Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.278.813
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...
Ne znam da li sam bio dovoljno jasan, ako treba mislim da negdje imam i slike...

Bikovih jajca ili sjemena iz bikovih jajca? {#}

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
17 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Ha... Teško rješiv problem. Čipiranje terarijskih/akvarijskih životinja nema smisla, s obzirom da se te životinje u pravilu mogu naći u prirodi samo ako ih vlasnik pusti. Treba educirati kupce životinja - kupci trebaju biti svjesni koliko konkretna životinja zahtijeva brige i, najbitnije, koliko naraste. To i kažem - nisu svjesni posljedica odabira svog budućeg kućnog ljubimca - valjda u dućanu ne shvaćaju da će kornjačica koja je veličine manje od polovice kompjuterskog miša jednog dana narasti na grdosiju od nekoliko kila (naravno, ovisi o vrsti). Uglavnom, mislim da je ključ u edukaciji, a neodgovornih vlasnika će uvijek biti.

Sumnjam da će pet-shopovi ići educirati kupce o tim problemima. Za njih su životinje samo roba.

Ako se ne varam-u Americi je zabranjen uzgoj pasa za kućne ljubimce.

Jaco,moja mater te traži!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

ne znam kamo smjeraš s time i kako to pojašnjava nedostajeće sunce?

On je svjetlost.

The Gospel According to Saint John

In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God. 
The same was in the beginning with God.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

As long as I am in the world, I am the light of the world.

Max Headroom
18 godina
Lazarus Long kaže...
Drago kaže...

ne znam kamo smjeraš s time i kako to pojašnjava nedostajeće sunce?

On je svjetlost.

The Gospel According to Saint John

In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God. 
The same was in the beginning with God.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

As long as I am in the world, I am the light of the world.

Ako ti kažeš, međutim nije Sunce, tako da problem s danom, večeri i noći ostaje. 

Ili noću ili kad se zatvoriš u šupu nema Boga?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 0:25 (Drago).
18 godina
1domagoj1 kaže...
Drago kaže...
Ne znam da li sam bio dovoljno jasan, ako treba mislim da negdje imam i slike...

Bikovih jajca ili sjemena iz bikovih jajca? {#}

Ovo je porodični forum... http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sto-se-dogada-nasim-drustvom/2271796.aspx

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Problem je što su i Stari i Novi zavjet pabirčeni radovi raznih autora, raznih političkih ambicija i vrijednosnih sudova, koji su na kraju ni krivi ni dužni našli se u jednoj kompilaciji za koju nitko od njih nije mogao ni znati da će postojati kad su ih stvarali. 

Problem velikih ideja jest da moraju naići na jednako velike zapreke. (pustite me da elaboriram)

"Žeđamo za znanjem, a utapamo se u informacijama".

Danas, u roku od dvije minute naiđeš na odgovor veoma kompetentnog sugovornika, ili čak nepoznate osobe (možda i poželjnije, "svježe" mišljenje, drugi pogled).

U vrijeme kad je opće znanje bilo u promilima današnjeg znanja, moramo uzeti "opće neznanje" i vjerojatno jednaku ambicioznost širenja vlastite moći kao, u neku ruku olakotnu okolnost, uspostavljanja veoma jakih temelja današnje najmoćnije religije.

"U to vrijeme" bijaše jako teško naići na suvremenika s drugačijim pogledom na svijet, nemoguće je bilo naići na znanstveno potkovanu osobu iz sasvim drugačijeg životnog prostora (čak bi i razmjena između Egipta i Mezopotamije bila plodonosna, da ne pričamo o Indiji, Kini...).

Danas vizionare više zamišljamo kao ljude koji su vlastiti veliki um upregnuli kako bi revucionalno promjenili ionako napredan pogled na svijet.

Temelje tog naprednog pogleda bilo je veoma teško stvoriti. Tu se najviše može pozivati na neprimjerenu skromnost čovjeka i sputavanje razvoja i širenja znanja.

Iza Starog zavjeta stoji moćna skupina "lektora" tj., "izbornika" koji su osiguravali koji će se tekstovi nastaviti prenašati generacijama.

No u nedostatku drugog, objektivinijeg, pogleda smatram da je došlo do vrlo uskog i prostorno određenog izbora tekstova koji su nastavili širiti pravila i pouke koji zvuče veoma nelogično i neprimjereno nekome iz čak samo geografsko (klima, hrana, uvjeti...) drugačijeg područja. (Kako stanovnicima područaj veoma bogatog svinjama objasniti da Bog ne želi da ih jedete)

Iz nekih tekstova teško je nači bilo kakvu pouku, pa ni trunku smisla čak kad bi tražili neku kompleksniju propovijed kroz više tekstova.

U nekoj raspravi s veoma jako znanstvenom pozdinom, u kojoj su sugovornici dovoljno kompetentni, mislim da je agresivna debata o bukvalnosti Postanka, (kao najbolji i najrazvikaniji primjer), štetno pojednostavljivanje.

Mogući postanak višeg bića nije čvrsto vezan za naše krivo intepretianje znanstvenih pojava.

M_Dipl je, iako nisam potkovan literaturom i znanjem, podignuo tu raspravu na filozofsko pitanje, gdje pitanja "o kakvim to nemjerljivim danima priča Postanak" nisu relevantna.

Najjednostavnije bih to obrazložio tako da su isključive religije zaostale u dobu kad su naišli na zapreke u guranju vlastitih dogmi i pravila.

Dok je danas to ipak naprednije pitanje kontracepcije i abortusa, ne razlikuje se puno od školskog Galileja i sl. primjera.

Tu je greška religija, nameće se vremenski i prostorno uvjetovane dogme/pravila koja, u današnjem širenju informacija i ozbiljnog, znanstvenog pristupa otkrivanju svijeta oko nas, zvuče u najmanju ruku zaostalo.

Ozbiljnije posljedice toga ne želim nabrajati.

netko,netkovic kaže...

Tužno je to što se crkva ponaša kao feudalac,ne dopušta ljudima da slobodno vjeruju u Boga (što bi se po bibliji trebalo), već kako jedna zapovjed kaže "doprinosi za crkvene potrebe", lol...

To bi trebao, (trebo) biti kužni proces, daj povjerljivoj osobi da raspolaže viškom i da ga raspodjeli pošteno.

Dovoljno je pogledati u susjeda nasuprot, 2 kuće niže (da ne spominjem sebe osobno) da ta tvrdnja baš i ne stoji.

Ranko Kukumar kaže...
Drago kaže...

Bog sve vidi!!!!!

I čuje sinko!!

Forumaška istražiteljska agencija već je raspoređena na krucijalnim položajima da identificiramo, lociramo i javnost prikažemo Božiji nick.

M_dipl. kaže...
Drago kaže...

Spušil ti je Dinamo, btw, hehehehe...

Boli me k. za Dinamo, uopće ne pratim nogometa niti me je briga

Nevažno za temu, nekad sam volio pročitati tvoja iskustva iz Football Managera.

netko,netkovic kaže...
Bilo je jedno istraživanje di su ustvrdili da se ljudi boje zmija i paukova "po defaultu"...

Ili instinktivno, rekao bih u nepoznavanju ljudskog ponašanja u suživotu s životinjama.

Rekao bih, da jednim djelom te životinje još uvijek stoje u folderu "egzotično" i da se radi o susretu s nepoznatim za koje od ranog djetinstva primaš samo negativne informacije.

Izuzev toksične opasnosti prema zmijama nemam nikakav osjećaj gađenja, dok za ostale gmazove imam jako pozitivno mišljenje, iguane (guštere) bih vrlo rado imao za ljubimce.

There's no time to lose, I heard her say Catch your dreams before they slip away
17 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

{#}

Eto, sad će ti opet reć da trolaš. Mislim da ništ od one pretplate, you only have yourself to blame {#}

*back to lurking mode*

''Mulder, toads just fell from the sky!'' ''I guess their parachutes didn't open.''
18 godina
Drago opet spajas religiju i crkvu. Bibliju su napisali ljudi. Isti oni koji su vjerovali u boga sunca. Biblija se vjerujem i prilagodjavala trenutacnom politickom stanju (indulgencija, krizari, heretici, o tome nema rijeci u bibliji). Biblija se prepisivala pri cemu se gubilo poprilicno od originala. Dalje, zasto provociras i interpretiras bibliju doslovno? Slazem se sa tobom da u bibliji (spominjem nju jer sa vedama, kuranom i ostalim vjerskim knjigama nisam upoznat) ima hrpa oprecnih stvari. Uzimati stvaranje svijeta ili bezgresno zacece kao nesto oko cega se treba raspravljati je mucka provokacija. Da je neko drugi sa tim poceo rekao bi da je glup. Ali ti samo podyebajes
I am creationist. I believe man created god.
16 godina
protjeran

Trebalo mi je 45 minuta da procitam ovo sto ste napisali.

Za one koji ce doci, a mrsko im je citati, evo:

Obrada vjere, uloge: Mario, diplodokus i Drago (rasprava napisana kronoloski):

• Vjeronauk je indoktrinacija (tu rijec sam znao bez Google-a)
  • Vjeronauk zapravo nije indoktrinacija, na njemu se uci o svim religijama
  • Nitko ne zna sta je religija, pa s diplodokus i Drago raspravljaju (bez zakljucaka)
  • Mario kaze da se na vjeronauku ne uci o svim religijama, predstavlja Plan i p.
  • Netko govori tezu da su vjeronauk i opsti moral (etika) povezani, izaziva bijes svih nazocnih
  • Uvrede
  • Diplodokus zapravo objasnjava da je njegov vjeronauk zapravo idealisticki vjeronauk koji jos ne postoji
  • Mario ga naruzi zbog toga sto prica o idealiziranju
  • Diplodokus pocne pricu o pogledima, stajalistima i shvacanjima (i zgadi sve svima)
  • Drago se izdere i pocinju citati Biblije (napokon) i jos koja uvreda
  • Mario: Hej ljudi, ja imam zmiju
  • Drago: Hej Mario, ja ne volim tvoju zmiju
  • Jos nisam skontao sta je nekoherentnost
  • Alohtone vrste u nasim krajevima
  • Predoslovno shvacanje Biblije od strane nekih korisnika

Jesam li sta propustio?

P.S.

Proklet bio wyks, odakle ti pravo na tolike post-ove?

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
18 godina
M_dipl. kaže...

{#}

Nevažno je, ako to tumačiš augustinovski priča igra... idem nanati!

Ne baš. I sam Augustin nije bio zadovoljan svojim objašnjenjem pa je rekao da je intepretacija priče o Postanku vrlo teška i da moramo biti spremni promijeniti mišljenje ako se s vremenom "otkrije nešto novo". 

Sumnjam da bi Augustin danas branio svoju interpretaciju, ali dirljiva je tvoja slijepa odanost! Vuf!

{#}

This space for rent!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Uglavnom, što se može naučiti iz ove priče?

• Pazi kamo guraš prste!
  • Zmija, ako nije otrovnica i nije veliki udav ili anakonda, ne može ozbiljno ozlijediti odraslog čovjeka (može ga samo malo ogrepsti) - spominjem ovo kao društveni (ekološki) problem - zato ne tamanite zmije bezveze, one su zakonom zaštićene, a kod nas postoje samo dvije ozbiljne otrovnice (poskok i riđovka) i jedna jedva otrovna (planinski žutokrug) - naučite kako ih raspoznavati i ne paničarite ako se susretnete sa zmijom
  • Zmija napada samo kad misli da je napadnuta ili kad zamijeni čovjeka (tj. neki njegov dio) za hranu (kao u mom slučaju) - dakle, ako vidite poskoka ili riđovku, pustite ih na miru - lijepo se odmaknite i gotovo; također, poskok i riđovka se ne nalaze na svakom koraku - mediji šire paniku kao da ako se netko zaputi u prirodu, u krški kraj, da će gazit po poskocima - bio sam dva tjedna na Velebitu, tražili smo planinske žutokruge i poskoke i mogu vam reći da je poskoka bilo vrlo malo i da smo ih vidjeli samo kad smo ih tražili; iznimka su posebni slučajevi, kao onaj kod kojeg poskoci opsjedaju školu, no u pravilu ne treba se bojati prirode zbog mogućnosti susreta sa zmijama

Evo da se ja skromno javim u ovu temu, ako mogu, jer pršti sve od velikih umova...  {#}

Dakle, o tim zmijama:

Zmije su cool! Ne dirajte ih i neće ni one vas... U pravilu bježe od vas, a kao što piše iznad, ujest će samo kad se osjeća ugroženo ili kad je idete hvatat.

Poskok, iako je najopasnija/otrovnija zmija u Europi, nije agresivan po prirodi. Problem je u medijima koji od muhe prave slona tj. od poskoka prave anakondu čiji je ugriz toliko otrovan da će vas ubit u roku odmah. A neće.

Eto, ja cijelo ljeto vozikam te turiste po Velebitu i nisam vidio nijednu zmiju...

Također, desi se često, jako često da ljudi zamijene blavora/blabora za zmiju, iako je on obični bezopasni, spori, plahi gušter...

Pazite kad idete, poskoka je lako prepoznati, muški su sivi s crnim/tamnosivim uzorkom i naravno imaju neizostavni roščić na glavi, ženke su smeđo-žute, isto s tamnim uzorkom. Ako vas već grize, poželjno je u prste, da otrov sporije dođe u ostatak krvotoka. I obavezno podvezati, a ako natekne, malo olabaviti.

DON'T PANIC

Drago, ne budi mučko đubre i nemoj satravati (pregaživati) zmije... Neće ti ona ništa

___________________________________________________________________________________

Dovoljno sam lud
da i ja svoj imam sud
i da imam neki stav
  bilo kriv ili prav....

↑ Vezano za neka naklapanja...

Prava namjena ovog posta je ta da mi ova tema završi u temama u kojima sudjelujem.{#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
18 godina
Vezano za zmije, moja reakcija je jedna jedina - terminirati. Bez obzira jel rijec o bjelouski ili onoj debeloj africkoj ljutici. I paukove. Tih bestija se ludjacki bojim, a najbolja obrana je napad. Btw danas sam u zoo shopu maltretirao malog pitona. Lojepa bestijica. Cak mi se i svidila onako iza stakla. Al samo iza stakla.
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Evo par iz domace kolekcije :D

Svjestan si da je to sljepić, tj. gušter, a ne zmija?

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Vezano za zmije, moja reakcija je jedna jedina - terminirati. Bez obzira jel rijec o bjelouski ili onoj debeloj africkoj ljutici. I paukove. Tih bestija se ludjacki bojim, a najbolja obrana je napad. Btw danas sam u zoo shopu maltretirao malog pitona. Lojepa bestijica. Cak mi se i svidila onako iza stakla. Al samo iza stakla.

{#}

Sjetim se ove teme:

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/usla-zmija-kucu-kako-izbacim/56770.aspx

Ne razumijem vas...

Od čega se braniš? Zmija je gluplja od tebe i ima manje zube. Što ti može jedna bjelouška? Jači je ugriz psa, bilo kojeg...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
18 godina
neaktivan

Zbog neobičnog rasporeda ne puštaju svoju djecu u školu - Link

Koliko sam shvatio iz teksta, glavni argument im je što onda ručaju tek navečer {#}

BTW koliko od vas ruča oko 12 ili još netko osim mene misli da je to faking prerano za ručak pa onda ruča tek oko 5 kao normalan ({#}) čovjek?

1 12pm
9 Poslje 12pm
Fuck you NATO!
18 godina
moderator
tnakir kaže...
Vezano za zmije, moja reakcija je jedna jedina - terminirati. Bez obzira jel rijec o bjelouski ili onoj debeloj africkoj ljutici.

Prvo - shvaćaš da time kršiš zakon? Tj. u slučaju bjelouške, ne i u slučaju "debele afričke ljutice" (ako se nalazi u Hrvatskoj). Jel shvaćaš da ti bjelouška ništa neće? Kod zmija u Hrvaskoj moraš se bojati samo onih koje imaju vertikalnu zjenicu (recimo kao mačka)! Neotrovnice i gušteri kod nas svi imaju okrugle zjenice (kao čovjek).

Drugo - zašto se jednostavno ne makneš? Ili kažeš nekom tko nema fobiju, ako je zaista treba maknuti, da je makne? Ja guram golu ruku u terarij sa zmijom dugačkom skoro dva i pol metra (više baš i neću, ako neću misliti da je sigurno {#}), a ti paničariš zbog zmije kraće od metra negdje gdje joj se lako možeš maknuti?

18 godina
neaktivan
bed kaže...

Naravno, nisam nigdje niti napisao da je zmija. Htio sam staviti ispod pitanje, da mi kazete koja je to vrsta (ako znate) jer obicno svi fulaju i zamjene sljepica za zmiju, ali odustao, samo sam sliku stavio. Zanimljivo je da cak i nakon sto objasnis ljudima da to nije zmija vec guster, da i dalje imaju onu nevjericu u pogledu, pa obicno slijedi pitanje, "a gdje su mu noge?". {#}

18 godina
Šef kaže...
tnakir kaže...

{#}

Sjetim se ove teme:

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/usla-zmija-kucu-kako-izbacim/56770.aspx

Ne razumijem vas...

Od čega se braniš? Zmija je gluplja od tebe i ima manje zube. Što ti može jedna bjelouška? Jači je ugriz psa, bilo kojeg...

Psa se ne bojim. Ni ludih rotvajlera ni pit bulova. Al guje od 20 centi se uzasavam. Hvala bogu dobro gadjam kamenjem od 10 ak kila pa mogu sa pristojne udaljenosti poslat zmiju na vjecne pasnjake.
17 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...

Zbog neobičnog rasporeda ne puštaju svoju djecu u školu - Link

Koliko sam shvatio iz teksta, glavni argument im je što onda ručaju tek navečer {#}

BTW koliko od vas ruča oko 12 ili još netko osim mene misli da je to faking prerano za ručak pa onda ruča tek oko 5 kao normalan ({#}) čovjek?

LOL

Koje pisdarije...

Neznam, ručam kad stignem ili kad sam gladan. Nema nekog posebnog obrasca, uglavnom je svaki dan drugačije...

A to doručak - ručak - večera kod mene baš i ne postoji... Ovisi i kad se probudim ujutro i kad sam gladan itd.

18 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...
Vezano za zmije, moja reakcija je jedna jedina - terminirati. Bez obzira jel rijec o bjelouski ili onoj debeloj africkoj ljutici.

Prvo - shvaćaš da time kršiš zakon? Tj. u slučaju bjelouške, ne i u slučaju "debele afričke ljutice" (ako se nalazi u Hrvatskoj). Jel shvaćaš da ti bjelouška ništa neće? Kod zmija u Hrvaskoj moraš se bojati samo onih koje imaju vertikalnu zjenicu (recimo kao mačka)! Neotrovnice i gušteri kod nas svi imaju okrugle zjenice (kao čovjek).

Drugo - zašto se jednostavno ne makneš? Ili kažeš nekom tko nema fobiju, ako je zaista treba maknuti, da je makne? Ja guram golu ruku u terarij sa zmijom dugačkom skoro dva i pol metra (više baš i neću, ako neću misliti da je sigurno {#}), a ti paničariš zbog zmije kraće od metra negdje gdje joj se lako možeš maknuti?

Baksa, nitko od onih koji se nadju oko mene u tom momentu me nece prijavit policiji. Prije cu dobit pivu za nagradu. Sto se tice micanja, to je valjda zivotinjski nagon, prvo pucaj pa onda pitaj ko ide.
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Naravno, nisam nigdje niti napisao da je zmija.

Pitam samo, nekako je neodređeno u tekstu..

tnakir kaže...
Psa se ne bojim. Ni ludih rotvajlera ni pit bulova. Al guje od 20 centi se uzasavam. Hvala bogu dobro gadjam kamenjem od 10 ak kila pa mogu sa pristojne udaljenosti poslat zmiju na vjecne pasnjake.

Ako već imaš fobiju, makni se. Što ti treba napadati i ubijati zmiju? Zakonom je zabranjeno, a imaju i one neku funkciju..

16 godina
protjeran
AA-d00d kaže...

Normalan raspored (bez obveze):

Budjenje u 9, dorucak deset.

Rucak 4-5.

Vecera 9-1 (ujutro).

Raspored, s obvezom (posao/skola):

Budjenje u 6-7.

Dorucak 10.

Rucak 4-5.

Vecera 9-1 (ujutro).

Raspored, selo.

Budjenje u 4 ujutro, dorucak u pola pet ujutro.

Rad na njivi do 12, rucak u 1.

Vecera u 4.

Spavanje u poslije dnevnika (8).

Nazalost, znamo kojih najvise ima.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.9.2011 1:11 (Mentalist).
18 godina
moderator
1domagoj1 kaže...
bed kaže...

Naravno, nisam nigdje niti napisao da je zmija. Htio sam staviti ispod pitanje, da mi kazete koja je to vrsta (ako znate) jer obicno svi fulaju i zamjene sljepica za zmiju, ali odustao, samo sam sliku stavio. Zanimljivo je da cak i nakon sto objasnis ljudima da to nije zmija vec guster, da i dalje imaju onu nevjericu u pogledu, pa obicno slijedi pitanje, "a gdje su mu noge?". {#}

Gušteri imaju očne kapke, zmije nemaju. Tako ih se može razlikovati. Nisam doduše 100% siguran da je to univerzalno pravilo.

18 godina
bed kaže...
1domagoj1 kaže...

Naravno, nisam nigdje niti napisao da je zmija.

Pitam samo, nekako je neodređeno u tekstu..

tnakir kaže...

Ako već imaš fobiju, makni se. Što ti treba napadati i ubijati zmiju? Zakonom je zabranjeno, a imaju i one neku funkciju..

Sue me
18 godina
neaktivan
Šef kaže...

Neznam, ručam kad stignem ili kad sam gladan. Nema nekog posebnog obrasca, uglavnom je svaki dan drugačije...

A to doručak - ručak - večera kod mene baš i ne postoji... Ovisi i kad se probudim ujutro i kad sam gladan itd.

Ja donekle pazim na to samo što je kod mene sve to pomaknuto za nekoliko sati.

Doručkujem oko 11-12 (mislim to ne znači sad da spavam do 10, da ne bude zabune), ručak oko 5 i večera oko 9-10. Glupo mi je ručati oko 12, večera šta u 6 npr. i onda opet navečer oko 10 moram jesti jer ogladnim k'o vuk, a to mi je nepotrebno jesti više od 3x na dan.

Fuck you NATO!
18 godina
PsychoticBaklava kaže...
M_dipl. kaže...

{#}

Eto, sad će ti opet reć da trolaš. Mislim da ništ od one pretplate, you only have yourself to blame {#}

*back to lurking mode*

Ma odakle Torrenteu to o pretplati? Ni materi ne dajem pretplatu...

tnakir kaže...
1) Drago opet spajas religiju i crkvu. Bibliju su napisali ljudi. 2) Isti oni koji su vjerovali u boga sunca. 3) Biblija se vjerujem i prilagodjavala trenutacnom politickom stanju (indulgencija, krizari, heretici, o tome nema rijeci u bibliji). 4) Biblija se prepisivala pri cemu se gubilo poprilicno od originala. 5) Dalje, zasto provociras i interpretiras bibliju doslovno? Slazem se sa tobom da u bibliji (spominjem nju jer sa vedama, kuranom i ostalim vjerskim knjigama nisam upoznat) ima hrpa oprecnih stvari. Uzimati stvaranje svijeta ili bezgresno zacece kao nesto oko cega se treba raspravljati je mucka provokacija. Da je neko drugi sa tim poceo rekao bi da je glup. Ali ti samo podyebajes

1) Postoji neka religija bez crkve? Daj mi primjer. 

2) Ne. Ovo je ekipa koja se fura na Elohima

3) Ne. Promjene koje sam naveo ne mijenjaju smisao Biblije niti ovise o političkom trenutku. Tumačenje Biblije se mijenjalo ovisno o politici i razvoju društva. 

4) Ne postoji "original".

5) Pa to rade i teolozi. Neki tvrde da se Biblija mora čitati doslovno s čime se neki slažu (Lazarus, recimo, smatra da Bog stvarno jest svjetlo - "velika lampa"), a neki drugi tvrde da se radi o alegoriji. Ja i za jedne i druge imam pitanja. 

6) Bezgrešno začeće uopće nije bilo tema prijepora. Krivo si shvatio. 

7) Stvaranje svijeta u Bibliji je i dalje predmet rasprava među teolozima, vjernicima, koji i dalje nisu sigurni kako ga interpretirati - doslovce ili alegorijski. Dakle, ako stručnjaci u tom polju nisu sigurni - zašto je to provokacija?

This space for rent!
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Kao sto mbaksa kaze, time krsis zakon jer su sve zmije u Hrvatskoj zakonom zasticene i ne da ih ne smijes ubiti nego ih ne smijes niti uznemiravati. A u prvom redu, ugrozene su vrste upravo zbog ovakvog stava prema njima. Shvacam da ljudi koji imaju ofidiofobiju ili arahnofobiju tesko ili nikako ne mogu kontrolirati taj strah, ali isto tako smatram da zbog tog straha nemaju pravo bezrazlozno ubiti zivotinju. Opet, kao sto mbaksa kaze, maknes se i gotovo.

Evo neko stivo glede toga.

I ovo. http://www.zh.zadweb.biz.hr/opce/razlozi_ugrozenosti.htm

16 godina
protjeran
Drago kaže...

1) Postoji neka religija bez crkve? Daj mi primjer.

Znanost.

18 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...
tnakir kaže...

Baksa, nitko od onih koji se nadju oko mene u tom momentu me nece prijavit policiji. Prije cu dobit pivu za nagradu. Sto se tice micanja, to je valjda zivotinjski nagon, prvo pucaj pa onda pitaj ko ide.

Nadam se da si nešto naučio na ovim stranicama i da ćeš dvaput ubuduće razmisliti hoćeš li ubiti bespomoćnu zmiju, koja ti ništa ne može, ili ne. I da si svjestan da imaš opciju da se makneš. Lako je biti frajer pa ubijati bespomoćnu zmijicu. Što sam ja tek mogo napraviti Ljubi?! Zmijetina od dva i pol metra, kad me ugrizao, curila mi krv iz šake, a ja sam bio zabrinut da si nije oštetio zube. Gnječio mi je ruku, a ja sam se trudio smiriti se i ne paničariti i razmisliti kako da ga skinem s ruke, a da ga ne ozlijedim (pitao sam jednog zmijoljupca - rekao staviti ga pod mlaku tekuću vodu pa će pustiti - pa ću znat ako mi se išta slično ubuduće dogodi). Pola minute je imao zube zarinute u moju šaku i još mi gnječio drugu ruku sljedećih pet minuta. A mogao sam ga jednostavno zakucati u zid i "riješiti" problem. Nije životinja kriva što je krivo prepoznala moju ruku. A ti sa zmijom koju susretneš ni ne moraš imani nikakav kontakt - MAKNI SE OD NJE!

18 godina
Šef kaže...

Drago, ne budi mučko đubre i nemoj satravati (pregaživati) zmije... Neće ti ona ništa

___________________________________________________________________________________

Ne ubijam zmije namjerno, ali ih kod mene na Korčuli ima dosta, poskoka, i do sada sam dva zgazio autom. Mačke mi ih stvarno ubijaju u dosta velikom broju i na tome sam im zahvalan jer bi inače vrlo lako ušli u kuću. 

Poskok ti "oće nešto" ako ga ne vidiš i nagaziš.

Zanimljivo je da mungosi, koji su nakon II. svjetskog rata doseljeni na Koručulu kako bi se obračunali sa zmijama sada uglavnom samo napadaju ljudima voće i povrće u vrtovima i jedu iz mačjih posuda, ali se uglavnom ne gnjave sa zmijama...

This space for rent!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice