Šta možemo očekivati za 100 godina?

poruka: 35
|
čitano: 4.723
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Na stranicama BBC-a pitali su svoje čitatelje da im pošalju svoja predviđanja o tome kako bi svijet mogao izgledati za sto godina. Njihova su predviđanja zatim analizirali futorolozi Ian Pearson i Patrick Tucker, a mi vam donosimo najzanimljivije dijelove, uz komentare Pearsona i Tuckera.

Komunikacija putem misli – velike su šanse da ćemo za sto godina moći komunicirati na ovaj način, a Pearson kaže da “emitovanje misli do drugog mozga neće biti puno teže od pohranjivanja misli na internet”.

Besmrtni i veoma inteligentni ljudi koje ćemo napraviti koristeći DNK i robotski inženjering – korištenjem genetike, biotehnologije i vještačke inteligencije proširićemo ljudsku inteligenciju i omogućiti našoj vrsti da pobijedi smrt.

Kontrolisaćemo vrijeme – futurolozi vjeruju da postoje dobre šanse da u budućnosti kontrolišemo vrijeme – naučnici će sigurno na tome raditi i, ako ništa drugo, koristiće te metode kako bi se izbjegle prirodne katastrofe i velike klimatske promjene.

Bićemo povezani s računarima koja će nam ubrzati mozak – Pearson je uvjeren da tako nešto možemo očekivati već za tridesetak godina, a krajem vijeka mozgovi većine ljudi na svijetu bit će umreženi s računarima.

Kalifornija će povesti raspad SAD-a – ovo je jedan od mogućih scenarija budućnosti jer, prema Pearsonu, već sada postoje indikacije da se Kalifornija želi odvojiti – jedan od problema koji bi mogli dovesti do raspada SAD-a jest nejednaka raspodjela bogatstva pa će se države/dijelovi SAD-a odvojiti kako ne bi financijski morali pomagati drugim dijelovima.

Svemirski liftovi omogućiće jednostavan i jeftin odlazak u svemir – zaista možemo očekivati predstavljanje svemirskih liftova,ali pitanje je koliko će ona biti jeftina, iako će biti jeftinija od dosadašnjeg načina odlaska u svemir. Ona će uticati na veliki razvoj svemirskog turizma.

Pustinje će postati tropske šume – Pearson kaže da postoji oko 70 posto šanse da se ovo ostvari

Postojaće samo jedna svjetska vlada – iako brojne teorije zavjere govore o tome kako je krajnji cilj svjetskih elita stvaranje jedne svjetske vlade koja će kontrolisati cijelim svijetom, Pearson vjeruje da će, umjesto jedne svjetske vlade, u budućnosti postojati više država nego što ih postoji danas. Međutim, smatra i da će korporacije i bogataši pokušati iskoristiti buduće napredne tehnologije kako bi izgradili “polu suverene entitete” u međunarodnim vodama.

Postojaće samo tri jezika – engleski, španski i mandarinski (kineski) –“mali jezici” sve više nestaju, dok sve više ljudi priča s navedena tri jezika tako da bi do kraja vijeka zaista svi mogli pričati samo na engleskom, španskom i mandarinskom.

Postojaće jedna svjetska valuta – ovdje se mišljenja futurologa razlikuju – Paerson smatra da će već do sredine vijeka postojati samo nekoliko “regionalnih” valuta, a najviše će se koristiti elektronska valuta koju će prihvatiti cijeli svijet, dok Tucker vjeruje da će se broj valuta s godina povećavati.

Šta vi mislite, koja bi se od ovih predviđanja mogla (jednom) ostvariti?

Repent the end is near!
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 20:50 (Scarfaceee).
18 godina
Re: Šta možemo očekivati za 100 godina?

Ja sam po tom pitanju poprilicno pesimistican i sumnjam da ce uopce biti svijeta (covjecanstva). Ili ce biti nesto kao Fallout. 

15 godina
neaktivan

Mislim da možemo samo nagađati uz mogučnost 0.0001% da pogodimo nešto.

Mislim da ne postoji mogučnost da ostanu samo ova tri jezika. (teško da će izumrjeti npr. njemački i ruski) 

Pogotovo ako počnu novi "preporodi" za spas tih vrijedniosti. 

Isto i da će postojati samo jedna svjetska vlada. Prije zamišljam neki scenarij u kojem se uzmu puške....  dalje znate.

Više me zanima npr. primjena supravodića i ostalih već otkrivenih (ali nedovoljno istraženih) tehnologija i pojava.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
16 godina

Damn, to vam je sve poslje 21.12.2012

There is a troll in all of us!
16 godina
neaktivan

Ja ću za 100 godina biti gnjojivo

14 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

Ja ću za 100 godina biti gnjojivo

Pa svi cemo {#}

Repent the end is near!
17 godina
neaktivan

Oćekujem da ih neću doživjeti, time me neko žešće razmišljanje o tome što će biti ponekad prilično rastuži. Nebi htio da ispadnem sebični gad koji koći napredak ili je ljubomoran na one koji dolaze, ja sam za razvoj, samo mi je žao što dosta toga neću vidjeti ( znam da je uvijek tako, al' fuck it ).

When you're young you don't mind being pretentious, but it gets a little bit embarassing as you get older - Graham Coxon.
17 godina
neaktivan

bilo bi mrak da otkriju način kako produžiti život. ovo je malo :D

minimalno 150 godina, besmrtnost još bolja, mada mi se čini neizvediva.

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
17 godina
neaktivan
djdomi kaže...

Besmrtnost nikako, nevjerujem da su ljudi iti blizu razini inteligencije koja je potrebna za nositi se s tim, ali produžiti na 150ku, naravno. :D

When you're young you don't mind being pretentious, but it gets a little bit embarassing as you get older - Graham Coxon.
17 godina
neaktivan
thuglife kaže...
djdomi kaže...

Besmrtnost nikako, nevjerujem da su ljudi iti blizu razini inteligencije koja je potrebna za nositi se s tim, ali produžiti na 150ku, naravno. :D

al nama ipak to ne vrijedi, mi umiremo uskoro :(

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
17 godina
neaktivan

Besmrtnost ftw {#} ne vjerujem da će se ovo dogoditi kroz 100 godina, rekao bih prije 300-400.

Supporting Barcelona = fashion, Supporting Real Madrid = tradition ♥ Amor patriae nostra lex • EnlightenedPhoenix R.I.P. 24.06.2011. • PROUD AND LOUD SINCE 1986
16 godina
Tako su i prije 100 godina mislili pa se danas 95% toga nije desilo niti je blizu tome..
inox
16 godina
neaktivan
x18x05x kaže...
Tako su i prije 100 godina mislili pa se danas 95% toga nije desilo niti je blizu tome..

Ali su se opet dogodile i neke stvari o kojima tada nisu ni sanjali tako da...

U svakom slučaju ono što ja očekujem za 100 godina je ilovača i trulež. :D

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
14 godina
neaktivan
x18x05x kaže...

Di su to mislili prije 100 godina {#}

Repent the end is near!
14 godina
neaktivan

WTF? Futurolozi? Šta je to Vidoviti Milan dobio službeno zanimanje? {#}

Uglavnom, nisam znao da to postoji. Zanimljivo.

14 godina
protjeran
Po filmu Back to the Future, uskoro bismo trebali imati leteće aute, hoverboard, i gledati Ralje 14. Toliko o uspješnosti predviđanja budućnosti.
prodajem papirnate maramice za drkanje, brisanje noseva, i sve ostale sluzave tekućine
17 godina
neaktivan

Atomic wasteland

14 godina
neaktivan
djdomi kaže...
thuglife kaže...
djdomi kaže...

Osim ako ne navještaš da će nas sve prisutne pogazit auto, ubit serijski ubojica ili umrijet na neki drugi neprirodan način, ne umiremo uskoro.

17 godina
neaktivan
Unix kaže...
djdomi kaže...
thuglife kaže...
djdomi kaže...

Osim ako ne navještaš da će nas sve prisutne pogazit auto, ubit serijski ubojica ili umrijet na neki drugi neprirodan način, ne umiremo uskoro.

60 godina nije preveliko razdoblje.

14 godina
neaktivan
djdomi kaže...

75 godina je današnji prosjek života, uz sve ove ljekove i što već izmisle, on će se povećat na barem 85-90

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 20:21 (Unix).
14 godina
neaktivan
Unix kaže...
djdomi kaže...

75 godina je današnji prosjek života, uz sve ove ljekove i što već izmisle, on će se povećat na barem 85-90

Gde kako..

Repent the end is near!
17 godina
neaktivan
Unix kaže...
djdomi kaže...

samo neka ide dalje, 75 godina nije previše. 90 bi bilo fino.

15 godina
neaktivan

Nah svijet se krece puno sporije nego sto mislimo. Fuzija je vec 50 godina jos 30 godina udaljena. Evo jos pozitivnih scenarija.

http://www.centauri-dreams.org/?p=21217

http://nextbigfuture.com/2012/01/future-history-scenarios.html

Ali iskreno sve ce to ici sproije nego sto mislimo, pogotovo ove stvari tipa energetika, robotika, virtualna inteligencija, a sa samim tim i citanje misli, DNA manupulacija i mapiranje ljudskog mozda koje omogucava I/O.

A vrlo ocito ce najsporije ici svemir. Sanjamo o marsu od 1970. Nista se nije promjenilo od onda.

16 godina

Eto ja mislio kao mali " kad narastem bit ce leteci auti " i jos nista... Pa mozak jos nisu cijeli otkrili, di cemo spajat se jos na racunala? USB u guzicu? {#}

Nothing lasts forever
15 godina
neaktivan
djdomi kaže...
Unix kaže...
djdomi kaže...

samo neka ide dalje, 75 godina nije previše. 90 bi bilo fino.

Nije stvar koliko dugo zivis neko kako, koja ti korist od 90 ako ti mozak u 90 radi samo 20% od onoga u 20toj.

Najvece stvari trebaju napravit na odrzavanju mozdanih stanica i cisto receno "mozdane preformanse". Moj deda u svojoj 80 sada stalo trabunja o istome i cuo sam jedno 70 puta njegovu pricu kako je bo u vlaku i kako je neki seljak nesto o fizici bubnio i kako je kondukter reko NISI TI NIKOLA TESLA. HURP DURP. Ja nezelim svoje 80 provodit pricajuci unucima beskonanco dosadne anegdote koje sam pricao jedno 70 puta.

Tako da ako i produze sivot na 5000 godina đabe mi to ako nemogu biti sposoban za zivot mentalno i fizicki nakon 75te...

16 godina
neaktivan
Kim Jong-un kaže...
Po filmu Back to the Future, uskoro bismo trebali imati leteće aute, hoverboard, i gledati Ralje 14. Toliko o uspješnosti predviđanja budućnosti.

Ajde da si spomenuo Arthura Clarkea, Isaaca Asimova ili Karela Capeka, ali Back to the Future kao nekakav ozbiljan pokusaj predvidanja buducnosti... {#}{#}

I samo su ti hoverboard i leteci auto upali u oci, a sitni detalj putovanja kroz vrijeme ne?

to je neki vic, jel?

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 21:10 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Kim Jong-un kaže...

Ajde da si spomenuo Arthura Clarkea, Isaaca Asimova ili Karela Capeka, ali Back to the Future kao nekakav ozbiljan pokusaj predvidanja buducnosti... {#}

Nazalost nisu ni ovi bili bolji, pogodili su tipa Video Telefoni i take stvari ali di smo od ovoga ostalog, jos uvijek stoljece at best.

Interesanto je da je samo informatika zbog More's Law napredovala ko sumanuta nista drugo zapravo nije tako brzo. Ili se to meni samo cini? Ili mozda te stvari kodnas prekasno dolaze?

Ja jos uvijek koristim centralno iz 80tih, vozim aute koji su samo minimalna poboljsanja proslih generacija, vlakovi kodnas jedva eliktrificani nigdje ni u primisli neki high speed rail, aviona ni nemamo ni civilnih ni borbenih...

Frizideri koji imaju primitivni LCD na sebi automatski kostaju 10k kuna i niko ih nema, i tako dalje...

Jedino sto nam je od 90tih uslo u zivot su PC/Laptopi, Internet, Smarthphonovi i Plasma/LCD TVi nista ovako znacajno bitno na fundamentalnoj razini se nije promjenilo. Sve rezije su otisle gore, benzin isto, pa tako i javni prijevoz i slicno.

Mozda sam to samo ja? Koji sam tehnokratski optimist za buducnost ali ja velike promjene ovdje u Osijeku od 90 nevidim. Mozda je to samo priroda ovog grada, gledao sam slike iz 1960s, jedva se ista novo izgradilo u centru.

16 godina
neaktivan
Mew kaže...

Nazalost nisu ni ovi bili bolji, pogodili su tipa Video Telefoni i take stvari ali di smo od ovoga ostalog, jos uvijek stoljece at best.

Kako molim?

Clarke je pisao o svemirskim letovima dok je NASA sjedila i krsila prste sto ce i kako ce. Evo ti i jedan primjer necega sto je aktualno ovih dana:

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2000/ast07sep_1/

http://www.cbsnews.com/8301-501465_162-20066035-501465.html

Nisi valjda ocekivao da ce predvidjeti do najsitnijih detalja razvoj tehnologije?

Capek? Osoba koja je prakticki stvorila robote i ideju robota, ili da budem precizniji - androida.

Ima jos toga hrpe kada bih sad poceo izvlaciti...

Necemo sada u to uplitati trenutnu situaciju u drzavi. Dobro si spomenuo borbene zrakoplove, evo mi ih jedva imamo, sto ne znaci da ih drugi nemaju i da su znanstvena fantastika. Istom tom logikom samo zato sto mi sada i ovdje nemamo nesto, ne znaci nuzno da je predvidanje promaseno. Puno se toga kuha po laboratorijima, pogotovo na podrucju genetike i medicine... Bas je nedavno bio neki dokumentarac na HRT-u o maticnim stanicama i uzgoju ljudskih organa, bio sam sokiran kad sam vidio koliko smo daleko s time dosli. E, a kad cemo to vidjeti u 'Rvackoj je vec neko drugo pitanje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 21:49 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

Evo kom se da malo gledat

http://nextbigfuture.com/2012/01/reviewing-predictions-of-year-2000-made_21.html

Kako su zamisljali svijet u 2000 ovi iz 1900

14 godina
neaktivan
Mew kaže...

Evo kom se da malo gledat

http://nextbigfuture.com/2012/01/reviewing-predictions-of-year-2000-made_21.html

Kako su zamisljali svijet u 2000 ovi iz 1900

Sve je pogresno..

Repent the end is near!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice