovdje i u bližoj okolici, uzduž i poprijeko i neovisno o nacionalnoj pripadnosti.

Tenks!

Ja sam tebi udario TD jer imaš dokaze da kralj Tomislav nije postojao a nisi ih prezentirao mjerodavnima.

I zato što nisi spomenuo Afganistan, jer smo i tamo u osvajačkoj akciji.

I zato što nisi dao odgovor kako to štovanje izmišljenog kralja negativno utječe na prosperitet. Tj. zašto na nas utječe a na druge ne. Jer ima jedan kojem se klanja 2 milijarde ljudi a od toga su mnogi državljani prosperitetnih zemalja. Znam, vjerojatno i taj donekle onemogućuje napredak ali sigurno ga se štuje u daleko većoj mjeri nego kralj Tomislav koji ljudima eventualno padne na pamet kad prolaze pored spomenika, ako ga uopće pogledaju.

Svaka zemlja ima neke svoje idealizirane heroje i smatram da kod nas to nije ispoljeno ništa jače nego negdje drugdje.

Potpis!
18 godina
Ezio kaže...
Drago kaže...
...

Tenks!

Ja sam tebi udario TD jer imaš dokaze da kralj Tomislav nije postojao a nisi ih prezentirao mjerodavnima.

Pa "mjerodavni" i sami to znaju - nije to baš neka velika tajna. To što se raja napaja "znanjem" o nacionalnoj povijesti s crteža na poklopcima bombonijera ne znači da "mjerodavni" ne znaju da je ovo s Tomislavom truba ili da ja trebam ići u Kraš i objasniti im da neuk svijet njihove poklopce shvaća kao povijesne dokaze. 

Baš je jučer bio jedan zgodan tekst na tu temu nacionalne mitomanije gdje se spominje Tomislav s Kriptona: 

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/228444/Hrvatski-katolicizam-Europi-je-nazadan-vid-zatupljenosti.html.

Pisao je i Oleg na ovom forumu o Tomislavu i Zrinyjju, čini mi se, bila je to zanimljiva rasprava prije koju godinu. 

Svaka zemlja ima svoje izmišljene mitske heroje, ali jadnije zemlje, poput naše, okreću se tim izmišljenim herojima i i izmišljenoj povijesti kao zamjeni za sadašnjost, a i budućnost. 

Nebeski Narod trubi o caru Dušanu i "kako je to nekad bilo", a Predziđani Kršćanstva o svemu od Tomislava do Stjepana Radića, stalno kivni na nekoga, bilo na Nebeski Narod u susjedstvu, bilo na "nepravedni Haaški tribunal!", osim kad presudi kako Predziđani misle da treba, onda presuda "političkog tribunala" nije "politička", nego je "pravedna!".

Ukratko, ideje iz 18. stoljeća koje su u 18. stoljeću nastale kao prekursor nastajanja suvremenih država-nacija, vodilje su tim nekim Nebesnicima i Predziđanima u 21. stoljeću. Naravno, ne pomažu im ništa ni jednim ni drugima jer su posve beskorisne u 21. stoljeću kada nemaš napoleonskih ratova i kada ne postoji podučje Evrope u kojem nema ljudi s nacionalnom svijesti (a u 18. stoljeću je većina bila takva).

I onda imamo ljude kao što si ti, da budemo iskreni, opsjednute Srbima i Srbijom, koji su valjda uspjeli u vlastitoj državi sve tip-top srediti i u stanju su detektirati svaku pa i najmanju manu u mitologiji i  uređenju susjedne države. S povećalom se gleda što i kako ti neki tamo rade. 

Zašto ti je to bitno? Misliš tamo kupiti kuću? 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 11:56 (Drago).
17 godina
odjavljen

Inače, upravo sam (čak sam malo čitao o Friedmanu i mislim da onaj članak nema veze s njime, barem ne direktne) imao raspravu o doprinosima na plaće, oporezivanju i poreznim razredima. I dalje stojim pri tome da je progresivno oporezivanje loše rješenje i da su nam sustavi poticanja investicija i poslovanja posve promašeni. Ogromni doprinosi postaju samo poticaj za crne isplate i muljanja, demotiviraju zapošljavanje bolje obrazovanih i aktivnijih radnika koji zatim odlaze vani, a sustav poslovanja i gotovo nikakve zaštite investicija, također tjera investitore u mirujuće nekretnine i štednje bez direktnog plasmana kapitala. Konkretno, kolega s PhD-om (i znanjem) je više puta odbijen zbog visokih potraživanja i jednostavno cijene rada koja ne odgovara domaćim poslodavcima, koji redovito nude crne isplate. Na kraju je otišao vani iz tog razloga. Vratio se krajem 2011. u Hrvatsku s određenim iznosom novca i pokrenuo privatan posao u energo-techu, ali nakon samo 6 mjeseci gubitaka zbog nenaplaćenih potraživanja i troškova prema državi, problema s birokracijom i iznimno velikih davanja na plaće, jednostavno sve zatvorio i proslijedio investicijski ciklus u Francusku. U Hrvatskoj se jednostavno, naizgled, ne isplati niti visoko obrazovanje niti ulaganje u visoku tehnologiju. Kao da nekome odgovara da se daleko više isplati ugositeljstvo (konobarenje) od VSS-a, znanosti i razvoja-proizvodnje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.11.2012 12:32 (Tonči).
16 godina
neaktivan

Dosta konfuzan post, iskreno. Jedino u čemu se 100% slažem je posljednja rečenica.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice