Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.359.840
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...

Znaci, ako sam pravi Hrvat moram slusat Thompsona, i ako slusam Thompsona onda sam pravi Hrvat? 

Ne. Ne.

Jaco,moja mater te traži!
14 godina
vexx5555 kaže...

Ne. Ne.

Ti slušaš Tomspsonovu glazbu zato što si po nacionalnosti Hrvat - A ne zato što ti je njegova glazba opušta, zabavlja i sl.?

Hoćeš li definirati što je to glazba i zašto bi je "slušali"?

Skoči u vatru.
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Evo jedan zgodan, feel-good prilog:http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Burza/VIDEO-Trader-zapanjio-BBC-Krah-neizbjezan-Goldman-vlada-svijetom

Svakako pogledati video. 

...Goldman Sachs rules the world... ?  Tolko o tome da su teorije zavjere samo priče, neke očito nisu.

Fuck you NATO!
17 godina
odjavljen
Ranko Kukumar kaže...

Ti slušaš Tomspsonovu glazbu zato što si po nacionalnosti Hrvat - A ne zato što ti je njegova glazba opušta, zabavlja i sl.?

Hoćeš li definirati što je to glazba i zašto bi je "slušali"?

I zbog jednog i zbog drugog.

Zašto bih definirao?

Jaco,moja mater te traži!
14 godina
vexx5555 kaže...

Zašto bih definirao?

Zato da mi objasniš kakve veze ima nacionalnost sa glazbom.

Skoči u vatru.
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
Drago kaže...

Evo jedan zgodan, feel-good prilog:http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Burza/VIDEO-Trader-zapanjio-BBC-Krah-neizbjezan-Goldman-vlada-svijetom

Svakako pogledati video. 

...Goldman Sachs rules the world... ?  Tolko o tome da su teorije zavjere samo priče, neke očito nisu.

Ta shema sa investicijskim bankama i špekulantima je starog kova, nije otkrio ništa revolucionarno.

Cemetary gates
16 godina

Zašto trošite vrijeme na pljuvanje po HDZ-u, kada ćete ih gledati i naredne 4 godine na vlasti? {#}

Ne, nisam HDZ-ovac, niti bilo kakav drugi -ovac, samo znam kako stvari funkcioniraju u ovom mentalno zaostalom narodu (yeah, i said it)

Političare osobno smatram šljamom, parazitnim dijelom društva i ne razlikujem ih previše od bankara.

Beskorisni su ljudskom društvu, a sve što žele i mogu učiniti ionako moraju napraviti kroz ideje i preko grbače inteligentnih i društvu korisnih ljudi (znanstvenika, inženjera...)

Glasači, a pogotovo oni "dedicirani", jednako su beskorisni.

Ukoliko ste upoznati sa Einsteinovom definicijom ludila, upoznati ste i sa samim glasovanjem {#}

Zato...odmorite i ne dozvolite si da vrijeme trošite na retarde kojih se ne možete riješiti

18 godina
neaktivan
thedream kaže...

Ta shema sa investicijskim bankama i špekulantima je starog kova, nije otkrio ništa revolucionarno.

Naravno da nije ništa novo ali dok veliš da bankama nije u cilju pomoći građanima/državama/gospodarstvima nego baš kontra onda te gledaju i pljuju kao da si rekao da su Židovi gušteri.

Fuck you NATO!
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
thedream kaže...

Naravno da nije ništa novo ali dok veliš da bankama nije u cilju pomoći građanima/državama/gospodarstvima nego baš kontra onda te gledaju i pljuju kao da si rekao da su Židovi gušteri.

Banke nisu socijalne ustanove ni Caritas, a to ljudi nikako ne mogu razumjeti, ni 2012. godine.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Banke nisu socijalne ustanove ni Caritas, a to ljudi nikako ne mogu razumjeti, ni 2012. godine.

Istina, ali banke su kao kartel - medju sobom razmijenjuju informacije o likvidnosti gradjana i navikama placanja, i medjusobno se dogovaraju o cijenama razlicitih usluga.

Pogledaj, za primjer, tipicnu Norvesku banku. Obrati paznju na kamate za razne stvari, pogotovu kamatne stope za ekoloski prihvatljiv automobil (npr. Toyota Prius), i kreditne stope za stanove.

http://www.skandiabanken.no/

Naravno, sve u Norveskim Krunama.. a ne nekoj stranoj valuti.

Ako se nekome ne da kliknuti na link, ukratko:

Ekoloski automobil - 6.40%

Stan - 4.05% do 2 milijuna kruna (cca 1.92 milijuna kuna ili 256 tisuca eura)

Nisu socijalne ustanove, ali karteli su zakonom zabranjeni iz istog razloga kao i monopoli.

A to banke rade, jer mogu.

Svasta u HR ne valja, nazalost, ali prvo i osnovno je rijesiti pravni sustav, sve ostalo su samo male, kratkotrajne pobjedice koje brzo budu zamijenjene novim gubitcima.

Uostalom, narod je zaboravljiv, ako si mu nekad davao 100 grama cokolade tjedno, dovoljno je u medijima napisati da si povisio sljedovanje cokolade na 80 grama tjedno i svi ce biti sretni i zadovoljni.

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
16 godina
neaktivan

Ma njihov cilj je profit i tu svaka priča prestaje.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

Oprosti ali nisi u pravu.

To sto im je cilj profit samo odredjuje motiv, ali ne i sredstvo ostvarivanja tog cilja.

U slucaju hrvatske, taj nacin je ostavljen bankama.

U slucaju npr. norveske ili bilo koje druge civilizirane drzave, to se odredjuje na razini drzave.

Ista pasta kao i fair market, ili kontroliranje monopola, ili kartela.

Edit:

uostalom, kao dokaz tu je i ova kriza sa Svicarcima. Na stranu sad sto je vlada uistinu i ucinila, koncentriram se na prijetnje da ce se povuci "drasticni potezi". Kakvi su to drasticni potezi? Nije valjda da se vlada odlucila na krsenje zakona?

Naravno da ne - onaj koji pise zakon ne moze prekrsiti zakon.

Dakle, ja ne vidim problema u ovom izlaganju. U nekom idealnom prototipu, vlada (narod) odlucuje da po njihovom zakoniku banka ne smije imati kamate vece od xyz. Ako banka ne zeli pristati na te uvjete, pa-paaaa.

Jedna banka koja ce pristati na te uvjete, dobit ce 100% kolaca. A kako si i sam uvidio, njima je cilj profit, dakle, bolje zaraditi i malo, nego ne zaraditi nista. Takve korporacije ne gledaju od danas do sutra, nego planiraju dekade unaprijed.

Gdje grijesim, mr.oecc?

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 14:56 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
thedream kaže...

To sto im je cilj profit samo odredjuje motiv, ali ne i sredstvo ostvarivanja tog cilja.

U slucaju npr. norveske ili bilo koje druge civilizirane drzave, to se odredjuje na razini drzave.

U slučaju Hrvatske sam još više u pravu jer su sve banke u stranom vlasništu i profit iznose van RH, ovdje cicaju i bogate se da bi vratile te pare u maticu. Donedavno smo samo o HPB-u i HBOR-u govorili kao o "domaćim" bankama, prva koliko sam pratio (bilo je govora o prodaji) isto ima potencijala u skorije vrijeme biti ex-hr banka a druga nije ni banka u klasičnom smislu, već više tip otvorenog fonda.

Nema tu država što odlučivati jednom kad rasproda banke stranim vlasnicima, može se jedino izložiti EU tarapani o tržišnom natjecanju i sankcijama ako bilo što pokuša. Jedino tijelo koje može, a ne mora obuzdavati banke je - HNB, i ono nije državna institucija nego neovisno tijelo, barem bi tako trebalo biti.

I naravno da sam u pravu. {#}{#}{#}

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 15:04 (thedream).
18 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

hmm.. nije to teorija zavjere tako svijet funkcionira, jeftino kupi, skupo prodaj, imaš masu novaca manipuliraj, umjetno stvaraj krize, skidaj ili diži cijene kako ti odgovara, ništa spektakularno ali sistem u globalu gdje prdonje koje boli qrčić za bilo što osim zarade drže svijetsku ekonomiju i milijarde ljudskih sudbina za muda... za svaku osudu

ča ni šesan mladić...
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 14:59 ((s)izgoreo).
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
 A kako si i sam uvidio, njima je cilj profit, dakle, bolje zaraditi i malo, nego ne zaraditi nista. Takve korporacije ne gledaju od danas do sutra, nego planiraju dekade unaprijed.

Njima nije cilj profit kao takav već što više, nitko od njih se ne vodi logikom "bolje zaraditi malo nego ništa". Tako i kompanije funkcioniraju, čim im je profit manji od planiranog odmah se dijele otkazi radnicima.

Fuck you NATO!
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

U slučaju Hrvatske sam još više u pravu jer su sve banke u stranom vlasništu i profit iznose van RH, ovdje cicaju i bogate se da bi vratile te pare u maticu. Donedavno smo samo o HPB-u i HBOR-u govorili kao o "domaćim" bankama, prva koliko sam pratio (bilo je govora o prodaji) isto ima potencijala u skorije vrijeme biti ex-hr banka a druga nije ni banka u klasičnom smislu, već više tip otvorenog fonda.

Nema tu država što odlučivati jednom kad rasproda banke stranim vlasnicima, može se jedino izložiti EU tarapani o tržišnom natjecanju i sankcijama ako bilo što pokuša. Jedino tijelo koje može, a ne mora obuzdavati banke je - HNB, i ono nije državna institucija nego neovisno tijelo, barem bi tako trebalo biti.

I naravno da sam u pravu. {#}{#}{#}

Za prvi dio, uopce ne razumijem kakve veze ovo sto si napisao ima s onim sto sam ja napisao. U pravu si, sve banke su podruznice stranih banki, ali pobogu podlijezu hrvatskom zakonu a ne austrijskom ili holandskom.

HNB je neovisno tijelo, tocno, ali je odgovoran parlamentu, a ako je odgovoran parlamentu, meni je to ista pasta kao da je vlada - jedina razlika je (pretpostavljam) da se ni jedan od onih nesposobnih guzonja nece uvuc unutra.

Moze ali ne mora obuzdavati banke? Ma naravno. Ja eto mogu raditi ali ne moram, samo ako ne radim, necu jesti, a ako ne jedem, necu bas dugo zivjeti. Posteno?

Zar te mama nije naucila da je nepristojno pokazivati srednji prst strancima? {#}

@Aa-dood

zamisli situaciju: postavis uvjete kakve bankama ne odgovaraju, i sve se odluce povuci. Osim jedne. Ta jedna fino ubire 100% profita od cijele zemlje, i koliko god bijedni uvjeti bili, to nisu mali novci. Ovo sto skandiabanken nudi su smijesni uvjeti, a siguran sam da se bogate samo tako.
Niti jedna zdrava korporacija ne posluje od danas do sutra, nego dugorocno planira svoja ulaganja i povrat, uostalom pogledaj primjer Applea. I kad kazem 'zdrava', ne mislim 'zdrava' iz ociju zaposlenika, nego iz ociju investitora. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 15:15 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
thedream kaže...

Edit:

uostalom, kao dokaz tu je i ova kriza sa Svicarcima. Na stranu sad sto je vlada uistinu i ucinila, koncentriram se na prijetnje da ce se povuci "drasticni potezi". Kakvi su to drasticni potezi? Nije valjda da se vlada odlucila na krsenje zakona?

Naravno da ne - onaj koji pise zakon ne moze prekrsiti zakon.

Dakle, ja ne vidim problema u ovom izlaganju. U nekom idealnom prototipu, vlada (narod) odlucuje da po njihovom zakoniku banka ne smije imati kamate vece od xyz. Ako banka ne zeli pristati na te uvjete, pa-paaaa.

Jedna banka koja ce pristati na te uvjete, dobit ce 100% kolaca. A kako si i sam uvidio, njima je cilj profit, dakle, bolje zaraditi i malo, nego ne zaraditi nista. Takve korporacije ne gledaju od danas do sutra, nego planiraju dekade unaprijed.

Gdje grijesim, mr.oecc?

To se u nijednoj modernoj zemlji sa tržišnim sustavom natjecanja neće i ne smije dogoditi, i to što govoriš je katastrofa po tržišno natjecanje, jer bi to ustvari značilo da kamatne stope ne određuje tržište odnosno ponuda i potražnja za XYZ subjektima, bio to novac, vrijednosnice itd., već da središnja država ima ekskluzivno pravo zaključavanja kamatnjaka na željenu razinu. Ne znam na koju foru bi to učinilo kad to nije zadaća ministarstva financija, opet - da to ide raditi središnja banka, time direktno krši svoj statut u vidu neovisne institucije, nema šanse.

Bogaćenju banaka na kraj može stati jedino HNB svojim restriktivnim mjerama i operacijama, osobno ne vidim način na koji bi središnja država mogla ekskluzivirati pravo podizanja i spuštanja kamatnjaka na nekoj proizvoljnoj razini, to bi značilo katastrofu. Pa gdje ti je tu tržišno natjecanje? Pogledaj samo predizborno doba, mogućnost manipulacije, to je apokalipsa bankarskog i samim time kreditnog sustava.

Što se tiče Švicarske, nije Vlada učinila ništa, nego je učinila Središnja Banka.

Vlada je pojasnila da je »razgovarala o dodatnim mjerama koje bi se mogle poduzeti«te da je»analizirala stanje nakon što je poslušala Philippa Hildebranda , predsjednika švicarske središnje banke«. U priopćenju se ne navode dodatne pojedinosti. Vlada bi ponovno trebala razgovarati o pitanju rasta franka na sjednici 17. kolovoza, rekao je ministar gopodarstva Johann Schneider-Ammann.  

To je bilo prije cca. mjesec dana.

Onda je uslijedilo fiksiranje tečaja franka za euro.. Opet, od strane središnje banke, a ne vlade. Vlada može pritiskati koliko hoće..nema tu volje naroda {#} i ne znam što si već sve naveo.

Naravno da može i ne mora, temeljni cilj središnje banke je stabilnost cijena odnosno tečaja kako kune, tako nažalost i zbog visoke euroiziranosti naše ekonomije, i eura. Pa banke su glavni kupci državnih obveznica u Hrvatskoj, funkcioniraju na principu sindikata i ubiru za taj posao masnu proviziju, ako te baš zanima. Tko im može stati na kraj, dajem ti najbanalniji primjer na kojem sam magistrirao, pa jedino HNB , da se uvede sustav primarnih dilera gdje će svi zainteresirani imati jednake uvjete u trgovini drž.obv., kakav narod, kakva Vlada?!

Nema toga više, ovo je kapitalizam, nema više..

I srednji prst si dobio u zrak, od milja, nisi ga dobio u maniri Jose Mraovića, u zadnjicu. {#}{#}

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 15:24 (thedream).
17 godina
neaktivan

meni s tim ništa nije jasno, tko su ti "oni"? Tko su vlasnici tih novčarskih kako li se zovu kompanija i što hoće? Ako je već netko vlasnik pol svijeta što ne dođe i kaže da hoće bit neznam turbosupreme vladar planete pa da nas prestane za*ebavati. Na kraju mi se čini da su ti "oni" podjeljeni u gazilijon nekakvih fondova i "malih dioničara" pa kad si uplatim u mirovinsko ili životno, onda fond koji upravlja tim novcem koje sam mu dao, glasa da "oni" izazovu krizu kako bi mi digli vrijednost uloženog, a istovremeno zbog toga dobijem otkaz... Je*enti, ko da sam sebi popušim i još platim nekome za to...

Tom sustavu nije više svrha ni profit ni zarada - kao birokraciji, sam je sebi svrha...

Ako bi mi netko objasnio, zbilja bih bio zahvalan... (nije retorički, zbilja bih da mi netko objasni... može i link)

iddqd
18 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
@Aa-dood

1) zamisli situaciju: postavis uvjete kakve bankama ne odgovaraju, i sve se odluce povuci. Osim jedne. Ta jedna fino ubire 100% profita od cijele zemlje, i koliko god bijedni uvjeti bili, to nisu mali novci.

2) Ovo sto skandiabanken nudi su smijesni uvjeti, a siguran sam da se bogate samo tako.

1) Da, ali tko postavlja te uvjete? Onaj trader lijepo veli "The governments don't rule the world. Goldman Sachs rules the world..." (@2:38)

2) Pa bogate se, ali vjerovatno puno manje od npr nekih engleskih banaka.

Fuck you NATO!
17 godina
neaktivan
thedream kaže...

To se u nijednoj modernoj zemlji sa tržišnim sustavom natjecanja neće i ne smije dogoditi, i to što govoriš je katastrofa po tržišno natjecanje, jer bi to ustvari značilo da kamatne stope ne određuje tržište odnosno ponuda i potražnja za XYZ subjektima, bio to novac, vrijednosnice itd., već da središnja država ima ekskluzivno pravo zaključavanja kamatnjaka na željenu razinu. Ne znam na koju foru bi to učinilo kad to nije zadaća ministarstva financija, opet - da to ide raditi središnja banka, time direktno krši svoj statut u vidu neovisne institucije, nema šanse.

...

I srednji prst si dobio u zrak, od milja, nisi ga dobio u maniri Jose Mraovića, u zadnjicu. {#}{#}

Ma, gle... prvo, nemoj misliti da omalovazavam tvoj magisterij, dapace... drugo, dovlacim ponovno prvotni argument - onaj koji pise zakone, ne moze prekrsiti zakone :-).

A cak i da ne pise novi zakon, postoji sto i jedan nacin...

Primjerice porez na aktivu (sto god to bilo :-D):

http://danas.net.hr/novac/page/2011/08/17/0246006.html

Pa onda, primjer iz prve ruke kako vlada kontrolira svoju valutu (a ne odvojena institucija): (Jos da sam procitao clanak, di bi mi bio kraj? :-D No poanta je tu, vlada je 'pozvala' - citam 'pritisnula' - SNB da nesto ucini, kad su vec tako nesposobni dopustili divljanje valute):

http://danas.net.hr/novac/page/2011/08/08/0450006.html

Dakle, moze se. Samo ne sa sistemom koji trenutno radi u HR.

I u US koliko je meni poznato, oni isto imaju odvojenu centralnu banku no nazivaju je "drzavnom riznicom".

Apropos srednjeg prsta, evo onda jedan {#} cisto da zaokruzimo Croatian Handshake {#}

Edit:

offtopic je, ali ovaj thread o croatian handshakeu je vrhunski :-D http://www.wetacollectors.com/forum/showthread.php?t=27829 ujedno daje dosta tocnu sliku o tome kako na hrvate gledaju ljudi izvana... barem oni koji su culi za nas.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 15:50 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan

Porez će uvesti ministarstvo financija ako dozvoliš, neće HNB niti itko drugi. Kao sastavni dio - Vlade, možemo govoriti o jednom obliku pritiska na bogaćenje banaka, pa eto gospodo, vi se bogatite, kamate nek frcaju - a mi ćemo ubirati veći porez. Pošteno. I ja sam za.

Središnja banka SAD-a

Nesvjesno si ipak nešto odlično primjetio, Vlada pritiscima na SB u Švicarskoj regulira tečaj svoje valute (franka jel tako), a mi odnosno HNB tečajem eura regulira tečaj kune, ispada da je važnija stabilnost tečaja, koja onda po HNB-u povlači i  stabilnost cijena, a to su primorani raditi zbog ogromne euroiziranosti naše ekonomije.

Mi bez eura jednostavno ne možemo, nismo SAD i nemamo dolar, i nismo Švicarska da imamo franak(vidiš da su i oni u konačnici vezali svoj tečaj uz tečaj eura, uz brojne kritike drugih država). Mi imamo jednu precjenjenu valutu koju smo dužni držati takvom zbog kompletnog kreditnog sustava i valutne klauzule koja veže te kredite uz euro, da kuna kojim slučajem oslabi u odnosu na euro, kako misliš da bi se to odrazilo na imaoce kredita u eurima i njihove rate? Njihovi anuiteti su u kunama, ali izravno osciliraju ovisno o tečaju eura, ispada da ako srušiš kunu > više kuna ti je potrebno da kupiš 1 euro, nadam se da ti je to barem jasno, lako je.

Što si onda dobio? Mi smo kažem nažalost robovi eura postali, i nije moguć drastičan zaokret po tom pitanju bez slomova na financijskom sektoru. Mi se ponašamo da nas se to ne tiče, a znaš zašto? Ma ne zato jer smo mi glupi i neobrazovani, već zato što Norvežani imaju višestruk izvoz u odnosu na Hrvatsku, i naravno da im ne paše da kruna raste.

Što se naše kune tiče, koga briga za gospodarstvo i izvoz..to je užasno složeno pitanje, gdje s jedne strane kuna ne smije ojačati zbog izvoza, a s druge ne smije oslabiti zbog kreditnog sektora. Nije to baš sad kako si mali Mukice zamišljaju.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 16:46 (thedream).
15 godina
protjeran

Evo vrlo interesantno štivo i stajalište. Po meni vrlo realno i očito, pa ako se nekom da čitati nek pročita:

http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/09/201192611552536240.html

( ˘͡ -˘͡)
18 godina
thedream kaže...
... temeljni cilj središnje banke je stabilnost cijena odnosno tečaja kako kune, tako nažalost i zbog visoke euroiziranosti naše ekonomije, i eura. Pa banke su glavni kupci državnih obveznica u Hrvatskoj, funkcioniraju na principu sindikata i ubiru za taj posao masnu proviziju, ako te baš zanima. Tko im može stati na kraj, dajem ti najbanalniji primjer na kojem sam magistrirao, pa jedino HNB , da se uvede sustav primarnih dilera gdje će svi zainteresirani imati jednake uvjete u trgovini drž.obv., kakav narod, kakva Vlada?!

Čak i u kapitalizmu postoje zakoni i pravila, niti tamo ne radi svatko što želi. Koliko se sjećam, Ameri, koji preziru bilo kakvo uplitanje države u privatna poduzeća, su uredno ušli u GM kada je voda došla do grla...

Vezano na prvi dio citata - pa tko postavlja guvernera HNB? Nije valjda da taj čovo padne s Marsa ravno na čelo HNB i onda tamo radi što želi? Valjda je tamo upravo zato da bi održao tečaj kune, jer je takav smjer razvoja HR gospodarstva? Ne vidim zašto temeljni cilj središnje banke ne bi bio razvoj gospodarstva i konkurentnost na tržištu, pa neka kuna pada, neka smo i siromašni, ali barem onda konkurentni i s nekom perspektivom razvoja (OK, ovo zadnje uzmi sa zrnom soli, da bi bio konkurentan moraš imati i proizvod za prodati, tako da smo i ste strane u banani).

Gledam te!
17 godina
badmad kaže...

.. 

Ako bi mi netko objasnio, zbilja bih bio zahvalan... (nije retorički, zbilja bih da mi netko objasni... može i link)

-zapravo ne treba ti objašnjavati jer već znaš (model si dobro opisao), greška je samo u ideji da je to jedna osoba (tad bi mogao biti super-car. To su nakupine obitelji, moćnih, bogatih do bezobraznih razmjera. Kao kontra primjer je B.Gates koji je donirao milijarde i opet ima dovoljno za 1st place.. Jednostavno nkon nekog vremena ni sex nije važan (kao primarni primatski poriv), ostaje samo moć upravljanja svime. Eventualno poneka svađa među takvim klanovima. Zato 'zeitovci' lako guraju zavjeru, nema zavjere, samo ljudske osobine moćnih (ali njih nekoliko stotina, preneseno na nivo HR ista stvar, razlika je samo u broju nula na računu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 17:00 (ihush).
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
thedream kaže...
... temeljni cilj središnje banke je stabilnost cijena odnosno tečaja kako kune, tako nažalost i zbog visoke euroiziranosti naše ekonomije, i eura. Pa banke su glavni kupci državnih obveznica u Hrvatskoj, funkcioniraju na principu sindikata i ubiru za taj posao masnu proviziju, ako te baš zanima. Tko im može stati na kraj, dajem ti najbanalniji primjer na kojem sam magistrirao, pa jedino HNB , da se uvede sustav primarnih dilera gdje će svi zainteresirani imati jednake uvjete u trgovini drž.obv., kakav narod, kakva Vlada?!

Čak i u kapitalizmu postoje zakoni i pravila, niti tamo ne radi svatko što želi. Koliko se sjećam, Ameri, koji preziru bilo kakvo uplitanje države u privatna poduzeća, su uredno ušli u GM kada je voda došla do grla...

Vezano na prvi dio citata - pa tko postavlja guvernera HNB? Nije valjda da taj čovo padne s Marsa ravno na čelo HNB i onda tamo radi što želi? Valjda je tamo upravo zato da bi održao tečaj kune, jer je takav smjer razvoja HR gospodarstva? Ne vidim zašto temeljni cilj središnje banke ne bi bio razvoj gospodarstva i konkurentnost na tržištu, pa neka kuna pada, neka smo i siromašni, ali barem onda konkurentni i s nekom perspektivom razvoja (OK, ovo zadnje uzmi sa zrnom soli, da bi bio konkurentan moraš imati i proizvod za prodati, tako da smo i ste strane u banani).

Zato što jednostavno to nije, i to nisam izmislio mali magistar ja Dražen taj i taj, nego tako stoji u statutu HNB-a. Razvoj gospodarstva je zadaća ministarstva gospodarstva, zadaća ministarstva financija je da prikupi novcem od poreza,prireza i doprinosa sredstva za taj razvoj, i da održava proračunski deficit u što razumnijoj mjeri, ako ga uopće moramo imati, a čini se da za vijeke vjekova moramo.

Možda bi neki bili najsretniji ovdje kad bi HNB srušio kunu, lijepo otisnuo par milijardi u domaći sektor, proizveo hiperinflaciju i sve poslao nebu pod oblake. Kažem, ne ide to baš tako. Postoji razlog zašto HNB drži kunu ovakvom kakvom ju drži, nekonkurentnom apsolutno ja se slažem, po izvoz. Ali to je cijena koju su oni odabrali stabilnosti našeg monetarnog sustava, i ako malo pogledaš, i nije baš da smo prošli razvaljeni od ove recesije po tom pitanju.

Problem nezaposlenosti, nekonkurentnosti i tragične vanjskotrgovinske bilance postoji nevezano uz tečaj kune. Ako će nešto pokrenuti naše gospodarstvo onda je to prijesvega smanjena državna potrošnja i zaduživanje kako na domaćem tako i inozemnom tržištu, te usmjeravanje novca iz pristupnih fondova EU u tvornice i proizvodnju.

Opet se onda postavlja pitanje, a koje to tvornice? Bi li ti, iskreno, da si EU, sanirao naša brodogradilišta? Konkretno pitanje, što bi s njima..? A hrane tisuće zaposlenih, i u brojnim zemljama su prvaci razvoja gospodarstva. Da se razumijemo naša brodogradnja je vrlo cijenjena u svijetu, iz prve ruke to znam.

Cemetary gates
18 godina
thedream kaže...
Veliki Brat kaže...
Ne vidim zašto temeljni cilj središnje banke ne bi bio razvoj gospodarstva i konkurentnost na tržištu, pa neka kuna pada, neka smo i siromašni, ali barem onda konkurentni i s nekom perspektivom razvoja (OK, ovo zadnje uzmi sa zrnom soli, da bi bio konkurentan moraš imati i proizvod za prodati, tako da smo i ste strane u banani).

Zato što jednostavno to nije, i to nisam izmislio mali magistar ja Dražen taj i taj, nego tako stoji u statutu HNB-a. Razvoj gospodarstva je zadaća ministarstva gospodarstva, zadaća ministarstva financija je da prikupi novcem od poreza,prireza i doprinosa sredstva za taj razvoj, i da održava proračunski deficit u što razumnijoj mjeri, ako ga uopće moramo imati, a čini se da za vijeke vjekova moramo.

Možda bi neki bili najsretniji ovdje kad bi HNB srušio kunu, lijepo otisnuo par milijardi u domaći sektor, proizveo hiperinflaciju i sve poslao nebu pod oblake. Kažem, ne ide to baš tako. Postoji razlog zašto HNB drži kunu ovakvom kakvom ju drži, nekonkurentnom apsolutno ja se slažem, po izvoz. Ali to je cijena koju su oni odabrali stabilnosti našeg monetarnog sustava, i ako malo pogledaš, i nije baš da smo prošli razvaljeni od ove recesije po tom pitanju.

Problem nezaposlenosti, nekonkurentnosti i tragične vanjskotrgovinske bilance postoji nevezano uz tečaj kune. Ako će nešto pokrenuti naše gospodarstvo onda je to prijesvega smanjena državna potrošnja i zaduživanje kako na domaćem tako i inozemnom tržištu, te usmjeravanje novca iz pristupnih fondova EU u tvornice i proizvodnju.

Opet se onda postavlja pitanje, a koje to tvornice? Bi li ti, iskreno, da si EU, sanirao naša brodogradilišta? Konkretno pitanje, što bi s njima..? A hrane tisuće zaposlenih, i u brojnim zemljama su prvaci razvoja gospodarstva. Da se razumijemo naša brodogradnja je vrlo cijenjena u svijetu, iz prve ruke to znam.

LOL, nisam uopće mislio to što sam napisao, nego nešto sasvim drugo {#}{#}

Naime, država Sabor (dakle, narod) diktira filozofiju upravljanja HNB-om tako što imenuje guvernera HNB na prijedlog jednog tijela (Odbora za izbor, imenovanja i druge poslove) i uz mišljenje drugog tijela (Odbora za financije i državni proračun). A tko donosi odluke u tim tijelima? Pa saborski zastupnici, direktno izabrani od naroda, naravno. Drugim riječima, jednom kada odlučimo kako želimo da nam izgleda monetarna politika, odaberemo si čovjeka koji će tu politiku provoditi i to je to. Ali u statutu HNB-a nije održavanje stabilne domaće valute, već neke druge vrijednosti.

E sad, da je kuna slabija, onda bi i brodogradnja (na koju sam upravo i mislio dok sam pisao post), ali i poljoprivreda i radna snaga imali šanse za konkurentnost. Ma uostalom, što ja pričam, pa lijepo je rekao Jurčić nedavno (jesi li to baš ti bio linkao?) - za 100 eurocenti nijemac proizvede 105, a grk 60-tak eurocenti. Euro jednostavno u te dvije države nema jednaku vrijednost. Nažalost, nema ni u Hrvatskoj, ma koliko mi umjetno pumpali kunu. I nema majci, trenutak će doći, kada stabilna kuna ne samo da neće imati smisla, nego ju neće uopće biti moguće održati.

A zašto sve to uopće pišem (i kakve ima veze s monetarnom politikom u koju se zapravo ne kužim koliko je crno pod noktom)? Zato što bi svakome neke temeljne stvari trebale biti u glavi - banke ne postoje tu same radi sebe, a pogotovo ne ljudi radi njih. Ali svejedno u situaciji financijske krize, tone otkaza i gotovo poptunog srozavanja kupovne moći u HR, bankari imaju rekordne zarade. Takve stvari jednostavno nisu u redu! Ne zato jer je to moralno pogrešno, nego zato jer je matematički nemoguće da banke zarađuju ogromnu lovu na ljudima koji ne zarađuju ništa. A u toj jednadžbi banke su nezaobilazne i nezamjenjive, lova nema gdje otići nego iz 'naših' u 'njihove' džepove.

I kad se sjetiš da si ljudi organiziraju državu i postave zakone da bi imali uređeno društvo, ostaje samo pitanje otkud su došli ti tipovi koji sad rade nered i kome oni zapravo trebaju?

To je ono što sam pisao prije dosta vremena - jednostavno su im elementi osiguranja preveliki. Ako sudjeluju na nekom tržištu, neka i snose određene rizike - očekivati od korisnika banaka da preuzimaju sav rizik u svemu je nerealno i samo dodaje uteg na vagu Deusu koji tvrdi da se banke udružuju u kartele (jer čovjek nema gdje podići kredit, nego kod skupine ljudi koji se međusobno dogovore o uvjetima - a to je protuzakonito). Razumijem ja da bankar ne želi preuzeti rizik, ali to ne želim niti ja, niti proizvođač cipela. Pa ipak, proizvođača cipela zakon obvezuje da mora dati minimalno šestomjesečnu garanciju da će njegov proizvod obavljati svoju funkcju. A moguć je greška i u materijalu i u izradi - rizik je neminovan... Ako su banke uspjele organizirati svoje poslovanje na način da nemaju rizika, onda tu prije možemo govoriti o kriminalu, nego o kvalitetno uređenom poslovanju. U kontekstu priče s početka ovog odlomka, još uvijek iskreno vjerujem da bi se u pravnoj državi ovo moglo zakonski obraniti na način da dvije ugovorne strane nisu u jednakim pozicijama.

Gledam te!
16 godina
neaktivan

A čuj, strah od inflacije se pokazao poprilično neopravdanim, a to je upravo temelj HNB-a, stabilnost cijena, vjerojatno ćemo u dogledno vrijeme svjedočiti određenim mjerama HNB-a koje će doprinijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u EU. Bilo bi pomalo neozbiljno kad se već tako golemo tržište otvara za naša poduzeća i tvornice - kakve god bile, nadajmo se boljim danima, održavati fiksan tečaj na ovako visokoj razini, odnosno jaku kunu braniti kao do sada.

Mislim da je politika fiksnog tečaja i jake kune počela sa erom Rohatinskog oko 2000.te godine kad je prvi put dobio povjerenje u Saboru, 2006. je opetovano izabran, tako da ako mi je matka jača strana, uskoro bi mu trebao isteći mandat, vidjet ćemo hoće li biti pobune. Nadam se samo da ju neće predvoditi Goran Marić iz HDZ-a i slični stručnjaci koji su zanat izučili na nogometnim travnjacima.

Ostaje pitanje kako će se slabljenje kune i u kojoj mjeri odraziti na kreditni sektor, mnogi bi mogli objesiti gaće na štap uslijed nemogućnosti otplate, a ni bankama neće baš biti bajno kad nakrcaju bilancu junk potraživanjima koja ne mogu naplatiti, gomilanje ovrha itd. čemu već sada svjedočimo. Neki dan sam razgovarao sa kolegicom na poslu o tome, suprug joj ima poslovni prostor pod kreditom Hypo banke, zakasnio je sa jednom ratom 22 dana i sjela  mu je ovrha na tekući račun, bez mrdanja. Ni A ni B, odmah, ni mjesec dana nije prošlo, kaže frajer 20,22 dana tako.

Možeš dirati u sve, ali poljuljaš li kreditni sektor, gotovi smo.

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 18:10 (thedream).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

To je ono što sam pisao prije dosta vremena - jednostavno su im elementi osiguranja preveliki. Ako sudjeluju na nekom tržištu, neka i snose određene rizike - očekivati od korisnika banaka da preuzimaju sav rizik u svemu je nerealno i samo dodaje uteg na vagu Deusu koji tvrdi da se banke udružuju u kartele (jer čovjek nema gdje podići kredit, nego kod skupine ljudi koji se međusobno dogovore o uvjetima - a to je protuzakonito). Razumijem ja da bankar ne želi preuzeti rizik, ali to ne želim niti ja, niti proizvođač cipela. Pa ipak, proizvođača cipela zakon obvezuje da mora dati minimalno šestomjesečnu garanciju da će njegov proizvod obavljati svoju funkcju. A moguć je greška i u materijalu i u izradi - rizik je neminovan... Ako su banke uspjele organizirati svoje poslovanje na način da nemaju rizika, onda tu prije možemo govoriti o kriminalu, nego o kvalitetno uređenom poslovanju. U kontekstu priče s početka ovog odlomka, još uvijek iskreno vjerujem da bi se u pravnoj državi ovo moglo zakonski obraniti na način da dvije ugovorne strane nisu u jednakim pozicijama.

1. I cisto da nadodam, apropos vlada vs. samostalne institucije - nisam bas siguran da se vlada izborila sama od sebe za ovo, prije ce biti neko drustvo potrosaca.

2. Kriminal je krsenje zakona. Ako zakon ne brani takvo ponasanje banaka, onda one ne cine nista kriminalno. Uostalom, kako je the dream sam rekao, banka cucla ovdje i profit izvozi vani u maticu. Dakle, ako vlada to dopusta, a mi dopustamo takvoj vladi da vlada, onda valjda znaci da nikome nije bas lose i da mi tu trkeljamo bezveze :-D Ili je netko tu poprilicno glup, a ona izreka ide da drvo smrdi od korova RIBA SMRDI OD REPA OD GLAVE, pardon... ili tako nekako, ne sjecam se :-D

Iako ne glasam jer ne zelim biti glasac iz dijaspore, napisao sam 'mi toliko glupi' jer mi je bezvezno napisati da ste 'vi toliko glupi' :-D :-D :-D Nezgodna situacija bez ispravnog politickog odgovora, hehehhe :-D

P.S. Smrt editoru, sloboda narodu.

P.S.2 note to myself, ostavi se poslovica, ne idu ti.

@The dream

pitanjce, meni stvarno nije jasno zbog cega se na silu odrzava stabilnost jake kune, kad nema nicega iza da podrzi tu jakost. Ameri stampaju dolare ko mutavi da bi otplatili obveznice kinezima, zasto mi ne mozemo?

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 18:13 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan

Rekao bih da amerikanci nisu vezani uz euro, to pod jedan. A pošto mi jesmo, svako takvo štampanje izaziva strah od devalvacije kune u odnosu na euro, uz rizik od inflacije, što bi opet izazvalo probleme kompletnom kreditnom sektoru.Vujčića uzmi bez imalo rezerve, jedan je od ozbiljnijih pretendenata na mjesto guvernera 2012. godine, bio mi je gost predavač na PDS-u, izuzetan stručnjak.

Monetizacija duga tiskanjem novca je vrlo nepoželjna i dugoročno opasna, neki od naših analitičara u tom slučaju više priželjkuju čak i intervenciju MMF-a.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Svakako pogledati video. 

svakako je složio frku. Sad su počeli sumnjati da je sve hoax ... link i link

disclaimer: linkovi sa monitor.hra, nisam se baš sad potrudio...

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.9.2011 18:25 (badmad).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice