Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.041.919
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Da skratimo ipak nije fer.{#}

Faith divides us. Death unites us.
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
M_dipl. kaže...

ali ako mogu birati klasični godišnji ili ovaj hibrid onda stvar nije toliko problematična (ostaje loša tendencija ali u praksi funkcionira).

Mislim da to nije na radniku da odlučuje, već je zakonska obveza da radnik ima godišnji odmor koji mora iskoristiti. Mislim da se maksimalno može prenjeti u slijedeću godinu godišnji ako se ne varam. Jedino ako radnik nađe honorarni postao za vrijeme godišnjeg to bi moglo funkcionirati. Ako pričamo o stalnom zaposlenju, tada mora imati godišnji - nema što radnik birati..

16 godina
neaktivan
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
15 godina
neaktivan
bed kaže...
M_dipl. kaže...

ali ako mogu birati klasični godišnji ili ovaj hibrid onda stvar nije toliko problematična (ostaje loša tendencija ali u praksi funkcionira).

Mislim da to nije na radniku da odlučuje, već je zakonska obveza da radnik ima godišnji odmor koji mora iskoristiti. Mislim da se maksimalno može prenjeti u slijedeću godinu godišnji ako se ne varam. Jedino ako radnik nađe honorarni postao za vrijeme godišnjeg to bi moglo funkcionirati. Ako pričamo o stalnom zaposlenju, tada mora imati godišnji - nema što radnik birati..

Osnovna dilema je da li je ova ponuda zamjena za godišnji odmor, ili zamjena za rad, odnosno svič ZG-obala. Ako je zamjena godišnjeg odmora, iako je plaćeno kao da radnik radi a nije na g.o., krši odredbe ZOR-a o pravu radnika na g.o. Zna se čemu služi g.o. i u kojem obliku se koristi, ali ok, nebitno je moje mišljenje.

13 godina

treba sto cesce naglasavati kako takav princip funkcionira jedino ako si govno koje potplacuje radnike do te mjere da znas da ce ovakav izbor barem dio njih morati prihvatiti ako zele da im djeca vide more.. tada ce glavati tvor ostati ono sto je

edit: za mene je izbor lada biram hocu li cokoladu s ljesnjacima ili s jagodom, ovo bas ne bi nazvao izborom

Tread softly because you tread on my dreams.
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 15:15 (ElektričnaOvca).
17 godina
odjavljen

Nevjerojatno je kako neki ljudi svakakve gadarije prihvaćaju pod normalno i racionaliziraju govnarske poteze nikoga drugog, nego parazita koji sišu krv onih 99%.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 18:26 (Tonči).
15 godina
neaktivan

Apsolutno. Upravo to će se i dogoditi, no prepametan je on, nemoj se zavaravati. Čitava stvar je na dobrovoljnoj bazi, i ako se ovo pokaže kao zamjena za g.o., iako je plaćeno, smatram to kurvinjskim. Da 100x vide more, i blagajnica i njezini. To predstavlja izravno kršenje ZOR-a.

Samo se bojim da će ovo biti početak jedne grube prakse izjednačavanja rada - sa godišnjim odmorom, na što nitko nigdje, pa ni Ivica Todorić nemaju pravo uvesti. Kažem, nek je 100x dobrovoljno, radnici bi to trebali sabotirati, samo će onda dobiti opet po lampi od lokalnog goniča robova ili nekog VSS šmrkavca.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 15:16 (thedream).
16 godina
ivan dragi kaže...
..

Dobro je Drago rekao za tu razliku. A prije su prvi plaće dobivali portiri i čistaćice. Zatim radnici, pa tajnice, pa zadnji menađeri. Bar mi tako tvrde.

-kao i svaki urbani mit, koji tvrdi da je prije bilo bolje.. radnik, socijalizam.. plaća nije bila plaća nego dohodak, koji se isplaćivao nakon svih podmirenih troškova. Ako je portir ili čistaćića bio vanjska-firma-trošak, tad su oni dobili plaću prije radnika koji su uvjek bili zadnji na redu, ako su bili u istoj firmi, dobivali su isti dan svi. (samo je možda čistačica prva došla na blagajnu, dok su radnici mogli pod gablecom ili na kraju smejne..)

-Još sitnica, dok su se plaće obračunavale ručno, isplate su bile 1-5, max 10tog, uvođenjem ERCa datum se pomakao 10-15tog.. naravno, ne zbog 'težine' obrade, nego inflatornih profita i ostalih 'managerskih' divota koje je naš čovjek znao smisliti. Dok se nije pojavio Babo s mjenicama...

ElektričnaOvca kaže...

treba sto cesce naglasavati kako takav princip funkcionira jedino ako si govno koje potplacuje radnike do te mjere da znas da ce ovakav izbor barem dio njih morati prihvatiti ako zele da im djeca vide more.. tada ce glavati tvor ostati ono sto je

edit: za mene je izbor lada biram hocu li cokoladu s ljesnjacima ili s jagodom, ovo bas ne bi nazvao izborom

da. Međutim, ni 'prisila' nije bez izbora. Raditi se mora ali kako, koji posao itd. je stvar pojedinca, čak možda ne izbora nego kombinacije okolnosti, sreće, talenta, nepotizma i sl.

Jednakosti za plaće (ili bilo što povezano s radom) nema, nit je treba biti. Tesla ili gospođa koja je izumila Vegetu zaslužuju extra profit, nogometaš (bez obzira na moje kriterije) vrijedi više od svih agrokorovih blagajnica. Slika Picassa, manekenka koja reklamira LOTO.. su primjeri (bez)vrijednosti koja zarađuje više od hrpe drugih normalnih, vrijednih radnika. To čak nije vezano uz kapitalizam i sl, jer postoji u svim uređenjima.

-ima jedno mjesto, gdje bi svi morali biti jednaki, pa ipak nismo jer postoje 'jednakiji'. Zakon. Dok se od tog ne krene nema jednakosti ni u čemu (nordijske zemlje su dobar primjer, poštuje se zakon, prekršitelj je sankcioniran, tad sve ostalo može funkcionirati.. kao preduvijet za humanije društvo i poštenije odnose..).

edit:

- ispravljajući tipfeler.. vidim nešto što nedostaje, tj uklapa se u gornji odlomak ('ima jedno mjesto..') : = 'postoji jedno carstvo, u nejmu caruje drugarstvo'. Kockica (možda kao preteča BORGa? teoretičari zavjere ili samo dokaz da je tako nešto samo pričica za djecu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 16:43 (ihush).
13 godina
neaktivan

Kada je mali radnik osakaćen i ranjen u raljama dužništva,tada gazda  ne treba biti ekspert za manipulacije. Taj radnik pristaje na sve. Zna da mora 10-og ili kojeg već ,dobiti crkavicu da minus sa -10k smanji na -7k.

Da ga krivimo za to što je postao prostitutka u cilju opstanka?  Evo primjera u kojem se ja sramim nekih svojih radničkih mogućnosti.

Imam 30 dana g.o. Ako izumemo subote,nedjelje i blagdane, tih 30 dana se pretvori u  43-45 dana. Kad već spominjete trgovkinje.  Tužno je kada ta žena ima 18 dana godišnjeg i u tih 18 dana ubrajaju im subotu.  I na taj godišnji mogu poći kada to dozvoli situacija na poslu.  Sa istog te telefonskim pozivom iznenada nakon 3 dana mogu vratiti na posao. Jelte, kako to već biva, netko od kolegica je prokuhao i završio na hitnoj, jer je ista ta potezala za vas dok ste ta 3 dana bili na g.o.

U cijelom tom privatnom sektoru četvorica rade za šestoricu.  Na nekim mjestima se usude podići prag na trojica za šestoricu. Nema rada u leru.  Rintaj i crkni. Nemožeš...ima tko može na berzi rada.  I tako ciklično.

13 godina

štajaznam ihush, ja sam 79' godište, i gledajući sada u retrospektivi tadašnji sustav na ovim prostorima, svjestan i manjkavosti istog, ali i svojih iskustava ograničenih na dio djetinjstva, mogu izdvojiti jedan moguće nevažan (al' meni upečatljiv) detalj - stari bio varioc u Đuri (đuro đaković jel), stara na nekakvoj srednjoj poziciji u lokalnom mirovinskom, plaće su im bile jednake; prvo ljeto kada nismo otišli na more je bilo kada je počeo rat, s time da sam ja i preko društva naša djeca išao na more na danas mondeni Hvar. Išli smo i na zimovanja, ili nekakve toplice ili skijanje (!) u sloveniji - šljakerska familija vulgaris na skijanju, bez otplata na 12-24 mjeseca itd. Doduše, nismo posjedovali auto, meni je to čak bila i veća fora kao klincu jer bi obično putovali vlakom u spavaćim kolima (lol). Živjeli smo skromno s jedne strane, a opet bez nekakvih nervoza hoćemo li imati za hranu, odjeću, knjige, režije, kredite i minuse (jer ih nismo imali), itd.

Vjerojatno totalno nebitno za ovu čitavu priču, znam da je to samo moje iskustvo, al imam filing da bi mi danas djetinjstvo s roditeljima sa šljakerskim plaćama u navedenom pogledu izgledalo bitno, bitno drugačije.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
ElektričnaOvca kaže...

štajaznam ihush, ja sam 79' godište, i gledajući sada u retrospektivi tadašnji sustav ......

ja 77' i potpuno isto razmišljam...

I'm Afraid of Americans
17 godina
M_dipl. kaže...

Slažem se, baš sam nedavno naletio na staru vijest iz Slobodne od prije 30 godina. Radnici nekog poduzeća (neznam jel to bio Jugoplastika ili nešto drugo) otišli na kolektivni godišnji u Poljsku. Gdje ćeš to danas doživjeti. Ne valja se ovako anegdotalno držati tih starih i pozitivnih primjera, ali nekakav pokazatelj jesu. Barem se meni čini da jesu.

Pa nisu radnička odmarališta i radnička prava nekada "anegdote". Imaš čitav "Zakon o udruženom radu" i desetke radničkih odmarališta na obali koja govore da se ne radi o pojedinačnim slučajevima.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 0:03 (Drago).
15 godina
neaktivan

Moje poduzeće ga ima i dan danas u Crikvenici, uz zaista simboličnu naknadu za zaposlenike. {#} Lijepo je to vidjeti 2012. godine, ali isto tako kad to negdje kažem, ljudi ne vjeruju da još uvijek toga ima heh, a veliki dio je izričito protiv.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 22:20 (thedream).
17 godina

Ne razumijem ove ljude: http://www.24sata.hr/news/na-koljenima-se-mole-protiv-zakona-o-umjetnoj-oplodnji-273545 

Sličan zakon ima već 19 država Europske unije, no samo naš narod dopušta da im biskupi vode politiku.

Strahota, kako je narod kolektivno spreman odbiti zakone čim Crkva govori u njihovo ime.

We are nothing but the stones to pave the way...
17 godina

Tko kaže da je narod kolektivno spreman da im crkva vodi politiku u njihovo ime?

Koliko ja vidim, CUH neprestance tvrdi da govori u ime svih vjernika (88%), ali svaki puta na izborima, anketama i ispitivanjima se pokaže da to jednostavno nije istina. 

Problem je u CUH-u, ne u narodu.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 22:41 (Drago).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Tko kaže da je narod kolektivno spreman da im crkva vodi politiku u njihovo ime?

Koliko ja vidim, CUH neprestance tvrdi da govori u ime svih vjernika (88%), ali svaki puta na izborima, anketama i ispitivanjima se pokaže da to jednostavno nije istina. 

Mora se narod nečim zabavit ,da zaboravi tko je zapravo kriv za sadašnju krizu.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.7.2012 23:50 (kizo2703).
15 godina
kizo2703 kaže...

Mora se narod nečim zabavit ,da zaboravi tko je zapravo kriv za sadašnju krizu.

Zar nije Sanader koji je digao ogromne kredite za izgradnju autocesta u svrhu vlastitog bogaćenja? Pitam.

MIKROBLOG: FU not ftw
17 godina
Drago kaže...

Meni više izgleda da je problem u "vjernicima". Jer kada treba čoporativno graktat kojekakve parole, svi su bogumili. Ali izgleda da u svoja 4 zida itekako znaju ko im prodaje maglu.

Rijedak primjer kada se ti vjernici povode vlastitim načelima JAVNO. (pod br. 1)

I'm Afraid of Americans
15 godina
neaktivan
noob007 kaže...

Ima krasnih slika.

13 godina
neaktivan

Svaki put kad vidim ovakve ispade crkve,upitam se što se događa u glavi ljudi koji se toj istoj crkvi dodvoravaju..

Miješaju se u područja koja s njihovim djelovanjem nemaju nikakve veze,koče bilo kakav pomak prema bolje,a narod im se još klanja.

Još nedostaje da i KC dobije svoju političku stranku..Sad,ti rezultati na izborima bi trebali značiti da je ljudima dozlogrdilo ponašanje KC,ali nekako nisam uvjeren.

Premda se sve više ljudi deklarira agnosticima/ateistima,ipak mislim da crkva ima,i imat će slobodu da se miješa u politiku,i život stanovnika,neovisno o njihovom religijskom opredjeljenju,sve dok bude ljudi koji odobravaju takvo ponašanje. 

Do you know who ate all the doughnuts?
16 godina
Cave Johnson kaže...

Još nedostaje da i KC dobije svoju političku stranku..

Zar nije HRAST stranka katolicke crkve?

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
13 godina
neaktivan

Nisam nikad ni čuo za to,ali hvala na linku.

No opet sam mišljenja da se religiozna institucija ne bi smjela miješati u politiku.

Jedno je religija,drugo je politika.Svakako da te grane imaju sličnosti,ali opet.

EDIT:A znanstvena otkrića koja čak mogu biti i korisna,pogotovo ne bi trebala dolaziti u doticaj s crkvom.

Do you know who ate all the doughnuts?
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.7.2012 14:00 (Cave Johnson).
17 godina
neaktivan

http://danas.net.hr/crna-kronika/maloljetnicu-iz-okolice-zagreba-silovao-brat

Zaj*bana situacija, naročito zbog ovog posljednjeg dijela u kojem se spominje veza s 32-godišnjakom. Nevjerojatno je koliko nepromišljena djeca mogu biti i iskreno, ne bi me čudilo da je sve izmislila. Ma da me s druge strane ne bi čudilo ni da nije.

Kako god bilo, strahota.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
15 godina

Kako poremećeno, ne mogu vjerovati da majka(ako je stvarno znala o čemu se radi) nije ništa poduzela.

Život je samo smrtonosna spolno prenosiva bolest. Igram Starcraft 2(Plankton), Battlefield 3(CRO-Plankton), League of Legends-east(Plankton996)
17 godina

Ako su te informacije točne a jesu vjerojatno, jer je neko u muriji to pustil van ko i puno puta do sad tak to ide kod nas informacije cure ko iz pipe prema potrebi.{#}Tolko prometnih prekršaja razne vrste, i kaj ništa tak to ide u banana državi ko obično a takav bahati bedak za volanom i njemu slični prije ili kasnije nekog ubiju na cesti.{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/prije-nego-sto-je-dzipom-usmrtio-motociklista-imao-35-prekrsaja-clanak-429606

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
14 godina
rambox kaže...

Ako su te informacije točne a jesu vjerojatno, jer je neko u muriji to pustil van ko i puno puta do sad tak to ide kod nas informacije cure ko iz pipe prema potrebi.{#}Tolko prometnih prekršaja razne vrste, i kaj ništa tak to ide u banana državi ko obično a takav bahati bedak za volanom i njemu slični prije ili kasnije nekog ubiju na cesti.{#}

http://www.vecernji.hr/vijesti/prije-nego-sto-je-dzipom-usmrtio-motociklista-imao-35-prekrsaja-clanak-429606

Spremili ga u bajbukanu kako ga netko nebi utanjio i dok se slegne prašina a poslje bude lova i veze napravile svoje...

Užas, ali bitno kako nama "smrtnicima" odmah uzeti lovu za pojas i takve sitne gluposti nedaj bože voziti iznad propisa e tu ode cijela plača.

16 godina
neaktivan

Eto, sta sam rekao! Jos samo da mu je ugradila propelere i to je to...

http://danas.net.hr/svijet/vise-od-godinu-i-pol-zivjela-s-mrtvim-suprugom

Its been so long, I've lost my taste.... Say angel come... Say lick my face...
17 godina
Tiby kaže...
rambox kaže...

Spremili ga u bajbukanu kako ga netko nebi utanjio i dok se slegne prašina a poslje bude lova i veze napravile svoje...

Užas, ali bitno kako nama "smrtnicima" odmah uzeti lovu za pojas i takve sitne gluposti nedaj bože voziti iznad propisa e tu ode cijela plača.

Ma to je sve nula bodova fučkaj ga,{#} pravosuđe u hrvatskoj je dno dna totalna nula pogledaj ovo dole fini primjer kak se to kažnjava jel poznata faca tj najpoznatini svjetski Diđej.Nekoliko puta uhvačen u puno prebrzoj vožnji, i opa šljus oduzeli mu doživotno vozačku u Francuskoj kak se kaže zaposli šofera i vozi miško. Normalno ne pada mu na pamet da to prekrši, nije budala jer zna da mu lova neče pomoč sigurno jer ako ga ulove u vožnji bez vozačke onda je tek nahebal do daske.{#}{#}

http://automoto-portal.hr/auto/davidu-guetti-dozivotno-oduzeta-vozacka-dozvola

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Nevjerovatno da je 18 mjeseci živjela sa lešom. Ove priče da nije zaudarao može okačiti mačku o rep, eventualno da ga je smrznula u frižideru, ali kako priča da je sjedio u stolcu čisto sranje od priče i teksta.

Nakon tri dana uslijed truležnih promjena leš počinje da se osjeti vrlo jako, a da ne govorim kako se osjeti nakon 10 ili više dana.

Tekst graniči sa fantaziranjem.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
boxer kaže...
Deus ex machina kaže...

Nevjerovatno da je 18 mjeseci živjela sa lešom. Ove priče da nije zaudarao može okačiti mačku o rep, eventualno da ga je smrznula u frižideru, ali kako priča da je sjedio u stolcu čisto sranje od priče i teksta.

Nakon tri dana uslijed truležnih promjena leš počinje da se osjeti vrlo jako, a da ne govorim kako se osjeti nakon 10 ili više dana.

Tekst graniči sa fantaziranjem.

Fučkaj ga nisi uračunal nekaj vrlo bitno,{#} postoje bolesti zbog kojih izgubiš osjet mirisa ili on vrlo oslabi i eto dalje ne moram objašnjavat.Normalno u takvim člancima to nit ne znaju, niko nije nit provjeril niti ih je briga za tak nekaj žena možda baš ima takav defekt no novinarima ta informacija nije pala u ruke itd.{#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice