Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.275.121
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Sta se dogadja s nasim drustvom ?
Batista kaže...

Zapisi me, otvori temu. Nadjimo se, napravimo privatnu Latinicu, emitirajmo na Youtube-u :)

Dogovorimo se... kontaktirat cu te ovih dana...

Evo zamisli ovo... ja sam ti počeo s jednim kolegom skupljati... i on i ja onako idemo... skupili mi neke ljude, održavali sastanke... kad ni 2 mjeseca poslije, on s još 10ak ljudi sa sastanaka... U HDZ omladinu...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...

Evo zamisli ovo... ja sam ti počeo s jednim kolegom skupljati... i on i ja onako idemo... skupili mi neke ljude, održavali sastanke... kad ni 2 mjeseca poslije, on s još 10ak ljudi sa sastanaka... U HDZ omladinu...

Eto... on se opametio i skuzio di lezi lova, a ti i dalje zelis popraviti svijet... sigh :-D

I am Jack's soft, narcosynthesized consciousness...
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Nema sanse. Probalo se u Puli. Ljudi nece glasat za tebe, jer su ovcice :-D Radije glasat za lopova kojeg poznajem, nego za nekoga koga ne poznajem.

Slažem se s ovim...

ALI...

moj glavni cilje je bio animirati omladinu i studente za zanimanje o politici...

Jer većina tih ljudi ne shvaća kako PUNO utječe politika na njihov ŽIVOT...

Ne želim reći glupi... ali definitnivo nisu ni priblizno informirani... a najzalosnije nije ih ni briga...

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Eto... on se opametio i skuzio di lezi lova, a ti i dalje zelis popraviti svijet... sigh :-D

Ne zelim svijet... iskreno... ja sam zadovoljan da popravim svoj mali gradić...

18 godina
Batista kaže...

Zapisi me, otvori temu. Nadjimo se, napravimo privatnu Latinicu, emitirajmo na Youtube-u :)

Dogovorimo se... kontaktirat cu te ovih dana...

A jednostavno ne znas vise kaj da mislis od sve te silne nepravde. Ljudi opce nemaju morala, karaktera. Svi vide da je ta stranka najveci kriminalac i jos onda neki im se prikljcuju. Pa neka ti daju i 5000 kn, reci necu ih, ko te j.ebe, necu nista od tebe... Al nista od toga.

Ja se divim hrvatskom narodu kako dugo moze trpit sve te lazi i prevare. Nama ne treba nista drugo nego sloga na nacionalnom nivou. Zamisli snagu barem 90% Hrvata sa cvrstom zeljom da svrgnu vladu, cije pravo imaju kao drzavljani demokratske drzave. Imali bi sve samo da je morala, nista vise.

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
17 godina
neaktivan
Sta se dogadja s nasim drustvom ?

Kakav narod takva i vlast.

A man without a religion is like a fish without a bicycle
17 godina

Bit emokracije je birati najbolje među nama :)

Anarchists of the world, unite!
18 godina
Deus ex machina kaže...

Ne zelim svijet... iskreno... ja sam zadovoljan da popravim svoj mali gradić...

Kao gradic cete se tesko obranit od cijelog vrha...

Al kaj je da je, trebali bi neku ekipu poput A-Teama...

Update, idem u sleep mod...

http://www.mediafire.com/?er4ng2zenhm
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 0:16 (Batista).
17 godina
neaktivan
Demokracija ne postoji... demokracija je semantika... vladavine većine nad manjinom NIKADA neće biti...

Ja se zalažem za diktaturu, i mini cenzuru nekih stvari.... Orjentiranje na proizvodnju...
Ali opet uz sve to poštovanje velike većine ljudskih prava uz minimalne gubitke određenih sloboda govora...

Uređena diktatura...
18 godina
neaktivan

@M_dipl : Hrvatska ima puno niži udio visokoobrazovanog stanovništva od prosjeka u EU, zbog toga i je situacija kakva je. Koga ne bi bilo sram pri takvoj statistici. Vlada sad nabija "sate", ali "kd ratio" je i dalje za ku*ac :) Je li tebi normalno da mene jedan student 3. godine elektrotehnike mene pita što je to električni potencijal? Zašto njemu plaćaju studij? Obrazovanje da, ali kakvo...

http://boards.4chan.org/b/
17 godina
M_dipl. kaže...
wyks kaže...

Moj fakultet ima sustav da platiš ono što padneš.

To je po meni bio najpošteniji sistem. Zašto bi netko tko je sjedio na ušima cijelu srednju i taman dovoljno napisao ispit dobio gratis školovanje kao netko tko se trudio?

A i tim sistemom se rješio problem prvih "pet" ispod crte.

Na drugoj godini plaćaš samo ono što padneš i to 100kn po ECTS-u.

I onda vidim masu debila koja prosvjeduje zbog plaćanja.

Zašto bi država plaćala njihove neuspjehe?

Nota bene, prema novom pravilniku jedan ECTS bod se više ne izračunava tako da se cijena godine studiranja (primjerice 6000 kuna) podijeli sa brojem ECTS bodova (u jednoj godini bi ih trebalo biti 60). Sada se računa tako da se cijena godine dijeli sa 18, jer se smatra da se redovito stud...............................itd itd, da skratim citat.

Jedan TU nije dovoljan da pokaže koliko se slažem sa ovim postom iznad, moram tome posvetiti čitav ovaj post.

{#}

I rather like the restless nights
17 godina

Pokušati ću što jednostavnije odgovoriti na neke stvari.

Nisam pratio nove pravilnike, nikako nisam za poskupljnje, iako jesam za pravedniji sustav plaćanja.

Koliko sam pratio glavna parola je bila "Besplatno školovanje za sve", što po meni nije izvedivo kod nas.

Govoriti ću o iskustvima s mog fakulteta.

Znači do sad je praksa bila, linearno plaćanje kod upisa i plaćanje predmeta koje padneš.

Jedini problem je bio manjak rokova, tj. postojao je samo jedam rok i ako padneš moraš ponovo upisati i samim time platiti taj predmet.

Dogodilo s da sam "pao" i sljedeći semestar sam platio tih 600kn.

U isto vrijeme kolegica s ekonomije, usprkos vrlo dobrom prosjeku i položenih svih ispita, plaća punu godinu.

Ona "masa debila" se odnosilo isključivo na neke ljude s mog faksa koji su prosvjedovali usprkos nekoliko ispita zaostatka.

Rekao sam da zbog financijskog stanja u državi nije moguće svima platiti fakultet.

Nije li malo neprimjereno od tih "neredovitih studentata" tražiti još veće beneficije, kad istovremeno netko nema niti ove koje oni imaju?

Apsoluno se slažem s poantom koja se proteže kroz tvoj odgovor.

Kako i sam nisam u bajnim financijskoj situaciji, veoma sam svjestan svih poteškoća oko plaćanja fakulteta.

Kad se dodaju trokovi života nekima je to nemoguća misija.

Nekako u tim  raspravama uvijek naletiš na osobu koja ti na nos nabije Student servis, domove, studiranje u gradu bližem domu...

Društvo je takvo da će bogatiji biti korak ispred.

Iz osobnog iskustva znam koliki je teži put nekome tko nema za smještaj po volji, pibor za fakultet...

Osoba A mora dobiti dom, mora osigurati stipendiju da bi si platio život i te potrepštine, možda i zaposliti se.

Osoba B se "samo" mora pojaviti na predavanjima i položiti ispit.

Opet ona "racinalno cinična" osoba će ti reći: "računala imaš i na fakultetu", "ako nisi spreman raditi sada kako ćeš poslije"...

Od 10 mojih kolega na faksu 8 daje ispite s odličnim uspjesima.

Tih 8 nije razmišljalo o prosvjedima i stekao sam dojam da o prosvjednicima imaju ne-dobro mišljenje.

Glavninu prosvjednika je činila skupina s Filozofskog fakulteta.

Slažemo se da su financijske potrebe strudenta povijesti manje od onoga sa strojarstva, ili nekog tehničkog fakulteta.

Third party ososba bi mogla zaključiti da studenti s skupljih (ne samo školaina već i tekući troškovi) fakulteta imaju veće pravo na prosvjed. A njih nije bilo. Nije bilo veće skupine s FERA, medicine ili FSB-a.

Ja osobno smatram da nisam imao pravo na prosvjed. Imao sam sve uvjete za položiti i čak sam prošao jeftinije od nekih.

Da li sam trebao podržati ostale? Vjerojatno da, ali u tom nedovoljno dobro organiziranom prosvjedu svojom podrškom bih podržao i one koji besplatno školovanje nisu zaslužili.

Da li svatko ima pravo na upis fakulteta? Da, ali kako nagraditi one koji su se više trudili? Kako im dati veće beneficije od lošijih učenika?

O motivaciji bi se dalo pričati. Ne o tome što bi trebala biti motivacija za uspjeh jer to si jasno napisao.

Osobno sam imao nekoliko pedagoških predmeta jer sam na nastavničkom smjeru.

Mogu reći da je kvaliteta nastave loša.

Iako se ne slažem s tobom uvijek, što je u stvari odlično jer nas razlike u razmišljanju upravo tjeraju na razmišljanje, mislim da su rasprave između poznatih forumaša ovdje daleko kvalitetnije od onoga što sam čuo na predavanjima.

Debate koje smo imali su lošije od Parlaonice, a govorimo o budućem akademskom kadru.

Na sociologiji smo se dotakli razike između bogatih i siromašnih. Na moju opasku da se tehnički mi ne razlikujemo od milijardera, jer ni mi nismo uvijek spremni dati kunu prosjaku kao što milijardera neće svakome na ulici dati nekoliko milijuna, koji tehnički njemu ne znače ništa više od te kune nama; nastavak rasprave je bilo prepričavanje kako je ona prosjakinja s kalendarima na Kaptolu bezobrazna.

Poanta bi bila da mi na predmetima koji bi nas trebali naučiti kako motivirati budući naraštaj nismo naučili niti što je motivacija.

I da Deus je mislio na onaj moj prvi post u kojem govorim da nema dovoljno studentskih akcija.

Ali to što ih nema ne treba značiti da automatski moramo podržati svašta što nekome padne na pamet.

16 godina
neaktivan

Proleteri i vucibate uvijek prvi počinju revolucije ( ovdje čitaj prosvjed ) , zato , ništa neobično.

Besplatno školstvo samo za one koji su  u stanju završiti isto u nekom razumnom roku, ostali primit se posla, a i ovi kada završe potjerat na posao. 

http://www.basketballhoopjam.com
17 godina
neaktivan
Ja sam za skupo naplacivanje fakulteta...

Kvaliteta nam je smiješna... u najbolju ruku... čak je i medicina kao fakultet nakon bolonjskog potonula (bar po riječima profesora i asistenta)...

Veća cijena donijela bi konsolidaciju ali vjerojatno i ogromne prosvijede kao u UK ovih dana...

Ste vidjeli ono?
17 godina
M_dipl. kaže...

Ja uopće ne vidim značajnu razliku između studenata ovog ili onog fakulteta što se financijskih potreba tiče. A moram priznati da ne vidim ni zašto netko sa odličnim uspjehom ne bi imao interes prosvjedovati. Pa ne prosvjeduješ da bi sam za sebe sada nešto postigao, nego da bi postigao nešto za buduće naraštaje, da bi postigao, u krajnjem slučaju, pravedni cilj!

Mislim da svi imaju pravo na prosvjed, štoviše, čak i obavezu prosvjedovati ako vide kako to može utjecati na promjenu sadašnjeg stanja koje je, blago rečeno, kritično.

Tehnčkom fakultetu su potrebne daleko veća financijska sredstva koja se u Hrvatskoj, pored i zbog malih davanja države, dobivaju školarinom.

Ako mi država nije u stanju opremiti fakultet svim uređajima i priborom koji će mi pomoći u usavršavanju, rado ću dati više novaca da to dobijem.

Bilo koji labos (teh. fakultet) je skuplji od knjižnice (filozofski) i potrebno ih je češće modernizirati.

Većinu knjiga možeš posuditi, grafički kalkulator ipak moraš kupiti.

Mislim da moje kolege nisu imali želju za prosvjedovanjem jer su vlastitim sposobnostima sebi stekli besplatan upis na fakultet, a svojim uspjesima su osigurali i daljnje neplaćanje.

Ne vjerujem da netko polaže ispite samo da izbjegne plaćanje. Time je "fulao ceo fudbal" što se obrazovanja tiče.

Da li je u tim prosvjedima bilo naglašeno da bi lošiji i neredoviti studenti morali plaćati svoje neuspjehe?

Jer ako su tražili besplatno školstvo za nekoga tko 8 godina polaže 3 - godišnji studij, to bih čak okarakterizirao bezobraznim.

Bezobrazno je i tražiti da "ja" (hipotetski), koji sam bio delikvent u srednjoj i jedva prošao s dobrom ocjenom, dobijem besplatan upis kao i netko s odličnim uspjehom i nagradama/natjecanjima...

Novca za plaćanje takvih nema, ali treba osigurati veća sredstva za talentirane učenike, kao i sredstva za što bolje opremanje sveučilišta.

A talentirani učenici su većinom besplatan opis već osigurali uspjesima iz srednje i dobrim uspjehom na razredbenim ispitima.

18 godina
neaktivan

Opet se vraćamo na to (ne)plaćanje fakulteta.

Ja sam i dalje za plaćanje osim u slučaju da svaki ispit student da u roku.

Da, može se svatko besplatno upisati na fakultet, dapače. Ali takva osoba ne može ponavljati ispite i studirati na grbači drugih ljudi.

Il daj svaki ispit u roku il plati faks.

Mislim da je to jedini ispravan i pošten način.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
17 godina
neaktivan

Ja sam za ne plaćanje školovanja. Da ne idem sad u kilometarske postove i odgovaranja..

M_dipl je to dobro objasnio {#}.

Nego, jučer bila simpatična emisija 'na rubu znanosti', na temu novi svjetski poredak. Sve se to odražava na i naše društvo. Evo na

18 godina
neaktivan

Emile, samo je takav način pravedan. Dati ista prava onome koji trogodišnju školu završi u 6 godina i onome koji istu završi u 3 apsurdno je.

Tko se više trudi u ovom slučaju više i zaslužuje.

Stalno spominješ pravo na obrazovanje kao temeljno ljudsko pravo, međutim naplaćivanjem fakulteta ili inzistiranjem na davanju ispita u roku to pravo ti nitko ne uzima. Zašto nebi svatko mogao dati godinu u roku? Znam ih dosta koji su to napravili, počevši od Andree.

Isto tako znam ljude koji nisu davali u roku. Mahom su to ljudi koji su po 2-3 godine na prvoj godini ali isključivo svojom krivicom. Sigurno da postoje iznimke, ali su samo to - iznimke. I za to bi se mogao napisati adekvatan pravilnik, što ulazi u opravdano nepolaganje ispita a što ne.

Na kraju... Je li temeljno ljudsko pravo prehraniti se? Je li to besplatno ili i to moraš platiti?

A ako ćemo odbaciti plaćanje fakulteta zbog temeljnog ljudskog prava na obrazovanje, nebismo li onda trebali odbaciti i bodovne pragove, prijemne ispite i slično? Jer hej, ako se ja ne mogu upisati na fakultet jer sam imao loše ocjene u srednjoj školi uskraćeno mi je temeljno ljudsko pravo.

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 15:36 (Danny_HR).
17 godina

1. To je daleko veći problem, ali to više nije samo stvar studenata. Pošteniji i napretku usmjereniji rebalans proračuna je problem svih, ali teško će netko doći do glasa pored umirovljenika, branitelja i sindikalista.

Iako je logično da najveća sredstva treba uložiti u buduće naraštaje, Crkva i Nato su važniji. \sarkazam.

2. Ovo je opći problem društva, ako mi je dobro zašto odvajati svoje vrijeme i resurse za pomoći drugome.

Osobno stvarno ne bih išao prosvjedovati da se iz državnog novca plaća studij nekome tko nema volje za studiranje.

Zašto su amoralne ako ne žele podržati ljenčinu koja želi nešto gratis?

Pohvalna je stvar imati osjećaja za siromašnije ali vucibatina koja se ne pojavljuje na predavanjima i zbog vlastite ljenosti ne polaže ispite po meni ne zaslužuje išta gratis i amoralno je od njega tražiti isto.

3. Godine su bile karikirane. Neozbiljno je nekoga tko nije sposoban i tko nema volje financirati. Što društvo dobije natrag od osobe u koju ulaže, a koja nema dovoljno ozbiljnosti i osnvne kulture barem se potruditi napraviti ono što se od njega traži?

4. Zaslužuju više jer će njihov doprinos društvu biti veći. Ako navedeni delikvent dobije jednake uvjete (ovdje govorim striktno o financijama i povlasticama pri upisu jer kad upišeš fakultet svi imaju iste uvjete) kao odlikaš, što motivira odlikaše da budu odlikaši?

Osobni napredak je relativna stvar ako nemaš uvjeta za ostvariti taj napredak.

Ostatak:

Ocjene u srednjoj su pokazatelj sposobnosti i truda osobe. Individualni razlozi za neuspjeh, bolesti, nepravde profesora, su izolirani slučajevi i nemoguće je tražiti od cjelokupnog društva da pokaže brigu za jednu osobu. Zbog mogućih iskorištavanja nemoguće je opravdati takve slučajeve.

17 godina
neaktivan

Dobro, sad kad sam priznajem procitao sve, ali ne u detalje i eventualno ne s previse razumijevanja, vidim da nitko nije spomenuo poantu koju ja imam...

I nadalje, zastupam ono sto sam prvo rekao, no vidim da sam objasnio jednu ideju a ne i onu prvotnu. Evo je opet:

Besplatno skolstvo potice inflaciju diploma - ali ne i inflaciju znanja.

A sad cu objasniti zasto.

Prije svega, ja se slazem s tobom Dipl - pravo na obrazovanje je jedno od temeljnih ljudskih prava. Ono sto ja ne razumijem je:

- zasto vezujes pravo na obrazovanje uz organizirano skolstvo, i prije svega,

- zasto to skolstvo mora biti dostupno ljudima u cca 19-20 godini zivota?

Ako ti je tako velika zelja da se skolujes, a skolstvo se recimo placa, pa idi sine RADI, pa kad zaradis novce upisi fakultet. Digni kredit u 25 godini zivota, pa se idi obrazuj.

Ili, vidi cuda - UCI SAM. Poznajem oko 3 ljudi koji nisu isli u skolu, nego su skolovani kod kuce, i nista im ne fali, dapace, imaju visi nivo obrazovanja od nekih ljudi koji se drze svoje titule dipl.oecc.

Nego je problem da se moderna kultura nosi s nekakvim fix idejama o tome kad covjek treba zavrsiti fax i koliko ili ne vrijedi nakon svoje diplome.

Uostalom, teza zbog koje zastupam ovakve 'radikalne' stavove je jednostavna... poznajem previse ljudi koji su fakultet shvatili kao dodatne godine zivota i zajebavanja na racun svojih roditelja, tu i tamo treba poloziti kakav ispit ali u globalu idemo se opijati. Zasto? Zato jer mogu, jer fax iako nije besplatan, roditelji ce ga priustiti djeci, a djeca i ne trebaju biti bog zna sto inteligentna ili disciplinirana da bi upisali fakultet.

A po meni, ako NISI INTELIGENTAN, ili NISI DISCIPLINIRAN - NEMAS STO TRAZITI NA FAXU!

Sto nedostaje US sistemu skolstva? Ima ljudi koji zive i rade i super im je, a nisu upisali fax. Djeca kojoj roditelji plate fax, ili ono jos cesce - PRVU godinu faxa, itekako svoju priliku za obrazovanje shvacaju OZBILJNO, pa se ne zajebavaju lijevo-desno nego taj fax zavrsavaju. Skupi faxevi imaju dovoljno novaca da pruze vrhunsku opremu, vrhunske laboratorije i vrhunske profesore.

To sto si naveo da je US predvodnik tog modela gdje su vodje nesposobni neradnici - pojma nemas o cemu pricas covjece. Kad se otvori silikonska dolina u Skandinaviji, ili kad Skandinavija dobije faks koji je jednako pozeljan kao jedan MiT, Harvard, Ucla, Syracuse i slicno, onda imamo sta pricati. Radim s ljudima koji imaju poneke od tih faxeva iza sebe, i bogme se vidi razlika u obrazovanju izmedju njih, obicnih "bachelors" i nekih profesora s kojima sam imao priliku komunicirati na ovom forumu. Ljudi kao sto je Ken Perlin predaju na tim faxevima (ovo nije argument of authority, imao sam cast biti na jednom njegovom predavanju i iskreno se razalostio sto u svojoj 19 godini nisam imao priliku upisati fax gdje on predaje).

Dakle, kako besplatno skolstvo onda potice inflaciju diploma?
Zato jer svatko moze ic na fax, svatko ce onda i ic na fax. Njegovi prijatelji idu, njegova cura ide, nema pojma sta bi sa sobom i sa zivotom, ili jos bolje - nudi mu se odlican kredit od strane drzave pa zasto ne partijati par godina pa poslije otplacivati dug 10 godina i zivjeti kao rob tog duga? Tako to otprilike radi u Skandinaviji.

A zasto se ne bi fax posteno naplacivao, pa bi se to rijesilo kao i ovdje - lijepo za disciplinirane, nadarene i inteligentne ljude imas stipendije. Polozis SATS, sakupi 1500 bodova i imas stipendiju od samog faxa, koja ti pokriva sve troskove skolovanja. Ne mozes poloziti za SATS? Prijavi se u neku kompaniju, daj im ocjene i trazi da te skoluju, i potpisi ugovor da ces raditi za njih minimalno 5-6 godina nakon sto zavrsis fax.

Ako ti niti jedan od ovih nacina ne predstavlja nesto prihvatljivo, onda si po meni osoba koja nije za skolovanje, i treba ici u vojsku ili raditi. Znam da je ovo binarno misljenje, ali slobodno ga argumentiraj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 16:42 (Deus ex machina).
17 godina

Ja mislim da je odgovor negdje na sredini...

1. Pravo na besplatno školovanje bi trebali imati svi.

2. Pravo na padanje godine bi isto tako trebali imati svi (i sam sam student, pri kraju sam studija, i znam da se vrlo lako svakom može dogoditi

da student padne godinu, a da nije lijenčina i "vucibatina").

3. Ali isto tako mislim da ne treba financirati "one studente" koji samo skaču iz smjera u smjer, iz fakulteta u fakultet i padaju godine konstantno,

i po 3-4-5 puta upisuju prvu godinu. Negdje se treba povući neka crta, ali da ta crta bude humana i fleksibilna.

4. Sjećam se prije možda koju godinu kada su na HRTu rekli da osiguranje utakmice Dinamo-Hajduk u Splitu košta državu preko 1 milijun kuna.

Na mom fakultetu, za 1 milijun kuna se pokriju školarine 36 budućih visoko obrazovanih ekonomista.

I onda o čemu mi pričamo, pa samo osiguranje naše nesretne 1. HNL bi pokrilo dobar dio školarina u Zagrebu unutar jedne godine.

U ono ruglo od stadiona na Maksimiru je uloženo do sada ekvivalent od 22.000 potpunih školarina.

- Inače nemam nešto osobito protiv hrvatskog nogometa, čak bi volio da je situacija nešto bolja nego što je danas. 

Ali to je primjer da se nađe jako puno novca za neke gluposti kao što je osiguravanje onih gorila "navijača", a čim se spomene besplatno obrazovanje 

kao jedno od temeljnih prava, i jedno od glavnih pokretača razvoja društva, odmah se dižu pobune. 

I rather like the restless nights
17 godina
neaktivan
wyks kaže...
4. Zaslužuju više jer će njihov doprinos društvu biti veći. Ako navedeni delikvent dobije jednake uvjete (ovdje govorim striktno o financijama i povlasticama pri upisu jer kad upišeš fakultet svi imaju iste uvjete) kao odlikaš, što motivira odlikaše da budu odlikaši?

Osobni napredak je relativna stvar ako nemaš uvjeta za ostvariti taj napredak.

Ostatak:

Ocjene u srednjoj su pokazatelj sposobnosti i truda osobe. Individualni razlozi za neuspjeh, bolesti, nepravde profesora, su izolirani slučajevi i nemoguće je tražiti od cjelokupnog društva da pokaže brigu za jednu osobu. Zbog mogućih iskorištavanja nemoguće je opravdati takve slučajeve.

Wyks... dao sam sam ti TD iz ovog razloga: slozit cu se s tobom kad profesori budu roboti.

Vidio sam previse situacija gdje profesorov ego direktno kroji sudbinu skolarca, koji je u tim godinama da su mu prva, druga i treca stvar na pameti sise, a tek onda mozda knjiga. Ja sam, primjerice, konstantno vukao lose ocjene u srednjoj i jedva se probijao zbog toga jer nisam mogao shvatiti smisao ne-strucnih predmeta, a u vezi strucnih, profesoru cesto nije bilo bitno da li ja razumijem ono o cemu on palamudri, nego on hoce "njegove rijeci".

Pa onda, moje propitkivanje, koje je shvaceno kao 'izazivanje' (njegove rijeci) i onda naravno 3minutno ispitivanje koje zavrsava sa tri jedinice, jer  'kad izazivam, onda trebam ocekivati da mi se vrati istom mjerom'.

Pa onda kolegice koje samo trebaju 'obuci dekolte' i stisnuti sise, odjednom imaju prolaznu ocjenu.

Kako da ja, sa 16 godina, objasnim profesoru da _ne mogu_ buljiti u knjigu i iz toga nesto nauciti. Ne ide. Mogu ja sjediti tamo satima i buljiti u tekst, sta mi vrijedi kad nakon jedne recenice zaboravim sto sam procitao.

A daj mi danas da citam x86-64 ABI, naucit cu dokument napamet iz jednog prijelaza - jer me interesira i jer je izrazeno na nacin koji mi sjeda u mozak lagano.

Taj tip/zena mi oblikuju sudbinu. Sa 16 godina.

Ja ne kazem da sam ista bolji od nekog drugog, sve sto kazem za sebe, je da sam _ostvario svoje snove_. Uvijek sam isao glavom kroza zid, ni danas nisam puno pametniji, ali eto discipliniran sam i inteligentan, i uspijevam u onome sto naumim.

Neki ljudi jednostavno ne funkcioniraju na tom 'profesorskom' nivou, eto ja vidim da smo primjerice ja i M_Dipl. korijenski razlicite osobe... on je tip osobe koji se osjeca dobro u skolstvu, ja sam tip osobe koje skolstvo gusi.

Kad skolstvo naraste do tog nivoa da prepozna razlicite tipove ljudi, pa ih sve stavi skupa na hrpu i dodijeli im prigodnog profesora - promjenit cu ovaj TD u TU :-)

Cheers.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 16:03 (Deus ex machina).
15 godina
protjeran

Ljudi Slamander na listi tjeralica na MUP-ovim web stranicama

15 godina
protjeran

Sram bi me bilo da mi je otac Sanader Ivo.

.U.
15 godina
protjeran
CROifer kaže...

Sram bi me bilo da mi je otac Sanader Ivo.

A mene kao nebi bilo,ili otac svih onih traženih...

18 godina
protjeran

Hrvatski narod je odabrao svoju budućnost. Konobari, kurve, kriminalci i politički sluge stranih gospodara i domaćih oligarha, tajkuna. Zemlja u kojoj se "ispit demokracije i tolerancije" ("da pokažemo zapadu") polaže sa "paradom ponosa" i "Hristos se rodi" a ne uvažavanjem oko 700 000 potpisa za referendum o zakonu o radu itd.

M_dipl.
A stručnjaci koji nemaju pojma su inače signum Američkog školstva, a i u dobrom dijelu Europe nije ništa bolje. Razvija se tzv. problemsko učenje i kompetencijsko znanje koje učenike i studente usmjerava prema jednom jedinom dijelu jedne jedine profesije, čime oni postaju vrhunski stručnjaci u tome-i-tome a totalno ignorantni u svemu ostalome. To je ekonomski vrlo isplativi sustav samo što je za društvo poguban, jer stvara tzv. fah-idiote
SAD ima jedne od najboljih fakulteta na svijetu, zato znanstvenici iz svih dijelova svijeta hrle tamo kada se na njihovim fakultetima stvaraju "fah idioti" a kod nas sve sami stručnjaci, genijalci i renesansni ljudi. Jer koliko god bilo problema u SAD-u, svjesni su da samo znanje i obrazovanje stvara nove vrijednosti i profit. Ono što smo mi unazad 20 godina samostalnosti uništili sa tendencijom daljnjeg urušavanja.
M_dipl.
Zato je naš školski sustav (i dalje temeljen na starom Humboltovom sistemu) zapravo vrlo dobar.
Kako se uzme. S obzirom na stanje u društvu, nisu puno naučili, ne vidim pozitivne pomake u hrvatskom društvu. Odavno je liberalizam preuzeo naše obrazovanje, jer Hrvati imaju kompleks zapada i kopiraju kao i obično samo najgore dijelove zapadnog društva. Učenici mogu raditi budale od nastavnika, u takvom okruženju gdje učitelj nema ovlasti i autoritet, teško da se može nekoga odgojiti i obrazovati, uključujući profesore sa fakulteta koji nisu sposobni prenijeti svoje znanje ili gnjave učenika, kao što si naveo. Nadareni pojedinci će otići negdje na zapad gdje će se cijeniti njegovo znanje, prikladno platiti i omogućiti uvjete za znanstveni rad, a Hrvatska će i dalje tonuti jer neće imati dovoljno intelektualnog kapaciteta za napredak pa će i dalje podobni partijski poslušnici bez ideja kreirati budućnost Hrvatske.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 16:59 (the_tux).
15 godina
protjeran
the_tux kaže...

Eto ti lijepe naše

BTW:Upravo gledam na vjestima Slamander uhićen u Austriji {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 19:48 (Gnjavator komunikacije).
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Wyks... dao sam sam ti TD iz ovog razloga: slozit cu se s tobom kad profesori budu roboti.

Vidio sam previse situacija gdje profesorov ego direktno kroji sudbinu skolarca, koji je u tim godinama da su mu prva, druga i treca stvar na pameti sise, a tek onda mozda knjiga. Ja sam, primjerice, konstantno vukao lose ocjene u srednjoj i jedva se probijao zbog toga jer nisam mogao shvatiti smisao ne-strucnih predmeta, a u vezi strucnih, profesoru cesto nije bilo bitno da li ja razumijem ono o cemu on palamudri, nego on hoce "njegove rijeci".

Pa onda, moje propitkivanje, koje je shvaceno kao 'izazivanje' (njegove rijeci) i onda naravno 3minutno ispitivanje koje zavrsava sa tri jedinice, jer  'kad izazivam, onda trebam ocekivati da mi se vrati istom mjerom'.

Pa onda kolegice koje samo trebaju 'obuci dekolte' i stisnuti sise, odjednom imaju prolaznu ocjenu.

Kako da ja, sa 16 godina, objasnim profesoru da _ne mogu_ buljiti u knjigu i iz toga nesto nauciti. Ne ide. Mogu ja sjediti tamo satima i buljiti u tekst, sta mi vrijedi kad nakon jedne recenice zaboravim sto sam procitao.

A daj mi danas da citam x86-64 ABI, naucit cu dokument napamet iz jednog prijelaza - jer me interesira i jer je izrazeno na nacin koji mi sjeda u mozak lagano.

Taj tip/zena mi oblikuju sudbinu. Sa 16 godina.

Ja ne kazem da sam ista bolji od nekog drugog, sve sto kazem za sebe, je da sam _ostvario svoje snove_. Uvijek sam isao glavom kroza zid, ni danas nisam puno pametniji, ali eto discipliniran sam i inteligentan, i uspijevam u onome sto naumim.

Neki ljudi jednostavno ne funkcioniraju na tom 'profesorskom' nivou, eto ja vidim da smo primjerice ja i M_Dipl. korijenski razlicite osobe... on je tip osobe koji se osjeca dobro u skolstvu, ja sam tip osobe koje skolstvo gusi.

Kad skolstvo naraste do tog nivoa da prepozna razlicite tipove ljudi, pa ih sve stavi skupa na hrpu i dodijeli im prigodnog profesora - promjenit cu ovaj TD u TU :-)

Cheers.

Hmmmm da, sličan problem i kod mene, samo što sam ja recimo dobar dio faksa she*o zbog toga recimo, svima najteže kolegije ( usput budi rečeno one koje imaju veze s onim za što se školujem ) sam dao s izvrsnim, dok one za koje nisam nit shvačao koji če mi racku sam odgađao do besvjesti, mislim nisam kužio ako se školujem za A, zašto ?????? , moram učiti B,C i D, a ja i svi skupa znamo da mi B, C i D neće nikada koristiti.

Mislim da je tu stvar politike, jer:

a) gdje bi ti silni profesori radili

b) sustavu nije u interesu imati kvalificirane osobe odmah nakon 4 godine školovanja, znam da glupo zvuči , ali mislim da je tako

c) sise uvjek bolje prolaze na kratke staze

Sve u svem moj stav je da se treba školovat i da treba učit, nažalost istao tako mislim da je naš sustav zastario i neprilagođen.

http://www.basketballhoopjam.com
16 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Ma da sam negdje u blizini, provodio bi vrijeme s njime makar pobrao AIDS. Pa hebote svi moraju umrijet jednom...

:)

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

1. Sustav školstva koji njeguje SAD je u ozbiljnim govnima, slažem se s tobom (i to mi je žao što nisam naglasio dodatno) da je u tehničkim znanostima stvar kompliciranija (posebno ako te znanosti trebaju laboratorije i eksperimente koje jedan Harvard može platiti, jelte), no u društvenim je znanostima to ruglo. Evo, pogledaj malo ovdje kako izgledaju predavanja na Ivy League sveučilištima.

........

2. Ja i dalje ne razumijem kako ti ne shvaćaš što ti govorim. Uvođenje besplatnog obrazovanja ne može prouzročiti inflaciju diploma. Upisuje se isti broj ljudi, kriteriji za upis su isti, sistem je isti, razlika je samo u tome da se ništa ne plaća. Kužiš?

1. Dobro, to je sad razlika u detaljima, tako da moze biti da je dosta razlicito za sto se skolujes, pa imas pravo. Obicno su politicki, poslovni i tehnicki fakulteti ovdje fenomenalni, za socijalne znanosti, filozofiju i slicno stvarno ne znam.

2. Danas sam prochatao s jednim frendom, objasnio mi je neka svoja gledista pa sam promjenio misljenje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.12.2010 0:27 (Deus ex machina).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice