Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.197.316
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
moderator
Re: Što se događa s našim društvom?
Deus ex machina kaže...

Koji lik... nisam pretjerani optimist ali volim gledati pozitivno na buducnost...

Ovaj tip me sisa za nekoliko svjetlosnih godina... ostao bez obje potkoljenice, ali zbija sale sa zenom koja je to skrivila (pijana)...

Sad sam sve vidio.

http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2010/04/01/0109006.html

Mozda je ovo dobar (karmicki) balans za onaj horor s kineskom djevojcicom.

Žao mi je tipa, čini se OK, dobrodušan i sve, ali mislim da se samozavarava. Budimo realni - koliko se da shvatiti iz novinskih članaka (ne ovog, nego sve ono što je prije bilo objavljivano), tip ionako nije imao baš nešto uzbudljiv život i nije se imao bogzna čemu vratiti u Hrvatsku. Ova nesreća mu je bila prilika da si pronađe (novi) smisao života, bila mu je bila prilika da se pokaže u kršćanskom duhu (ono s okretanjem obraza), što je za ozbiljno shvatio. Dakle, smatram da ga je puknuo Isusov kompleks o praštanju.

Inače bih to nazvao nemoralnim, ali u ovom slučaju, ako se žemska koja mu je odsjekla noge zaista (ali zaista) iskreno kaje, onda bi se možda moglo prihvatiti kao moralno neutralno. Ali samo možda - ženska je pila, dakle bila je dobro nacvrcana. Pitanje je kakva se poruka šalje drugim ljubiteljima kapljice - nadajte se da, ako već nekoga zgazite, da to bude čovjek pun praštanja pa dobite samo uvjetnu kaznu. Mislim da je žemska trebala bar koji mjesec završiti u reštu. Ako piješ, onda preuzimaš i punu odgovornost za to što napraviš kad voziš. Jedno je popiti jedno pivo, drugo je napuhati 1.71 promila, ako se dobro sjećam.

Nadam se samo da ga taj Isusov kompleks, koji ga diže ko droga, neće brzo pustiti (pogotovo ako izgubi posao, jer bi sad morao u penziju jer ne može otrčati 3 kilometra), jer se bojim da bi mogao zapasti u ozbiljnu depresiju.

18 godina

ima ljudi sa takvim duhom i bez religijskih stimulansa.  ima li negdje kalkulator ili jednadjba pomocu koje se izracuna faktor smisla zivota?

svak kreira svoj smisao zivota po svojim gustima i mogucnostima uz pokoju primjesu sudbine,koja se tu i tamo umijesa.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Policajci nisu roboti, pobogu. Nemojmo biti licemjeri (da ne kazem glupi) pa misliti da samo zato jer osoba nosi odoru, lisena je osjecaja. Niti zubar niti doktor se nece bas potruditi da te ne boli ako im se ne svidjas, i nece se potruditi biti u tvojoj blizini ako smrdis.

Da opet ne ispadne da trolam, ja mislim da su se malo preagresivno ponijeli, ALI! ALI! Nisam vidio cijelu scenu, i odbijam donositi zakljucak!

Krivo si postavio stvari; svatko ima osjećaje, ali nema mjesta pokazivanju osjećaja u takvim službama. Naročito ne ovih varijanti osobnog vrijeđanja i sl. Njegova je zadaća provoditi zakone, a ne svoje osobne frustracije, ma kakve one bile. Nema se on što truditi ili ne, to može raditi u slobodno vrijeme, za vrijeme trajanja službe ima raditi po pravilniku i zakonu. Ako mu popuste živci i napravi bilo što izvan okvira svojih ovlasti, to treba i sankcionirati. Problem je što ne postoji nadzor nad takvim službama tipa mup-a, pa prigovor rada takve službe podnosi se toj istoj službi. ? I onda oni sami donose zaključak je li lagalan bio postupak koji su sami odradili. Hrkljuš..

Spominje se potreba civilnog nadzora takvih službi, jer je gore opisani postupak utvrđivanja legalnosti postupka kojeg sam provodiš - nonsens. I u čemu je problem snimanja kod policijskog postupanja? I kome to ne odgovora i zašto? Pa to je nužno potrebna mjera, kako za policiju, tako za nadzor istih. A vidim da takva praksa nije nepoznanica u svijetu. Da takva snimka postoji, sad bi bilo puno jasnije što se točno desilo.

Što se tiče konkretnog slučaja; policija ima pravo ulaziti na privatni posjed u određenim situacijama. Dapače, čak su dobili daleko veće ovlasti nego što su ih imali prije. Problem je jer pojedini slučajevi ovise o procjeni policajca na terenu, a tu se stvar može prikazati na različite načine. Sam nastup policajca koji traži gašenje kamere (a zašto ako rade po zakonu?), kao i postupak da su čovjeka izvukli iz njegovog privatnog na javni prostor, govori mi da situacija nije nedvojbeno bila čista. Njemu je pukao film i sad će on vidjeti svoga boga, a poslije policajac može opravdati svoj postupak na više načina. A on neka se žali, pogađaš - toj istoj policiji. Osim toga vodi se interna istraga u mup-u o ovom slučaju, što samo po sebi govori da ipak postoji sumnja u sasvim zakonit postupak..

Ne mislim ti vaditi i tražiti neke zakone, ono što je mene najviše zasmetalo u toj cijeloj priči je njihov šerifski nastup. Svi su neke veličine kod nas, od zadnjeg pijanca do političara. Kad ih čujem da u trećem licu o sebi govore, proljev dobijem momentalno. Isto tako mi mrak na oči padne kad vidim te (naravno ne sve i isprika 'simpatičnim' policajcima) napuhane policajce koji su uvjereni, ne da provode, već da su sami zakon. Radnik čistoće ili policajac, ista je stvar. Čim prije ljudi shvate da je to služba na usluzi i radi građana RH, to bolje po nas kao društvo. Nema tu mjesta za ego tripove, osobne frustracije ili preagresivna ponašanja. Isto treba sankcionirati i točka. Na žalost vidim da je to SF, kad većina odobrava takve postupke (barem ako je suditi po forumu)..

17 godina
Ti nikako da skuzis da policajac nije u sluzbi covjeka koji puca zracnicom po ljudima, niti je u sluzbi dilera niti u sluzbi ubojice, nego je u sluzbi ljudi koje treba braniti od takvih. Policajac je u ovom slucaju bio u sluzbi zene koju je ovaj moron (valjda) gadjao zracnom puskom i radio je svoj posao. Moron, umjesto da je rekao ok, idemo to odradit da vam dokazem da nisam kriv, on je napravio sranje, da sam ja na njihovom mjestu elektrosokom bih ga jer se opirao privodjenju. Mene su par puta policajci sa radnog mjesta odveli na ispitivanje jer sam bio svjedok raznim sranjima (dok sam radio kao konobar) i to je bilo normalno i meni i mom sefu. Ako znam da to moram odradit, odradim i slobodan sam.
I am creationist. I believe man created god.
15 godina
neaktivan

Čitam malo komentare kod komšija, pa malo naše po portalima, mislim si - Bog te yebo koji smo mi kreteni zatucani, posvađali bi se oko "krivo" izgovorene riječi, pobili oko 2 metra zemlje itd.

http://www.alo.rs/vesti/42736/Tadic_spika_hrvatski

U nekoj suštini stvari, mislim da uopće nema razlike između naroda bivše Jugoslavije, predugo je to bila jedna cijelina i jedan mentalni sklop. Ali ovakve kretenarije, da mu komentiraju tipa - bednik, izdajnik, itd., a s druge strane našem Josipoviću komentiraju Yusipović, srbine, itd.

Čovjek pomisli na tren kako je najbolje prekinuti jednom zauvijek sve odnose, da - to važi i za Todorića, i lijepo da svi ponizno čamimo u svojim mišjim rupama. Zbog izgovorene riječi se nadyebavati, to možemo zaista samo mi, i Srbi.

Cemetary gates
18 godina

Dva su uzroka takvog razmišljanja: 

- malograđanština, koja je sinonim za društveno sankcioniranu glupost, a koja uvijek nebitno, izvanjsko i superficijelno diže na razinu bitnoga i ključnoga, iz razloga gluposti, ali i konformizma;

- efekt krda, u kojem se glupani sami najbolje osjećaju, ali im to nije dovoljno već bi "ukrdili" i druge koji iz krda iskaču.

This space for rent!
17 godina

Bed kao klinac sam se pucao na grunge djir, ono, duga kosa, roba kakva je bila i slicno. Masu puta mi se znalo dogodit da me policija zaustavi i legitimira cisto radi izgleda. Svaki put bi uredno pitali jel iman sta droge :) Jedan put me cak pretreslo na autobusnom kolodvoru. Jebiga, nije da nisam izgledao kao narkoman. Ne ljutim se na njih. To im je posao. Zelio bih samo da ga rade jednako i sa klincima koji izgledaju kao narkomani, i sa celavim glavonjama koji kamatare, dilaju i rade stajaznam sta. Ali dobro, nije uvijek ni do njih. Obican policajac najcesce samo slusa sta mu se kaze.

I am creationist. I believe man created god.
14 godina
protjeran

ZOMG! Nestao post na kojega sam odgovarao. Ili sam poludio skroz. Trebam kavu.

I left my wallet in El Segundo.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 13:54 (Langsdorff).
14 godina
protjeran
thedream kaže...

Čitam malo komentare kod komšija, pa malo naše po portalima, mislim si - Bog te yebo koji smo mi kreteni zatucani, posvađali bi se oko "krivo" izgovorene riječi, pobili oko 2 metra zemlje itd.

http://www.alo.rs/vesti/42736/Tadic_spika_hrvatski

U nekoj suštini stvari, mislim da uopće nema razlike između naroda bivše Jugoslavije, predugo je to bila jedna cijelina i jedan mentalni sklop. Ali ovakve kretenarije, da mu komentiraju tipa - bednik, izdajnik, itd., a s druge strane našem Josipoviću komentiraju Yusipović, srbine, itd.

Čovjek pomisli na tren kako je najbolje prekinuti jednom zauvijek sve odnose, da - to važi i za Todorića, i lijepo da svi ponizno čamimo u svojim mišjim rupama. Zbog izgovorene riječi se nadyebavati, to možemo zaista samo mi, i Srbi.

Zamisli kaj bi Francuzi napravili Sarkozyu da iskoristi nekakav engleski, ili - nedajbože - njemački izraz. Razapeli bi ga. Ovo s Tadićem je mačji kašalj.

I left my wallet in El Segundo.
15 godina
neaktivan

Sizgoreo, šta ti urade!! Zato je i biće suspendiran{#}

Inače jedan zanimljiviji članak, meni osobno.  Ne znam šta bi rekao, mislim da će u konačnici po tko zna koji put nayebati korisnici kredita, povukle banke lovu iz Hr ili nastavile i dalje sa ovim šalabajzanjem i bogaćenjem. Bez kredita ne možeš više ni zahodsku dasku kupit, to je problem čitavog društva a ne samo bankarskog tj. financijskog i nekog šireg gospodarskog sektora.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 14:23 (thedream).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Ti nikako da skuzis da policajac nije u sluzbi covjeka koji puca zracnicom po ljudima, niti je u sluzbi dilera niti u sluzbi ubojice, nego je u sluzbi ljudi koje treba braniti od takvih. Policajac je u ovom slucaju bio u sluzbi zene koju je ovaj moron (valjda) gadjao zracnom puskom i radio je svoj posao. Moron, umjesto da je rekao ok, idemo to odradit da vam dokazem da nisam kriv, on je napravio sranje, da sam ja na njihovom mjestu elektrosokom bih ga jer se opirao privodjenju. Mene su par puta policajci sa radnog mjesta odveli na ispitivanje jer sam bio svjedok raznim sranjima (dok sam radio kao konobar) i to je bilo normalno i meni i mom sefu. Ako znam da to moram odradit, odradim i slobodan sam.

Ti si totalno popiydio. Policajac je u službi svih ljudi, nije njegovo da osuđuje bilo koga. Za to postoje sudovi. Ne možeš unaprijed donostiti sudove o bilo kome niti se priklanjati na bilo čiju stranu. Njegovo je da štiti i čuva život i materijalna dobra u trenutku kada je to potrebno. A ne da radi na osnovu svog ega ili na osnovu sviđa li se netko njemu ili ne. Policajac je ovdje bio radi prijave, nije zatekao 'morona' u situaciji da ima pušku ili puca po nekome, upravo suprotno. Možda je moron onaj tko je prijavu podnio, a to nije na policajcu, niti na tebi da zaključuješ. Ali si ti ipak sebi u glavi već zaključio da je on kriv i da treba njega valjda i batinom. Na koju to foru? Moron ima i prava osim obaveza i nije napravio nikakvo sranje, već je pokušao ostvariti ono što zakon propisuje.

Ma koga bi ti elektrošokerom i zašto? A šta bi mu tek u stanici radio.. Kakve su to djetinje spike, gledaš previše Eastwooda? Ufurao si se da su svi policajci dobri i nepogrešivi, pa onda mora da su ostali negativci. I rade isključivo po zakonu. To je toliko bedasto i daleko od istine, da jedino mogu zaključiti da si još 'zelen'. Meni su prije desetak godina provalili u stan, ukrali sve (baš sve - potpuno ispraznili stan) iz stana, dvojica policajaca iz II. policijske Črnomerec. Vidiš, meni to nije normalno.. Je'l i mene treba elektrošokerom kada se bunim radi takvog događaja?

18 godina
expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

{#} baš je fora taj tip,prvi put čujem za njega,a dobar mu je i komentar (opis napadača)
zaboravio sam spomenuti film american beauty,gdje chris cooper odlično glumi homofoba s duboko inhibiranim pederlukom,s njim se mogu poistovjetiti manje više svi takvi tipovi,osim kao što sam već rekao mladih,kojima je ionako svejedno koga mrze,pa se onako čoporativno okomljuju na što slabije
brijem,manje više sve je rečeno{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 14:47 (seneka).
18 godina

Ali ovakvog tipa istući: kržljavog, neopasnog, nekonfliktnog - mislim da je opisom napadača kao neandertalaca uvrijedio neandertalce.

Kreteni koji doma navlače kožicu na poster Chucka Norrisa.

I u pravu je da mu policija ne bi pomogla - posebno ne u Splitu gdje je čitava policijska uprava zrela za pržun i zbog drugih stvari.

This space for rent!
16 godina
neaktivan

Vise je zabrinjavajuca cinjenica da se nije obratio policiji jer je znao da mu nece pomoci (i sigurno nije pogrijesio) nego sto su ga debili istukli. Mislim, obadvije su zabrinjavajuce, ali kakva je to drzava, ili grad, gdje se ne mozes obuci drukcije a da ne budes istucen i jos znas da te jedini koji te mogu obraniti, koji i jesu tu dijelom da obrane slabe, nece braniti. Ako policija nece ili ne moze postupati objektivno, zar nismo kao drustvo stvarno otisli kvragu?

Sigurno ima dobrih policajaca koji bi mu pomogli i objektivno odradili slucaj..ali vecina bi pomislila "daj pedercino, trebali su te vise istuci"..

Nisam gay niti imam takve sklonosti, ali nebitno - zar ne bi svatko trebao imati pravo biti kakav zeli? Kome on skodi sto se tako oblaci? Ljepse mi je i njega vidjeti nego jarane (balkanske metroseksualce ili tako nesto) u bijelim lacosticama, uskim majicicama bijelimi ruzicastim, i naocalama preko pola glave kako se povlace po "elitnim" lokalima i vucaraju   sponzoruse sa sobom....fuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjj

18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Žao mi je tipa, čini se OK, dobrodušan i sve, ali mislim da se samozavarava. Budimo realni - koliko se da shvatiti iz novinskih članaka (ne ovog, nego sve ono što je prije bilo objavljivano), tip ionako nije imao baš nešto uzbudljiv život i nije se imao bogzna čemu vratiti u Hrvatsku. Ova nesreća mu je bila prilika da si pronađe (novi) smisao života, bila mu je bila prilika da se pokaže u kršćanskom duhu (ono s okretanjem obraza), što je za ozbiljno shvatio. Dakle, smatram da ga je puknuo Isusov kompleks o praštanju.

Inače bih to nazvao nemoralnim, ali u ovom slučaju, ako se žemska koja mu je odsjekla noge zaista (ali zaista) iskreno kaje, onda bi se možda moglo prihvatiti kao moralno neutralno. Ali samo možda - ženska je pila, dakle bila je dobro nacvrcana. Pitanje je kakva se poruka šalje drugim ljubiteljima kapljice - nadajte se da, ako već nekoga zgazite, da to bude čovjek pun praštanja pa dobite samo uvjetnu kaznu. Mislim da je žemska trebala bar koji mjesec završiti u reštu. Ako piješ, onda preuzimaš i punu odgovornost za to što napraviš kad voziš. Jedno je popiti jedno pivo, drugo je napuhati 1.71 promila, ako se dobro sjećam.

Nadam se samo da ga taj Isusov kompleks, koji ga diže ko droga, neće brzo pustiti (pogotovo ako izgubi posao, jer bi sad morao u penziju jer ne može otrčati 3 kilometra), jer se bojim da bi mogao zapasti u ozbiljnu depresiju.

Zašto praštanje povezuješ s kršćanstvom? Motiv praštanja je etički dio kršćanstva (kao i vjerojatno svake druge religijie) koji nema nikakve veze s vjerom u boga. Dobiva se dojam da smatraš da je lik priglup zato što je oprostio ženi te ga prikazuješ kao neku slijepu ovcu. Uz to, otkud znaš da "nije imao baš nešto uzbudljiv život"? Koliko ja znam, lik je bio na bojišnici u Afganistanu. Možda nije u potpunosti iskoristio svoje potencijale, ali mislim da je rat u Afganistanu ipak malo uzbudljiviji od kritiziranja po forumu... Mislim, i ja se protivim davanju svog dupeta vojsci, ali ne sudim one koji to rade.

No mislim da ta ženska, bez obzira što je dobila samo uvjetno, svejedno pati znajući da je učinila čovjeka invalidom. Svakako je lijepo vidjeti da još ima ljudi u ovom desenzibiliziranom sustavu, koji su spremni oprostiti. Ili ti smatraš da je lik trebao izmusti najviše para što je mogao i naslađivati se kaznom koju bi dobila žena ukoliko bi podigao tužbu?

~~~ Прво Хрват, тек онда човек! ~~~
15 godina
neaktivan
16 godina
neaktivan
bed kaže...
Ne mislim ti vaditi i tražiti neke zakone, ono što je mene najviše zasmetalo u toj cijeloj priči je njihov šerifski nastup. Svi su neke veličine kod nas, od zadnjeg pijanca do političara. Kad ih čujem da u trećem licu o sebi govore, proljev dobijem momentalno. Isto tako mi mrak na oči padne kad vidim te (naravno ne sve i isprika 'simpatičnim' policajcima) napuhane policajce koji su uvjereni, ne da provode, već da su sami zakon. Radnik čistoće ili policajac, ista je stvar. Čim prije ljudi shvate da je to služba na usluzi i radi građana RH, to bolje po nas kao društvo. Nema tu mjesta za ego tripove, osobne frustracije ili preagresivna ponašanja. Isto treba sankcionirati i točka. Na žalost vidim da je to SF, kad većina odobrava takve postupke (barem ako je suditi po forumu).

OK. Ajde recimo da se slazem s prvim dijelom posta jer su razlike u misljenju marginalne pa da ne cjepidlacim.

Sto se tice citiranog djela - naravno da ima ljudi koji powertripaju, i slazem se oko ovoga sto govoris da bi bilo svima bolje kad bi powertriperi razumjeli da su u u biti 'sluge' a ne gospodari.

No konkretno u vezi ove scene, ja osobno ne znam kako bi to drugacije rijesio. Predlozi mi neko konstruktivno, bolje rijesenje i slozit cu se da se policajac sa snimke ponio kao sherif.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
16 godina
neaktivan

Nemojte me ubit sto ponovno povlacim ovu temu, ali fasciniran sam ovim prosvjedom "Occupy Wall Street", kao i "I am 99%" pokretom. Googlajuci pronasao sam site sliku "I am NOT 99%", i poprilicno me ugodno iznenadila, jer objasnjava u kratke crte moj stav o svemu tome.

Takodjer, zasada, zanimljiva analiza slike - pogadja ono s cime ja imam problema iz prve - entitlement. Tj. kad netko misli da mu je nesto bogom dano, umjesto da to isto zasluzi.

Prenijet cu tekst te prve slike ovdje:

I am a college senior, about to graduate completely debt free.

I pay for all of my living expenses by working 30+hrs a week making barely above minimum wage.

I chose a moderately priced, in-state public university and started saving $$$ for school at age 17.

I got decent grades in high school and received 2 scholarships which cover 90% of my tuition.

I currently have a 3.8 GPA.

I live comfortably in a cheap apt, knowing I can't have everything I want. I don't eat out every day, or even once a month. I have no credit card, new car, iPad or smart phone - and I'm perfectly OK with that. If I did have debt, I would NOT blame Wall St. or the government for my own bad decisions.

I live below my means to continue saving for the future.

I expect nothing to be handed to me, and will continue to work my ass off for everything I have.

That's how it's supposed to work.

I am NOT the 99%, and wheter or not you are is YOUR decision.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 20:15 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Nemojte me ubit sto ponovno povlacim ovu temu, ali fasciniran sam ovim prosvjedom "Occupy Wall Street", kao i "I am 99%" pokretom. Googlajuci pronasao sam site sliku "I am NOT 99%", i poprilicno me ugodno iznenadila, jer objasnjava u kratke crte moj stav o svemu tome.

Takodjer, zasada, zanimljiva analiza slike - pogadja ono s cime ja imam problema iz prve - entitlement.  Tj. kad netko misli da mu je nesto bogom dano, umjesto da to isto zasluzi.

...

I am NOT  the 99%, and wheter or not you are is YOUR  decision.

Mislim da uopće nije u prosvjedima riječ o tome. Ideja prosvjeda (koju sam ja "uhvatio") je protiv pohlepnih banaka, onih istih koje su prouzročile krizu. Onih banaka koje su nakon krize sebi (raznim menadžerima i što-ti-ja-znam) davale premije od novca koje su dobile od države da se spase.

Naravno, nije sve crno-bijelo. Ima u tih 99% i ljudi koji su radili greške uzimajući razno-razne kredite. Ima i u onih 1% ljudi koji su "NOT THE 99%", kao taj sa slike.

Istina je kao i uvijek između, ali je očito da se nešto treba mijenjati.

‎''I'm too handsome to do paperwork.''
18 godina
Deus ex machina kaže...

Takodjer, zasada, zanimljiva analiza slike - pogadja ono s cime ja imam problema iz prve - entitlement. Tj. kad netko misli da mu je nesto bogom dano, umjesto da to isto zasluzi.

I am a college senior, about to graduate completely debt free.

I pay for all of my living expenses by working 30+hrs a week making barely above minimum wage.

I chose a moderately priced, in-state public university and started saving $$$ for school at age 17.

I got decent grades in high school and received 2 scholarships which cover 90% of my tuition.

I currently have a 3.8 GPA.

I live comfortably in a cheap apt, knowing I can't have everything I want. I don't eat out every day, or even once a month. I have no credit card, new car, iPad or smart phone - and I'm perfectly OK with that. If I did have debt, I would NOT blame Wall St. or the government for my own bad decisions.

I live below my means to continue saving for the future.

I expect nothing to be handed to me, and will continue to work my ass off for everything I have.

That's how it's supposed to work.

I am NOT the 99%, and wheter or not you are is YOUR decision.

Ali imaš i one iz onih I'm 99% koji nemaju sve to što i taj, i još više, a život im svejedno ide u silaznoj spirali. 

Da li si, primjerice, znao da je od 50-tih godina naovamo realna plaća radnika (ne samo blue collar) u SAD-u na istoj razini (kada se uzme u obzir inflacija), a da jedino što stalno raste su bonusi i primanja direktora korporacija? - http://economiccrisis.us/2011/04/millionaires-making-middleclass-americans-work-harder/

Nedavno sam na Fejsu nasmrt išerao vrlo detaljnu analizu američke ekonomije (petsto grafikona - nešto izvrsno) od 50-tih naovamo, ali ne mogu više naći taj link - da li je bilo u NYT-u ili Guardianu (ili nijednom) pa ako netko zna o čemu govorim - blagodaram.

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ali imaš i one iz onih I'm 99% koji nemaju sve to što i taj, i još više, a život im svejedno ide u silaznoj spirali. 

Da li si, primjerice, znao da je od 50-tih godina naovamo realna plaća radnika (ne samo blue collar) u SAD-u na istoj razini (kada se uzme u obzir inflacija), a da jedino što stalno raste su bonusi i primanja direktora korporacija? - http://economiccrisis.us/2011/04/millionaires-making-middleclass-americans-work-harder/

Nedavno sam na Fejsu nasmrt išerao vrlo detaljnu analizu američke ekonomije (petsto grafikona - nešto izvrsno) od 50-tih naovamo, ali ne mogu više naći taj link - da li je bilo u NYT-u ili Guardianu (ili nijednom) pa ako netko zna o čemu govorim - blagodaram.

Ja mislim da je problem u tome što se u svijetu vrti golema količina novca kojeg u biti tj. u stvarnosti niti nema.

18 godina
woodgamesfx kaže...
Drago kaže...

Ja mislim da je problem u tome što se u svijetu vrti golema količina novca kojeg u biti tj. u stvarnosti niti nema.

Ima ga dok vjerujemo da ga ima. Kao i mnoge druge vrijednosti u društvu i novac je imaginarna veličina i postoji samo zato jer mi tvrdimo da postoji i ima vrijednost. Ista je stvar s nakitom, umjetninama pa i nekretninama. 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ima ga dok vjerujemo da ga ima. Kao i mnoge druge vrijednosti u društvu i novac je imaginarna veličina i postoji samo zato jer mi tvrdimo da postoji i ima vrijednost. Ista je stvar s nakitom, umjetninama pa i nekretninama. 

Znaš onu priču o nekom tihooceanskom plemenu i kamenima u vodi ( davno mi ju je jedan frend ispričao pa mi je ishlapilo ime plemena iz tintare, sorry ) ?

18 godina
thedream kaže...

Sizgoreo, šta ti urade!! Zato je i biće suspendiran{#}

Inače jedan zanimljiviji članak, meni osobno.  Ne znam šta bi rekao, mislim da će u konačnici po tko zna koji put nayebati korisnici kredita, povukle banke lovu iz Hr ili nastavile i dalje sa ovim šalabajzanjem i bogaćenjem. Bez kredita ne možeš više ni zahodsku dasku kupit, to je problem čitavog društva a ne samo bankarskog tj. financijskog i nekog šireg gospodarskog sektora.

Strane Banke se kod nas ponašaju, kak su im dozvolili ovi Šufti na vlasti kaj drugo recimo legalizirano ušminkano Lihvarenje bez greške to sigurno.Oni koji gledaju Jabuka tv znaju za TV Bujicu, polusatnu emisiju u kojoj se priča o svemu bez cenzure i koju T-Com gamad ovisno o temi makne iz programa MaxTV-a baš zgodno jel.{#}{#}

Danas je bila baš na tapeti ova tema, vezano za svaštarije kod nas vezano za Banke kaj drugo i u anketi gledatelja 90% ljudi misli da nas Jašu kak oče bez Sedla normalno{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
18 godina
woodgamesfx kaže...

Znaš onu priču o nekom tihooceanskom plemenu i kamenima u vodi ( davno mi ju je jedan frend ispričao pa mi je ishlapilo ime plemena iz tintare, sorry ) ?

Ne - na što misliš?

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...
woodgamesfx kaže...

Ne - na što misliš?

Kao došao suvremeni zapadnjak u pleme i priča sa sariješinom, i tako razgovaraju oni i upita ga zapadnjak koliko je bogat najbogatiji pripadnik plemena, kaže ovaj , bogat je onoliko koliko posjeduje kamena u moru , kaže zapadnjak, pa zar to nije glupo da bogatstvo mjerite u broju kamena ispod mora, koju to ima realnu vrijednost , kaže njemu stariješina , a zar nije glupo da vi mjerite bogastvo prema količini zlata u Fort Knoxu, koju to zlato ima realnu vrijednost ?

18 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...

Zašto praštanje povezuješ s kršćanstvom?

I svi se grohotom nasmijaše.

i_rambo_plache kaže...

Dobiva se dojam da smatraš da je lik priglup zato što je oprostio ženi te ga prikazuješ kao neku slijepu ovcu.

Brijem da si ti jedini koji je dobio taj dojam.

i_rambo_plache kaže...

Možda nije u potpunosti iskoristio svoje potencijale, ali mislim da je rat u Afganistanu ipak malo uzbudljiviji od kritiziranja po forumu... Mislim, i ja se protivim davanju svog dupeta vojsci, ali ne sudim one koji to rade.

Bilo bi dobro da malo više truda uložiš u čitanje poruke na koju odgovaraš. Čitanjem ovog tvog komentara stječe se dojam da uopće ne odgovaraš na moju, nego na nečiju tuđu poruku.

i_rambo_plache kaže...
No mislim da ta ženska, bez obzira što je dobila samo uvjetno, svejedno pati znajući da je učinila čovjeka invalidom. Svakako je lijepo vidjeti da još ima ljudi u ovom desenzibiliziranom sustavu, koji su spremni oprostiti.

Samo psihopat ne bi patio znajući da je nekoga učinio invalidom. No njezina patnja ili njegov oprost neće mu vratiti noge. Noge koje je izgubio zbog nečije gluposti, bezobzirnosti.

Ne kužim zašto bi bilo lijepo vidjeti da postoje ljudi koji su spremni oprostiti - kakvu to ljepotu sa sobom nosi praštanje? Tim više što nije riječ o tome da mu je ukrala penkalu, nego mu je uzela noge. Jedino što je bitno u njegovom slučaju je da se uspije pomiriti s tim da više nema noge.

Tamo na početku se pitaš zašto praštanje povezujem s kršćanstvom, a sad tu u osnovi promoviraš kršćanske ideje o tome što su vrline (tipa - vjera je vrllina, praštanje je vrlina...). Ne vidim nikakvu moralnost u praštanju - to smatram amoralnim. Ako ti smatraš da praštanje ima nekakvu moralnu težinu, daj to pojasni.

i_rambo_plache kaže...
Ili ti smatraš da je lik trebao izmusti najviše para što je mogao i naslađivati se kaznom koju bi dobila žena ukoliko bi podigao tužbu?

Kakav ti je to glupi "ili"? Ajde objasni gdje si i na koji način ti išta takvo isčitao iz moje poruke?

16 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Kao došao suvremeni zapadnjak u pleme i priča sa sariješinom, i tako razgovaraju oni i upita ga zapadnjak koliko je bogat najbogatiji pripadnik plemena, kaže ovaj , bogat je onoliko koliko posjeduje kamena u moru , kaže zapadnjak, pa zar to nije glupo da bogatstvo mjerite u broju kamena ispod mora, koju to ima realnu vrijednost , kaže njemu stariješina , a zar nije glupo da vi mjerite bogastvo prema količini zlata u Fort Knoxu, koju to zlato ima realnu vrijednost ?

1. Zlato ne rdja, dakle ne gubi 'vrijednost' kroz vrijeme

2. Moguce ga je jednostavno topiti u jedinice jednake vrijednosti, i pritom ne gubi vrijednost (dijamanti, npr. eksponencijalno vrijede vise cim su veci)

3. Ne sjecam se sto je 3 bitna stavka necega sto se uzima kao valuta

M_dipl. kaže...
Bože Deus, kakve sve stvari od tebe ponekad dođu, pa to je nevjerojatno. Ovaj tip s tom porukom je valjda jedan od najuskogrudnijih frikova ikad!

Nesto ti dobro ide taj ad hominem u zadnje vrijeme, a ne vidim niti da bas cesto argumentiras, vec se uglavnom pozivas na svoj authority i "bilo bi potrebno ponesto procitati".

Znas sto, dok se ne udostojis objasniti i argumentirati kao svi ostali, necu se ni truditi diskutirati!

Smatram da je bezobrazno tako jednostavno oznacavati da je netko 'najuskogrudniji frik' kao da je to opcepoznata cinjenica koju si ti donio kao da si prosvijetljen. Ponasas se kao svecenik, covjece!

Edit:

samo comment na sliku - sluzbena edukacija nikad nije bila besplatna (cak ni u Norveskoj ili Svedskoj!).

Edukacija, samo kao takva, je dostupna i danas: knjiznica, internet, BROJNI communityi ili online ili ne. Samo znas sto? Treba ponekad upotrijebiti i glavu i zapeti sam... a ne misliti da ce ti diploma s faxa rijesiti sve muke u svijetu.

@Drago

stavio sam link sastrane za citanje, no nabrzaka odgovor - ako je placa prilagodjena inflaciji, znaci da prakticno gledano, cijena zivotnih potreba je jednaka kao u 50ima.

Zbog cega bi onda tocno necija placa trebala rasti? Zar je u 50ima tipkanje bilo lakse nego danas? Jesu li danas cigle teze a mijesanje malte kompliciranije? Da li je teze odrzavati njivu? Da li je teze voditi racunovodstvo? Da li je teze biti profesor, doktor, medicinska sestra?

Nekako mi se cini da je obrnuto, da danas vecinu toga obavljaju strojevi pa je jos i lakse.
Pretpostavljam da znam sto je odgovor na ovo - bogatasi se bogate na ledjima radnika, sto je istina i ja to ne poricem. No volio bih referencirati jedan od mojih bezbrojnih prijasnjih postova gdje sam fino razjasnio:

1. Financijsku odgovornost, rizik vs. sigurnost

2. Firma u vlasnistvu vecine u socijalizmu vs. partnerstvo u kapitalizmu

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.10.2011 22:34 (Deus ex machina).
18 godina
Deus ex machina kaže...

@Drago

stavio sam link sastrane za citanje, no nabrzaka odgovor - ako je placa prilagodjena inflaciji, znaci da prakticno gledano, cijena zivotnih potreba je jednaka kao u 50ima.

Zbog cega bi onda tocno necija placa trebala rasti? Zar je u 50ima tipkanje bilo lakse nego danas? Jesu li danas cigle teze a mijesanje malte kompliciranije? Da li je teze odrzavati njivu? Da li je teze voditi racunovodstvo? Da li je teze biti profesor, doktor, medicinska sestra?

Nekako mi se cini da je obrnuto, da danas vecinu toga obavljaju strojevi pa je jos i lakse.
Pretpostavljam da znam sto je odgovor na ovo - bogatasi se bogate na ledjima radnika, sto je istina i ja to ne poricem. No volio bih referencirati jedan od mojih bezbrojnih prijasnjih postova gdje sam fino razjasnio:

1. Financijsku odgovornost, rizik vs. sigurnost

2. Firma u vlasnistvu vecine u socijalizmu vs. partnerstvo u kapitalizmu

Zapravo - ne. Cijene školovanja, pravne pomoći i zdravstvene zaštite su više nego u 50-tima (svedeno na današnju vrijednost novca) tako da radnik na traci u Fordu koji je mogao skupiti novac za školovanje svoje djece od svoje plaće, to više ne može. Isto vrijedi i za bolničke troškove itd. Također su cijene nekretnina otišle u nebo. 

Dakle, neke stvari su ti skuplje nego u 50-tima, a neke su jeftinije (hrana - ali i to ima uzlazni trend).

Da barem mogu naći te proklete grafikone od tebe bih napravio svog Petra-Stijenu i sagradio svoju crkvu na tebi! {#}

Aaaargh - prokleti interwebi, guglo  i linkovi...

This space for rent!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice