Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.213.422
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
badmad kaže...

da, na forumu ćete dokazati ili opovrgnuti postojanje Boga. Okanite se ćorava posla i pogledajte ovo:

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/118761/Jakuze-zasule-zrtve-potresa-tonama-pomoci.html

pa ja ću poluditi, i japanski kriminalci su bolji od naše vlade, crkve, sindikata (ajde,{#} nije da je letvica visoko)

A cuj to je ipak Japan, tam je sve skroz drukcije nego kod nas pa i kriminalci kaj drugo imaju fuckaj ga.{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
18 godina
neaktivan
Zaboravljate i jednu veliku istinu u svom tom preseravanju mramorom: trosenje, kupovina, ulaganje - to potice gospodarstvo, a realno gradnja te palace dala je posao hrvatskim tvrtkama i netko je tu imao kruh.
Iako nama (i meni) to cini kao rasipanje, da sam to gradio savjetovao bih jos vecu zgradu i jos dvije takve.
18 godina
To stoji, ljudi će dobiti posao na tome, međutim veća bi korist za društvo bila da se taj novac uložio u nešto pametnije... a mnogo je toga pametnije od ulaganja u izgradnju "hrama".

Rad na bilo čemu bi također pokrenuo gospodarstvo i ljudima donio posla.

Ima se u šta ulagati u HR. Ne treba gledati daleko od svog mjesta da bi našao nešto u šta vrijedi uložiti.
Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
18 godina
neaktivan
Ne mogu na mobu uredit poruku: uglavnom, taj novac crkvi je doniran ili ga je ionako vec dobila iz proracuna. Da su mogli sagraditi jos 2-3 gimnazije i platiti koju godinu kojeg nezaposlenog profesora da onaj visak odlikasa moze u skolu, da, mogli su i trebali su kao sto je nekad crkva gradila skole. Ali bolje i ovo nego da su potrosili na ljetovanja, zimovanja, kurve i alkohol.
18 godina
neaktivan
Vidim da je Danny taman pisao slicno mom dodatku. Great minds think alike, LOL.
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Ne mogu na mobu uredit poruku: uglavnom, taj novac crkvi je doniran ili ga je ionako vec dobila iz proracuna. Da su mogli sagraditi jos 2-3 gimnazije i platiti koju godinu kojeg nezaposlenog profesora da onaj visak odlikasa moze u skolu, da, mogli su i trebali su kao sto je nekad crkva gradila skole. Ali bolje i ovo nego da su potrosili na ljetovanja, zimovanja, kurve i alkohol.

Ovakvo megalomanstvo nema nikakvog opravdanja.

Cemetary gates
17 godina
neaktivan
badmad kaže...

da, na forumu ćete dokazati ili opovrgnuti postojanje Boga. Okanite se ćorava posla i pogledajte ovo:

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/118761/Jakuze-zasule-zrtve-potresa-tonama-pomoci.html

pa ja ću poluditi, i japanski kriminalci su bolji od naše vlade, crkve, sindikata (ajde,{#} nije da je letvica visoko)

ovo zavređuje citiranje kad se već ne može lupiti hvala{#}

http://www.youtube.com/watch?v=FoDhXMV3jaY
16 godina
badmad kaže...

Dali su 500 000 dolara,a ukrali su stotine milijardi, ako ne i više. Usto su uništili milijune života. 

To posebno ne podnosim kad ljudi hvale kriminalce što dali nešto novca i nekome malo poboljšali život. Tada svatko zaboravi da rukuju sa ukradenim mlijardama tako da je to njima sitnica. Usto to je ukradeni novac koji oni nisu na pošten način zaradili. I najvažnije je to da svojim djelovanjem uništili milijune života. 

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.
18 godina

Sve krivo Nax (http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sta-se-dogadja-nasim-drustvom-/1802776.aspx

http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sta-se-dogadja-nasim-drustvom-/1802783.aspx), kako ekonomija, tako i shvaćanje onog što je bitno, za razliku od Dannyjevog posta. 

Prvo, gradnja bilo čega uistinu digne trenutno ekonomiju, ali imaš "ekonomiju" tipa gradnje Moaija na Uskršnjim otocima koja zapravo iscrpljuje ekonomsku snagu naroda (upravo je gradnja golemih kamenih statua zbog kojih je uništena sva šuma na Uskršnjim otocima dovela do skorog istreblijenja tamošnjeg naroda) i imaš gradnju tipa gradnje tvornica ili škola koja (u drugom slučaju posredno i na dulji rok) daje zamah ekonomiji zemlje.

1) Ovakvi "zamasi" ekonomije poput najavljene gradnje tunela na Stupici kroz koji dnevno prođe možda 200 automobila ili gradnja Spaladium arene, gradnja ove gluposti itd. ni na koji način nakon svršetka gradnje NE PRIDONOSE društvenoj ekonomiji nakon dovršetka tih radnji.

2) Ovdje, pak, primarno pitanje nije ekonomsko nego etičko. Crkva je u nas izuzeta od plaćanja poreza, dok je sama korisnica državnog budžeta što je samo po sebi problematično. Za trošenje novaca NE POLAŽE nikome računa. Koliko ja vidim, oni smatraju da im država mora "vratiti" još toga i da je ovo što dobivaju premalo u odnosu na ono što im po nekom navodnom pravu pripada. Nakon svega toga - grade ovakvu građevinu, vrlo skupu, od koje šire društvo nema apsolutno nikakve koristi, a iz koje je očito da im pretičak nije baš tako mali. 

3) Odakle ti znaš da je to građeno donacijama? Od početne tvrdnje da to sve financiraju njihovi talijanski kolege došlo se do toga da dijelom financiraju Talijani, a dijelom hrvatska crkva od onoga što je "uštedjela" (???), da bi se sada počelo pričati o nekim brojnim donatorima. S obzirom da nikakvi dokumenti nisu predočeni niti se znaju nikakvi omjeri donacija, priča po meni dobiva sve manje na uvjerljivosti u odnosu na prvu verziju "sve doniraju Talijani". Don Ivan Grubišić je sam izrazio prilično velike sumnje u navodno talijansko financiranje svega toga.

4) Suma svega je: crkva u Hrvatskoj očito ima mnogo novaca, a s obzirom da su na proračunu, također je očito da su pretjerano financirani. Ovakva gradnja nema nikakvog pozitivnog utjecaja na ekonomiju u cijelosti, a kako se barem dijelom financira iz proračuna, ima negativnog utjecaja na druge dijelove proračuna koji je morao trpjeti, a koji su u socijalnom ili ekonomskom smislu daleko važniji (škole, zdravstvo, socijalna skrb itd.). Također, kako nisu nikome dužni polagati račune, plaćati porez i davati izvještaje o trošenju sredstava koja dobivaju iz proračuna, mogu pričati što ih je god volja jer ne postoji način da se to provjeri. 

Za sve ove prijepore postoji vrlo jednostavno rješenje - neka se crkva umjesto iz proračnuna financira dobrovoljnim prilozima (bilo u obliku institucionaliziranog poreza ili neobaveznih uplata) onih koji se deklariraju kao njeni pripadnici i žele je financirati i onda nikakvih protimbi i "senzacionalističkih" napisa u novinama neće biti. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2011 18:04 (Drago).
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Dali su 500 000 dolara,a ukrali su stotine milijardi, ako ne i više. Usto su uništili milijune života. 

To posebno ne podnosim kad ljudi hvale kriminalce što dali nešto novca i nekome malo poboljšali život. Tada svatko zaboravi da rukuju sa ukradenim mlijardama tako da je to njima sitnica. Usto to je ukradeni novac koji oni nisu na pošten način zaradili. I najvažnije je to da svojim djelovanjem uništili milijune života. 

Koliko bi naša bagra iz podzemlja dala za pomoć?

Još bi reketarili ekipu {#}

17 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...
badmad kaže...

Država ukrala još više, ubila mnogostruko više, i nije pomogla nikome, a kad je krenula pomoć, lagano je bilo i prekasno. SVAKI PUT!

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
18 godina
e ovaj dragov post je vrijedan spomena. kakvi zguzajakuza... lijepo je naveo sve primjere obezglavljenosti, institucije ili sportskog dogadjaja. fantastican primjer uskrsnjih otoka. civilizacija omadjijala sama sebe sa klanjanjem do razmjera,da su izumrli pasuci travu. zadnjih 30tak jedinki bizarno partilo kad su otoke otkrili holandezi..mislim da su ih sve pobile ospice. ne treba puno truda,da se i danas omadjija pojedinac ili skupina,do waco razmjera.
btw danasnji jutarnji i slobodna u papirnatom izdanju iznjeli su onaj paradox sa dvjema slikama,stijene i japana.
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Sve krivo Nax (http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sta-se-dogadja-nasim-drustvom-/1802776.aspx

http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/sta-se-dogadja-nasim-drustvom-/1802783.aspx), kako ekonomija, tako i shvaćanje onog što je bitno, za razliku od Dannyjevog posta. 

Ja i Danny smo napisali vrlo sličnu stvar, koju si ti dodatno potvrdio pa ne vidim što je točno pogrešno?

naxeem kaže...
Zaboravljate i jednu veliku istinu u svom tom preseravanju mramorom: trosenje, kupovina, ulaganje - to potice gospodarstvo, a realno gradnja te palace dala je posao hrvatskim tvrtkama i netko je tu imao kruh.
Iako nama (i meni) to cini kao rasipanje, da sam to gradio savjetovao bih jos vecu zgradu i jos dvije takve.
Danny_HR kaže...
To stoji, ljudi će dobiti posao na tome, međutim veća bi korist za društvo bila da se taj novac uložio u nešto pametnije... a mnogo je toga pametnije od ulaganja u izgradnju "hrama".

Rad na bilo čemu bi također pokrenuo gospodarstvo i ljudima donio posla.

Ima se u šta ulagati u HR. Ne treba gledati daleko od svog mjesta da bi našao nešto u šta vrijedi uložiti.
Drago kaže...
Prvo, gradnja bilo čega uistinu digne trenutno ekonomiju, ali imaš "ekonomiju" tipa gradnje Moaija na Uskršnjim otocima koja zapravo iscrpljuje ekonomsku snagu naroda (upravo je gradnja golemih kamenih statua zbog kojih je uništena sva šuma na Uskršnjim otocima dovela do skorog istreblijenja tamošnjeg naroda) i imašgradnju tipa gradnje tvornica ili škola koja (u drugom slučaju posredno i na dulji rok) daje zamah ekonomiji zemlje.

Da. Kao što sam i sam rekao.

Drago kaže...
1) Ovakvi "zamasi" ekonomije ... NE PRIDONOSE društvenoj ekonomiji nakon dovršetka tih radnji.

Točno, nisam ni rekao da se uklapaju u petogodišnji plan.

Drago kaže...
2) Ovdje, pak, primarno pitanje nije ekonomsko nego etičko.

Da. Kao što sam i sam rekao. Zato sam to sve i nazvao preseravanjem:

naxeem kaže...
Zaboravljate i jednu veliku istinu u svom tom preseravanju mramorom

a

Drago kaže...
Nakon svega toga - grade ovakvu građevinu, vrlo skupu, od koje šire društvo nema apsolutno nikakve koristi

To pak nije točno, jer manja grupa ima koristi, država ima koristi od poreza koji se okrenu, banke od naknada, a na kraju i radnici od plaća. Društvo kao cjelina nema neku značajnu korist, ali korist nema ni od mog projekta za moju firmu, iako se okrene i porez i davanja i plaće, a i firma zaradi, ulaže dalje i sl. To ja zovem malim i srednjim poduzetništvom, za koje smatram da se i zasniva na poslovanju malih, a ne na globalnim gospodarskim ulaganjima.

Drago kaže...
3) Odakle ti znaš da je to građeno donacijama?

Uzeo sam to zdravo za gotovo, nije me interesirala etika za taj kometar, jer konačna poanta je da je taj novac u rukama crkve već u trenutku odluke o gradnji, dakle crkva (koliko mi je poznato) nije tražila izbačaj proračuna za palaču. To je crkveni privatni novac i ekonomski je nebitno porijeklo.

Drago kaže...
4) Suma svega je: crkva u Hrvatskoj očito ima mnogo novaca, a s obzirom da su na proračunu, također je očito da su pretjerano financirani. Ovakva gradnja nema nikakvog pozitivnog utjecaja na ekonomiju u cijelosti, a kako se barem dijelom financira iz proračuna, ima negativnog utjecaja na druge dijelove proračuna koji je morao trpjeti, a koji su u socijalnom ili ekonomskom smislu daleko važniji (škole, zdravstvo, socijalna skrb itd.). Također, kako nisu nikome dužni polagati račune, plaćati porez i davati izvještaje o trošenju sredstava koja dobivaju iz proračuna, mogu pričati što ih je god volja jer ne postoji način da se to provjeri.

Baš zato ja i ignoriram porijeklo. Taj novac crkva je dobila i ovako i onako. Da, ovo može (medijski) biti odličan alat da se izvrše pritisci na crkvu i državu da se to financiranje iz proračuna ukine, ali to ni u kojem slučaju ne mijenja činjenično stanje stvari, koje govori da je crkva s određenom količinom novca uložila u privatni i javni sektor i da je umjesto u mramor mogla uložiti u škole za (zato sam aludirao na to) sav navodni višak odličnih učenika uslijed inflacije ocjena i poplave odlikaša-debila.

Mislim da si izvorno pogrešno shvatio moj komentar, jer je valjda loše intoniran, a koji nije tu da brani mramorne palače kao odluku klera, nego samo kao napomena da je crkva mogla uložiti u još veće budalaštine i da kad već troši, da ih treba oderati što više i što skuplje, po mogućnosti bezobrazno skupo. Nabavna cijena jako skupog mramora nije puno veća od nabavne cijene jeftinijeg mramora, a prodajna je zato puno viša pa time i zarada onih malih što to crkvi prodaju. Kad već ne odlučuješ o tome da crkvi ne plaćaš, barem im nazad uzmi što više.

18 godina
protjeran
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

slažem se s tim da se crkvi uvede porezna obveza, da se ne financira iz proračuna, no zaboravlja se koliko crkva djeluje preko Caritasa, sestara milosrdnica itd, koliko puno pomaže sirotinji.

ok, legalist sam i nije u redu da država nema uvid u nikakve crkvene poslovne knjige...navodno je prošle godine iz budžeta izdvojeno 383 milijuna kn. što mi je malo blesavo ako nema kontrole nad tim novcem.

no, spomenuo bih drugu stvar,

...a što je s financiranjem raznih nevladinih i drugih udruga, tko pita porezne obveznike žele li to plaćati od svoga poreza.

stoga, osim crkve marš s proračuna i sve druge udruge i financirajte se od svojih članova koji dijele i vaše ideje (vrijedi i za b.a.b.e, gay, ljubitelje ptica, zečeva, lastavica, pasa i mačaka i slične udruge)....

Sinu sam dao ime ŠOKRE ! Sad mu je u školi nadimak KREŠO.
15 godina
naxeem kaže...

Novac nije iz RH, već iz Italije. Ne opravdavam ničije djelovanje, niti takvu vrstu gradnje, ali tehnički gledano to je bila investicija iz inozemstva. U vrijeme kada je hrvvatsko graditeljstvo na teškoj infuziji svaka inizemna investicija je dobrodošla. Da se mogla potrošiti na nešto drugo, mogla je. Pitanje je samo da li bi onaj koje osigurao sredstva uložio u nešto drugo?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan

Ajde samo malo gledajte BB, i dobit cete odgovor na svoje pitanje u naslovu teme :D

18 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
naxeem kaže...

Novac nije iz RH, već iz Italije. Ne opravdavam ničije djelovanje, niti takvu vrstu gradnje, ali tehnički gledano to je bila investicija iz inozemstva. U vrijeme kada je hrvvatsko graditeljstvo na teškoj infuziji svaka inizemna investicija je dobrodošla. Da se mogla potrošiti na nešto drugo, mogla je. Pitanje je samo da li bi onaj koje osigurao sredstva uložio u nešto drugo?

Nebi bilo na infuziji da građevinski lobi nije i lihvarski. Lako je jadikovat o problemima kad kvadrat sagradiš za 700 eura, a prodaješ za 3000.

15 godina
naxeem kaže...
mario.L_hr kaže...
naxeem kaže...

Nebi bilo na infuziji da građevinski lobi nije i lihvarski. Lako je jadikovat o problemima kad kvadrat sagradiš za 700 eura, a prodaješ za 3000.

U biti ti največi dio kolača ostvare banke i trgovci nekretninama (u ovom slučaju zemljom). To da su bili bahati i beskrupulozni u potpunosti stoji. Nažalost u cijelom lancu ima i puno drugih podizvođača, od projektiranja do završnog opremanja. Isti su na samrti zbog katastrofalne politike u ovoj državi, dugovanja do iznemoglosti. Nakon što naprave cijeli posao, kvalitetno i dobiju sve dozvole i papire isti su prisiljeni prebijati dugove za stanove i to po cijenama većim od tržišnih.

Pogledaj samo što su Ingra i Konstruktor napravili kvalitetnim i poštenim obrtnicima i firmama kod gradnje Arenas. Ljudi su praktično sami isfinancirali gradnju a do dana današnjeg im nisu plaćeni troškovi. Da ne pričam da su neki jednostavno prestali postojati.

Ovdje se radi o malim firmama koje redovito plaćaju svoje obaveze jer ako jedan put nešto ne plate na vrijeme (državi) mogu se slikati.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2011 21:07 (mario.L_hr).
18 godina
moderator
Bugofil kaže...

slažem se s tim da se crkvi uvede porezna obveza, da se ne financira iz proračuna, no zaboravlja se koliko crkva djeluje preko Caritasa, sestara milosrdnica itd, koliko puno pomaže sirotinji.

Zašto bi lova trebala ići preko Crkve? Zašto bi država novac poreznih obveznika davala Crkvi pa da oni to onda dalje raspoređuju kako njima odgovara? Zašto država ne bi jednostavno taj novac uplatila Caritasu i drugim humanitarnim udrugama?

Bugofil kaže...
...a što je s financiranjem raznih nevladinih i drugih udruga, tko pita porezne obveznike žele li to plaćati od svoga poreza.

stoga, osim crkve marš s proračuna i sve druge udruge i financirajte se od svojih članova koji dijele i vaše ideje (vrijedi i za b.a.b.e, gay, ljubitelje ptica, zečeva, lastavica, pasa i mačaka i slične udruge)....

Za razliku od Crkve, nevladine udruge moraju polagati račune - moraju imati računovođu, voditi knjige, plaćati PDV ako imaju dovoljno velik promet da uđu u sustav PDV-a. I te udruge, da bi dobile lovu od države, u pravilu se moraju javljati na natječaje koje raspisuju ministarstva - nema osvojenih natječaja, nema para. Nadalje - te udruge dobijaju (osvajaju) lovu za projekte kojima pozitivno utječu na prirodu i/ili društvo, koja promiču i štite ovakva ili onakva prava, a to je nešto što bi država trebala podržati.

S druge strane, Crkva ima monopolistički položaj, ne dobiva pare na temelju društveno korisnih projekata, nego jednostavno - dobiva pare. Ne polaže račune nikome, ne plaća poreze. Iskorištava prava zajamčena protuustavnim međunarodnim ugovorom. O čemu onda pričamo? Ne možeš Crkvu i nevladine udruge trpati u isti koš. Nikako. Ja nemam baš ništa protiv da Crkva spadne na nevladinu udrugu - nek se projektima natječu za novac, ako ga žele dobiti od države. {#} Nek se međunarodni ugovori usklade s Ustavom RH.

18 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Za razliku od Crkve, nevladine udruge moraju polagati račune - moraju imati računovođu, voditi knjige, plaćati PDV ako imaju dovoljno velik promet da uđu u sustav PDV-a. I te udruge, da bi dobile lovu od države, u pravilu se moraju javljati na natječaje koje raspisuju ministarstva - nema osvojenih natječaja, nema para. Nadalje - te udruge dobijaju (osvajaju) lovu za projekte kojima pozitivno utječu na prirodu i/ili društvo, koja promiču i štite ovakva ili onakva prava, a to je nešto što bi država trebala podržati.

S druge strane, Crkva ima monopolistički položaj, ne dobiva pare na temelju društveno korisnih projekata, nego jednostavno - dobiva pare. Ne polaže račune nikome, ne plaća poreze. Iskorištava prava zajamčena protuustavnim međunarodnim ugovorom. O čemu onda pričamo? Ne možeš Crkvu i nevladine udruge trpati u isti koš. Nikako. Ja nemam baš ništa protiv da Crkva spadne na nevladinu udrugu - nek se projektima natječu za novac, ako ga žele dobiti od države. {#} Nek se međunarodni ugovori usklade s Ustavom RH.

možeš si misliti što vode knjige i račune.

uglavnom se služe paragon blokovima koji nisu nigdje ovjereni.

vidio pa znam !

mbaksa kaže...

....te udruge dobijaju (osvajaju) lovu za projekte kojima pozitivno utječu na prirodu i/ili društvo, koja promiču i štite ovakva ili onakva prava, a to je nešto što bi država trebala podržati.

i crkva pozitivno utječe na društvo i prirodu, štiti ljudska prava (gdje si čuo drukčije !?)   i država ih podržava; no opet, kažem, briga mene što netko podržava prava udruga za zaštitu životinja i za to uzima masne pare ili udruge koje se brinu za zlostavljane žene !?

neka se za te žene brinu državne ustanove i neka se oformi državni ured za zaštitu životinja pa ću biti siguran kako se novac raspodjeljuje.

nisi nikad bio u Nemetinu, selu pored Osijeka ispred kojeg je azil za pse koji postoji već godinama i koji dobiva velike pare od grada i države a da vidiš na što to liči, povraćao bi.

te pse je humanije eutanazirati nego na taj način "štititi".

18 godina
moderator
Bugofil kaže...

možeš si misliti što vode knjige i račune.

uglavnom se služe paragon blokovima koji nisu nigdje ovjereni.

vidio pa znam !

Ako si smatrao da je neka udruga prekršila zakon, zašto je nisi prijavio? Ili barem njih pozvao na red pa da isprave propust? Nemoj na temelju jedne udruge ocrnjivati sve ostale. To je logička pogreška. I neukusno je, pogotovo jer s tim pokušavaš pravdati Crkvu koja ne izdaje nikakve račune ni vodi ikakvo knjigovodstvo i dobiva pare bez ikakvih pitanja.

Bugofil kaže...
i crkva pozitivno utječe na društvo i prirodu, štiti ljudska prava (gdje si čuo drukčije !?)

Organiziranjem vjeronauka u državnim ustanovama (školama) Crkva krši Ustav RH. Novac poreznih obveznika koji odlazi za Crkvu mogao je umjesto toga ići u obrazovanje ili u zaštitu prirode - pa bi onda taj novac zaista pozitivno utjecao na društvo i prirodu.

Možeš li navesti neke konkretne, velike projekte kojima Crkva pozitivno utječe na društvo i prirodu i kojima štiti ljudska prava? S obzirom na lovu koju dobiju, to bi zaista trebali biti veliki i plodonosni projekti.

Bugofil kaže...
no opet, kažem, briga mene što netko podržava prava udruga za zaštitu životinja i za to uzima masne pare ili udruge koje se brinu za zlostavljane žene !?

neka se za te žene brinu državne ustanove i neka se oformi državni ured za zaštitu životinja pa ću biti siguran kako se novac raspodjeljuje.

Ogromna državna administracija je ozbiljan problem u našoj državi i ako išta treba napraviti, treba je smanjiti. A ti bi je povećao! Daj malo razmisli prije nego bubneš tako nešto.

Glede "raspodjele" novca - pošalji upit u nadležno ministarstvo o stvarima koje te zanimaju. Prati natječaje pa gledaj tko na njima dobiva novac. Kao što rekoh, udruge bi na temelju nečeg trebale dobivati novac. Konkretno znam za jednu udrugu za zaštitu životinja kojoj sam član - njoj novci ne padaju s neba (tj. iz državne blagajne) - oni pišu projekte, s njima izlaze na natječaje (uključujući i ove iz Europske unije) i ako osvoje natječaj, dobe lovu za konkretni projekt kojeg onda provode.

Bugofil kaže...
nisi nikad bio u Nemetinu, selu pored Osijeka ispred kojeg je azil za pse koji postoji već godinama i koji dobiva velike pare od grada i države a da vidiš na što to liči, povraćao bi.

te pse je humanije eutanazirati nego na taj način "štititi".

Kolike konkretno pare dobiva, koji su troškovi svega toga? Nemoj pričati napamet. Ako smatraš da netko krši zakon - prijavi ga.

I opet - ako neki azil krši zakon, to nije razlog da Crkva ne bi trebala funkcionirati kao i svaka druga udruga. Kakve veze jedno ima s drugim? Svjestan si da tu ne možeš prodavati fore kakve kroz medije serviraju političari? Skretanje pažnje na za trenutnu temu nebitne stvari ne oslobađa te od argumentiranja stavova.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2011 0:44 (mbaksa).
18 godina

Što bi rekli naši stari - to je nama naša borba dala:

Bogati se bogate, imamo i dolarskog milijardera!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2011 0:48 (Veliki Brat).
18 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Ako si smatrao da je neka udruga prekršila zakon, zašto je nisi prijavio? Ili barem njih pozvao na red pa da isprave propust? Nemoj na temelju jedne udruge ocrnjivati sve ostale. To je logička pogreška. I neukusno je, pogotovo jer s tim pokušavaš pravdati Crkvu koja ne izdaje nikakve račune ni vodi ikakvo knjigovodstvo i dobiva pare bez ikakvih pitanja.Organiziranjem vjeronauka u državnim ustanovama (školama) Crkva krši Ustav RH. Novac poreznih obveznika koji odlazi za Crkvu mogao je umjesto toga ići u obrazovanje ili u zaštitu prirode - pa bi onda taj novac zaista pozitivno utjecao na društvo i prirodu.Možeš li navesti neke konkretne, velike projekte kojima Crkva pozitivno utječe na društvo i prirodu i kojima štiti ljudska prava? S obzirom na lovu koju dobiju, to bi zaista trebali biti veliki i plodonosni projekti.

Ogromna državna administracija je ozbiljan problem u našoj državi i ako išta treba napraviti, treba je smanjiti. A ti bi je povećao! Daj malo razmisli prije nego bubneš tako nešto.

Glede "raspodjele" novca - pošalji upit u nadležno ministarstvo o stvarima koje te zanimaju. Prati natječaje pa gledaj tko na njima dobiva novac. Kao što rekoh, udruge bi na temelju nečeg trebale dobivati novac. Konkretno znam za jednu udrugu za zaštitu životinja kojoj sam član - njoj novci ne padaju s neba (tj. iz državne blagajne) - oni pišu projekte, s njima izlaze na natječaje (uključujući i ove iz Europske unije) i ako osvoje natječaj, dobe lovu za konkretni projekt kojeg onda provode.

Kolike konkretno pare dobiva, koji su troškovi svega toga? Nemoj pričati napamet. Ako smatraš da netko krši zakon - prijavi ga.

I opet - ako neki azil krši zakon, to nije razlog da Crkva ne bi trebala funkcionirati kao i svaka druga udruga. Kakve veze jedno ima s drugim? Svjestan si da tu ne možeš prodavati fore kakve kroz medije serviraju političari? Skretanje pažnje na za trenutnu temu nebitne stvari ne oslobađa te od argumentiranja stavova.

ti uspoređuješ udruge za prava homoseksualaca, za prava transvestita, udrugu za zaštitu životinja s crkvom ??

što si ti argumentirao osim što si iznio svoje stavove, kao i ja svoje

evo:

meni govoriš da prijavim udruge koje krše zakon a ti sve gledaš sa balkona i blatiš crkvu kao višestoljetnu instituciju hrvatskog naroda.

zauzmi se za referendum da narod odluči treba li izdvajati za crkvu ili ne ??

što ti misliš !? da je ovdje tvoje mišljenje ZAKON i da ne griješiš u svezi duhovne uloge u "mentalnom zdravlju" kršćanskog naroda na području Hrvatske.

kako ti znaš da imamo "ogromnu državnu administraciju" ??

znaš pouzdano, egzaktno,  ili si slušao Mislava Bagu na Novoj koji to tvrdi ?

Hrvatska uopće nema veliku državnu i javnu službu u odnosu na Europu. Postoje i statistički podaci za to, no moram naći post s foruma hr gdje je to lijepo objašnjeno.

problem je u raspadnutom privatnom sektoru, lošoj privatizaciji, lošoj zastarjeloj tehnologiji proizvodnje, nesposobnim privatnicima (svaka čast izuzecima), nestručnim radnicima, dugogodišnjoj lošoj politici svih dosadašnjih Vlada RH.

vidiš, većina ljudi pukne kad napišeš da imamo većinom loše nesposobne privatnike isto kao i lošu neučinkovitu državnu administraciju !!!

imamo li !!??

to je samo tvoje ili moje apstraktno mišljenje.

ti si član nekakve udrugice za zaštitu životinja i radite pošteno ??

kako da ja to znam, kakvu veću težinu ima ta tvoja izjava od moje da je većina udruga nepotrebna i da troše lovu bez veze i da uvijek u takvim udrugama postoje dvoje-troje ljudi koji znaju dobro omastiti brk s "dobrim projektima".

gore sam rekao da nisam ni ja za to da crkva dobije novac iz proračuna no mi nismo jedina zemlja u kojoj crkva dobije na taj način novac.

ti polaziš od premise da BOG ne postoji i uspoređuješ boga i životinje, što je isto za nas vjernike nedopustivo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2011 2:36 (Bugofil).
18 godina
Bugofil kaže...
ti polaziš od premise da BOG ne postoji i uspoređuješ boga i životinje, što je isto za nas vjernike nedopustivo.

Ne, on polazi od premise da je RH sekularna država (što realno nije, ali bi prema Ustavu trebala biti) i da bi izdvajanje novaca iz proračuna RH trebalo biti dokumentirano i uloženo u svrhu razvoja civilnog društva.

Bugofil kaže...
Hrvatska uopće nema veliku državnu i javnu službu u odnosu na Europu. Postoje i statistički podaci za to, no moram naći post s foruma hr gdje je to lijepo objašnjeno.

EDIT (kako sam samo ovo mogao zaboraviti): EU je valjda najbirokratskija birokratija od svih birokratskih birokratija poznatog nam Svemira. Usporedba je porazna, pogotovo u kontekstu BDP-a.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.3.2011 9:53 (Veliki Brat).
18 godina
broj opcina je sasvim dovoljan pokazatelj. cesto me oduseve nacelnici opcina sa 10 do 15 kuca. cesto ih se vidi na tv-u kad mudro zbore..."nasi zakurcici donji,imaju potencijal za ..."
18 godina
moderator
Bugofil kaže...
meni govoriš da prijavim udruge koje krše zakon a ti sve gledaš sa balkona i blatiš crkvu kao višestoljetnu instituciju hrvatskog naroda.

Čime konkretno ju blatim? Time što iznosim činjenicu da je potpisala s RH protuustavan međunarodni ugovor i da ga provodi u praksi? Kaže u Ustavu RH, članak 41. stavak 1: "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države."

Bugofil kaže...

Ne treba narod ništa izlaziti na referendum. Država i Crkva se samo moraju početi držati Ustava RH. Kao što si vidio, Crkva u RH bi trebala biti odvojena od države, a ne izravno se financirati iz novca poreznih obveznika. S obzirom da nisam sljedbenik te crkve, ja bih radije ili da plaćam manji porez ili da moj porez izravno odlazi humanitarnim organizacijama ili organizacijama ili udrugama za znanost, obrazovanje i zaštitu prirode.

Bugofil kaže...

što ti misliš !? da je ovdje tvoje mišljenje ZAKON i da ne griješiš u svezi duhovne uloge u "mentalnom zdravlju" kršćanskog naroda na području Hrvatske. 

Ne kužim - hoćeš reći da kršćani ne bi bili "mentalno zdravi" da sami plaćaju Crkvi koliko misli da zaslužuje? Zašto bi nekršćani financirali katoličku crkvu?

Bugofil kaže...

kako ti znaš da imamo "ogromnu državnu administraciju" ??

znaš pouzdano, egzaktno,  ili si slušao Mislava Bagu na Novoj koji to tvrdi ?

Ne znam u kojoj ti državi živiš, ali je očito da ne živiš u Hrvatskoj. Pa i premijerska je prošle godine, ako se ne varam, obećala smanjiti državni aparat za 5% i zabranila je nova zapošljavanja. Strani investitori bježe od nas zbog prekomplicirane birokracije. Kritiziraš dalje lošu privatizaciju, nesposobne privatnike, dugogodišnju lošu politiku vlada RH - pa upravo prevelik državni aparat i prekomplicirana i nepotrebna birokracija su dio te politike i razlog zbog čega privatnici ne mogu normalno poslovati i zbog čega nema investicija.

I još jedna stvar koje, vidim, uopće nisi svjestan - mogu govoriti konkretno za udruge za zaštitu prirode - one tijesno surađuju s nadleženim ministarstvima - od njih dobijaju dio novca za projekte i njima polažu račune za izvršavanje tih projekata. Stoga zbilja ne kužim tu tvoju besmislenu ideju da se "oformi državni ured za zaštitu životinja pa ću biti siguran kako se novac raspodjeljuje" - pa k vragu, nadležna ministarstva preko natječaja raspodjeljuju novac! Ono - ti bi otvarao državni ured (kao da ta ministarstva nisu državna!), koji bi radio onaj posao koji sada rade ministarstva! Pa što je tebi?

Bugofil kaže...

ti si član nekakve udrugice za zaštitu životinja i radite pošteno ??

kako da ja to znam, kakvu veću težinu ima ta tvoja izjava od moje da je većina udruga nepotrebna i da troše lovu bez veze i da uvijek u takvim udrugama postoje dvoje-troje ljudi koji znaju dobro omastiti brk s "dobrim projektima".

Da, i da. Ako imaš razloga sumnjati, obrati se Ministarstvu kulture - upravi za zaštitu prirode, umjesto da tu ovako bezveze i posve neopravdano optužuješ. Za udrugu se uredno vodi i, kao što je zakonom propisano, knjigovodstvo. Trebali bi ti tužiti za klevetu. Ekipa koja odlazi na istraživačke terene dobi tek lovu za benzin (i to moraju dati račune - bez računa, nema love! - također, na terene odlaze svojim vozilima - znači, troše svoja vozila za potrebe udruge), dobiju lovu za kamp (znači, spavanje u šatorima, na tvrdome), eventualno za hranu (ne u restoranima - nego u dućanu, pa se jedu sendviči ili se eventualno nešto skuha na plameniku) i sl. Na odlascima na terene ne da ne zarade lovu, nego još troše svoju lovu na svakodnevne troškove. I nitko si ne masti brk - uz to što je riječ o poštenim ljudima (većina su još studenti), ni nemaju si iz čega omastiti brk, jer se pazi na svaku kunu. Svaka kuna mora namjenski biti utrošena i pravdana. Udruga sudjeluje na natječajima s projektima i ti projekti se moraju napraviti. Da si netko omasti brk, projekti se ne bi mogli napraviti, jer bi falilo love! Pa o čemu onda pričamo? Naziv udruge i link na stranicu imaš u mom profilu - na stranici možeš vidjeti dio projekata koji su napravljeni. Ako te zanima što detaljnije, možeš se obratiti predsjedici udruge - vjeruje da će ti rado odgovoriti na sva tvoja pitanja.

Dakle, ne moraš vjerovati meni na riječ, nego možeš sam istražiti situaciju. I općenito gledano, tvoji komentari su vrlo bezobrazni i ljigavi - to što se tebi u paranoičnoj glavi vrti da su svi u ovoj zemlji teški prevaranti, nije razlog da bez ikakvog povoda, bez ikakvih dokaza i razloga ocrnjuješ udruge koje rade svoj posao u skladu sa zakonom. Ponavljam - ako imaš saznanja da neka udruga krši zakon - prijavi je! To ti je građanska dužnost! A ne da ovako bezveze, paušalno sve optužuješ za kršenje zakona. To te taj tvoj kršćanski odgoj naučio ili odakle je to?

Nadalje, time što neosnovano blatiš udruge ne možeš opravdati ponašanje Crkve. Jedno s drugim nema veze. Čak i kad bi udruge bile takve kao što ti impliciraš, to bi bila logička pogreška (konkretno - ova). Ne kažem da ne postoje udruge iz kojih se izvlači novac, no velika većina udruga sigurno nije takva (na kraju krajeva, ne mogu samo tako izvući novac od države, a sav novac koji izvuku moraju opravdati izvedenim projektima, moraju podnositi izvještaje). Ako ti imaš saznanja da neka jest - PRIJAVI!

Bugofil kaže...
gore sam rekao da nisam ni ja za to da crkva dobije novac iz proračuna no mi nismo jedina zemlja u kojoj crkva dobije na taj način novac.

Kakve veze ima što nismo jedina takva zemlja? Pa mi se moramo vladati po zakonima i Ustavu ove zemlje, zar ne? U Ustavu jasno piše da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države. Crkva i država imaju se držati Ustava! Ako im ne paše sekularna država, nek se onda napravi referendum pa da se taj "problematični" članak briše iz Ustava. No dok je on sastavni dio Ustava, svi ga se imaju držati.

I na kraju svega nije mi jasno zbog čega si uopće ušao u cijelu ovu priču. Samo kako bi blatio udruge? Po principu "svi su lopovi" pa nema veze što se Crkvi daju sredstva poreznih obveznika bez ikakve kontrole i projekata na koje će te sredstva biti utrošena? Jadno, čovječe, jadno. Tek toliko da znaš - u ovoj zemlji ima ljudi koji žele na pošten način pomoći razvoju ove zemlje.

Bugofil kaže...

Ne znam stvarno što bih ti na ovo odgovorio. Ti poistovjećuješ navodnog boga i Crkvu. Bogu ili bogovima možeš se moliti i bez Crkve. Ako hoćeš imati instituciju u kojoj ćeš se moliti bogu, meni ne smeta - ali ju onda sam financiraj, jer ja ne želim. I prema Ustavu me nitko ne to ne bi smio moći prisiliti.

17 godina
neaktivan
torrente kaže...
broj opcina je sasvim dovoljan pokazatelj. cesto me oduseve nacelnici opcina sa 10 do 15 kuca. cesto ih se vidi na tv-u kad mudro zbore..."nasi zakurcici donji,imaju potencijal za ..."

...a općina civljane broji čak 137 stanovnika...{#}

...kaos...
15 godina
neaktivan

http://www.monitor.hr/clanci/vlada-ukidamo-150-opcina-koje-zivotare-na-racun-drzave/23839/         

http://www.monitor.hr/clanci/nema-ukidanja-opcina-jos-cetiri-godine/27072/

Good artists copy, great artists steal
18 godina
EraserHead kaže...

http://www.monitor.hr/clanci/vlada-ukidamo-150-opcina-koje-zivotare-na-racun-drzave/23839/         

http://www.monitor.hr/clanci/nema-ukidanja-opcina-jos-cetiri-godine/27072/

Pa normalno da treba ukinut opcine, ja ne vidim tu nikakvu korist. To su se isprdnuli kako bi se gdje rodjaci i kumovi imali gdje zaposlit...

120 opcina ? To je priblizno milijun kuna samo za glavne smradonje + njihove tajnice, cistacice...

Jedno 20 milijuna godisnje se prosipa bez ikakve povratne koristi, samo od te bezvezarije...

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
15 godina
neaktivan

Apsolutno točno , oba članka sam stavio zbog datuma... naša vlada = {#}

Good artists copy, great artists steal
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice