Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.276.280
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...

Udarimo po raji:

http://www.24sata.hr/politika/zele-dici-pdv-na-25-posto-kao-u-najbogatijim-zemljama-eu-246948

Sta se vec nije pokazalo da sa porastom PDV-a pusi gospodarstvo? Dakle, manji promet u gospodarstvu => manje prihoda => manje prikupljenog poreza? Dalje, zbog pada kupovne moci stanovnistva pada promet, firme idu u stecaj i eto nas u spirali koja vodi dnu.

Neznam za vas, ali ja selim u Australiju. Puna mi je kapa vise ovih pohlepnih, nesposobnih gadova.

Kad je Milanović govorio da će trebati donijeti nepopularne mjere, nisam mislio da će biti nepopularne zato što će biti glupe... No izgleda da pravila zdravog razuma ne vrijede u hrvatskoj politici. Mislim da bi se ovog apsurda posramio i Camus osobno.

~~~ North Korea - best Korea ~~~
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 11:33 (i_rambo_plache).
14 godina
odjavljen

Samo da se nešto pokrene, porezi/rezovi/smanjenja... {#}

16 godina
woodgamesfx kaže...

Bljuje mi se od FUCKING psiholoških granica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!    i pun mi ih je više KUR*C !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sam termin "psihološka granica" iritantan je i treba objesit' idiota koji je to uveo u medijski "rječnik".

Svima je pun ku*ac svega...poreza, manjka para, svega, ali nije to nekakva posebna grana znanosti koju normalan čovjek ne može shvatiti...vrlo jednostavno to primijeniš na obiteljski model, uz jednu prednost: država lakše može izvući više od "plaće"

Dakle..nemaš para, imaš kredite, plaća stagnira, a čak i pada, jer tvrtka ne posluje dobro... možeš:

a) vaditi se na novi kredit, ali gusto je, jer ne možeš vraćati...odnosno nećeš moći

b) zaraditi malo sa strane (državi je ovo PDV, skupa sa ostalim porezima i "trošarinama")

Prvo vodi u propast, drugo kupuje vrijeme.

Iluzorno je očekivati rezanja i smanjenje proračuna kao rješenje na sve, jer nedostaje novca.

Iluzorno je pričati o smanjenju poreza na poslovanje tvrtki, jer za to moraš gubit novac, jer da bi tvrtkama dao zamah, kako bi se generirale nove količine novca, treba vremena, a para i dalje nema.

17 godina
eevek kaže...
..

Iluzorno je očekivati rezanja i smanjenje proračuna kao rješenje na sve, jer nedostaje novca.

..

-nije iluzorno, jer je proračun napuhivan bez ikakve kontrole, samo se grabi... Novca ima dovoljno problem je kad ga država (nepotrebno) uzme, uništi-pokrade, loše investira itd. i uz to još generira dugovanje-lančano jer ne podmiruje na vrijeme obaveze. Reko bi da je to u interesu banaka, ali to bi spadalo pod teoriju..

edit: evo i jednostavnog, legalnog načina kako izbjeći PDV (pic), drugi način je uplata s naznakom 'donacija'. (bogati znaju čemu služi novac kako ne platiti poreze).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 11:53 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

-nije iluzorno, jer je proračun napuhivan bez ikakve kontrole, samo se grabi... Novca ima dovoljno problem je kad ga država (nepotrebno) uzme, uništi-pokrade, loše investira itd. i uz to još generira dugovanje-lančano jer ne podmiruje na vrijeme obaveze. Reko bi da je to u interesu banaka, ali to bi spadalo pod teoriju..

E tu je problemčić, frende...novca je bilo dovoljno, a sada možemo mi pjevati koliko želimo o lošem korištenju istoga.

Na naplatu uredno stižu silne milijardice kunića kamata i raznih kratkoročnih i dugoročnih obveza.

U isto vrijeme tvrtke idu u ku*ac pa tako samo brodogradiišta uspiju generirati gubitnke od preko milijardu kuna..fascinantno je da autocesta Ri-ZG uspije napraviti preko 300 milijuna kuna gubitka.

Proračun je u minusu već u startu i nema tog čudotvorca koji će to riješiti bez nameta...show tek počinje, pripremite kokice {#}

18 godina
tnakir kaže...

Udarimo po raji:

http://www.24sata.hr/politika/zele-dici-pdv-na-25-posto-kao-u-najbogatijim-zemljama-eu-246948

Sta se vec nije pokazalo da sa porastom PDV-a pusi gospodarstvo? Dakle, manji promet u gospodarstvu => manje prihoda => manje prikupljenog poreza? Dalje, zbog pada kupovne moci stanovnistva pada promet, firme idu u stecaj i eto nas u spirali koja vodi dnu.

Neznam za vas, ali ja selim u Australiju. Puna mi je kapa vise ovih pohlepnih, nesposobnih gadova.

Tako je, SDP je govorio jos kada je HDZ povisivao stopu poreza kako to nije dobro rijesenje te kako treba smanjiti stopu poreza kako bi se potaknula potrosnja i proizvodnja.

Ne svida mi se kako je krenula nova vlast...

Ali jos ni nisu krenuli, pa jos necu nista komentirati previse....

- Psiho246
17 godina
eevek kaže...
..

...novca je bilo dovoljno, ..

-bilo, ima, i bit će ga (uvijek) dovoljno. Problem je u rasporedu, rasipanju i klasičnom nabijanju računa (krađi) osnovna formula za javne radove je cijena x2-x3.. jedan X ide konkretnom izvođaču, dok se ostalo malo podjeli među foteljama, pa ceste ili pituranje tunela iznose koliko treba, ne koliko to stvarno košta. Nije problem koliko novca je nakrao Sanader, nego tisuću malih sanaderića, svaki barem po jedan milijunćić uz još toliko napravljene štete.. kao kad klinac u berbi jabuka polomi grane... Podravka je jedan od dobrih primjera, nepovoljni ugovori kao Arena je drugi primjer, Horvatinćić je pak primjer kako netko može dobiti dozvole, dok istovremeno netko drugi nemože itd. itd..

-previše štakora koji vuku, pa tako i prazni VT silosi nisu čudo. Ali pogledaj vozni park, pogledaj genšere puhove humvije... i to sve od plaćice kao primjer Maminjo=sa 6-na-10.000kn? Milinović i kredit za kuću, kao i svaki drugi političar, od plaće? Ne nego od 'nemjerljivih prihoda', kao mana s neba. Naravno u slučaju kad si dovoljno blizu državnih jasala. Tako i bolnice-CT, liste i čekanja, dok je CT ugašen, ali privatno ... i to opet iz javnog zdravstva.... Nema novca? Ima ga. Problem je što ga ima više Grubi-Bubi, nego kerumova blagajnica... raspodjela. ZG-Holding, zlatni puš-buton, cijena 5m kn, pa ovo ljeto kriza-srezani troškovi u realne okvire, rekonstrukcija slavonske 7.2m kn. = mjerilo/usporedba?? ... Jednako kao ono pituranje, za koje još tužbom i odlukom ustavnog suda krivac dobija odštetu i radno mjesto. ..

Sve je kod nas moguće, novca ima. Problem je samo tko ga drži i kome ga daje (Rohy-Cvjećaru i bankarima, BjeloglaviSup crkvenjacima i građevincima za kredite-reprogram.. itd. itd. itd.. -itd.)

poračun... tko tu pronađe dva podatka za usporedbu stvarno je sherlock... (svaki izvještaj je priča za sebe, metodologija i sl.).

18 godina
Psiho246 kaže...

Tako je, SDP je govorio jos kada je HDZ povisivao stopu poreza kako to nije dobro rijesenje te kako treba smanjiti stopu poreza kako bi se potaknula potrosnja i proizvodnja.

Ivek je u pravu da ti PDV od 22, 23 ili 25% ne predstavlja veliku razliku. Međutim, drugi dio - skidanje nameta  s proizvodnje je jako bitno. Ako i tu nastave u istom stilu, onda smo u spirali smrti.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 12:19 (Drago).
16 godina
neaktivan
seneka kaže...

zbog njega i njegovog ekstremno iritantnog pubertetskog glasa sam prestao gledati sportske prijenose koje on komentira,a sad vidim da je kompletni idiot

Zato su ga i stavili na mjesto glavnog urednika da ne komentira više {#}

Slažem se s @ihush da novca ima dovoljno. Mora ga bit dovoljno. Problem je u trošenju. Strategiji.

Ja neznam ni za jednu razvojnu strategiju, tj nisam čuo da je itko predložio kakvu strategiju. Tipa ako pšenica košta 1kn/kg, a u mađarskoj 0.60kn/kg pa ajmo NE proizvoditi pšenicu, proizvodimo hmelj. Ili bademe. Al onda nemojmo poticat proizvodnju pšenice ako će naše pekare kupovat mađarsku pšenicu. Kao da je sveto pismo napraviti projekciju tržišta unaprijed godinu dvije i proizvodnju prilagoditi tržišnim potrebama.

Imamo 2 koncepta el. auta. I umjesto da uložimo milijardu u taj program, (dakle osigurati infrastrukturu itd) tako da proizvodnja odmah uzme zamaha, i s time privuće druge industrije mi dajemo milijarde u brodogradilišta koja su rupa bez dna. Pokušavamo s tim brodogradilištima već 20 godina i nejde, reci amen i bok. (osim Uljanika i još tu i tamo kojeg) Pa ako limar i varioc može variti u brodogradilištu brodove onda može variti i u Dokingu automobile. Prenamjeni ta brodogradilišta u marine ili nešto što tržište traži, jbg plakat ćemo za brodogradilištem mjesec dva, al ajmo bilo što drugo raditi, makar probali pa failali. @ eevek: najveći gubitci u brodogradilištima (prema Končaru čak 50%) se odnose na valutne gubitke. Kada kupe materijal u dolarima pa prodaju brod u eurima i obrnuto.

Slažem se da nemože postojati strategija da sve industrije profitiraju, ali bože moj, tržište je takvo kakvo je. Mišljenja sam da postoje proizvodne industrije koje imaju enormni potencijal ali su zagušene državom koja spašava što je već odavno propalo i nema sluha za nove investicije.

Također mislim da bi se država trebala odreći svih nameta na plaće (dakle na dohotke iz nesamostalnih [i samostalnih] djelatnosti i mirovina) ispod 4000 kn neto. Izuzev zdravstvenog i mirovinskog koje bi se smanjilo. Također bi se to odnosilo na proizvodnu industriju koja bi bila pod nekakvim programom države. Dakle da se ne dogodi da netko pokrene proizvodnju mlijeka, na to dobije porezne olakšice ili državne poticaje, a kvota izlazi iz onih 750 tisuća hektolitara zadane kvote od strane EU (bar dok se ne maknu te kvote). Mislim da industriji treba poticaj sa strane infrastruktura i sređenih državnih institucija i zakona, ne toliko sa skidanja nameta ili poreza.

Ako se porezi budu povećavali samo u svrhu punjenja proračuna, a bez razvojno strategijske komponente, onda će ljudi sve manje i manje trošiti, industrija sve manje proizvoditi i to je domino efekt. Nekako mislim da bi se tim stimulansima (dakle micanja nameta itd) potrošnja povećala, sa time i proizvodnja, što bi na kraju i napunilo proračun jer otvara prostor novim proizvodnjama.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
Drago kaže...
..

Ivek je u pravu da ti PDV od 22, 23 ili 25% ne predstavlja veliku razliku. Međtuim, drugi dio - skidanje namte  s proizvodnje je jako bitno. Ako i tu nastave u istom stilu, onda smo u spirali smrti.

-točno, međutim... matematika-fizika i logika, nam govore, ako s jedne strane uzmem više, s drugje jednako toliko manje, na kraju je opet isti iznos, iz šupljeg u prazno.. a njima treba lova, treba im i za namirenje foteljaških ambicija, obnovu voznog parka, promjenu pločica na uredima kao i tepiha, namještaja..

PDV je 'transparentan' način prikupljanja novca, redovni porezi (za koje svaki privatnik kuka..) su zapravo teško mjerljivi, kolik oće neki kafić prijaviti prometa vs stvarni promet? Veće firme veća cifra ali ista formula, tko provjerava Konzumove prihode i naplatu poreza? Tko provjerava naplatu poreza iz svih firmi u stećaju koje godinama nisu uplaćivale doprinose.. .-to je odgovor zašto je PDV 'poželjniji' za punjenje državne blagajne, jer bi s druge strane za oporezivanje realnih prihoda bilo potrebno i utvrditi prihode, npr banaka, todorića, ... i svih koji voze genšera s plaćicom manjom od 30k kn. Bandićev cenzus nije prošao, baš iznenađujuće?

-njemačka formula za automobil je godišnja plaća, koliko košta neki od automobila i kolike su plaće tih 'radnika'... to govori da je kontrole-naplata stvarnih prihoda (za sad) kod nas utopija.

- saborski zastupnik, 17k kn x12 =200.000kn, to je jedan A6. Broj takvih automobila na cesti mi govori da imamo na tisuće predsjednika sabora. Sanader je dobio bemburu od brižnog oca, kao primjer kako se ima, dok je redizajnirani bembač koštao 4.5m prije bijega.. Fizika nas uči da je s nekim novcem to sve ipak kupljeno, ako je novac pokraden, tad vrlo vjerojatno kešom... dakle, novca ima, a PDV +/- ili neki drugi namet koji bi to kompenzirao su samo papirologija i gubljenje vremena kao promjena naziva ulica, telefonskih brojeva i sl... iz šupljeg u još šupljije...

Holding je nastao udruživanjem s (logičnim) objašnjenjem racionalizacije... pa su troškovi opet otišli nekoliko puta gore. NAravno Bandi(ti)ć će to pravdati vodom, tramvajima.. no to je dimna bomba, novac se krade (grabi) tamo gdje ga ima. Pogotovo u slučaju keša. Istovremeno je Bandić donirao malo u jeku kampanje recimo u BiH gradski novac. Jaca je također u posljednjim minutama lupala razne potpise... sve po sistemu spaljene zemlje i zgrabi što se da.

Mislim da nije stvar u konkretnoj stopi PDVa nego u kompletnom poslovanju (države) kontroli i naplati. Tad se višak počne kumulirati.... ovako se samo grabi bez obzira kako se namet naziva.

btw, porezi su nam podjednaki većini drugih zemalja.

Porizvođaču (ičega) je važna stabilnost, da može svoj plan-ideju-investiciju odraditi. U slučaju promjena ruke trljaju mešetari, dok proizvođači čupaju kosu. Po toj logici ništa ne mijenjati, samo provoditi (strogo) zakone i kažnjavati krađu tj spriječiti krađu. Zato bi prije bio protiv nego za promjene npr PDVa. Ali OK, svaki plan je OK, samo da ga se provodi (a tu su ljudi presudni.. -vidjet ćemo kakvi su ovi 'novi').

18 godina

http://www.vecernji.hr/vijesti/zeljko-siric-bio-je-pod-istragom-zbog-smrti-josipa-leotara-clanak-358395

Isuse, koliko smeća se nakupilo u ovoj državi... Ovo nije za metlu, već za krcanje buldožerima.

This space for rent!
17 godina

ivan dragi kaže...
...

...najveći gubitci u brodogradilištima (prema Končaru čak 50%) se odnose na valutne gubitke. Kada kupe materijal u dolarima pa prodaju brod u eurima i obrnuto.

...

- LOL (i slažem se) samo za brodogradnju i objašnjenje onih koji su odgovorni (jer je identično sad stanje Polanćec, Sanader, Granić... svi drugi su krivi, mada je na njihovim prstima pekmez).

- gradnja broda je visokoprofitna djelatnost (bolja od auto industrije). Problem je upravo u tome, tj parazitima koji su se na to zaljepili. Upravo zato postoje takva 'fiskalna' objašnjenja... nekad davno je poslovođa običnog dućana bio bogataš, dok je bila marka i inflacija, tjedni utržak je mijenjao u birtiji, na kraju mjeseca je razlika (tečajna) bila njegova, a gubitak je bio dućanov. Jednako tako fluktoacije tečaja, vidimo na primjeru banaka nisu problem. To je samo izgovor onih koji su krali. Koliko podobnih je na plaći u HEPu, brodogradilištima i svim takvim firmama? Koliko štetnih ugovora je sklopljeno, za koje je bez sumnje netko dobio pinku, itd. Štakori su uvjek tamo gdje ima nešto (za uzeti), recimo u sahari ih nema, na brodovima ih ima.

- Naravno odgovorna osoba će iznositi takve isprike-objašnjenja (svi/sve drugo je krivo, ne on jer je nepogriješiv), ubaci se još i globalna kriza, pa onda i slavodobitno 'da je isposlovao kredit', ili da je (u pola cijene) dogovorio novi job.. naravno, menagerski ugovor nema veze s polsovanjem, gubitci se (mnamjerno) gomilaju, pa postoji i mogućnost da jednog dana kupi firmu za kunu, ... to je naša brodogradnja. Istočnjaci za razliku od nas rade da bi zaraili, kod njih je OK i ne pogađa ih kriza (pa zato sad USSR i Kina trebaju EU dati kredit, EU će pak osnovati fond za MMF, MMF inače ima fondove za oporavak kriznih tržišta, koji će spasiti EUzonu od propasti, ali .. khm, EU daje novac, da bi sebi dala kredit?-razlog?? ... jer se ne žele odreći propalih malverzacija, što misle kompenzirati rusko-kineskim novcem pa se s dovoljno velike hrpe to neće ni primjetiti. Slični našoj brodogradnji samo s još pokojom nulom više.

Vidjet ćemo rezultate uskoro. (predviđam da će banke zaraditi).

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Iranci vrte politiku "Pusti me stat, nemoj me pilat i ne diram se u tebe". Problem je u cemu?

Iranci ,tj. iranski glavonje su dosad dokazali izjavama da baš i nisu na toj liniji ,pa je samo pitanje kaj su u stanju napraviti ako dođu u posjed A-bombe ,zato su puno opasniji od Sjeverne Koreje.

ihush kaže...

- Po pravilu jačeg. (čemu uopće pitanje /i/ili čuđenje..). Eto jedan JaingJaoMao je također u posjedu nuklearnog arsenala, uz malu razliku što su ljudi gladni ali zato vrlo odani. Iran ima cilj (koji ne skriva, tako dobija support simpatizera) s nuklearkom, zato je opasan. Bez tog (da su pametniji-umjerneniji) bi UN malo teže izbacivao rezolucije koje im to brane. Slićno kao Saddam, ali s oružjem. Pa povijest se uči, ponavlja...

- PDV 25%, naravno, bit će i više ako treba. Zašto? jer oni to mogu, jer je oduvjek (tisućama godina) bilo tako, feudalac je došao i uzeo kravicu, crkva svoju crkavicu, a kmet je i dalje kmet, samo je sad demokracija sve malo lijepše upakirala. S druge strane, nek PDV bude i 100% (više od tog je malo teže izvedivo..) tad će napokon doći idealistički komunizam, protiv kojeg se svi zdušno bore.

- glazbene ukuse ne komentiram, uz digresiju da nebih podnio mučenje M.Kalas, a neki pak to smatraju vrhuncem...

Evo ,ukrao mi riječi ,telepat prokleti .... {#}

S obzirom na situaciju ,još je povećanje PDV-a za 2 - 3% najmanji problem. Najveći problem su horde zaposlenih u državnoj upravi ,raznim agencijama ,koji su zaštićeni kolektivnim ugovorima ko lički međedi i njihovi sindikalci (s plaćama ko saborski zastupnici) koji su već počeli najavljivati da im ne pada na pamet razgovor o promjeni istih ,a kamoli restrukturiranje i otpuštanja.

A državne gubitaše poput HŽ-a i sličnih u koje su ulupane puste milijarde kuna da ne spominjemo.

Seljak {#},kak možeš ne voljeti operu?! {#}

eevek kaže...

Nego, vidim da se svi sada pjene oko dizanja PDV-a. Gospodo draga, lijepo je najavljeno sve još prije izbora.

Doduše, malo u rukavicama, ali sve je rečeno u jednoj divnoj rečenici: "Ukupno porezno opterećenje neće se povećavati"

Možda malo griješim, jer opet će na red doći kolege softveraši koji, eto, "moraju" raditi izmjene u financijskim programima i to trebaju naplatiti korisnicima {#}

Baš ,svako pametan je to mogao pročitati (istina ,između redaka) ,ali većina je prešla preko toga i sada se zgraža!

Ma ,nabit softveraše na kolac! {#}{#}

Psiho246 kaže...

Gdje i kad je krenula?! {#} Sabor se sastaje sutra ,pa onda o čemu se priča?

Dok je još uvijek sve na razini rekla - kazala ,bezveze je komentirat komentare raznih ''stručnjaka''!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 13:34 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
[...]

Da, banke. Naravno da će zaraditi. U svijetu je kriza a u top 10 firmi po prihodima je 9 banaka.

Al to je kak je. Tu država nema (nesmije) utjecaj. Da je sve savršeno, (a nije) moglo bi se reći "a tko te tjero da dižeš kredite". Banka nudi proizvod, i na tome zarađuje, no bez neke revolucije i globalnijih promjena tu se nema što mjenjati. 

Tako je. Preduvijet za bilo kakav poslovni plan ili poslovnu strategiju je da institucije rade svoj posao za koje su plačene. Dakle Uskok, Mup, sudovi. Nitko ne može upreti prstom i reć "e on je krao" ili "on je na malverzacijama zaradio". To nek institucije određuju. Zato i kažem da je dobar i efikasan aparat puno važniji od ukidanja nameta ili mijenjanja stope pdv-a.

18 godina
ivan dragi kaže...
ihush kaže...
[...]

Da, banke. Naravno da će zaraditi. U svijetu je kriza a u top 10 firmi po prihodima je 9 banaka.

Al to je kak je. Tu država nema (nesmije) utjecaj. Da je sve savršeno, (a nije) moglo bi se reći "a tko te tjero da dižeš kredite". Banka nudi proizvod, i na tome zarađuje, no bez neke revolucije i globalnijih promjena tu se nema što mjenjati. 

Nije baš tako - država može politički, zakonima, utjecati na rad banaka.

Dakle, da se ima volje i mozga, dodatni zakoni koji bi natjerali banke na manje kamate i veće ulaganje u privredu, odnosno provođenje postojećih vlastitih zakona (anuliranje ugovora o kreditima vezanim uz strane valute što je protuzakonito) bi imalo itakakvog utjecaja. 

Problem je vizije razvoja (ja je ne vidim) i jaja kod političara, koja se također vide samo kod obračuna s "demagozima" i sirotinjom. Kad se treba zamjeriti lovašima i budžovanima, onda ih nigdje nema...

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Imam jedno pomalo apstraktno pitanje za vas koji razumijete materiju; do kad ovaj sistem može trajati?

Preciznije, koliko dugo je (ne)održiv ovaj način (ne)raspodjele dobara i novca?

Slab sam s matematikom i shvaćanjem gospodarstva u kompletu ali zdrava mi logika nalaže da

ovakav sustav nije trajno održiv jer je samo pitanje vremena kada će doći jedan presudni ukradeni milijun koji

će recimo srušiti jednu od posljednjih velikih državnih firmi ili proizvodnih jedinica/područja u generalu (slavonija, poljoprivreda).

Još jednostavnije, ako se Hrvatska pretvara u Grčku kada otkuca ponoć, koliko je sada sati?

18 godina
moderator
forzzuk kaže...

Imam jedno pomalo apstraktno pitanje za vas koji razumijete materiju; do kad ovaj sistem može trajati?

...

Još jednostavnije, ako se Hrvatska pretvara u Grčku kada otkuca ponoć, koliko je sada sati?

Ovakav sustav može još jako dugo trajati. Grčka nije još ništa - koliko god njima bilo teško, očito im još uvijek nije dovoljno teško da sustav padne. Zapravo se sad postavlja pitanje - ima li "spašavanje" Grčke uopće smisla? Koliko desetljeća bijede i siromaštva će trebati da Grčku "spase", da bi na kraju opet bila u istom ovom sustavu koji ju je doveo do bankrota.

Treba nam demokratski komunizam. {#}

18 godina

ufp 

UFP UFP
This space for rent!
14 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
Iranci ,tj. iranski glavonje su dosad dokazali izjavama da baš i nisu na toj liniji ,pa je samo pitanje kaj su u stanju napraviti ako dođu u posjed A-bombe ,zato su puno opasniji od Sjeverne Koreje.

Za razliku od zapadnih glavonja koji to isto nisu dokazali izjavama i postupcima?

Ne čini li se tebi apsurdnime čuđenje i protesti britanskog premijera nakon što su Iranci napali ambasadu Velike Britanije kada je par tjedana prije toga on sam pozivao na bombardiranje Iranaca? Ne čini li ti se apsurdnom mantra SAD-a o tome kako Iran radi atomsku bombu nakon što je dokazano kako su svjesno i namjerno lagali da Irak ima oružja masovnog uništenja, kada su SAD jedina država koja koristila atomsko oružje protiv civila i kada SAD ima najveći nuklearni arsenal?

Ne znam za tebe, ali ja Irance ne smatram glupima. Čak i kada bi optužbe SAD-a bile istinite, a najvjerojatnije nisu, Iranci nisu glupi da svojih nekoliko mizernih bombi pokušaju suprotstaviti nuklearnom arsenalu od nekoliko tisuća bojevih glava sposobnih udariti bilo koju točku na planeti u roku od par sati. Da su zaista toliko glupi ne bi preživjeli nekoliko tisuća godina u kontinuitetu. Utopili bi se u umivaonicima.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Treba nam demokratski komunizam. {#}

Nije to tako bedasta ideja. Nama su prodali neoliberalni kapitalizam kao demokraciju. Kao da je to sinonim ili istoznačnica..

Ne vidim zašto taj oblik 'vladavine naroda' ne bi mogao biti i socijalnije koncipiran. I zašto je nužno baš sve privatizirati?

bedsoft.net
17 godina
Drago kaže...
ivan dragi kaže...
ihush kaže...
[...]

Nije baš tako - država može politički, zakonima, utjecati na rad banaka.

...

(veliki umovi.. uz sitne razlike tek da nije jednoumlje). {#}

Da. S tom sitnicom da nema nikakvog posebnog razloga zašto su do sad banke bile oslobođene poreza (transakcije), upravo to je i omogućio isisavanje kapitala i malverzacije. Zapravo razlog je vrlo jednostavan. Simbioza i interes, jer banke financiraju države, dovoljno su velike (moćne) da im se nije pametno zamjeriti. Jer svi ostali poslovi su oporezovani, koja je ideološka prepreka da se banke jednako oporezuju?

- Primjetilo se prije koju godinu (Mađari), pa graknuše svi europejci NE!.. ali eto, sad će ipak biti neki (simbolički) porez, samo što će ga banke refinancirat kroz dodatne kriedite isitim tim bankama... Iz šupljeg u prazno, ali na svaku transakciju banka ubire proviziju (i kamatu). ''lijepo je biti King bankar..'' (adaptirani citat).

-samo još podcrtani dio, jer je specifičan za nas (USA je nešto sasvim drugo, oni sad uvode nekakvo jamstvo, kod nas je oduvijek postojalo jamstvo, jamac, krediti kod nas nisu propali kao u USA..). Dio 'a tko te tjerao..'. Pa recimo scenarij: Todorić je dobar s podstanarom Rohyjem, ne sumnjam da je dobar i s ostalim bankarima. Ako recimo on ne isplati robu ili plaću, to je direktna korist bankama, jer time natjera korisnika kreditnihh sredstava (kojem Todorić duguje) u kredit, po tekućem, najgore kamate. Dakle, već sama simbioza bankara i cvjećara daje dovoljan razlog da se ovakav scenario može predvidjeti. Jednog dana će cvjećar platiti, ali za to vrijeme je banka uimala svoj dio. Istovremeno, jedna mala specijalizirana agencija, koja se bavi utjerivanjem dugova, uz određenu proviziju posluje, jer ovi koji čekaju cvjećara moraju nekako naplatiti, država im ne pomaže, banke ih samo gule, pa jedan posrednik za proviziju i nije najgora stvar...  uh, skoro zaboravio, znate li tko je vlasnik te male agencije? naravno. Pa sad matematika dobija smisao, svi zarađuju osim onih koji su svojim radom-robom trebali zaraditi, ali u toj prići nebi zaradile banke ili cvjećar.

Priče o crvenkapi su za malu djecu, ova je za veliku djecu (igrače)...

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 15:07 (ihush).
18 godina
moderator
bed kaže...
Ne vidim zašto taj oblik 'vladavine naroda' ne bi mogao biti i socijalnije koncipiran. I zašto je nužno baš sve privatizirati?

Škakljivo je područje privatizacije. Ako privatiziramo, time možemo smanjiti socijalna prava. Ako ne privatiziramo, onda čuvamo glomazan i neefikasan državni aparat koji je u konačnici, u sprezi s korupcijom, i doveo do ovih problema. Nikako nije dobro. Dok postoje državna poduzeća, dotle će se u njima zapošljavati podobni, a ne sposobni, dotle će državni proračun curiti na sve strane, ljudi će ostajati na istim neproduktivnim mjestima do kraja života, često s nesrazmjerno velikim plaćama za obavljeni rad u odnosu na privatni sektor i sl. Dakle, hoćemo neučinkovite i skupe državne firme ili firme koje će imati zdravu i sposobnu konkurenciju, zbog čega će najbolje prolaziti one s najbojlim omjerom učinkovitosti i cijene, ali zato država nad njima nema (gotovo) nikakvu kontrolu?

Ne znaš što je gore. Ovakav divlji kapitalizam kod nas ili komunizam u Sjevernoj Koreji. Bio dokumentarac pred neki dan. I jedno i drugo je živi užas. Kakav bi trebao biti sustav koji bi pokupio najbolje iz oba i izbacio najgore iz oba? Iz današnje perspektive neka utopija. A u dalekoj budućnosti, možda će društvo dovoljno napredovati da živimo ko u Star Treku.

17 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Za razliku od zapadnih glavonja koji to isto nisu dokazali izjavama i postupcima?

Ne čini li se tebi apsurdnime čuđenje i protesti britanskog premijera nakon što su Iranci napali ambasadu Velike Britanije kada je par tjedana prije toga on sam pozivao na bombardiranje Iranaca? Ne čini li ti se apsurdnom mantra SAD-a o tome kako Iran radi atomsku bombu nakon što je dokazano kako su svjesno i namjerno lagali da Irak ima oružja masovnog uništenja, kada su SAD jedina država koja koristila atomsko oružje protiv civila i kada SAD ima najveći nuklearni arsenal?

Ne znam za tebe, ali ja Irance ne smatram glupima. Čak i kada bi optužbe SAD-a bile istinite, a najvjerojatnije nisu, Iranci nisu glupi da svojih nekoliko mizernih bombi pokušaju suprotstaviti nuklearnom arsenalu od nekoliko tisuća bojevih glava sposobnih udariti bilo koju točku na planeti u roku od par sati. Da su zaista toliko glupi ne bi preživjeli nekoliko tisuća godina u kontinuitetu. Utopili bi se u umivaonicima.

Nitko od zapadnih glavonja (pa ni britanski glavonja) nije izjavil da čitav jedan narod treba ''izbrisati'' s lica zemlje ,nitko od zapadnih glavonja nije izjavil da se holokaust nije dogodil i da je to izmišljotina!

On je i to je postal službeni stav države Iran!

Samo jedna opaska ljubiteljima iranske vlasti - za njih ,svi smo mi isti (zapadnjaci) ,bez obzira bili amerikanci ili evropljani ,jel smo svi ''protiv njih''!

Baš me interesira kad i kako bi završio WW2 da te atomske bombe nisu bačene!

Rusija je još uvijek prva u količini i snazi bojevih glava.

Ni ja ,ali njih ne optužuje USA ,nego Agencija za nuklearnu energiju! A da ,jesam i ja blesav ,sve su to ameri i njihovi sluge! {#}

Kak znaš da nisu istinite ,zato jel iranci tako kažu? Da to nije istina i da ne žele atomsku bombu ,zašto ne dozvole inspekcije ,kao sve ostale zemlje?!

Ako ne žele atomsku bombu ,zbog čega je od Rusije kupljeno toliko centrifuga i modeli reaktora u kojima su Rusi proizvodili materijal za atomske bombe tijekom hladnog rata (plutonij ,obogaćeni uran)?!

Narodi koji su živjeli na teritoriju današnjeg Irana prije par tisuća godina i današnji iranci imaju zajedničku samo genetsku ostavšinu ,ništa više!

Uostalom ,prema nekim našim ''stručnjacima'' i mi smo došli iz Irana ,zato valjda ponekad i izbija takva isključivost kod Hrvata! {#}{#}

Ja znam da je cool biti kontra : USA ,EU ,bla bla ,ali spustimo se na zemlju!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.12.2011 16:49 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
forzzuk kaže...

Nije im "dovoljno teško" samo zato što ih zadnjih 10+ godina spašavaju. Grčka ekonomija je imala bankrotirati odavno, sama po sebi, jer je posve neodrživa. Najbolje od svega, može nam se desiti punopravnim članstvom u EU, da i od nas budu zatražena sredstva za njihovo spašavanje, pa me zanima ako mi spašavamo Grčku, tko će spasiti nas? Nadajmo se bar da će postaviti realan omjer u eurima, pa koliko stanovnika, toliko eura {#}, damo im 4.5mil eura i zdravo, ljubite se u dupe šupci rastrošni, pa ko jači nek on kvači.

Inače lupio sam i.dragi TD čisto iz jednog razloga, a to nije neslaganje, već pomalo nepravedan odnos i stav u vezi brodogradilišta. Da se razumijemo, sanaciji gubitaša je vrlo vjerojatno odzvonilo i otkaza, restrukturiranja i još pokojeg pokušaja prodaje/privatizacije će biti, tu nema ništa sporno.

Sporan je odnos prema radniku. S jedne strane nedostaje mu još nekoliko godina, cca. 1-5 da realizira pravo na mirovinu, a s druge bi trebao otići na ulicu ukidanjem novca iz proračuna za spas brodogradnje. Pa ajmo stvar postaviti hipotetski, koliko danas vrijedi radnik u Hrvatskoj?

Inovacije su divna stvar, el.automobil još divnija kako smo svjedoci, kad projekt uspije. No je li u ovoj situaciji stvarno zdravorazumno otpustiti 10tak tisuća ljudi u brodogradnji, što je bez pretjerivanja - realnost, ukinuti subvencije i kako kaže i.dragi, lupiti milijardu, ni manje ni više nego u proizvodnju i izvoz el. automobila. E pa ja onda pitam što smo dobili?

1. Stvorili smo novu vojsku nezaposlenih

2. Povećali smo investicije ukoliko tržište (EU) prepozna takav projekt i podari mu izvjesna sredstva

3. Zaposlili smo 50,100 nek je i 200 ljudi, stručnjaka, na proizvodnji el. automobila, nauštrb otkaza 10tak 000 u brodogradnji. Pošteno.

4. Može se realno dogoditi, i ne bi bio prvi put, da projekt propadne, odnosno, ne poluči očekivane rezultate, i što onda? Milijarda je izgubljena, ili?

5. El.automobil da prostiš, ne predstavlja javno dobro, odnosno granu gospodarstva koja bi svojim funcioniranjem omogućila širi aspekt javnog dobra od brodogradnje. Ajmo paralelom udariti, što će nam Željezara Sisak? Osim što je gubitaš, još je krajnji zagađivač, što ekološki, proračunski smo rekli, kako god hoćete. Pogasimo onda sve gubitaše tom logikom.

Najveći problem ove države nije (ne)privatizacija. Tom logikom, pa čekaj samo malo nije li nam država isto gubitaš? A da konačno krenu rezovi tamo gdje trebaju? Upravo u nepotrebnim resorima, tajnicima tajnika, zamjenicima zamjenika, savjetnicima savjetnika etc.

However, kako sam već rekao, teško je o ičemu suvislo razgovarati, kad se i tako postavi problem, da je par tisuća kako ih je zovem - baba koje rješavaju križaljke rak rana ove ekonomije. Ne! Rak je kad u svakom, ali ama baš svakom državnom poduzeću imaš g.Mravka drugog prezimena.

I zbog te gospode smo primorani kao i.dragi, razmišljati da ne saniramo - gubitaše, nego ih pustimo da ih voda nosi, a s druge strane će raznorazna Kamenska i Đakovštine odlaziti u zastaru ili će ih Bajić držati 10g u ladici?

Normalno i jasno kao dan, brodogradnja je rupetina, ali postoji drugi način da se rupa popuni, a zove se prenamjena, zašto ne ići u kvalitetan remont? Zašto ne razmotriti i skladištenje tereta sa tih brodova, konačno imamo autocestu, zašto ne povezati dva i dva, imati dvije poštene luke za utovar i istovar robe gdje ćemo zaposliti ljude iz posrnulih brodogradilišta?

To me podsjeća na priču sa poljoprivredom i subvencijom, uzgajaš pšenicu državnim novcem na tisućama hektara, znaš da je nećeš prodati jer se toj istoj državi više isplati pšenicu jeftino uvoziti, i na kraju gubi država, gubiš ti jer ne prodaješ, ukratko gube svi. Tako i sa brodogradnjom, ukidanjem subvencija se ne rješava ništa, ali restrukturiranjem mnogo. Tu se ne slažem sa i.dragim, ne bi ukidao državni novac brodogradilištima, njima treba specijalizacija i višak ljudi poslati uz otpremnine ća ili prijevremeno ponuditi mirovinu, da ostane mlađi školovani kadar.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Dakle, hoćemo neučinkovite i skupe državne firme ili firme koje će imati zdravu i sposobnu konkurenciju, zbog čega će najbolje prolaziti one s najbojlim omjerom učinkovitosti i cijene, ali zato država nad njima nema (gotovo) nikakvu kontrolu?

Po meni ukratko, hoćemo neučinkovite i skupe državne službe bez konkurencije u nekim segmentima.

Naravno da korupciju i kriminal treba (pokušati) istrijebiti. Ali u osnovi ako je država zajednica na dobrobit svih svojih građana, tada profit države ne može biti osnova, već dobrobit građana. A tržišnom modelu je osnova profit, gdje je 'dobrobit' (dobit) orjentirana vlasniku, a ne korisniku usluge. Što ti koristi ako imaš izrazito dobru i učinkovitu tvrtku čije si usluge ne možeš priuštiti?

U tom smislu neke stvari vidim da su bolje u vlasništvu države, makar i preskupe. Npr. zdravstvo, šume, vode, pa čak i željeznica. Našlo bi se još toga, ovo mi prvo pada na pamet. Sjećam se i primjera talijana iz 80-tih g. prošlog stoljeća (lol kako ovo zvuči) koji su privatizirali željeznicu. To nije funkcioniralo, pa su je vratili natrag državi. Pa su privatizirali promet, a infrastrukturu podijelili na par segmenata kojima upravljaju dionička društva, čiji je vlasnik većinom država.

Uglavnom, nije privatizacija po meni dobra u svim segmentima. Neka su neke stvari i skuplje (neučinkovite), ali neka ih svi građani mogu koristiti..

bedsoft.net
15 godina
neaktivan

Danas kad sam se tuširao razmišljao sam o homoseksualnosti (i usput sam potrošio dosta vode).

Prije sam bio protiv homoseksualnosti (sjetite se zadnjih rasprava u onoj lock -anoj temi), i koliko

me je večina forumaša uvjeravala da je to izbor svakoga, nisam htio to potvrditi, bio sam glup.

Sad mislim da svaki čovjek ima pravo da bude homoseksualac, biseksualac, heteroseksualac ili štogod.

To je izbor svakoga.

Nekim ljudima je to teško primiti, kao što je meni bilo, a neznam ni sam zašto.

Neki će možda biti cijeli svoj život homofobi, a ja sad sa 13 godina mislim da nema ništa loše u tome.

Ja sam inače heteroseksualac.

Evo samo sam vas htio o tome obavjestiti, da nebi bilo zabune i da me ne zapamtite kao homofoba.

{#}

Buzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
18 godina
neaktivan
Games 4 life kaže...

Danas kad sam se tuširao razmišljao sam o homoseksualnosti

...

Sad mislim da svaki čovjek ima pravo da bude homoseksualac, biseksualac, heteroseksualac ili štogod.

Znači našao si pod zatvorskim tušem ljubav svog života{#}

Sretni smo zbog tebe{#}

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan
thedream kaže...
[brodogradilišta]

Nisam išao logikom ajmo ih pustit na ulicu već preškolovati - zaposliti u nečemu sličnom.

Ako je vario u brodogradilištu, neka sada vari u auto industriji. Ili ga nauči da pitura jahte. Auto industrija je samo primjer koji mi je prvi pao na pamet. Kasnije sam i rekao da neka brodogradilišta treba prenamjeniti u marine, remonte malih brodica isl..

Htio sam reći da nema smisla ulagati  (dakle novac poreznih obveznika) u nešto što tržištu netreba. Nećemo poticati proizvodnju žarulja ako u državi postoji 10.000 firmi koje proizvode žarulje koje se ne prodaju nego stoje u skladištima.

Također nisam mislio da država privatniku da milijardu pa da se on šlepa, nego da uloži milijardu u infrastrukturu (dakle željeznice, osigurat energiju, preškolovanje radne snage, funkcioniranje državnog aparata) čime bi se privuklo investitore da ulože i zaposle ljude u nekom području. Taman da određeni posao i propadne imaš uvjete za nove investitore. Čemu željezara u Sisku kad nema željeznice ni autoceste koja do tamo vodi, a neznam jel ima neki rudnik željeza u hrvatskoj. (glup primjer, al valjda je jasno kaj mislim)

Nemože država određivati tko će i kada/kako raditi-proizvoditi. Ali zato može stvoriti uvjete - da poticajima zaštiti odnosno da potakne stvari od javnog interesa. Počevši od poticaja edukacije radne snage do poticaja industrije gdje će ta radna snaga raditi. A dobri uvjeti će sami od sebe privuć investitore. (dakle opet infrastruktura, transparentnost..)

Primjer. Ako u državi imamo 2.5 miljona ekonomista, onda smanji stopu pdv-a (omogući uvjete) za ekonomske djelatnosti kako bi došla takva vrsta industrije i ljudi se zaposlili. Onda nema smisla bacati lovu na poticaje za pčelarstvo. Nema veze, svi ćemo raditi u bankama. Ali država mora imati sluha. Ako na burzi ima 200.000 nezaposlenih kemičara, onda napravi strategiju dovlačenja kemijskih i sličnih industrija-investitora. Ako ima 200.000 poljoprivrednika, ajmo onda dovlačit poljoprivredu... Hebesh onda brodogradilišta i mljekare. Ko oće nek proizvodi mljeko..al će radnu snagu nać.. di? i kolko ce to mljeko na kraju koštat? Nije ovo vezano samo uz radnu snagu, već ako imamo npr. milijardu hektolitara vode (ili soli, drva) ajmo onda potaknuti edukaciju ljudi i stvoriti uvijete za tu vrstu proizvodnje itd.

Ne može se dogoditi da na burzi stoji 30.000 nezaposlenih radnika u turizmu i 30.000 trgovaca, da ih se traži 300, a da država sliježe ramenima.

Pod poticaje ne mislim na "dat lovu na ruke", već na prilagodbu uvjeta određenoj industriji. Ako kod nas stvore uvjete da se npr el. automobili proizvode 30% jeftinije (a kvalitetnije jer si i to omogućio uvjetima) nego u regiji (ili vešmašine, lijesovi, bademi.. nebitno), pa neće investitori bježat od ulaganja. Proizvoditi će i prodavati aute(televizore..nebitno) koji su jeftiniji od konkurencije.

Država bi trebala imati jasnu strategiju u što i kada investirati novac poreznih obveznika. (a nema) Dakle u nešto što će državi vratiti uloženi novac a da pritom taj novac i kapitalizira za neki budući projekt. Dosadašnje strategije su se pokazale veoma loše. I oko brodogradilišta, i oko pšenice.. Ima i dobrih primjera ali ovi veliki gubitaši (i korupcija) i to pojedu.

Ali svakako je najveći problem korupcija. Valjda je jasno da to mora biti javni interes broj jedan. Dakle opet država mora stvoriti uvijete da se lopovi (s)maknu.

16 godina
protjeran

Čačić OPET imao prometnu nezgodu !!

Pa dokada više, Gazimire ?!

Pitam se znači li 21 u Planu 21, broj nesreća ili ubojstava koje će mu se tolerirati jer kako je krenulo, brzo će to dostić

16 godina
kizo2703 kaže...

Nitko od zapadnih glavonja (pa ni britanski glavonja) nije izjavil da čitav jedan narod treba ''izbrisati'' s lica zemlje ,nitko od zapadnih glavonja nije izjavil da se holokaust nije dogodil i da je to izmišljotina!

On je i to je postal službeni stav države Iran!

Nije nikada izgovoreno da holokaust ne postoji, kao što nikada nije izgovoreno da Izrael treba izbrisati sa lica zemlje.

Ne ulazeći u opravdanost riječi, izrečeno je da je holokaust postao mit, kojim se židovi koriste kako bi ostvarili ciljeve koje ne bi trebali ostvariti

Konkretno, misli na Izrael, jer ti koji su "stvorili" Izrael su Europljani i po njemu oni nemaju što tu raditi, pogotovo na "štetu Palestinaca".

Njegova poanta riječi "mit" je u tomu da je u 2. sv. ratu poginulo/ubijeno nekoliko desetaka milijuna civila, ili konkretnije: samo u Rusiji je bilo više mrtvih civila nego što je ubijeno židova u cijelom 2. sv. ratu i on smatra da su židovi "privatizirali" taj rat.

Ovo potonje je zapravo činjenica, razumljiva zbog načina ubijanja, ali 30-40 milijuna drugih civila koje nitko ne spominje nisu ništa manje vrijedni.

Također su ubijani na nezamislive načine, ali nitko ne priča o gotovo 20 milijuna Kineza, koje su Japanci slistili kao zadnje šuge i koristili ih za testiranje antraksa, kolere itd. itd. od čega ih je preko pola milje umrlo.

Cijela priča oko brisanja Izraela sa lica zemlje je meni smiješna... rečenica je glasila "izraelski režim, koji okupira Jeruzalem, treba izbrisati sa lica vremena"

Da se razumijemo...nisu oni nikakva nevinašca, ali sve ovo što se protura kroz medije je nakaradno. Još je bezobraznije što se uporno "zaboravlja", zašto je Iran danas ovakav kakav jest.

Isti ovi koji pričaju o mogućem ratu su bili glavni pokretač nezadovoljstva, nazovimo to - mržnje, u Iranu.

I za kraj...ako me pitaš komu više vjerujem, zemlji koja pokreće ratove kojima se "brani", tisućama kilometara od svoje granice, ili zemlji koja nije pokrenula niti jedan rat, a ujedno je bila i žrtva rata kojeg su financirali i na sve druge načine potpomagali ovi prvi...biram druge, bilo kad, bilo gdje...koje god vjere bili i ma gdje bili.

I stvarno bi bilo vrijeme da ljudi nauče ponešto o Iranu, kada si već uzimaju k srcu njihove izjave i "izjave".

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice