Ja sam nezdrave pameti, a ocito ne bi ni prosao drzavnu maturu - sreca da ne moram.
Svitlo čarljeni ja rubin na parstih,
Cafir se modriti, biliti na rukavih
Biser i na buštih, i sve od zlatih plas
Sjati se na bedrih prehitro kovan pas.
Sad upadam malo padobranski na raspravu, ali moram odgovoriti:
Dakle, Judita je djelo koje se obrađuje u školama, a obrada nije zamišljena na način da učenik pročita knjigu i napiše dojam, nego se svaki aspekt djela pomno obrađuje (mislim da je to prvi hrvatski bestseller - ako me još sjećanje služi - pa je logično kad bi ga smatrali važnim za hrvatsku književnost). Uostalom, ne treba biti genij da shvatiš što znači "čarljeni rubin na parstih", još k tome zato što to nije neki random dio iz knjige, nego opis Juditinog izgleda kojem se pridaje pažnja pri obradi djela, barem u gimnazijama (i to ne samo jezičnim). I meni je bilo glupo u srednjoj čitati te arhaizme, ali sam šutio i (kolko-tolko) čitao kako bi prošao. A trebao sam znati i puno gore i teže stvari od prijevoda "čarljenog rubina" da uopće prođem predmet. Tak da nije ni glupo očekivati da se takvo nešto zna kad sam recimo ja iz hrvatskog imao 2 (i trebao sam znati te nepotrebne detalje), ali sam zato maturu super napisao i upisao faks koji sam htio. Oni s laganim hrvatskim u srednjoj hlade jajca pa grizu nokte na maturi dok oni s teškim hrvatskim u srednjoj rade obrnuto.
Tu dolazimo do druge dileme. To famozno pitanje o Juditinom prstenu je bilo na A razini (onoj težoj) iz hrvatskog, a A razina je bila rezervirana za humanističke fakseve koji su takvo znanje zaista tražili. Ali; maturant je mogao pisati A razinu pa bi se njegov rezultat iz tog predmeta množio s 1,6 ukoliko bi upisivao faks koji je tražio B razinu. Moguće je, samo moguće, da su mailove slali ogorčeni maturanti koji su mislili da će im sjekira pasti u med kad će napisati A razinu i dobiti 1,6 puta veći rezultat nego da su pisali B razinu.
Treća dilema glasi ovako: taj pismeni ispit je ispit višestrukog odabira, a nekak čisto sumnjam da su u odgovorima bile ponuđene nijanse crvene. Test višestrukog odabira znači i da za višu razinu hrvatskog ne mogu staviti pitanja tipa u kojem razdoblju je pisao Dante ili čije je djelo Preobražaj pošto je to stvar opće kulture i to bi bilo prikladnije B razini, dok bi A razina trebala biti sve samo ne test opće kulture i pismenosti. Pismenost se provjerava na eseju iz hrvatskog, dok je ovaj ispit čisto znanje povijesti književnosti i jezika.
Dolazimo do četvrte i zadnje dileme - na testu je bilo i više od 50 pitanja. Izdvojiti najteže i proglasiti maturu sadističkom je čisti novinarski senzacionalizam. Fakultet nije večernja škola nego ustanova u kojoj se stiče najviše moguće znanje tak da je u redu tražiti malo više od opće kulture za upis.

http://www.ivonazivkovic.net/marihuana.htm