A čuj, u jednu ruku sam i ja idiot, jer pilim granu na kojoj sjedim (korisnik kredita u €), ali u drugu ne vidim izlaza osim svođenja tečaja na neki realan omjer i priznavanja samima sebi: eto, toliko vrijedimo.
To je ono što sam pisao prije dosta vremena - jednostavno su im elementi osiguranja preveliki ..., još uvijek iskreno vjerujem da bi se u pravnoj državi ovo moglo zakonski obraniti na način da dvije ugovorne strane nisu u jednakim pozicijama.
@The dream
pitanjce, meni stvarno nije jasno zbog cega se na silu odrzava stabilnost jake kune, kad nema nicega iza da podrzi tu jakost. Ameri stampaju dolare ko mutavi da bi otplatili obveznice kinezima, zasto mi ne mozemo?
Hehe, to je onako u stilu - ako me ne ulove, nisam ukrao? :D
Zapravo možeš kršiti zakone koliko god želiš dokle god te netko ne raskrinka, tuži i dobije parnicu. Slično kao i Croatian handshake; Joso je oslobođen - znači li to da stvarno nije silovao žensku?! Iskreno, ono o ravnopravnim pozicijama vučem odnekud, a ne znam ni sam otkuda (ako se baš zainatim, možda i provjerim, iako lako moguće da brijem).
U svakom slučaju, znam da po ZOO moraš imati mogućnost raspravljati o svakoj stavci ugovora. Kod nas se to svodi na - prihvati ako želiš kredit. Dapače, čak su šefici, kad je dizala kredit za stan, u jednoj banci originalno dali ugovor na 7 godina i 6% kamate, da bi za par dana, pri potpisivanju, u ugovoru pisalo 6 godina i 7% kamata :D
Naravno da je banka financirala izgradnju zgrade i da šefica tu nije mogla ništa, ali je li tu baš sve po zakonu? Stavim ruku u vatru da nije...
@ stabilnost kune - pa kompletna HR ekonomija je vezana za euro. Ne pričam tu samo o kreditima, to je kokoš/jaje problem, jedno podržava drugo. Uostalom, zato i imamo problem s ljudima koji su digli kredite u švicarcima, jer ne vide dalje od nosa. Ipak, vjerojatno će i mene, koji sam se odlučio za stabilnost (€) umjesto kratkoročno niže rate (CHF), dočekati giljotina kad se pokrenu stvari koje propagiram :)
Bez stabilnosti kune u odnosu na € bi se valjda sve raspalo - ljudi ne bi mogli vraćati kredite, banke ne bi kome imale prodati neotplaćene stanove - kompletna ekonomija bi u kratkom roku vrijedila jako malo (i kako onda još k tome vraćati stare dugove i stvarati nova zaduženja?). A to je samo koliko ja vidim ovako na prvu loptu... Zato to i nije kratkoročan potez, nego bi trebalo potaknuti proizvodnju i onda lagano, kontrolirano slabiti kunu. Uostalom, to aktivno rade sve zemlje koje nešto proizvode. Slažem se da Rohatinski u ovoj situaciji zapravo i ne može puno, jer proizvodnje kod nas gotovo da i nema; tu je upravo zakazala država koja narod siše umjesto da konačno shvati koliko je o njemu ovisna i omogući mu da se razvija...
A ameri su posebna priča, s resursima kojima rasplažu, oni (relativno) lako pokriju obveznice. Što ti vrijede obveznice države koja ništa ne stvara i nema perspektivu da će ih ikada moći isplatiti (osim novim zaduženjem)?

To bi bio show, uzjebali bi se imam osjećaj po CNN-u sve u 16, live coverage 0-24 
).