Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.063.798
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
M_dipl. kaže...

Vidjet ću je (Holy) na paradi preksutra, pa ako postoji nešto što bi joj htio poručiti, samo reci. Obraćam se tebi Drago!

Reci joj da smo si sad opet dobri.

This space for rent!
17 godina

Nego Dipl, aj javi nam se tu sutra nakon parade, cisto da znamo da nisi spaljen molotovom ili pogodjen pitarom u glavu.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
13 godina
neaktivan
The Man kaže...
Onjegin beware!!!

Snažni potresi očekuju Hercegovinu: Posljedice će biti strašne, tisuće žrtava, a zgrade će padati kao kule od karata

http://www.index.hr/vijesti/clanak/snazni-potresi-ocekuju-hercegovinu-posljedice-ce-biti-strasne-tisuce-zrtava-a-zgrade-ce-padati-kao-kule-od-karata/619406.aspx

Gotovi smo!Neee!{#}

Zadnjih mjeseci je ovdje u Istočnoj Hercegovini bilo dosta manjih potresa,stoga sam već spreman za ovo(čitaj-nije me briga)

EDIT:Zna li se otprilike gdje je epicentar? 

Its been a long time..How have you been?
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 10:21 (Cave Johnson).
16 godina
neaktivan
Cave Johnson kaže...

Gotovi smo!Neee!{#}

Zadnjih mjeseci je ovdje u Istočnoj Hercegovini bilo dosta manjih potresa,stoga sam već spreman za ovo(čitaj-nije me briga)

EDIT:Zna li se otprilike gdje je epicentar? 

Očito se više nema o čem pisat pa se prizivaju potresi i srazovi galaksija ( neki dan bilo na svim poratlima u formi duplerice vijest o neizbježnoj koliziji naše galaksije s galaksijom Andromeda, koja će se zbit za pazi ovo cca 4-5 milijarde godina, ludilo ).

Več dugo nema vijesti o sunčevoj aktivnosti, očekujem na jesen veči intenzitet vijesti na tu temu.

17 godina

Vijeće se u sedam godina od osnutka (inače ga je vlastitom odlukom osnovao Dragan Primorac, tip koji bi vjerojatno zbog drugih stvari koje je radio trebao biti u zatvoru...) sastalo 27 puta, a u zadnje tri godine četiri (brojkom - 4) puta. 

Koje su posljedice rada tog Vijeća? Imamo jedinstveni pravopisni standard? Nemamo. Imamo jedinstveni pravopisni standard za škole? Nemamo. 

To je vijeće posve beskorisna parapolitička udruga iako Sandra Ham kaže da odluku smatra: "posve političkom, jer samo politika može jednim pismom ukidati demokratski izabrana tijela i smjenjivati demokratski izabrane predstavnike".

LOL! Kakve "demokratski izabrane predstavnike", glupa tuko? Kad je to bilo glasanje za osnivanje Vijeća i tko je odabrao Sandu Ham za člana? Vijeće je postavljeno  političkom odlukom (Primorca) i maknuto političkom odlukom (jovanovića). 

Bilo je beskorisno i stvoreno "suverenom" ministarskom odlukom LOŠEG ministra jedne vlade, a maknuto odlukom drugom (isto lošeg) ministra druge vlade, a radi se o desničarskim "jezičarima" kojima je kriterij što smijemo koristiti u jeziku uvjet da to Srbi ne koriste. Taf šit - s njima dijelimo 90+% leksika, tako da je vrlo teško izmisliti posve novi jezik koji bi Vijeću bio po volji. 

Kada je Ministarstvo zdravstva promijenilo ime u Ministarstvo zdravlja, što je širi pojam i značenjski drugačije, Sandra Ham se bunila zašto imamo Ministarstvo zdravlja kad ga imaju i - Srbi!

Dakle, kretenka iz vijeća uopće ne osporava da je zdravlje hrvatska riječ, već je smeta što je ime ministarstva isto kao i u Srbiji. Međutim, Srbija ima i ministarstva turizma, financija i druga ministarstva koja imaju ista imena kao i naša - što s time? Ništa.

Ali kada nehadezeovska vlada mijenja ime ministarstva jer smatra da se ono mora baviti zdravljem nacije općenito, a ne samo zdravstvom, dakle isključivo medicinskim ustanovama, onda bi ona intervenirala valjda i u djelokrug rada ministarstva. Što je i to ingerencija Vijeća za jezik? 

Super sam zadovoljan što je siledžija ugasio siledžijsko vijeće koje je hadezeovski tobože stručni prirepak.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 10:38 (Drago).
13 godina
neaktivan

Ljudi vole "senzacije".

No opet mislim da je ova vijest koliko.toliko vjerodostojna,premda nisam zabrinut.

Its been a long time..How have you been?
16 godina
neaktivan
Cave Johnson kaže...

Ljudi vole "senzacije".

No opet mislim da je ova vijest koliko.toliko vjerodostojna,premda nisam zabrinut.

Ako se ne varam Banja Luku je potres sravnio sa zemljom i to u nedavnoj prošlosti ( prije cca 40-50 godina ) i kome od tada nije bilo jasno da se BiH nalazi na potresno aktivnom području onda mu valjda nit neče biti jasno, nego pitanje je što se od tada napravilo po pitanju infrastrukture točnije gradnje objekata , da li se vodilo računa o tome da se objekti prilagode udarima potresa. 

13 godina
neaktivan

Nisam previše upućen,ali mislim da nije bilo takvih projekata.Eventualno su osigurani određeni poslovni objekti.

Do you know who ate all the doughnuts?
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Vijeće se u sedam godina od osnutka (inače ga je vlastitom odlukom osnovao Dragan Primorac, tip koji bi vjerojatno zbog drugih stvari koje je radio trebao biti u zatvoru...) sastalo 27 puta, a u zadnje tri godine četiri (brojkom - 4) puta. 

Koje su posljedice rada tog Vijeća? Imamo jedinstveni pravopisni standard? Nemamo. Imamo jedinstveni pravopisni standard za škole? Nemamo. 

To je vijeće posve beskorisna parapolitička udruga iako Sandra Ham kaže da odluku smatra: "posve političkom, jer samo politika može jednim pismom ukidati demokratski izabrana tijela i smjenjivati demokratski izabrane predstavnike".

LOL! Kakve "demokratski izabrane predstavnike", glupa tuko? Kad je to bilo glasanje za osnivanje Vijeća i tko je odabrao Sandu Ham za člana? Vijeće je postavljeno  političkom odlukom (Primorca) i maknuto političkom odlukom (jovanovića). 

Bilo je beskorisno i stvoreno "suverenom" ministarskom odlukom LOŠEG ministra jedne vlade, a maknuto odlukom drugom (isto lošeg) ministra druge vlade, a radi se o desničarskim "jezičarima" kojima je kriterij što smijemo koristiti u jeziku uvjet da to Srbi ne koriste. Taf šit - s njima dijelimo 90+% leksika, tako da je vrlo teško izmisliti posve novi jezik koji bi Vijeću bio po volji. 

Kada je Ministarstvo zdravstva promijenilo ime u Ministarstvo zdravlja, što je širi pojam i značenjski drugačije, Sandra Ham se bunila zašto imamo Ministarstvo zdravlja kad ga imaju i - Srbi!

Dakle, kretenka iz vijeća uopće ne osporava da je zdravlje hrvatska riječ, već je smeta što je ime ministarstva isto kao i u Srbiji. Međutim, Srbija ima i ministarstva turizma, financija i druga ministarstva koja imaju ista imena kao i naša - što s time? Ništa.

Ali kada nehadezeovska vlada mijenja ime ministarstva jer smatra da se ono mora baviti zdravljem nacije općenito, a ne samo zdravstvom, dakle isključivo medicinskim ustanovama, onda bi ona intervenirala valjda i u djelokrug rada ministarstva. Što je i to ingerencija Vijeća za jezik? 

Super sam zadovoljan što je siledžija ugasio siledžijsko vijeće koje je hadezeovski tobože stručni prirepak.

Debilizam zbog kojeg se uvode sulude promjene i riječi koje nitko ne treba niti želi: pogrijeiješka, šshport, striljeljica i zbog kojeg čak i nepismena ekipa griješi s viškovima ije, je i slično, poput onog kad će "kupjeti kruh"... {#}

17 godina
odjavljen
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
a radi se o desničarskim "jezičarima" kojima je kriterij što smijemo koristiti u jeziku uvjet da to Srbi ne koriste. 

Pričaš napamet stari moj, poznajem neke od ljudi iz tog vijeća i oni su miljama daleko od ovog tvog opisa.

Možda ti poznaješ neke divne pojedince, ali nikako ne možeš poreći da je općeniti cilj jezičnih promjena razlikovanje od srpskog. I to, sasvim suludo, suprotno onome što živi jezik proizvodi i prihvaća.

17 godina
odjavljen

Dakle, to je divan pojedinac, kojem ekstremni nacionalizam nije utjecao na znanstveno djelovanje i razmišljanje, ali i dalje nije nužno netočno ono što je Drago napisao.

17 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
a radi se o desničarskim "jezičarima" kojima je kriterij što smijemo koristiti u jeziku uvjet da to Srbi ne koriste. 

Pričaš napamet stari moj, poznajem neke od ljudi iz tog vijeća i oni su miljama daleko od ovog tvog opisa.

Ne poznam nikoga iz Vijeća i ne moram ga poznavati niti moram znati što tko intimno misli o bilo čemu. O Vijeću sudim na osnovu onoga što je uradilo (nije uradilo) i izjava njegovih članova. 

Da li je Hamova dala izjavu zbog promjena Ministarstva zdravstva u Ministarstvo zdravlja uz eksplikaciju da to imaju i Srbi i zbog "stravične" odluke da nije Ministarstvo "športa" (i ostaloga) već "sporta" (i ostaloga)? http://www.vecernji.hr/vijesti/profesorica-protestira-jer-smo-izgubili-sport-a-dobili-zdravlje-clanak-362145

Da li je Hamova srala da je Vijeće "demokratski izabrano"?

Da li imamo jedinstveni pravopisni standard u državi?

Da li su odluke tog navodno JEZIČNOG vijeća neprestance argumentirane političkim kontekstom (tako govore Srbi, to je tjeranje vode na mlin Snježane Kordić, "unitaristički" Anić-Silićev pravopis, SDP ponovo gazi hrvatski jezik...)?

O čemu pričamo?

EDIT: Poruka editirana na način da su izbačene nepotrebne "uvrijede" i poneka prostota, te dodan jedan upitni znak.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 11:47 (Drago).
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Možda nisu ,ali sama činjenica da je članak objavljen samo na tom ,proustaškom portalu je sasvim dovoljna da ih se tako tretira!

A to vijeće je očito bilo još jedan alibi za poklanjanje novca iz proračuna podobnima!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 11:13 (kizo2703).
17 godina
odjavljen

Kao što moja žena kaže, dipl. kroatistica i anglistica, hrvatski je jezik "usran" navalom purista još devedesetih s dolaskom Tuđmana, kad su krenula jarugala, pogriješke i sl. ne-srpske riječi.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Kao što moja žena kaže, dipl. kroatistica i anglistica, hrvatski je jezik "usran" navalom purista još devedesetih s dolaskom Tuđmana, kad su krenula jarugala, pogriješke i sl. ne-srpske riječi.

Dovoljno je samo vidjeti riječi koje završavaju sa *tci i userem se. *ebem ti onoga tko je to izmislio!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 11:22 (kizo2703).
15 godina
Sa sigurnošću možemo potvrditi da naš premijer zna što se ne smije radit (još malo i patentirat će rečenicu) ali i on voli mukte prespavati. Smije li se to Zoki?
Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
neaktivan

Hoće li to uskoro na hrvatskim prometnim znacima stajati "ŠTOP" umjesto "STOP"?

Nisam sve rekao, ali ovo mi se činilo jako pametno pa sam post-ao dok nisam zaboravio.

17 godina

Zanimljiv tekst, ali pitanje je koliko je točan (iako bih volio da jest jer gazi po Čačiću): http://danas.net.hr/hrvatska/holy-je-morala-otici-jer-se-zamjerila-alfa-muzjaku

This space for rent!
17 godina
neaktivan

moje sopstvo je manje zbunjeno od kad je shvatilo da je misao vodilja hrvatskih jezikoslovaca ustaša hrvatski razlikovni jezik, smisao i općeprihvaćena praksa pada u drugi plan a vade se debilane i teški arhaizmi samo kako bi se razlikovali, kad se pri tom još financiraju projekti, televizijske emisije i genetska istraživanja o porijeklu hrvata, koja će otkriti porijeklo što dalje od porijekla srba i slavena pa makar otišli do prijateljskog nam irana, moje sopstvo je sigurno da živi u bulšit državici isfrustriranih nacionalista koji će izmisliti i potpuno novi jezik samo da se razlikuje od hrvatskosrpskog...

jedan čaj! ...jaja možda? ali gospođo ja vas ništa ne razumijem...

ko treći tita liječi
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 13:21 ((s)izgoreo).
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Zanimljiv tekst, ali pitanje je koliko je točan (iako bih volio da jest jer gazi po Čačiću): http://danas.net.hr/hrvatska/holy-je-morala-otici-jer-se-zamjerila-alfa-muzjaku

Ma ne trebaš ni biti prebistar da shvatiš kako Čačić kolo miševa vodi, na stranu što je crna mačka dobila pedalu - zasluženo. Daleko od toga, siguran sam, da nije imao prste u ovome, kao i smjeni onog ministra - tobože isključivo zbog zdravstvenih problema, zaboravio mu prezime.

Dam kako mi znamo reći - livo jaje, ako ova Vlada dočeka kraj mandata. Njihova je najveća sreća u biti dvostruka - 1. narod (+sindikatski plaćenici) je preglup i inertan za bilokakvu akciju i puč, 2. HDZ je (još uvijek ili - sad pogotovo) definitivno gora opcija od ove - koja se pokazuje također očajnom.

Ministar financija je trebao biti Boris Vujčić (blizak Kizi Milanoviću), a ministar gospodarstva Dragec Kovačević. I to bi onda na nešto ličilo, ovako sa ovim sileđijom Čačićem i totalno izvanvremenskim Linićem (štednja, povećanje PDV-a, daljnje gomilanje duga na svim razinama itd.) neće ovo na dobro.

Naravno, treba uzeti u obzir i otežavajuće okolnosti u kojima se cijela EU trenutno nalazi.

Odupirao se Vujčić tome kao guverner ili ne, mislim da je samo pitanje vremena kad će se ići u djelomičnu monetizaciju duga , blagu devalvaciju kune i kontroliranu inflaciju. Evidentno je da se ovako ne postiže ništa, i da će nažalost - građani i radnički sloj morati do kraja na*bati, da bi se s tog dna tek onda mogli otisnuti ka nekim boljim vremenima. Ovako ne ide + što zaista misle da će rezanjem prava radnika napuniti prihodovnu stranu proračuna. Mislim da će efekt biti upravo suprotan, i da će logično - pad realnih primanja dovesti i do pada realne potrošnje, što znači nove otkaze, nove stečajeve, nova zaduženja itd.

Vlada bojim se da je izgubila dobrim dijelom - predizborni kompas i plan21, ukoliko ga je ikad uopće i planirala primjeniti, ili bolje reći - ukoliko ga je ikad i pročitala. Pitanje i tko i sa kakvim utjecajem je taj plan21 i napisao, jer je on neloš - iako teoretski čak  i praktično pogotovo - prilično utopijski (čitaj predizborni).

Ne možemo voditi rat na svim bojišnicama, a ostati gologuzi. Udar na primanja zaposlenika (ne mislim tu na parazite, upravu i razne menadžere, već šljakere poput sebe samog)  bilo u javnim tvrtkama, bilo u privatnim je ravno gospodarskom slomu, i to će se brzo pokazati. Najesen bi to moglo biti - to.

EDIT : Ne znam koji k*rac jašu Milanovića što je bio u Tedeschijevoj vili dan, par dana, ili 20 godina na ljetovanju. Kakve to sad veze sa ičim zdravorazumskim ima, osim čistog senzacionalizma? U Vladi piju Cedevitu, sukob interesa i korupcijska hobotnica!!!!!{#}

Faith divides us. Death unites us.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 14:05 (thedream).
17 godina
neaktivan
wyks kaže...

Mi kao društvo trebali bi izabrati ljude koji, umjesto da ih hvalimo za kajanje, znaju da rade za društvo, a ne za vlastitu korist.

O ovoj vrsti bahatog antikajanja (kajanje kojim se kroz patroniziranjem i prodikom pokušava sakriti greška, te se nametnuti kao moralna vertikala, opet skroz zanemarujući grešku) pričam.

Na kraju konferencije Holy je rekla kako se nada da će 'ovaj moralni standard utjecati i na druge ministre i da će takva vrsta odgovornosti postati pravilo'.

Moralni standardbi razmislio o lošim posljedicama agitiranja prema prijateljima i partijašima na pozicijama javnih poduzeća.

Taj se "moralni standard" mogao nabijati na nos HDZ-ovcima ali u normalnom političko-društvenom okruženju isticanje moralnosti ostavke nakon učinjene greške je pretjerivanje i uljepšavanje pojave krivca.

Kaže kako danas, s ovim iskustvom, sigurno više ne bi poslala takav mail.

Trebala je STEĆI iskustvo da se na javnoj poziciji ne smije zlorabiti položaj.

Možemo sada umanjiti njenu grešku racionalizirajući je s već spomnutim rodbinskim HDZ-ovim ministrima, ali oni su zasluženo izgubili moći odlučivanja i ostale ovlasti, dok smo, ponavljam ove ljude izabrali baš kako se ovakvi pozivi prema raznim -izmima ne bi ponavljali.

Naišao sam i na Butkovićev komentar.

Pa Isuse Kriste.

Netko je zlorabio svoj položaj. Zašto hvalimo njegovo odstupanje?

Hvatam se za ovaj marginalni slučaj (u odnosu na neke HDZ-ove greške) jer smo postali drušvo u kojem glavni politički komentator iz velikih dnevnih novina daje veliku hvalu kajanju za zločin, dok se sam zločin apsolutno zanemaruje. Hvali se održavanje moralnog integriteta dok se zanemaruje i ne ističe činjenica zašto je na tako visokoj poziciji zaposlena osoba koja je morala steknuti iskustvo da se takve koristoljubne stvari ne rade.

Izdržali su punih 6 mjeseci, a sam Bog zna što će biti ako se Čačić nastavi gurati u NO Općinskog javno autoprijevozničkog poduzeća iz Poskokove Drage.

Every mistake I've ever made Has been rehashed and then replayed As I got lost along the way
16 godina
neaktivan

Molim neka mi netko navede jednu državu iz sfere modernog društva, a da nema neku formu ili oblik zajednice koja se bavi čistoćom jezika iste ?,

Koliko je meni poznato nema niti jedne i ne vidim zašto bismo mi bili sami sebi trn u oku zbog toga ? 

Koga to "pere" neka se s tim bavi, ukratko svatko nek radi svoj posao i neka se ne miješa u tuđi, vrlo jednostavno.

17 godina

EDIT: za sizgorea

Nisu baš jezikoslovci "ustaše" niti svi pušu u isti rog. Isto tako ne mislim da su srpski i hrvatski jezični standard realno isti.

Snježana Kordić, koju se diskvalicira na najodvratnije načine i koja je po Hamovoj sama po sebi diskvalifikacija (ako nešto zastupa Snježana Kordić, po Hamovoj je to onda automatski dokaz da je pogrešno - što je totalno idiotski argument) smatra da se radi o jednom jeziku, hrvatskosprskom/srpskohrvatskom i da je to "sve isto". 

Međutim, mi ovdje ne raspravljamo o tome da li hrvatski i srpski jezični standard vuku porijeklo od istog jezika - koji se klasificira kao:

indoevropski/baltoslavenski/slavenski/južnoslavenski/zapadni južnoslavenski/srpsko-hrvatski. Kao što vidimo, u istu grupu spadaju standardne forme bosanski, crnogorski i srpski koji koriste novoštokavski govor, neki s (i)jekavskim, neki s ekavskim izgovorom. 

Iako je očito da su izvor jezika dijalekti koji se govore na području današnje Hrvatske i Bosne, niti jedan dijalekt nije postao hrvatski standardni jezik. Dakle, za razliku od, primjerice, Francuza kojima je pariški dijalekt osnova jezičkog standarda, mi spadamo u one narode kojima je službeni jezik odvojen od govornih dijalekata. Hrvatski standard, dakle, nije jezik koji se govori u Zagorju, Slavoniji, Bosni, Dalmaciji, Istri, Primorju itd. Hrvatski jezični standard nastao je dijelom na hrvatskoj jezičnoj povijesti, a dijelom na osnovu prosudbe jezikoslovaca koja može biti loša i pogrešna, ali je tu i to je gotovo. 

Realno, pravila pravogovora i pravopisanja koja se uče u nas u zadnjih 100 godina različita su od pravila pravogovora i pravopisanja koja se uče u Srbiji u tom istom periodu. 

Iako je srpski jezik prema nekim srpskim jezikoslovcima (lažno) inklkuzivan, pa je tobože dozvoljeno korištenje i novoštokavske ekavice i (i)jekavice u srpskom (po tome je srpski književni jezik nadskup hrvatskoga, pa je hrvatski standard samo dio ukupnog srpskog standarda), realno takvo što ne postoji. U Srbiji, primjerice, nitko ne govori novoštokavskom (i)jekavicom kao u Hrvatskoj, a niti izlaze dnevne novine na novoštokavskoj (i)jekavici koja je jezični standard u Hrvatskoj. 

Dakle, tko god kaže da je sprski standard zapravo srpskohrvatski i da je to isti jezik kao i hrvatski standard - laže. 

Znači, imamo različite standarde iako oba standarda vuku porijeklo iz istog jezika. Zato je ministrica kulture Andera Zlatar dobro rekla da se radi o stranom jeziku kojeg razumijemo (za srpski) jer to jest istina - ne možeš govoriti ekavicom i praviti se da koristiš hrvatski standardni jezik, ali je isto tako istina da ekavski izgovor nimalo ne oduzima od razumljivosti jezika. 

Predlažem čitanje knjige profesora Ive Pranjkovića "Sučeljavanja". 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 14:29 (Drago).
17 godina
M_dipl. kaže...

Sad, kratki tečaj iz logike. Ako je Primorac "političkom odlukom" stvorio vijeće a Jovanović "političkom odlukom" to vijeće ukinuo, onda nam to govori da su Primorac i Jovanović iz nekih svojih (najvjerojatnije ideoloških) razloga vijeće oformili i ukinuli, ništa više. Ta činjenica ne govori ništa o tome je li i u kojoj mjeri vijeće potrebno. Još manje govori činjenica da nemamo standardni jezik o tome, dapače, bilo bi smislenije tvrditi da upravo zato što nemamo trebamo ovakvo tijelo. Dodatno, pojedinačne izjave nekih članova o nekim (ma kojim god) problemima nisu legitimni plijen za kritiku. Isto vrijedi i za činjenicu da su se u posljednjih godinu dana sastali "samo" četiri puta. To nije mala brojka za vijeće koje objedinjuje ljude sa raznih institucija koji na njima rade svoj posao, vijeće nikome do njih nije uhljebljenje, to rade praktički pro bono.

Najkraće rečeno - svi imaju neko mišljenje, a temelje ga na pitajboga čemu.

Pa mislim da možeš ti i bolje, kad se već pozivaš na logiku.

Mi imamo jezik, ali nemamo standardni pravopis. Pravopis je standardizacija postojećeg, a ne izmišljanje novoga. To što imamo četiri pravopisa, ali niti jedan nije standardiziran, ne znači da nemamo jezik.

Također, ako nešto loše radi ili ne radi, kao što je slučaj s Vijećem, na koji je to način argument za njegovo daljnje postojanje? Kakvo je to neobična logika?

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Dakle, tko god kaže da je sprski standard zapravo srpskohrvatski i da je to isti jezik kao i hrvatski standard - laže. 

Mislim da je to više stvar principa : tko će komu da ga metne.

Još se sječam demonizirane "hiljade" s početka devedestih kada se na spomen hiljada u školi dobivala jedinica iz zalaganja, užas do koje mjere ide ljudska glupost i kako nas mizerne stvari mogu navest na ispoljavanje niskih strasti, užas, bljak, gadi mi se sve kada se prisjetim samo toga.

Razumijem ljude koji se s time bave i za to služe dobre novce, ali ne razumijem jadan puk koji s s time fila glavu i vrši glupe reakcije.

13 godina
neaktivan

Prvo što bih ja uveo u hrvatski jezik, a o njegovoj smislenosti znam ponešto jer ga govorim otkako sam prvu riječ naučio (koja uopšte nije nešto posebno hrvatska -mama) je to da se piše kako se govori i čita kako se piše.

Smatram da je to najbolja odlika naših jezika i kraj priče.

Uzmimo za primjer ovu rečenicu koju sam u Google Translate-u preveo s engleskog na francuski jezik (It is a very beautiful day and I would like to take a walk.):

Il s'agit d'une très belle journée et je tiens à faire une promenade.

Ja mislim da ima nekih šestogodišnjaka u francuskoj koji ovo ne bi znali napisati (po USA filmovima sam siguran da ima amerikanaca koji ne bi ono iznad), dok je naš, napredniji sistem jednostavan: Dan je jako lijep i želio bih prošetati.

Jednim, najprostijim primjerom na svijetu, pokazat ću vam: u engleskoj riječi runner, koju sam napisao pravilno, drugo n se uopšte ne čita.

17 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Mislim da je to više stvar principa : tko će komu da ga metne.

Još se sječam demonizirane "hiljade" s početka devedestih kada se na spomen hiljada u školi dobivala jedinica iz zalaganja, užas do koje mjere ide ljudska glupost i kako nas mizerne stvari mogu navest na ispoljavanje niskih strasti, užas, bljak, gadi mi se sve kada se prisjetim samo toga.

Razumijem ljude koji se s time bave i za to služe dobre novce, ali ne razumijem jadan puk koji s s time fila glavu i vrši glupe reakcije.

Meni je direktorica srednje škole vratila maturski rad na doradu i isprave samo zato što je na par mjesta napisano "hiljadu", uopće ga nije htjela prihvatiti. Maltretiranje uzmemo li u obzir da tada nisam imao kompjuter niti printer, pa sam se morao  ponovno snalaziti, moljakati nekoga sa kompjuterom, prepravljati i printati rad u to doba. Na kraju ispravljeno i odbrana i rad zajedno petica, ali ovoga se sjećam kao trna u oku. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
Također, ako nešto loše radi ili ne radi, kao što je slučaj s Vijećem, na koji je to način argument za njegovo daljnje postojanje?

Odakle ti da "loše radi ili ne radi"? Radi sasvim normalno obzirom na to da rad u vijeću nije samostojeća pozicija neko je redovito prigodak već postojećem akademskom radu.

Ako su se u zadnje tri godine sastali četiri puta - meni je vrlo upitno imaju li oni kakvog posla. Kakvi su rezultati njihovog rada i prije toga? Matica hrvatska, kojoj se svašta može prigovoriti, barem je izdala 2008. Hrvatski pravopis, po meni dobar. Što su ovi napravili?

Pa ne možeš se pozivati na osobna poznanstva i intimne uvide u to što netko u Vijeću misli, a da mi ne daš niti jedan konkretan primjer njihovog stvarnog, društveno vidljivog rada koji može opravdati njihovo postojanje. Imaš sveučilišta, Maticu Hrvatsku, HAZU i sad ti još treba posebno vijeće stvoreno proizvoljnom odlukom ministra jedne vlade koje bi trebalo raditi... nešto, a ne radi ništa - i to je dobro?

Na koncu, ove budalaštine Hamove iz Vijeća i od kojih se nitko iz Vijeća nije ogradio mi jasno govore o nestručnosti uz dodatak ispolitiziranosti. 

Tko se želi baviti politikom, neka ide u politiku, a neka se ne skriva iza jezične ili bilo koje druge struke. 

This space for rent!
17 godina

Ma koja kontrola? Što su napravili? Daj neki link ili prepričaj. Ovo kao da govori onaj Antonio Ćimavica iz Velog Mista koji ima puno toga lipog za kazati, ali nikako da kaže. :-)

This space for rent!
16 godina
boxer kaže...

Meni je direktorica srednje škole vratila maturski rad na doradu i isprave samo zato što je na par mjesta napisano "hiljadu", uopće ga nije htjela prihvatiti. Maltretiranje uzmemo li u obzir da tada nisam imao kompjuter niti printer, pa sam se morao  ponovno snalaziti, moljakati nekoga sa kompjuterom, prepravljati i printati rad u to doba. Na kraju ispravljeno i odbrana i rad zajedno petica, ali ovoga se sjećam kao trna u oku. 

Hiljada je normalna riječ u našem jeziku, a ljude uporno bode u uho. Zato ju sve više koristim, kao i "zdravo" kada pozdravljam ljude koje znam {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice