Najkraće rečeno: nemojmo u EU, ostanimo nezavisno, pokušajmo mijenjati društvo, zajedno sa političkim i ekonomskim sustavom (i klimom), iznutra i nemojmo nasjedati na indoktrinirajuće parole na koje većina svijeta nasjeda i zbog kojih zemlje zapada prolaze kroz cikličke krize i depresije već desecima godina (i duže) bez ikakvog smisla i svrhe.
Razlog zbog kojeg idemo u propast je što se porezima ne može prikupiti dovoljno novca da pokrije državni aparat (ma ne samo državni aparat - tu su i mirovine, odnosno previše je umirovljenika u odnosu na broj ljudi koji rade). Aparat koji je nedvojbeno prevelik i neučinkovit, koji je svrha sam sebi (da ljudi imaju gdje raditi).
Kako ćeš riješiti taj problem? Možeš do u nedogled ponavljati mantru "nemojmo u EU, ostanimo nezavisno, pokušajmo mijenjati društvo, zajedno sa političkim i ekonomskim sustavom (i klimom)", kad državni dug iz godine u godinu sve više raste. Dvadeset godina nismo u EU-u, dvadeset godina smo nezavisni, dvadeset godina idemo sve dublje i dublje u dug. Dakle, zaboravi tu mantru i reci kako će naši političari (bez vanjske pomoći ili pritiska) pomiriti prihode i rashode države! To je jedina bitna stvar u cijeloj priči - o tome ovisi budućnost ili bankrot države. Ne uspijeva im to zadnjih dvadeset godina, i sam si rekao da nemaš vjere u njih - pa o čemu je onda riječ? Kakav narod? Političari su predstavnici naroda, htjeli mi to ili ne. Narod sudjeluje u demokraciji kroz dvije minute svake četiri godine, kad na biralištima zaokruži stranku za koju želi da ga predstavlja. Što će narod napraviti da se pomire prihodi i rashodi države, da više ne idemo u dug, odnosno da konačno počnemo vraćati dug?

i ga ,umjesto konkretnih rješenja (koje toliko žarko očekujemo) ,od tebe samo dobivamo kritike da smo prdonje ,
Pa i HDZ bi već odavno napravio rezove da ih to ne bi koštalo izbora. Zato nam treba neko izvanjski, koji će postati dežurni krivac dok se situacija ne stabilizira. I, kad se situacija stabilizira, da spriječi ponovno bujanje državnog aparata. Kod nas je država svrha sama sebi. Država bi trebala služiti ljudima.