Po mom misljenju je nebitno da li drzava nesto izvozi ili ne ... HR jednostavno nema sirovina za izvoz i nema razvijenu ni automobilsku industriju ni IT industriji niti ista ali zato finansijsko stanje,pismenost,razvijenost nisko gradnje su na zavidnom nivou kakvog nemaju vecina evropskih zemalja i po meni je to glavni faktor.
Ima sirovina mali miljon, ima i pametnih ljudi mali miljon... po meni ima apsolutno sve potrebne resurse da postane najrazvijenija zemlja na svijetu u roku od 10 godina. Nema potrebe za auto industrijama i naftom. to su prljave i neisplative industrije. Mi niti nemamo tržište, ni radnike, ni resurse za tako nešto. Pa ni IT (u smislu proizvodnje hardvera) nije neznam kako isplativ. To sve što navodiš kao primjer jedan Kinez može proizvest za bagatelu. Da smo pametni samo s vodom bi mogli puniti proračun sa desetak milijardi kuna godišnje.
Ljudi se moraju pomaknuti iz stanja melankolije. Ako nejde s kravama, pa prodaj krave, otvori farmu ličia, papaje, otvori farmu divokoza..Ne razumijem što to magično ima u pšenici, krumpiru, kravama.. da moraš ko sljepac proizvoditi samo to.
Pa tržište ludi za goji bobicama (Lycium barbarum). Zapali fakin pšenicu i posadi ta grmlja goji bobica. 1 litra soka u dm-u košta 300 kuna. A koriste se i u čajevima, likerima, vinima, jogurtima.
Svi nešto čekaju da im država sredi. Pred par mjeseci sam za potrebe jednog teksta na forumu čitao o ljudima koji su uložili sav novac (i vrijeme) u neku ludu ideju. Tipa bračni par koji je prodao stan u zagrebu i krenuo uzgajat koze, ima taj lik koji uzgaja goji bobice (u sloveniji mislim) ... I našao sam desetak primjera (samo) ali su zato svi uspjeli u svom naumu.
Ako sjediš u stanu, nemaš love.. pa odi živjet u Kolan (na Pagu) i čuvaj ovce. Dobit ćeš bar soma eura mjesečno. Imaš nekoliko farmi po Istri koje nude hranu i smještaj, još ti i plate neku plaću od par soma kuna. A nemoraš se ubijat neznam kako od posla.
Evo baš gledam sada da Hakom ima otvoreni javni natječaj u kojem dijeli ukupno 100 miljona kuna?. Samo treba ispuniti formular i napisat nekakvu ideju za aplikaciju koju bi koristili stanovnici brdskih i otočnih dijelova HRV a da koristi broadband internet. Svrha je širenje broadband interneta na ta područja HRV. DO 29.2.2012.
Citat:
Javni poziv za dostavu prijedloga softverskih aplikacija i usluga koje potpomažu brži razvoj područja od posebne državne skrbi, brdsko-planinska područja i otoke.
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije obavještava sve zainteresirane da je raspisala javni poziv za dostavu projektnih prijedloga/ideje za razvoj softverskih aplikacija i usluga za poticanje i ujednačavanje razvoja širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. Cilj javnog poziva je prikupiti ideje za softverske aplikacije i usluge koje potpomažu razvoj gospodarstva i kvalitetu života na spomenutim područjima tj. potpomažu razvoj poljoprivrede, turizma, zdravstva, školstva itd.

Usput Ameri ili njihova farmaceutka mafija ne želi nit čuti, za takve metode lječenja kao na Kubi kaj je intresantno jel. Usput Kemoterapija je jedna od največih, totalno kontraproduktivnih bezveznih metoda lječenja ikad to sigurno to je ko da ideš sikirom prozor popravljat i nađaš se najboljem.