Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.197.073
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan

@ mbaksa

Ne shvaćam zašto moraš oprost vezati s religijom? Kao što već napisah, oprost nema nikakve veze s vjerom u boga, već je stvar etike. Zašto uopće smatraš da je moj post religioznog prizvuka? Lik je odlučio oprostiti ženi iz nekog njemu svojstvenog razloga, i ne vidim razloga zašto bi ti, ili itko drugi, temeljem toga kritizirao lika?

Pročitao sam tvoj post više puta i sasvim sam dobro shvatio što želiš reći. Samo se ne mogu pomiriti da ti smatraš da je osoba lakovjerna ukoliko oprosti nekome -- pa makar to bilo i osakaćivanje. Ja se divim osobi koja može pozitivno gledati na svoju invalidnost i smijati se s osobom koja ju je učinila invalidom.

~~~ Прво Хрват, тек онда човек! ~~~
16 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Zapravo - ne. Cijene školovanja, pravne pomoći i zdravstvene zaštite su više nego u 50-tima (svedeno na današnju vrijednost novca) tako da radnik na traci u Fordu koji je mogao skupiti novac za školovanje svoje djece od svoje plaće, to više ne može. Isto vrijedi i za bolničke troškove itd. Također su cijene nekretnina otišle u nebo. 

Dakle, neke stvari su ti skuplje nego u 50-tima, a neke su jeftinije (hrana - ali i to ima uzlazni trend).

Da barem mogu naći te proklete grafikone od tebe bih napravio svog Petra-Stijenu i sagradio svoju crkvu na tebi! {#}

Aaaargh - prokleti interwebi, guglo  i linkovi...

Probaj Altavistu :-D :-D :-D Zar facebook ne pamti history?

Zdravstvena zastita je skupa jer je standard otisao nebu pod oblake. Bolnicka soba danas i u 50ima se oho-ho razlikuju. Aparati i lijekovi, na koje su ljudi navikli, kostaju novaca. Tylenol i Peptobismol nisu postojali u 50ima, pa su ljudi opet bez problema zivjeli i odlazili doktoru. Nije se zracilo, nije se obavljala kemoterapija, nije se obavljalo MRI.

Da se ne shvatimo krivo, samo pokusavam objasniti zasto je cijena zdravstvene zastite narasla.

Nekretnine?

Koliko benzina i VREMENA covjek potrosi dok sa recimo Long Islanda dodje do Manhattana jer tamo radi? A koliko ako zivi na Manhattanu? Ja placam stan od 65m2 ravno 1100$ mjesecno, i za cinjenicu da zivim 10 minuta od posla i 15 minuta do centra smatram to smijesnom cifrom. Moja draga zivi sat vremena podzemnom od centra, ali za 700$ ima stan od 70$, bazen, teretanu, cuvara i parkirno mjesto u garazi.

Skolovanje?

Radnik na traci u Fordu ama bas nikad nije mogao poslati svoju djecu na Harvard, UCLA, Syracuse ili gdje god samo od svoje place - uvijek su ta djeca morala pokazati nekakav talent i dobiti scolarship. Slika koju sam postao, covjek govori da mu je GPA 3.8 - to je prakticno donja granica izmedju trojke i cetvorke u HR, dakle nije ni odlikas (!!!) a ima dvije stipendije koje mu rijesavaju 90% cijene.

Kako je moguce da je on/ona jedini uspio dobiti stipendije sa tako niskim prosjekom, dok su svi ostali u dugovima od po 100 000$?

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Prijatelju moj, ja ti ne mogu opisati čuđenje koje osjećam kada vidim kakve si tu sve {#} napisao. Trenutno sam u stisci svoje vrste, ali sutra popodne ću imati vremena pa ću lijepo napisati što sve smatram pogrešnim u onoj slici i tvome stavu. Pozz

Sve da si i probao opisati cudjenje, tesko ti je aspyu objasniti te stvari u vezi empatije {#}

Apropos objasnjenja sutra, hvala {#} tako je vec bolje.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
18 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...
Ne shvaćam zašto moraš oprost vezati s religijom? Kao što već napisah, oprost nema nikakve veze s vjerom u boga, već je stvar etike.

Da, napisao si, ali nisi objasnio. Možeš to još deset puta napisati - kakva korist od toga, ako ni jednom ne objasniš kakve veze praštanje ima s moralnošću/etikom? Ajde lijepo objasni praštanje iz etičke perspektive.

Što se tiče "oprosta" - na što točno ciljaš kad pitaš o "vezanju s religijom"? Poanta onog što sam ja napisao u svojoj poruci (Isusov kompleks o praštanju) je u tom konceptu - bezuvjetno praštanje koje se smatra vrlinom. Ne razumijem na što ti ciljaš kad pričaš o religiji, odnosno koje to moja tvrdnja po tvojem ima implikacije.

BTW zgodna je stranica na Wikipediji za praštanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Forgiveness - gotovo isključivo je orijentirana na religije.

i_rambo_plache kaže...
Zašto uopće smatraš da je moj post religioznog prizvuka?

Zato jer je doživljavanje praštnja kao vrline tipično religijski koncept.

i_rambo_plache kaže...
Lik je odlučio oprostiti ženi iz nekog njemu svojstvenog razloga, i ne vidim razloga zašto bi ti, ili itko drugi, temeljem toga kritizirao lika?

Prvo - nije odlučio oprostiti (još jedna religijska caka - nagrađuje se ili kritizira nešto nad čim čovjek nema utjecaja - ista stvar kao i s predstavljanjem vjere kao vrline i s tvrdnjama da ateisti "ne žele" vjerovati), nego je jednostavno oprostio.

Drugo - ja sam ga kritizirao? Što bi to točno trebalo značiti? Ponaša se u skladu s onim što osjeća. Ja ga ne kritiziram (zbog toga) - samo objašnjavam kako ja vidim taj cijeli slučaj.

i_rambo_plache kaže...
Samo se ne mogu pomiriti da ti smatraš da je osoba lakovjerna ukoliko oprosti nekome -- pa makar to bilo i osakaćivanje.

Znači, izmislio si da ja smatram da je osoba lakovjerna ako oprosti nekome i onda se ne možeš pomiriti s tim? LOL Poradi malo na shvaćanju napisanog pa se nećeš morati miriti sa stvarima koje si sam izmislio.

----------------

Edit - objavili su vijest da će biti umirovljen. A ono, obećali mu da će učiniti sve da bi regulirali njegov status. On si je to protumačio kako će radi njega prekršiti, ili barem malo zaobići zakon. A kad ono - neće. Zamisli ti to. Koji šok! Ali on je šokiran! Kako on može biti tako dobra osoba, puna praštanja, a drugi mu neće izaći u susret. Welcome to the real world. Svijet nije pravedan i to što on pokušava biti maksimalno dobra osoba, ne znači da će mu drugi vratiti istom mjerom. I sad on za gubitak posla, na kojem je nalazio samoga sebe, krivi MORH. Zato jer neće zbog njega napraviti iznimku i zaobići zakon. No, je li mu MORH kriv za to što je proglašen nesposobnim za rad? Ne. Kriva je ženska koja mu je uzela noge. Kojoj je oprostio. I što će sad biti? Hoće li i MORH-u oprostiti što ga, ni kriv ni dužan, šalje u penziju? Ima li njegova sposobnost praštanja granice? Je li lakše oprostiti čovjeku nego organizaciji? Što će sad biti kad mu uzmu posao u kojem je sebe nalazio? Pokušat će se boriti protiv toga - već je najavio da će uložiti žalbu, no pitanje je hoće li mu je uvažiti (propisi su jasni). Hoće ga puknuti depresija kad ga tako mladog prisilno pošalju u mirovinu?

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 4:13 (mbaksa).
18 godina
Deus ex machina kaže...

1) Probaj Altavistu :-D :-D :-D Zar facebook ne pamti history?

Zdravstvena zastita je skupa jer je standard otisao nebu pod oblake. 2) Bolnicka soba danas i u 50ima se oho-ho razlikuju. Aparati i lijekovi, na koje su ljudi navikli, kostaju novaca. Tylenol i Peptobismol nisu postojali u 50ima, pa su ljudi opet bez problema zivjeli i odlazili doktoru. Nije se zracilo, nije se obavljala kemoterapija, nije se obavljalo MRI.

Da se ne shvatimo krivo, samo pokusavam objasniti zasto je cijena zdravstvene zastite narasla.

Nekretnine?

Koliko benzina i VREMENA covjek potrosi dok sa recimo Long Islanda dodje do Manhattana jer tamo radi? A koliko ako zivi na Manhattanu? Ja placam stan od 65m2 ravno 1100$ mjesecno, i za cinjenicu da zivim 10 minuta od posla i 15 minuta do centra smatram to smijesnom cifrom. Moja draga zivi sat vremena podzemnom od centra, ali za 700$ ima stan od 70$, bazen, teretanu, cuvara i parkirno mjesto u garazi.

Skolovanje?

Radnik na traci u Fordu ama bas nikad nije mogao poslati svoju djecu na Harvard, UCLA, Syracuse ili gdje god samo od svoje place - uvijek su ta djeca morala pokazati nekakav talent i dobiti scolarship. Slika koju sam postao, covjek govori da mu je GPA 3.8 - to je prakticno donja granica izmedju trojke i cetvorke u HR, dakle nije ni odlikas (!!!) a ima dvije stipendije koje mu rijesavaju 90% cijene.

Kako je moguce da je on/ona jedini uspio dobiti stipendije sa tako niskim prosjekom, dok su svi ostali u dugovima od po 100 000$?

1) Pamti, ali samo 7 dana - barem koliko ja uspijevam iz njega izvući. History od browsera mi je također na drugom krompjuktoru u firmi, tako da od doma ne mogu ništa. 

2) Stani, buraz. I u 50-tima i u 2010-tima ti treba soba kad operiraš slijepo crijevo, srce ili rak. Možeš isto reći i za aute da su oni u 50-tima bili nesigurne kante (i jesu), a sada su svemirski brodovi pa bi trebali koštati u realnoj vrijednosti 10 puta više i biti dostupni samo direktorima korporacija. 

Pored toga - zdravstvo nije "commodity" nego potreba, tako da kada ga pokušavaš prodati pod robu, onda jednostavno brkaš lončiće i kategorije. Usput - amrortizacija strojeva je najmanji dio računa. 

3) Lee Iacocca (kad smo kod auto-industrije) je bio sin krčmara, a završio je Lehigh u Pennsilvaniji. Možda uistinu nikad radnik nije mogao poslati svoju djecu na Ivy League, ali je mogao poslati na neki od faksova u svojoj saveznoj državi. Od 2009. do sada je 6 milijuna ljudi izgubilo KUĆE u SAD-u - misliš da ti imaju pretičak koji mogu odvojiti za bilo kakvo školovanje svoje djece?

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Kada bi psihoanalizirali ljudski rod kao jedno bice tokom povijesti, analiza bi vjerovatno bila shizofrenija, manija, agresivnost, i ogroman manjak empatije.

Ratujemo, gladujemo, i zagadjujemo okolis. Radi brojeva na racunalu kojima smo dali imaginarnu vrijednost. Ljudi koji upravljaju drustvom su se odvojili od onih koji ga cine.

Mislim da su ti ljudi to uvidjeli. Nadam se da traze promjenu toga, da prestanemo sa ludoscu kao civilizacija..sa kojom smo se dobro zaletili. To im je bitnije nego profit i zarada, a pogotovo im nije bitno da dobiju nesto sto nisu zaradili.

Evo, ja cu ako treba biti prvi u redu sa parolom, ne zanima me profit i bogatstvo. Zelim posteno raditi za svoja dobra i cijeniti ih, ako ce to pomoci da imamo svi i da se okrenemo napretku, a ne  nazatku.   Zelim da se okrenemo zajedno prema napretku.

To ne ukljucuje ljude u odijelima koji ce nam krojiti sudbinu globalno gledajuci. No ako ti ljudi i misle tako a ja sam uvjeren da to necemo nigdje procitati. Naravno da je najbolja obrana sistema da prosvjednike proglasi ljencinama, neradnicima, i klosarima koji traze da im se da sve besplatno.

Nadam se da se budi jedna kolektivna svijest, kao sto i trebamo dijelovati - kolektivno

Jelda sam utopist {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 23:43 (Dragon23288).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

1) Pamti, ali samo 7 dana - barem koliko ja uspijevam iz njega izvući. History od browsera mi je također na drugom krompjuktoru u firmi, tako da od doma ne mogu ništa. 

2) Stani, buraz. I u 50-tima i u 2010-tima ti treba soba kad operiraš slijepo crijevo, srce ili rak. Možeš isto reći i za aute da su oni u 50-tima bili nesigurne kante (i jesu), a sada su svemirski brodovi pa bi trebali koštati u realnoj vrijednosti 10 puta više i biti dostupni samo direktorima korporacija. 

Pored toga - zdravstvo nije "commodity" nego potreba, tako da kada ga pokušavaš prodati pod robu, onda jednostavno brkaš lončiće i kategorije. Usput - amrortizacija strojeva je najmanji dio računa. 

3) Lee Iacocca (kad smo kod auto-industrije) je bio sin krčmara, a završio je Lehigh u Pennsilvaniji. Možda uistinu nikad radnik nije mogao poslati svoju djecu na Ivy League, ali je mogao poslati na neki od faksova u svojoj saveznoj državi. Od 2009. do sada je 6 milijuna ljudi izgubilo KUĆE u SAD-u - misliš da ti imaju pretičak koji mogu odvojiti za bilo kakvo školovanje svoje djece?

Samo da spomenem da mi je bas gust ova diskusija!

1. Ne koristim, pa ne znam :-(

2. Odlican komentar s autom, protupitanje: sto nedostaje Yugu danas? Jos uvijek se proizvodi, moguce ga je kupiti. Kako to da ga nitko ne kupuje? Jer ljudi bi klimu, audio sistem, servo, abs, centralnu elektronsku bravu, alarm sistem, elektricne podizace stakla. To sve kosta novce! Uostalom, sta nedostaje javnom prijevozu, bicikli, hodanju? Jel danas teze hodati, voziti se busom ili voziti bicikl nego u 50ima?

Auto je na moju stetu puno bolji komentar od zdravstva jer istina, zdravstvo je potreba a ne luksuz.

Pitanje - ako amortizacija strojeva i lijekova nije najveci dio racuna, sto onda jest? Doktori i sestre sigurno nisu, jer su njihove place rasle marginalno od pedesetih naovamo.

Navest cu cak i realne cifre s primjerom koji sam cuo pred dva tjedna: prijateljica od cure je rodila nedonosce u US, i dijete je bilo 12 dana u bolnici. To 'zadovoljstvo' je na racunu iznosilo ravno jedan milijun dolara!!!!!!!!! Osiguranje pokriva iskljucivo do 90% troskova, so znaci da oni sami moraju pokriti 100 000$!!!!!! Receno im je da postupak koji ljudi standardno rade je proglasenje bankrota i to je to, no oni to zele otplatiti pa se to rijesava na rate.

Sad - sto tocno kosta milijun dolara za 12 dana intenzivne njege za nedonosce? Nemam blage veze. Ali skoro sam siguran da nisu ni doktori ni sestre.

3. Dobro zapazanje, mogu li odvesti to korak dalje, molim?

Zasto su ljudi izgubili kuce? Jesu li te kuce, tehnicki, uopce bile njihove? Kuca pod hipotekom je tehnicki u vlasnistvu banke.

Kuce su izgubili zbog housing bubblea. Kako je doslo do toga? Lakovjerni ljudi su slusali svoje financijske advisore koji su im obecavali da ce postati bogatasi bez imalo truda, ako samo ulazu u nekretninu sve sto imaju.

Tko je kriv ovdje, onda? Ja vjerujem, svo troje: advisor sa krivim savjetom, pohlepna banka, ali definitivno, po meni, najveci dio krivice snosi osoba koja je donijela odluku. Riskirao si kucu za bogatstvo? Jesi. Da li rizik = sigurnost? Ne. Dakle?

I da - ako se djeca potrude, bez problema je moguce upisati fax. Treba uciti, dobiti odlican SAT score na testu i na osnovu njega ganjati scholarship. Moguce je. Mozda nece upisati elitni fax, ali sto se trazi: diploma ili znanje?

Ako je odgovor prvo - onda znaci da spadaju u ovaj prosvjed jer misle da je poanta faxa u papiru.

Ako traze znanje, naci ce ga na bilo kojem faxu, a samo dodatak - zar je znanje moguce steci iskljucivo putem faxa?

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 23:30 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...

1. Ne koristim, pa ne znam :-(

2. Odlican komentar s autom, protupitanje: sto nedostaje Yugu danas? Jos uvijek se proizvodi, moguce ga je kupiti. Kako to da ga nitko ne kupuje? Jer ljudi bi klimu, audio sistem, servo, abs, centralnu elektronsku bravu, alarm sistem, elektricne podizace stakla. To sve kosta novce! Uostalom, sta nedostaje javnom prijevozu, bicikli, hodanju? Jel danas teze hodati, voziti se busom ili voziti bicikl nego u 50ima?

Auto je na moju stetu puno bolji komentar od zdravstva jer istina, zdravstvo je potreba a ne luksuz.

Pitanje - ako amortizacija strojeva i lijekova nije najveci dio racuna, sto onda jest? Doktori i sestre sigurno nisu, jer su njihove place rasle marginalno od pedesetih naovamo.

Navest cu cak i realne cifre s primjerom koji sam cuo pred dva tjedna: prijateljica od cure je rodila nedonosce u US, i dijete je bilo 12 dana u bolnici. To 'zadovoljstvo' je na racunu iznosilo ravno jedan milijun dolara!!!!!!!!! Osiguranje pokriva iskljucivo do 90% troskova, so znaci da oni sami moraju pokriti 100 000$!!!!!! Receno im je da postupak koji ljudi standardno rade je proglasenje bankrota i to je to, no oni to zele otplatiti pa se to rijesava na rate.

Sad - sto tocno kosta milijun dolara za 12 dana intenzivne njege za nedonosce? Nemam blage veze. Ali skoro sam siguran da nisu ni doktori ni sestre.

3. Dobro zapazanje, mogu li odvesti to korak dalje, molim?

Zasto su ljudi izgubili kuce? Jesu li te kuce, tehnicki, uopce bile njihove? Kuca pod hipotekom je tehnicki u vlasnistvu banke.

Kuce su izgubili zbog housing bubblea. Kako je doslo do toga? Lakovjerni ljudi su slusali svoje financijske advisore koji su im obecavali da ce postati bogatasi bez imalo truda, ako samo ulazu u nekretninu sve sto imaju.

Tko je kriv ovdje, onda? Ja vjerujem, svo troje: advisor sa krivim savjetom, pohlepna banka, ali definitivno, po meni, najveci dio krivice snosi osoba koja je donijela odluku. Riskirao si kucu za bogatstvo? Jesi. Da li rizik = sigurnost? Ne. Dakle?

2) Pa proizvodi se i prodaje Yugo i danas. I onaj neki indijski Tata, gori od Yuga, safety-wise. Da Ford Mondeo košta milijun dolara kao tvoj primjer iz priče, a yugo i tata 5000 dolara, mondeo bi kupila šačica ljudi, a ostali bi se vozili s jeftinim govnima. Zato jer imaju izbor. Kada ti u svakoj bolnici operacija srca košta između 200 i 300 keka dolara i nemaš bolnice koja to naplaćuje soma dolara - koji je tvoj izbor? 

Cijene su ovako: bolničko osiguranje osoblja od tužbi za nesavjesno liječenje, osiguranje bolnice, cijene lijekova, cijena specijalističkog sata (vrhunski kirurg "cepa" više od SAP-ovog "konzultanta" po satu, a ja sam mislio da su ti najskuplji, a oni zaračunavaju samo firmama, a kirurzi fizičkim osobama), cijena opreme i smještaja. 

BTW - isti tri lijekova za sidu koji u SAD košta do 15k dolara godišnje po pacijentu, Indijci prave u generičkim verzijama i on košta 295 dolara godišnje po pacijentu - http://www.avert.org/generic.htm. Isto radi i Brazil i neke afričke zemlje. 

Istraživanja lijekova su skupa, slažem se, ali farmaceutske firme na "slobodnom tržištu" deru kao da ih moraju isplatiti u prvoj godini i još zaraditi. 

3) Riskirao si kuću za bogatstvo? Pa kada bi svi kupovali kuće samo da ih kasnije preprodaju. Međutim, kuće se kupuju i zato jer moraš negdje živjeti.

Mislim, u Americi je sistem postavljen tako da je kuća "ulaganje", pa ćeš kad ideš u penziju prodati je za xx% više nego si je kupio, od dijela toga kupiti "condo" u Floridi, a ostatak pridodati penziji ili dati djeci. Sada ne valja ni kada se ljudi ponašaju tako kako je sistemski postavljeno i društveno poželjno?

Da li su oni iz "tent cityja" pohlepnici ili obični ljudi koji su ispušilii kuću i ostatak života?

EDIT: Manitu je velik! Posredstvom dobrih ljudi s Fejsa, evo statistike!!!!!

http://www.businessinsider.com/what-wall-street-protesters-are-so-angry-about-2011-10?op=1

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 3:31 (Drago).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Sad ću ja tebi napisati ne lupetaj , kako si ti meni jednom napisao.

Pošto mi se neda komentirat sve ono , uhvatit ću se samo ovoga i dokazat ti da lupetaš i izvlačiš zaključke da te bog saćuva.

Znaći ti si u ovom svom tekstu eliminirao cijeli proizvodni proces i njegov razvoj unazad 50 godina samo da bi dokazao kako se ljudi okružuju bespotrebnim komforom, cool {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 10:30 (woodgamesfx).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ne vidim nikakvu moralnost u praštanju - to smatram amoralnim.

Ovo mi je, moram priznati, potpuno novi koncept. Ti se da malo pojasniti jer ne razumijem?

iddqd
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
...

...

Broj krivaca trebaš povećati, fali ti država. Jedan od zadataka joj je i štititi svoje građane, a to ne čini. Regulativom i financijskim pomaganjem se štiti kapital i bankarski/osiguravajući sektor, a ne one koji kapital stvaraju - radnike. Ali poanta bi bi bila u ovome tko je kriv ovdje. Ako i jesu svi krivi, ispaštaju samo (bivši) vlasnici nekretnina. Banke su se pokrile državnim ulaganjem i pomoći, advisor je slegnuo ramenima i rekao jbg šta me slušaš, a ljudi izgubili kuću, koja im je btw. vjerovatnije prije služila kao krov nad glavom nego kasica prasica.

Očigledno je da su banke postale vlasnici država,to u medijima otvoreno govore. Pogledaj kad se sruši kreditni rejting države (što god mu ga to dođe) , US pred nekih mjesec dana i ovih dana Španjolska... svi moraju gaće mijenjati, radije bi da ih napadne Al Qaida/ETA nego da im sruše kreditni rejting.

I šta imamo... financijaše koji drže vlade za family jewels i  imaju ogromnu moć. Tu vlast im nitko nije dao nego je uzeli. Eto problema - od kad misao ide: Sa velikom moći dolazi i ... hrpa para i nikakva odgovornost! Ne može! U drušvenom ugovoru suvern je narod i napravljena je trodioba vlasti, a u toj priči banke/novčari nisu dobile pravo vladanja. I zato ljudi okupiraju Wall street, jer je postao moderna Bastilla (koliko god mi zauzimanje Bastille smiješno sa praktične strane, ali razumiješ simbol...)

Razumijem ja i tvoju poziciju, snašao si se u zayebanom sustavu, ali moraš razumjeti da većina ljudi koji su se nasukali ili im je grota jako blizu to napravila iako su sve odradili by the book, a ne zbog želje za bazenima, autima ili ne znam čime...

Edit: isprika na duplom postu, nisam skužio da svi radite/spavate i da pričam sam sa sobom{#}

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 9:52 (badmad).
18 godina
woodgamesfx kaže...
Znaći ti si u ovom svom tekstu eliminirao cijeli proizvodni proces i njegov razvoj unazad 50 godina samo da bi dokazao kako se ljudi okružuju bespotrebnim komforom, cool {#}

Mislim da ovo uopće nije sporno. Bespotrebni komfor nas okružuje, pa čak i one pojedince koji misle da ulažu u "samo najpotrebnije" stvari. Bez obzira na proizvodne procese, ovo ili ono, to su jednostavno činjenice.

Mislim da je glavna poanta Deusovog razglabanja ta da brojni ljudi koji se žale na financijsko stanje imaju preko nekoliko mogućnosti kojima bi to isto stanje mogli popraviti, odnosno da su imali preko nekoliko načina da trenutnu situaciju izbjegnu.

Ima nekoliko sitnica u kojima se ne slažem s Deusom i smatram da je možda mrvicu previše isključiv, ali generalno mislim da govori ok.

Twitter - @danny_hr // Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
15 godina
neaktivan

Idem vidit jel mi didov Hanomag ili Lada još uvijek pale iz prve..

A zašto ljudi u Hrvatskoj (konkretno) žive iznad svojih mogućnosti? Pa ja bi dao jedan od razloga ako može. Zato što im je ovakva - stoka pokrala taj višak mogućnosti, da bolje žive. I prosječan zaposleni Hrvat će imati dva kredita ili čak tri uključimo li stan pod hipotekom, dok će drugi "prosječniji" Hrvat, imati milijarde i stotinu Brioni odijela. Za one koji ne znaju - sugeriram google, za cijenu jednog pa i najjeftinijeg Brionija.

Problem Hrvatske? Mentalni sklop papčina, ništa drugo. To je posve dovoljno da povuče za sobom sve ostalo, od lezilebovića, korupcije, pokradenih i utajenih milijardi, opustošenih poduzeća - radnika/ca na ulici itd. Nikakav život iznad mogućnosti nema s tim veze, to je samo posljedica.

Uzrok je jedna gnjusna nakupina ljudi (članova) redom iz vladajuće stranke, koji su iskoristili ovu ili onu situaciju da bi nešto gepnuli, a nešto je - nečije, pa i u konačnici naše, društveno. Do kad ćemo pustiti da nas kradu, pa vidjet ćemo na izborima kad HDZ opet dobije 35% glasova..

I da Kukuriku dođe na vlast, nema promjene mentalnog sklopa - ali ima promjene krađe. Toplo se nadam bar tome, em nemaju šta više ukrasti, em su kudikamo moralniji. Tako da ne miješajte ljudsku težnju za boljim, komfornijim, sigurnijim, ma bilo čim naprednijim - sa životom iznad mogućnosti.

Građanima Hrvatske je mogućnost oduzeta, tj. opljačkana i surovo pokradena. Odgovorno tvrdim da je SDP bio u HDZ-ovoj poziciji početkom 90-tih da bi danas bili najmanje duplo boljih ili onih gorih - duplo nižih, ekonomskih pokazatelja. Zadnjih 8g neću ni spominjati što su napravili..vadio sam neki dan afere na papir bilo mi je dosadno, oko 43 sam ih našao, samo javno-objavljenih u tiskovinama.. gospodarsku štetu nisam ni računao, nije me zanimala.

To nije život prosječnog Hrvata iznad mogućnosti..to je kriminal za doživotnu robiju tj. kaznu za veleizdaju.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 10:31 (thedream).
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
woodgamesfx kaže...

Mislim da ovo uopće nije sporno. Bespotrebni komfor nas okružuje, pa čak i one pojedince koji misle da ulažu u "samo najpotrebnije" stvari. Bez obzira na proizvodne procese, ovo ili ono, to su jednostavno činjenice.

Mislim da je glavna poanta Deusovog razglabanja ta da brojni ljudi koji se žale na financijsko stanje imaju preko nekoliko mogućnosti kojima bi to isto stanje mogli popraviti, odnosno da su imali preko nekoliko načina da trenutnu situaciju izbjegnu.

Ima nekoliko sitnica u kojima se ne slažem s Deusom i smatram da je možda mrvicu previše isključiv, ali generalno mislim da govori ok.

Slažem se vezi Deusa, ali po mom mišljenju ono mu ne stoji, a što se tiće blagodatnog komfora pitam te gdje podvuć granicu ?

18 godina

Granicu podvući na mjestu gdje prestaju stvari koje ti trebaju, ali ne "trebaju", nego baš trebaju. A nakon toga ovisno o mogućnostima razmišljati o komforu.

Na što mislim?
Banalni primjer - svaki dan vidim ljude oko sebe koji u 500 metara udaljen dućan idu autom, jer im je - eto - tako lakše.

Na stranu sad to što dobrom dijelu tih ljudi auto realno uopće ne treba, ali osim što ga imaju, koriste ga za odlazak u dućan da ne bi nedaj bog hodali više od 1 minute.

Evo jutros je kolegu zvao sin da kak će on sad na faks jer nema goriva. Mislim, koje su to spike? Odi na tramvaj...

Ne velim da ja nemam takvih stvari, imam i previše. Oćeš od live pretplate na Xbox koji rijetko kad upalim, oćeš do 10 Mbit veze s internetom koja mi realno ne treba, oćeš od ajfona, max tv-a, oćeš od jela po pizzerijama i sl. Uvijek postoje stvari koje radimo ili plaćamo, a koje nam ne trebaju.

Vidio sam da je Dream gore napisao da šta bi on sad trebao, raditi od 6-18 samo da bi preživio. Ne, ne bi. Ali zabavljati se, družiti i uživati u životu možemo i bez pretjerano velikih troškova. Jednostavne i male stvari ionako su zabavnije i u njima uglavnom više možemo uživati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 10:40 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
... U svijetu u kojem se ti rađaš s dugom ili si ga prisiljen imati ako se želiš školovat... slobode jednostavno nema! ...

da... samo bih nadodao i ako se razboliš, rodiš, odeš na porodiljni, dobiješ otkaz, odeš u mirovinu ili se desi neki "potres" na financijskom tržištu... minsko polje je gusto postavljeno.

iddqd
15 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Granicu podvući na mjestu gdje prestaju stvari koje ti trebaju, ali ne "trebaju", nego baš trebaju. A nakon toga ovisno o mogućnostima razmišljati o komforu.

Na što mislim?
Banalni primjer - svaki dan vidim ljude oko sebe koji u 500 metara udaljen dućan idu autom, jer im je - eto - tako lakše.

Na stranu sad to što dobrom dijelu tih ljudi auto realno uopće ne treba, ali osim što ga imaju, koriste ga za odlazak u dućan da ne bi nedaj bog hodali više od 1 minute.

Evo jutros je kolegu zvao sin da kak će on sad na faks jer nema goriva. Mislim, koje su to spike? Odi na tramvaj...

Ne velim da ja nemam takvih stvari, imam i previše. Oćeš od live pretplate na Xbox koji rijetko kad upalim, oćeš do 10 Mbit veze s internetom koja mi realno ne treba, oćeš od ajfona, max tv-a, oćeš od jela po pizzerijama i sl. Uvijek postoje stvari koje radimo ili plaćamo, a koje nam ne trebaju.

Vidio sam da je Dream gore napisao da šta bi on sad trebao, raditi od 6-18 samo da bi preživio. Ne, ne bi. Ali zabavljati se, družiti i uživati u životu možemo i bez pretjerano velikih troškova. Jednostavne i male stvari ionako su zabavnije i u njima uglavnom više možemo uživati.

Nije mi bila prva misao, pa sam editirao..ali dobro si primjetio, otprilike.. Makar ja to nisam htio baš sve tako - materijalno postaviti. Za male stvari se slažem..ponajviše one besplatne koje ispadnu velike.

Cemetary gates
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Na što mislim?

Slažem se, to je s tvog kuta gledišta u redu i slažem se , promatrjuć sebe čovijek može mijenjati navike, AKO TO ŽELI ! ,ali rijetko tko to želi.

18 godina

E pa upravo je u tome problem. Ljudi ne žele mijenjati navike koje koštaju, ali žele se svrstati u one koji 'nemaju za kruh' (karikiram jer se to tak kod nas kaže).

Ne znam kakva je situacija u SAD-u, niti me pretjerano zanima. Komentiram po onome što vidim ovdje, a ono što vidim mi govori da se dobar dio velikih 'dužnika' sam doveo u tu situaciju, ne zato što su morali ili što su bili bez izbora, nego zato što su mogli. Naravno, ponavljam, postoje iznimke i ne treba biti isključiv, ali generalno se slažem s kompletnim Deusovim stavom i onim tipom na čiju je izjavu Deus linkao.

17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

E pa upravo je u tome problem. Ljudi ne žele mijenjati navike koje koštaju, ali žele se svrstati u one koji 'nemaju za kruh' (karikiram jer se to tak kod nas kaže).

Ne znam kakva je situacija u SAD-u, niti me pretjerano zanima. Komentiram po onome što vidim ovdje, a ono što vidim mi govori da se dobar dio velikih 'dužnika' sam doveo u tu situaciju, ne zato što su morali ili što su bili bez izbora, nego zato što su mogli. Naravno, ponavljam, postoje iznimke i ne treba biti isključiv, ali generalno se slažem s kompletnim Deusovim stavom i onim tipom na čiju je izjavu Deus linkao.

ma nije u tome problem, bar ne većim dijelom... banke bi trebale spadati pod firme koje se bave uslužnom djelatnošću, po pravilima tržišta. Ali ne funkcioniraju ni po jednom ni drugom. Cijeli sustav je povezan i ne radi si konkurenciju, već stvara ovisnost pojedinaca i poduzetnika o kreditima, uz to što im je dozvoljeno mijenjati pravila igre bilo kada, što su podveli pod priču rizika investicije. A kad zeznu stvar, opet ih korisnici usluga kroz poreze moraju financirati i ne snose odgovornost ni za što.

Od doktora očekuješ da te liječi, od frizera da te ošiša, a ne napravi frizuru ko Dorici Nikolić, zabije škare u oko, naplati 300 eura, objasni cijenu razlikom u tečaju i fluktuaciji na tržištu kapitala i još se izdere na tebe da si sve što ti je napravio mogao očekivati kad si ušao u rizk šišanja i ako ti se ne sviđa šišaj se sam i još dobije državnu potporu za nabavku novih škara.

iddqd
17 godina
odjavljen

Ja na te prosvjede gledam ovako-svi u USA kupuju Coca-Colu, par ljudi se se od CC razboli i umre-započnu se parnice i CC se izvuče jer ima gomilu para,a ameri su toliko ljuti da idu prosvjedovati protiv tih velikih zlih kompanija. Naravno,tijekom prosvjeda, otvore bocu CC da utaže žeđ.

Inteligencija do bola.

Naravno ovo je samo izmišljeni primjer,ali tako to ide.

Jaco,moja mater te traži!
15 godina
neaktivan
badmad kaže...
Danny_HR kaže...

ma nije u tome problem, bar ne većim dijelom... banke bi trebale spadati pod firme koje se bave uslužnom djelatnošću, po pravilima tržišta. Ali ne funkcioniraju ni po jednom ni drugom. Cijeli sustav je povezan i ne radi si konkurenciju, već stvara ovisnost pojedinaca i poduzetnika o kreditima, uz to što im je dozvoljeno mijenjati pravila igre bilo kada, što su podveli pod priču rizika investicije. A kad zeznu stvar, opet ih korisnici usluga kroz poreze moraju financirati i ne snose odgovornost ni za što.

Od doktora očekuješ da te liječi, od frizera da te ošiša, a ne napravi frizuru ko Dorici Nikolić, zabije škare u oko, naplati 300 eura, objasni cijenu razlikom u tečaju i fluktuaciji na tržištu kapitala i još se izdere na tebe da si sve što ti je napravio mogao očekivati kad si ušao u rizk šišanja i ako ti se ne sviđa šišaj se sam i još dobije državnu potporu za nabavku novih škara.

Vidi se da nisi ekonomist {#}

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Vidi se da nisi ekonomist {#}

{#} apsolutno prihvaćam svako ispravljanje, jer sam, kao što sam davno napisao, truba za ovo područje, pa je moje viđenje stvari, onako, birtijaško.

iddqd
17 godina
Danny_HR kaže...

..

..

.. -jer su sasvim poremećena mjerila, vrijednosti, percepcija... Važnije je imati jajofon, nego za kruh.

S druge strane, toliko poremećen odnos vrijednosti (sad novčano) da je vožnja autom često jeftinija od gradskog prijevoza, pa čak i taxi (pogotovo na crno) zna bit jeftiniji. To je sve zbog ''pokvarenih omjera/mjerila''. (dotičeš u idućem postu).

Ljudi nisu životinje (izuzetci postoje), tako da im nije samo nasušna potreba potrebna, psotoji i nešto više. To je ljudski (pa time OK). Problem su samo kriteriji, tj nepostojanje kriterija. U svemu. Uređenije zemlje imaju nešto bolje omjere, ništa više.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Istina je da opraštanje nema (nužno) moralnu vrijednost.

Evo jedna dobra, fak jea!

Taj faks treba zatvoriti. Prepun je bradatih sanjara koji u Rupu dolaze napušeni i sanjare o tamo nekim revolucijama bla bla. Kao da žive na početku 20-tog stoljeća. Štoviše najviše je onih koji 10 godina studiraju mongolski i uzbekistansku kulturu ili slično sra*nje.

Bolje bi im bilo da se prime knjige i nekog ne-deficitarnog zanimanja.

( ˘͡ -˘͡)
18 godina
neaktivan
Bypass kaže...
.....

Dodaj još ekonomiju, hrvatske studije i slične <da ne kažem šta> i ja nominiram ovo za post dana.{#}

Y U FAIL?! ლ(ಠ益ಠლ)
18 godina
moderator
badmad kaže...
mbaksa kaže...
Ne vidim nikakvu moralnost u praštanju - to smatram amoralnim.

Ovo mi je, moram priznati, potpuno novi koncept. Ti se da malo pojasniti jer ne razumijem?

Razumiješ razliku između moralan, nemoralan i amoralan, zar ne?

18 godina
Danny_HR kaže...

A ja se uopće ne slažem s tobom ovoga puta, Danny, jer to jednostavno nije istina, kada pričamo o našem slučaju ili šire. 

Prvo, da bi postao dužnik, banka provjerava tvoj bonitet. Mislim da je uvjet za uzimanje stambenog ili nekog drugog dugoročnijeg kredita (za auto, primjerice) ukupna primanja triput veća od rate kredita. Tko je uzeo prije 4, 5 ili 6 godina kredit za stan, ili auto, a koji su svi bili vezani za euro ili franak, isprovjeravan je do bola, kada se potvrdilo da zadovoljava uvjete, dobio je kredit. U međuvremenu su banke nekoliko puta dizale kamate na kredite i u eurima i u francima (puno se govori o francima i oni jesu najgori, ali ekipa koja je uzela i "povoljniji" euro i sada u prosjeku plaća stambeni kredit (onaj od 30 godina, recimo, na svotu od 100.000 eura) svega nekoliko stotina kuna manje od kredita u francima, a rate su i za kredite u francima i u eurima porasle od 30% do 70% u tih nekoliko godina.

Doslovce NITKO nije, iz banke ili bilo gdje drugdje najavio mogućnost da i taj "volatilni franak" ili euro mogu toliko oscilirati. Govorilo se o prosječno 15%, do maksimalno 30% za franak. Međutim, franak je sa 4,2 u jednom trenutku bio preko 7,1 - a to nije 15-30%. 

Euro nije toliko skakao, ali su zato kamatne stope na euro rasle, da se banke malo podboltaju, tako da je svatko tko je uzeo kredit sada plaća daleko veću ratu nego mu je rečeno da će ikada biti ili je to mogao predvidjeti. 

Toliko o tome tko je "sam kriv". 

Drugo, tvoja prethodna priča o "nepotrebnom luksuzu", gdje se stalno spominju ti glupi mobiteli i navodno su svi koji su u šturcu vlasnici "ajfona". 

Prvo, smiješno je kako mi obični ljudi koji radimo za plaću imamo tu potrebu za autoflagelacijom i gledanje takvih pyzdarija kao što je mobitel kojega možda mjesečno plaćaš 200 kuna ili manje (a možda i više) kao "luksuz", dok se ekipa "s vrha kace" vozi u autima skupljima od prosječnog stana, nose skupa odijela, satove, umjetnine, objeduju u skupim restoranima i uopće ne osjećaju teret krize

Oni uistinu žive luksuzno, ali ih taj luksuz ni na koji način nije ekonomski obogaljio. 

Ti odlučiš proglasiti mobitel, najbolji izum nakon drniškog pršuta, "luksuzom", premda ti on omogućuje nevjerojatnu mobilnost i povezanost s prijateljima, poslom i porodicom, vezu na Internet, i smatraš da je to "srž problema". 

I onda porodica s dvoje djece i s dva zaposlena roditelja koja mjesečno ima primanja 8-10.000 kuna i koji su za sebe mislili da su srednja klasa, sada diše na škrge kada im je mjesečna rata za stan od 65 kvadrata sa 3.500 kuna skočila na 6.000 nije u problemima zbog životnih troškova koji se nikako ne mogu smanjiti, već stoga jer - tarataraaaa - imaju mobitele! 

Mene školske knjige za mog sina koštaju oko 2.000 kuna, plus izleti, plus upisnina, plus marenda plus ovo i ono, a mobitel koji ima i na koji ga uvijek mogu nazvati da vidim da li je dobro, ili on mene može nazvati ako je u nevolji košta manje od 200 kuna mjesečno. 

Ja sam ti dosta razmišljao o tim mobitelima i zaključio sam da na ovaj način na koji ih ja koristim, oni su izvrsno rješenje, nimalo skupo i dapače, otkazao sam fiksni telefon od t-coma. Meni je ta linija bila "luksuz" jer je godinama uopće nisam koristio. 

Biraš efemerne i nebitne momente iz života i onda ih dižeš na razinu općeg uzroka ekonomskih problema, dok ti pravi uzroci (slom bankarskog sektora i nepostojanje proizvodnje) skaču pred facom i mašu ne bi li ih primijetio...

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Čak prije prvo pad kreditnog sektora, koji će se preliti na kompletan bankarski sektor, bi bilo bolje reći, jer će biti sve više nenaplaćenih kredita, a kuda će banke sa tim pustim autima, kućama i stanovima, sam valjda dragi Bog zna.

Cemetary gates
18 godina

Drago, mobiteli su bili jedan od manjih primjera i znam da nisu značajna stavka. Ono što je bilo bitno u svemu je to da ljudi pokušavaju živjeti bolje nego što bi mogli. Nisu ljudi u problemima samo zbog kredita, dobar dio ljudi jest, ali isto tako znam da je dobar dio tih ljudi kupio stanove veće nego su im trebali, aute veće nego su im trebali i slično.

Ako ja mogu sa curom živjeti u 27 kvadrata i pritom biti minimalno opterećen kreditom, zašto isto to ne bi mogao netko drugi. Ali ne, evo žena s kojom radim živi u stanu od 118 kvadrata, rata kredita joj je ista kolika joj je i plaća, a pazi sad - u stanu je s mužem i kćerkom. Tko će me uvjeriti da je za njih troje potreban stan od 118 kvadrata? Ista ta kolegica ima problema s otplatom kredita i smatram da se sama dovela u tu situaciju.

Isto mogu reći za staru, koja ima auto iako joj objektivno ne treba, sestra je već dovoljno velika da sama može otići gdje treba i stara ga koristi samo za svoje potrebe, koje se pretežito svode na kvart u kojem živi. Nije financijski u bajnoj situaciji i tih 600+ kn koje mjesečno potroši na auto mogla bi imati za druge stvari, ali to je komfor kojeg se ne želi odreći.

Dalje, ovo što pričaš o kreditima stoji (btw. jučer mi je RBA smanjila kamatu za 1,45% fakjea), međutim zašto je bilo bitno prilikom dizanja kredita da se digne "maksimalan broj novaca na maksimalan broj godina", da citiram frenda koji je dizao za stan. Zašto se nije moglo dići onoliko koliko je realno (znam da je to relativno) potrebno pa imati lufta za 'crne dane'?

Nije da se ne slažem s tobom, dapače, svi bi mi voljeli da su nam banke prijatelji i da rade u našem najboljem interesu, da se više ulaže u proizvodnju stvari koje danas uvozimo a imamo uvjete za to, ali šta ćeš.

Možda nemam dovoljno velik vokabular ili dovoljno strpljenja da potanko objasnim što želim reći (kao što ihush često zahtjeva) pa zato ispada da za sve financijske probleme svijeta okrivljavam ajfon i skupe tenisice.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 13:30 (Danny_HR).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice