Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.273.880
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Ovo je jako dobar članak, nisam ga prije vidio.

Guardian inače ima katkada vrhunske tekstove na ovu temu i dobro su uočili problem današnje euro-ljevice ("ljevice") kojoj je fašizam pred vratima, a ova se strašno trudi biti "tržišna" i distancirati se od Marxa, da joj ne bi tko što zamjerio. 

Znači ti ovo možeš potpisati?

"Iako je promjena 'kaste' gotovo nemoguća, ono što se zaista 'preselilo iz viših sfera', od bogatih nadolje, jest da mnogi ljudi, koji ni sami nemaju puno, preziru one koji su u rangu nižem od njihovog. Sirotinja im se gadi. Sama je odgovorna za svoj neuspjeh."

18 godina
Tonči kaže...

"Iako je promjena 'kaste' gotovo nemoguća, ono što se zaista 'preselilo iz viših sfera', od bogatih nadolje, jest da mnogi ljudi, koji ni sami nemaju puno, preziru one koji su u rangu nižem od njihovog. Sirotinja im se gadi. Sama je odgovorna za svoj neuspjeh."

Pa pogledaj komentare pod članak pa ćeš vidjeti da je to točno.

Kaže gospon Sigfried: ""Društvu je potrebna i doza higijene.Nepotrebnog socijalnog tereta se treba riješiti i sve nesposobno eliminirati ovako ili onako.Zdrava društvena supstanca ne smije doći u pitanje zbog onih koji su biološki i ekonomski nesposobni preuzeti dio društvenih obaveza.To je pitanje opstanka svakog naroda.Rat je jedna mogućnost.Druga je eutanazija.Priroda nam nije dala iste mogućnosti.Jaki opstaju, nesposobni neka nestanu!"

Za ovoga tipa što s dva fakulteta prosi isto vrijedi. Komentari su da je ili lijen ili lopov ako mora prositi - pogledaj tekst na VL-u pa ćeš vidjeti komentare koji pljuju po njemu. "Sam si je kriv". 

Naravno, ne govore svi tako, ali ovi koji to govore je ekipa koja i sama ne živi bajno, a prezire tipa zato jer je postao siromašan. Dakle, autorica članka je to izvrsno identificirala. 

EDIT: ROFL! Podrška tezi! {#}

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 11:56 (Drago).
16 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Gle čovjek je isti. Bio on u SAD-u ili Bangladešu. Pamet se ne mjeri novcem. Po meni ni uspjeh. To je individualno i ovisi o točki s koje gledaš.

U cijelom postu govoriš o toliko geo političko socijalnih uvjeta da ne mogu sve rastrančirati na detalje al budem ukratko.

NE MOŽE vlada tjerat ljude da nešto rade. Oni mogu stvoriti uvjete. I ništa drugo. Neće država otvarati tvornice i radna mjesta. U hrvatskoj ima dosta bogatih i uspješnih ljudi koji su "uspjeli" bez lopovluka i tate u saboru.

Dokaz da nisi u pravu su i svi ljudi koji u Hrvatsku dolaze iz siromašnijih zemalja kako bi uspjeli. Ja poznam mnogo ljudi iz Sirije, Sudana, Kine, na kraju krajeva i iz Bosne, Srbije.. koji bi u njihovim novinama izgledali bogato. Recimo taj dečko sudanac radi u marketu za 4.500 kuna. U sudanu za te pare valjda možeš dobiti vlastito ministarstvo. Ima svoj stan, dolje ne bi imao ni komad šatora. Barem tako on kaže. Stoga veliki utjecaj na mjernu količinu uspjeha ima i stajalište iz kojeg na taj uspjeh gledaš. Kada bi pitao onih sto miljona Bangadeštaraca što misli o Hrvatskoj rekli bi da smo Rokfeleri.

Pazi govoriš da je nama loše, s BDP/per capita od 19K$. Luksemburg ima recimo 100K$. To je pet puta više. Aj sad zamisli državu koja ima 45 puta manji bdp od nas. Pa šta taj Burunđanin misli o Hrvatskoj. (bdp je ovjde samo ilustrativno, ne nužno pokazatelj ičega). Poanta je da ne možeš uvijek uspoređivati uspjeh gledan iz perspektive u Hrvaskoj sa uspjehom u SAD-u. Jer tebi je (iz hrvatske) uspjeh imat (u australiji) 2 auta i kuću. 80% ljudi u Hrvatskoj imaju vlastitu nekretninu. U NJemačkoj 42% ljudi ima svoju kuću. U Bugarskoj 97% ljudi ima vlastitu kuću.. Dakle tebi je (iz hrvatske) uspjeh imat vlastitu kuću dok NJemcu ( u njemačkoj) očito nije. Izgubio sam se u poanti (dok sam tražio ove postotke).. Al recimo da ide kao onaj vic? Kada novinarka iz SAD-a pita meksikanca ribara koji živi na pustom otoku i lovi za hranu zašto ne digne kredit pa postane vlasnik ribarske flote pa da zaradi dovoljno novaca da ostvari sve snove i ode na pusti otok lovit iz gušta..

Ja mislim da više realnog utjecaja na ljude u HRV ima Bosna, Srbija, Mađarska - dakle naše susjedstvo nego vlada. Čisto gledano matematički iz uvozno-izvozne bilance. Najviše izvozimo baš tamo stoga je relano za očekivati da nama neće bit bolje dok njima ne bude bolje. Jučer su se izmjenjivali stručnjaci u Dnevniku 3, i jedan je rekao da moramo proizvoditi višak kako bi cijene bile isplativije. Da, ali ako bosanac, srbin, mađar.. nema s čime kupiti tu našu robu đaba proizvodimo.

Dakle vlada nemaj taj "fizički" utjecaj. Ne može ona tjerat nikoga na ništa. Barem na u toliko velikoj mjeri. Ima utjecaj zbog toga što su ljudi valjda (neznam) navikli da im država jamči radno mjesto (kao našim bakama) bez obzira jel se to isplatilo ili ne. A po meni to veoma koči napredak. No da se mene pita..

I ljudima u Jugi je bilo grozno, u nekim stvarima i nehumano. Mislim.. znaš da je Juga dobivala enormne kredite zbog interesa velikih i općenitog stanja u bankarskom sektoru i da ne možeš gledat tu reindustralizaciju crno na bijelo. Jednako je bilo nepotizma i korupcije kao i danas. Nema smisla da navodim primjere.

U pravu si da je juga imala potencijal. Da su tada bili pametni i da su te jeftine kredite pametnije trošili ne bi bilo ni inflacija ni ratova ni neznam čega. Al isto su bili pohlepni idijoti. Iz juge je emigriralo tolko ljudi (plus gastarbajteri) da se uopće ne želim uplitat u raspravu da je sve bilo super. Jer nije. Ima dobrih stvari i primjera ali po meni ima puno više loših stvari. Ta silna industrija nije propala 90'ih. Propadala je već 15 godina kada smo ušli u 90'te.

Čak bi se usudio bezobrazno reć da kada bi došli kanadski, njemački, francuski.. ekonomski stručnjaci na neku vlast u HRV i kada bi stvorili super sustav naši ljudi ne bi znali živjet. A zamisli da dođu japanski stručnjaci. Moram sada ić, ali još ću napisat nešto pa ak se nešto ćini zbrda zdola sorry. Nisam imo vremena bolje objasnit to sve.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
14 godina
odjavljen

Ovaj tip sa par diploma je dokaz da su stvarno đaba ti fakulteti ako nisi bistar. {#}

14 godina
odjavljen
Diplomat kaže...

Ovaj tip sa par diploma je dokaz da su stvarno đaba ti fakulteti ako nisi bistar. {#}

Malo je glupo od njega što nije ostao u Americi,ali ne može on biti kriv ako nema posla.

Čovjek je failao i to žešće,ali radije bih da su mi takvi na socijali nego neradnička bagra koja nije završila školu,nije tražila posao i sad svojata neka prava.Svakome se dogodi nevolja,ali kada svjesno sam sebi uništiš život onda nisi ništa drugo nego pijavica društva koja se hrani radom i mukom ostalih.

SK crew
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
Tonči kaže...

Pa pogledaj komentare pod članak pa ćeš vidjeti da je to točno.

Kaže gospon Sigfried: ""Društvu je potrebna i doza higijene.Nepotrebnog socijalnog tereta se treba riješiti i sve nesposobno eliminirati ovako ili onako.Zdrava društvena supstanca ne smije doći u pitanje zbog onih koji su biološki i ekonomski nesposobni preuzeti dio društvenih obaveza.To je pitanje opstanka svakog naroda.Rat je jedna mogućnost.Druga je eutanazija.Priroda nam nije dala iste mogućnosti.Jaki opstaju, nesposobni neka nestanu!"

Za ovoga tipa što s dva fakulteta prosi isto vrijedi. Komentari su da je ili lijen ili lopov ako mora prositi - pogledaj tekst na VL-u pa ćeš vidjeti komentare koji pljuju po njemu. "Sam si je kriv". 

Naravno, ne govore svi tako, ali ovi koji to govore je ekipa koja i sama ne živi bajno, a prezire tipa zato jer je postao siromašan. Dakle, autorica članka je to izvrsno identificirala. 

EDIT: ROFL! Podrška tezi! {#}

Pa onaj komentar pod člankom (i članak ranije) se meni čine odvratnom devijacijom i izopačenošću, prije nego nešto normalno i sveprisutno. 

ivan dragi kaže...
the_tux kaže...

...

:-|

Diplomat kaže...

I ova tvoja poruka je dokaz da ti đaba Internet ako nisi bistar.

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Zato što ja ni ne govorim o konkretnim režimima, niti u korist Zapada o kojem ti govoriš (niti u kontekstu te priče). Govorim o simbolima kakve zdravo za gotovo i crno - bijelo uzimaju oni koji u potpunosti prihvate propagandni proizvod, s bilo koje strane, a tu su s ovdašnjih prostora mlađi skloniji kenjati po onome u čemu se trenutno nalaze (kapitalizmu), kao što je u starijoj generaciji prikladno kenjati po onome sustavu, socijalizmu, kojeg smo ranije bili dio.

Pa ti prvi uzimaš zdravo za gotovo propagandu, do te mjere da misliš da se kreiraju vijesti u korist totalitarnih režima. Gdje si to primjetio, na primjeru Libije? Već sam termin i obilježavanje neke zemlje, režima, totalitarnim, je propaganda. I onda te jadne ljude treba osloboditi. A zapravo se radi o čistoj ekonomiji, ratovima radi zarade i zaradi nakon ratovanja. Eto, što je dobar propagandni proizvod..

Možemo to i sasvim drugačije gledati - postoje još samo 3 slobodne zemlje; Kuba, Iran i S. Koreja. Na stranu kakav je režim u kojoj od tih zemalja, to je ionako simbol kojeg uzimaš crno - bijelo..

Čudno je što se kenjka po aktualnom režimu? Po onome u čemu se trenutno nalazimo? Meni je to potpuno logično i normalno, zar bi trebali kenjkati po feudalizmu?

17 godina
odjavljen

Namjerno ili ne, promašio si ceo fudbal, kako Drago kaže. "Totalitarni režim" je definicija, koja je primjenjiva na određene zemlje, sviđalo se to tebi ili ne i nema veze s propagandom. Činjenica je to, koja je nepobitna i jednostavno tvoja tvrdnja da je "obilježavanje režima totalitarnim propaganda" pada u vodu. Pod "propagandom" koju sam ja spomenuo, mislim na tupljenje u stilu teorija zavjere i rajcanju širih masa protiv nekoga ili nečega bez dokaza, s bajkovitim pričicama.

Uopće me u ovom kontekstu ne zanima rat u Libiji, niti "oslobađanje Libije". Što se mene tiče, mogu se slobodno poklati ako to vole, a miješanje bilo koga u to je očito događaj koji se zbio iz interesa, ne ljubavi prema Libijcima, a to je nešto drugo i posve drugi mlin koji me ne interesira. Ja govorim o društvu, društvenom uređenju i gospodarstvu, a ne međunarodnoj politici, Bliskom Istoku, Izraelu ili SAD-u.

Ako su to 3 slobodne zemlje, ne znam zašto ti još tipkaš s hrvatske IP adrese? Zašto nisi u Iranu, Kubi ili u Sjevernoj Koreji? Da ja mislim da su te tri zemlje još jedine slobodne, ja bih odmah tamo odselio. Čemu živjeti u zatvoru? - No, siguran sam da na to pitanje nećeš odgovoriti. :-)

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 12:14 (Tonči).
16 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Ajmo kao standard u 21.st uzeti države u kojima ljudi nemaju za šator ?

Kad nam to dosadi, uvijek možemo povući paralelu kako u Njemačkoj duplo manje ljudi ima svoju nekretninu u odnosu na ljude u Hrvatskoj, posve ignorirajući činjenicu da su nekretnine u Njemačkoj perfidno skupe u odnosu na naše tržište nekretnina, koje mi također proporcionalno našim primanjima smatramo preskupim. Čak i uz relacije tipa većih prosječnih plaća ili usporedbe BDP-a, i dalje su cijene nekretnina u Njemačkoj prenapuhane i nerealne.

Zadnji put kad sam bio u Munchenu, prije cca. godinu dana, baš smo imali jedan opcionalni seminar na temu tržišta nekretnina, i mogu ti reći da se stan u gradu itekako ondje doživljava kao luksuz, što kod nas nije slučaj. Većini je normalno, da kažem možda bolje - uobičajeno, odseliti od roditelja na račun dugogodišnjeg kreditnog opterećenja, za mlade ljude čak 30+ godina.

Onda se čudimo kako je moguće da je toliko stanova koji drže visoku cijenu godinama uz gotovo konstantnu potražnju, keyword - toliko, neprodanih stanova je jednostavno previše, i umjesto da cijene padaju radi nekih osnovnih ekonomskih zakonitosti, oni zbog sklonosti tržišta ka kreditiranju i ogromnoj potražnji, svi bi naime vlastitu gajbu, što i košta, cijene su i dalje previsoke.

Podstanarstvo je u Njemačkoj normalno, kao i u većini zemalja EU. Kod nas se smatra neisplativim. Paralele su vrlo zahtjevna i za*ebana kategorija, pogotovo kad ih vučeš između društava koje su po više kategorija, ne samo kulturi (ne)rada - neusporediva.

Cemetary gates
18 godina

Ma treba napravit sljedece:

Zivit trebaju samo radno sposobni.

Umirovljenike u plinske komore.

Djecu cemo nekako trpit jer ce vec jednom pocet radit, sto, u nerazvijenim zemljama rade i 12-ogodisnjaci.

Invalide pobit.

Zene ne smiju na porodiljni.

Nezaposlene takodjer pobit.

Dakle trebaju zivit samo ovi koji privredjuju dok privredjuju.

If not then RIP. 

Tako razmisljaju odredjeni?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
17 godina
odjavljen

Odakle te sulude statistike? 80% građana ima svoju nekretninu? Jel se to netko dobro šali? 

Inače, nekretnine nisu puno skuplje ni u velikim gradovima, od onih ovdje, a uz drastično bolje plaće. Podstanarstvo nije nemoguća misija kao u nas niti te netko iz podstanarskog stana u Berlinu može izbaciti kad mu se digne. Ovdje se događa da se obitelj useli i izleti usred mjeseca, jer je vlasnik prodao stan.

18 godina
Tonči kaže...

Pa onaj komentar pod člankom (i članak ranije) se meni čine odvratnom devijacijom i izopačenošću, prije nego nešto normalno i sveprisutno. 

Jako ti je selektivna percepcija. Pogledaj 500 komentara na VL-u (ili Diplomata) pa ćeš vidjeti da je ženska posve u pravu kada je napisala onaj članak.  

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Tnakir Ne! Nego dapače kako očuvati i stvoriti što više uvjetno rečeno - neovisnih, da bi i ovisnima bilo, opet uvjetno rečeno - bolje. Nikoga pod zemlju, osim stope nezaposlenosti.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 12:44 (thedream).
18 godina
Tonči kaže...

Odakle te sulude statistike? 80% građana ima svoju nekretninu? Jel se to netko dobro šali? 

Inače, nekretnine nisu puno skuplje ni u velikim gradovima, od onih ovdje, a uz drastično bolje plaće. Podstanarstvo nije nemoguća misija kao u nas niti te netko iz podstanarskog stana u Berlinu može izbaciti kad mu se digne. Ovdje se događa da se obitelj useli i izleti usred mjeseca, jer je vlasnik prodao stan.

Pričaš napamet. Proguglaj statistike pa ćeš vidjeti da kod nas većina živi u svojim stanovima i kućama. O tome da su cijene nekretnina vani i kod nas usporedive - nemam pojma odakle ti to. 

Međutim, činjenica je da su te nekretnine u privatnom vlasništvu ostatak socijalizma - dijeljenje stanarskih prava i jeftini krediti za gradnju kuća. Nove generacije imaju malo veći problem u "tržišnim uvjetima" dokopati se nekretnine, a sustav socijalnih stanova kod nas ne postoji. 

Volio bih zapamtiti ovu diskusiju i vidjeti tvoje stavove za jedno deset godina kad te "tržišno gospodarstvo" malo bolje prožvače.

This space for rent!
18 godina

Prije je zeljeznica dijelila stanove po ST za malu lovu. Pa Pomgrad. Pa Brodospas. Pa ovi pa oni... Stanovi prije nisu bili toliko skupi. Standard ljudi je dozvoljavao da si kupis stan / napravis kucu.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan
thedream kaže...
ivan dragi kaže...

Ajmo kao standard u 21.st uzeti države u kojima ljudi nemaju za šator ?

A gle. U 21. stoljeću kao standard uzimam svjetski prosjek. Činjenica je da većina ljudi žive "siromašno" za naše pojmove. Pa i jedan japanac ima kolko? 30-40 kvadrata. rekli bi također siromašno. Poanta je da uspjeh, bogatstvo, sreća, ambicioznost... proizlaze iz subjektivne točke gledišta i ne mogu se primjeniti na šire gografske pojmove. Nekome je uspjeh šator. Aj uvjeri me da nije?

Također je poanta da svi u Hrvatskoj uspjehom smatramo bazene, kuće, aute, da radimo za velku plaću... burunđaninu je uspjeh da ima čistu vodu jednom u tjedan dana. To što njih par miljona živi u vilama i dvorcima nema veze sa standardom 21 stoljeća.

Naprosto je činjenica da je u 21. stoljeću većina ljudi na zemlji gladno, žedno, golo, boso, bez adekvatne higijene, medicine... To je standard 21. stoljeća.

17 godina
odjavljen
Drago kaže...
Tonči kaže...

Pričaš napamet. Proguglaj statistike pa ćeš vidjeti da kod nas većina živi u svojim stanovima i kućama. O tome da su cijene nekretnina vani i kod nas usporedive - nemam pojma odakle ti to. 

Međutim, činjenica je da su te nekretnine u privatnom vlasništvu ostatak socijalizma - dijeljenje stanarskih prava i jeftini krediti za gradnju kuća. Nove generacije imaju malo veći problem u "tržišnim uvjetima" dokopati se nekretnine, a sustav socijalnih stanova kod nas ne postoji. 

Volio bih zapamtiti ovu diskusiju i vidjeti tvoje stavove za jedno deset godina kad te "tržišno gospodarstvo" malo bolje prožvače.

Pa lako za statistike. Uvijek možeš fino usporediti: gohome.it i gohome.hr - razlike su male u cijenama nekretnina, a velike u iznosima plaća. Ne znam koja to većina? Misliš na mlade obitelji koje su rođene u ratnom i poratnom razdoblju i one malo starije? Kako će mladi bračni par sebi priuštiti stan, a nema posla ili radi ukupno za nedostatne iznose i za tekuće troškove? Koliki kredit možeš podići s plaćom od 6-7 tisuća neto? Koliko košta 65 m2 stana za tročlanu obitelj?

Ja vidim da u svojim nekretninama žive uglavnom oni koji su stan naslijedili od generacije koja je živjela u boljem sustavu, barem kad su nekretnine u pitanju. Nove generacije ne mogu sebi priuštiti nekretninu niti kreditom na 30 godina. Da, mogu ako im je djed prodao zemlju, kuću i sl. pa kupe stan od toga.

Možda se ta statistika odnosi i na ono što sam spomenuo gore: dvije do tri obitelji koje žive s roditeljima i bakom u bakinom stanu, koji je dobila u socijalizmu?

E: Ne vidim odakle zaključak da ja podržavam "tržišnu ekonomiju"? - Sad opet čitam tvoj odgovor i ne vidim, kojem mom stavu se ti zapravo suprotstavljaš, kad si podebljanim potvrdio moju tezu o tome da je ono malo što još netko negdje i ima u nas, produkt uređenja po kojem se danas zdušno pljuje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 15:23 (Tonči).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Pod "propagandom" koju sam ja spomenuo, mislim na tupljenje u stilu teorija zavjere i rajcanju širih masa protiv nekoga ili nečega bez dokaza, s bajkovitim pričicama.

Uopće me u ovom kontekstu ne zanima rat u Libiji, niti "oslobađanje Libije". Što se mene tiče, mogu se slobodno poklati ako to vole, a miješanje bilo koga u to je očito događaj koji se zbio iz interesa, ne ljubavi prema Libijcima, a to je nešto drugo i posve drugi mlin koji me ne interesira. Ja govorim o društvu, društvenom uređenju i gospodarstvu, a ne međunarodnoj politici, Bliskom Istoku, Izraelu ili SAD-u.

Ako su to 3 slobodne zemlje, ne znam zašto ti još tipkaš s hrvatske IP adrese? Zašto nisi u Iranu, Kubi ili u Sjevernoj Koreji? Da ja mislim da su te tri zemlje još jedine slobodne, ja bih odmah tamo odselio. Čemu živjeti u zatvoru? - No, siguran sam da na to pitanje nećeš odgovoriti. :-)

Propaganda označava sustavni pokušaj oblikovanja percepcije i spoznaje te manipuliranja ponašanjem pojedinaca, u svrhu generiranja reakcije koju propagandisti žele postići. Kaže wikipedija..

Ja bih rekao da ako postoji svrha, tj. cilj propagande, a postoji ako postoji i propaganda, kad prepoznaš propagandu - biti će ti jasan i cilj. Ti si prepoznao teorije zavjere kao propagandu, objasni mi što je tome cilj.. Osim toga propagandom si okružen potpuno, čudno mi je da te smeta baš ta upitna..

Možemo mi Libiju promatrati i kroz društvo, društveno uređenje i gospodarstvo. Misliš da će im 'umjereni' islam biti korak naprijed u društvu i društvenom uređenju? A kako je tek sad dobro iračanima u demokraciji..

Da, te zemlje su slobodne u političkom smislu. Da imam love, sigurno bih otišao pogledati na svoje oči npr. Kubu, barem turistički. Ali nemam, pa moram tipkati iz hr. Bedasta ti je usporedba; smatram da se bolje živi u nekom drugom dijelu svijeta - moram odseliti tamo. Ti si uvjeren da je ovdje najbolji kutak svijeta, zato si ovdje? Ili postoje i drugi faktori kod seljenja?

Živiš u zatvoru i ovako. I to tako lukavo da si u zatvoru, a ne vidiš rešetke. Živiš u imaginaciji da sve možeš, samo si to ne možeš priuštiti. Sloboda nije fiktivna mogućnost, već ako tu mogućnost možeš i ostvariti. Eto, vidiš da sam i na to odgovorio :o).

17 godina
odjavljen
bed kaže...
Tonči kaže...

Pod "propagandom" koju sam ja spomenuo, mislim na tupljenje u stilu teorija zavjere i rajcanju širih masa protiv nekoga ili nečega bez dokaza, s bajkovitim pričicama.

Propaganda označava sustavni pokušaj oblikovanja percepcije i spoznaje te manipuliranja ponašanjem pojedinaca, u svrhu generiranja reakcije koju propagandisti žele postići. Kaže wikipedija..

Ja bih rekao da ako postoji svrha, tj. cilj propagande, a postoji ako postoji i propaganda, kad prepoznaš propagandu - biti će ti jasan i cilj. Ti si prepoznao teorije zavjere kao propagandu, objasni mi što je tome cilj.. Osim toga propagandom si okružen potpuno, čudno mi je da te smeta baš ta upitna..

Možemo mi Libiju promatrati i kroz društvo, društveno uređenje i gospodarstvo. Misliš da će im 'umjereni' islam biti korak naprijed u društvu i društvenom uređenju? A kako je tek sad dobro iračanima u demokraciji..

Da, te zemlje su slobodne u političkom smislu. Da imam love, sigurno bih otišao pogledati na svoje oči npr. Kubu, barem turistički. Ali nemam, pa moram tipkati iz hr. Bedasta ti je usporedba; smatram da se bolje živi u nekom drugom dijelu svijeta - moram odseliti tamo. Ti si uvjeren da je ovdje najbolji kutak svijeta, zato si ovdje? Ili postoje i drugi faktori kod seljenja?

Živiš u zatvoru i ovako. I to tako lukavo da si u zatvoru, a ne vidiš rešetke. Živiš u imaginaciji da sve možeš, samo si to ne možeš priuštiti. Sloboda nije fiktivna mogućnost, već ako tu mogućnost možeš i ostvariti. Eto, vidiš da sam i na to odgovorio :o).

Opet mene pitaš o Libiji i "umjerenom Islamu"? Huh? Ali kakve veze Libija ima s ičim tu? Ne interesira me Libija niti njihova politika. Ja govorim o standardu dostupnome običnom čovjeku. Logično da će sunitska vlast biti dobra za Sunite i loša za drugo pleme. To je prirodno i nema veze s ovime.

No, smatraš te države slobodnijima. Za koga? Kome su slobodne? Za koga nije slobodna Hrvatska? Za koga nije slobodna Francuska? U kojim to slobodama? Što to običan Sjevernokorejac ima bolje nego običan Francuz? Što to Francuz nema, a Sjevernokorejac ima? Daj malo primjere, konkretne. - Kažeš, otišao bi pogledati, ali zašto ne odeš živjeti? - Ja sam ovdje iz desetak razloga, od čega je jedan i da voda nije došla do grla baš toliko da dignem sidro. Odlazak je komplikacija, stres i teret - ipak nisi doma. Ali, ti si taj koji ovdašnje prostore smatra zatvorom, a svjesno ostaješ tu umjesto da odeš tamo gdje osjećaš slobodu već i na daljinu?

Čovjek može biti sretan i s ničim, ali nekako mi se čini da je sreća čudnog oblika u zemlji u kojoj (navodno, jer tamo nitko od nas nije nikad bio) je stanje takvo da im UN šalje hranu. Sretna su i plemena u Amazoni, no to je već filozofija oko relativnosti sreće, a ne mjerljivost kvalitete života.

18 godina

Ono sto Francuzi nikad nece imati je Veliki Vodja.

18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

{#}

18 godina
protjeran

ivan dragi - Pamet se ne mjeri novcem. Po meni ni uspjeh. To je individualno i ovisi o točki s koje gledaš.

O tome nisam govorio niti ne mislim da je novac isključivo mjerilo nečega. Govorim o tome da čovjek treba imati plaću s kojom može dostojno živjeti. Potrebe i način života stanovništva SAD-a se ne mogu mjeriti s Bangladešom. Jedno je visoko razvijena država a druga je "u razvoju".

ivan dragi - Dokaz da nisi u pravu su i svi ljudi koji u Hrvatsku dolaze iz siromašnijih zemalja kako bi uspjeli.

Hrvatska je zemlja meda i mlijeka samo Hrvati toga još nisu svjesni, samo zato jer kod nas dolaze raditi ljudi iz još većih i ekonomski rasturanijih vukojebina od naše. Umjesto da se Hrvatska s obzirom na kulturološke, povijesne i ostale čimbenike pokušava približiti pozitivnim tekovinama zapadne civilizacije ti je ideš uspoređivati s nerazvijenim zemljama istoka ili uzimaš kao primjer ljude iz tih zemalja koji dolaze kod nas raditi.  Dolaze kod nas i poneki zapadnjaci živjeti.

Valjda po onoj: Bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu.

Inače se više-manje slažem s napisanim i donekle razumijem što želiš reči.

ivan dragi - Neće država otvarati tvornice i radna mjesta.

Znam, "država je loš gospodarstvenik". Zavisi kako gledaš. Ali nebitno o ekonomskoj politici, država mora stvoriti povoljne uvjete kojima će omogućiti ljudima stvaranje poduzeća bez previše birokratskih zavrzlama. To se još nije dogodilo. Ili se pogoduje nekom stranom muljatoru, hohštapleru ili se na poštenim poduzetnicima trenira strogoća i guše ih raznim nametima.

ivan dragi - Ta silna industrija nije propala 90'ih. Propadala je već 15 godina kada smo ušli u 90'te.

Nemam volje ponavljati kriminalnu pretvorbu i privatizaciju kao i praksu stranačkog zapošljavanja nesposobnih kadrova u nadzorne i upravne odbore koji su jedan od velikih razloga sadašnjeg st(r)anja u Hrvatskoj.

ivan dragi - Ne može ona tjerat nikoga na ništa.

Ali može povečavati PDV i tiskati male ljude novim nametima kako bi osigurala partijske vojnike u raznim nagomilanim državnim institucijama i nagomilanim općinama i gradovima.

ivan dragi -ma utjecaj zbog toga što su ljudi valjda (neznam) navikli da im država jamči radno mjesto (kao našim bakama) bez obzira jel se to isplatilo ili ne.

Država koja ne vodi brigu o svojim stanovnicima a njezini službenici i interesne skupine ugodno žive na grbači poreznih obveznika a usput ta država ne daje dovoljno zauzvrat nema razloga postojati. Ne govorim o socijalnim kategoriijama. Država treba stvoriti uvjete u kojima radnik za svoju plaću može dostojno živjeti a ne da bude na rubu siromaštva. Ako saborski zastupnik može imati plaću od nekih 16 000 kn onda ne vidim razloga zbog kojega omogućuju (donoseći zakone) tajkunima da svoje radnike izrabljuju da rade za 2500-3500 kn ili omogućuju rad bez plaće a taj obespravljeni radnički sloj omogućuje tim političarima život na visokoj nozi, da ne govorim koje su si sve povlastice ishodili o kojima radnik može samo sanjati. Tko je vidio da radnik ima neka prava.

ivan dragi - a i jedan japanac ima kolko? 30-40 kvadrata. rekli bi također siromašno.

Pritom zanemaruješ kulturu i mentalitet Japanaca kao i prostornu uvjetovanost s obzirom na broj stanovnika u kojoj si Japanac ne može priuštiti viletinu s bazenom.

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

A sjevernokorejci francuski ključ..

17 godina
neaktivan
Littlemanbeingerased kaže...
1) ... ali ista recenica vrijedi i za vecinu ostatka svijeta. za prosjecnog covjeka vecina stvari je nedostupna.

2) http://danas.net.hr/svijet/page/2012/02/17/0253006.html

zapravo.. bilo bi najbolje rijesiti se svih tih "nesposobnih", onako, sistematski. kao adolf, zar ne? samo su uteg.

jedino sto se to kosi sa izjavom da je za dobro funkcioniranje ekonomije potrebna dostatna zaliha nezaposlenih.

gore si spominjao paradoks.. danasnje drustvo (kapitalisticko) ih je prepuno.

puno je paradoksa a bazira se na antagonizmima i to na vise razina. od nacionalnih i vjerskih do individualnih i polu-kolektivnih (korporacijskih).

kao sto je drago gore komentirao.. ocjenjivanje drustva preko osobne korisnosti bas i nije naj-naj ideja.

1. Npr?

2. Jucer kad sam vidio taj clanak, samo sam cekao da ga netko linka ;-)

Dobar je clanak, slazem se s vecinom. Stvarno ljudi postanu neosjetljivi vidjeti siromastvo, a osobno mislim da ljudi koji su u nekom 'donjem srednjem' sloju tako mrze siromahe bas zato jer podsvjesno vide da bi se tako nesto moglo dogoditi i njima.

No nisi fer kad usporedjujes ono sto sam ja rekao s ovime sto si linkao. Nimalo.

Ja pricam o ovoj ekipi koju je i Tonci spomenuo - ekipa s diplomama, masterima, doktorima koji su do svoje 30 zivjeli na grbaci roditelja ili scholarshipa, pa kad napokon 'odrastu' i vide da ostatak nije serviran na tacni, nadju se zaliti. Pricam o ekipi koja ovdje na forumu bjesni protiv korporacija, debelih CEO-a, i svih ostalih mentalnih karikatura koje je jednostavno okriviti. Pricam o ekipi koja trosi 100x vise novaca od mene na aute, mobitele, kompjutere, izlaske... ne zelim ispasti napuhan sada, tako da me ne shvatite krivo, nego ja vidim da si ja to realno mogu priustiti - a ne priuscujem si jer znam da mi ne treba. A onda vidim paradoks (evo opet te zgodne rijec) da ljudi koji imaju primanja jedva za prezivljavanje, ipak kupuju sav taj luksuz.

Zasto ne biti fer, pa sagledati bogatog CEO-a kao covjeka koji je od jutra do sutra sjedio u knjiznici i ucio, i sada pobire plodove svojeg rada? Zasto ga ne sagledati kao nekoga tko potjece iz siromasne obitelji i odlucio je cvrsto svojoj djeci priustiti bolje? Zasto ga odmah demonizirati kao nekoga tko se obogatio na tudjem radu?

To je vrlo vrlo ne fer pozicija.

Evo pred pet minuta, iskesirao sam 400$ za 4 concept art crteza. Potencijalno, zbog tih crteza, s vremenom imat cu gotov proizvod koji ce mi donijeti visestruko vise novaca. Jesam li se ja sad obogatio na ledjima jadnog concept artista, ili sam mu fer isplatio ono sto je trazio i povratio ulozeno?

Zasto ljudi, umjesto da mrze takve ljude, ne ugledaju se u njih i pokusaju se svojim trudom i radom izboriti?

Vrlo sam judgemental (pardon ne znam hr rijec), priznajem. Kad ja odlucim da nekome treba, dat cu sve sto mogu pa i ono sto ne mogu. Kad odlucim da je netko ima samo psiholoski problem, odgojen propagandnom, ne dam nista. I ja sam bio izlozen propagandi pa sam se izborio. Arogantno ili ne, vjerujem da ako ja mogu, moze svatko, jer ja nisam nikakav supermen, nemam superiornu inteligenciju niti superiorne fizicke sposobnosti - imam i imao sam samo zelju i volju da uspijem, i cvrsto sam odlucio ne kriviti druge za svoje neuspjehe nego iz objerucke prihvacati i uciti iz njih.

Nemoj misliti da se meni ovaj svijet svidja!

no davno, davno u ovom topicu se vec konstatiralo - ja zastupam misljenje da je individualni zivot _prevrijedan_ da bi se trosio na nekakvu fiktivnu zajednicku, drustvenu dobit. Ja ne zelim promjeniti svijet, nego mijenjam sebe.

Kad bi svi tako razmisljali, svijet bi se promjenio sam od sebe.

Mislim da puno ljudi stvarno nije fer... vecina nas nije rodjena sa srebrnim zlicicama i zlatnim bocicama, nego neki od nas zrtvuju dosta da bi uspjeli!

Kad usporedim sebe i svoje odluke, i onda usporedim svoje srednjeskolske kolege koji su se opijali, provlacili kroz skolu, ismijavali me jer sam se trudio upisati fax vani - zasto bi sad ja, 10 godina kasnije, morao podijeliti svoje da svima bude dobro?

Ona "Svako daje prema mogucnostima, svako prima prema potrebama" meni ne vrijedi - vidjelo se vec u povijesti da kad su ti primanja osigurana, potrudit ces se da dajes sto manje...

Edit:

sad sam se sjetio pitati - koji vam je, da se stalno pozivate na Hitlera kad diskutirate sa mnom? Jel u pitanju moja celava glava, jer ja ne vidim da sam ikad iznio da je netko superiorniji nekome drugome da li zbog gena, nacionalnosti ili icega drugoga, dapace uvijek suprotno.

Pocinje mi to ici na zivce, i to jako, jer je vrhunski bezobrazno...

His final scene he acted out, and all those years are gone somehow... the crowd applauds; the curtain falls...
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 19:47 (Deus ex machina).
17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

2. Jucer kad sam vidio taj clanak, samo sam cekao da ga netko linka ;-)

Dobar je clanak, slazem se s vecinom. Stvarno ljudi postanu neosjetljivi vidjeti siromastvo, a osobno mislim da ljudi koji su u nekom 'donjem srednjem' sloju tako mrze siromahe bas zato jer podsvjesno vide da bi se tako nesto moglo dogoditi i njima.

Ja pricam o ovoj ekipi koju je i Tonci spomenuo - ekipa s diplomama, masterima, doktorima koji su do svoje 30 zivjeli na grbaci roditelja ili scholarshipa, pa kad napokon 'odrastu' i vide da ostatak nije serviran na tacni, nadju se zaliti.

Samo da razlučim dvije teze ovdje. Ova tvoja stoji za dio populacije, ali taj je manji čini mi se, barem u mom okruženju. Mislim da je u Hrvatskoj većina/mnogo onih koji se nemaju za što (jer ničega nema) i čime (jer ničega nema) izboriti. U Hrvatskoj je situacija gora nego dok si ti bio ovdje. Sada nemaš jednostavno šansu, ma koliko se trudio i imao volje. Nekad si i u Hrvatskoj imao posla. U IT-u si mogao fušariti i ovdje lokalno i za strance odavde, imao si prilike barem u toj branši i barem kao outsourcer. Čak je i u drugim branšama bilo više posla, više prilika, unatoč slaboj situaciji. Sada je situacija takva da za neke struke posla nema uopće, nula, pogotovo van metropole. Dio onoga što se ima, traže ovakvim manijakalnim oglasima.

Svakako, situacija je teško sranje tako da je velika vjerojatnost da ćeš promašiti s onom gore definicijom.

18 godina
protjeran

Deus ex machina - Zasto ne biti fer, pa sagledati bogatog CEO-a kao covjeka koji je od jutra do sutra sjedio u knjiznici i ucio, i sada pobire plodove svojeg rada?

Nitko ne misli kako netko svojim marljivim radom i zalaganjem ne zaslužuje bolju poziciju u društvu i adekvatnu plaću.
U zapadnim društvima je to nakon francuske revolucije bilo omogućeno i običnim građanima a ne samo gornjem (plemićkom) sloju društva.
Danas se ponovno može vidjeti uslijed pohlepe i nesposobnosti političke elite na radikalne promjene ekonomske politike, veliko raslojavanje u zapadnom društvu kao i kod nas.

Neka CEO pobire plodove uvjetno rečeno svojeg rada ali isto tako neka i radnici poštenom plaćom pobiru plodove svojeg rada. Zašto bi CEO za svoju nesposobnost, uništenje tvrtke ili njezino oštečivanje uslijed nepromišljenih odluka bio nagrađen "zlatnim padobranom" i bio zaštićen ugovorima kao sveta krava? Kao što nam govori primjer Carle Fiorine. Ili loše poslovne odluke Nokijinih menadžera. Ili dolazak na visoku poziciju putem političkih veza, kao kod Ivice Mudrinića koji je CEO T-HT-a.
Bez radnika nema ni tvrtke.

ja zastupam misljenje da je individualni zivot _prevrijedan_ da bi se trosio na nekakvu fiktivnu zajednicku, drustvenu dobit

Htio ne htio, dio si neke društvene zajednice ma koliko bio individualac. Osim ako nisi bolesno bogat pa možeš do neke mjere mijenjati svijet i biti neovisan.

Zasto ljudi, umjesto da mrze takve ljude, ne ugledaju se u njih i pokusaju se svojim trudom i radom izboriti?

Smatram da je ta mržnja i prezir više radi nepravedne raspodjele bogatstva odnosno dobiti, od same zavisti.

Vrlo sam judgemental (pardon ne znam hr rijec)

Prosuđujuć, prosuđivati.

18 godina
bed kaže...
tnakir kaže...

A sjevernokorejci francuski ključ..

Imaju Sjevernokorejci čak i nešto bolje, ili ovisi od slučaja do slučaja a to je Kineski - Francuski ključ fučkaj ga sad.{#}{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Samo da razlučim dvije teze ovdje. Ova tvoja stoji za dio populacije, ali taj je manji čini mi se, barem u mom okruženju. Mislim da je u Hrvatskoj većina/mnogo onih koji se nemaju za što (jer ničega nema) i čime (jer ničega nema) izboriti. U Hrvatskoj je situacija gora nego dok si ti bio ovdje. Sada nemaš jednostavno šansu, ma koliko se trudio i imao volje. Nekad si i u Hrvatskoj imao posla. U IT-u si mogao fušariti i ovdje lokalno i za strance odavde, imao si prilike barem u toj branši i barem kao outsourcer. Čak je i u drugim branšama bilo više posla, više prilika, unatoč slaboj situaciji. Sada je situacija takva da za neke struke posla nema uopće, nula, pogotovo van metropole. Dio onoga što se ima, traže ovakvim manijakalnim oglasima.

Svakako, situacija je teško sranje tako da je velika vjerojatnost da ćeš promašiti s onom gore definicijom.

U ovom parsusu pricao sam o ekipi koja se javljala na  I am 99%.

Vecina tih ljudi tamo ima edukaciju koju si ogromna vecina ljudi nikad nece moci priustiti jer kosta minimalno 30 000$ godisnje.

Ako uz tu edukaciju i novac da si je platis imas muda kukati da ti je lose, velika je vjerojatnost da si i tu sansu za edukaciju prokockao besmisleno.

Situacija u HR je situacija u HR, veze nema s nicime normalnim i jasno mi je da mogucnosti nema i da ljudi zele raditi ali nema posla. Ali opet s druge strane, cujem se sa bivsim prijateljima, bivsom zenom i svi kazu da "nekako guraju" a opet - obnavljaju se kuce, kupuje se namjestaj, kupuju se auti, motori, novi mobiteli, pokrecu se poslovi... znam tri firme koje bi zaposlile Java ili C# programera instantno, a siguran sam da bi se naslo posla i za sysope...

Ne kuzim, zar je Istra izolirana regija pa tamo ima vise love i opcija nego drugdje? I ne zelim nikoga uznemiriti ili naljutiti, imajte na umu da sve sto vidim, ne vidim vise iz prve ruke, jasno mi je da mogu potpuno biti u krivu...

His final scene he acted out, and all those years are gone somehow... the crowd applauds; the curtain falls...
18 godina

Ovdje izgleda vlada zabluda da covjek ako se trudi da ce bolje proci u zivotu.

Sigurno da je i to donekle tocno, ali ipak primjeri iz drustva oko nas nam govore drugacije.

Najbolje prolaze oportunisti koji ne igraju po pravilima, tj. mimo zakona.

Neobrazovane i neinteligentne seljacine koje su iskoristile rodbinske veze, rupe u zakonu, privatizaciju itd.

Uglavnom, nitko me ovdje nece uvjeriti kako je kapitalizam dobar i posten sustav.

Sam kapitalizam je u svojoj sustini zlo isto kao i fasizam.

Kapitalizam nas tjera da iskoristavamo sve sto se da iskoristiti i na bilo koje nacine ne gledajuci dobrobit ostatka drustva i druge pojedince u tom drustvu, sve u svrhu zgrtanja sto veceg kapitala.

Tu nema mrznje niti zavisti, to je jednostavno tako. (iako i nije bas jednostavno)

Sure, nekima je bolje,a nekima je gore.

A neki koji se trude jedva prezivljavaju dok neki lopovi imaju dvorce i lamborghinije...

- Psiho246
16 godina
neaktivan
the_tux kaže...
[..]

Pošto zadnje vrijeme 90% vremena komuniciram na engleskom nisam vješt sa hrvatskim. Dakle oprosti, primjetio sam da nedovoljno kvalitetno (sadžajno, formom) diskutiram. Još kad k tome kreneš odgovarat na rečenicu po rečenicu jasno je da se i takav - (ikakav) smisao izgubi. Trudio sam se da ti cijelim tekstom odgovorim na tvoj post. I vidim da nisam bio skroz jasan.

Htio sam reć da upravo zbog tih velikih razlika u mentalitetu, kulturi, geopolitičkim razlikama.. (primjer japanca) ne možeš tako lako govoriti o uspjehu, kvaliteti života, potrebama... Također sam htio reć da je ipak većina ljudi u svijetu siromašno, stoga se smatram povlaštenim iako živim u ovoj "banana" državi.

Opet, ne tvrdim ništa, samo pokušavam argumentirati argument (lol?) da se sve može gledat sa različitih perspektiva i da zaključak često ovisi o promatraču a ne o objektivnim činjenicama. Da nekako zaključim. Uspjeh je diskutabilan. Potrebe su diskutabilne. Dostojno živjet, je diskutabilno. Samo o tome govorim. Ja ne mogu govoriti u ime svih ljudi u Hrvatskoj, ali mogu u svoje.

Ja smatram uspjehom kada ostvarim nešto što sam zamislio (kao i svi drugi.. jel.).  Ali jednostavno ne mogu na uspjeh gledati tuđim očima. Meni ne bi bio uspjeh da imam bazene i 3 auta jer to nikada nisam ni htio. Dakle da mene pitaš, da li se smatram uspješnim, da li dostojno živim, da li sam sretan sa načinom života, u vrijeme kada sam recimo bio konobar za 3.000+ bakša kuna rekao bih ti da jesam. Bez obzira što nemam za novi auto, ali svejedno sam uspio u onom što sam naumio. Imao sam i za mob, i za internet, za gitaru, za članarinu u knjižnici i u teretani... Dakle dostojno sam i kvalitetno živio i ispunjavao gotovo sve svoje potrebe. Nekome bi takav život (i u Sadu i u Hrv i u Bangladešu) bio neuspjeh. Ali meni nije.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice