Nemoj me krivo shvatiti.
Ja sam osobno protiv fizičkog kažnjavanja djeteta, ako je to ikako moguće izbjeći.
Al kad ti dijete skuži da mu ti u pravilu ništa ne možeš, i kad počne raditi prave probleme (od j* profesora u mozak, 100 neopravdanih sati u školi, kefanje klinaca tako da sirotinje završe u bolnici, krađe itd. itd.) e onda si ti stari moj u problemu. Normalno, ima djece koja imaju normalan mentalni sklop i možeš razgovarati s njima, urazumiti ih, ili normalno reagiraju na kazne tipa zabrana izlazaka ili nešto. Ali kada ti kažeš malom sad nema van tjedan dana, a on te stera u p* m* i ode van, e onda si u problemu, jer ti njemu ne možeš ama baš ništa. A takvih klinaca ima sve više. (makar prema onome što sam vidio, ni starci od takvih klinaca nisu ništa pametniji, ali naravno ima iznimaka)
Ja sam dobio po guzici kad sam trebao dobiti, pa i šamar sam znao pobrat, ali ne zamjeram to starcima, jer su me tako kaznili samo kada sam stvarno zaslužio, ali to je bilo dok sam bio klinjo i brzo sam naučio šta se smije a šta se nesmije raditi. Kad sam imao tinejđerske ispade stari mi je jednostavno rekao, ako ti nešto ne paše tamo su ti vrata i tu je stvar bila riješena. Ali sada klinjo kaže, ako ja odem kroz ta vrata ti ideš u buksu.
I sad ti meni reci kako ti možeš popraviti ponašanje takvog problematičnog klinca?
A šta se druge stvari tiče, ok kazne čovjeka koji se branio i ozlijedio napadača. Mogu shvatiti, ozlijedio sam čovjeka, prekršio sam zakon, trebam biti kažnjen. Ali taj čovjek je prvi napao mene i on je prošao sa packom po prstima, a na meni su slomili batinu. Sorry, ali to se ne može ničime opravdati.
Slažem se sa postom.
Što se tiče boldanog, radi se o "Nužnoj odbrani" odnosno prekoračenju nužne odbrane. Po zakonu sila upotrebljena u odbrani mora biti srazmjerna, a tolerira se i malčice viša sila.
Međutim sudac je čovjek i ljudski faktor je tu u igri tako da hebi ga ako nema razumjevanja i sve strogo po zakonu, lako se najebe u samoodbrani.
Uglavnom šamar se ne odbija prebijanjem palicom (zakonski gledano).

Ak se mala od 15 godina hoće ić okolo j*bat po cajkaškim klubovima onda naravno da je ne puste.