Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.257.828
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Pranja kaže...
...

Izuzetno inteligentan način za rješavanje problema.

Sva sreća pa znamo da si tad bio školarac i nadam se da sad ne bi ponavljao istu stvar.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
18 godina
Pranja kaže...
Ja sam riješio jedan slučaj neodgojenog djeteta na drugačiji način.

OK, neću sad ulaziti u to koliko je mala neodgojena ili nije, iz tvog posta se to ne vidi. Za svog nećaka mogu mirne duše reći da nije neodgojen, dapače. Stvar je samo u tome da su djeca u principu zaigrana, nemaju pojma gdje su granice i bez nekoga tko će im ih pokazati i objasniti mogu napraviti puno štete. I kada djeca imaju dovoljno energije da odrade ono što im je zanimljivo, najčešće 'odrasli' nemaju energije kojom bi ih pratili, pogotovo u njihovim 'glupostima', koje su prosječnom 'odraslom' jednostavno neinteresantne.

Evo, ti si recimo sjeo za komp i jasno dao maloj do znanja da te ne zanima. Povrh toga, nisi reagirao na njene gluposti. Mogao (trebao) si ju odmah zaustaviti. Mogao si joj pokazati nešto na kompu, igrati se s njom lovice ili skrivača, crtati, pisati, štogod. Dijete je jednostavno bilo neusmjereno, a ti si reagirao tek kad je mala pretjerala i kad ti se 'digao tlak'.

A tu je velika razlika između toga što si ti prošao s malom s kojom ti se nije dalo baviti i onoga što je moja mater prošla s unukom kojeg jednostavno nije mogla pratiti (čak i bez kuhanja ručka) i koji je na njene pokušaje da ga preusmjeri reagirao testiranjem granice do koje može ići.

Još uvijek mi nitko nije dao odgovor što napraviti u takvim situacijama i moram priznati da to nisam očekivao. Pa ne može ga ona zatvoriti u kuhinju s komadom drveta u ustima i očekivati da će se smiriti (čak i da zna koristiti tu metodu)?! Znači, nije da se žena ne bavi s njim, nije da ga ignorira, nije čak ni da ju ne sluša. Jednostavno, u jednom je trenutku umoran i svi znamo kakva su djeca kad su umorna - izvode piydarije. Obzirom da mi je ovo ozbiljan problem, a i možda ću jednog dana i sam imati djecu, pokušavam iskamčiti nešto, neku taktiku, neki prijedlog, makar i floskulu s tekstom da si pogledam sajt taj-i-taj i pročitam knjigu tu-i-tu.

Umjesto toga dobijem Dragin promašeni pogled na problem kojeg nema, Deusovu zayebanciju i Baklavino ignoriranje, što me čak i smeta, jer jedine aktivne sudionike tematike stvarno pitam ozbiljnu stvar s ozbiljnom namjerom da nešto naučim. Ovako, jedini zaključak koji mi preostaje je taj da trenutno odgovor jednostavno ne postoji, a svi se boje reći pa dobro, ok je malo 'pecnuti' dijete u situacijama kada stvarno pređu granicu, jer ipak imaš i zaštitničku, ne samo odgojnu i obrazovnu ulogu.

Gledam te!
14 godina
odjavljen
Veliki Brat kaže...

Evo, ti si recimo sjeo za komp i jasno dao maloj do znanja da te ne zanima. Povrh toga, nisi reagirao na njene gluposti. Mogao (trebao) si ju odmah zaustaviti. Mogao si joj pokazati nešto na kompu, igrati se s njom lovice ili skrivača, crtati, pisati, štogod. Dijete je jednostavno bilo neusmjereno, a ti si reagirao tek kad je mala pretjerala i kad ti se 'digao tlak'.

Pa kad me uopće nije ni zanimala. Dođem doma umoran a dočeka me derište koje radi sranja po mojoj kući. Reagirao sam ja,ali preblago. Opomene nisu imale smisla.

Sad imam još manje strpljenja nego prije. Mislim da bih ju odnio van iz kuće i zaključao joj vrata.

SK crew
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 11:09 (Pranja).
18 godina

Elektrosok ogrlica ne dolazi u obzir?

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
Pranja kaže...
Pa kad me uopće nije ni zanimala. Dođem doma umoran a dočeka me derište koje radi sranja po mojoj kući.

Ma sve pet, nitko te ne optužuje, uopće nije u tome stvar - njeni su roditelji ti koji su odgovorni za nju, ne ti. Napisao sam ono kao razlog kojeg ja vidim kako je i zašto došlo do problema s tobom u jednadžbi i da naglasim razliku između dva slučaja, ovo prvo sam podrazumijevao (a nisam napisao).

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Još uvijek mi nitko nije dao odgovor što napraviti u takvim situacijama i moram priznati da to nisam očekivao.

nema ti univerzalnoga rješenja, svako je dijete drugačije i što pali kod jednog, drugi je imun

ali ako baš želiš savjet

gledaj u tjednu seriju Cesar šaptač psima htv 2 u 17 sati

kontrolu i discipliniranje djece može se lako poistovjetiti kao i kod dresure pasa

on i sam kaže da ne dresira psa, već vlasnike kako se trebaju ponašati, a onda se pas ravna po njima

znam da će mnogi reči da dijete i pas nisu isto, ali ja kažem da je vrlo slično

18 godina
Pranja kaže...

Ja sam riješio jedan slučaj neodgojenog djeteta na drugačiji način.

U goste su nam došli neki rođaci (nikad ih vidio) i sad kako kuću ima prizemlje i potkrovlje, oni su ostali u prizemlju,a mala se popela meni i sestri u potkrovlje. Ja sam sam došao doma iz škole (bilo je kad sam išao u srednju) i zatekao sestru kako pokušava obuzdati malu (5 godina). Mala je skakala,vikala i trčala. Rekoh ok,valjda će se smiriti i sjeo za komp. Rsturanje kuće se nastavilo,a meni se digao tlak kada je mala pokušala baciti tabure niz stepenice u prizemlje. Rekao sam joj da ide dolje,a ona je meni počela pričati o nekakvom kompromisu na što sam ja rekao da će pobrati šamar ako se ne sredi. Onda mi je odgovorila da joj je u prizemlju mama i opet počela raditi što i prije. Povukao sam je za uho, no opet ista stvar. Tad sam joj rekao da ću je baciti kroz prozor,uzeo ju pod ruku i otvorio prozor. Kad sam ju počeo dizati da ju "bacim van" rekla je da više neće to raditi. i bila je mirna. The end.

Tebi treba pomoć.

Izlaziš vani s nožem i palicom, prijetiš djeci da ćeš ih baciti kroz prozor - nešto stvarno nije u redu s tobom, bez zeke.

Traži uputnicu prije nego si totalno rasturiš život. 

This space for rent!
14 godina

http://www.index.hr/vijesti/clanak/znanstvenici-porucili-katolickoj-crkvi-dozvolite-casnim-sestrama-kontracepcijske-pilule/587364.aspx

Kako, ali kako meni uspijeva kad pročitam naslov koji sadrži u sebi 'časne sestre' pomislit na seks?

Wtf is wrong with me?!

Uglavnom,

"Katolička crkva zabranjuje sve vrste kontracepcije, kako je napisao papa Pavao VI. u dokumentu Humanae Vitae 1968. godine. No, u dokumentu stoji i da Crkva ne zabranjuje lijekove koji imaju kontraceptivni učinak, ako su oni neophodan za liječenje bolesti."

Kaj tu točno onda crkva ima dozvolit/nedozvolit? Izdaju pismene dozvole?

16 godina
neaktivan
Drago kaže...
Veliki Brat kaže..

Kada mali posegne za šibicama, kažem mu kako šibice nisu za igru i uzmem mu ih i stvar tu prestane. Ali da mi pali šibice i baca ih okolo zapaljene, gledajući u mene i smijući se - u tom trenutku taj udarac IMHO postaje odgojna metoda, nakon nemoj, nakon nemoj molim te, nakon to nije lijepo / opasno je / prestani. U tom trenutku i ja bi ga zveknuo.

Ovaj pasus je dobar zato jer ne opisuje ikakvu odgojnu metodu, već tvoju metodu ispuhivanja vlastite frustracije.

Dakle: Pulover (vesta, đemper..) : Komad robe kojeg dijete mora nositi kad je mami hladno.

Spomenuo si one vukove u Yellowstoneu. Neću sad lamentirati o prirodnoj selekciji i neznam cemu, samo cu pokušat povući paralelu izmedju odgoja pasa i djece.

Kako sam zadnjih godinu dana "alfa mužjak" jednom blentavom (zaigranom) labradoru (a nije mi prvi pes) mogu sa sigurnošću reć da nasilje nema smisla. Ono što se može postići psihologijom i pravilnim odgojem je puno bolje i lakše od zvekanja. (lakše u smislu pravilnije i dugoročno isplativije, bolje u smislu nagrade koja proizlazi iz međusobnog odnosa i osobnog zadivoljstva).

Zvekanje je (IMHO) čin lijenosti i nekakav easy way. Uglavnom pokazatelj da psu ne posvećuješ dovoljno pravilne pažnje iliti failure. Kada cucka tretiram kako spada, dakle govorom tijela, pravilnim davanjem hrane, stavom, energijom... nema nikakve potrebe za korekcijama. Ako sam dva dana u stavu "neda mi se" vec taj drugi dan moram posegnuti za fizickom korekcijom (odgojnom metodom), lagani dodir (neki ekvivalent ugrizu) na rame ili vrat. Dakle ne lupim ga nego samo dotaknem. Nekada čak ni to, dovoljna je energičnija (mirna i samouvjerena) gesta ili pokret rukom.

Pošto sam vodio veće grupe klinaca u raznim aktivnostima primjetio sam da se ponašaju veoma slično. Dakle ukoliko je moj stav, energija, način i ton govora ispravan (jasan i siguran bez deranja i vike) klinci bez pogovora obave zadatak koji im se da. Ako sam aljkav i jedva čekam da obavim to što imam i idem doma, e onda imam kaos. Nešto tipa popit će ti krv ako je osjete.

Sto posto sam siguran da i psi i klinci osjete enrgiju i stanje uma. Pa i ti češ prije poslušati šefa (trenera, ženu) ako je siguran u sebe zar ne?

Radili su istraživanje na nat. geo. o malim majmunima i djeci (predškolska dob), te su zaključili da djeca za razliku od majmuna vjeruju starijim osobama bez pogovora. Ajmo reć da je to jedna od najbitnijih razlika između nas i majmuna. Zbog toga možemo učiti i prenositi znanja s koljena na koljeno i nismo ograničeni na učenje od roditelja. Dakle majmun će imitirati roditelja kao i dijete ali neće učiti od drugih majmuna. Zato majmuni na jednom području koriste štapiće kako bi ulovili mrave, crve, vjeverice, dok majmuni na drugom području koriste kamen kako bi razbili orah, ali međusobno te vještine neće prenositi.(da ne duljim - tko je gledao dokumentarac će bolje shvatiti)

Djecu nemam pa se ne mogu praviti pametan, (imam malog brata pa ajmo reć da donekle nešto znam) no iz iskustva kojeg imam mogu reć da će me djeca prije poslušat ako imam siguran stav, a ukoliko netko i tada radi gluposti, na miran način mu objasnim što i kako treba napraviti, dakle bez korekcija tipa -nemoj se blesirati, -prekini radit gluposti.. Samo mu kazem - mali Drago, jel trebaš možda pomoć oko toga i toga, ili jeli ti jasan taj i taj zadatak.. dakle pokušam mu skrenut pozornost sa te gluposti koju radi (tipa skače i dere papire). Ako i dalje skače i vrišti, onda napravim neku aktivnost u kojoj će se umoriti. (opet kao i za psa) Još mi se nije dogodilo da nakon toga netko radi pisdarije. Mišljenja sam da riječi sa negacijama negativno utječu na ponašanje. Odnosno pošto kopiraju starije, ako im ti ne kažeš ne, neće ni oni tebi. Slično je s prostotama.

Primjer. Klinac u Tkalčičevoj vrišti. Ima neki balon u ruci i dere se kao da ga netko kolje. Mama sva u šoku, panici, joj pa nemoj plakati, nemoj se derati,.. Prolazim s curom i stanem onak par metara dalje, taman da me mali pogleda i kažem -ajde dođi idemo na sladoled. I cura isto kaže, ajde dođi idemo na sladoled i mahne mu rukom. Klinjo je iste sekunde prekinuo vrištat i pogleda mamu i onak sav happy sladoled sladoled!! I niš pojeo je kuglicu sladoleda i svi sretni. Nije sladoled nagrada, već mu je aktivnost nagrada. Prošetali smo se do Vinceka, pa je on birao.. Dakle ima zanimaciju, aktivnost, društvo i pažnju roditelja. Sladoled mu na kraju nije ni bitan.

Slično je bilo i sa malim burazom. Kada je u nekom deliriju izvadim legiće(ako je lijep dan, loptu) i kažem mu ajmo napraviti battlecruiser (starcraft ftw), ako kaže neću, pusti me, izvadim legiće i sjednem blizu njega i sâm počnem slagati. Nakon 30 sekundi prestane cmizdrit i pali s pitanjima šta je ovo šta je ono.. Klincima se neda dugo prgavit. I što je nabolje, kada se uhvate nove zanimacije zaboravljaju na staru, dakle opet slično (ak ne i isto) kao i kod psa. Uvijek će radije odabrati neku novu zanimaciju od cmizdrenja na dulje vrijeme.

Što se tiće šibica, noževa.. A gle, jednostavno ih makni iz njegova dohvata, čisto da izbjegneš slučajne nezgode. Ali opet mislim da mu nije cilj zapalit kuću već privuć pažnju.

IMHO ne postoje odgojne metode. Ili odgajaš ili ne. Jbg kada sam uzeo psa znao sam da je to obaveza 24/7 a ne 20 minuta dnevno. Sa djecom je 25/7.

Do sada nisam čuo za dobru "odgojnu metodu". Šiba, kajiš, stajanje u kutu, šamar,  čvoka, zabrane igrica, čokolade... sve su to neke kazne za djecu, a kazne za roditelje ne postoje. Naravno da nitko nije savršen roditelj, al zašto bi dijete onda bilo savršeno. Pa jel moj tata morao stajat u kutu kad je pogriješio? Ne. Pa zašto bi dijete stajalo, kad je ionako za svaku djetetovu glupost kriv roditelj. Pa onda kazni sebe a ne dijete. Metode su izdvojene segmenti od cijelokupnog odgoja (dekle dovodim u pitanje kolko su one odgojne) koje služe samo za dobivanje na vremenu dok istovremeno štete kvaliteti odgoja. Dakle zvekanjem ćeš tenutno možda i dobiti na vremenu, ali i izgubiti na kvaliteti. Nekako nisam za princip cilj opravdava sredstvo.

Opet ponavljam, nemam djecu pa ne želim da ispadne da nekom solim pamet, i tko zna kakva "demonska" djeca mene danas sutra čekaju, ali bio sam i ja dijete i znam zašto sam i kada radio gluposti. Znam da sam bio najsretniji kada sam u roditelju vidio najboljeg prijatelja i osobu na koju se mogu osloniti, dakle koja me na neki način štiti i u kojoj vidim sigurnost. Iz toga je i proizlazilo moje poštivanje i njihov autoritet. Sigurno ne iz šibe i zvekanja.

U psu (valjda i on u meni) vidim super best frenda. Zašto? Pa jer sam ga odgojio kako meni paše. Smatram da bi isto trebalo biti i sa djecom. Imaš malog čovjeka kojeg možeš uobličiti u najboljeg frenda. Tu je roditelj sam sebi (jedina) prepreka.

A uz to sve i veseli labrador i sretno dijete su super fenomenalan chick magnet. Dakle trud se isplati.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
PsychoticBaklava kaže...
AA-d00d kaže...

Op op op šta se ovo dešava u srce Europe?{#}

http://www.index.hr/vijesti/clanak/islamsko-bankarstvo-uzima-maha-u-njemackoj-se-otvara-prva-banka-u-kojoj-nema-kamata/587279.aspx

Banke koje namju kamate? Gdje je ovdje kvaka???

Ludi islam - banke koje posluju etički, nije ni čudo da ih zapad ima na piku {#}

Zapravo nema razlike, samo je stvar u striktnom pridržavanju (ili ne pridržavanju), u osnovi iste vjere, iste kapice na glavi itd.

- i katolicizam (judaizam) također zabranjuju kamate, uz rok na 7 godina... ali naravno, ne drže se svi kanona kad je novac u pitanju, pa ni Vatikanska banka (i nepogriješivi Papa, po struci...).

Pa ipak, (vjerojatno) konkretna banka ako ne naplaćuje kamatu, mirne duše (kao vjerskim simbolom) može naplaćivati bankarske usluge. Tako da je isti rezultat kao i cijena kave ili usluge u kafiću, potrošač na kraju ipak plaća nešto.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
moderator
ihush kaže...

Pa ipak, (vjerojatno) konkretna banka ako ne naplaćuje kamatu, mirne duše (kao vjerskim simbolom) može naplaćivati bankarske usluge. Tako da je isti rezultat kao i cijena kave ili usluge u kafiću, potrošač na kraju ipak plaća nešto.

Je, umjesto da platiš obradu kredita 1-2%, platiš 20% {#}

15 godina
neaktivan

Komentar dana : Njemu (Klasniću) je žena htjela dati bubreg, a druge (žene) su mu dale p*čke. Posve neravnopravna bitka. {#}{#} Usput, žena mu je bombon, ne znam koji mu je došao..

Cemetary gates
14 godina
odjavljen
ihush kaže...
PsychoticBaklava kaže...
AA-d00d kaže...

Op op op šta se ovo dešava u srce Europe?{#}

http://www.index.hr/vijesti/clanak/islamsko-bankarstvo-uzima-maha-u-njemackoj-se-otvara-prva-banka-u-kojoj-nema-kamata/587279.aspx

Banke koje namju kamate? Gdje je ovdje kvaka???

Ludi islam - banke koje posluju etički, nije ni čudo da ih zapad ima na piku {#}

Zapravo nema razlike, samo je stvar u striktnom pridržavanju (ili ne pridržavanju), u osnovi iste vjere, iste kapice na glavi itd.

- i katolicizam (judaizam) također zabranjuju kamate, uz rok na 7 godina... ali naravno, ne drže se svi kanona kad je novac u pitanju, pa ni Vatikanska banka (i nepogriješivi Papa, po struci...).

Zar već ne postoje banke koje nude beskamatne kredite? Ili sam ja nešto propustio?

SK crew
17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
...

istina... koliko smiješno to zvučalo, ono što Cezar Millan radi s đuksijima, totalno je primjenjivo i na djecu.

iddqd
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
ihush kaže...

Je, umjesto da platiš obradu kredita 1-2%, platiš 20% {#}

rade po sljedećem principu... ne daju ti lovu za kupnju neznam... kuće, nego je oni kupe umjesto tebe, ti je odkupiš od njih po višoj cijeni, oni ti daju mogućnost otplate u ratama. Nije govno, nego se gorespomenuti pas posro. Sad, da li su im uvjeti povoljniji, bo.Ono što je dobro je da neće kamata skakati kako se sjete, već znaš što te čeka.

Edit: pišem, ne gledam, doublepost... pardon

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 13:13 (badmad).
18 godina
badmad kaže...
ivan dragi kaže...
...

istina... koliko smiješno to zvučalo, ono što Cezar Millan radi s đuksijima, totalno je primjenjivo i na djecu.

Kao sto rekoh, mi smo samo malo pametnije zivotinje. Neki nagoni su ostali.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
18 godina
badmad kaže...
ivan dragi kaže...
...

Je, kažu i u South Parku:

http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s10e07-tsst

(Kome se ne da gledati cijela epizoda - samo dio gdje Cesar Milan šeta Cartmana - http://www.southparkstudios.com/clips/155253/walking-cartman)

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 13:28 (Drago).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
...

Kao sto rekoh, mi smo samo malo pametnije zivotinje. Neki nagoni su ostali.

eto opet tebe i vukova... homo homini lupus {#}... ne radi se tu o nagonima, već o učenju. Fora mi je kako primjeti da će se pas početi ponašati na određeni neželjeni način i onda ga samo preusmjeri. Ko u postu gore sa sladoledom i djetetom. Kako ono ide neka njegova mudroslovija: trust, respect, love. I eto principa odgoja ... bakterije, vuka, pasa ili djece.

edit: @ drago: {#} ahahaha, to nisam vidio prije hehe... sjajno .... "boing! Good miss Cartman, very good!"

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 13:34 (badmad).
18 godina

Bilo bi zakon odgojit bakteriju :P

Drago... streptokok whisperer :P

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Bilo bi zakon odgojit bakteriju :P

Drago... streptokok whisperer :P

Mogu ti povoljno nabavit streptococcus viridans.{#}

World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517
17 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...

mislim da bi bilo bolje početi sa nekim bakterijskim akvivalentom maltezera {#}

ali, šta je sad ovo: Linić pritišće na novog vlasnika Novog lista, nije valja već počeo?

iddqd
15 godina
neaktivan
badmad kaže...
F1-IVO kaže...

mislim da bi bilo bolje početi sa nekim bakterijskim akvivalentom maltezera {#}

ali, šta je sad ovo: Linić pritišće na novog vlasnika Novog lista, nije valja već počeo?

Sve je to dobro. {#} On i Čačić su dobitna kombinacija, treba im ustupiti sve resore što traže.

Cemetary gates
18 godina
protjeran

ivan dragi - Kako sam zadnjih godinu dana "alfa mužjak" jednom blentavom (zaigranom) labradoru (a nije mi prvi pes) mogu sa sigurnošću reć da nasilje nema smisla. Ono što se može postići psihologijom i pravilnim odgojem je puno bolje i lakše od zvekanja. (lakše u smislu pravilnije i dugoročno isplativije, bolje u smislu nagrade koja proizlazi iz međusobnog odnosa i osobnog zadivoljstva).

Kada ti se pas popiša i posere u kući na koji način ga naučiš da traži van kada ima potrebe za nuždom?

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

..jer jedine aktivne sudionike tematike stvarno pitam ozbiljnu stvar s ozbiljnom namjerom da nešto naučim. Ovako, jedini zaključak koji mi preostaje je taj da trenutno odgovor jednostavno ne postoji, a svi se boje reći pa dobro, ok je malo 'pecnuti' dijete u situacijama kada stvarno pređu granicu, jer ipak imaš i zaštitničku, ne samo odgojnu i obrazovnu ulogu.

Naravno da postoji odgovor; lupiti dijete - da, do cca 2-3 godine. Da odmah definiramo lupiti - radi se zapravo o blagom tapšanju po peleni na ozbiljan način (ne uz smijeh). Poanta nije fizička bol.

Naime, do tog perioda djeca su već poprilično živahna, a ne shvaćaju logičke, moralne i etičke premise koje tražimo od njih. U tom preiodu života 'batina' (uvjetno rečeno, još jednom ponavljam više se radi o simulaciji nego stvarnom činu udaranja) ima smisla, naravno uz pravilnu primjenu. Nakon tog perioda nema smisla, samo negativni učinak možeš dobiti..

Poslije koristiš mozak; još uvijek je omjer mentalnih mogućnosti roditelj - dijete daleko na strani roditelja i nije problem sve riješiti bez fizičkih aktivnosti. Osim toga 0-3 godine života dijeteta je period kada se zapravo dijete odgaja. Moraš puno raditi i baviti se s djetetom, bez onih fora staviš ga u 'vrtić' (ograđeni prostor) i onda je dijete cijeli dan zapravo mentalno prepušteno samo sebi. Ako taj period iskoristiš za pravilan odgoj, poslije će biti manje problema.

Situacija kada će ti tlak skočiti radi nekog postupka djeteta biti će svakodnevno, da se ne muljamo. Međutim ne radi se tu o djetetu, već o tebi kao roditelju i kako ćeš reagirati na njih. To moraš riješiti sam sa sobom, pospremiti živčeke u torbicu i postupiti promišljeno i ispravno. Nema nekog pravila kojeg ćeš pročitati iz knjige i njega se držati. Koristi mozak, a ne ruke..

bedsoft.net
18 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Kada ti se pas popiša i posere u kući na koji način ga naučiš da traži van kada ima potrebe za nuždom?

Sigurno ne udaranjem, jer će ti se onda upišati od straha.

Prva i osnovna stvar je da ti pas po defaultu pokušava izbjeći pišanje i sranje po mjestima gdje boravi. Dakle ako se i pokenjao doma to je napravio jer ga nisi odveo na vrijeme van. Naravno, dok je bebač ispod 3 mjeseca ne zna ni sam šta radi, tada je rješenje uzeti to što je pokakao i odnijeti van pa mu pokazati.

Isto kao što malom djetetu pokazuješ gdje se ide na wc kad ga odvikavaš od pelena, to moraš raditi i za psa.

Ako mi netko kaže da mu se to gadi - e pa je*i ga, onda za njega nije pas.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
18 godina
the_tux kaže...

ivan dragi - Kako sam zadnjih godinu dana "alfa mužjak" jednom blentavom (zaigranom) labradoru (a nije mi prvi pes) mogu sa sigurnošću reć da nasilje nema smisla. Ono što se može postići psihologijom i pravilnim odgojem je puno bolje i lakše od zvekanja. (lakše u smislu pravilnije i dugoročno isplativije, bolje u smislu nagrade koja proizlazi iz međusobnog odnosa i osobnog zadivoljstva).

Ja sam svoga (zapravo 2) naucija tako da bi ih vodija u setnju dok su bili mali i ceka bi da obave nuzdu. Nakon toga bi dobili nagradu. Kad bi u kuci napravili onda bi ih uvatija za siju, doveja do mjesta gdje su napravili nuzdu i malo visim glasom rekao "NE". Zapravo je bitan ton, ne ovo NE. Nakon dva tri dana su skuzili. Stali bi ispred vrata i lajali da ih pustim.

Zapravo su kenjanje vani povezali sa nagradom, kenjanje unutra sa mojim povisenim glasom. Nakon tjedan dva prestanes sa nagradama jer su vise skuzili i to je to.

18 godina
protjeran
tnakir kaže...

Ja sam svoga (zapravo 2) naucija tako da bi ih vodija u setnju dok su bili mali i ceka bi da obave nuzdu. Nakon toga bi dobili nagradu. Kad bi u kuci napravili onda bi ih uvatija za siju, doveja do mjesta gdje su napravili nuzdu i malo visim glasom rekao "NE". Zapravo je bitan ton, ne ovo NE. Nakon dva tri dana su skuzili. Stali bi ispred vrata i lajali da ih pustim.

Zapravo su kenjanje vani povezali sa nagradom, kenjanje unutra sa mojim povisenim glasom. Nakon tjedan dva prestanes sa nagradama jer su vise skuzili i to je to.

E na to sam mislio. Znači da mu se do znanja (hvatanjem za šiju i dovođenja na mjesto gdje je nužda učinjena) kako je nužda u kući nepoželjna.

@Danny

Nisam ni mislio da se štene kažnjava metodom koju tnakir spominje dok je još premalo.

18 godina
the_tux kaže...

E na to sam mislio. Znači da mu se do znanja (hvatanjem za šiju i dovođenja na mjesto gdje je nužda učinjena) kako je nužda u kući nepoželjna.

@Danny

Nisam ni mislio da se štene kažnjava metodom koju tnakir spominje dok je još premalo.

Nije prerano za ovu metodu jer stenca i majka hvata za siju kad je nestasan. To njih ne boli. Samo im je instinktivno ugradjeno da je hvatanje za siju ono sto im se dogadja kad nisu dobri. A kad vide da si ok prema njima kad nuzde vani, brzo to povezu. Sa psom to trebas odmah odradit (sa 6 tjedana se inace stenci daju dalje).

Moj šicu nije nikad obavio nuzdu po kuci, cak i ako vani pljusti jadna trpi pa je izvedemo kad kisa malo stane.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 15:20 (tnakir).
18 godina
ivan dragi kaže...
Drago kaže...
Veliki Brat kaže..

Kada mali posegne za šibicama, kažem mu kako šibice nisu za igru i uzmem mu ih i stvar tu prestane. Ali da mi pali šibice i baca ih okolo zapaljene, gledajući u mene i smijući se - u tom trenutku taj udarac IMHO postaje odgojna metoda, nakon nemoj, nakon nemoj molim te, nakon to nije lijepo / opasno je / prestani. U tom trenutku i ja bi ga zveknuo.

Ovaj pasus je dobar zato jer ne opisuje ikakvu odgojnu metodu, već tvoju metodu ispuhivanja vlastite frustracije.

Napravio si sam sebi scenarij za koji znaš da će ti dignuti živce i na kraju poentiraš kako bi ga zveknuo. U svom scenariju ti se osjećaš dobro, ali to nema veze s odgajanjem klinca.

Što se tiće šibica, noževa.. A gle, jednostavno ih makni iz njegova dohvata, čisto da izbjegneš slučajne nezgode. Ali opet mislim da mu nije cilj zapalit kuću već privuć pažnju.

Apsolutno se slažem da mu cilj nije zapaliti kuću, mali je toga potpuno nesvjestan. Sigurno mu je ideja vatre poznata, obzirom da je živio i uz kamin i uz peć, ali ne mislim čak niti da mu je ideja zapaliti tu šibicu. Pored mene niti ne stigne, odmah ih uzimam. I nema tu niti batinanja, ma on se niti ne buni previše (možda ima veze s onim tonom glasa), ali mu ne dam niti vremena, nego ga prebacujem na nešto drugo. Što se mene tiče, ne želim da ima osjećaj da smije uzeti šibice i igrati se s njima, ne s 4 godine. To jednostavno nije opcija.

Ali ne mogu tako sa svime. Nema nekog posebnog razloga da mu branim uzeti neku sitnu stvarčicu u ruke, a svaku od njih može progutati. Pa i ja mu dam šarafciger (jer mu je naravno jako važno sve što i s čime 'odrasli' nešto rade), pa ga pratim po stanu i u sekundi mi izbuši rupu u kauču. Opet, niti tu nema lupanja, čak niti vike - yebeš kauč. Objasnim mu hladnokrvno zašto to nije u redu i fajrunt, nikada to više nije ponovio. Bez muke nema nauke i jasno mi je da uz malo dijete treba biti i polomljenih stvari (inače dijete neće ništa niti naučiti).

Inače, ovo s Cezarom i psima... Ne tako davno sam čitao neki .pdf, ne znam ni sam zašto sam ga skinuo (nemam psa niti ga mislim skoro imati), i pročitao jedan dio, u kojem je pisalo (između ostalog) - psa učiš da ne laje kada je miran, a da laje kada mu se laje. To mi je u prvi mah zvučalo glupo, ali mi je kasnije imalo smisla. I ja se pridružujem grupi bezbožnika koji misle da je ovdje prikladno povući neke paralele i vjerujem da je slično i djecom - samo treba imati sluha, vremena i volje  za njihove osjećaje, ideje i potrebe. Jedini problem je što je ponekad to sve teško baš 100% uskladiti, pa dolazi do, khm, situacija.

Vraćam se malo pomalo unatrag, ali dopunio sam tvoj citat Drage, jer dosta razmišljam o njemu. Jbg, muči me i to je to sad :)

Uglavnom, jedina konstrukcija u kojoj mi ta primjedba ima smisla, a da je Drago shvatio što sam napisao bi bila ta da mali zapravo nikada ne bi radio to što sam pretpostavio, te da sam ja to napisao samo zato da bi mogao postići neki zaključek (s kojim bi se onda valjda 'osjećao doro'). Ali to nije istina, jer to je upravo ono što je on napravio mojoj staroj - gleda ju u facu, smije se i izvodi glupost koja ga može koštati života. Kada uzmeš u obzir da baka nije autoritet kakav je roditelj, da nije fizički sposobna ga pratiti i da je potpuno sama s njim (čitaj: nema sigurnosti da će joj netko pomoći ako stvari odu ukrivo), onda cijela situacija uopće nije niti toliko nemoguća, niti ju mogu nešto posebno kriviti.

Zvekanje kao čin lijenosti i easy way? Svakako, samo kako izbjeći easy way u situaciji koja iz nekog razloga ne trpi hard way?

Nekako osjećam točno ono što je bed gore napisao - da 'pecki' u nekom periodu, nekim situacijama i na određeni način. Jednostavno, situacija koju opisuješ (sa plakanjem i sladoledom) ne odgovara onoj gdje mali izvodi totalnu glupost i ne prestaje, bez obzira koliko ga prebacuješ. OK, možda je i moja stara mogla reagirati drugačije, možda nije bila dovoljno sigurna u sebe, još puno stvari je moguće... I pogotovo se slažem da autoritet ≠ sila.

Ali također sam stava da je na kraju bitno samo jedno - ili dijete voliš ili ga ne voliš. Ako ga voliš i daješ mu to znanja (ne riječima, ucjenama i floskulama, nego mu baš pokazuješ to djelom) i koristiš 'pecku' kada nemaš vremena/ideje/mogućnosti, sumnjam da postoji ikoje dijete koje će tu pecku zamjeriti roditelju. A ako maltretiraš dijete, ne moraš ga ne samo udariti, nego mu se čak niti ružno obraćati, dijete će toga biti vrlo svjesno.

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Ma mozemo svi mi tu laprdati (osim Drage) (i Beda), ali vidjet cemo kako to ide kad dobijemo nase bebace.

But I, being dead, am nothing, not even my dreams... I've spread my ashes under your feet, tread as you wish, for you tread on nothing.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2011 20:20 (Deus ex machina).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice