Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.311.699
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Tawals kaže...
cuspajz kaže...

Danas sam upozno jednu curu kojoj obitelj živi u Švicarskoj a ima hrvatske korijene (neznam točno jesu joj se roditelji preselili ili tko već).

Uglavnom ona je došla pohađat srednju školu u Hrvatsku i tu planira ostat. Kaže da Švicarsku uopće ne voli i njihov način života {#}

Moja faca kad sam to čuo je bila {#}, jes ti normalna iz takve zemlje doć u ovakvu zemlju kao što je Hrvatska???

Izgleda da je Hrvatska obećana zemlja {#}

Mislim da je Deus na temi ok Kanadi spomenuo jednog prijatelja kojemu je sve sredio da dođe, on nije mogao izdržat u Kanadi i vratio se radit za 4000 kuna u Hrvatsku.

Bio sam u UK, i mislim da nebih mogao ostati dulje od neka 2 mjeseca života, isto tako i sa SAD-om, tamo nikada nisam bio, ali iz ovoga što znam, mislim da tamo nebi mogao postići mir.

Razmišljao sam o Kanadi, da tamo budem nekih 10 godina,radim, štedim, vratim se vamo, napravim što mislim, i ona polako nešto raduckam čisto da mi vrijeme prođe a da opet mogu zaradit i uživam u životu.

Zašto? 

15 godina
protjeran

Zašto? 

Neznam, u SAD-u su ljudi nekako prazni, bez duha, kao zombiji.

Nije ni čudno, država im je jedan veliki, kako Geroge Carlin kaže, trgovači centar.

UK je policijska država.

13 godina
neaktivan

Šta to pričamo o snovima?

Ja bih želio živjeti u Tokiju, jer je to što jeste, tu gdje jeste, i gdje su ljudi kakvi su. Mislim da ne bih imao problema.

Drugi mi je izbor Petrovgrad, jer su Rusi -braća.

18 godina
Tawals kaže...

1. Googlaj malo stvari kao što su: niskoenergetske kuće, greenhouse biodome,hidroponics, aquaponics, obnovljivi izvori energije, Eugene Mallove (misteriozno ubijen), John Hutchinson, Venus project, Thrive,.. sve ove stvari znače NEZAVISNOST, ne sve četiru u zrak ispred tv-a kako si ti vjerovatno zamišljaš.

2. Ako misliš da je ovo što imamo danas vrhunac čovječanstva, i spreman si ga tako agresivno braniti, knock yourself out, ja ću se potruditi da ostvarim ono što sam zamislio.

1. sve je to divno u teoriji, ali praksa je ipak malo drugacija. Ipak si zaboravio da se radi o covjeku koji je lakom, prefrigan, koristoljuban, lijen, zao.

2. Ne smatram da je ovo vrhunac, nego smatram da su utopije nemoguce. Ne sa ovakvim mentalnim sklopom.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
Tawals kaže...

Nije ni čudno, država im je jedan veliki, kako Geroge Carlin kaže, trgovači centar.

UK je policijska država.

Ček, kažeš da nikad nisi bio u SAD-u, a govoriš da su ljudi prazni, bez duha?

I zašto je UK policijska država? Si ikad bio u Moskvi? {#}

Onjegin kaže...

Šta to pričamo o snovima?

Ja bih želio živjeti u Tokiju, jer je to što jeste, tu gdje jeste, i gdje su ljudi kakvi su. Mislim da ne bih imao problema.

Drugi mi je izbor Petrovgrad, jer su Rusi -braća.

Petrovgrad, to je St. Petersburg jel da? Prelijep grad, ali vjerujem da ne bi tamo htio živjeti. 40ak dana sunca kroz godinu, pola godine sunce skoro stalno, ostatak mrakača. Iako je grad prelijep...

Nas i Rusa 150 milijuna {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein
17 godina
odjavljen
Tawals kaže...

Zašto? 

UK je policijska država.

Nisi ti nigdje bio, čini se meni. Prvo, pričaš gluposti... "prazni, bez duha, zombiji"; to bi kao trebalo ili u prilog tvojim gluparijama od ranije, jer eto, SAD su primjer "potrošačkog društva". A UK ti je "policijska država", jer si čitao kako je London pun nadzornih kamera. Nekako mi se čini da pričaš napamet i izmišljaš konstrukcije i iskustva kako bi dobio na težini.

Da, ljudi jesu drugačijeg (donekle) odgoja, mentaliteta, kao uostalom i svugdje na svijetu. Neki su hladni, neki srdačni, neki pretjerano politički korektni, neki bezobrazno i brutalno iskreni, neki su gamad, neki divni ljudi, ali tako je svugdje. Idiotarije o potrošačkim društvima i zombijima, teško ćeš mi prodati u odnosnu na ovdašnje društvo koje već 20 godina živi na kredit, iznad svojih mogućnosti i to kao pubertetlija koja je taman puštena s lanca na studij u drugi grad pa se odaje hedonizmu. Tako je hrvatsko je društvo pušteno sa socijalističkog lanca u kapitalizam i ogreza u potrošačkom mentalitetu, a u većim je govnima od američkog. I dok tako Hrvatska tone sve dublje, potrošnja na mobilne usluge i broj kredita raste; A o zombijima bi se također dalo raspravljati - kakvi su ljudi koje netko pljačka 20 godina i koji još cmizdre po forumima udobno zavaljeni u fotelje.

Tako da, kad su ljudi u pitanju, najbolje da odeš na Tibet. Tamo su ljudi navodno produhovljeni, ne mare za potrošnju i nemaju kamere. Što čekaš?

18 godina
M_dipl. kaže...
segregator kaže...
M_dipl. kaže...

Venus project znači nezavisnost a ideja je da se o ekonomiji, resursima, politici, itd. brinu superračunala? ROFL

Bravo, vidim da si sve detaljno proučio...ono, bacio pogled, pokupio krajičkom oka 1 ili 2 catchphrase-a

i odma došao bacit jednu pametnu na tu temu? {#}

Joj daj nemoj sad u tu spiku ulaziti, svakome s pola mozga je jasno da kompletna Zeitgeist ideologija počiva na dezinformacijama, manipulacijama, gluposti i čistom wishful thinkingu. Dovedu Wilkinsona koji je napisao knjigu o odnosu nasilja i socijalnog statusa jer im odgovara njegov, zapravo zdravorazumski zaključak prema kojemu lošiji status uvjetuje višu stopu nasilja i kriminala no conveniently zaborave spomenuti nešto što je čovjek u predgovoru svoje knjige (The Spirit Level) napisao - da društva sa prosječno većim statusom imaju znatno višu stopu suicida (još čovjek izravno piše "nemam pojma kako to objasniti"). U apriori/aposteriori (u psihologiji nature/nurture) debati zauzimaju vrlo rigidan stav prema kojemu je čovjek doslovce tabula rasa, jer im takva pretpostavka treba, a to što ne postoji niti jedan ozbiljan filozof/psiholog/biolog/itd. koji zastupa takav stav to je nevažno. (Itd.)

Ukratko, za pušiti Zietgeist fore moraš biti stvarno poseban, da se što opreznije izrazim.

Uostalom, moj početni komentar stoji. U trećem filmu u razmaku od 5 minuta se priča mijenja, i s they took our jobs žalopojke o tome kako su strojevi zamijenili ljude prelazi se na slavodobitni zaključak da bismo trebali imati superračunala koja će određivati sve u našem kružnom gradu jer su ona objektivna i znaju bolje (pri čemu se to pretvara u neki čudan hommage prirodnoj znanosti, koja ne podupire 90% ideja prezentiranih kroz VP), i onda ja pitam - gdje je tu nezavisnost? Pitanje na koje ti, dragi segregatore, izbjegavaš odgovor jer, zapravo, nemaš pojma. Ti si taj koji je "bacio pogled" pa onda i "bacio jednu pametnu na tu temu".

Kakav Zeitgeist? Pričao sam o Frescovoj knjizi koju sam linkao, a sa ovim što si napisao o ovoj Zeitgeist ekipi se uglavnom slažem...ali ponavljam,

di sam njih spominjao?

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
18 godina
neaktivan
Spiridon Kopicl
15 godina
protjeran

1. sve je to divno u teoriji, ali praksa je ipak malo drugacija. Ipak si zaboravio da se radi o covjeku koji je lakom, prefrigan, koristoljuban, lijen, zao.

2. Ne smatram da je ovo vrhunac, nego smatram da su utopije nemoguce. Ne sa ovakvim mentalnim sklopom.

Vjerovao ili ne, ima mjesta na ovoj našoj planeti u kojoj su neke od ovih stvari postale stvarnost, ne samo terorija.

Dobro možda nije ostvarivo za tebe, ali ja već imam neke okvirne planove kako da dostignem nezavisnost, i planiram u tom procesu potrošiti svoj novac, svoje vrijeme, svoje živce. Probaj razmisliti o tome da se sistem nemora nužno mijenjati za sve ljude, ako si ja želim stvoriti utopiju, i ako mislim da ću uspiti, koliko god lud bio, to je moja stvar... tebi ni iz đžepa ni u džep.

Pero Dinamit kaže...

Ček, kažeš da nikad nisi bio u SAD-u, a govoriš da su ljudi prazni, bez duha?

I zašto je UK policijska država? Si ikad bio u Moskvi? {#}

Zato je tu Internet, nasreću ili nažalost, ima puno njihovi vlogera, nasreću zbog ovog tipa koje sam neki dan "otkrio" 

, a nažalost zbog.. well... ostalih vlogera.{#}

Ljudi barem tamo u Moskvi manje-više znaju na čemu su, ako ništa drugo, dok se u UK narodu mažu oči da žive u nekoj demokraciji.

Tonči kaže...

Nisi ti nigdje bio, čini se meni. Prvo, pričaš gluposti... "prazni, bez duha, zombiji"; to bi kao trebalo ili u prilog tvojim gluparijama od ranije, jer eto, SAD su primjer "potrošačkog društva". A UK ti je "policijska država", jer si čitao kako je London pun nadzornih kamera. Nekako mi se čini da pričaš napamet i izmišljaš konstrukcije i iskustva kako bi dobio na težini.

Da, ljudi jesu drugačijeg (donekle) odgoja, mentaliteta, kao uostalom i svugdje na svijetu. Neki su hladni, neki srdačni, neki pretjerano politički korektni, neki bezobrazno i brutalno iskreni, neki su gamad, neki divni ljudi, ali tako je svugdje. Idiotarije o potrošačkim društvima i zombijima, teško ćeš mi prodati u odnosnu na ovdašnje društvo koje već 20 godina živi na kredit, iznad svojih mogućnosti i to kao pubertetlija koja je taman puštena s lanca na studij u drugi grad pa se odaje hedonizmu. Tako je hrvatsko je društvo pušteno sa socijalističkog lanca u kapitalizam i ogreza u potrošačkom mentalitetu, a u većim je govnima od američkog. I dok tako Hrvatska tone sve dublje, potrošnja na mobilne usluge i broj kredita raste; A o zombijima bi se također dalo raspravljati - kakvi su ljudi koje netko pljačka 20 godina i koji još cmizdre po forumima udobno zavaljeni u fotelje.

Tako da, kad su ljudi u pitanju, najbolje da odeš na Tibet. Tamo su ljudi navodno produhovljeni, ne mare za potrošnju i nemaju kamere. Što čekaš?

Bio sam u Exteru, grad veličine Osijeka. 

Ne mislim o minusima na računima, briga me jel ih ima više Amerikanac ili Hrvat. Amerikanci su zaglupljeni na više levela i zaokupljeni ekstremno glupim i nevažnim stvarima, sve zbog toga da ne pogledaju sebe i žive svoj život. Tako stvari stoje, Njemačka - Mercedes, Rusija - vodka, zima  Brazil - nogomet, karneval SAD - glupi i debeli ljudi koji su zaokupljni ekstremno glupim i nevažnim stvarima dok im vlada ubija ljude po bliskom istoku, tako to ide, barem kod mene. {#}

Dobra ti je ideja, kako se sam nisam sjetio da sjednem u MagLev vlak i ljepo za 1, 1,5 sam u Tibetu, dobro pa više ne živimo u kapitalizmu pa mi je sve to besplatno, možda usput upoznam koju simpatičnu osobu koja čvrsto stoji na zemlji, svijesna je sebe i nije korporatistički rob.

18 godina
M_dipl. kaže...
segregator kaže...

Kakav Zeitgeist? Pričao sam o Frescovoj knjizi koju sam linkao, a sa ovim što si napisao o ovoj Zeitgeist ekipi se uglavnom slažem...ali ponavljam,

di sam njih spominjao?

Frescov Venus projekt pati od identičnih problema.

Svakoga se može kritizirati, naravno, samo ad hominem je prilično izlizan metod.

I de Chardin, Vinge i Kurzweil imaju slične projekcije, ali naravno da se stare strukture

neće predati bez borbe, to vidimo svako dan oko nas

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
18 godina
M_dipl. kaže...
segregator kaže...
M_dipl. kaže...
segregator kaže...

di sam njih spominjao?

Frescov Venus projekt pati od identičnih problema.

Svakoga se može kritizirati, naravno, samo ad hominem je prilično izlizan metod.

I de Chardin, Vinge i Kurzweil imaju slične projekcije, ali naravno da se stare strukture

neće predati bez borbe, to vidimo svako dan oko nas

Bori se argumentima, moj crank link je samo pošalica. Kako misliš zaobići problem kojeg Fresco negira, da postoje urođena ljudska svojstva koja nisu "sva dobra"? Resource-based ekonomija i stanje u kojem svi imaju sve što žele (kada bi to bilo ostvarivo) ne implicira nedostatak sukoba.

Pošto sam za razliku od Tawalsa malo stariji, ovdje se (na temelju iskustva) slažem s tobom. Sa Frescom se najviše slažem oko, ajmo reći "materijalnog", tehničkog dijela

priče. Nisam baš siguran da on negira problem, a rješenje očito nije u nikakvoj diktaturi proletarijata ili nekog nasilnog nametanja rješenja.

Optimalno bi bilo konstantno podizanje svijesti ljudi, a ako pogledamo npr TV program sa svim ovim Big Brotherima i sličnim,

očito su "strukture" svjesne problema i aktivno rade na zaglupljivanju, tako da je distopija Huxleyevog tipa trenutno izglednija, ali to ne znači

da se trebamo predati, a Frescove ideje otpisati :)

15 godina
protjeran
17 godina
neaktivan

Tawals, ne drami. Jedan kolega ima (odnosno, imao je) potpuno istu ideju kao i ti, samo sto covjek nije laprdao s foruma nego ju proveo u djelo:

kupio je kamp prikolicu, nabavio si osnove koje mu trebaju (po uzoru na "Into the wild"), sredio si je cak i energetske solarne celije da bude neovisan o struji, i zaputio se prema Vancouveru u avanturu.

Oko mjesec dana kasnije se lijepo preselio natrag mami, prikopcao na normalnu struju, nasao posao, curu, prodao prikolicu...

Najzesce ideje tih 'pustolova' su mi te ideje 'zivjeti od zemlje', a pritom to piskara prikopcan na struju, internet, zvacuci kokos iz lokalnog fast fooda. Pa sta ti mislis da zivalj raste na drvecu, kad odlucis 'zivjeti od zemlje'? MIslis da ce ti eto tako prosetati ispred mjesta gdje si se ukampirao, i cekati da ga nanisanis i ustrijelis, i to ne puskom nego lukom i strijelom jer je to humanije? Mislis da su sve biljke carobno jestive, ili da ces magicno u dva-tri dana nauciti sto se smije jesti a sto ne? Sta je s pitkom vodom, tusiranjem? Sta je s lijekovima? Sta ako polomis nogu i normalno, rana se inficira? Ces polagati neko lokalno cvijece i lisce na ranu, jer lijepo izgleda?

Nevjerojatno, ali poceo si me dobrano zivcirati s ovim glupostima jer si bezobrazan, neodgovoran i apsolutno podcjenjujes i uzimas zdravo za gotovo sve sto u zivotu imas!

Znas sta tebi treba, treba ti Raymond K. Hessel tretman: nasilno ti dati sve potrepstine, ukljucujuci cak i udicu za pecanje, vrecu za spavanje i luk sa tobolcem strijela, zdjelu, vrecu rize i helikopterom te baciti negdje na sjever Kanade, par tisuca km od icega naseljenog.

Pa se brate 'duhovno smiri' tamo, bez interneta, bez filmova, bez muzike, bez lijekova. Bacit cemo ti nekoliko tvojih istomisljenika, napravite si lijepo malo pleme, a kad se za dva-tri mjeseca pokoljete medjusobno zbog nedostatka hrane jer niste sposobni uloviti ni zohara za veceru, pokupit cemo vas natrag.

Najvise me nervira cinjenica da bez trunke griznje savjesti iz udobnosti svojeg doma prosipas nekakvu pamet, bez kicme, bez integriteta!

Ajde mrs u divljinu onda ako ti je ovaj svijet tako bezvezan, tko te drzi!

Edit:

jos samo jednu sitnicu sam zaboravio - te blesave komentare o tome kako si se ti razmisljao o Kanadi ili USA ili UK ali tamo ne bi mogao zivijeti si slobodno pricaj nekom drugom.

U stvarnosti, jako dobro ti je jasno da su ti sanse za imigraciju ispod 1%, pa radije da pokunjeno sam sebi priznas da si 'neprikladan materijal' okrenut ces to naopako kao da sve zemlje svijeta jedva cekaju da se ti imigriras, ali eto ti bas neces. Pricam s dosta ljudi koji su otvoreno rekli da zele emigrirati iz Hrvatske i skupa se snalazimo kako umijemo da ih ubacimo u bilo koju zemlju (a ti ljudi nerijetko imaju preko 10 godina iskustva i dobar fakultet) ali najbolji su mi balavci kao ti koji misle da ce se bez pardona pojaviti u ambasadi i reci "OK odlucio sam da bi radio u XYZ, radnu dozvolu molim", rofl...

Well as for the ending - damn right I'm learning, you may ask for the door - end over end... well I hate how the clouds hide the gasps from above!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.7.2012 17:27 (Deus ex machina).
16 godina

Treba jedna tema, ako već ne postoji, kako otići živjet u inozemstvo sa detaljnim uputama osoba kojima je to već pošlo za rukom itd.

MIKROBLOG: FU not ftw
18 godina
KIKI3ooo kaže...

Treba jedna tema, ako već ne postoji, kako otići živjet u inozemstvo sa detaljnim uputama osoba kojima je to već pošlo za rukom itd.

I jedna kako spriječiti neuspješne poput Šuška i Mudrinića da se vrate i sole nam pamet {#}

15 godina

@Deus... Ako nam se ikad putevi ukrste plaćam pivo i ćevape (ako ih bude na meniju), mada mi se sve više čini da je sve ovo što si napisao uzaludni trud. Ne dolazi to do njegovog mozga, lako je laprdati kad ne moraš svaki mjesec prehraniti obitelj platiti račune.

Inicijalna cijena "urbane" neovisnosti je visoka. Primjena svih tehnologija koje ti kasnije osiguravaju kakvu-takvu samostalnost i neovisnost o vanjskim izvorima ima toliku cijenu da nerijetko ljudi odustaju. S druge strane preživjeti od rada na polju i uzgojem onoga što ti treba zahtijeva cjelodnevni rad (i to teški rad od zore do mraka) i onda dođe nevrijeme i u 45 minuta uništi sve. Siguran sam da Tawals do sada nije iskusio nešto takvo.

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
neaktivan

"Ko su ljudi koji vode ovu zemlju (BiH)?"

Vrlo zanimljiva obrada i video o aktuelnim političkim situacijama na BiH političkoj sceni...

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
Random. kaže...
Psiho246 kaže...

Hahahaha, morate vidjeti ovo.

Ja sam vristao.

U videu su ludi "religiozni" ljudi therefore  svatko tko vjeruje u bilo kakvog boga je luđak. /s

Znam da ti to nisi rekao, samo tako to inače ide.

Nope.

Samo sam stavio urnebesan video u post, nista vise.

Iskreno, ne vidim nikakav razlog da branis ovu hrpu debila na bilo koji nacin, ne znam sto se odmah ti osjecas napadnuto. (ko fol ne znam)

Ponasanje ovih bica nalikuje vise nekim zivotinjama, manje inteligentnim primatima ili nesto slicno.

Kad bolje razmislim, jos je smjesnije sto se s njima svrstavas u istu skupinu. {#}

M_dipl. kaže...

Uostalom, moj početni komentar stoji. U trećem filmu u razmaku od 5 minuta se priča mijenja, i s they took our jobs žalopojke o tome kako su strojevi zamijenili ljude prelazi se na slavodobitni zaključak da bismo trebali imati superračunala koja će određivati sve u našem kružnom gradu jer su ona objektivna i znaju bolje (pri čemu se to pretvara u neki čudan hommage prirodnoj znanosti, koja ne podupire 90% ideja prezentiranih kroz VP), i onda ja pitam - gdje je tu nezavisnost? Pitanje na koje ti, dragi segregatore, izbjegavaš odgovor jer, zapravo, nemaš pojma. Ti si taj koji je "bacio pogled" pa onda i "bacio jednu pametnu na tu temu".

They took our jobs zalopajke?

Ja sam poprilicno uvjeren da su te zalopajke posve opravdane.

Modernizacija pogona stvara tehnoloski visak, te posla za radnike ima sve manje, a u kapitalistickom drustvu za kompaniju to znaci da ce placati manje radnika i imati veci profit na konacnom proizvodu.

Tu se direktno vidi kako profitiraju velike firme, a gubi mali covjek.

Naravno to ne znaci da bi trebalo izbaciti sve robote iz tvornica samo da bi mali covjek bio zadovoljan, to bi bio nazadak.

Trebalo bi promijeniti drustvo i drustveno uredenje tako da taj robot ne predstavlja otkaz covjeku i siromastvo nize i srednje klase, vec olaksicu pri radu tvornice koja ce radnicima omoguciti da manje rade ili ako uopce ne rade, da kao posljedica uvodenja novog robota DRZAVA ima veci profit od konacnog proizvoda, te kao rezultat veca socijalna prava za radnika koji nema posao, tj. da se drzava zbrine za tog radnika. Naravno ovo znaci rezanje visoke klase.

Meni to ovako izgleda puno logicnije od trenutnog sustava i definitivno se slazem sa Zeitgeistom tu.

Takoder nemam nista protiv samoodrzivih gradova. Volio bih da se nesto takvo isproba da vidimo da li funkcionira i do koje tocke moze funkcionirati.

Izgleda da si zaboravio na znanstvenu metodu pokusaja. Mislim da ne bi trebalo biti dovoljno reci - meh to nece funkcionirati iz n razloga i jednostavno odustati.

Naravno, ako ne postoje neki cvrsti razlozi zasto bi nesto takvo bilo nemoguce. (ne sjecam se TOCNO kako je grad funkcionirao, ali napajanje iz cisto obnovljivih izvora energije i prehrana iz samoodrzvih vrtova na platforme zvuci cool)

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.7.2012 10:08 (Psiho246).
18 godina
Psiho246 kaže...

Takoder nemam nista protiv samoodrzivih gradova. Volio bih da se nesto takvo isproba da vidimo da li funkcionira i do koje tocke moze funkcionirati.

Izgleda da si zaboravio na znanstvenu metodu pokusaja. Mislim da ne bi trebalo biti dovoljno reci - meh to nece funkcionirati iz n razloga i jednostavno odustati.

Naravno, ako ne postoje neki cvrsti razlozi zasto bi nesto takvo bilo nemoguce. (ne sjecam se TOCNO kako je grad funkcionirao, ali napajanje iz cisto obnovljivih izvora energije i prehrana iz samoodrzvih vrtova na platforme zvuci cool)

Mislim da je on aludirao na socijalnu, a ne tehnološku stranu problema...ljudi su stoljećima kondicionirani

da se bore sa nedostatkom resursa...sad smo prvi put u prilici da možemo proizvesti dovoljno svega

i za sve, ali je veliko pitanje kako premostiti barijeru u glavama ljudi. Evo citat (uz opasnost da me neko opet prijavi i dobijem karton)

"If we look at things scientifically, there is more than enough food and
material goods on Earth to take care of all people’s needs – if managed
correctly. There is enough to enable everyone to have a very high
standard of living with the intelligent use of technology, resources, and
technical personnel. When we say the use of technology, we mean
technology that is not harmful to people or the environment and doesn’t
waste time and energy.
Consider this: when there is a recession and people have little money to
buy things, isn’t the Earth still the same place? Aren’t there still goods on
the store shelves and land to grow crops? It is just the rules of the game
that we play by that are obsolete and cause so much suffering.
The existence of money is hardly ever questioned or examined, but let’s
consider our use of money. Money itself does not have any value. It is just
a picture on a cheap piece of paper with an agreement among people
as to what it can buy. If it rained hundred dollar bills tomorrow, everyone
would be happy except the bankers.
There are many disadvantages to using this old method of exchange for
goods and services. We will consider just a few here and let you add to
this list on your own.
1. Money is just an interference between what one needs and what
one is able to get. It is not money that people need, it is access to
resources.
2. The use of money results in social stratification and elitism based
primarily on economic disparity.
3. People are not equal without equal purchasing power.
4. Most people are slaves to jobs they do not like because they need
the money.
5. There is tremendous corruption, greed, crime, embezzlement, and
more caused by the need for money.
6. Most laws are enacted for the benefit of corporations, which have
enough money to lobby, bribe, or persuade government officials to
make laws that serve their interests.
7. Those who control purchasing power have greater influence.
8. Money is used to control the behavior of those with limited
purchasing power.
9. Goods such as foods are sometimes destroyed to keep prices up;
when things are scarce prices increase.
10.There is tremendous waste of material and strain on available
resources from superficial design changes for newer later fads each
year in order to create continuous markets for manufacturers.
11.There is tremendous environmental degradation due to the high
cost of better methods of waste disposal.
12.The Earth is being plundered for profit.
13.The benefits of technology are only distributed to those with
sufficient purchasing power.
14.Most important, when the corporation’s bottom line is profit,
decisions in all areas are made not for the benefit of people and
the environment, but primarily for the acquisition of wealth,
property, and power."

18 godina
segregator kaže...
Psiho246 kaže...

Mislim da je on aludirao na socijalnu, a ne tehnološku stranu problema...ljudi su stoljećima kondicionirani

da se bore sa nedostatkom resursa...sad smo prvi put u prilici da možemo proizvesti dovoljno svega

i za sve, ali je veliko pitanje kako premostiti barijeru u glavama ljudi. Evo citat (uz opasnost da me neko opet prijavi i dobijem karton)

To definitivno jest problem, ali nije razlog da se odustane od te borbe.

Ljudi su onakvi kakve ih sistem i drustvo naprave. Trenutno smo u takvom sistemu kakvom jesmo i trenutno su ljudi ograniceni takvim sistemom jer cijeli zivot zive u njemu.

Treba naci nacin da se promijeni sistem ili jednostavno cekati da ovaj sistem unisti ljude kako bi presli na neki novi.

- Psiho246
18 godina

Hm i kaj sad pametnog reč na ovo, kaže tip preko telefona da banka nudi besplatnu provjeru novca koji se drži kod kuče za to još nisam čul.{#}I naivni ljudi u to ipak povjeruju, i onda stiže lažna službenica banke i uzima lovu i odnosi ju na provjeru u banku i love više nema fučkaj ga.{#}{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/lazni-djelatnici-banke-su-nam-oteli-120-000-kn-zivotnu-ustedevinu-clanak-436057

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
18 godina
neaktivan

jel tko gledao otvaranje OIa sinoć?

u životu nisam čuo više lapsusa, neznanja i izrečenih gluposti u jednom prijenosu...

Drago Ćosić i pogotovo Mićo Dušanović natjerali su me da mi pred ekranom bude neugodno u njihovo ime kako su to fino saželi u rantu na tportalu

btw. Filip Ude maloprije usro motku, pao skonja

Spiridon Kopicl
18 godina
(s)izgoreo kaže...

u životu nisam čuo više lapsusa, neznanja i izrečenih gluposti u jednom prijenosu...

Drago Ćosić i pogotovo Mićo Dušanović natjerali su me da mi pred ekranom bude neugodno u njihovo ime kako su to fino saželi u rantu na tportalu

Lol, koreografija je bila malo premoderna za njih, a opće kulture očito nedostaje

18 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...

Osobno meni je najgore bilo slušati njihove sprdnje sa nekim zmeljama i izgledima ditičnih da uzmu koju medalju.

arguing over the internet is like competing in the special olympics..even if you win you're still retarded ----- Iron Within, Iron Without!
13 godina
neaktivan

Gledao otvaranje sa engleskim jahtašima u aci marini na jurosportu.  Dobro se popilo {#}. Sada odoh nastavit lakirat neki namještaj.  Lijepo je zaboravit pc na nekoliko dana i upalit ga za vrijeme rucka i pauze.  Kissić

http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Siskin
18 godina
(s)izgoreo kaže...

Ja sam to malo pogledal na HTV reda radi,{#} pa onda samo otišel na BBC gledat otvaranje kaj drugo a ćuj da baljezgali su svakakve bedastoče ko obično u toj situaciji.Vezano jedno s drugim na HTV je cirkus ionak, ne zna se ko koga hebe pa se to sve fino slaže u smrdljivi čušpajz sranje od slike/TV signala + ostale budalaštine i eto.{#}{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/revolucija-hrt-u-u-pet-dana-posmjenjivali-40-urednika-clanak-435609

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
18 godina
rambox kaže...
HTV je cirkus ionak, ne zna se ko koga hebe pa se to sve fino slaže u smrdljivi čušpajz

http://www.vecernji.hr/vijesti/revolucija-hrt-u-u-pet-dana-posmjenjivali-40-urednika-clanak-435609

Pusti ti, ovo je valjda jedna od rijetko dobrih stvari koje se na HTV-u događaju. Iako, više je nego očita politička čistka (ma koliko se ja s njom slažem) - pogledaj te bivše urednike, sve odreda uguženi adezeovci. Čeljuska, Togonal, Jabuka, ... Majko mila! Ali ovo što Sanjica tvrdi je istina - nitko zapravo nije smijenjen. Drugi je problem što ljudi zapravo nemaju kamo napredovati, pa onda dođe do te famozne 'jednom urednik, uvijek urednik' situacije.

Slično kao i na fakultetima - dan danas na arhitekturi povijest arhitekture predaje Bedenko, tip koji, koliko god da je dobar, je tamo pre-pre-dugo. Taj je valjda predavao i faraonima, o kojima danas priča studentima. A njegovi asistenti će valjda crknuti prije njega, jer lik ima neki prepara iz egipatskih grobnica, kojim je sam sebe mumificirao. OK, znam da se ništa posebno novo ne može desiti u nečemu što se dogodilo prije nekoliko tisuća godina, ali ipak...

Gledam te!
17 godina
neaktivan
www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Slično kao i na fakultetima - dan danas na arhitekturi povijest arhitekture predaje Bedenko, tip koji, koliko god da je dobar, je tamo pre-pre-dugo. Taj je valjda predavao i faraonima, o kojima danas priča studentima. A njegovi asistenti će valjda crknuti prije njega, jer lik ima neki prepara iz egipatskih grobnica, kojim je sam sebe mumificirao. OK, znam da se ništa posebno novo ne može desiti u nečemu što se dogodilo prije nekoliko tisuća godina, ali ipak...

O odnosu profesor - asistent mogao bi se snimiti Discovery dokumentarac, nešto tipa "Alfa nastavnik sprema se proždrijeti usplahireno studentsko mlado, dok mlađi nastvanik pomno gleda i uči..."

Najveća katastrofa takvog odnosa, ustvari sustava, jest to da se najčešće stvari ne mjenjaju već asistent postaje kopija, nasljednik, nastavničkih metoda svog profesora.

Primjer slabog karaktera, koji umjesto da zbog "bullynga" starijeg kolege u vidu održavanja njegovih predavanja, pisanja papirologje i laštenja cipela, odluči to ne primjenjivati kad on postane profesor sa asistentima, taj karakter odluči naprosto "postati profesor".

Zato imamo čak i banalne primjere egoizma i koristoljublja kao što su poznate skripe od 400kn potrebne za prolaznu ocjenu, ali to se nažalost neće promjeniti dok kod studentski pokret piše vlastite Skripte - komade papira mukotrpnog za čitati kako zbog formata (mikroskopski font) tako i zbog konfuznog i preobilnog sadržaja, što rezultira time da to štivo više sliči na Tawalsove kopije članaka antiglobalista, nego na pokušaj mjenjanja sustava na bolje.

If you want to make enemies, try to change something.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 14:16 (wyks).
18 godina
wyks kaže...
Veliki Brat kaže...

O odnosu profesor - asistent mogao bi se snimiti Discovery dokumentarac, nešto tipa "Alfa nastavnik sprema se proždrijeti usplahireno studentsko mlado, dok mlađi nastvanik pomno gleda i uči..."

Najveća katastrofa takvog odnosa, ustvari sustava, jest to da se najčešće stvari ne mjenjaju već asistent postaje kopija, nasljednik, nastavničkih metoda svog profesora.

Primjer slabog karaktera, koji umjesto da zbog "bullynga" starijeg kolege u vidu održavanja njegovih predavanja, pisanja papirologje i laštenja cipela, odluči to ne primjenjivati kad on postane profesor sa asistentima, taj karakter odluči naprosto "postati profesor".

Zato imamo čak i banalne primjere egoizma i koristoljublja kao što su poznate skripe od 400kn potrebne za prolaznu ocjenu, ali to se nažalost neće promjeniti dok kod studentski pokret piše vlastite Skripte - komade papira mukotrpnog za čitati kako zbog formata (mikroskopski font) tako i zbog konfuznog i preobilnog sadržaja, što rezultira time da to štivo više sliči na Tawalsove kopije članaka antiglobalista, nego na pokušaj mjenjanja sustava na bolje.

Jedan profesor kod mene na sveučilištu je to ovako opisao:

"svaki profesor se trudi za asistenta izabrati nekog poslušnog i manje inteligentnog od sebe kako mu ne bi ugrožavao poziciju.

Međutim sustav se ne raspada i samoodrživ je zato što nakon par generacija profesor bude toliko glup da  ne skuži da je izabrao

asistenta daleko pametnijeg od sebe, i onda priča ide ispočetka"

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice