Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.213.989
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
protjeran
Re: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
Veliki Brat kaže...

Čekaj malo... Ti prvo pričaš o kruškama i jabukama na sasvim legitimnu usporedbu koja bi svakom razumnom čovjeku bila u stanju predočiti i približiti poznato i općeprihvaćeno s nečim što to nije, a zatim vučeš paralelu u poimanju umjetnosti s razmakom od 400 godina? I to ne bilo kojih, nego ovih posljednjih 400, od otkrića Amerike do leta u svemir?!

Nevjerojatno! {#}

Vjerojatno je tebi legitimna usporedba samozadovoljavanja na javnom mjestu od sviranja instrumenata na javnom mjestu ali meni nije a pretpostavljam ni većini ljudi na ovom forumu.

Tvoj finale:" a zatim vučeš paralelu u poimanju umjetnosti s razmakom od 400 godina? I to ne bilo kojih, nego ovih posljednjih 400, od otkrića Amerike do leta u svemir?!Nevjerojatno!"

Michelangelo će i za sljedećih ne 400 nego 1000 godina i više biti pojam za umjetnost i dosege ljudske civilizacije u umjetnosti, što je za Duchampa, pisoare i pozlaćena govna u staklenci upitno.

Ne znam kakve veze ima otkriće Amerike i let u svemir s umjetnošću, možda misliš zbog dosega moderne tehnologije i time novih spoznaja koje su dovele do formiranja novih izričaja u društvu uslijed manje brige oko borbe za opstanak a time više vremena za umjetnički izričaj. Da kojim slučajem svemirci slete na ovu planetu i pogledaju unazad 20 godina ljudski doseg u umjetničkom izričaju, otišli bi brže nego su došli i rekli bi:" Ovi humanoidi su izgubljen slučaj,  ko ih *be".

Deus ex machina

Na isti nacin na koji se ja npr. smijem ljudima iz proslih stoljeca koji su vjerovali da kesica zlata moze odrijesiti grijeha

Martin Luther je bio reformator koji je riješio tu glupost.

Deus ex machina

Ako takvi performansi zaista predstavljaju neku formu umjetnosti koja s vremenom moze postati mainstream, ti buduci narastaji ce se kidati od smijeha na nasu zatucanost i ovu konverzaciju :-D

Ne znam da li u i jednom primitivnom društvu postoji umjetnički izričaj poput navedenog perfomansa u modernom društvu.

(s)izgoreo kaže...
ja bih bio presretan, jer bi to ponajprije značilo da smo se riješili okupacije crkve i da imam slobodu/e više... tj. slobodan sex gdje god mi se prohtje, stid od vlastitog tijela i svoje seksualnosti je tek još jedan od poklona kršćanstva na koji smo se nažalost kroz generacije tupeža navikli...

Crkva, džamija, sinagoga, budistički hram te ne sprečava da hodaš gol po ulici niti da radiš što želiš. Možda ti to nevjerojatno zvuči ali i bez crkve društvo ima neka pravila ponašanja kojih se drži i koja su općeprihvaćena.

Radi što želiš (Do what thou wilt shall be the whole of the Law) ali nemoj kriviti crkvu ili društvo ukoliko neće biti zadovoljno tvojim ponašanjem.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 22:16 (the_tux).
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Ne znam da li u i jednom primitivnom društvu postoji umjetnički izričaj poput navedenog perfomansa u modernom društvu.

Niti ja, ali argument ti je (po meni) invalidan. Koliko sam ja uvidio (dakle osobno i subjektivno), sto je drustvo naprednije to se vise stuje tijela i toleriraju se razne seksualne neuobicajenosti... sukladno tome, sto je primitivnije, to su horrori veci.

Npr. sizgoreo je spomenuo Crkvu koja (po meni) sa svim svojim ucenjima nije dosla ni blizu sakacenja genitalija, peglanja sisa, cvrstog vezivanja stopala i slicno... najdalje sto sam vidio je obrezivanje, koje (ja osobno) takodjer smatram formom vrhunskog idiotizma no ne pada mi napamet da to zabranim odraslim ljudima koji si to zele priustiti - tko voli nek izvoli (namjerno spominjem odrasle ljude jer se na ove stvari cesto prisiljavaju djeca bez prava izbora).

Najzanimljivije je da svi ovi rituali (koliko sam ja uvidio) poticu ili iz duboko tradicionalnih vjerovanja, ili iz primitivnih drustava.

FastForward na danas, vidjeti gay ili lesbian par po Kanadi ili Norveskoj je najnormalnija stvar... nitko ne obraca paznju,

Sad, ja ne povlacim nikakve paralele, ali iz raznih gay tema po ovom forumu i nas konstantnih sudionika (pod uslovom da je moj obrazac iznesen u pocetku istinit!!), onda nije tesko zakljuciti gdje je prosjecan hrvat na nekoj ljestvici naprednosti drustva... 

Ej ma ne mogu vise s ovim editorom... pa ne sjecam se kad sam uspio normalno postati editirani quote bez upotrebe gumice vise! Jel to zato jer koristim Chromium ili sta???

All the people in the left wing fuck, and all the people in the right wing fuck, and all the people in the underground fuck - I find myself stupified, coming back again...
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 22:32 (Deus ex machina).
18 godina
the_tux kaže...
Veliki Brat kaže...

Čekaj malo... Ti prvo pričaš o kruškama i jabukama na sasvim legitimnu usporedbu koja bi svakom razumnom čovjeku bila u stanju predočiti i približiti poznato i općeprihvaćeno s nečim što to nije, a zatim vučeš paralelu u poimanju umjetnosti s razmakom od 400 godina? I to ne bilo kojih, nego ovih posljednjih 400, od otkrića Amerike do leta u svemir?!

Nevjerojatno! {#}

Vjerojatno je tebi legitimna usporedba samozadovoljavanja na javnom mjestu od sviranja instrumenata na javnom mjestu ali meni nije a pretpostavljam ni većini ljudi na ovom forumu.

Ne vjerojatno, nego je njegova usporedba sasvim na mjestu. Ne kužim kako ti je to moglo promaknuti, vrlo sam eksplicitno to napisao.

the_tux kaže...
Tvoj finale:" a zatim vučeš paralelu u poimanju umjetnosti s razmakom od 400 godina? I to ne bilo kojih, nego ovih posljednjih 400, od otkrića Amerike do leta u svemir?!Nevjerojatno!"

Michelangelo će i za sljedećih ne 400 nego 1000 godina i više biti pojam za umjetnost i dosege ljudske civilizacije u umjetnosti, što je za Duchampa, pisoare i pozlaćena govna u staklenci upitno.

Michelangelo je živio i radio u neko drugo doba, kada nije mogao pojmiti stvari koje se danas događaju općenito. Pisoar bi mu kao takav bio potpuno nepoznat predmet i ne bi mu niti izbliza značio ono što je u trenutku postavljanja kao umjetnička instalacija značio ljudima. Što misliš, što bi rekao na Picassovu Guernicu? To je barem slika, pa bi mu bila nešto bliža, makar bi mu motiv bio potpuno nepoznat.

A najbolje od svega je što je Michelangelu čak i bilo lako - čovjek je živio u vrijeme renesanse, valjda jedinom trenutku u povijesti kada su ljudi znali da 'žive renesansu'. To je bio povratak antici i pravila igre su bila vrlo jasno definirana, što se ne može reći za bilo koje doba prije ili poslije nje. Problem je u tome što ga uzimaš kao primjer samo zato što je zvučno ime, a zapravo nemaš pojma koliko je baš Michelangelo prije svega bio vrhunski zanatlija, a tek nakon toga umjetnik (što doduše vrijedi za više-manje sve umjetnike prije 20. stoljeća, iako ne mislim da time omalovažavam niti njega niti ostale).

the_tux kaže...
Ne znam kakve veze ima otkriće Amerike i let u svemir s umjetnošću, možda misliš zbog dosega moderne tehnologije i time novih spoznaja koje su dovele do formiranja novih izričaja u društvu uslijed manje brige oko borbe za opstanak a time više vremena za umjetnički izričaj. Da kojim slučajem svemirci slete na ovu planetu i pogledaju unazad 20 godina ljudski doseg u umjetničkom izričaju, otišli bi brže nego su došli i rekli bi:" Ovi humanoidi su izgubljen slučaj,  ko ih *be".

Ne da ne ne znaš, nego nemaš pojma. Zbog svog tog očitog nerazumijevanja usporedba ti je najjednostavnije rečeno - glupa i promašena. Žalosno je što ustraješ u njoj. Glavno da ti znaš kako razmišljaju svi forumaši i svi svemirci. Džizus...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 23:19 (Veliki Brat).
18 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Crkva, džamija, sinagoga, budistički hram te ne sprečava da hodaš gol po ulici niti da radiš što želiš. Možda ti to nevjerojatno zvuči ali i bez crkve društvo ima neka pravila ponašanja kojih se drži i koja su općeprihvaćena.

Radi što želiš (Do what thou wilt shall be the whole of the Law) ali nemoj kriviti crkvu ili društvo ukoliko neće biti zadovoljno tvojim ponašanjem.

2000 godina provođenja tortura na mozgove i tijela naših djedova je ostavilo dubokog traga, da nije molili bi se bogovima plodnosti i ritualno se hebavali (eto potpuno normalan izraz moram prikrivati jer je ime njegovo zabranjeni tabu) po ulicama, ovako smo cca. milenij u zaostatku kako njegovanjem seksualnog jastva (još seksualni odgoj nemamo niti u školama) dok smo znanstveno uhvatili korak sa antičkom grčkom i rimom tek negdje u renesansi, no ako ti misliš da općeprihvaćena pravila svoj korjen imaju u marsijanskoj kulturi i običajima... široko ti polje...

Anything you say can and will be used against you
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.5.2011 23:54 ((s)izgoreo).
17 godina
(s)izgoreo kaže...
Psiho246 kaže...

Buduci da odobravas ovakav performans, a ismijavas moral, kako bi bilo da sada svi pocnu raditi fisting na ulici, a muski si analno trpaju predmete. Pa sta, zasto ne bi? Mozda hoce poslati politicku poruku ili su samo drukciji i ti ih ne shvacas.

Imas dijete ili ga mislis imati? Kako bi se osjecao da tvoje maloljetno dijete prode pored ovakvih "performera"?

ajde ti odgovori, kako bi bilo da svi počnu raditi fisting na ulici...?

ja bih bio presretan, jer bi to ponajprije značilo da smo se riješili okupacije crkve i da imam slobodu/e više... tj. slobodan sex gdje god mi se prohtje, stid od vlastitog tijela i svoje seksualnosti je tek još jedan od poklona kršćanstva na koji smo se nažalost kroz generacije tupeža navikli...

a cuj, u africi su takodjer ljudi obuceni, eskimi isto, havajcani, tahicani, polimikronezijci isto. Nije crkva uvela pravilo pokrivanja genitalija. Pretpostavljam da se to prvenstveno radilo u higijenske svrhe. Kriviti crkvu ili bilo koju drugu vjersku ili drzavnu instituciju je pogresno
Mentalist je moj idol... I torrente isto
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...
a cuj, u africi su takodjer ljudi obuceni, eskimi isto, havajcani, tahicani, polimikronezijci isto. Nije crkva uvela pravilo pokrivanja genitalija. Pretpostavljam da se to prvenstveno radilo u higijenske svrhe. Kriviti crkvu ili bilo koju drugu vjersku ili drzavnu instituciju je pogresno

a čuj pogledaj slike ljudi iz afričkih plemena, naravno i tamo je zaraza kojekakvim misijama... bilo bi najbolje da pronađeš slikarije na antičkoj grčkoj lončariji pa pogledaj njihove olimpijce recimo ili ostale slikarije komon lajfa..

pravila pokrivanja genitalija su od kada je stida, što je isključivo biblijski odnosno starozavjetni motiv i nalaze se na mjestima koja su zaražena judeo-kršćansko-muslimanskim religijama ili su izvezena već ustanovljenim pravilima ponašanja širenjem utjecaja od šta ja znam.. puta svile, kolumba, porobljavanja i nasilne kristijanizacije, muslimanizacije etc. pa sve do današnjih vremena u globaliziranom i uniformiranobrendiranom svijetu

Anything you say can and will be used against you
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 1:26 ((s)izgoreo).
18 godina
Deus ex machina kaže...

Psiho246 kaže...

Uglavnom, ja sam za sve te slobode, ono ovo, sloboda govora, misljenja, izrazavanja i sve to, ali NE pod svaku cijenu.

Iako ismijavas neke moralne cimbenike u jednom daljnjem postu, moral nije izmisljena stvar.

Moral predstavlja ljudsku svijest i teznju ka poboljsanju drustva, a i pojedinca.

Jest da su neke moralne smjernice usadene u drustvo na silu, ali moral kao moral nije nista lose.

Apsolutno se slazem. Ono sto meni ne pase su ljudi koji se okuju moralom pa na osnovu njega brane drugim ljudima da rade sto zele. Ovakvi performeri tebi nikako ne napadaju osobnu slobodu, nitko te ne tjera da ih gledas. Ti si SAM kliknuo na filmic i pogledao.

Ako cemo koristiti moral kao zastavu za okupljanje cenzora, onda mozemo komotno bilo sta drugo... neki ljudi uzimaju Kur'An pa ih zovu teroristima. Moral ili Kur'An - meni je to ista pasta!

Meni je stvarno smijesno to sto ja filmic zapravo nisam ni pogledao. Startao sam, premotao na tri razlicita mjesta i pogledao svako mjesto 2-3 sekunde i ugasio.

Btw, po meni, ti nisi za nikakve slobode. Tj. nisam uopce siguran da razumijes da koncept slobode nadilazi tvoj comfort zone.

Sloboda je kad toleriras i ono sto ti se svidja i ono sto ti se ne svidja, jer nisu svi ljudi jednaki u ukusima, odgoju i ogranicenjima.... a ne da toleriras slobodu govora jer ti je to OK, ali ono sto ti je odvratno, to ne zelis niti da postoji... pa cekaj malo, tebi ne pase, zasto moras drugim ljudima koji to zele vidjeti - onemoguciti?

Grijesis. Ti si taj koji ne shvaca koncept slobode. Sloboda takoder mora imati svoje granice! Na primjer, ti ne mozes biti slobodan ubiti drugog covjeka.

Normalno, onda mozemo definirati slobodu tako da je sloboda dobra, sve dok ne stetis nekom ljudskom bicu.

Slazes se vjerojatno, no tu je takoder problem. Ova "krava" steti drugim ljudskim bicima. Ne steti im fizicki, steti im psihicki.

Djeci je recimo dostupan internet i televizija, gdje mogu vidjeti ovakve vijesti, sto im moze psihicki nastetiti. Tko zna? Mozda jedno od tisucu djece koje je vidjelo ovu vijest izraste u silovatelja ili nasilnika nad zenama.

Siguran sam da Jadranku Kosor definitivno nije briga sto je doticna htjela reci svojim performansom, kakva god njena poruka bila.

Psiho246 kaže...

Buduci da odobravas ovakav performans, a ismijavas moral, kako bi bilo da sada svi pocnu raditi fisting na ulici, a muski si analno trpaju predmete. Pa sta, zasto ne bi? Mozda hoce poslati politicku poruku ili su samo drukciji i ti ih ne shvacas.

Imas dijete ili ga mislis imati? Kako bi se osjecao da tvoje maloljetno dijete prode pored ovakvih "performera"?

Upravo zbog toga sto ne mozes siliti ljude sto da gledaju ili ne gledaju, ovakvi se performansi ne odvijaju javno danas a vjerojatno nece ni u nekoliko iducih desetljeca. Ako takvi performansi zaista predstavljaju neku formu umjetnosti koja s vremenom moze postati mainstream, ti buduci narastaji ce se kidati od smijeha na nasu zatucanost i ovu konverzaciju :-D

Na isti nacin na koji se ja npr. smijem ljudima iz proslih stoljeca koji su vjerovali da kesica zlata moze odrijesiti grijeha :-D

Odvijale su se i gladijatorske igre u proslosti pa to danas i nije bas smijesno. Tada je bilo kulturno.

U Grckoj je bilo normalno imati odnose sa vlastitom majkom, pa mi ni to bas nije smijesno. Zapravo, odvratno je i nije humano.

Psiho246 kaže...
Jedno je seks, drugo je izivljavanje i preseravanje. Ova performerica zgrta pare na ljudima koji same sebe natjeraju da misle kako nesto razumiju. Kako je netko vec rekao - pozeri ili znatizeljnici.
 Ova "krava" nije nista drugacija i od recimo M. Mansona koji slicnim performasima puni svoje koncertne dvorane. Njegova je metoda ubijanje stenaca i pusenje qrca i slicno.Nije niti puno drugacija od Thompsona koji lijepo zaradi od macevanja i igranja sahom

Bas mi je prejadno to sto kao argument koristis ideju da znas sto je u glavama drugih ljudi.

Ako sam ja priznao da ovo ne razumijem, i dosta drugih ljudi u topicu to misli, da li to automatski znaci da _nitko_ to ne kuzi?

A i sve da si u pravu, da nitko to ne razumije, i da su posjetioci takvih izvedbi pozeri ili znatizeljnici, zasto bi im zabranio da poziraju ili utaze znatizelju? Zasto onda ne zabranimo i modne piste? Kad vidim one kosturske kerefeke koje su nekad licile na zene, povraca mi se...

Ha dobro, sad oboje imamo po jedan jadan argument. :D

S time da ti svoj ponavljas.

Meni je preglup taj "argument nerazumijevanja umjetnosti".

Zapravo je argument predobar jer je bulletproof. Sto god ja rekao i kako god ja argumentirao svoj stav, ti ces samo reci da ne razumijem tu vrstu umjetnosti i to je to, ja gubim. :D

I pardoncek opet ako sam zvucao arogantno, stvarno mi nije bila namjera {#}

Nemas se sta ispricavati, desi se i najboljima. :P

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 1:52 (Psiho246).
18 godina
M_dipl. kaže...

1. Ne bih rekao da je užitak jedini kriterij, jer postoje forme umjetnosti u kojima se ne uživa a opet su privlačne. Primjerice ružno u slikarstvu (za to preporučam fantastičnu Storia della brutezza Umberta Eca) velikoj većini ljudi nije izvor uživanja, ali ih na neki način privlači. Isto primjerice vrijedi i za industriju igara, jedna Amnesia: the Dark Descent nikako nije zabavna igra, ali jest privlačna.

2. Prezentacija i tehnika svakako igra veliku ulogu, ali nije sve. Ti sad psihologiziraš govoreći da se netko treba "uvjeravati" da ima "nešto dublje" u djelu koje mu na prvu ne sjedne. Djela su ponekad izrazito slojevita i treba biti vješt da bi ih se do kraja istumačilo, ja sam naveo primjer Joycea, no takvih ima mnogo. On je jednostavno jedan tipičan modernist, čovjek koji voli testirati granice jezika, misli i svojih čitača. Evo jedan detalj iz Ulyssesa kojeg se ne može pravilno shvatiti bez podloge: Joyce nije volio jednog poznatog engleskog kritičara književnosti Waltera Patera, smatrao ga je pompoznim britancem koji nije u stanju shvatiti veliku književnost (iako je cijenio njegove radove) i mrzio je njegov polirani aristokratski stil (koji si najviše očitovao u korištenju neodređene osobne zamjenice "one"). Pa tako, u jednom od poglavlja Ulyssesa Joyce, kroz unutarnji monolog o književnoj kritici glavnog lika Leopolda Blooma piše cijelo vrijeme očigledno aludirajući na Patera (jedna od rečenica, koja mi je ostala, ide otprilike ovako: If one should say that one oneself might be one with oneself, than one should, whatever the costs for one might be, strive to be one with oneself.). Ovako nešto ne možeš znati bez podloge, takva se knjiga ne može shvatiti bez podloge. To ne znači da je Joyce bolji pisac i veći umjetnik od Kafke primjerice, za kojeg je u pravilo potrebno vrlo malo okolnog znanja, samo da je drukčiji. Umjetnost nije univerzalna, nije objekitvna i ne mora imati jednakovrijedne kriterije.

3. Ja ne tvrdim da ima onih kojima neko djelo nije namijenjeno, rekao sam samo da nije svako djelo za svakoga, ne u smislu da nije pisano za svakoga nego da nije po svačijem ukusu i u skladu sa svačijim kapacitetima. Objektivno načelo ne postoji, ali se generalno može reći da je uvijek dobra ideja pozorno promotriti djelo i pokušati stvoriti što bolju podlogu za nj. Ako se nakon te podloge ispostavi da misliš da je djelo sranje, sve pet, nema problema, ali prije toga samo sereš, poslije već nešto kritiziraš. Kao što sam već rekao, "meni je to sranje" nije argument.

4. Ako bilo što tretiraš kao apsolutno dobro ili loše već si u krivu. No dobro. Nižeš sve moguće (paušalne) informacije a bez da si uzeo konkretnu knjigu u ruke i potrošio malo na njoj, pročitao je pozorno, pogledao par okolnih izvora koji bi ti mogli osvijetliti neke stvari, itd. Švarcvaldovrgorčani nisu seljaci zato što su švarcvaldovrgorčani, nego zato što ne žele uložiti neki trud u doživljaj umjetničkog djela, zato što smatraju da je dobra umjetnost naprosto data i otvorena, što apsolutno nije istina. Interpretacija je ključ.

Prvo, previše  si ti ozbiljno shvatio nešto što je bila zayebancija. To što nisam stavljao smajlije ne znači da sam stvarno želio vijeđati "filozofatore", ali, kao i Joycea, i mene trebaš čitati s ključem - možda sam prekompleksan za tebe? {zamisli ovdje smajli} <- ključ

Međutim, mislim da su ti argumenti loši, odnosno upireš na cijeloj širini fronta i trudiš mi se dokazati da sam svugdje u krivu, pa ideš redom po točkama, umjesto da se koncentriraš na poantu. 

1) Nigdje nisam rekao da je užitak jedini kriterij. Ali NIGDJE. Pored toga, nekoga privlači ružnoća i gotovo. To što je nešto ružno, ne znači da nekome nije privlačno i izvor užitka. Ti bi nekom alkemijom htio dokazati da ružnoća (ili bol, recimo, kod mazohizma) nisu užitak onome tko to voli. Dakle, to je ne-užitak, a ljudi uživaju u tom ne-užitku? Pored toga, u temi o igrama koje su proglašene umjetnošću tvrdiš da nisu umjetnost, a sada uzimaš Amnesiu Dark Descent kao primjer umjetnosti? Usuglasi stavove sam sa sobom. 

2) Ovaj konkretan primjer (one, oneself...) mi je toliko banalan da ne znam na koji to način, ako ikako, čni Joycea boljim piscem od bilo koga samo zato jer je iskoristio priliku da u svom romanu nagazi tipa koji mu nije drag? Ne vidim tu neku naročitu "suptilnost", a ni dubinu, odnosno kvalitetu "izvedbe". Na ovom forumu možeš naći valjda stotine takvih primjera gdje se forumaši jedna drugom izruguju manje  ili više izravno zbog načina na koji je onaj drugi nešto rekao. Ili je Aralica veličanstven zato jer se u njegovom "romanu s ključem" Ingrid Antičević praši po autima (s izmišljenim imenom), a njemu je to, kao svakom stisnutom vlaškom konzervativnom prdecu istodobno narajcavajuće, zazorno i skaredno?

3) Pa nisi baš to rekao. Tvoj stav je bio prvo da ekipa "ne s+re o čemu nemaju pojma", a onda si u diskusiji na moje kratko pitanje  ("Dakle, svaka umjetnost ima ciljnu skupinu kojoj je namijenjena...") kad sam tražio tvoj "bottom line" rekao: "Tako nekako, svatko može uživati ili ne uživati u umjetnosti onako, ad hoc, ali za shvatiti je treba uložiti neki trud. ". Ovdje je problematičan tvoj odgovor koji je ambivalentan. Iako počinje potvrdno, na kraju se ispostavlja da ne tvrdiš da se radi o ciljnoj skupini, već da je samo potrebno uložiti trud.

Meni se čini da ti sam nisi siguran da li je dovoljno "uložiti trud" (a onda, koliki je trud potreban i tko to ocjenjuje? Nisi razjasnio) ili se stvarno radi o ciljnoj skupini. 

4) Možda si prvo trebao pročitati čitav moj post i shvatiti ga u cjelosti prije nego ideš odgovarati po poglavljima i parcijalno. Sve to što pišem o izmišljenom Zavičajnom klubu i filozofatorima vodi do konačnog kraja i "prispodobe" o indolozima i crvenokosima s jedne, te testosteroncima s druge strane, a moje je majeutičko nastojanje da te dovedem, što nježnije, do jedinog mogućeg zaključka:

(Ističem ga ovako jer si brzoplet čitač, valjda ćeš ovo uočiti):

Možeš li prihvatiti da različiti ljudi imaju različite senzibilitete i da se ne radi (samo) o razumijevanju djela, već o posve različitim senzibilitetima i da ti možeš "shvatiti" poantu, a ona te ostavi potpuno ravnodušnim? Da li ti je to jasno? 

Ti implicitno zastupaš stav da ako netko "shvati" (yebote - šta se tu ima "shvatiti"? To nije 11-dimenzionalni prostor M-teorije, pa ga ti, brajko, "shvati" bez matematike i formula) Joycea, nema teorije da mu je ovaj saharanje. Ekšli - ima teorije. Moj senzibilitet i njegov su pedu i šeširdžija- žišku? On vjerojatno ne bi zasuzio na marševe i vojničke pjesme, a ja da, zato jer je on bio "neshvaćen" i razyeban, a ja sam dobro socijaliziran i totalno "kužim" na emocionalnoj razini bratstvo, povezanost, međusobnu odanost i požrtvovnost koja se rađa u među muškarcima prvotno u lovačkom čoporu, a kasnije u "warbandu" ili vojnoj jedinici čak i kad pjesma o tome uopće ne govori, ali spominje šumu kraj fronta na koju pada snijeg.  

Moja žena plače na neke zvizdarije od filmova, a za mene je radnja totalno "nevidljiva", a emocije nepostojeće. Da, ovaj izmišljeni ženski lik je prekinuo sa svojim izmišljenim dečkom - so WTF? Da me netko išamara, ne bih mogao plakati na tako nešto iako točno razumijem "što je pisac htio reći". 

Moja žena to zna i shvaća da ja shvaćam o čemu se radi, ali zna da to  smatram saharanjem i ne "upire" tražeći objašnjenje, ali tebi je potrebno šezdeset kartica teksta da bi (možda, a možda i ne) prihvatio da netko tvog pisca (ili skladatelja, slikara, voteva...) "ne doživljava", iako ga razumije. "Ne može reći da je sr*nje". Ma može, buraz, može. Tko god je probao, a nije mu se dopalo, ima pravo reći da je sr*nje. 

"Ako bilo što tretiraš kao apsolutno dobro ili loše već si u krivu".

Pa to ti radiš! Ja smatram da svatko ima pravo donijeti svoj vlastiti sud o umjetničkom djelu (ako ga je iskusio) i da njegov sud ima jednaku težinu kao i bilo čiji drugi jer se radi o umjetničkom djelu, a ne o prednaponu pojačala pa ako mi tim s unimerom kaže da je on xy, onda vjerujem tipu s unimerom, a ne tipu koji s rukama u džepovima iz druge sobe daje svoj sud o tome koliki bi napon mogao biti. 

Ukratko, moj stav je posve suprotan ovome što ti tvrdiš (da ja tvrdim{#} ).

Ostatak je nepotrebno komentirati, jer si krivo shvatio čitav post. 

EDIT: bilo je u gornjem odgovoru i linkova na konkretne postove, smajlija, formatiranog teksta i svačega super i ljubičastog, ali me ovaj naš editor izguzio do daske zbog tobožnjeg nedozvoljeno formatiranog teksta, pa sam sve kopirao u notepad, ponovo stavio kao običan tekst i tek tu i tamo nešto formatirao jer su već dva sata. 

Ja ne kužim naš editor, ali i dalje smatram da je sranđe.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 1:56 (Drago).
18 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Tek sad vidim taj "tematski blok", i nije mi jasno. Što sad moral ima s ovime? Dajte mi to pojasnite jer ja ne vidim čemu priča o moralu u kontekstu ovog performansa...

kiniku u meni je ovo sasma normalno, a cinik cikće od radosti i poskakuje od uzbuđenja kad vidi preseravateljske petrifikacije i ogavna moraliziranja koja je autoričina umjetnost proizvela...

inače poput Diogena i ja bih onanirao u javnosti, danas ima više potrebe za tim nego ikad prije u povijesti

kinik? ...nije li prdstvo samo jedna od ideja koju je božanstvo ispustilo iz svoje kosmogonijske meditacije?
18 godina

Nepošteno, brate, kako da ti drugačije kratko objasnim da shvatiš koje stavove zastupaš, a da nisi ni svjestan toga? 

"Ja, dakle, također smatram "da svatko ima pravo donijeti svoj vlastiti sud o umjetničkom djelu (ako ga je iskusio)", ali definitivno ne smatram "da njegov sud ima jednaku težinu kao i bilo čiji drugi jer se radi o umjetničkom djelu". Kao i svemu u životu, treba znati nešto da bi se dao valjani sud. Ti se držiš tog primitivističkog stajališta da umjetnosti mora biti naprosto shvatljiva, dio nekakvog intuitivnog uvida ili nečeg sličnog. Za mene barem, to apsolutno nije istina, kad bi bilo, 90% onoga što se smatra umjetnošću bi naprosto iščezlo (da ne govorim o teorijskim posljedicama takvog stava)."

Pa o istom djelu dva stručnjaka u točno specifičnoj grani umjetnosti mogu imati dijametralno oprečne stavove. Što nam to govori? Pa da se radi o subjektivnome, a ne egzaktnom polju ljudskog djelovanja. 

Ja znam da je tebi (moralni, a valjda i svaki drugi) relativizam neprihvatljiv, ali ono - deal with it. Pročit'o, pogled'o, posluš'o - i sranje mi je. Međutim, ako sam to izrekao bez detaljnijeg obrazloženja (kao što ti je tnakir dobro rekao ono za bakalarovo ulje - rofl) - to "nema težine". Lol - pred kim? Komisijom koja pregledava doktorate na Povijesti umjetnosti?

Koga boli briga za njih - čovjek na forumu kaže da mu je neki performans sranjutak, a ti dijeliš lekcije kao on "nema pojma" pa ne bi smio ni suditi o tome. 

Ali dvojac iz gornjeg primjera koji bi nas davio počesto vrlo glupim i ispraznim recenzijama tog istog djela (posebno ako izvještavaju za Hrvatski radio ili HTV), ali s posve suprotnim zaključcima - ima pravo suditi o tome? Zato jer su se potrudili argumentirati, iako je sam taj proces beskoristan jer za iste početne parametre (konkretno djelo) dovodi do posve različith rezultata?

L- O- L.

{#} {stavljam ovog smajlija jer znam da nervira} <- ključ

This space for rent!
14 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Dvoje različitih ljudi mogu imati oprečna stajališta o istom djelu a da su oba stajališta valjana i produkt pravilnog razumijevanja djela, da! Umjetnost nije nalik bilo kojem od znanstvenih diskursa, ne vrijedi klasična dvovrijednosna logika (istinito/ne-istinito).

Prema tome, ova tvoja rečenica "Pa o istom djelu dva stručnjaka u točno specifičnoj grani umjetnosti mogu imati dijametralno oprečne stavove. Što nam to govori? Pa da se radi o subjektivnome, a ne egzaktnom polju ljudskog djelovanja." pokazuje samo da nisi shvatio što ja cijeli vrijeme govorim.

Nigdje ja nisam rekao niti mi ja na pamet palo da je umjetnost objektivno ili nedabože egzaktno polje. Skoro pa da i ne postoji egzaktno polje ni u znanosti, kako nas lijepo uče poučci formalne logike, a kamoli u umjetnosti. No, to ne znači da su stvari proizvoljne, relativne ili da "nemaju težinu" samo zato što te misaoni tok može odvesti u suprotnosti. Ne znam kako da ti to objasnim.

Subjektivni sud o korisnosti kućanskog aparata bih sigurno rađe dobio od nekoga tko se time bavi neko od nekoga tko ne zna uopće ćemu taj aparat služi, jelda? Na isti način, može se dogoditi da se poklope sudovi nekog tko zna o čemu priča i nekog tko samo sere, može se dogoditi da se ne poklope također. Može se dogoditi da se poklope sudovi dvoje ljudi koji znaju o čemu pričaju, a može se dogoditi i da se ne poklope. Jedini kriterij, onaj najopćenitiji, je da budeš u stanju argumentirati svoj stav. "Meni je to sranje" naprosto nije argument. "Meni je to sranje, zato što...." jest.

Imaš vrlo učene i upućene ljude koji imaju oprečna stajališta o istom umjetniku. To samo znači da imaju različit ukus i senzibilitet, netko nešto smatra više vrijednim a nešto drugo manje, a kod nekoga je obrnuto. U čemu je problem? LOL ne mogu vjerovati da je ovo toliko teško za shvatiti...

<div class="editor_quote"><div class"editor_quote_header>M_dipl. kaže...</div><div class="editor_quote_content"><p>
Dvoje različitih ljudi mogu imati oprečna stajališta o istom djelu a da su oba stajališta valjana i produkt pravilnog razumijevanja djela, da! Umjetnost nije nalik bilo kojem od znanstvenih diskursa, ne vrijedi klasična dvovrijednosna logika (istinito/ne-istinito).

</p></div></div><p>&nbsp;</p>

Impliciras da djelo ipak treba "razumjeti".

<div class="editor_quote"><div class"editor_quote_header>M_dipl. kaže...</div><div class="editor_quote_content"><p>Nigdje ja nisam rekao niti mi ja na pamet palo da je umjetnost objektivno ili nedabože egzaktno polje. Skoro pa da i ne postoji egzaktno polje ni u znanosti, kako nas lijepo uče poučci formalne logike, a kamoli u umjetnosti. No, to ne znači da su stvari proizvoljne, relativne ili da "nemaju težinu" samo zato što te misaoni tok može odvesti u suprotnosti. Ne znam kako da ti to objasnim.

</p></div></div><p>&nbsp;</p>

"Skoro da ne postoje" su filozofska objasnjenja. U znanosti ili jest egzaktno ili nije.

Samo isprobavam multiquote u jednom postu s [QUOTE] i [/QUOTE]  ----Ne obracajte paznju na tekst. :D

Ne valja ni jedan nacin. :tuzni:

&quot;Prvo, previše si ti ozbiljno shvatio nešto što je bila zayebancija&quot;. &#169; Drago
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 11:30 (Mustafa).
17 godina
M_dipl. kaže...
Mustafa kaže...

Impliciras da djelo ipak treba "razumjeti".

"Skoro da ne postoje" su filozofska objasnjenja. U znanosti ili jest egzaktno ili nije.

Da, neka djela treba razumjeti da bi se u njima uživalo.

S ovim nikako da se slozim. Ako mi treba nekakav trud, ucenje, dodatna naobrazba da bi u necemu uzivao, prakticki onda u tome ni ne uzivam. Mozda bi umjesto "uzivao" prikladnija rijec bila "cijenio".

18 godina
M_dipl. kaže...

Imaš vrlo učene i upućene ljude koji imaju oprečna stajališta o istom umjetniku. To samo znači da imaju različit ukus i senzibilitet, netko nešto smatra više vrijednim a nešto drugo manje, a kod nekoga je obrnuto. U čemu je problem? LOL ne mogu vjerovati da je ovo toliko teško za shvatiti...

Vrdaš....

Primjerice, potcrtano je moja poanta koju sam ti izrekao dva posta ranije, a sada ti to meni "objašnjavaš" i "iščuđavaš" se što je tu teško za razumjeti. Meni nije teško, jer je to upravo moja tvrdnja.

Radi se o tvojoj tvrdnji o argumentaciji koja magično nečiji stav, kakav god bio, odjednom magijom pretvara u vrijedan, a taj isti stav bez "argumentacije" je bezvrijedan. Kakva "argumentacija" je potrebna kada sam priznaješ da se zapravo radi o različitim ukusima i senzibilitetu, a nema dihotomije točno - netočno?

Čitava "argumentacija" u kritici je najčešće jedino potvrđivanje vlastitih unaprijed donesenih dojmova, stvorenih na osnovu ukusa onoga tko brani svoj dojam i to je to. U znanosti kreneš od pretpostavke da je svemir konstantan, a završiš na širenju svemira i tamnoj materiji, a u umjetničkoj kritici kreneš od "ovo je super" ili "ovo je sranje" i onda se trudiš dokazati drugima da si u pravu. 

To što na forumu tip kaže da mu je nešto sranje ima stvarnu, objektivnu težinu kao vrijednosni sud (ne socijalno ponderiranu težinu koju izjavi donosi njegova pripadnost cehu kritičara ili filozofa) jednaku kao i bilo koje drugo mišljenje. Zar je to tako teško shvatiti?

Ako proces obrazlaganja (argumentacije) nema nikakvog utjecaja na ishod konačnog suda, kako je ta argumentacija stvarno argumentacija? 

Na koncu, nisam vidio tvoje obrazloženje zašto je njegov dojam pogrešan, osim da "nema pojma". Ma o čemu nema pojma - da mu se performans ne sviđa? Ti znaš bolje od njega? 

"Skoro pa da i ne postoji egzaktno polje ni u znanosti, kako nas lijepo uče poučci formalne logike..."

Aha, samo ti to sebi ponavljaj, možda povjeruješ u to.

Bio je u pravu Rutherford kad je rekao da postoji fizika, a sve ostalo je skupljanje markica. Problem je s vama skupljačima markica što svojoj zanimaciji dajete nevjerojatnu važnost i težinu pa onda imamo i ovakve nebuloze o "pravilnom razumijevanju djela", a "pravilno" se definira kako - onako kako ja mislim da treba?

This space for rent!
18 godina
M_dipl. kaže...

Skoro znači "ne baš sasvim". Primjerice, formalne znanosti poput matematike i logike mogu biti egzaktne u određenom smislu (više logika nego matematika), no prirodne ne mogu. A ako te zanima zašto i kako prouči malo već spomenutog Godela.

Matematika i logika nisu znanosti. Mogu koristiti znanstvenu metodu provjere, ali znanast se bavi promatranjem i empirijom, odnosno predviđanjima (baziranim na teoriji) na osnovu promatranja, a a matematika i logika mogu, ali ne moraju promatrati bilo što stvarno, niti davati bilo kakva predviđanja o bilo čemu stvarnome. Matematički i logički konstrukti mogu biti posve proizvoljni, apstraktni i nevezani uz bilo što postojeće, ali i dalje legitimni unutar tih područja. 

This space for rent!
17 godina
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Na kraju sve zavrsi na logici i filozofiji... {#}

16 godina

Kad smo kod umjetnosti...

Neki se trude shvatiti performanse, a ja se silom trudim shvatiti logiku iza pritvaranja i kažnjavanja ljudi koji upražnjavaju seks za novac.

Kojom to logikom ljudsko biće treba biti kažnjeno, jer se upušta u spolni odnos za novac dok se, u isto vrijeme, ljudi koji rade istu stvar na filmu smatraju glumcima/umjetnicima?

Štoviše, vidimo da je fisting performans, ali ne smiju dvije osobe leći u krevet, ako je novac u igri.

Čemu sav taj bljutavi lažni moral u izopačenom i krajnje nemoralnom društvu?

18 godina
eevek kaže...

Kad smo kod umjetnosti...

Neki se trude shvatiti performanse, a ja se silom trudim shvatiti logiku iza pritvaranja i kažnjavanja ljudi koji upražnjavaju seks za novac.

Kojom to logikom ljudsko biće treba biti kažnjeno, jer se upušta u spolni odnos za novac dok se, u isto vrijeme, ljudi koji rade istu stvar na filmu smatraju glumcima/umjetnicima?

Štoviše, vidimo da je fisting performans, ali ne smiju dvije osobe leći u krevet, ako je novac u igri.

Čemu sav taj bljutavi lažni moral u izopačenom i krajnje nemoralnom društvu?

Pa u Hrvatskoj prostitucija i nije ilegalna, koliko ja znam.

Ili grijesim?

- Psiho246
16 godina
Psiho246 kaže...

Pa u Hrvatskoj prostitucija i nije ilegalna, koliko ja znam.

Ili grijesim?

Koliko "javnih kuća" vidiš oko sebe u RH? :)

Meni je krajnje morbidna činjenica da je prostitucija zabranjena, već sama riječ je osuđujuća, ali ležerno mogu otići van pronaći trebu i "zabaviti" se s njom u parku/stanu/autu.

I prostitutka i ova iz kluba će me koštati...prostitutka direktno, a ova indirektno (piće, hotel, klopa...)

Nikako nisam u stanju shvatiti nebuloze ovog tipa, kao i pokušaj kriminaliziranja marihuane, dok sam u isto vrijeme slobodan otići u obližnju trgovinu, uzeti dvije boce Vodke i od sebe napraviti najobičniju nakupinu bjelančevina, bez mozga i razuma, koja je u stanju sjesti za volan i ugasiti život-dva.

Dokle ide sva ta morbidnost "zaštite obitelji i pojedinca"? Pa o čemu mi tu govorimo, barem 40%, ako ne i više, korisnika prostitutki su oženjeni ljudi...siguran sam.

Alkoholizirana ekipa svaki dan sije smrt okolo, ali marihuana je postala najveće zlo čovječanstva.

Sve ide naopako, a nitko ništa {#}

14 godina
neaktivan

Neki dan smo imali razgovor sa porfesorom o tome sa tim javnim kućama i legaliziranjem tog načina zadovoljavanja vlastitog tijela i "života".
Ljudi ne shvaćaju da kako su znanstvenici istraživali i tražili nove načine pojednostavljanja nekih stvari tako dns ljudi traže nove načine zabave koji će se svim ljudima svidjeti.
Nekom nesrećom ljudi su bića koja više vole one "zloćestije" stvari pa je vrlo lako njima ovladati ako ima predložite nešto slično tome.Najvažnije je od svega to da se u ljudima treba probuditi onaj duh koji govori sam za sebe a ne u ime nekoga drugoga. Za svakoga ima pomoći samo je treba potražiti duboko u sebi. :)

Špionjak Filip
17 godina
neaktivan
Slazem se u potpunosti. Also, ako vec nesto treba zabraniti, onda su to razne stedno-kreditne zadruge i slicni kamatari.
If creativity is a field, copyright is the fence.
18 godina
protjeran

Deus ex machina

Sad, ja ne povlacim nikakve paralele, ali iz raznih gay tema po ovom forumu i nas konstantnih sudionika (pod uslovom da je moj obrazac iznesen u pocetku istinit!!), onda nije tesko zakljuciti gdje je prosjecan hrvat na nekoj ljestvici naprednosti drustva...

Dakle stupanj naprednosti nekog modernog društva se temelji prema seksualnim slobodama ili koliko društvo tolerira homoseksualce.

Po meni stupanj naprednosti društva se temelji na ulaganju u istraživanje i razvoj a humanost prema količini skrbi za one koji se teško mogu brinuti za sebe poput 100%-ih invalida, starih i nemoćnih osoba, mentalno retardiranih osoba itd.

Deus ex machina

Sluh, kao i sve drugo u zivotu, moze se steci treningom.

Znači gore prikazani primjeri bi mogli treningom naučiti pjevati?

Deus ex machina

Kad ta recenica ne bi bila istinita, onda zanimanje ucitelja pjevanja ne bi postojalo.

Učitelj pjevanja uči ljude koji imaju sluha i prirođeni talent za pjevanje u protivnom radi uzaludan posao. Ne možeš kokoš naučiti da pjeva kao slavuj.

Mogu oni polutalente (na)učiti pjevati ali takva osoba nikada neće biti uspješan pjevač kojeg će ljudi ići slušati.

Hoćeš li možda reći da osoba uz puno truda može naučiti pjevati poput Marije Callas?

Ima ljudi koji savršeno znaju tehnički pjevati ili svirati ali nemaju "ono nešto".

Deus ex machina

Ej ma ne mogu vise s ovim editorom... pa ne sjecam se kad sam uspio normalno postati editirani quote bez upotrebe gumice vise! Jel to zato jer koristim Chromium ili sta???

Dobrodošao u klub. Primjetio sam da s Chromiumom ovaj editor ima problema.

Veliki Brat

Problem je u tome što ga uzimaš kao primjer samo zato što je zvučno ime, a zapravo nemaš pojma koliko je baš Michelangelo prije svega bio vrhunski zanatlija, a tek nakon toga umjetnik (što doduše vrijedi za više-manje sve umjetnike prije 20. stoljeća, iako ne mislim da time omalovažavam niti njega niti ostale).

Bio je zanatlija, umjetnik i majstor. Pojam za sva vremena a ne "zvučno ime". Malo tko se može mjeriti s njegovom genijalnošću i sposobnostima pogotovo ne današnji degenerici 20-21.st. koji se predstavljaju za umjetnike a jedino što znaju raditi je "šokirati" ljude sa masturbacijom, samoranjavanjem i sličnim ponašanjem koje uključuje ljudsko tijelo i njegove produkte.

Veliki Brat

Michelangelo je živio i radio u neko drugo doba, kada nije mogao pojmiti stvari koje se danas događaju općenito. Pisoar bi mu kao takav bio potpuno nepoznat predmet i ne bi mu niti izbliza značio ono što je u trenutku postavljanja kao umjetnička instalacija značio ljudima.

Pisoar je sasvim nebitan. Mogao sam reči stolica, kotač ili bilo koji drugi predmet (što sam i rekao u pojašnjenju, "bilo koji uporabni predmet" a ti nisi shvatio) u njegovo doba koji je poznavao a nije mu predstavljao nešto oko čega bi gradio "umjetničku instalaciju".

(s)izgoreo

2000 godina provođenja tortura na mozgove i tijela naših djedova je ostavilo dubokog traga, da nije molili bi se bogovima plodnosti i ritualno se hebavali (eto potpuno normalan izraz moram prikrivati jer je ime njegovo zabranjeni tabu) po ulicama, ovako smo cca. milenij u zaostatku kako njegovanjem seksualnog jastva (još seksualni odgoj nemamo niti u školama) dok smo znanstveno uhvatili korak sa antičkom grčkom i rimom tek negdje u renesansi, no ako ti misliš da općeprihvaćena pravila svoj korjen imaju u marsijanskoj kulturi i običajima... široko ti polje...

2000 godina je crkva provodila torturu nad europljanima pa jadni nisu mogli doći do znanstvenih otkrića niti su mogli istraživati svijet oko sebe. Jel ti crkva u današnje vrijeme određuje što trebaš raditi ili misliti? Tko te sprečava da se "ritualno hebavaš" na javnom mjestu? Crkva?

Seksualni odgoj se provodi u sklopu satova biologije.

Veliki Brat

Ne da ne ne znaš, nego nemaš pojma. Zbog svog tog očitog nerazumijevanja usporedba ti je najjednostavnije rečeno - glupa i promašena. Žalosno je što ustraješ u njoj. Glavno da ti znaš kako razmišljaju svi forumaši i svi svemirci. Džizus...

Nisi shvatio što sam napisao.

Podržavate li ili odobravate perfomans na javnom mjestu poput ove "pornoteroristkinje" i sličnih "perfomansera"?

4 Da
11 Ne
1 Ne znam
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 15:29 (the_tux).
18 godina

Ako netkome to nije ispod casti, slobodno pogledajte ovu epizodu South Park-a koja se bas veze ove trenutne teme, a i moze vas nasmijati.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Bio je zanatlija, umjetnik i majstor. Pojam za sva vremena a ne "zvučno ime". Malo tko se može mjeriti s njegovom genijalnošću i sposobnostima pogotovo ne današnji degenerici 20-21.st. koji se predstavljaju za umjetnike a jedino što znaju raditi je "šokirati" ljude sa masturbacijom, samoranjavanjem i sličnim ponašanjem koje uključuje ljudsko tijelo i njegove produkte.

Potpuno si u krivu, barem što se ovog dijela tiče. Leonardo je 'krao' kadavere u okrilju noći i proučavao i crtao. U to doba je to bio veći sablazan nego danas live fisting. Kakav bi to šok u to doba bio da se znalo. Michelangelo je u Sikstinskoj kapeli na svodu sve likove nacrtao golima. Vidi vraga koja sablazan u to doba i gore nego fisting danas. Lagano su se crkvenjaci šlagirali, pa je morao popraviti slikicu i nacrtati im odjeću. Nisi to znao? Nije baš sve tako kako ti zamišljaš..

18 godina
the_tux kaže...

Podržavate li ili odobravate perfomans na javnom mjestu poput ove "pornoteroristkinje" i sličnih "perfomansera"?

Pa normalno da podržavamo - kao i pravo da im se kaže da su debili.

To što je peformans navodno "porno" (iako je to teško definirati što je porno, a što nije - ako je definicija porna "ono čemu je cilj da izazove seksualno uzbuđenje", mislim da ovo nije porno, barem za moj senzibilitet) nije argument da se sputava nečiji umjetnički imperativ. Ovaj performans ni na koji način ne ograničava slobode drugih, niti "ugrožava život i zdravlje drugih općeopasnom radnjom ili sredstvom".

Dakle - go, girl, go!

This space for rent!
18 godina
protjeran
bed kaže...

Potpuno si u krivu, barem što se ovog dijela tiče. Leonardo je 'krao' kadavere u okrilju noći i proučavao i crtao. U to doba je to bio veći sablazan nego danas live fisting. Kakav bi to šok u to doba bio da se znalo. Michelangelo je u Sikstinskoj kapeli na svodu sve likove nacrtao golima. Vidi vraga koja sablazan u to doba i gore nego fisting danas. Lagano su se crkvenjaci šlagirali, pa je morao popraviti slikicu i nacrtati im odjeću. Nisi to znao? Nije baš sve tako kako ti zamišljaš..

Znam za te podatke. Leonardo je proučavao ljudsku anatomiju a Michelangelo je morao raditi neke kompromise da se udovolji zahtjevima Rimokatoličke crkve. Nisu se bavili banalnim stvarima kojima se bave današnji "performeri" ali kao što sam rekao, to je odraz našeg vremena, idiokracija i zaglupljivanje.

Fisting na javnom mjestu nigdje na kugli zemaljskoj nije društveno prihvatljiv koliko je meni poznato.

Leonardo i Michelangelo su genijalci za sva vremena.

18 godina
the_tux kaže...

Fisting na javnom mjestu nigdje na kugli zemaljskoj nije društveno prihvatljiv koliko je meni poznato.

Onda, što ti više smeta - recimo Slaven Letica koji se pojavljuje na televiziji i ono - brate ZNA sve o svemu - od izbora predsjednika nogoloptaškog saveza preko povijesti umjetnosti, privatizacije, Tuđmana, Stepinca, kvara u Toyotama, svoje uloge u svjetskom miru i tako dalje u beskonačnost, ili neka lujka koja se fista o svom trošku?

This space for rent!
16 godina

Zašto je onda sex na javnom mjestu zločin? Bude po novinama kako je nekoga policija privela zbog seksa na javnom mjestu, te da su remetili javni red i mir.

http://about.me/antesirkovic
18 godina
neaktivan
the_tux kaže...

2000 godina je crkva provodila torturu nad europljanima pa jadni nisu mogli doći do znanstvenih otkrića niti su mogli istraživati svijet oko sebe. Jel ti crkva u današnje vrijeme određuje što trebaš raditi ili misliti? Tko te sprečava da se "ritualno hebavaš" na javnom mjestu? Crkva?

Seksualni odgoj se provodi u sklopu satova biologije.

**** brisano/admin *******   tortura je proces a mi smo taoci, današnji zakoni o javnom redu i miru te o čudoređu etc. direktni su potomci crkvenjačkog nauka, dali crkva smije određivati što ću misliti i objavljivati, naravno da ne, međutim krivo će me se gledati a ova praksa crkve da se ne miješa u svjetovne stvari je tek od nedavna, prije se miješala u svaki hebeni dio čovjekova istraživanja i činila bi to i sada da ne postoje zakoni iznad boga i crkve a dio su onog djijela kritičkog nauka koji je potekao od Diogena, sve treba izvrnuti naopačke i prevrednovati svaki sustav uvjek i za vijeke vjekova jer sustavi su u svojoj biti ograničenja koja moraju biti preispitana svaki puta kad čovjek zaželi više...

kinik? ...nije li prdstvo samo jedna od ideja koju je božanstvo ispustilo iz svoje kosmogonijske meditacije?
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 16:05 (Drago).
18 godina

EDIT: @ sirka

Nije nego prekršaj u nas, vjerojatno jest zločin u zemljama sa šerijatskim pravom. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 16:03 (Drago).
16 godina
protjeran
the_tux kaže...

Leonardo i Michelangelo su genijalci za sva vremena.

Pogotovo Leonard-o koji se pretvorio u legendu pretjeranim hvaljenjem.

Covjek je jedino znao crtati, a nacrtao je jednu sliku a drugu krenuo i nije dovrsio. I "projektovao" neke budalastine.

Oprostite ako grijesim.

P.S.

Za Mikelanđela nisam nista rekao, sve se odnosilo na Da Vinčija.

Ako je jedini zivot koji imam onaj na BUG-u, da li to znaci da ja nemam zivota?
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.5.2011 16:09 (Mentalist).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice