Pomoć oko matrica- matematika

poruka: 5
|
čitano: 5.970
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav,

evo da i ja malo pitam ima koja dobra duša koja kuži te matrice..

Ugl. imam za riješit nekih 5 zadataka iz matrica za neki seminar i uz svo guglanje, mislim da sam prirodni antitalent.. Ima već koja godina od kako se ja i matiša ne družimo, tako da i ono šta sam "izračunala" mi nije baš racionalno =)

Pa ovo su dva tipa zad, pa ako se da kome riješit, čisto da znam koji rez mi treba doć, pa s tim da se dalje mučim, ili ako se slučajno kome da napisat postupak Cool

1 Riješi sustav 2x+4y-3z=12

3x-5y+2z=13

-x+3y+2z=17

a)pomoću inverzne matrice

b)pomoću determinanti te izračunajte x+y+z i x*y*z

2. Izračunaj A2-A-5I ako su

A=[1 2]      i     I= [1 0]

[4 3]                [0 1]     ovo je kao 1 zagrada =)

Hvala Smijeh

17 godina
neaktivan

Trivijala, da nikad nisi matrice ni primirisala bilo bi ti dosta manje od 15 min. za ta dva zadatka. uz malo guglanja.

Nekoliko hintova. Za prvi zadatak sustav prikažeš kao proširenu matricu formata 3x4. Rješavaš ju Gaus-Jordanovim transformacijama (Google). Treći red dodaješ koliko puta treba prvom i drugom da bi eliminirala elemente na prvom mjestu. Pa po potrebi zamjenjuješ mjesta redovima i tak dalje, množiš cijeli red sa -1 ili dijeliš sa nekom brojem pa to dodaješ nekom drugom retku itd. .... cilj je dobiti "I"matricu u osnovnom dijelu, a u proširenom (zadnji red) će ti ostati samo rješenja sustava.

Drugi zadatak je klasično zbrajanje i množenje matrice formata 2x2. Ovo fakat možeš proguglati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2008 19:46 (stef).
17 godina
neaktivan
16 godina
protjeran

Treba iskazati nužan i dovoljan uvjet rješivosti linearnog nehomogenog sustava? Kada sustav s istim brojem jednadzbi i nepoznanica ima jednistveno rješenje?

Hvala!

16 godina
neaktivan

ja uvjek nađem matematička rješenja na wolfram alpha

btw posto si na temu staru točno godinu dana.

10.11.2009. DOLAZI COD:MW2 ! ! ! !
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice