Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.274.000
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
ZirkoHrasticManijacina kaže...

Po mom misljenju je nebitno da li drzava nesto izvozi ili ne ... HR jednostavno nema sirovina za izvoz i nema razvijenu ni automobilsku industriju ni IT industriji niti ista ali zato finansijsko stanje,pismenost,razvijenost nisko gradnje su na zavidnom nivou kakvog nemaju vecina evropskih zemalja i po meni je to glavni faktor.

Ima sirovina mali miljon, ima i pametnih ljudi mali miljon... po meni ima apsolutno sve potrebne resurse da postane najrazvijenija zemlja na svijetu u roku od 10 godina. Nema potrebe za auto industrijama i naftom. to su prljave i neisplative industrije. Mi niti nemamo tržište, ni radnike, ni resurse za tako nešto. Pa ni IT (u smislu proizvodnje hardvera) nije neznam kako isplativ. To sve što navodiš kao primjer jedan Kinez može proizvest za bagatelu. Da smo pametni samo s vodom bi mogli puniti proračun sa desetak milijardi kuna godišnje.

Ljudi se moraju pomaknuti iz stanja melankolije. Ako nejde s kravama, pa prodaj krave, otvori farmu ličia, papaje, otvori farmu divokoza..Ne razumijem što to magično ima u pšenici, krumpiru, kravama.. da moraš ko sljepac proizvoditi samo to.

Pa tržište ludi za goji bobicama (Lycium barbarum). Zapali fakin pšenicu i posadi ta grmlja goji bobica. 1 litra soka u dm-u košta 300 kuna. A koriste se i u čajevima, likerima, vinima, jogurtima.

Svi nešto čekaju da im država sredi. Pred par mjeseci sam za potrebe jednog teksta na forumu čitao o ljudima koji su uložili sav novac (i vrijeme) u neku ludu ideju. Tipa bračni par koji je prodao stan u zagrebu i krenuo uzgajat koze, ima taj lik koji uzgaja goji bobice (u sloveniji mislim) ... I našao sam desetak primjera (samo) ali su zato svi uspjeli u svom naumu.

Ako sjediš u stanu, nemaš love.. pa odi živjet u Kolan (na Pagu) i čuvaj ovce. Dobit ćeš bar soma eura mjesečno. Imaš nekoliko farmi po Istri koje nude hranu i smještaj, još ti i plate neku plaću od par soma kuna. A nemoraš se ubijat neznam kako od posla.

Evo baš gledam sada da Hakom ima otvoreni javni natječaj u kojem dijeli ukupno 100 miljona kuna?. Samo treba ispuniti formular i napisat nekakvu ideju za aplikaciju koju bi koristili stanovnici brdskih i otočnih dijelova HRV a da koristi broadband internet. Svrha je širenje broadband interneta na ta područja HRV. DO 29.2.2012.

Citat:

Javni poziv za dostavu prijedloga softverskih aplikacija i usluga koje potpomažu brži razvoj područja od posebne državne skrbi, brdsko-planinska područja i otoke.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije obavještava sve zainteresirane da je raspisala javni poziv za dostavu projektnih prijedloga/ideje za razvoj softverskih aplikacija i usluga za poticanje i ujednačavanje razvoja širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Cilj javnog poziva je prikupiti ideje za softverske aplikacije i usluge koje potpomažu razvoj gospodarstva i kvalitetu života na spomenutim područjima tj. potpomažu razvoj poljoprivrede, turizma, zdravstva, školstva itd.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
18 godina

Nemam pojma je'l bilo (mislim da nije): Island se nakon totalnog debakla vadi iz krize.

Uglavnom, između ostalog i ono što tvrdim od početka - banke imaju nelegalno dobre zarade i nelegalno male rizike. Zanimljivo kako je sve krenulo prosvjedima i kamenovanjem zgrade parlamenta. E, al' mi to ne možemo - mi smo europćani!

Gledam te!
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Ima sirovina mali miljon, ima i pametnih ljudi mali miljon...

....

Ljudi se moraju pomaknuti iz stanja melankolije.

.....

Svi nešto čekaju da im država sredi.

promašio si ključni dio

kad neko lupi glavom o zid nekoliko puta jako pada moral, i čovjek uđe u začarani krug nemoći

upravo je na državi da prekine tu melankoliju i pomakne ljude naprijed, onaj prvi najteži korak, ostalo sve ide dalje po inerciji.

N.Zeland je početkom 80 godina bio jad i bijeda kao i mi sada, a danas svi sanjaju odlazak tamo

16 godina
neaktivan
Darky kaže...

promašio si ključni dio

kad neko lupi glavom o zid nekoliko puta jako pada moral, i čovjek uđe u začarani krug nemoći

upravo je na državi da prekine tu melankoliju i pomakne ljude naprijed, onaj prvi najteži korak, ostalo sve ide dalje po inerciji.

N.Zeland je početkom 80 godina bio jad i bijeda kao i mi sada, a danas svi sanjaju odlazak tamo

Inerciji? Država, da pomakne ljude naprijed?! Govorimo li još uvijek o tržišnoj ekonomiji ili samoupravljanju? Hrvatska je među rijetkim zemljama na svijetu čak, u kojoj je plaća u državnom i javnom sektoru veća od one u privatnom, jednostavno su stvoreni svi preduvjeti za jedno nezdravo tržište rada, i masovno uhljebljivanje podobnih kadrova po 20,30g. u državnim službama, kada oni odu - zaposliti će sinove, kćeri ili prijatelje u to isto državno poduzeće, itd., nešto što ćeš ipak mnogo rjeđe sresti kod privatnika.

Privatni sektor u HR propada, a bez privatnika nema nikakvog - naprijed, i nema gosp.rasta. Ako naša Vlada misli išta kvalitetnije po pitanju oporavka napraviti, jedna od odluka bi joj morao biti i postojeći zakon o radu, u kojeg se ne usude dirati zbog potencijalnih socijalnih nemira, zatim tu su izmjene kolektivnih ugovora, naslijeđenih još iz perioda socijalizma itd.

Imaš glomaznu državu koja se ne usudi dirati ni u šta, a s druge strane potpuno nekonkurentno, neefikasno i nazadno tržište rada, sa 7-8% VSS obrazovanog kadra koji se umjesto u uspješnom a ne posrnulom privatnom sektoru, nalazi na burzi - jer (ga) se  i nije uspjelo ubaciti u državni, a privatnik ga je šutnuo uslijed viška. Posljednji primjer je momak sa dvije diplome od 37g. na Dolcu, bila je vijest u svim dnevnim tiskovinama.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 14:09 (thedream).
18 godina
neaktivan

Nema veze baš sa hrvatskim društvom ali svejedno ću staviti:

Ovo je jedan od rijetkih tekstova koje sam našao vezano za Island (i "sutra" već prošlom krizom) i tu se stvarno vidi tko kontrolira medije, odnosno koje interesne skupine filtriraju što će se objaviti, a što ne.

Ključna stvar:

"Islandskim pristupom rješavanju financijskog sloma potrebe građana u svakom su pogledu stavljene ispred potreba tržišta i banaka....

Također, tamošnji je Vrhovni sud u lipnju 2010. odlučio da su krediti s valutnim klauzulama nezakoniti, tako da građani više nisu morali pokrivati gubitke domaće valute."

Pa neka filozofira sad tko želi o tome kako treba banke spašavati i bla bla bla bla.

Da bar imamo mi tako hrabre političare.{#}

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 15:46 (AA-d00d).
18 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Znam ljude koji su bili na Kubi i baš tih 1,5% nije realno. Navodno se siromaštvo i bijeda vide na svakom koraku. Možda da Deus komentira ovo, s obzirom da je i on bio tamo. Možda sam i ja čuo lažne priče...

Inače, komunistički sustav, poput socijalizma u nas, prirodno nema veliku nezaposlenost, jer se zasniva na bajkovitoj nerealnoj ekonomiji. U praksi to znači da deset zidara zida jedan zid s dva bloka. Realna ekonomija u kojoj takve države žive, baš i nije sklona visokoj zaposlenosti bez izvoznih kapaciteta. Osim cigara, što izvozi Kuba? (osim ljudi)

S obzirom da ne znam nikoga tko je bio na Kubi, vodio sam se za brojkama :D no nije ni bitno, možda je usporedba bila kriva. Čekamo Deusa (bogami će biti deus ex machina :D ).

Poanta usporedbe s Kubom je bila da pokažem koliko je besmisleno što SAD najavljuje gospodarske sankcije Iranu pošto je SAD prošlih godina značajno smanjio uvoz/izvoz s Iranom, ali Iran nije pretrpio nikakve posljedice. Pošto SAD ne uvozi naftu iz Irana, već ju uvozi preko zemalja koje će uskoro ili su već dosegle peak oil, mišljenja sam da će napravit isto ono što su napravili s Irakom.

~~~ You know, half these gook whores are serving officers in the Vietcong. The other half have got TB. Be sure you only fuck the ones that cough. ~~~
18 godina
i_rambo_plache kaže...

Poanta usporedbe s Kubom je bila da pokažem koliko je besmisleno što SAD najavljuje gospodarske sankcije Iranu pošto je SAD prošlih godina značajno smanjio uvoz/izvoz s Iranom, ali Iran nije pretrpio nikakve posljedice. Pošto SAD ne uvozi naftu iz Irana, već ju uvozi preko zemalja koje će uskoro ili su već dosegle peak oil, mišljenja sam da će napravit isto ono što su napravili s Irakom.

Pretrpio je iran posljedice, ali nije pretrpio narod koji ni ovako ni onako nije imao koristi od iranske nafte jer su zivili u siromastvu i bijedi. Stetu su pretrpili seici ili kako se vec zovu njihovi lovasi.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 16:04 (tnakir).
17 godina
neaktivan

Jedna prigodna:

World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Znam ljude koji su bili na Kubi i baš tih 1,5% nije realno. Navodno se siromaštvo i bijeda vide na svakom koraku. Možda da Deus komentira ovo, s obzirom da je i on bio tamo. Možda sam i ja čuo lažne priče...

i_rambo_plache kaže...

S obzirom da ne znam nikoga tko je bio na Kubi, vodio sam se za brojkama :D no nije ni bitno, možda je usporedba bila kriva. Čekamo Deusa (bogami će biti deus ex machina :D ).

Kazu da slika vrijedi vise od 1000 rijeci... evo par slika od ovogodisnjeg i proslogodisnjeg tripa. Pritom imajte na umu da sam se trudio uslikati nesto sto izgleda lijepo i autenticno, i da su nas vodili po turistickim dijelovima Havane, glavnog grada. Pokusavam zamisliti kako izgledaju ne-turisticki dijelovi i ne uspijeva mi.

Zbog usporedbe: prvih pet slika je Havana. Drugih pet slika je Varadero, resort u kojem legalno smiju boraviti samo stranci.

Zakljucak, nije Kuba ni priblizno bajno mjesto. Siromasni su, i to jako. Turizam im je glavni izvor prihoda, i slicno kao sto se u HR svi guraju u politiku, tako se na Kubi svi pokusavaju doseliti u okolicu Varadera - turisticke zone i raditi u turizmu. Pritom, Kubancima je zakonski zabranjeno zivjeti u Varaderu, jedini koji smiju tamo boraviti su starosjedioci.

Zivio socijalizam? Ne znam bas... Ne znam da li "zivio" ikoji sistem, cini mi se da svaki odreda nekako degenerira na stetu onih koji se ne znaju 'snaci' :-(

U svakom slucaju, __DEFINITIVNO__ im nije bolje nego Amerima.

Da nadodam, stalno citam komentare protiv kapitalizma kakav su US prosirile, ali ja vam garantiram da bi se svaki covjek koji redovno pise u ovom topicu (odokativno mjerim inteligenciju i sposobnosti), snasao i u US kroz par godina bez problema kupio kucu, auto i sto vec ostalo zeli, radeci upravo ono sto radi u HR i ni mrvicu vise. Znam i sam kakav je kapitalizam to u HR, ali to veze nema s onime sto postoji u US. Covjek koji zeli raditi i uciti, moze se bez problema uzdici gdje god zeli. Zbog toga sam lagano neosjetljiv na ono I am 99%, jer ako hoces, mozes.

Oni koji propadaju su oni koji samo upiru prstom i zale se Ovaj ima ovo i ono, a ja nemam, to nije fer moramo srusiti sistem!

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Inerciji? Država, da pomakne ljude naprijed?!

Imaš glomaznu državu koja se ne usudi dirati ni u šta, a s druge strane potpuno nekonkurentno, neefikasno i nazadno tržište rada, sa 7-8% VSS obrazovanog kadra koji se umjesto u uspješnom a ne posrnulom privatnom sektoru, nalazi na burzi - jer (ga) se  i nije uspjelo ubaciti u državni, a privatnik ga je šutnuo uslijed viška. Posljednji primjer je momak sa dvije diplome od 37g. na Dolcu, bila je vijest u svim dnevnim tiskovinama.

da inerciji

ako pogledamo zadnjih 100 godina vidimo nekoliko vremenskih događaja i šokova koji su utjecali na tok ekonomije u RH

1918 - ulaz u Kraljevinu SHS

1941 - WWII

1945 - SFRJ

1992 - Republika Hrvatska

2013 - Pristup EU

Da se vratimo inerciji, ekonomija svake države ide po inerciji i rast i propast.

ništa se ne događa preko noći - osim pokoje revolucije ili državnog udara

ako uzmemo da je od 1918 do 1992 naša država išla u krivom smjeru, te da je '92 propuštena prilika za ispravak (čitaj lopovluk oko privatizacije i povrata), sljedeća prilika za pozitivni "šok" je pristup u EU iduće godine

ako i tada propustimo priliku, samo Bog zna kada ćemo je dobiti ponovo.

ali da bi iskoristili priliku potreban je poticaj vlade i ministarstava da naprave onaj prvi korak i pokrenu kotač promjena

nažalost država se ponaša i dalje pogrešno i tu imamo problem negativne selekcije

Kako?

pa tako da pametni i sposobni odlaze iz RH, a ostaju nesposobni i neambiciozni - i onda država logićno nazaduje.

kad se promijeni metoda selekcije onda možda dobijemo i šansu za napredak, ne prije ali možda kasnije kad nam budu gospodari švabe, rusi ili francuzi (zato jer smo nesposobni)

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Da nadodam, stalno citam komentare protiv kapitalizma kakav su US prosirile, ali ja vam garantiram da bi se svaki covjek koji redovno pise u ovom topicu (odokativno mjerim inteligenciju i sposobnosti), snasao i u US kroz par godina bez problema kupio kucu, auto i sto vec ostalo zeli, radeci upravo ono sto radi u HR i ni mrvicu vise. Znam i sam kakav je kapitalizam to u HR, ali to veze nema s onime sto postoji u US. Covjek koji zeli raditi i uciti, moze se bez problema uzdici gdje god zeli. Zbog toga sam lagano neosjetljiv na ono I am 99%, jer ako hoces, mozes.

Oni koji propadaju su oni koji samo upiru prstom i zale se Ovaj ima ovo i ono, a ja nemam, to nije fer moramo srusiti sistem!

Eh, u tome i je problem što naši uvjeti nemaju veze s njihovim. A naročito jer ostatak svijeta (uvjetno rečeno) šipu racku, da bi njima moglo biti tako..

p.s. tu za fotkice, da koju kubanku i stari tutač nabaci..

18 godina
tnakir kaže...
i_rambo_plache kaže...

Vraga im je bolje nego Amerima. To oni misle da im je dobro jer neznaju kako moze bit dobro.

Onima koji se lječe na Kubi od Raka, je itekako bolje jer se princip lječenje značajno razlikuje i postotak preživljavanja je znatno veči pa to se zna jel.{#} Usput Ameri ili njihova farmaceutka mafija ne želi nit čuti, za takve metode lječenja kao na Kubi kaj je intresantno jel. Usput Kemoterapija je jedna od največih, totalno kontraproduktivnih bezveznih metoda lječenja ikad to sigurno to je ko da ideš sikirom prozor popravljat i nađaš se najboljem.{#}{#}

F1-IVO kaže...

Jedna prigodna: 

Slavko Stečajko fučkaj ga.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
16 godina
neaktivan
Darky kaže...
pa tako da pametni i sposobni odlaze iz RH, a ostaju nesposobni i neambiciozni - i onda država logićno nazaduje.

kad se promijeni metoda selekcije onda možda dobijemo i šansu za napredak, ne prije ali možda kasnije kad nam budu gospodari švabe, rusi ili francuzi (zato jer smo nesposobni)

Ova teza da pametni idu van a da ostaju ovi ne-pametni baš i ne stoji. To što je netko uspio u biznisu ne govori nošta o čovjeku osim da je uspio u biznisu. Ja sebe smatram pametnim iako nemam 300 diploma. Smatram se ambicioznim iako ne želim postati vlasnik TOP500 kompanije.( govorim primjera radi, "ja" može biti bilo tko)

Dakle čovjek radi u HRV 10 godina i krpa kraj s krajem, i ode u SAD i postane milijarder. Zašto se taj odmah smatra pametnim i sposobnim? Po meni je taj isti čovo bio jednak i prije samo što je eto u SAD-u naišao na bolje (možda i lakše..) uvjete za rad. Kužiš šta mislim reć? Ima primjera gdje amer ode u Japan pa se obogati, ili Bosanac koji se preseli na Tajland. Mislim da kada odeš u inozemstvo postaneš svjestan da ovisiš sam o sebi i da nema državne sise da te hrani. Pa sukladno tome počneš raditi i stvarati i na kraju krajeva i uspjevati. Mišljenja sam da i u Hrv možeš uspjet. Samo da iz svih računica makneš vlast, ministarstva, susjede...

Ne želim reć da je to što si napisao netočno, već samo da je barem (imho) nespretno rečeno.

Ovo sve ima logike. Donekle. Ako truješ državu 100 godina naravno da će ljudi bit zatrovani. Ali i Njemci su bili rušeni i na koljenima. I japanci...U biti neznam ni ja. Nekako mislim da vlast nema baš tolki utjecaj. Mislim da kada bi svi htjeli promjenu (u Hrv) da bi se stvari promjenile bez obzira na vladu. E a obrnuto nebi. Ma neznam..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
Darky kaže...

Ova teza da pametni idu van a da ostaju ovi ne-pametni baš i ne stoji. To što je netko uspio u biznisu ne govori nošta o čovjeku osim da je uspio u biznisu. Ja sebe smatram pametnim iako nemam 300 diploma. Smatram se ambicioznim iako ne želim postati vlasnik TOP500 kompanije.( govorim primjera radi, "ja" može biti bilo tko)

Dakle čovjek radi u HRV 10 godina i krpa kraj s krajem, i ode u SAD i postane milijarder. Zašto se taj odmah smatra pametnim i sposobnim? Po meni je taj isti čovo bio jednak i prije samo što je eto u SAD-u naišao na bolje (možda i lakše..) uvjete za rad. Kužiš šta mislim reć? Ima primjera gdje amer ode u Japan pa se obogati, ili Bosanac koji se preseli na Tajland. Mislim da kada odeš u inozemstvo postaneš svjestan da ovisiš sam o sebi i da nema državne sise da te hrani. Pa sukladno tome počneš raditi i stvarati i na kraju krajeva i uspjevati. Mišljenja sam da i u Hrv možeš uspjet. Samo da iz svih računica makneš vlast, ministarstva, susjede...

Ne želim reć da je to što si napisao netočno, već samo da je barem (imho) nespretno rečeno.

Ovo sve ima logike. Donekle. Ako truješ državu 100 godina naravno da će ljudi bit zatrovani. Ali i Njemci su bili rušeni i na koljenima. I japanci...U biti neznam ni ja. Nekako mislim da vlast nema baš tolki utjecaj. Mislim da kada bi svi htjeli promjenu (u Hrv) da bi se stvari promjenile bez obzira na vladu. E a obrnuto nebi. Ma neznam..

vidi bio sam svjedok previše puta da se sposobne zaobilazi, a uzima nesposobne - koji ne mogu "ugroziti šefa" i to nije negativna selekcija?

po meni

• pametan i sposoban  - onaj koji redovito dolazi na posao, uredno rinta i stvara dobit
  • nesposoban - stalno je na bolovanjima, kolege moraju raditi za njega jer siromak se liječi u birtiji, ima veze sa šefovima i super plaću

generalno klima je kod nas jako loša....

17 godina
odjavljen

Postoji jedna čudna klima, koja je u velikoj mjeri uzrokovana samoobrambenim sustavom, u kojoj se nemilice pljuje po "Zapadu" u korist kojekakvih totalitarnih režima za koje propaganda radi punom parom. S druge strane, za razliku od Hrvatske, ta "zapadna zla" (ponajprije SAD) strancima daju šansu i uvjete kakve ovdje ne sanjaju. Nažalost, s mitovima o neprocjenjivom znanju Hrvata u kombinaciji mitovi o "glupim Amerima" nailaze na plodno tlo u državi u kojoj su jal i ogorčenost građani prvog reda. I nije da nemaju zašto biti, ali nekako požderu sve ostalo. - Ipak, istovremeno, mitovi o tome da će "vani" netko nešto nekome pokloniti, još su gluplji i nerealniji, kao što su glupe ideje da je lako otići vani. Odluke o odlasku vani nisu baš lake, a tko je vani živio i par mjeseci, zna koliko "nisi doma". O tome da čovjek nije otok i da odluke najčešće ne utječu samo na pojedinca, ne treba lamentirati.

14 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Kazu da slika vrijedi vise od 1000 rijeci... evo par slika od ovogodisnjeg i proslogodisnjeg tripa. Pritom imajte na umu da sam se trudio uslikati nesto sto izgleda lijepo i autenticno, i da su nas vodili po turistickim dijelovima Havane, glavnog grada. Pokusavam zamisliti kako izgledaju ne-turisticki dijelovi i ne uspijeva mi.

Zbog usporedbe: prvih pet slika je Havana. Drugih pet slika je Varadero, resort u kojem legalno smiju boraviti samo stranci.

Što fali tim slikama? Brat bratu,izgleda 20 puta bolje od moje ulice (koja još nema asfalta iako je centar Siska udaljen svega par stotina metara).

SK crew
18 godina
protjeran

Ova teza da pametni idu van a da ostaju ovi ne-pametni baš i ne stoji.

Stoji, ne samo u hrvatskom slučaju nego i hrpu drugih primjera iz ostalih zemalja u razvoju i "tranziciji". Ne mislim pri tom da radi toga u Hrvatskoj ostaju budale, nego da oni koji imaju pameti odnosno potencijalne sposobnosti za napredak u nekom polju teško mogu 

napredovati u zemlji koja ne razvija pozitivno okružje za razvoj pojedinca, recimo izdašnije financiranje obrazovnih institucija, istraživanje i razvoj, porezne olakšice, neki poticaji za inovacije, jer samo pamet može izvući zemlju iz krize. SAD koliko je god u krizi, njihove elite nisu toliko glupe, pa i dalje od svih razvijenih država najviše ulažu u znanost i kupuju strane stručnjake koji stvaraju nove tehnologije a time i nove vrijednosti.

U ostalim slučajevima se radi o negativnoj selekciji u politici i državnim poduzećima (zadnji primjer, slučaj Ferenčak) radi kojeg se Hrvatska nalazi ovdje gdje je sada.

Ljudi gravitiraju prema zemljama koje omogućavaju pojedincu mogućnost napretka, ono što se u njihovim matičnim državama slabo potiče, obično su to zemlje s visokim stupnjem korupcije, nepotizma itd. u koje nažalost spada i Hrvatska.

Varioc u Australiji zaradi za dva auta i kuću (tako nekako), dok je kod nas osuđen na volontiranje na par mjeseci bez plaće ili nisku plaću, jer se ne cijeni rad nego mogućnost muljanja i prodavanja magle.

Mislim da kada odeš u inozemstvo postaneš svjestan da ovisiš sam o sebi i da nema državne sise da te hrani.

Ako nekoga državna sisa hrani i to žestoko, onda su to političari i menadžeri u javnim poduzećima, pogotovo u Hrvatskoj.

Nekako mislim da vlast nema baš tolki utjecaj.

Ali si mišljenja: "da i u Hrv možeš uspjet. Samo da iz svih računica makneš vlast, ministarstva, susjede..."

Ima i nema. Vlast stvara zakone, ekonomsku politiku bilo loše ili dobro.Ostalo je na narodu koliko će trpjeti negativne pojave i želi li promjene, treba pričekati na probijanje "psihološke granice" iznad koje ljudi počinju pucati po šavovima, možda se onda dogodi kakva promjena.

Mislim da kada bi svi htjeli promjenu (u Hrv) da bi se stvari promjenile bez obzira na vladu.

Kada bi došlo do toga, onda bi nužno i sadašnja Vlada završila u ropotarnici povijesti uključujući i one uhljebljivaće koji 20 godina gnjile u saborskim foteljama i čekaju povlaštenu saborsku mirovinu.

samo što je eto u SAD-u naišao na bolje (možda i lakše..) uvjete za rad.

Ne, SAD je omogućio pojedincu mogućnost za napredovanje i osobno usavršavanje, suprotno od onoga što se u Hrvatskoj u ovih 20-ak godina samostalnosti radi.

Hrvati u inozemstvu postaju uspješni članovi tamošnjih zajednica u SAD-u, Kanadi, Europi, Australiji, Južnoj Americi (Argentina, Čile, Urugvaj itd.) a nikako se u Hrvatskoj ne može ponoviti sličan uspjeh osim za kriminalce i članove političkih elita.

Ali i Njemci su bili rušeni i na koljenima. I japanci...U biti neznam ni ja

Bila je i Hrvatska srušena i na koljenima nakon 2.svj. rata ali su naši djedovi i bake sa puno manje znanja (većinski ruralno stanovništvo) od nas izgradili tvornice i industriju u 20-ak i nešto godina, da bi je 90-ih ekonomski stručnjaci poput, Škegre i ostalih, promjenom ekonomske paradigme usput govoreći da nema druge alternative, uspjeli gotovo do kraja uništiti za nepunih 20-ak godina. Tu priču dalje nastavlja Slinić i ekipa da bi ironija bila još veća, navodni socijaldemokrati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 23:18 (the_tux).
18 godina
Tonči kaže...

Postoji jedna čudna klima, koja je u velikoj mjeri uzrokovana samoobrambenim sustavom, u kojoj se nemilice pljuje po "Zapadu" u korist kojekakvih totalitarnih režima za koje propaganda radi punom parom. S druge strane, za razliku od Hrvatske, ta "zapadna zla" (ponajprije SAD) strancima daju šansu i uvjete kakve ovdje ne sanjaju. Nažalost, s mitovima o neprocjenjivom znanju Hrvata u kombinaciji mitovi o "glupim Amerima" nailaze na plodno tlo u državi u kojoj su jal i ogorčenost građani prvog reda. I nije da nemaju zašto biti, ali nekako požderu sve ostalo. - Ipak, istovremeno, mitovi o tome da će "vani" netko nešto nekome pokloniti, još su gluplji i nerealniji, kao što su glupe ideje da je lako otići vani. Odluke o odlasku vani nisu baš lake, a tko je vani živio i par mjeseci, zna koliko "nisi doma". O tome da čovjek nije otok i da odluke najčešće ne utječu samo na pojedinca, ne treba lamentirati.

Promašio si ceo fudbal. 

Mi smo na tom famoznom "Zapadu", odnosno pripadamo zapadnom civilizacijskom krugu i evropskom kapitalizmu i, bejzikli, nije nam dobro. Kad "pljujemo po Zapadu" sigurno ne pljujemo po pravu glasa za sve; Francuskoj revoluciji i ideji građanske države; ustavotvornim skupštinama i ostalim idejama zapada koje smo prihvatili kao svoje vrijednosti i koje nam se sviđaju.

Koliko ja vidim, "pljuvanje po Zapadu" se odnosi na sve one stvari koje vidim u zemljama istog civilizacijskog kruga kojem pripadamo ili mu težimo, a koje su devijacija od ideala. Umjesto demokracije (slobode, jednakosti, bratstva) vidimo plutokraciju, nejednakost, raslojavanje, ekonomsku i političku neslobodu. Pljujemo po svim onim stvarima po kojima su pljuvali Evropljani slobodnog uma prije 300, 200 i 100 godina i iz istih razloga. 

Drugo, ne znam za koje totalitarne režime "propaganda radi punom parom" u našem društvu. Ovo je totalni nonsens. Ako išta, ti si tu tipičan kontrapropagandista koji je totalno prihvatio mainstream terminologiju (režimi, totalitarni) koja ionako apsolutno prevladava u javnom razgovoru kada se govori o Kubi, Iranu, Siriji, a prije Libiji, Iraku i Afganistanu itd. Dakle, ako postoji propaganda, radi punom parom na ispiranju mozgova kontra "totalitarnih režima", kao što vidimo po tvom postu.

Naravno, mene se totalno yebe za "totalitarne režime" u kojima žive deseci i stotina milijuna ljudi koji se moraju sami odlučiti valjaju li im njihovi "totalitarni režimi" ili ne. Posve mi je neshvatljivo zašto se ti imaš pjeniti zbog nekog navodnog totalitarnog režima iza sedam mora i sedam gora kojega nikada nisi posjetio, nisi mu bio žrtva, niti osobno poznaš ikoga tko je od tog režima nayebao. 

Naravno, nitko ne govori u korist "totalitarnih režima", nego protiv mješanja tobožnjih demokracija u poslove drugih zemalja koje nam ne prijete, bile one u medijima opisani kao "totalitarni režimi" ili ne. 

BTW - to što "Zapadna zla" nude veliku šansu dođošima ne govori ništa o pravedi i ispravnosti politika koje vode te zemlje u što spadaju nepravedni i neobjavljeni ratovi protiv drugih zemalja, a na osnovu čega te zemlje i imaju "velike šanse". 

Ako ti odgovara dobiti "veliku šansu" o kojoj ovdje ne možeš sanjati, a savjest ti nije problem, slobodno uhvati tu šansu, ali ne znam čemo onda taj drobež o "totalitarnim režimima". Očito se ne radi o idealima nego korisnosti koju uzimaš kao mjerilo kvalitete društva, što je tvoje pravo, ali onda je nedoslijedno i nelogično zamjerati "totalitarnim režimima" tobože nepravdu, a zapravo samo siromaštvo. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.2.2012 23:23 (Drago).
18 godina
Pranja kaže...

Što fali tim slikama? Brat bratu,izgleda 20 puta bolje od moje ulice (koja još nema asfalta iako je centar Siska udaljen svega par stotina metara).

Pa to je samo ljetovalište za strance, Kubanci žive u velikom siromaštvu, za što, doduše, najveći dio krivice nije na njima, već na američkim ekonomskim sankcijama koje traju od pobjede Castra. 

This space for rent!
14 godina
odjavljen
Drago kaže...

Pa to je samo ljetovalište za strance, Kubanci žive u velikom siromaštvu, za što, doduše, najveći dio krivice nije na njima, već na američkim ekonomskim sankcijama koje traju od pobjede Castra. 

Zar nije rekao da su prvih par slika naselje gdje žive Kubanci,a ove zadnje da su ljetovalište?

SK crew
18 godina

Ja gledao samo ovo ljetovalište... moj bed.

This space for rent!
14 godina
odjavljen
Drago kaže...

Ja gledao samo ovo ljetovalište... moj bed.

Nije problem-svima se dogodi.

SK crew
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

..

Da, ni meni nije jasno na koju foru se u 'zapadu' koji kreira vijesti - rade vijesti u korist totalitarnih režima? Ja bih rekao upravo suprotno, ali opet ću ispasti sklon teorijama zavjere :o)..

17 godina
odjavljen
Drago kaže...
Tonči kaže...

Promašio si ceo fudbal. 

Mi smo na tom famoznom "Zapadu", odnosno pripadamo zapadnom civilizacijskom krugu i evropskom kapitalizmu i, bejzikli, nije nam dobro. Kad "pljujemo po Zapadu" sigurno ne pljujemo po pravu glasa za sve; Francuskoj revoluciji i ideji građanske države; ustavotvornim skupštinama i ostalim idejama zapada koje smo prihvatili kao svoje vrijednosti i koje nam se sviđaju.

Koliko ja vidim, "pljuvanje po Zapadu" se odnosi na sve one stvari koje vidim u zemljama istog civilizacijskog kruga kojem pripadamo ili mu težimo, a koje su devijacija od ideala. Umjesto demokracije (slobode, jednakosti, bratstva) vidimo plutokraciju, nejednakost, raslojavanje, ekonomsku i političku neslobodu. Pljujemo po svim onim stvarima po kojima su pljuvali Evropljani slobodnog uma prije 300, 200 i 100 godina i iz istih razloga. 

Drugo, ne znam za koje totalitarne režime "propaganda radi punom parom" u našem društvu. Ovo je totalni nonsens. Ako išta, ti si tu tipičan kontrapropagandista koji je totalno prihvatio mainstream terminologiju (režimi, totalitarni) koja ionako apsolutno prevladava u javnom razgovoru kada se govori o Kubi, Iranu, Siriji, a prije Libiji, Iraku i Afganistanu itd. Dakle, ako postoji propaganda, radi punom parom na ispiranju mozgova kontra "totalitarnih režima", kao što vidimo po tvom postu.

Naravno, mene se totalno yebe za "totalitarne režime" u kojima žive deseci i stotina milijuna ljudi koji se moraju sami odlučiti valjaju li im njihovi "totalitarni režimi" ili ne. Posve mi je neshvatljivo zašto se ti imaš pjeniti zbog nekog navodnog totalitarnog režima iza sedam mora i sedam gora kojega nikada nisi posjetio, nisi mu bio žrtva, niti osobno poznaš ikoga tko je od tog režima nayebao. 

Naravno, nitko ne govori u korist "totalitarnih režima", nego protiv mješanja tobožnjih demokracija u poslove drugih zemalja koje nam ne prijete, bile one u medijima opisani kao "totalitarni režimi" ili ne. 

BTW - to što "Zapadna zla" nude veliku šansu dođošima ne govori ništa o pravedi i ispravnosti politika koje vode te zemlje u što spadaju nepravedni i neobjavljeni ratovi protiv drugih zemalja, a na osnovu čega te zemlje i imaju "velike šanse". 

Ako ti odgovara dobiti "veliku šansu" o kojoj ovdje ne možeš sanjati, a savjest ti nije problem, slobodno uhvati tu šansu, ali ne znam čemo onda taj drobež o "totalitarnim režimima". Očito se ne radi o idealima nego korisnosti koju uzimaš kao mjerilo kvalitete društva, što je tvoje pravo, ali onda je nedoslijedno i nelogično zamjerati "totalitarnim režimima" tobože nepravdu, a zapravo samo siromaštvo. 

Zato što ja ni ne govorim o konkretnim režimima, niti u korist Zapada o kojem ti govoriš (niti u kontekstu te priče). Govorim o simbolima kakve zdravo za gotovo i crno - bijelo uzimaju oni koji u potpunosti prihvate propagandni proizvod, s bilo koje strane, a tu su s ovdašnjih prostora mlađi skloniji kenjati po onome u čemu se trenutno nalaze (kapitalizmu), kao što je u starijoj generaciji prikladno kenjati po onome sustavu, socijalizmu, kojeg smo ranije bili dio.

Za moj komentar nije uopće upitna sva negativnost kolonijalnih sila i njihove politike nasilnog uzimanja svega i svačega, niti je upitna negativnost režima poput sjevernokorejskog, u kojem je obrazovanje uz informaciju nepostojeći pojam. Južnokorejci će rado komentirati braću sa sjevera, kao prebjege koji su najblaže rečeno, nepismeni baš zbog toga. I sad, možeš se zgražati nad time što njih i zašto njih uopće boli neka stvar za ove sa sjevera, a možeš to prihvatiti na nekoj razini razumijevanja i barem platonske solidarnosti.

Ja čak ni ne govorim da se ne pljuje po onome po čemu pljuvati treba (orvelovskom nadzoru, preventivnim ratovima i otimačini silom), ali generalizacija je gadna stvar, a toliko pristupačna i jednostavna, dok su stereotipi o nadmoćnosti neke nacije samo bljezgarija koja se lako s time povezuje. Prečesto slušamo o nadmoći naših studenata, znanstvenika i općenito "zemlji znanja", dok je svakome tko posjeti fakultet barem na semestar, sasvim jasno da to baš i nije tako. U našu se znanost ne ulaže gotovo ništa, projekata znanstvenog tipa nema ni za lijek, znanošću se bave tek rijetki doktori, a mnogi kad postanu profesori na fakultetima, uhvate mahovinu.

Naša država nije u ničemu dobra, a kamoli idealna, pogotovo ne u "znanju".

Sve to je opet isprepleteno s realnim sektorom, koji država guši, davi, lomi, utapa i pokušava zgaziti svim sredstvima. Nepostojeća industrija tako ne može niti ima interesa ulagati u sebe, a kamoli u znanost. Siva i crna ekonomija se razvijaju, sposobni i voljni odlaze, a oni koji ne odu se dave s nadom da će biti bolje.

Što se siromaštva tiče, mislim da si previše banalizirao moj osvrt u tom kontekstu. Ja kritiziram izjavu da "je Kubancima svima super" i "puno bolje", jer čujem priče o tome kako se živi. Životni standard ipak nešto vrijedi i nešto znači, kao i okruženje koje pruža priliku. Nije rješenje reći "otiđi ako ti se ne sviđa", već je puno bolje barem laprdati o tome kako da bude bolje i o tome kako ne valja, jer onda barem imaš šanse da netko to uoči i reagira.

Osoba A će otići u Norvešku kao VSS i ugodno živjeti od svog rada, osoba B će otići u New York kao NKV, crnčiti, ali ne samo živjeti tamo od toga, već i doma doći sa solidnom ušteđevinom od opranih čaša - doslovno, nije film. Osoba A i osoba B u Hrvatskoj nemaju posla, a nisu ni nezaposlene, jer im je slučajno uletio honorar od 1500kn, tek 30% iznosa mjesečne stanarine, ako imaju sreću pa u 37. godini ne žive s mamom, tatom, dvoje braće, dvama sestrama, djedom i bakom u bakinom stanu koji je dobila kao radnica Jugoplastike još 1973.

Zašto je preferencija u definiciji "Zapada" najgori oblik poput SAD-a? A što je s onim Zapadom koji pruža prilike, šanse i zdravu sredinu, a ne parkira ti 5. flotu u bazen? - Ima ih. Švedska? Finska? Danska? Norveška? - Njemačku ću preskočiti, jer bismo u tom slučaju mogli raspravljati o nasilju njemačke ekonomije i financijskom ropstvu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 0:23 (Tonči).
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Zapravo, to mi je najzalosnija stvar od svega, i bas sam razmisljao o tom paradoksu - postoji tako predivan raj tamo, a vecina Kubanaca ga nece vidjeti za zivota!

Jer je taj raj rezerviran za neku desetu ekipu koja (nevjerojatno, ali istinito) ne zna cijeniti ono sto imaju, nemaju pojma o tome kako i zasto ti resorti postoje niti kako zive ljudi koji u njima rade, ne bi znali tko su Castro i Che Guevara niti da im zivot ovisi o tome.

Sjecam se da davno, dok sam u Puli sezonski radio, iz druge perspektive me mucila slicna "nepravda", a to je cinjenica da ni ja ni vecina mojih prijatelja ne mozemo uz posten rad zaraditi dovoljno novaca da uzivamo u jednom od tih vrhunskih hotela kao svi ti Nijemci, Talijani, Norvezani i ostali koji ih posjecuju i trose bez problema. Jasno mi je da su ti hoteli izgradjeni u drugacijem cijenovnom rangu, ali nekako mi je prejadno da neki deseti stranac useta u drugu zemlju i sad je on 'gazda' jer je imao srecu da ga mama rodi u zemlji cija valuta vrijedi vise...

Valjda zbog toga jer sam vidio tu sliku s obje strane, topim novac na kubi ko da sam u monte carlu - nekako mi balansira onaj maksimalno bezvezan feeling koji dobijem kad vidim ljude skoro duplo starije od mene kako me zele posluziti u hotelu jer im treba ta napojnica...

His final scene he acted out, and all those years are gone somehow... the crowd applauds; the curtain falls...
18 godina
Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Zapravo, to mi je najzalosnija stvar od svega, i bas sam razmisljao o tom paradoksu - postoji tako predivan raj tamo, a vecina Kubanaca ga nece vidjeti za zivota!

... 

... ali ista recenica vrijedi i za vecinu ostatka svijeta. za prosjecnog covjeka vecina stvari je nedostupna.

Deus ex machina kaže...

U svakom slucaju, __DEFINITIVNO__ im nije bolje nego Amerima.

http://danas.net.hr/svijet/page/2012/02/17/0253006.html

zapravo.. bilo bi najbolje rijesiti se svih tih "nesposobnih", onako, sistematski. kao adolf, zar ne? samo su uteg.

jedino sto se to kosi sa izjavom da je za dobro funkcioniranje ekonomije potrebna dostatna zaliha nezaposlenih.

gore si spominjao paradoks.. danasnje drustvo (kapitalisticko) ih je prepuno.

puno je paradoksa a bazira se na antagonizmima i to na vise razina. od nacionalnih i vjerskih do individualnih i polu-kolektivnih (korporacijskih).

kao sto je drago gore komentirao.. ocjenjivanje drustva preko osobne korisnosti bas i nije naj-naj ideja.

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
17 godina
odjavljen

Članak je u najmanju ruku bezvezan; želiš reći da tko god ne smatra da su uvjeti jednaki i da je posve nemoguće bilo što, bilo gdje napraviti, spada u onaj dio arogantne i bogate skupine koja s prijezirom gleda na siromašne? - To je pogrešno.

Među onim prosvjednicima (99%) nećeš naći istinski siromašne, dakle dobar dio crnačke populacije, skitnice, one koji nisu imali nikakvu priliku, nego su to dobrim dijelom "studenti" koji, samom činjenicom da su na studiju u zemlji koja je "ogrezla u kapitalizmu", pobijaju teoriju o općem siromaštvu. Znaš li koliko košta studiranje u SAD-u i na najjeftinijim fakultetima? - Stvarni siromašni su oni, koji su "zapeli" u sloju koji ni ne može dalje, sloju koji nema priliku za edukaciju, zdravstveno i sl.

Reći da je svatko tko nije siromašan, automatski ljigav toliko da mu se "gade siromašni", je glupo. U "srednjem sloju" i među bogatima ima više empatije, nego se želi prikazati.

18 godina

Ovo je jako dobar članak, nisam ga prije vidio.

Guardian inače ima katkada vrhunske tekstove na ovu temu i dobro su uočili problem današnje euro-ljevice ("ljevice") kojoj je fašizam pred vratima, a ova se strašno trudi biti "tržišna" i distancirati se od Marxa, da joj ne bi tko što zamjerio. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 10:35 (Drago).
16 godina
neaktivan

"Lijen si, potrudi se više" je i tipična hrvatska priča. "Uvijek možeš ovce čuvati" i slično, pa čuvaj ih ti sa VSS-om u 250km udaljenoj vukojeb*ni na rubu civilizacije mamu ti..

EDIT: Ponosan sam na našu policiju zbog ovog uhićenja.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 10:44 (thedream).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice