Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.037.619
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
thuglife kaže...

A religija ih daje?

Predlaže ih. Na tebi je hoćeš li povjerovati u njih.

Predpostavati je puno dragačije od znati zasigurno, to što znanost ne želi srljati dok se ne uvjeri je dobra stvar, bolja nego navesti čovjeka na krivi trag, naročito ako to radiš sebi u korist.

Mislim da smo dovoljno inteligentni da možemo raspoznati istinu od neistine. Ne može se sve znanstveno objasniti.

U 17 godina koliko idem u crkvu nikada još nisam čuo poticanje na zlo ili djelovanje u korist crkve. Onog trena kada to budem čuo neću se više tamo vračati.

http://dizanje-ratia.info
17 godina
APazinjan kaže...

Pa kao prvo mislim da smo mi ljudi previše skloni generaliziranju. Nisu svi svečenici isti. Znam i "jedne" i "druge".

Također mislim da je Crkva kao institucija daleko od onoga što bi trebala biti.

Po meni znanost ne može biti religija i ne daje odgovore niti na pola pitanja koja ja želim postaviti. 

A ovo da je smisao života pomoći drugima da bi nama bilo bolje neću ni komentirati.

Molitva mi je puno puta pomogla kao ništa drugo, mislim da je to individualno.

Crkva kao institucija je ono sto vjernici prate zar ne? Oni predstavljaju vjernike.

Svaki svecenik nije isti, ali crkva kao institucija ima svoja pravila i uvjerenja koja bivaju nepromjenjena i kojima se mora podati svaki svecenik.

Crkva je najveci zemljovlasnik, tj. najveci vlasnik nekretnina na planeti. Nista vise nego ogromna masinerija novca koja se hrani nad nesigurnostima i strahovima ljudi te im kao proizvod prodaju vjeru koja im nesigurnost zamjenjuje laznim idealima.

Moze posluziti kao rjesenje, npr. kako je tebi pomogla molitva, ali to je nista nego zrak i prasina, tj. zablude i lazi. Korisno, ali nije ono ispravno, te dugorocno gledano - opasno.

Uglavnom, ako dovoljno dobro trazis, naci ces svaki odgovor u znanosti.

Ova zadnja recenica ima vise smisla nego sto ti mislis.

Da ti pojednostavim, jednom je religija govorila da je zemlja ravna, no onda je netko krenuto traziti odgovore pomocu znanosti te spoznao da je zemlja zapravo okrugla.

Primjera ima mali milijon, a ovo je jedan od poznatijih.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
APazinjan kaže...
thuglife kaže...

A religija ih daje?

Predlaže ih. Na tebi je hoćeš li povjerovati u njih.

Predpostavati je puno dragačije od znati zasigurno, to što znanost ne želi srljati dok se ne uvjeri je dobra stvar, bolja nego navesti čovjeka na krivi trag, naročito ako to radiš sebi u korist.

1) Mislim da smo dovoljno inteligentni da možemo raspoznati istinu od neistine.

2) Ne može se sve znanstveno objasniti.

1) Kako bi ju raspoznali, na temelju necije rijeci?

2) Mozda si u pravu, a mozda i nisi :P

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Da ti pojednostavim, jednom je religija govorila da je zemlja ravna, no onda je netko krenuto traziti odgovore pomocu znanosti te spoznao da je zemlja zapravo okrugla.

Primjera ima mali milijon, a ovo je jedan od poznatijih.

Tu bi puno bolji primjer pasao: "Zemlja je srediste svemira" (ne znam sad da li su tada razlikovali svemir od suncevog sustava).

17 godina
neaktivan
calypso kaže...
APazinjan kaže...

Po meni znanost ne može biti religija i ne daje odgovore sniti na pola pitanja koja ja želim postaviti.

A religija ih daje?

Naravno da ih daje. Ja sam se pitao što da napravim sa slugom koji nije obavio svoj posao, i virnuo sam u handbook (bibliju), i našao uputstva: "The servant who knows the master’s will and does not get ready or does not do what the master wants will be beaten with many blows."

Zanimljivo da hrvatska varijacija na to spominje kažnjavanje a ne mlaćenje :) "Onaj koji je znao volju svojega gospodara, ali nije tako činio i nije bdio, bit će strogo kažnjen"

Evanđelje po Luki 12:47

17 godina
neaktivan

Mislim da smo dovoljno inteligentni da možemo raspoznati istinu od neistine. Ne može se sve znanstveno objasniti.

U 17 godina koliko idem u crkvu nikada još nisam čuo poticanje na zlo ili djelovanje u korist crkve. Onog trena kada to budem čuo neću se više tamo vračati.

Djelovanje u korist crkve, znam da tada nisi bio živ ( :D ), no jesi li ikad čuo za srednji vijek i stvari koje su tada radili, i kako su nakon nekog vremena odjednom okrenuli ploču kada je znanost počela nalaziti dokaz za svoje tvrdenje a ovi ostali bez ičega, i tada su se odličili "nadopunjavati" sa znanosti, što je potpuno glupo jer su im mišljenja u određenim stvarima nebo zemlja, a prije toga su ih palili, mučili i zatvarali.

A to da danas crkva ne radi sebi u korist, pa čovječe otiđi u Vatikan, nađeš li jedno mjesto na zemlji raskošnije od onoga ( LV i Dubai ne brojimo, to je već diskutabilno ), svaka ti čast.

Poticanje na zlo osobno očitavam u neizravnom nagovaranju na mržnju svima koji im protive, njima ili njihovim uvjerenjima, kao i zatupljivanju djecekoju pritišću sa tri strane ( misa, vjeronauk u školi, vjeronauk u crkvi ), znam po svom bratu, da se čovjek začudi što oni tim jadnicima rade, da da znam, imaju izbor hoće li ili neće, no ukoliko neide bit će drugačiji i društvo će ga sprdavati.

A ovo gore, ne može se sve znanstveno objasniti, pa je bolje još više izmišljati i biti ponosan nedostatkom dokaza pri zastupanju kakve teorije.

Btw. Da smo dovoljno inteligentni da možemo raspoznati istinu od neistine ovaj razgovor nebi imao smilsa niti bi ga mi vodili.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi...
16 godina
protjeran

Ti opet daješ primjer za instituciju, a i sam sam rekao da je daleko od onoga što bi trebala biti. 

Ako tebi kršćanski nauk nije ispravan ok. Po meni to nisu lažni ideali.

Ja ne mogu naći odgovore na svoja pitanja u znanosti. U religiji sam ih našao.

16 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Ti opet daješ primjer za instituciju, a i sam sam rekao da je daleko od onoga što bi trebala biti. 

Totalni respect, ukoliko nikome nikad, u nikojem slucaju ne bi pokusao naturiti te odgovore, te ako svoju djecu potices da sami pronadju svoje, koji mogu ali i ne moraju biti u ksrcanstvu.

It's not like you killed someone....it's not like you drove a hateful spear into his side....praise the one who left you broken down and paralyzed....He did it all for you...
17 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

A isto tako si spomenuo da nebi u tu instituciju koji djelomično prezireš da čuješ ikakvo zlo iz "njenih" usta.

A da, kad si već našao odgovore na svoja pitanja, bili mogao potražiti odgovor i na par mojih, tipa Japan, Holokaust, Hitler, smrt novorođenčadi...

To me dosta dugo zanima ( osim Japana, to je relativno novo ), kad sam pitao lokalnu časnu sestru nije baš bila u stanju odgovoriti.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi...
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2011 22:34 (thuglife).
17 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Bilo bi zgodno da napises koja su to pitanja, pa da ti neki ovdje probaju dati odgovor sa znanstvenog stajalista.

Isto tako, zanima me koji su to odgovori u religiji, a da ih u znanosti nisi nasao.

16 godina
neaktivan
thuglife kaže...

A isto tako si spomenuo da nebi u tu instituciju koji djelomično prezireš da čuješ ikakvo zlo iz "njenih" usta.

A da, kad si već našao odgovore na svoja pitanja, bili mogao potražiti odgovor i na par mojih, tipa Japan, Holokaust, Hitler, smrt novorođenčadi...

To me dosta dugo zanima ( osim Japana, to je relativno novo ), kad sam pitao lokalnu časnu sestru nije baš bila u stanju odgovoriti.

Znam da nastupam kao advokat, ali zasto bi netko drugi tebi davao odgovore na tvoja pitanja, kad vam se vjerski pogledi razlikuju?
To bas nema apsolutno nikakvog smisla, poanta vjere je da bude osobna a ne absolutna. 

It's not like you killed someone....it's not like you drove a hateful spear into his side....praise the one who left you broken down and paralyzed....He did it all for you...
17 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
APazinjan kaže...

Bilo bi zgodno da napises koja su to pitanja, pa da ti neki ovdje probaju dati odgovor sa znanstvenog stajalista.

Isto tako, zanima me koji su to odgovori u religiji, a da ih u znanosti nisi nasao.

Mogu predpsotaviti jedno, ima li života poslije smrti, opravdano time što se svako živo biće direktno ili indiretkno boje smrti, nečega što znanost predstavlja kao kraj a više manje svaka religija kao novi početak, što i meni zvuči primamljivo. {#}

@Deus ex machina

Zašto, zato što ako ih i ne dobijem od kolege forumaša, dobit ću ih od svećenika ili vjeroučitelja, zato što mi se to dogodi svaki put kada ih upitam, zato što na pitanja, baš kao što ti govoriš odgovaraju gledajući ih sa svog stajališta, no unatoč tome bez večeg problema pobiju moj odgovor na to pitanje kada im ga ponudim.

Ako je vjera osobna, zašto onda crkva ne daje samo smjernice nego određuje pravila igre.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2011 22:42 (thuglife).
16 godina
protjeran
thuglife kaže...
APazinjan kaže...

3 svečenika koja su se u mojoj župi izmjenila za vrijeme moga života nisu mi nikada niti jednu riječ rekli koja bi me navela na zlo ili koja je bila zla. Odlazim u crkvu jer se tamo mogu smiriti u molitvi i nije mi isto kao drugdje.

Mislim da su moja pitanja malo dublja od takvih.

17 godina
neaktivan
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Pa Crkva drži otvoreni govor mržnje prema osobama istospolne orijentacije.

Blago onima što na tuđoj grbači žive jer njihovi su ključevi od auta.
16 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
APazinjan kaže...

Totalni respect, ukoliko nikome nikad, u nikojem slucaju ne bi pokusao naturiti te odgovore, te ako svoju djecu potices da sami pronadju svoje, koji mogu ali i ne moraju biti u ksrcanstvu.

Naravno, na isti način sam ja stekao svoja stajališta, preko svojih roditelja. Nisu mi ih nikada pokušali nametnuti već su izrekli svoje, i poučili me da ja sam moram postaviti svoje stajalište.

17 godina
neaktivan

3 svečenika koja su se u mojoj župi izmjenila za vrijeme moga života nisu mi nikada niti jednu riječ rekli koja bi me navela na zlo ili koja je bila zla. Odlazim u crkvu jer se tamo mogu smiriti u molitvi i nije mi isto kao drugdje.

Drago mi je što jesu, po tome vidim da u životu nisi bio previše puta u doticaju na smrti, jer je život najvrednija stvar koju osoba ima, ako te zanimaju druge stvari vjerojatno još nisi imao potrebe razmišljati o mojima, ali eto, pokušaj se staviti u ulogu nekog od gore navedenih, u par sati ostaneš bez svega, uključujući i obitelji, i netko ti to opravda kušnjom ili nećim sličnim, neznam baš bili u toj situaciji razmišljao o dubljima stvarima.

Horagio kaže...

Pa Crkva drži otvoreni govor mržnje prema osobama istospolne orijentacije.

Da, i to otvoreno, zato što je to po njima bolest, ali zato je pedofilija zakon.

16 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...
calypso kaže...
APazinjan kaže...

Po meni znanost ne može biti religija i ne daje odgovore sniti na pola pitanja koja ja želim postaviti.

A religija ih daje?

Naravno da ih daje. Ja sam se pitao što da napravim sa slugom koji nije obavio svoj posao, i virnuo sam u handbook (bibliju), i našao uputstva: "The servant who knows the master’s will and does not get ready or does not do what the master wants will be beaten with many blows."

Zanimljivo da hrvatska varijacija na to spominje kažnjavanje a ne mlaćenje :) "Onaj koji je znao volju svojega gospodara, ali nije tako činio i nije bdio, bit će strogo kažnjen"

Evanđelje po Luki 12:47

Ti interpretiraš Bibliju onako kako ti želiš. Ja ju interpretiram skroz drugačije.

17 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Ti interpretiraš Bibliju onako kako ti želiš. Ja ju interpretiram skroz drugačije.

Znaci Sveto Pismo, knjiga kojom se svaki krscanin treba voditi, se moze interpetirati na sto i jedan nacin. Koja interperacija je tocna?

16 godina
protjeran
thuglife kaže...

Drago mi je što jesu, po tome vidim da u životu nisi bio previše puta u doticaju na smrti, jer je život najvrednija stvar koju osoba ima, ako te zanimaju druge stvari vjerojatno još nisi imao potrebe razmišljati o mojima, ali eto, pokušaj se staviti u ulogu nekog od gore navedenih, u par sati ostaneš bez svega, uključujući i obitelji, i netko ti to opravda kušnjom ili nećim sličnim, neznam baš bili u toj situaciji razmišljao o dubljima stvarima.

Ne slažem se u potpunosti. Nisam bio blizu smrti i zahvalan sam na tome. Ne mogu sada znati kako ti je bilo, ali mogu pretpostaviti da nije isto razmišljati o svemu kada ti se tako nešto dogodi. Žao mi je zbog toga.

16 godina
protjeran
AA-d00d kaže...
APazinjan kaže...

Znaci Sveto Pismo, knjiga kojom se svaki krscanin treba voditi, se moze interpetirati na sto i jedan nacin. Koja interperacija je tocna?

Tko sam ja da tebi kažem koja je interpretacija točna, to sam moraš shvatiti. Ne postoji univerzalni vodič.

17 godina
neaktivan
APazinjan kaže...
AA-d00d kaže...
APazinjan kaže...

Tko sam ja da tebi kažem koja je interpretacija točna, to sam moraš shvatiti. Ne postoji univerzalni vodič.

E pa lako je onda naci odgovore u nekoj knjizi koju shvacas onako kako ti zelis, a ne onako kako je autor mislio, bili ti odgovori tocni ili netocni.

16 godina
protjeran

Zaspamali smo temu malo previše. Molim nastavak ovdje

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/religije-znanost/95150.aspx

17 godina
Jos jedna diskusija ima boga nema boga... To smo 5 puta vec zvakali. Ima li se tu jos sto za reci?
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
AA-d00d kaže...
APazinjan kaže...

Katolički teolozi imaju jako razvijene teorije interpretacije, jer je to u duhu tog ogranka religije. Protestanti primjerice imaju vrlo ograničene metode interpretacije derivirane iz jednog jedinog riječnika Hebrejskog, onog Matije Vlačića Ilirika. Nije ti sve to tako crno/bijelo.{#}

E to sam trazio! To ujedno znaci da postoji bezbroj odgovora, a istovremeno nijedan, a znanosti se predbacuje sto ne moze naci neke odgovore.

2000 godina (ajde 5000 godina da ne ispadne da diskriminiram samo krscanstvo :) ljudi vjeruju u takve stvari, a covjek je navodno inteligentno bice..neš ti te inteligencije

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2011 23:08 (AA-d00d).
17 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Ja samo čitam. Ovaj kratki tekst baš i ne treba interpretaciju.

16 godina
protjeran
Dr. Zoidberg kaže...
APazinjan kaže...

Ja samo čitam. Ovaj kratki tekst baš i ne treba interpretaciju.

Prebacili smo se tu ;)

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/religije-znanost/95150.aspx?page=0&jumpto=1834911&sort=asc&view=flat

17 godina
M_dipl. kaže...
Veliki Brat kaže...
M_dipl. kaže...
... a za stvaranje ljudskog bića kao osobe koja bi onda imala i temeljna ljudska prava (što je problematično) ...
M_dipl. kaže...
Drago kaže...
2) Što je čovjek?
2) Što je čovjek?
Pretpostavljam da je za pobornike te pozicije čovjek, najopćenitije, živo biće koje posjeduje neotuđiva (ljudska) prava, što im omogućava da osude abortus poslije te (možda proizvoljno uzete, ne znam, iako vjerujem da jedan embrijolog ipak zna ponešto o tome) granice od 4 tjedna.

1. Sry, ali meni ovo opasno naliči na vrtnju ukrug - čovjek, živo biće koje posjeduje neotuđiva ljudska prava, postankom čovjekom stiče temeljna ljudska prava?!

(primjećujem da si lukavo ubacio različite termine živo biće / ljudsko biće i osoba / čovjek, ali na kraju se svi izrazi ionako koriste u istom kontekstu, pa nije bitno :)

M_dipl. kaže...
Pitanje abortusa je za tebe Drago pitanje manje patnje, slažeš li se da za nekog drugog može biti nešto drugo?

2. Upravo tako - i dokle god se ne otkrije sa stopostotnom sigurnošću da se čovjekom postaje u nekom konkretnom trenutku, dotle bi odluka trebala biti na osobi koja nosi dijete.

1. Da, to jest cirkularni argument dok god ne položiš teorijske temelje. Obzirom da nisam upoznat sa svim teorijskim temeljima navedenih stavova glupo mi je izmišljati ih.

2. Problem je samo u tome da se "stopostotnom sigurnošću" to ne može utvrditi jer ovisi o teorijskom odabiru i modusu argumentacije. Kužiš?

1. Pošteno... Ali mi to ipak ne ulijeva povjerenje u kompletnu konstrukciju.

2. U tome i je caka - kojim pravom zabraniti nekome nešto (npr. pobačaj; ne tvrdim da ti zabranjuješ) ako ne znamo što to točno je i pogotovo ako je to uvelike osobna stvar. Po meni (ovako, laički) fetus tek ima potencijal postati osoba, jednako kao što takav potencijal imaju sperma i jajašce sami za sebe. Da sam bezobrazan, rekao bi da protivnici pobačaja, da im prođe zakonska zabrana istog, mogli tražiti kazne i za ljude koji ne mogu začeti prirodnim putem. Ali nisam, pa neću :)

Gledam te!
17 godina

Bilo bi dobro kada bi se osvrnuli na ozbiljnije probleme... Pustite i Boga i vjeru...

Ova mafijaska bagra radi sve kako bi se opet popeli na vrh... Ako oni opet dobe izbore, ja se selim u inozemstvo - sigurno. Nadam se da nece do toga doci, premda niti drugi nisu puno bolji...

Svakoga mamlaza koji ce opet glasat za taj smrad, treba dobro osamarit - barem to.

Za njih ce glasat samo oni koji imaju koristi od te mafije i oni koji su blagoslovljeni od strane Majke Gluposti.

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
17 godina
odjavljen
Batista kaže...

Za njih ce glasat samo oni koji imaju koristi od te mafije i oni koji su blagoslovljeni od strane Majke Gluposti.

Nemoj zaboraviti sudelovanje Crkve, jer oni u zatucanim selima nagovaraju ljude da glasaju za HDZ. U svakom slučaju možemo očekivati glasanje od strane mrtvh, uvoz glasača, a možda će i kućni ljubimci glasati?!

Kako god, Kradeze će učiniti sve da dobije još jedne izbore, makar Jaca osobno morala popu*iti qrac svakom glasaču.

Moj broj mobitela- 091 172 6697 Moja web stranica- http://mobiservis.webs.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2011 11:03 (vexx5555).
17 godina
This space for rent!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice