Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.279.076
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
moderator
Re: Što se događa s našim društvom?
seneka kaže...
zašto bi se sramio ako i koketiram sa religijom i stavljam ateizam na kušnju

Možeš li objasniti na koji način "ateizam" stavljaš na kušnju? Ateizam ima neka pravila, filozofiju, doktrine za koje ti sad pokušavaš utvrditi jesu li valjani?

18 godina
moderator

Al ste se raspištoljili, a M_dipla ni na mapi. Budući da ja uvijek volim čitati njegove postove, mogu samo zapjevati:

Dođi, najdraži,

Siđi sa brda svjetlosti...

(ako se neki musliman nađe uvrijeđen što ilahiju spominjem u ovom kontekstu, ispričavam se :))

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

plonk

hihi... već dugo nisam vidio boljeg komentara... da plonk... pa ko je to vidio {#}

on topic, evo jednog zanimljivog dokumentarca/predavanja znakovitog naslova svima nam voljenog borca za kritičko i antibaloney razmišljanje: The Purpose of Purpose: Richard Dawkins (Lecture)

sorry ukoliko ga je netko već postavio, jučer sam tamanio alkohol pa su mi kamenja još u glavi

sandinista
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 16:34 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
seneka kaže...
zašto bi se sramio ako i koketiram sa religijom i stavljam ateizam na kušnju

Možeš li objasniti na koji način "ateizam" stavljaš na kušnju? Ateizam ima neka pravila, filozofiju, doktrine za koje ti sad pokušavaš utvrditi jesu li valjani?

ateizam je obična ljudska pozicija kao i teizam,ja ne branim religiju već skrećem pažnju na ljudsku nesavršenot i beskrajni ponor neznanja o tim pitanjima
ako religija i jest štetna kao što tvrdiš,ne može ju se negirati,od onog prvog šamana od prije sto tisuća godina do dan danas to je fakt koji se hrani tim istim neznanjem
i da,znanost je danas na zapadu religija koja jača i ima sve više sljedbenika,isti ustroj,folklor i ikonografija i dogma

18 godina
moderator
seneka kaže...

i da,znanost je danas na zapadu religija koja jača i ima sve više sljedbenika,isti ustroj,folklor i ikonografija i dogma

Znaš li ti definiciju religije? Dobro, ima više definicija - navedi onda neku definiciju oko koje bi se moglo složiti većina ljudi, a koja bi uključivala znanost kao religiju.

Zaista ne znam kako ćeš to napraviti, jer religija podrazumijeva nekakav sustav vjerovanja, dok je temelj znanosti dolazak do znanja znanstvenom metodom - dakle, mehanizmom koji sam sebe ispravlja. U znanosti se (uglavnom) ničemu ne treba vjerovati - sve oko čega postoje dvojbe se istestira i ako padne na testu, ide van iz znanosti. Dakle, to je sušta suprotnost načinu na koji funkcioniraju religije.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

religija podrazumijeva nekakav sustav vjerovanja, dok je temelj znanosti dolazak do znanja znanstvenom metodom - dakle, mehanizmom koji sam sebe ispravlja. U znanosti se (uglavnom) ničemu ne treba vjerovati - sve oko čega postoje dvojbe se istestira i ako padne na testu, ide van iz znanosti. Dakle, to je sušta suprotnost načinu na koji funkcioniraju religije.

ne treba to shvaćati bukvalno,recimo da religija trenutno prolazi kroz krizu novačenja novih sljedbenika,u to upražnjeno mjesto je uskočila znanost,popularizacijom iste pokušva obuhvatiti i onu manje obrazovanu masu
defakto se služi istom metodom kao rkc
ne mogu  polemizirati sa indoktriniranim ljudima,moja pozicija je jasna - ne znam,ne znam,ne znam,ne znam odgovore na pitanja o religiji,vjerovanju,moralu,etici

svi koji znaju,njih se bojim

18 godina
moderator
seneka kaže...
mbaksa kaže...

religija podrazumijeva nekakav sustav vjerovanja, dok je temelj znanosti dolazak do znanja znanstvenom metodom - dakle, mehanizmom koji sam sebe ispravlja. U znanosti se (uglavnom) ničemu ne treba vjerovati - sve oko čega postoje dvojbe se istestira i ako padne na testu, ide van iz znanosti. Dakle, to je sušta suprotnost načinu na koji funkcioniraju religije.

ne treba to shvaćati bukvalno,recimo da religija trenutno prolazi kroz krizu novačenja novih sljedbenika,u to upražnjeno mjesto je uskočila znanost,popularizacijom iste pokušva obuhvatiti i onu manje obrazovanu masu

Shvaćaš li ti što radiš? Znaš u kojem kontekstu koristimo riječ "religija" i onda namjerno ti riječ "religija" tu sad ko fol koristiš u nekom prenesenom, ne znamo kako nategnutom, značenju. To ti je na granici trolanja.

NE, ZNANOST NIJE RELIGIJA NITI JE KO RELIGIJA. I NEMOJ GOVORITI DA JE, PA DA SE ONDA POSLIJE PRAVIŠ DA SI ZAPRAVO MISLIO NEŠTO DRUGO.

Ako i dalje tvrdiš da je znanost religija, onda odgovori na pitanje koje sam ti postavio u prošloj poruci: Znaš li ti definiciju religije? Dobro, ima više definicija - navedi onda neku definiciju oko koje bi se moglo složiti većina ljudi, a koja bi uključivala znanost kao religiju.

seneka kaže...
defakto se služi istom metodom kao rkc

Koja je to metoda? Kad bubneš tako nešto, onda se očekuje da svoj stavi i argumentiraš. A ne ono, bubnuo i ostao živ.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Koja je to metoda? Kad bubneš tako nešto, onda se očekuje da svoj stavi i argumentiraš. A ne ono, bubnuo i ostao živ.

ne izvlačim se,niti je religija od boga,a niti znanost,sve je to ljudska tvorevina i kao takva podložna preispitivanju
i ti  i ja baštinimo ono što su nam preci priskrbili ognjem i mačem,i biblijom
kao što uživamo u dužem i kvalitetnijem životu koju nam je omogućila znanost
metoda koju znanost koristi da bi se približila ljudima je ista kao i ona katoličke crkve,pa šta ću to objašnjavati ?
sama riječ popularizacija i iskorak iz sfere elitizma i tajanstveno/nerazumljivog sve govori

18 godina
moderator
seneka kaže...
mbaksa kaže...

ne izvlačim se,niti je religija od boga,a niti znanost,sve je to ljudska tvorevina i kao takva podložna preispitivanju
i ti  i ja baštinimo ono što su nam preci priskrbili ognjem i mačem,i biblijom
kao što uživamo u dužem i kvalitetnijem životu koju nam je omogućila znanost
metoda koju znanost koristi da bi se približila ljudima je ista kao i ona katoličke crkve,pa šta ću to objašnjavati ?
sama riječ popularizacija i iskorak iz sfere elitizma i tajanstveno/nerazumljivog sve govori

Nisi mi jasan. Izrečeš konkretnu tvrdnju, tražim te da pojasniš tu tvrdnju i onda okolišaš i kažeš sve samo ne ono što sam te pitao.

Koja je to metoda? Nije mi jasno o čemu govoriš, jer se religije šire indoktrinacijom i davanjem kruha gladnima za to da bi oni postali sljedbenici. Ne kužim u čemu je problem. Jesi se predomislio u vezi sa svojom tvrdnjom? Sram te je izreći jer misliš da ćemo je smatrati glupom? Ili što? Ako nisi mislio sudjelovati u raspravi onda se nisi ni morao javljati. A ne da ispustiš bombu i onda okolišaš.

18 godina
M_dipl. kaže...

Btw. za ostale (ponajprije Dragu), da, doista treba razlikovati religiju kao misaoni sustav od religije kao institucionaliziranog kanon vjerovanja koje se treba slijediti na ovaj ili onaj način. Tko god si je uzeo nešto vremena da malo prouči povijest religije i teorijske postavke nekih religije sigurno nikada neće reći da je "religija kriva za blizance" ili nešto slično. Te se stvari moraju razlikovati. A to što 90% svjetskih vjernika nisu pravovjernici nego ovce koje postupaju i misle onako kako im institucija nalaže, to je druga priča. Upravo su religijske institucije najveća pljuska u lice religijama kao sustavima, jer konkretiziranjem ih falisficiraju.

Objasni ti Dragecu i ostalima razliku između:

a) religije kao misaonog sustava i

b) religije kao institucionaliziranog kanon vjerovanja koje treba slijediti

Pretpostavljam da je prvo teorija, a drugo praksa, međutim kako religija, za razliku od samog vjerovanja, uključuje i praksu (papinske ili hodžine (e)dikte i ostale iz prakse izvedene smjernice za vjerno stado) ja imam problema s uviđanjem te fine razlike koju ti vidiš između teorije i prakse. Postoji li uopće?

Ima onih koji se drže teorije dojaja i zovemo ih fundamentalisti/manijaci i one koji sve to shvaćaju ležernije i zovemo ih lošim vjernicima? 

Ako si to htio reći, onda se slažem...{#}

Tko god si je uzeo vremena da prouči judeokršćanstvo mislim da će reći da je upravo religija kriva za blizance, jer bez "bailout stimulusa" u vidu 77 djevica koje ti ga duvaju na nebu, teško je očekivati da će netko žrtvovati svoj i živote stotina i tisuća drugih ljudi na tako debilan način. 

Zadnja rečenica ti je posve bez  smisla, tako da mi nije jasno odakle misliš da dolazi religija, ako ne iz religijskih institucija? Objektivno postoji kao nezavisni entitet kojega onda profaniraju i upropaštavaju religijske institucije? 

Ne izvire li, recimo, u slučaju katolištva, religija baš iz institucije, koja je odabrala koji tekstovi idu u svete knjige, koje su priče (evanđelja) o Isusu "vjerodostojne", a koja nisu, što je bilo s Marijom, koncept Svetog Trojstva, sedam smrtnih grijeha, praznike, način obraćanja božanstvu (molitve) itd. 

Ukratko - šta je konkretno religija bez institucija koje su joj tobože pljuska u lice?

This space for rent!
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Što u praksi znači da su dva vjerovanja kao npr. Kršćanstvo i Jehovi svjedoci jer su bazirani na vlastitim (različitim) tumačenjima istog sistema, pogrešna jer svojataju sistem i falsificiraju samu srž.

Ali opet svi sebi daju za pravo, iz vlastite perspektive, nazivati druge slijepima, glupima i šta sve ne.

Nameće mi se pitanje čemu uopće služi takav sistem? Budući da ne postoji apsolutna istina, šta ostaje? Pokušati utvrditi neku istinu koja neće nanositi štetu kako sljedbenicima sistema, tako ni onima van njega? Ovdje ne ubrajam religije jer se pokazalo da one ne samo štete onima van sistema nego i onima u njemu, kroz zloupotrebu za vlastitu korist.

Može li se to, bar na papiru da bude idealno?

Evo jedan dobar koji sam danas čuo (na tu tematiku):

Zvoni Jehovin svjedok na vratima, otvori mu žena.

-Htio bih vam nešto reći, nastavi on.

-Uđite i recite.

Nakon minute šutnja upita ga ona šta je htio reći.

-Joj, zaboravio sam skroz, nikad nisam došao ovako daleko!

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 19:59 (DrNasty).
18 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
Objasni ti Dragecu i ostalima razliku između:

a) religije kao misaonog sustava i

b) religije kao institucionaliziranog kanon vjerovanja koje treba slijediti

Pretpostavljam da je prvo teorija, a drugo praksa, međutim kako religija, za razliku od samog vjerovanja, uključuje i praksu (papinske ili hodžine (e)dikte i ostale iz prakse izvedene smjernice za vjerno stado) ja imam problema s uviđanjem te fine razlike koju ti vidiš između teorije i prakse. Postoji li uopće?

Ima onih koji se drže teorije dojaja i zovemo ih fundamentalisti/manijaci i one koji sve to shvaćaju ležernije i zovemo ih lošim vjernicima? 

Ako si to htio reći, onda se slažem...{#}

Tko god si je uzeo vremena da prouči judeokršćanstvo mislim da će reći da je upravo religija kriva za blizance, jer bez "bailout stimulusa" u vidu 77 djevica koje ti ga duvaju na nebu, teško je očekivati da će netko žrtvovati svoj i živote stotina i tisuća drugih ljudi na tako debilan način. 

Zadnja rečenica ti je posve bez  smisla, tako da mi nije jasno odakle misliš da dolazi religija, ako ne iz religijskih institucija? Objektivno postoji kao nezavisni entitet kojega onda profaniraju i upropaštavaju religijske institucije? 

Ne izvire li, recimo, u slučaju katolištva, religija baš iz institucije, koja je odabrala koji tekstovi idu u svete knjige, koje su priče (evanđelja) o Isusu "vjerodostojne", a koja nisu, što je bilo s Marijom, koncept Svetog Trojstva, sedam smrtnih grijeha, praznike, način obraćanja božanstvu (molitve) itd. 

Ukratko - šta je konkretno religija bez institucija koje su joj tobože pljuska u lice?

Religija kao transcendentalni sustav je isto kao i primjerice filozofijski sustav (iako sa bitno drukčijom logičkom strukturom). Jednom kada ti ideš izvlačiti praktična pravila na temelju interpretacije sustava, i to pravila koja bi trebala vrijediti za sve one koji isti sustav svojataju - ti si falsificirao srž tog sustava. Primjerice, jednom kada se išlo u revoluciju i provedbu socijalizma i komunizma pozivajući se na Marxa, sam Marx se ujedno i falsificirao. To ne znači da nije moguće izvesti praktične postulate, ali ne apsulutne (zakonomjerne za sve), nego isključivo individualne. Kada se već to radi onda se treba uzeti u obzir jedna metateorijska pouka, i to sljedeća: istina egizistira samo i jedino pod tumačenjem, nema istine ili vrijednosti koja bi bila apsolutna neovisno o tumačenju i perspektivi promatranja. Ova pak pouka povlači još jednu, ovog puta metaetičku: da je moralno neprihvatljivo djelovati u skladu sa svojim sustavom ukoliko tim djelovanjem nanosiš štetu onima koji taj isti sustav ne svojataju. Ili konkretno: nema tog autoriteta na svijetu koji može meni reći da nešto što ja radim ili mislim nije u redu ako nas dvoje imamo bitno drukčija načela.

Proizlazi da su religijske institucije prava pljuska u lice samim religijama, jer u pojmu institucije već je sadržan i sustav pravila vjerovanja i sustav pravila djelovanja. Prvo falisficira sami originalni sustav (koji ne dolazi sa definitivnim tumačen odobrenim od strane ministarstva istine) a drugo uz taj sustav i načela praktičnog djelovanja, koja se propisuju na temelju jednog tumačenja a imala bi vrijediti objektivno.

Mnogi su ljudi u povijesti propatili upravo zbog nepoštivanja ovih distinkcija od strane institucija. Evo jedan citat koji (doduše u filozofskom kontekstu) govori upravo to:

Tako su - međutim - za svoju (spekulativno-revolucionarno-slobodnu) misao završavali rijetki pojedinci poput Sokrata svojim ispijenim otrovom, a Aristotel je morao pobjeći iz Atena da ne bi dopustio Atenjanima još jednu "demokratsku blamažu" nakon Sokratove smrti. Čak i "prvi začetnik idealizma i filozofijekao filozofije" - Platon, dopao je bio ropstva kod Dimitrija Starijega na Siciliji ("kam' ga je vrag nosil, bedak jedan!"), čim je naivno htio predložiti nešto bolje (!) od postojeće tiranije (Gdje ćeš nešto bolje?!). Odmah iza njih slijedio je opet jedan revolucionar u liku Isusa Krista, koji je svojim spekulativno-moralnim pathosom želio da čovjek doista postane čovjekom, ali je rulja vikala: Raspni ga!, pa je završio na križu, samo se do danas ne zna  - za koga?! Zatim su uslijedile čitave kolone "spekulativaca": Jan Hus, Uriel da Costa i Giordano Bruno - na lomače, Spinoza - proklet i ekskomuniciran, Galileo Galilei - koji se "pokajao" jer je krivo tumačio da se Zemlja okreće oko Sunca, te je za tu "običnu izmišljotinu" skoro završio na lomači, jer ipak Crkva zna najbolje kako se okreće u svemiru, jer je ipak jedino ona - najbliže Bogu tamo gore! Bitni epohalni spekulativni mislilac Fichte bio je proganjan kao "ateist", te mu je uza sve životne nevolje skraćen život na 52 godine (da ne ometa okolinu i uznemirava građane). Zatim slijedi "komunjara" (poznati "neprijatelj Hrvata"!) - Karl Marx sa svojim bijednim životom, pa želi da i mi u Hrvatskoj živimo tako bijedno, e, nećeš, brajko!

Religije nisu "transcedentalni sustav". Odnosno, možda je to netko u filozofiji odlučio tako definirati, a kako u tvojoj struci "anything goes", pretpostavljam da bilo koja definicija bilo čega može proći ako netko to sroči na zanimljiv način.

Značenje pojma "religija", u sociologiji, međutim je skup vjerovanja i kulturološki sustav (dio "sinkretičke društvene svijesti") koji se obično bavi nastankom i postankom svijeta i čovjeka u njemu; moralnim vrijednostima koje iz tog svjetonazora proizlaze; odnosa čovjeka prema prirodi i svom obično natprirodnom stvoritelju, te (u onom dijelu koji je kulturološki sustav) načinima konkretnog djelovanja čovjeka da bi bio u skladu s ukupnim svjetonazorom koji propagira religija. 

Religija nije (samo) neko individualno vjerovanje u nešto niti sama ideja o vjerovanju. Odnosno, vjerovanje je samo jedan dio religije; ostatak sačinjavaju pravila i zabrane, ceremonije, zajedničko druženje pripadnika iste religije (ili zabrana druženja); te "procedure, postupci i mjere", što bi rekli u vojsci. Što smiješ i ne smiješ jesti, kako se trebaš i ne trebaš sakatiti, kako se klanjati, moliti, prati se, kenjati i pišati - sve su to vrlo precizna pravila za svakodnevni život.

To nije "transcendentalni sustav" pukog vjerovanja već su praktična pravila sastavni dio religije

Šta si ti - neki platonovac ili ovako nešto pa odvajaš "transcedentalni sustav" (koji dolazi - odakle? iz savršenog svijeta ideja kojega smo samo odraz?) od prakse? Religija jest praksa. 

Mislim da kao i u slučaju vjeronauka u školama govoriš napamet, odnosno načelno - pretpostavljam da nikada nisi čitao Bibliju - Stari i Novi zavjet, ili Kuran, pa da vidiš šta je religija...

Niti je zabijanje u WTC "falsifikat ideje", niti je to Jezerinčevo inzistiranje na gradnji još jedne crkve. 

Odnosno, ti možeš i za jedno i za drugo reći da je i nije. 

Umjereni islamisti će tvrditi kako se nigdje u Kuranu ne spominje zabijanje avionom u nebodere pune ljudi (točno); a fundamentalisti će tvrditi da je protiv nevjernika koji te prvi napao nužan sveti rat - džihad. I to je točno. To je ta transcendentalni sustav koji je teoretičar (u ovom slučaju prorok Muhamed) zapisao, a on je interno nekoherentan. 

Protivnici gradnje crkava (unutar istog idejnog kruga) tvrdit će da je Kristova crkva "ona u duši" jer se Krist u Bibliji obraća Petru i kaže mu da će na njemu sagraditi crkvu svoju (dakle, Petar u ovom slučaju nije "stvarno" stijena - kamen temeljac), a drugi će reći da se malo kasnije koristi baš riječ koja se koristi za kamenje. Dakle, Isus je mislio na potrebu gradnje fizičkih crkava. 

Dakle, samo "transcedentni sustav" uopće nije "transcedentni", već je "komisijski rad" više međusobno dijelom suglasnih, a dijelom suprostavljenih autora i nema jedne transcedentne ideje, već više njih, često u disonanci. 

This space for rent!
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Ostaje sve ono što ti smatraš da za tebe vrijedi. I to je dovoljno! Više ne može. Ne postoji niti jedna pozicija (znanstvena, kulturna, religijska, običajna, itd.) koju možeš svojatati kao objektivno važeću, preuzmi onda one koje su ti bliske i drži se njih. A na papiru može biti idealno, svakako, ima nekoliko takvih primjera kroz povijest. Problem je što se prijelaz iz teorije u praksu vrlo često čini nepažljivo, pa se događaju religijske institucije, razna politička uređenja i slično.

Sve i da uzmem vremena da razradim poziciju koja je za mene idealna pa se držim nje, kako to aplicirati na masu koja ne posveti dovoljno vremena nekim umno puno manje zahtjevnim stvarima, a da si za pravo da njihove iskrivljene pozicije nameću kao jedine ispravne? Još kad pređe iz netrepeljivosti u nasilje, pa onda čitamo po novinama o nasilju uzrokovanom rasom, religijom, sexualnom orjentacijom...

Znači lako je za individue, kako masama aplicirati takav način razmišljanja? Može li se ispraviti kolektivno pranje mozga koje traje generacijama?

Ili odustati pa u slučaju agresije samo okrenuti GAU-8 Avenger prema njima?

18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

U praksi to znači da se nijednom od tih sustava ne bi trebalo pristupiti ako od tebe zahtijevaju integraciju u vjerovanje koje u potpunosti ne svojataš. Svako to definitivno vjerovanje nivelira sva tumačenja na istu razinu, i samim time nije vjerno biti sustava. Uzmi si sustav (religiju) koji želiš, protumači ga na način koji smatraš ispravnim, drži se toga i uvijek imaj na umu ona gore meta- pravila. Upravo to što si daju za pravo govoriti drugima da su na bilo koji način manje vrijedni pokazuje koliko su daleko od osnovne poante otišli.

Ostaje sve ono što ti smatraš da za tebe vrijedi. I to je dovoljno! Više ne može. Ne postoji niti jedna pozicija (znanstvena, kulturna, religijska, običajna, itd.) koju možeš svojatati kao objektivno važeću, preuzmi onda one koje su ti bliske i drži se njih. A na papiru može biti idealno, svakako, ima nekoliko takvih primjera kroz povijest. Problem je što se prijelaz iz teorije u praksu vrlo često čini nepažljivo, pa se događaju religijske institucije, razna politička uređenja i slično.

religije to bas i ne dopustaju. nema "tumacenja", "osobnih stavova i vjerovanja".

... and you'll burn in hell for ever and ever and all of eternity... but HE loves you!

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
18 godina
DrNasty kaže...
M_dipl. kaže...

Što u praksi znači da su dva vjerovanja kao npr. Kršćanstvo i Jehovi svjedoci jer su bazirani na vlastitim (različitim) tumačenjima istog sistema, pogrešna jer svojataju sistem i falsificiraju samu srž.

Problem je da u judeokršćanstvu nema "istog sistema". Sistem je inherentno logički nekonzistentan. 

Što je poruka Krista? Ljubav? To ljudi vole vjerovati (okreni i drugi obraz; tko tebe kamenom ti njega kruhom; blaženi ubogi duhom, maleni, bla-bla...) , ali Krist kaže i da je došao razdvojiti muža od žene, djecu od roditelja; "donosim vam mač, a ne mir";  odbija pomoći ženi koja je iz "krivog naroda" (nije Židovka - opet problem pogrešnih krvnih zrnaca i židovskog ekstremnog nacionalizma koji je opravdanje za svačiji kasniji nacionalizam) itd. itd. 

Također, Bibliju sačinjava i Stari i Novi zavjet. Dvije knjige velikim dijelom suprotstavljene i logički nekonzistentne interno i jedna u odnosu na drugu. 

Dakle, za svaki ogranak židovstva (dakle sve podverzije židovstva, kršćanstva i islama) ti možeš naći opravdanje u svetim spisima. Možda bi se za mormone moglo reći da seru kvake, ali ni to baš nisam siguran. Ako je sistem sam sebi protuslovan, ne znam kako ga se može uopće "falsificirati". 

Kao da imaš zakon u kojem točka 1. glasi "Nikako smiješ ubiti ženu", a kasnije točka 47. "Ako te krivo pogleda, trebaš ubiti ženu". (Primjerice, imaš deset zapovijedi od kojih je jedna Ne ubij, a onda u Zakoniku i Ponovljenom zakoniku imaš valjda na 30 mjesta pravila po kojima moraš ubiti roba, ženu, vlastitu djecu i koga sve ne ako prekrše neka od pravila, najčešće debilnih). 

Tko ide protiv zakona - onaj koji se suzdržava od ubojstva ili onaj koji je ubio? 

This space for rent!
18 godina
Littlemanbeingerased kaže...
M_dipl. kaže...

U praksi to znači da se nijednom od tih sustava ne bi trebalo pristupiti ako od tebe zahtijevaju integraciju u vjerovanje koje u potpunosti ne svojataš. Svako to definitivno vjerovanje nivelira sva tumačenja na istu razinu, i samim time nije vjerno biti sustava. Uzmi si sustav (religiju) koji želiš, protumači ga na način koji smatraš ispravnim, drži se toga i uvijek imaj na umu ona gore meta- pravila. Upravo to što si daju za pravo govoriti drugima da su na bilo koji način manje vrijedni pokazuje koliko su daleko od osnovne poante otišli.

religije to bas i ne dopustaju. nema "tumacenja", "osobnih stavova i vjerovanja".

... and you'll burn in hell for ever and ever and all of eternity... but HE loves you!

Izvrsno, kolega, pet, objasnite kolegi s filozofije da on priča o... nečemu, ne znam čemu, ali ne o prihvaćanju ili neprihvaćanju konkretne religije. 

Religiju prihvaćaš "hook, line and sinker", a ne "privati idejicu koja ti se sviđa, ostalo nemoj, bla-bla...".

Odnosno, kad tako radiš i uvaljuješ u svoje "shvaćanje religije" svoje osobne stavove i vjerovanja, onda stvarašnovu, vlastitu religiju.

Zato samo kršćana ima na desetine denominacija/religija. 

This space for rent!
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...

To su religije u onom smislu u kojem su prezentirane od strane institucija, ne same po sebi. Ako ne možete shvatiti, nemojte pričati bezveze.

Danas se svatko naziva ateistom ili agnostikom, no trebalo bi o tome i nešto znati prije da se donese adekvatni sud.

Ja sam agnostik, znam kako i zašto. Probajte i vi!

Znači, ako sam približno dobro shvatio (a vrlo vjerovatno nisam ni blizu), ti čistu religiju posmatraš kao skup kompletnosti, s potencijalom da bude i ultimativno dobro i ultimativno zlo, zavisno od tumačenja. Svako tumačenje tog skupa je ustvari izdvajanje (i zbog toga pogrešno) samo jednog dijela ili uski pogled na kompletnost i samim tim udaljavanje od njega u pravcu kojeg si neko zacrta?

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 20:47 (DrNasty).
18 godina
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
Sistem je inherentno logički nekonzistentan. 

Nije, samo je logička struktura bitno drukčija od onoga na što su ljudi koji se logikom nikada nisu bavili navikli.

Kao što Wildenband (govoreći o angažmanu potrebnom da bi se Hegelov sustav shvatio) kaže: tko ne zna svezati mornarski čvor ne bi treba ići na more. Nadam se da shvaćaš što ti želim reći.

Nije. Imaš direktno suprotstavljene tvrdnje o istom događaju i međusobno suprostavljena pravila koja ostavljaju mogućnost tumačenja (da li A, da li B). 

Ja ti vjerujem da se ta rulja nikad logikom nije bavila, ali još više vjerujem da pisac jednog evanđelja nije vidio puni tekst nekog drugog evanđelja, niti je znao da će 200-300 godina kasnije komisijski se odrediti da li njegovo evanđelje upada u isti "fajl" s ostala tri, ili ne upada. 

Problem je što su i Stari i Novi zavjet pabirčeni radovi raznih autora, raznih političkih ambicija i vrijednosnih sudova, koji su na kraju ni krivi ni dužni našli se u jednoj kompilaciji za koju nitko od njih nije mogao ni znati da će postojati kad su ih stvarali. 

Upravo zbog ovoga što ti misliš da postoji "logička struktura" sumnjam da ne poznaješ Bibliju (dovoljno dobro) jer se radi o kompilaciji vrlo različitih djela, različitih autora. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 20:56 (Drago).
18 godina
M_dipl. kaže...

To su religije u onom smislu u kojem su prezentirane od strane institucija, ne same po sebi. Ako ne možete shvatiti, nemojte pričati bezveze.

Danas se svatko naziva ateistom ili agnostikom, no trebalo bi o tome i nešto znati prije da se donese adekvatni sud.

Idem sad gledati utakmicu, odmorit mozak malo...

Pa daj objasni nam tu svoju dubinu. Kaže se da je greška uvijek do onog koji objašnjava.

Ja mogu priznati i da sam tuplji od prosjeka, teže shvaćam i tako to (ali zato mogu puno dignut!), ali valjda se i meni da objasniti kakve su to religije "same po sebi" (an sich) i kako postoje van institucija?

Daj mi objasni. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan

Uuu, koliki tekstovi i koje fensi rijeci...

Ja znam sto su to transcedentalni brojevi, jel moze proci? {#}

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
18 godina
moderator
1domagoj1 kaže...

Uh, ti si dobar, ja znam samo da je Transcend proizvođač memorija :D

18 godina
M_dipl. kaže...

2. E, pa pojam je krivo definiran, tj. nije nijansiran, a treba biti. Sociolozi u pravilu nisu "na ti" sa logikom i filozofijom jezika, pa ne čudi da je definicija ovakva kakva jest.

3. Netočno, religije se mogu tumačiti tako da uključuju praktične upute, ali onda se taj praktični dio treba pažljivo izvlačiti, imajući u vidu neka pravila, koja 99% vjernika nema u vidu, a institucije ih namjerno zanemaruju, jer znaju da bi za njih bile pogubne (manje vjernika, slobodnija pravila - loš marketing).

4. Religija nije praksa, religija je transcendentalni sustav. Nisam platonist, ne brini, nešto "mnogo gore". Ali ja nisam tema ovdje, to me možeš pitati i osobno, ne na temi.

5. Iznenadio bi se. Znam o tim stvarima mnogo više nego što sam spremam na forumu reći. Literature ima, hvala bogu, samo treba čitati.

6. Promašeno i irelevantno pa neću komentirati.

7. Neovisno o autorima i ponekad "disonantnih" ideja, sustav je jedinstven. Btw. transcendentno != transcendentalno...

2) To je moja aproksimacija definicije - napiši u guglo religion i pogledaj na Wikipediji, dobit ćeš definiciju manje-više istog značenja, ali nećeš vidjeti "transcendentalni sustav" i "tumačenje religije" kao odvojene entitete. Još nisi objasnio što je religija sama po sebi. 

3) Ne razumijem koje su to religije bez uputa? Daj primjer jedne. 

4) Religija je transcendentalni sustav. Da, čuo sam to prvih šest puta. Što je to? Kršćanstvo nije religija jer ima praktični dio ili taj praktični dio nije religija? Objasni.

...

7) Lapsus, ali thanks for caring... :-)

This space for rent!
16 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Počelo se o religiji, bit će svega... :D...

Tužno je to što se crkva ponaša kao feudalac,ne dopušta ljudima da slobodno vjeruju u Boga (što bi se po bibliji trebalo), već kako jedna zapovjed kaže "doprinosi za crkvene potrebe", lol...

Straight Edge
18 godina
DrNasty kaže...
M_dipl. kaže...

Znači, ako sam približno dobro shvatio (a vrlo vjerovatno nisam ni blizu), ti čistu religiju posmatraš kao skup kompletnosti, s potencijalom da bude i ultimativno dobro i ultimativno zlo, zavisno od tumačenja. Svako tumačenje tog skupa je ustvari izdvajanje (i zbog toga pogrešno) samo jednog dijela ili uski pogled na kompletnost i samim tim udaljavanje od njega u pravcu kojeg si neko zacrta?

Dobro si shvatio - to je njegova teza, koja u sebi implicira da postoji neki koherentni sustav koji čine religiju, dok u stvarnosti, naravno, ne postoji, već je religija isključivo praksa i "tumačenje". 

This space for rent!
18 godina
moderator
M_dipl. kaže...
Ne prezentiraju im se kao činjenice, nijedan savjestan vjeroučitelj neće govoriti o činjenicama nego o vjerovanju. Nije sporno da neki vrše indoktrinaciju, no bilo bi nepošteno reći da slovo na papiru to radi, sve ovisi o načinu prezentacije.

Program izvođenja vjeronauka se ne radi. To rade profesori pišući nastavne jedinice, jedino čega se moraju držati je generalni program koji propisuje koje teme moraju obuhvatiti, ostalo je na njima. Utoliko je pogrešno nazvati vjeronauk u školama indoktrinacijom, a pogotovo time nazvati vjernauk općenito.

...

Da, ovo je plan i program za katolički vjeronauk, i tu se slažem da je indoktrinirajući, ali mi govorimo samo o vjeronauku, koji sam po sebi nije loš, samo ga profesori takvim čine kada guraju katoličanstvo u prvi plan.

A tvoja boldana poruka govori mnogo više o tebi nego o meni, srami se!

Ne znam o kojem ti vjeronauku govoriš - s obzirom da je ovo tema "Što se događa s našim društvom" podrazumijeva se da raspravljamo o vjeronauku koji je karakterističan za naše društvo, zar ne? Dakle onaj vjeronauk koji se "podučava" u školama i eventualno u crkvama. Da te još i podsjetim na jednu rečenicu iz tvoje poruke: Vjeronauk je izborni predmet i to u disjunktivnom odnosu sa etikom, što je prvi apsurd.

Kog vraga onda ti ideš filozofirat o vjeronauku koji se podučava - gdje? Na Marsu? Što se sad praviš lud, tim više što si svoju poruku pisao u kontekstu vezanom uz školski vjeronauk? Ako hoćeš raspravljati o tom svom nekom "apstraktnom" vjeronauku, otvori novu temu - ovdje raspravljamo o školskom vjeronauku, odnosno o vjeronauku koji se "podučava" u školama.

A takav vjeronauk, koji se "podučava" unutar predmeta "Katolički vjeronauk", je po planu i programu oličenje vjerske indoktrinacije. I rekoh ti - listao sam jedan udžbenik i on odgovara takvom indoktrinacijskom planu i programu. I što ćemo sad? Ako nastavnik/ca postupa po planu i programu, on/ona automatski vrši indoktrinaciju, čak i ako mu/joj to nije namjera. Jer takav je program! Ako ne postupa po planu i programu, onda je - loš nastavnik/nastavnica? Ne razumijem kako učenje "vjerskih istina", koje bi se trebale prihvatiti kao takve (ISTINE) - nije indoktrinacija. Kako se na predmetu, na kojem se moli boga, ne vrši vjerska indoktrinacija? Prosvijetli me. Još se sjećam kako mi je prijatelj koji je hodao na vjeronauk (a bio nevjernik) u osnovnoj školi pričao kako je svako malo "gnjavio" časnu sestru "nepriličnim" pitanjima na koje mu ona nije znala odgovoriit (pitanja su bila kritika vjerskih nebuloza).

Kažem - ne znam kako točno je u srednjoj školi, molio bih da se učenici izjasne, pa da imamo informacije iz prve ruke. No plan i program su napisani tako da ako se samo iznosi ono što je napisao i ako se očekuje od učenika da to i usvoje (kao istinito), već je i to indoktrinacija - djecu se vjerske ideje uče kao činjenice. Dakako, to nije na razini Jesus Campa, ali je i dalje indoktrinacija. Zaboravljaš da vjeronauk u školama nema samo "edukativnu", nego i odgojnu funkciju (piše tako u planu).

Katolički vjeronauk u srednjoj školi po svojoj naravi i zadaći teži cjelovitu odgoju i promaknuću ljudske osobe kao pojedinca i člana društvene zajednice. U okviru srednjoškolskog obrazovanja on osobito pridonosi ostvarivanju odgojno-obrazovnih ciljeva iz društveno-humanističkog područja te promiče njihovo religiozno i socijalno sazrijevanje. Učenicima omogućuje i pomaže da objektivno (?!) i sustavno, u povezanosti s vlastitim pitanjima i suvremenim životnim iskustvom, na osobnoj i zajedničkoj razini, upoznaju i dožive katoličku vjeru, da steknu znanje i razumijevanje njezinih temelja, njezina odnosa prema drugim religijama i svjetonazorima, njezina povijesnog hoda i utjecaja na ljudsko društvo.

...

Vjeronauk im, u međupredmetnoj korelaciji sa sadržajima i ciljevima drugih nastavnih predmeta, želi pružiti cjelovitu sliku o njima samima i svijetu u kojemu žive, otvarajući osobito pitanja smisla života koja tek na obzorju transcendencije i govora o Bogu nalaze svoj cjelovit odgovor.

...

Dok se učenicima, s jedne strane, nastoji pružiti uvid u pitanja smisla i usmjeravanja života i u cjelovito poznavanje katoličke vjere, njezine tradicije i vjersko-odgojne posebnosti, istodobno im se želi pomoći da razviju vlastite duhovne sposobnosti, etičko-moralnu svijest i moralne vrijednosti, izgrađen kritički odnos prema životu i svijetu.

...

Katolički vjeronauk u školi ostvaruje i promiče cjelovit odgoj mladih, kako po svom sadržaju i didaktičkim usmjerenjima tako i po svojim odgojno-obrazovnim ciljevima, vodeći se načelom dvostruke vjernosti: vjernosti Bogu i čovjeku.

...

On im također želi pomoći da postupno oblikuju vlastite spoznaje i osobnu moralnu svijest te da tako postanu osposobljeni za poznavanje i vrednovanje čovjeka i svijeta, povijesnih činjenica, izvora, različitih područja i dimenzija života, različitih vrsta govora i načina religioznog izražavanja.

...

Katolički vjeronauk kao nastavni predmet u gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim srednjim školama omogućuje učenicima stjecanje religioznih sposobnosti koje obuhvaćaju:...sposobnost cjelovita pristupa religioznoj, religijskoj i vjerskoj stvarnosti...prepoznavanje kršćanske vjere kao autentičnoga odgovora na pitanje životnoga smisla, usmjeravanja i oblikovanja života;...

...

Izvadak iz programa: ...

4. Kršćanska vjera kao odgovor smisla ... Bog kao pretpostavka sveopćeg smisla: smisao i za "besmisleni" život. ...

Je li to indoktrinacija ili samo "objektivna edukacija"?

M_dipl. kaže...
Pa nisam ja dao nikakav prijedlog, ja se kritički osvrćem na tvoj stav: "Kad smo već kod etike - kad sam ja išao u srednju školu, na tom predmetu se učilo o moralnosti te o svjetskim religijama. Ne vidim zašto bi za to dvoje trebali postojati odvojeni predmeti, pogotovo ako se svake godine u program gura taj predmet." Ovo je greška, ali nije ti za zamjeriti jer nisi stručan u tom području. Religija i etika nemaju nikakve poveznice i ne bi se trebalo bilo što od toga gurati jedno u drugo.

Kako nemaju nikakve poveznice, kad svaki religijski sustav definira svoje moralne vrednote, tim više što neke religije inzistiraju da moralnost dolazi od boga? Dakle, isto kao što se na etici proučava razvoj moralnosti kroz povijest i kroz različite filozofije, tako se može proučavati pitanje morala u različitim religijama.

Inače, nije da ja inzistiram da bi to trebao biti jedna predmet. Kažem samo da nisam vidio ništa previše loše u tome kako je to nama bilo prezentirano (ja sam s jedne strane imao sreću što sam imao zaista izvrsne profesore iz etike, iako mislim da sam svaki razred imao drugog profesora - jedan je inače bio profesor latinskog, jedan je bio profesor sociologije, jedan filozofije i logike, za jednog nisam posve siguran). Vjerujem da drugi nisu bili te sreće - jedna frendica mi se žalila da je nju profesor etike (u jednoj privatnoj školi u Zagrebu) stalno i stalno davio na etici zašto ona ne ide na vjeronauk - na kraju je popustila i krenula na vjeronauk samo da se riješi kretena).

PS maloprije sam očito bio kažnjen što toliko pišem "protiv Boga". Naime, već nekih šest-sedam godina živim s Ljubijem i danas me je po prvi put u životu ugrizao! Ovo je inače Ljubo, sad ima nekih 2,4 metra. Zamijenio je moju šaku za sočnog štakora kad sam pokušavao izvaditi lavor s vodom iz terarija, da ga operem i da mu stavim svježu vodu. Morat ću mu očito sutra dati nešto za papati. {#} Mislio sam da još nije gladan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 21:28 (mbaksa).
18 godina

TU za napisano na temu vjeronauka, TD za zmije u kući, a posebno za hranjenje gmaza sisavcem.

Bog sve vidi!!!!!

This space for rent!
14 godina
Drago kaže...

Bog sve vidi!!!!!

I čuje sinko!!

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics}
18 godina
moderator
Drago kaže...

TU za napisano na temu vjeronauka, TD za zmije u kući, a posebno za hranjenje gmaza sisavcem.

Bog sve vidi!!!!!

A što ćeš, mora i on nešto jesti. I on je od Boga! {#}

E, al koja je to bila borba - ugrizao me za gonji dio lijeve šake (nadam se samo da si nije polomio zube), a ja sam pokušavao desnom rukom balansirati s lavorom da svu vodu ne prolijem po terariju, spustio sam lavor u terarij, a Ljubo mi se omotao oko desne ruke! Dakle, kao da sam imao lisičine! Onda je pustio lijevu ruku, uhvatio sam ga tom rukom, iz koje mi je kapala krv, ispod glave - mislim da je tad postao svjestan da je uhvatio prevelik plijen (nije više ni pokušavao gristi niti se opirao), ali je ipak nastavljao dosta jako stiskati mi desnu ruku (malo me mučila njegova veličine - s tih svojih 2,4 metra može ti se pet-šest puta omotati oko ruke) - i pazi foru, čim bih jače napeo mišiće, on je jače počeo stezati! Glavna briga mi je bila da me ne uhvati panika pa da ga ne ozlijedim, a nisam ga sam mogao skinuti s desne ruke, pošto mi je lijeva bila zauzeta i pošto ju je jako stezao (nije da odraslog čovjeka može ozlijediti, ali ipak počnu raditi refleksi). Htio sam uzeti mobitel u ruke i nazvati bivšu cimericu (čija i je to zmija) nek mi ga dođe maknuti s ruke, međutim tolko mi je stisnuo desnu ruku i šaku da nisam mogao primiti mobitel i nazvati. {#} I ono, što sad da radim? Ali dobro, onda sam ga uz pomoć drveta u terariju "ogulio" s desne ruke, zatvorio terarij i sve je OK. Rana dezinficirana. I sad mi je dopustio da mu uzmem lavor i vratim mu ga čistog, punog svježe vode. Mislim da je on bio šokiran više od mene - kako se jedan sočni štakorčić pretvorio u ogromno biće... I što da sad radi, pošto je već ugrizao - dal da pušta ili da steže i nada se da će svladati prijetnju? Teška egzistencijalna pitanja za zmiju...

Uglavnom, što se može naučiti iz ove priče?

• Pazi kamo guraš prste!
  • Zmija, ako nije otrovnica i nije veliki udav ili anakonda, ne može ozbiljno ozlijediti odraslog čovjeka (može ga samo malo ogrepsti) - spominjem ovo kao društveni (ekološki) problem - zato ne tamanite zmije bezveze, one su zakonom zaštićene, a kod nas postoje samo dvije ozbiljne otrovnice (poskok i riđovka) i jedna jedva otrovna (planinski žutokrug) - naučite kako ih raspoznavati i ne paničarite ako se susretnete sa zmijom
  • Zmija napada samo kad misli da je napadnuta ili kad zamijeni čovjeka (tj. neki njegov dio) za hranu (kao u mom slučaju) - dakle, ako vidite poskoka ili riđovku, pustite ih na miru - lijepo se odmaknite i gotovo; također, poskok i riđovka se ne nalaze na svakom koraku - mediji šire paniku kao da ako se netko zaputi u prirodu, u krški kraj, da će gazit po poskocima - bio sam dva tjedna na Velebitu, tražili smo planinske žutokruge i poskoke i mogu vam reći da je poskoka bilo vrlo malo i da smo ih vidjeli samo kad smo ih tražili; iznimka su posebni slučajevi, kao onaj kod kojeg poskoci opsjedaju školu, no u pravilu ne treba se bojati prirode zbog mogućnosti susreta sa zmijama
  • Gmazovi i vodozemci su jako zahvalni kućni ljubimci - rijetko ih treba hraniti, zahtijevaju puno manje brige, i ako te fakat i ugrizu, manja je vjerojatnost infekcije nego da te ugrize recimo sisavac
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.9.2011 22:24 (mbaksa).
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

A što ćeš, mora i on nešto jesti. I on je od Boga! {#}

...
  • Gmazovi i vodozemci su jako zahvalni kućni ljubimci - rijetko ih treba hraniti, zahtijevaju puno manje brige, i ako te fakat i ugrizu, manja je vjerojatnost infekcije nego da te ugrize recimo sisavac

A joj, Ljubo je bas fora, malo sam zavidan moram priznati ;). Al mislim da bi mi stara popi*zdila da imam zmiju za ljubimca...

Boldano, ovisi koji gmaz, neki imaju toliko puno bakterija u ustima da kad ugrizu, zrtve uglavnom umiru od infekcije, na taj nacin i love plijen.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
17 godina
odjavljen

I meni se sviđa zmija. Baš je cool. Eto nam nove teme-stav društva prema netradicionalnim vrstama kućnih ljubimaca.

Jaco,moja mater te traži!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice