Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.041.190
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
thedream kaže...

Zamislimo na tren život bez banaka, što to znači za svakog od vas osobno?

Zivjeti ispod mosta ili u kutiji dok ne skupim dovoljno novaca za stan.

Stedjeti ~12 mjeseci dok ne kupim motor.

Umrijeti od gladi ako me nekom nesrecom strefi opak medicinski problem koji treba platiti.

Ne moci napraviti svoj biznis od nule i dobro zivjeti od njega u razumnom roku (par godina).

Sve ovo vrijedi naravno u mojem osobnom slucaju, djeca bogatih roditelja ne bi imala te probleme.

Smatram da je zivot bez kreditne kartice, kredita i ostalih usluga koje banka pruza puno kompliciraniji, bespotrebno.

Mislim, tj. skoro sam siguran da problem nije u bankama nego u konzumiranju bancinih usluga, jer se (kako je to zapravo i objasnjeno na ovim stranicama) drugacije cesto ne moze. Pricali smo mi o stanovima od 50-60m2 a neki od nas su zastupali stanove od 25m2, no ja nemam ni za takav stan. Treba mi banka i njezina usluga kreditiranja.

@ihush

lijepo si to objasnio (moje brojke su komplicirane izgleda :-P FFFFSCCCHHHHTTT :-D :-D ;-D), ali ne vjerujem da to bas tako funkcionira. Naglasavam "vjerujem" jer iskreno ne znam, ali mi se cini prilicno ocita prevara da ne bi bila regulirana zakonom. Pored toga, cinjenica da je banka u plusu ne znaci da je i direktor banke u plusu, jer bankin (bancin?) novac nije direktorov...

I am falling - to see what's left behind....... I am fallen - to you I must be blind.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 22:16 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

Glavni problem je u tome sto je novac = dug, zar ne?

Banka nekome posudi 100$, recimo. On mora vratiti tih 100 + kamate, 150 ajmo reci. ALI tih 50 ne postoji u sustavu, zar ne? Kada bi svi na svijetu htjeli platiti sav dug, ne bi mogli jer toga novca NEMA.

Drugom covjeku koji dodje u banku, banka ce posuditi nepostojeci novac - brojke na ekranu - a kao jamcevinu ima onih 50 dolara koje ce biti vracene u banku.

Trece covjeku posude novce, a kao garanciju imaju novce drugog covjeka.

Kako dugovi od njih dvojice ne postoje, samo glavnica, njih dvojica moraju posuditi novac ili zaraditi neciji posudjeni novac - a onda opet oni na to dobiju kamatu, koja je nepostojeci novac, ili onaj od kojeg su zaradili novac dobiva kamatu na to.

Da skratim banka na 1000 dolara za koje ima pokrice u zlatnim polugama, daje zajam 10 000 dolara, a jamcevina je vracanje kamata ljudi kojima je novac posudjen - no taj novac ne postoji. Dakle 9000 nepostojecih dolara plus kamate na to.

Dakle banka vam ne posudjuje nista, i naplacuje kamate na to.

Novac je prevara i koliko cemo dugo dopustiti da bankari vladaju svijetom? Vjerovatno zauvijek jer laz je prevelika da bi ljudi to prihvatili..no svakome ekonomistu ili bilo kome tko zeli vidjeti jasno je da je monetarni sustav vjerovatno najveca prevara ikada

15 godina
neaktivan

Zivot bez banaka? To bi znacilo zivot bez monetarnog sustava, a ovisi kakav bi sustav imali nakon toga, jer sistem trgovine / razmjene vrijednosti / dobara mora postojati

Za mene osobno, trenutacno znaci da ne bi imao kredita hehe. I znaci da bi dugo stedjeo za neke stvari..a za neke pi predugo poput stana, koji je ipak vecini nezamisliv za kupiti u kesu, a i auto ako je imalo veca cijena tu spada..nisu problem banke nego njihovo lihvarenje i kamate..banke su nam potrebne, budu li jednoga dana uzimali sano proviziju za poslovanje, a ne kamate, biti ce to odlicna stvar...iako se bojim da se to nece dogoditi u ovoj dimenziji

Banke su prvotno sluzile za drzanje novca odnosno zlata tamo - bankari su shvatili da mogu posudjivati tudji novac koji cuvaju jer nikada nece svi dici novce odjednom (kada su digli dogodila se velika depresija, a danas pokusavaju to zakonski zabraniti samo se ne govori o tome). Onda na taju tudji novac kao sto sam napisao daju kamate i na osnovu njih posudjuju jos novca..a zapravo bi trebali posudjivati tudji novac, kreditirati, sve dok je zakonski zabranjeno da svi dignu novce odjednom - jer tako bi bez obzira sto netko posudjuje nas novac, mogli uvijek dici svotu novca koju smo i polozili u banku. To bi bilo zakonski izregulirano, da ne mogu svi dizati novac odjednom - no u tom kontekstu to bi bilo u redu jer bi tada banke sluzile na opce dobro, a da ne spominjem da tada puno ljudi ne bi imalo ni potrebu dizati sve novce odjednom jer bi financijska situacija bila puno bolja!

Naravno banke na posudjeni novac ne bi uzimale kamatu vec proviziju na poslovanje.

Kakva utopija ali istina

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 22:15 (Dragon23288).
16 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...

1) Zivot bez banaka? To bi znacilo zivot bez monetarnog sustava, a ovisi kakav bi sustav imali nakon toga, jer sistem trgovine / razmjene vrijednosti / dobara mora postojati

2) Za mene osobno, trenutacno znaci da ne bi imao kredita hehe. I znaci da bi dugo stedjeo za neke stvari..a za neke pi predugo poput stana, koji je ipak vecini nezamisliv za kupiti u kesu, a i auto ako je imalo veca cijena tu spada..nisu problem banke nego njihovo lihvarenje i kamate..banke su nam potrebne, budu li jednoga dana uzimali sano proviziju za poslovanje, a ne kamate, biti ce to odlicna stvar...iako se bojim da se to nece dogoditi u ovoj dimenziji

3) Banke su prvotno sluzile za drzanje novca odnosno zlata tamo - bankari su shvatili da mogu posudjivati tudji novac koji cuvaju jer nikada nece svi dici novce odjednom (kada su digli dogodila se velika depresija, a danas pokusavaju to zakonski zabraniti samo se ne govori o tome). Onda na taju tudji novac kao sto sam napisao daju kamate i na osnovu njih posudjuju jos novca..a zapravo bi trebali posudjivati tudji novac, kreditirati, sve dok je zakonski zabranjeno da svi dignu novce odjednom - jer tako bi bez obzira sto netko posudjuje nas novac, mogli uvijek dici svotu novca koju smo i polozili u banku. To bi bilo zakonski izregulirano, da ne mogu svi dizati novac odjednom - no u tom kontekstu to bi bilo u redu jer bi tada banke sluzile na opce dobro, a da ne spominjem da tada puno ljudi ne bi imalo ni potrebu dizati sve novce odjednom jer bi financijska situacija bila puno bolja!

2) Naravno banke na posudjeni novac ne bi uzimale kamatu vec proviziju na poslovanje.

1) Ne, zasto? Mozes imati novac i ne imati banku, tj. barem ne ono sto vecina ljudi naziva bankom. Trebao bi ti nekakav centralni trezor da vodi racuna o novcu, kontroli printanja i slicno... ali to nije banka vise jer nema individualne usluge. Vise bi bilo kao neko ministarstvo.

2) Ova i zadnja tocka su iste - kako uzeti proviziju na poslovanje ako uzimas kredit za stan? Ili za auto? Ili za big-ass LDD TV? Tu nema investicije.

3) Ovo mi je promaklo... gdje si to saznao??? Netko je napisao (ili sam negdje procitao?) da ljudi u US protestiraju protiv banaka tako da dizu sav novac... zasad ih je premalo da nanesu ikakvu stetu (par desetaka tisuca) ali ako se prosiri... tj. ako je ono sto @iHush tvrdi istina, onda nikom nista... novac ce se prelijeti natrag u banke kroz porez...

I am falling - to see what's left behind....... I am fallen - to you I must be blind.
15 godina
Deus ex machina kaže...

3) Ovo mi je promaklo... gdje si to saznao??? Netko je napisao (ili sam negdje procitao?) da ljudi u US protestiraju protiv banaka tako da dizu sav novac... zasad ih je premalo da nanesu ikakvu stetu (par desetaka tisuca) ali ako se prosiri... tj. ako je ono sto @iHush tvrdi istina, onda nikom nista... novac ce se prelijeti natrag u banke kroz porez...

To je vijest, iako sam čitao u 24 sata našao sam na Slobodnoj dalmaciji. Prvi dan 40 tisuča ljudi je uzelo novce iz banaka i stavile u kreditne unije (nešto kao male banke, koje nemaju neki utjecaj). Mnogo više ljudi najavljuje podizanje novaca.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
protjeran

ivan dragi - Ne razumijem te u ovom pogledu "na koljenima". Na što točno misliš?

Ne pravi se blesav. Nemam se volje ponavljati.

ivan dragi- ionako ovisi o drugim državama (dakle ljudima) pa zbog toga i nastanu globalne krize koje se preljevaju iz jedne zemlje u drugu.

Na Tursku i Kinu na primjer se nije prelila kriza, jedino što Kina ne smije dopustiti smrt SAD pacijenta jer joj se to ne isplati.

ivan dragi -  

Ti ne želiš da ovisimo o drugima a objeručke ćeš prihvatiti bilo kakav napredak koji je ostvaren u nekoj prekooceanskoj zemlji (nova tehnologija, nekakav napredak u medicini itd). 

Pliva, Sumamed, što si želio reči?

Domaći PIK-ovi su bili u samom vrhu prehrambene proizvodnje po kvaliteti uz bok EEZ i EU. Bili smo u vrhu u brodogradnji. Nikola Tesla je za razliku od Ericssona imao pristup ruskom tržištu itd. Imamo potencijala, osim što nas vode izrodi.

ivan dragi - Hrvatski tim pregovarača je bio više manje dobar, nisam primjetio nekakve enormne lapsuse da su im se potkrali. Jednostavno je statistički nemoguće udovoljiti svakom građaninu rh. ČAK i ova tvoja izjava "što bolje uvijete" dopušta da ne moraju svi uvijeti biti bajni-savršeni pa i ne kužim kaj se buniš.

Malo sutra. To nisu bili pregovori nego ispunjavanje naloga. Kvote za mlijeko, vinograde, šečerane, zabrana isključivog gospodarskog pojasa, nula bodova, to je dovoljno. Navedeno ti je primjer "na koljenima".

ivan dragi - Gle tux, nitko tebi nije branio da se javiš na natječaj za prodaju Hrvatskog telekoma ili Plive i da ponudiš najbolju ponudu.

Misliš, mogu kupiti firmu njenim novcima to jest profitom a banka će me kreditirati, zašto ne? Ili mi je netko da zabadava to jest sa cijenom ispod tržišne iz tko zna kojih razloga.

Kutle, Gucić, zvuči poznato?

ivan dragi- Nije nas nikakva politička elita rasprodala

Hrvatske banke, sanirane za 87,4 milijarde kn a prodane 5,4 milijarde kuna. Da ne spominjem lupetanja Šošiča i Đodana u svezi banaka kako će zabadava raditi neke obračune.

Svježi primjer je "water management" koje je pokušao progurati sanaderov pripuznik Jandroković ali to nije prošlo zahvaljujući HBK i nekim hrvatskim intelektualcima.

Sunčani Hvar, Hotel Excelsior, Dalmatinka, Pliva, Nama, Nikola Tesla itd.

ivan dragi - No ako ne ponudiš neki konkretniji argument zbog čega smatraš da nam je bolje "solo" (odnosno van EU) smatram da ti ovi općeniti "razlozi" ne stoje.

Moraš se i ti bolje potruditi od "Tu pripadamo" reklama.

Tebi je kvota za mlijeko, vinograde općeniti razlog? Svašta.

Ili si gazda u svojem dvorištu ili nisi.

Ne postoji javna rasprava, za i protiv EU, nego su sve propagandne snage usmjerene "za", financirane novcima poreznih obveznika i jednim dijelom od EU.

Ponovno srljamo u neku asocijaciju kao "guske u maglu".

EU nije EEZ.

Jedno je sigurno tko će profitirati. Svi oni političari iz Hrvatske koji agitiraju za EU. 7000+ eura plaća + sinekure a svaka nepovoljna odluka za RH će se pilatovski prati uz izgovor: "Ne možemo ništa, takva je pravna stečevina EU, odredili su tako u Brukselu".

Ako nekoga zanima, evo snimke rasprave, slabo popraćene u medijima, u svezi EU u kojoj je gostovao britanski političar i član Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i lider Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva Nigel Farage.

Znakovito za vidjeti kako se izmotava aparatčik iz Hrvatske Andrej Plenković, to je primjer "pregovarača" spuštenih gaća (vidi rime) iz banana republike.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.11.2011 17:21 (the_tux).
17 godina
protjeran

Pitanje za sveznadara Dragu. Što bi učinio na Tuđmanovom mjestu da ti je Hrvatska okupirana od strane pobunjenih Srba iz Hrvatske?

15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Dragon23288 kaže...

http://politika.hr/druga-strana-vijesti/4865-tajni-plan-europske-unije-zatvaranje-bankovnih-altera-i-blokada-bankomata-angela-merkel-naredila-medijima-cenzuru-u-vezi-eu-krize-

Evo jedan od izvora..googlaj blokada bankomata angela merkel 

16 godina
Deus ex machina kaže...
..tj. ako je ono sto @iHush tvrdi istina, onda nikom nista... novac ce se prelijeti natrag u banke kroz porez...

-nije da tvrdim, pa da je zato tako, pogledaj.. što trebaju grci izglasati na referendumu? Otplatu kredita, porez. Jel Obama dao novac bankama? Jel merkelica.. itd. To je porezni novac. Ne zato jer ja to kažem, nego zato jer iide iz državne kase...

btw, ostatak posta. Jer je povezano. npr Talijanska banka normalno (u suradnji s državom i domicilnim proizvođačem, u ovom slučaju je jedna osoba sinonim, Berlusconi) proda npr Fiat Punto na HR tržištu. To je direktna korist za Fiat (prodao robu), za državu (izvoz) za banku jer ubire proviziju (poslovna banka je glavna logistika), koja kod nas odobrava potrošački kredit za taj automobil, ubire veću kamatu i sigurna je za naplatu (jer ako nitko drugi država-HR mora podmiriti gubitke, jer su i političari željni novca iz banaka, jer je Šuker dobio povoljan kredit, mada bi kreditni rejting trenutno bio loš.. da nema drugih 'kriterija'). ..

-Ako se pitate 'zašto bi država pristala'? Pa nije država, nego ljidi (u fotelji ili tronu) npr Jaca, ako je potrebno poklonit će piranski zaljev jednim potpisom, jer može. Jednako je s Grcima i ostalima. Tko je postavio novog premijera u italiji? Vojna hunta? Demokratski izbor? .. u srcu demokratskog zapada, imenovanje regenta od banke. Novac je car.

Što da je Jaca prodala hrvatske vode, šume, što da da koncesiju za ceste itd.. ništa, osim što taj vlasnik tad ubire zaradu. Zarada je dobra, jer u suprotnom taj kupac nebi bio zainteresiran.

- Banka je sigurnija kod nas za naplatu jer iza nje stoji Italija dok mi želimo u EU. Istovremeno, dok je to išlo, nije kamatarila talijane, koji bi tad podivljali i imali bi situaciju kao u grčkoj. Sad već i ta faza dolazi.. Španija, možda i Francuska.. Bankari su pretjerali u toj igri. Inače, naši poslovnjaci koriste taj mehanizam za recimo najam poslovnog prostora, pa sami sebi zaračunaju trošak... Sad opet matematičari računaju složenu formulu.. nema je, ušteda je u ne plaćanju poreza za taj iznos, jednako kao što svi bankari imaju jahte, pardon, banke imaju jahte.. još samo kad bi institucija mogla ljetovati, ovako ljetuje direktor vozeći jahtu. Naši pak poslovnjaci voze službeno vozilo, tankaju gorivo bez PDVa (jer ga pišu u trošak firme) itd. To je umanjeno od onog što rade banke, koje uz sve to imaju zaštitu najjačih država.

Dodatno, iz EU fondova za razvoj i sl. se svi poslužuju, naravno i talijanski izvoznici, a taj novac je također porezni novac. Opet to sve ide kroz banke, koje ubiru proviziju.

Zašto je mjesecim arastao švicarac? Nezbog mene ili tebe nego zbog bankarskih transakcija, koje su sumanuto kupovale švicarce, i što se desilo? U HR je Jaca skopila deal s bankama o reprogramiranju kredita za stan, troškovi na račun države, zarada banci (kao pokrivanje nepostojećeg gubitka) dok kupac zbunjen gleda, jer nije prošao jeftinije, samo je još dužniji? Koja je to matematika? Nema je, Jaca je novac dala bankama, ništa više ili manje. I posao ide dalje. Dok su 'sitnozubi glasaći' na TVu gledali predstavu u kojoj Jaca spasiteljica spašava mlade kreditom opterećene parove i prijeti bankarima. (jel neka prijetnja ostvarena? Ali da, Šuki je dobio kredit).

Ljudi su zaboravljivi, svaki dan sto novih afera, dok svi gledaju Jacin broš, jednako kao Sanaderov sat. Više puta sam rekao, mađioničar ima čarobni štapić i zgodnu pomoćnicu, služe tomu da ih publika gleda. (u pogrešnom smjeru dok se trik izvodi).

Ili Rohatinski koji je 'pustio' koji milionćić.. -to je HNB, to nije njegova privatna banka, novac. To je državni novac (porez) i kome ga je pustio? 'cvjećaru' koji kupuje podružnicu u deželi... Ista stvar, globalno-lokalno, samo su iznosi viši.

Problem je samo što to nije ni kriminal, bar ne nešto kažnjivo (još manje dokazivo) zakonom. Jednako kao Sanaderova večera... još samo fale 12 apostola da bi scena bila idilična.

preopširna tema, moram malo skratiti.. (NHF){#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
protjeran

ihush - Dok su 'sitnozubi glasaći' na TVu gledali predstavu u kojoj Jaca spasiteljica spašava mlade kreditom opterećene parove i prijeti bankarima.

Kada je imala sastanak s bankarima, nisu joj se pojavili ni Luković ni Prka, predstavnici največih banaka u Hrvatskoj, toliko o najvažnijem čovjeku države.

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=B0964C27-5424-40E3-B2B8-FAE923EAC332

17 godina
protjeran
16 godina
the_tux kaže...
..
Kada je imala sastanak s bankarima, nisu joj se pojavili ni Luković ni Prka, predstavnici največih banaka u Hrvatskoj, toliko o najvažnijem čovjeku države.
..
 -da, banke su daleko iznad. Usporedba, banke su zaslužne za razvoj matematike (btw i arapske brojke su dio toga) naspram Jace koja ima jedino zaslugu za razvoj ovčarstva .... zapravo, ni to. Naravno da bankari (gospoda) ne dolaze na neki neformalni poziv šiparice, koja ih još pri tom namjerava (samo za TV potrebe) špotati. Nisu bankari od jučer (što lijepo prikazuje igrokaz).
15 godina
neaktivan

Odlican dokumentarac. Nazalost laz je prevelika da bi ljudi u nju vjerovali..kao i mnoge druge lazi - ljudi jednostavno ne zele narusiti svoje paradigme

16 godina
neaktivan

Imali smo već priču o bankama i bila je jedna simpatična pričica 'hoću zemlju plus 5 posto'. Obavezno pročitati prije spavanja..

bedsoft.net
15 godina
neaktivan

Ne znam da li treba komentar uopće. Nek su tu, kaže..

Cemetary gates
17 godina
17 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...

Sve i da ne razumijem dovoljno je pogledati krizu koja se siri Eurozonom i pogledati kako je u zemljama koje su usle u Europsku Uniju, poput Irske, Grcke, Italije..plus, sto su te zemlje u EU usle prevarom to jest potpisivanjem Lisabonskog ugovora bez znanja naroda nakon sto nisu uspjeli uci u EU putem referenduma - znaci narodi tih zemalja su redom svi glupi, a birokrati kojima ne znamo imena su u pravu?

Ma nemoj molim te

Irska je bila dno dna (čak je Jugoslavija imala bolji standard od nje) prije EU, kad je ušla u EU rapidno se razvila i danas naši mladi sanjaju o Irskoj kao obećanoj zemlji, Portugal je jednako profitirao od EU

Grčku je EU spašavala već nekoliko puta od bankrota

EU nema veze sa lokalnim nesposobnim političarima koji kradu i varaju vlastiti narod

evo ti primjer grčke gdje ne žele raditi, ali imaju velike plaće, još veće penzije i pola dana ne rade.

17 godina
neaktivan
Darky kaže...
evo ti primjer grčke gdje ne žele raditi, ali imaju velike plaće, još veće penzije i pola dana ne rade.

A naši se sve trgaju od posla gdje god stignu. :)

Tolerancija mi nije jača strana, svi drugi griješe a ja sam bez mana.
17 godina
neaktivan

Danny svi koji su ušli u EU su profitirali

15 godina
neaktivan
Darky kaže...

To ne stoji, dapače, u dugom roku kao što je slučaj sa Italijom, i Španjolskom - kao idućim potencijalnim i vrlo vjerojatnim zgarištem, ekonomska stabilnost u periodu prije uvođenja eura je bila kudikamo veća.

Nisam na strani HSP-a i negiranja ulaska u EU, iznošenja samo prljavog veša da to tako kažem, ali mislim da treba svaki zaključak donositi sa dozom rezerve, i uzeti u obzir da je politički i strateški interes Hrvatske ući u EU, i da treba stvoriti pozitivno ozračje pred referendum.

Nemoj pritom zaboraviti da ulazimo kao država izrazito negativnih kretanja gospodarskog rasta, sa sve većim vanjskim dugom o kojem smo razgovarali, uglavnom vrlo nesređenih javnih financija, sa još uvijek golemom državnom potrošnjom i glomaznim državnim aparatom.

Što se ekonomije tiče, stvar je u najmanju ruku složena, mogu se složiti da su koristi veće od šteta, ali u slučaju Hrvatske ovo - šteta, će dobiti posve novu dimenziju bojim se, poznavajući naše političare, ekonomiste i institucije koje vode.

Pitanje je što će biti i sa tečajem, u uvjetima takvog otvorenog tržišta, mnogi će tražiti rušenje tečaja kune, da se izvoznicima ipak iziđe u susret i potakne proizvodnja/izvoz, ali,ali i ali..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2011 12:03 (thedream).
16 godina
bed kaže...

Imali smo već priču o bankama i bila je jedna simpatična pričica 'hoću zemlju plus 5 posto'. Obavezno pročitati prije spavanja..

- odličan txt (jednak tuxovom filmiću), ali je lakše komentirati tekst...

opet malo duži tekstić, tldr za većinu...

- Točan je dio, o (nazovimo) kamatnom novcu, tj spekulativni profit. Taj novac ne postoji ali se na njega 'računa'. Taj novac je uzrok inflacije i često (ne samo banke) spekulacija bude pogrešna. Upravo zbog špekulacija, ta riječ je postala sinonim za nešto loše.

Dakle, na 100$ + 5$ kamata koji kao novac ne postoji. Dodatno, omjer (pokrivenost) novca, obavezne rezerve itd. (inače je to formula za optok novca, potrebnu količinu u opticaju..) je u 'skeču' 1:10 ili 1:9 / 10. Na postojećih 100$ banka barata s 900-1000$ i obračunava kamate. Do tog dijela (samo taj segment) je točan. (mada je sam omjer proizvoljan, može bitii 1:100, 1:25.. svejedno).

Što nije točno, tj, namjerno 'ispušteno'? (usporedite uzorak sveke 'teorije zavjere', pravila su ista).

- Kao u svakoj teoriji, navodi se karikirani (pojednostavljen) primjer, uzima se da je taj primjer osnova za sve, zanemaruju se drugi uzroci (u samoj priči, namjerna pojednostavljenost kao za malu djecu, jer je tako uvjerljivije..). Okamova pravila, Murphy itd. idu u prilog takvog modela, kao i KISS. 1+1=2, 2+2=4 ... kad se tako krene s uvjeravanjem, sve se može dokazati, mada 'mađioničar' u nekom trenutku promjeni priču, neprimjetno. U glavama gledatelja (slušatelja) ostaju početni jednostavni kriteriji, dalje mu se vjeruje... a nebi trebalo.

Jer, povećanje vrijednosti je konstantno. Svake godine npr seljak iz zrna žita, proizvede više (koliko? x30-100?) kukuruz?... Uložena vreča žitarice daje stostruki plod. Roba je pokriće za (novi) novac, roba (vrijednost) je stvorena, stvarna i postoji. Ovisi samo o tržištu, (špekulaciji) po kojoj cijeni će se prodati, dali će se prodati... tad je beskorisno, gubitak. Špekulacije.

Problem je raspodjele tog ostvarenog profita, jer banke (kao investitori i razni fondovi) žele zaradu, veću nego kamata. Banke žele kreditirati seljaka, ako ga ne kreditiraju nemogu mu uzeti dio profita.

Standardno (oduvijek) je omjer cca 'trećina' (na selu još postoji davanje zemlje za trećinu). To je ovako, od neke X zarade na prinosu, proizvođač dobije 30%, država 30%, crkva 30% (ostavimo 10% tolerancije.).

Od izuma banaka, mogli bi govoriti o četvrtini, ili da su banke zamijenile crkvu (koja se porezno stopila s državom), pa je opet trećina.

U ekonomskom modelu, investitor i proizvođač (po zakonima protifa, strujanju profita, tržišnim zakonima itd.) zarađuju ravnopravno 50:50. Država ubire porez.

Ako je proizvođač koji posjeduje svoj kapital (i sredstva, znanje..) tad on može bez kredita poslovati. To ne odgovara financijskim institucijama (banke i alter ego, fondovi-osiguranja, zovimo ih banke). One žele dio profita, kojeg će ostvariti kreditiranjem proizvođača. Jednako kao mafijaški zelenaš, ali on prvo da novac pa onda ubire kamatu, jednako i banka.

- Spekulacije: Počinju kad seljak (karakterni inače bi rekao proizvođač), pročita npr Jacinu reklamu o poticajima, dali je mlijeko, jagode.. svejedno. Pa krene špekulirati...

Ako kupim jednu kravicu, mjesečno na mljeku +100€, hmm imam toliko novca. Ali, jaca ne stimulira jednu kravu, ona stimulira farmu... pa seljober dalje računa na papiriću...

.. ako kupim dvije krave, - dođemo do broja npr 100. Sa sto krava, seljoberu se pojavljuje smješak na licu. (i bankarima)... - e sad, ako je priča zanimljiva, mogu dalje, oni koji su shvatili, znaju na što ciljam.

-kratim.

Seljak je u minusu, banka plijeni, novca nema, ... to je trenutna situacija.

Mada se proizvodi više nego ikad, ali to proizvodi manji broj ljudi (tehnologija). Manji broj ljudi zgrće veće profite, ostatak se (prisiljeni) bave drugim djelatnostima, gluma, sport, pisci popularnih knjiga kao Gospodari Prstenova, Harry Potter.. zgrću milione (na inaće bezvrijednoj prićici.. daleko manje vrijedno nego žito..). Nekad je 90% radilo na polju za hranu, danas 10% populacije proizvodi, ostali su samo potrošaći i tercijalne djelatnosti. Proizvodi se više, ima se više, samo je pitanje tko ima i tko nema. Upravo zato wallstreet. .. koji je btw smiješan, Kao i primjer s Ircima.

Irska, godinama primjer razvoja, zapravo samo bankarska igra (GB banke) upuhivanja novca u prazno (i odlazak tog novca negdje drugdje), pa je sad i taj mjerur od sapunice pukao. Kako to da je sad Irska u krizi? Postoji li kriza? ... Taj dio je čisti primjer iz linkanog teksta, spekulativni novac (fiktivni), ali ne zbog takve formule, nego zbog pretjerivanja zapadnih bankarskih grupa u grabeži. Istovremeno države su održavale standard građana (koji sve manje rade-proizvodnu) financirano iz tih banaka. Kad jednom ta igra krene, država je skoro bespomoćna. Osim proglašenje bankrota (što je neugodno, povlači i gubitak vlasti, pa vlast radije napravi stečaj firmi-građana nego sebe). Uvjek je lakše drugom prepustiti teret duga. Porezi su perpetuummobile, jednako kao i zrna žita, samo da se preživi još jedan mandat, još jedna fiskalna godina...

Kriza je samo u tome, što se ovaj put i bankari preznojavaju, jer im izmiće kamata na milijarde €. Siroti, umjesto 100 milijardi, zaradt će samo 50. Pretjerali su, jer svaki sistem može rasti samo do neke granice. Balon.

Problem je što država (države) ne mogu u stečaj, nema ovrhe. Za razliku od građana-firmi. Kao da je cilj spašavanje banaka, umjesto gospodarstva, priozvođača i građana. Ali znamo da ciljevi ne ovise o pameti vlasti, nego o količini mita za koju je neki političar voljan pretvoriti građane u bankarsko roblje.

Sanaderova cijena za MOL je 10m€. Pomnožite proizvoljan broj političara EU (nisu samo naši podmitivi, naši su samo malo jeftiniji) pa probajte vidjeti približnu cifru... začuđujuće, (mora biti slučajnost) upravo takva cifra je ta koja je nestala? Koje cifre se iznose za EU izlazak iz krize? - Fond od 1000mil€ kažu da neće biti dovoljno. Porez bankama 0,01% će donjeti godišnje 57mil€ .. Tako će se namaknuti novac koje su banke 'utopile' npr za kupnju političara ili deponiranje u švici. Sve samo da se ne otkrije krađa i da se izbjegnu pitanja (i odgovori) gdje je novac. Gadafi, njegov sin, nije im suđeno jer je neugodno. Sanaderu se sudi, dok je Granić suradnik Hypo, LOL, ako (dosadašnji dio-nadzorna kamera) bude osuđen, onda pravo-zakon nema veze ni sa čime. Je lopov, ali za sud bi moralo biti dokazivo, u drugom slučaju Gadafijevski kraj.

Sve transakcije (MOL je sporedan) su kroz banke. Banke su do grla u takvim igrama jer su jedine dovoljno velke za takav (grandiozan) posao.

Pokušajte ukrasti u pljački npr 1000milijardi €, bit će vam jasno o kojoj količini se radi, trebate vlak i kompoziciju vagona. To je količina koju lopov ne može ukrasti, samo bankar.

Rohatinski? Guverner godine (zvjezdani uspon) pa ipak samo Todorićev podstanar, otrežnjavajući pad kad se uzjogunio...

Frapantno ili sam samo naivac.

17 godina
neaktivan
thedream kaže...
Darky kaže...

To ne stoji, dapače, u dugom roku kao što je slučaj sa Italijom, i Španjolskom - kao idućim potencijalnim i vrlo vjerojatnim zgarištem, ekonomska stabilnost u periodu prije uvođenja eura je bila kudikamo veća.

Za boga miloga jeste li vi svi glupi i ne čitate?????? {#}

Europska ekonomska unija (EU) i Eurozona (novčana unija) su dvije stvari koje nemaju veze jedna sa drugom....

Sve članice EU su profitirale ulaskom u uniju, jer su smanjile birokratske probleme oko trgovine i kretanja robe i ljudi i sve su se razvile

Gotovo sve članice EU koje su ušle u eurozonu (monaternu uniju) imaju probleme, jer Euro kao valuta unija guši njihove slabašne ekonomije i pretjeranu potrošnju koju ekonomija ne može pratiti

Prvo nitko te ne tjera u eurozonu

drugo ja jesam za EU, ali sam protiv ukidanja kune i mijenjanja za euro jer bi nas euro skorz uništio

15 godina
neaktivan
Darky kaže...
thedream kaže...
Darky kaže...

Za boga miloga jeste li vi svi glupi i ne čitate?????? {#}

Europska ekonomska unija (EU) i Eurozona (novčana unija) su dvije stvari koje nemaju veze jedna sa drugom....

Sve članice EU su profitirale ulaskom u uniju, jer su smanjile birokratske probleme oko trgovine i kretanja robe i ljudi i sve su se razvile

Gotovo sve članice EU koje su ušle u eurozonu (monaternu uniju) imaju probleme, jer Euro kao valuta unija guši njihove slabašne ekonomije i pretjeranu potrošnju koju ekonomija ne može pratiti

Prvo nitko te ne tjera u eurozonu

drugo ja jesam za EU, ali sam protiv ukidanja kune i mijenjanja za euro jer bi nas euro skorz uništio

Ne postoji europska ekonomska unija, postojala je europska ekonomska zajednica osnovana 1957. (skraćeno EEZ), preteča EU (1992. Maastricht). Postoji europska ekonomska i monetarna unija ( skraćeno EMU ), koju ti zoveš popularno novinarski eurozonom, iako je to tek posljednji stupanj integracije, kao što si i sam saznao uvođenjem eura, kojem se protiviš - naknadno, na moju reakciju.

Na pozitivan način o kojem govoriš u smislu ulaska u EU, može se govoriti i o uvođenju eura jer nestaju transakcijski troškovi vezani za konverziju svake nacionalne valute u euro, što je do sada bio slučaj, rađen je čak i praktičan test sa konverzijom 100 eura u svakoj zemlji članici tj. u valutu svake od zemalja članica, da bi na kraju završio sa gotovo polovinom od početnog iznosa.

Problem eura nije što bi on nas uništio ili ne bi, problem je što mi ulazimo kao ekonomija pred kolapsom u EU, i što sve nade polažemo u novac koji ćemo dobiti od predpristupnih fondova, a ne obaziremo primjerice na poljoprivredu, koja će tu osjetno stradati, jer će dobiti manji iznos od dosadašnjih državnih poticaja.

Ja osobno sam za zaokret na području javnih financija primjerice, vraćanje PDV-a na 22% i smanjenje PDV-a na usluge u turizmu, s druge strane sam i za mirovinsku reformu, i za objavu registra branitelja u skladu s tim. Imamo mi i mogućnosti i instrumenata za dovesti se u kakav takav red, ili bar za smanjenje nereda, samo nema političke volje, pogotovo pred izbore.

A o uvođenju eura bi se isto dalo razgovarati, i koji bi efekti bili na vlasnike stambenih i ostalih kredita, koji trenutno imaju još uvijek na snazi valutnu klauzulu.

Grčka ni po ulasku u EU nije zadovoljavala kriterije iz Maastrichta, koji su možeš i sam istražiti, primljena je po čistoj političkoj crti, ne znam o čemu razgovaramo. Nije Grčku uništio euro, nego nemar i raspašoj na lokalnoj razini.

Irska je zemlja koja je doživjela bum ulaskom u EU, da bi do prije kojeg mjeseca gotovo doživjela totalni kolaps. Citiram -

Irska je,primjerice, imala dobru strukturnu politiku, no zakazala je politika regulacije i nadzora
financijskog sektora. Rezultat toga će biti fiskalni deficit u 2010. od 32 posto BDP-a.

Slično kao i u SAD-u, glave ih je došla kriza unazad par godina, iz sličnih razloga, citiram :

Similar to the U.S., they're weighed down with heavy debts from a housing market that went bust only a few years ago.

Ovdje možeš pronaći i zgodnu, iako na novinarskoj razini napisanu, kronologiju. Nije ni Irsku - uništio euro.

Neće ni Hrvatsku, nego će se sama, i već se je - sama. Svojim mentalitetom, nemarom, i pogrešnom ekonomskom politikom (pogotovo fiskalnog dijela koji se odnosi na MF) kroz niz godina.

EDIT : Na praktičnoj razini savjetujem čitanje knjige dr. Borisa Vujčića, vjerojatno idućeg pretendenta na mjesto Rohatinskog. Pa ćeš vidjeti da se euro može uvesti, da ga se isplati uvesti i kako ga uvesti uopće što bezbolnije.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2011 13:46 (thedream).
15 godina
the_tux kaže...

(1)Ne pravi se blesav. Nemam se volje ponavljati.

Na Tursku i Kinu na primjer se nije prelila kriza, jedino što Kina ne smije dopustiti smrt SAD pacijenta jer joj se to ne isplati.

Pliva, Sumamed, što si želio reči?

(2)Domaći PIK-ovi su bili u samom vrhu prehrambene proizvodnje po kvaliteti uz bok EEZ i EU. Bili smo u vrhu u brodogradnji. Nikola Tesla je za razliku od Ericssona imao pristup ruskom tržištu itd. Imamo potencijala, osim što nas vode izrodi.

Malo sutra. To nisu bili pregovori nego ispunjavanje naloga. Kvote za mlijeko, vinograde, šečerane, zabrana isključivog gospodarskog pojasa, nula bodova, to je dovoljno. Navedeno ti je primjer "na koljenima".

Misliš, mogu kupiti firmu njenim novcima to jest profitom a banka će me kreditirati, zašto ne? Ili mi je netko da zabadava to jest sa cijenom ispod tržišne iz tko zna kojih razloga.

Kutle, Gucić, zvuči poznato?

(3)Hrvatske banke, sanirane za 87,4 milijarde kn a prodane 5,4 milijarde kuna. Da ne spominjem lupetanja Šošiča i Đodana u svezi banaka kako će zabadava raditi neke obračune.

Svježi primjer je "water management" koje je pokušao progurati sanaderov pripuznik Jandroković ali to nije prošlo zahvaljujući HBK i nekim hrvatskim intelektualcima.

Sunčani Hvar, Hotel Excelsior, Dalmatinka, Pliva, Nama, Nikola Tesla itd.

Moraš se i ti bolje potruditi od "Tu pripadamo" reklama.

(4)Tebi je kvota za mlijeko, vinograde općeniti razlog? Svašta.

Ili si gazda u svojem dvorištu ili nisi.

(5)Ne postoji javna rasprava, za i protiv EU, nego su sve propagandne snage usmjerene "za", financirane novcima poreznih obveznika i jednim dijelom od EU.

Ponovno srljamo u neku asocijaciju kao "guske u maglu".

(1) Zanimljivo da si spomenuo Kinu?! Niti je Kina za usporedbu s Hrvatskom (kao što nije ni Švicarska ni UAE, Kuvajt, ni Norveška ni SAD itd..) niti možeš vjerovati u to da nitko o nikome ne ovisi. Nek se nadaj bog Izaelci i Iranci pofajtaju nuklearkama pa da vidiš hrvatskog proljeća na Božić. Jel me ozbiljno želiš uvjeriti da većina od 1,339,724,852 ljudi u Kini žive super. Sva civilna/građanska/ljudska prava koja postoje su prekršili, Maozedong je do pred 30 godina sakupio nekih 40 milijuna poubijanih.. Al kod njih nema zime.. (krize). Tamo cvate med i mlijeko, a zlato skupljaju lopatama po cesti. U Turskoj skupljaju dijamante. To što oni nisu zahvaćeni ovom bankarskom krizom ne znači odmah da im je super bajno. Vjeruj mi da je isto/gore neg tu. Neki vrte lovu dok ostala milijarda i 330 miljona nema ni za mrvice sa poda.

Ja da se ne pravim blesav a uvjeravaš me u Plivu i Sumamed.. Te kvazi "što bi bilo kad bi bilo" teorije nisu ozbiljne ni za raspravu "na rubu znanosti". Ili ozbiljno misliš da smo sami sebi dovoljni na ovom svijetu i da možemo solo? Dekle ne u sferi "e da smo pred XX godina istrijebili korupciju", nego u sadašnjem svijetu i u sadašnjem stanju u kojem ova država jest. Vratiti vrijeme ne možemo. Ostaje samo na policiji i sudstvu da pohapsi i osudi ratne i ine profitere. Jbg surova je realnost da ne možeš šmajserom prošetat državom i poubijat sve one za koje misliš da su se na ilegalan način obogatili (i time oštetili državu itd..)

Bilo bi super duper da je Hrvatska Država nekakva svjetska sila koja može haračit po kolonijama 500 godina i onda se klet u demokraciju i postavljat uvijete po svijetu kak nama paše. Realnost je daleko od toga. Niti sam ja kriv što smo u govnima niti za svaku mrlju na svojim hlačama možeš kriviti neke tamo političare.

(2)Ovo dosadašnje i sadašnje "hamzigadrp" stanje di svatko krade di stigne nije nastalo preko noći. Od čistaćice u školi koja si uzme Wc papir i Sanitar za doma, do krađe fotokopirnog papira, pa vožnje automobila na firmu (ili džavu svejedno). Dakle u državi ima toliko korumpiranih ljudi (od sitnih lopovluka do ovih kapitalnih) da je sasvim ozbiljan (sarkastičan) prijedlog da se kod nas korupcija (i te veze vezice) ozakoni pa da se svatko snalazi kako može.

Gle. Zvečevo je izmislilo čokoladu pa prodalo patenat nestleu ili kome već (dakle čokolada sa nekim punjenjem - riža, bademi, orasi itd), Vrančić je padobran smislio, u Rijeci su zmislili torpedo, Tesla je isfuro struju, radio, radiovalove (više manje), Penkala je prvi piso "penkalom", Uljanik svojedobno napravio najveći, nabolji brod.. (malo karikiram) ugl lista je ogromna.. Al eto desilo se to što se desilo i od ovoga svega više manje nemamo niš. No, ne mislim sljedećih 100 godina evocirati nekakva prošla vremena, kukat kako mi je loše, i žaliti za time što nisam Teslin nasljednik.

Svjestan sam toga da ono što je dopušteno papi nije i svećeniku, i da taman da imamo najpoštenije političare na svijetu opet su tu velke sile kojima će se morati prikloniti ako žele svoje hektolitre mlijeka ili megatone šećera prodati na neko vanjsko tržište.

Što jest jest, Hrvatska ima vampira kolko hoćeš, možemo sami izvoziti korupciju i na Antarktiku di bi Todorić pingvinima led prodavao. Ima tu i Pavić EPH (Dakle Kutle jel) ma da ne nabrajam, više manje nitko još nije uspio objasniti odakle im "prvi miljon". Ali postoje i ljudi na lokalni(ijim) razinama (lokalni faraoni, carevi, imperatori) koji također mlate miljone pa se o njima ne piše.

Al ajde uzmi kartu svijeta i uperi mi prstom u zemlje u kojima je korupcija dovedena na minimum, i di političari ne nose dresove svojih financijera. (Osim San Marina, Lihtenštajna ..)

(3).O bankama nekom drugom zgodom, jednostavno mi je preopširno sad pisati o svakoj banci pojedinačno. No mogu biti pošten i reći da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, pa kad netko zavši u zatvoru zbog te privatizacije, pretvorbe, "Kutleizacije", onda ćemo pripremat lomaču.

(4)Te fraze. ili si gazda u dvorištu.. i srljamo ko guske u maglu su "teoremi" nekih prošlih vremena za kojima ni malo ne žalim. (vidio gore .. što je dopušteno papi...). I dalje mi nisi jasan sa forsiranjem izraza "na koljenima" kao da će netko iz EU silit svih 4.3 miljona "Hrvata" da kleče.. to što neće svi profitirati ulaskom u Eu ne znaći odmah da će svi biti na koljenima. Imaš svaki dan primjer u dnevniku nove tv o nekom mladom poduzetniku(podizetnicima) koji se probio na neko strano veliko trižište. Dakle i bez korupcije postoje mogućnosti i načini da se nešto zaradi bez da te netko tjera da klečiš na koljenima. Sad pitanje je kolko je tko sposoban da se snađe u ovom kaosu. Tu nam Eu neće pomoć.

Kvote su uvedene (ili će biti uvedne) za mlijeko, šećer, i vino. One će važiti do kraja 2015 nakon čega se ukidaju. A i često su podložne promjenama (recimo 2008 su kvote na mlijeko povećane za 2%) No od 2001. do ulaska u EU, Hrvatska je mogla sve npr mesne proizvode (osim baby-beef) bezcarinski izvoziti na EU tržište. Dok je carine na EU proizvode postupno smanjivala do ulaska u EU. Dakle bili smo u povoljnijoj situaciji od EU.

Kvote su uvedene u EU još 1984. (možda neopravdano) kako bi se spriječila pretjerana proizvodnja i neravnopravnost na tržištu, istovremeno imajući na umu razne ekonomske pokazatelje, i ofkors po sistemu kak švabama, britancima i francuzima paše.

Npr. Finci popiju 183 litre mlijeka godišnje dok talijani popiju 57 litara. Ili recimo Francuzi koji pojedu 28 kila sira a Španjolci koji pojedu 9 kg. Dakle bilo bi "nepošteno" da Finci proizvode najmanje mlijeka a da Talijani proizvode najviše kada su već ukinute sve barijere za trgovanje tim mlijekom unutar Unije, a da se pritom Fincima ne omogoći da onda izvoze nešto drugo Talijanima itd.. Naravno najveći proizvođači mlijeka su Njemci, Francuzi, Britanci, Talijani i Poljaci... Tu su negdje i Rumunji. No te zemlje su i najveći uvoznici mliječnih proizvoda.

No što se mlijeka tiće Hrvatska je dobro prošla jer ima kvotu za proizvodnju 765.000 litara mlijeka što je za 140.000 više nego u 2010. godini. (dakle na razini je najbolje referentne godine 2007.)

Prošle godine je čak 14 zemalja EU proizvelo manje mlijeka od dopuštene kvote, dok su samo 3 članice proizvele više. U uniji nema novih sadnji vinove loze pa ne vidim zašto bi Hrvatska bila iznimka. No ipak jest. Ima nekoliko (oko 40) pravila u kojima je hrvatska iznimka, te joj se omogućuje privremena ili trajna odgoda primjene tih pravila što zbog rata, što zbog miniranih poljoprivrednih područja, što zbog nagle depopulizacije nakon 1991. godine. Proizvodnja šećera će se smanjiti. No to tak ide, nešto izgubiš nešto dobiješ. Veoma je irealno za zamišljati da će nam EU sama otvoriti 300000 tvrtki i da ćemo sve proizvode prodavat strancima. Moramo prihvatiti da su naši izvozni ciljevi BiH, Srbija, Crna gora, Kosovo, Albanija, Makedonija.. i da tamo moramo tražiti priliku za eventualnim povećanjem izvoza.

Također će se i cijelokupna politika EU oko ribarstva (koja je kritizirana kako kod nas tako i u ostalim članicama EU u kojima postoji ribarska industrija) mijenjati 2015. godine.

Iako se kvote naveliko kritiziraju (dakle ne samo kod nas) jer često vode ka mitu i korupciji, švercu itd, sličnu praksu sa tim kvotama imaju i zemlje članice OPECA sa naftom. Primjer toga je gotovo monopol Saudijske Arabije koja izvozi više nafte nego sljedeće 3 članice zajedno.

(5)No u jednom se slažem s tobom. Jako je loše to što nema javne rasprave i što se ljude ne pita za mišljenje. Neki srce daju za EU mada nemaju pojma što ona predstavlja, neki seru po EU iz istog razloga.

Kao otvorio se neki portal za informacije o EU a pol ljudi ni nema internet.. slični alibi potezi i meni idu na jetra.

Ali osobno mi iskustvo sa EU govori da je to prilično dobra (i dobro organizirana) organizacija koja će kroz razne institucije ili tijela dragovoljno pristupiti financiranju dobrih i kvalitetnih projekata. Konkretno sa view pointa jedne nevladine neprofitabilne udruge mladih koja se devet godina bavi osmišljavanjem slobodnog vremena, edukacijom, te promicanjem multikulturalne suradnje na područjima koji su u sferi interesa mladih.. Sve naše projekte za koje smo se prijavili su nam barem dijelom podržali (ili financijski ili logistički ili doniranjem različitih rekvizita..). A uvijeti su samo da imaš svu potrebnu dokumentaciju ispravnu i da za svaku potrošenu lipu imaš račun (odnosno specifikaciju) di je ona utrošena. Nema nikakve veze sa klečanjem na koljenima. A pristupanjem u EU otvoriti će nam se još barem toliko institucija u kojima ćemo možda dobiti priliku(novac) za realizaciju nekakvog projekta.

Za, eto, razliku našeg lokalnog općinskog šerifa koji nas sustavno ganja i blati unatoč brojnim (u desetcima) priznanjima koje smo dobili od skoro svake bitne državne, europski i svjetske institucije koja djeluje na tom polju, i unatatoč tome što se usprkos krizi i padu kupovne moći mještana, ukupan životni standard, kvaliteta života i međusobna tolerancija povećala uz istovremeno smanjenje kriminala, ovisnika (alkohol, cigarete, droga...).

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
15 godina
neaktivan
Darky kaže...
Dragon23288 kaže...

Sve i da ne razumijem dovoljno je pogledati krizu koja se siri Eurozonom i pogledati kako je u zemljama koje su usle u Europsku Uniju, poput Irske, Grcke, Italije..plus, sto su te zemlje u EU usle prevarom to jest potpisivanjem Lisabonskog ugovora bez znanja naroda nakon sto nisu uspjeli uci u EU putem referenduma - znaci narodi tih zemalja su redom svi glupi, a birokrati kojima ne znamo imena su u pravu?

Ma nemoj molim te

Irska je bila dno dna (čak je Jugoslavija imala bolji standard od nje) prije EU, kad je ušla u EU rapidno se razvila i danas naši mladi sanjaju o Irskoj kao obećanoj zemlji, Portugal je jednako profitirao od EU

EU nema veze sa lokalnim nesposobnim političarima koji kradu i varaju vlastiti narod

Ti zivis pod medijskim okriljem koje te uvjerilo da su Grci ljudi koji ne zele raditi a imaju velike place. Da si procitao koje istrazivanje koje se moglo vidjeti prije krize vidio bi da su medju najradisnijim narodima. Isto opravdanje imas i za svaku zemlju koju je EU sjeb***. Iako to i nije tako bitno, radisni ili ne svi smo mi radisni jer je rad = egzistencija danas.

Ne kazem da se te zemlje vec nisu i same zeznule i grijesile, no i to samostalno unistavanje je dobrim dijelom uzrokovano koroporatistima i ministrima pod kontrolom EU, koja onda dodje "spasiti" drzavu.

Ne vidis i neces vidjeti, zelim ti srecu kada udjemo u EU s tih tvojih 400 kuna koji su ti bili glavni argument za ulazak.

Mozes li mi poslati neke linkove gdje mogu procitati o Irskoj kao obecanoj zemlji? S ozbirom da mi frend tamo zivi i non stop su veliki prosvjedi o kojima mediji ne izvjestavaju radi straha da se isti ne povecaju.

Dalje ti ne shvacas sto je monetarna politika i odakle novac kojim EU spasava zemlje koje je pokrala niti shvacas tko ce taj novac vratiti..

15 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...
Darky kaže...
Dragon23288 kaže...

Ma nemoj molim te

Ti zivis pod medijskim okriljem koje te uvjerilo da su Grci ljudi koji ne zele raditi a imaju velike place. Da si procitao koje istrazivanje koje se moglo vidjeti prije krize vidio bi da su medju najradisnijim narodima. Isto opravdanje imas i za svaku zemlju koju je EU sjeb***. Iako to i nije tako bitno, radisni ili ne svi smo mi radisni jer je rad = egzistencija danas.

Ne kazem da se te zemlje vec nisu i same zeznule i grijesile, no i to samostalno unistavanje je dobrim dijelom uzrokovano koroporatistima i ministrima pod kontrolom EU, koja onda dodje "spasiti" drzavu.

Ne vidis i neces vidjeti, zelim ti srecu kada udjemo u EU s tih tvojih 400 kuna koji su ti bili glavni argument za ulazak.

Mozes li mi poslati neke linkove gdje mogu procitati o Irskoj kao obecanoj zemlji? S ozbirom da mi frend tamo zivi i non stop su veliki prosvjedi o kojima mediji ne izvjestavaju radi straha da se isti ne povecaju.

Dalje ti ne shvacas sto je monetarna politika i odakle novac kojim EU spasava zemlje koje je pokrala niti shvacas tko ce taj novac vratiti..

Evo jedan i za tebe..

Pa onda razmisli malo o boldanom, i tko je koga uništio, kad se krediti dijele šakom i kapom, pa ih kasnije ne mogu otplaćivati i dožive sudbinu tržišta hipotekarnih kredita iz SAD-a, naravno uz efekte prelijevanja pošto su brojne njihove banke i u Irskoj.

Prije godinu dana su govorili da će to tresnuti i Španjolsku..i eto, kao Nostradamusi, pogađaju. Vidi događanja u Španjolskoj malo..

Citiram uzrok,pljuc..

We built double number of houses than the average in Europe. So, now, when this financial crisis came, and the growth was down, declining, we stopped construction, and this created much unemployment. So, we have 4.5 people -- million people without a job.

Citiram i posljedicu..

To be in balance with the E.U., Spain is cutting public sector wages and freezing pensions to lower deficits and avoid default, so investors will keep lending.

The time bomb here, though, is private debt. It's double GDP, mainly real estate loans held by cajas, regional savings banks. The fear: Interest rates rise. Adjustable-rate loans fail. The banks do, too. The government rescues, its debt explodes.

Touring the outskirts of Madrid, real estate loans already looked shaky enough.

Still, Spain's got a million or so empty new housing units, their prices plummeting. That would be seven million in the U.S., adjusted for population -- commercial property, just as bad.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2011 14:01 (thedream).
17 godina
neaktivan

ali vidiš upravo se tu ne slažemo

Ne postoji europska ekonomska unija, postojala je europska ekonomska zajednica osnovana 1957. (skraćeno EEZ). Postoji europska ekonomska i monetarna unija ( skraćeno EMU ), koju ti zoveš popularno novinarski eurozonom, iako je to tek posljednji stupanj integracije, kao što si i sam saznao uvođenjem eura, kojem se protiviš - naknadno, na moju reakciju.

Nisu sve članice EU u eurozoni (monetarnoj uniji) i ništa im ne fali

Na pozitivan način o kojem govoriš u smislu ulaska u EU, može se govoriti i o uvođenju eura jer nestaju transakcijski troškovi vezani za konverziju svake nacionalne valute u euro, što je do sada bio slučaj, rađen je čak i praktičan test sa konverzijom 100 eura u svakoj zemlji članici tj. u valutu svake od zemalja članica, da bi na kraju završio sa gotovo polovinom od početnog iznosa.

Istina je da konvezija valuta malo živciraju, ali jedna valuta za sve nije rješenje, ne kad imaš različite ekonomske politike 30 država i 30 jezika
USA na čijim temeljima se gradi EU ima jednu vladu, jednu valutu i jednu ekonomsku politiku, ne 30 različitih

Problem eura nije što bi on nas uništio ili ne bi, problem je što mi ulazimo kao ekonomija pred kolapsom u EU, i što sve nade polažemo u novac koji ćemo dobiti od predpristupnih fondova, a ne obaziremo primjerice na poljoprivredu, koja će tu osjetno stradati, jer će dobiti manji iznos od dosadašnjih državnih poticaja.

Točno da će se smanjiti poticiju za poljoprivredu ali...
... kakvi poticaji
tip sad dobiva poticaj na površinu umjesto na prihode i tu sad imaš malverzacija koliko hoćeš
drugo EU daje posebne poticaje i subvencije za izvoz poljoprivrednih proizvoda
osim toga biti će ti otvoreno cijelo EU tržište za tvoje proizvode (a sad je blokirano kvotama uvoza i dokumentacijama)

Ja osobno sam za zaokret na području javnih financija primjerice, vraćanje PDV-a na 22% i smanjenje PDV-a na usluge u turizmu, s druge strane sam i za mirovinsku reformu, i za objavu registra branitelja u skladu s tim. Imamo mi i mogućnosti i instrumenata za dovesti se u kakav takav red, ili bar za smanjenje nereda, samo nema političke volje, pogotovo pred izbore.

Time nećemo ništa riještiti, PDV nije problem ove ekonomije
Problem je davanjima na plaće i doprinosi i 1 milijun penzionera
Inače ono što nama treba je:
Što više prihoda prijaviš plačaš manje poreza
znači startna porezna stopa je 25% za sve jednaka, a onda što više prijaviš prihoda, platiti ćeš manje poreza
što ti veće plaće imaju zaposlenici, manji porez vlasniku firme
pa za firme koje prijave 1 milijadu eura zarade neka plate samo 10% poreza
Time ćeš privuči sve največe kompanije da dođu k nama i da drže novac u HR
a kad bude i previše novca u HR onda će i kamate biti male i lako će se doći do kredita

Grčka ni po ulasku u EU nije zadovoljavala kriterije iz Maastrichta, koji su možeš i sam istražiti, primljena je po čistoj političkoj crti, ne znam o čemu razgovaramo. Nije Grčku uništio euro, nego nemar i raspašoj na lokalnoj razini.

grci su htjeli sami u monetarnu uniju jer su pametno zaključili da mogu parazitirati i živjeti na tuđoj grbači - što se sad dokazuje
Problem u svim ostalim državama su laka obećanja političara i potrošnja koju ne mogu plaititi
dizanje kredita za servisiranje tekućeg duga nije rješenje i ne može se beskonačno živjeti na kredit

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
Osobno, protivim se ulasku u EU, ali ne zbog ovih ekonomskih faktora, nego prvenstveno društvenih i političkih.

Možeš ovo objasniti? Posebice me zanimaju društveni faktori - koje negativne promjene očekuješ? Inače smo kao društvo zaostali - hoćemo postati još zaostaliji kad uđemo u Europu?

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Ma stvar je više formalne naravi. Smatram da bi uvjeti za ulazak u multinacionalno udruženje neke države trebali biti transparentni i stabilni politički, ekonomski i društveni odnosi unutar nje. Smatram da Hrvatska nema niti transparentne niti stabline političke, ekonomske i društvene odnose pa samim time ne bi trebala niti razmišljati o ulasku u EU.

Nema, niti ih bez EU ni neće imati u skorije vrijeme. Drugim riječima, ako ćemo čekati da se Hrvatska sama oporavi, čekat ćemo možda još dvadeset ili pedeset godina, a ako fakat dođe do tog neočekivanog oporavka (kako? Hrvatska od osamostaljenja polako, ali sigurno samo tone), onda nam ulazak u EU ni ne treba, zar ne?

Što ti predlažeš? Imaš vjere u naše političare da će napraviti ono što se treba napraviti - drastično srezati državni aparat, sniziti plaće u državnim poduzećima/ustanovama i toga se držati (godinama, ako ne i desetljećima)? Već smo bili ustanovili da vlada koja to napravi pada na sljedećim izborima i onda se opet vraćamo u ono da je sve ružičasto i daljnjim zaduživanjem ostavljamo privid blagostanja, a tonemo sve dublje. Koja je stvar s EU? Pa, vlada će se vaditi na EU i MMF da su ih stisnuli da naprave bolne rezove - da vlada to nije htjela, ali eto - morali su. {#} Pa i HDZ bi već odavno napravio rezove da ih to ne bi koštalo izbora. Zato nam treba neko izvanjski, koji će postati dežurni krivac dok se situacija ne stabilizira. I, kad se situacija stabilizira, da spriječi ponovno bujanje državnog aparata. Kod nas je država svrha sama sebi. Država bi trebala služiti ljudima.

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Dodatno, mogu reći da nemam vjere u naše političare

...

a odrekli bismo se autonomije potrebne da se kao država sredimo.

Državu "sređuju" političari koje izaberemo na izborima. {#}

Kako će ti političari, u koje nemaš vjere, napraviti bolne rezove (ako se dobro sjećam, Kosorica je već izjavila da neće biti bolnih rezova!), da ne bismo završili kao Grčka ili još gore? Dug države stalno raste. Doći će trenutak kad se više nećemo moći zadužiti - i što onda? U koje ti političare imaš vjere da će napraviti rezove (ne onda kad se više nećemo moći zadužiti, nego sad, jer kad se više nećemo moći zadužiti, onda je gotovo!)? Ovakvo stanje je neodrživo - država ne može više ni dana poslovati s gubitkom, a kamoli da posluje još godinama ili desetljećima - grčki scenarij nam ne gine.

I rekoh - vlada koja napravi rezove (koji su NUŽNI ako ne želimo na država bankrotira) pada na sljedećim izborima. I sve će se vratiti na staro, odnosno ponovno ćemo ići u propast daljnjim zaduživanjem. Zašto pada na sljedećim izborima? Pa već sad vlada velika nezaposlenost - bolni rezovi znače daljnje povećanje nezaposlenosti, smanjivanje plaća u državnim službama znači pad životnog standarda onima kojima itko u obitelji radi u državnoj službi i - eto ti privid da vlada koja radi dobru stvar i jedinu moguću stvar da spasi državu od bankrota zapravo upropaštava zemlju.

Daj molim te scenarij po kojem naši političari (oni u koje nemaš vjere) mogu izvući državu iz sr*anja, bez da prebacuju krvinju za smanjenje državnog aparata (i time povećanje nezaposlenosti) i privremeni pad standarda na EU i MMF, a da se s tim nastavi i nakon njihovog mandata, odnosno da se nakon četiri godine opet ne počne zapošljavati ljude u državnim firmama i država se nastavlja zaduživati i poslovati s gubitkom! Mislim - govoriš o "autonomiji" - imamo autonomiju 20 godina i kamo nas je ona dovela? Na rub bankrota.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice