Novi zakon o pušenju

poruka: 620
|
čitano: 145.404
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Novi zakon o pušenju
seneka kaže...
moja iskustva su drugačija,vjeruj mi mogu i ovi prvi biti antisocijalni
I ti i ja mozemo biti antisocijalni. Logika ti je pogresna - to sto netko moze biti antisocijalan, ne znaci da jest. Ti pokusavas izvuci par izdvojenih slucajeva (a i upitno je koliko su oni antisocijalni) i onda ih interpolirati na cijelu skupinu. To je logicka pogreska i takve generalizacije ne mozes ovdje raditi.

seneka kaže...
ali ima i obiteljskih ljudi,onih koji to rade na poslu,školi i neznam gdje a tu netko "trpi" zar ne..?
Generaliziras bez ikakvog pokrica.

seneka kaže...
Nijedan pušač neće pljačkati kiosk zbog cigareta,raskućiti-upropastiti obitelj financijski i moralno..
Ja nisam tvrdio da su pusaci antisocijalni tako da ne razumijem cemu taj tvoj komentar. Takodjer, nadam se da ne tvrdis da su alkoholicari ili narkomani u globalu antisocijalni - ima ih onih koji jesu i ima ih onih koji nisu. Ako ciljas samo na one teske alkoholicare ili narkomane, ne kuzim sto ih uopce spominjes u ovakvoj temi. Napisao si da pusenje ne mijenja karakter covjeka, sto nije istina i na sto sam upozorio. Zasto sad odlazis u neke posve druge vode - nije mi jasno.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Deklarativno ne. Al su nepusaci bili prisiljeni, ako su htjeli sudjelovati u drustvenim aktivnostima, trovati se cigaretnim dimom i nakon druzenja otici doma svi smrdljivi sa suzom u ocima. Znaci, trebali su radi druzenja zrtvovati svoje zdravlje i svoju higijenu, da se tako izrazim. A to nikako nije posteno. Primijeti da se novim zakonom od pusaca ne trazi to isto.

Uopće se ne radi o 'poštenju', radi se o osnovnom pravu pojedinca - slobodi izbora. Dok su to prije nepušači mogli birati, sad pušači ne mogu i to je razlika.
Ako se netko želi trovati, to je njegovo legitimno pravo, a i nisu baš svi objekti takvi da možeš nožem dim rezati, pa nitko ne tjera nepušače paš u takav prostor..

mbaksa kaže...
Takodjer, ugostiteljski objekti nisu definirani kao "pusionice" (a u praksi je bilo upravo tako) - ne bih imao nista protiv da su se otvorile pusionice - u takve objekte ne bih nikad ulazio.
Mogao se, ali se nije - u tome je problem. A to sto se odsad pa nadalje vise ne moze je posve u redu jer nije u redu prisiljavati ljude (konobare) da rade u takvim uvjetima. To sto ugostiteljski objekti mogu imati prostoriju za pusenje u koju ne ulaze zaposlenici je takodjer u redu.
  Niti ja ne bih imao ništa protiv da su se prije otvarali objekti za nepušače, kojih je u krajnjoj liniji i bilo tu i tamo, ali sada je lokal za pušače nemoguće otvoriti..

mbaksa kaže...
Koji tocno primjeri su u pitanju i zbog cega je zakon proglasen neustavnim? AFAIK u jednom slucaju problem je bio u diskriminaciji vecih objekata jer je u onima manjim od 50m2 bilo dozvoljeno pusenje, a oni veci su morali stavljati posebne sobe/kabine. Nas zakon nema taj problem. Namigiva

Primjera je x, utipkaj u google ukinut neustavan zakon i vidjeti ćeš..
Zašto misliš da primjer mora nužno biti vezan uz pušenje?

17 godina
neaktivan
bed kaže...
mbaksa kaže...
Deklarativno ne. Al su nepusaci bili prisiljeni, ako su htjeli sudjelovati u drustvenim aktivnostima, trovati se cigaretnim dimom i nakon druzenja otici doma svi smrdljivi sa suzom u ocima. Znaci, trebali su radi druzenja zrtvovati svoje zdravlje i svoju higijenu, da se tako izrazim. A to nikako nije posteno. Primijeti da se novim zakonom od pusaca ne trazi to isto.

Uopće se ne radi o 'poštenju', radi se o osnovnom pravu pojedinca - slobodi izbora. Dok su to prije nepušači mogli birati, sad pušači ne mogu i to je razlika.
Ako se netko želi trovati, to je njegovo legitimno pravo, a i nisu baš svi objekti takvi da možeš nožem dim rezati, pa nitko ne tjera nepušače paš u takav prostor..

Moja sloboda izbora je da me ne truješ svojim pušenjem.
Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ja nisam tvrdio da su pusaci antisocijalni tako da ne razumijem cemu taj tvoj komentar. Takodjer, nadam se da ne tvrdis da su alkoholicari ili narkomani u globalu antisocijalni - ima ih onih koji jesu i ima ih onih koji nisu. Ako ciljas samo na one teske alkoholicare ili narkomane, ne kuzim sto ih uopce spominjes u ovakvoj temi. Napisao si da pusenje ne mijenja karakter covjeka, sto nije istina i na sto sam upozorio. Zasto sad odlazis u neke posve druge vode - nije mi jasno.
 točno je da postoje funkcionalni alkoholičari,narkomani malo teže.spominjem ih čisto radi usporedbe.priznajem da je izjava svojevrsna provokacija ali stojim iza nje..i još nešto,ne znam da li si čitao postove prije-ja nisam protiv tog zakona nego protiv te bjesomučne hajke na pušače i gura ih u kategoriju građana drugog reda..
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.5.2009 23:34 (seneka).
16 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
 Moja sloboda izbora je da me ne truješ svojim pušenjem.

Tako je, kao što je i moje pravo da se trujem ako želim.

Pa ljudi, nije to varijanta ja sam nepušač pa podržavam zakon ili ja sam pušač pa nepodržavam. Takvo gledanje na problematiku je skučeno, sebično i balavo.
Šta će biti sutra kada ti zakon neće ići u korist?

Osnova demokracije je ljudska sloboda, pa šta onda ako se meni ne sviđaju homići ili ne znam koja devijacija u društvu, njihova stvar..

Ili se vama više sviđaju neki drukčiji društveni poretci, gdje su ljudske slobode na vrlo niskim granama?
Pa da ograničavamo ovo ili ono.
Pitam se kad bi došlo ono što tebe smeta, kako bi razmišljao? Da su ti uskraćena prava?

A da ne spominjem licemjerstvo države koja tvrdi da je to otrov, ali uredno naplaćuje za taj otrov proviziju..
17 godina
moderator
bed kaže...
Ne shvacam - kak su to prije nepusaci mogli birati, a sad pusaci ne mogu? Mogu birati - mogu i dalje dolaziti u sve one ugostiteljske objekte u koje su prije dolazili, samo sto sad nece smjeti unutra pusiti. I sto su to nepusaci prije mogli birati? Mogli su birati - ili ce se trovati, imati krvave oci, smrdljivu kosu, kozu i odjecu ili se nece druziti s ljudima. Fakat ti je to jak izbor.

Takodjer, govoris o osnovnom pravu pojedinca, a da pritom trazis ta prava samo za pusace i oduzimas ih nepusacima. Sloboda jednog covjeka prestaje tamo gdje pocinje sloboda drugog covjeka - upamti tu recenicu, to se uci na etici u srednjoj skoli. Znaci, neutralna situacija je kad jedan covjek drugome ne cini nista nazao. Pusac pusenjem u drustvu nepusaca to pravo oduzima nepusacu. Po novom zakonu je sve OK - pusac, ako hoce pusit, moze otici van na pet minuta, popusiti cigaretu i svi sretni i zadovoljni - moze se druzit s pusacima i nepusacima, a da ni jednima nece raditi stetu, a nece trovati ni zaposlenike ugostiteljskog objekta.

bed kaže...
Nisi nepusac pa ne razumijes - nepusacima smeta i vrlo mala kolicina dima. Slazem se - ako se netko zeli trovati, to je njegovo legitimno pravo, ali nema pravo trovati drugog!

bed kaže...
Niti ja ne bih imao ništa protiv da su se prije otvarali objekti za nepušače, kojih je u krajnjoj liniji i bilo tu i tamo, ali sada je lokal za pušače nemoguće otvoriti..
Kao prvo - pusaci su si sami krivi zbog toga. Nisu bili u stanju postivati ni postojeci jadni zakon. Nadalje - ako smislis nacin kako otvoriti lokal za pusace u kojem nece stradati konobari i drugo osoblje - javi. Mozda se zakonodavac predomisli. Namigiva

bed kaže...
mbaksa kaže...
Koji tocno primjeri su u pitanju i zbog cega je zakon proglasen neustavnim? AFAIK u jednom slucaju problem je bio u diskriminaciji vecih objekata jer je u onima manjim od 50m2 bilo dozvoljeno pusenje, a oni veci su morali stavljati posebne sobe/kabine. Nas zakon nema taj problem. Namigiva

Primjera je x, utipkaj u google ukinut neustavan zakon i vidjeti ćeš..
Zašto misliš da primjer mora nužno biti vezan uz pušenje?
Ti si iznio tu tezu, na tebi je red da je potkrijepis argumentima. Namigiva A sad, zasto mislim da primjer mora nuzno biti vezan uz pusenje? Pa sad, ne znam... Mozda da procitas naziv teme? Mozda da procitas pravila foruma u kojima pise da ne treba ici u off-topic?
17 godina
moderator
seneka kaže...
mbaksa kaže...
 točno je da postoje funkcionalni alkoholičari,narkomani malo teže.spominjem ih čisto radi usporedbe.priznajem da je izjava svojevrsna provokacija ali stojim iza nje..
To o cemu sad pricas nema veze s temom - molim da se drzis teme. Ako hoces raspravljati o alkoholicarima i narkomanima slobodno otvori novu temu jer ovo dosad nisi povezao s ovom temom.

seneka kaže...
i još nešto,ne znam da li si čitao postove prije-ja nisam protiv tog zakona nego protiv te bjesomučne hajke na pušače i gura ih u kategoriju građana drugog reda..
Nisam citao, ali nema veze. Ja sam protiv toga da se zastita prava vecine okarakterizira kao hajka na pusace. Sto to znaci da su onda nepusaci (70% stanovnistva!) do prije par dana bili gradjani drugog reda?! Takodjer, objasni tu "hajku" (ponovno, ako vec negdje jesi) - sto to tocno rade pusacima? AFAIK jedino im se ne dozvoljava da u javnim zatvorenim prostorima truju druge ljude! Kakva je to hajka? To je sprjecavanje trovanja nevinih, sprecavanje krsenja prava nepusacke vecine. Kako to moze biti hajka!
17 godina
moderator
bed kaže...
Osnova demokracije je ljudska sloboda, pa šta onda ako se meni ne sviđaju homići ili ne znam koja devijacija u društvu, njihova stvar..
Zar tebe homici diraju na javnim mjestima? Ne diraju te, ne pokusavaju te prisiliti da opcis s njima. Ti ne diras njih, oni ne diraju tebe. Ja ne "diram" pusace, ali ipak moram udisati dim njihove cigarete. To nije demokracija, to nije sloboda. Mislim, kakav ti je to stav? "Sloboda je samo ono kad se meni osobno dozvoli sve sto pozelim." Tvoja sloboda prestaje tamo gdje pocinje sloboda druge osobe.
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 3:11 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

To o cemu sad pricas nema veze s temom - molim da se drzis teme. Ako hoces raspravljati o alkoholicarima i narkomanima slobodno otvori novu temu jer ovo dosad nisi povezao s ovom temom.

Nisam citao, ali nema veze. Ja sam protiv toga da se zastita prava vecine okarakterizira kao hajka na pusace. Sto to znaci da su onda nepusaci (70% stanovnistva!) do prije par dana bili gradjani drugog reda?! Takodjer, objasni tu "hajku" (ponovno, ako vec negdje jesi) - sto to tocno rade pusacima? AFAIK jedino im se ne dozvoljava da u javnim zatvorenim prostorima truju druge ljude! Kakva je to hajka? To je sprjecavanje trovanja nevinih, sprecavanje krsenja prava nepusacke vecine. Kako to moze biti hajka!
 pa žao mi je što nisi,teme se držim od početka kad sam pokušao objasniti odakle i zašto je krenula ta "hajka" na pušače ,da bi to sve ponovio trebalo bi mi pola sata..i sad kad bi to iznio ukratko opet bi mi prigovorio generaliziranje
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ne shvacam - kak su to prije nepusaci mogli birati, a sad pusaci ne mogu? Mogu birati - mogu i dalje dolaziti u sve one ugostiteljske objekte u koje su prije dolazili, samo sto sad nece smjeti unutra pusiti. I sto su to nepusaci prije mogli birati? Mogli su birati - ili ce se trovati, imati krvave oci, smrdljivu kosu, kozu i odjecu ili se nece druziti s ljudima. Fakat ti je to jak izbor.

Vrlo jednostavno, prije si mogao birati želiš li pušiti, sada taj izbor nemaš..
Nepušači su mogli birati na kakvo mjesto žele ići, i ako te to smeta onda odeš tamo gdje nije zadimljeno pa ti neće smrditi kosa..
To ti je ono 'idem tamo gdje je sve po mom..' I mene smetaju 'cajke', pa ne idem u narodnjačke klubove.. To se zove izbor..

mbaksa kaže...
Takodjer, govoris o osnovnom pravu pojedinca, a da pritom trazis ta prava samo za pusace i oduzimas ih nepusacima. Sloboda jednog covjeka prestaje tamo gdje pocinje sloboda drugog covjeka - upamti tu recenicu, to se uci na etici u srednjoj skoli. Znaci, neutralna situacija je kad jedan covjek drugome ne cini nista nazao. Pusac pusenjem u drustvu nepusaca to pravo oduzima nepusacu. Po novom zakonu je sve OK - pusac, ako hoce pusit, moze otici van na pet minuta, popusiti cigaretu i svi sretni i zadovoljni - moze se druzit s pusacima i nepusacima, a da ni jednima nece raditi stetu, a nece trovati ni zaposlenike ugostiteljskog objekta.

Apsolutno se slažem s neutralnom situacijom, a gdje je ona kad nepušač mora izaći iz objekta da popuši cigaretu, a osnova dolaska je kava i cigareta npr.?
Tako ti vidiš neutralnost?

mbaksa kaže...
Nisi nepusac pa ne razumijes - nepusacima smeta i vrlo mala kolicina dima. Slazem se - ako se netko zeli trovati, to je njegovo legitimno pravo, ali nema pravo trovati drugog!
 Otkud ti znaš da li sam ja pušač, da li sam se tako izjasnio?
Objasniti ću i tebi kao malom Ivici, pitanje je stava i osnovnih ljudskih prava.

mbaksa kaže...
Ti si iznio tu tezu, na tebi je red da je potkrijepis argumentima. Namigiva A sad, zasto mislim da primjer mora nuzno biti vezan uz pusenje? Pa sad, ne znam... Mozda da procitas naziv teme? Mozda da procitas pravila foruma u kojima pise da ne treba ici u off-topic?
 U čemu sam ja oftopic? Rekao sam da se zakoni mogu i ukinuti i to sam ti potkrijepio primjerom, pa tako i zakon o pušenju.
To što ti to intelektualno ne možeš povezati, to je tvoj problem..
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 0:56 (mbaksa).
17 godina
moderator
seneka kaže...
 pa žao mi je što nisi,teme se držim od početka kad sam pokušao objasniti odakle i zašto je krenula ta "hajka" na pušače ,da bi to sve ponovio trebalo bi mi pola sata..i sad kad bi to iznio ukratko opet bi mi prigovorio generaliziranje
Meni je bio dovoljan jedan ovaj mali odlomak da ti pokazem da nema ni govora o nekoj hajci.
17 godina
Novi zakon o pušenju

Treba ukinuti proizvodnju cigareta!

MSN i e-mail - drazen016@net.hr
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Meni je bio dovoljan jedan ovaj mali odlomak da ti pokazem da nema ni govora o nekoj hajci.
 pokazao da,dokazao..ne znam,vidim da je bed zabrijao gadno,ja pišem s "kočnicom" ipak si ti mod i ne želim se previše izlagati
17 godina
moderator
bed kaže...
Vrlo jednostavno, prije si mogao birati želiš li pušiti, sada taj izbor nemaš..
Nepušači su mogli birati na kakvo mjesto žele ići, i ako te to smeta onda odeš tamo gdje nije zadimljeno pa ti neće smrditi kosa..
To ti je ono 'idem tamo gdje je sve po mom..' I mene smetaju 'cajke', pa ne idem u narodnjačke klubove.. To se zove izbor..
Kak sad ne mozes birati zelis li pusiti ili ne? Otidjes van, popusis, vratis se - zadovoljio si svoje ovisnicke potrebe, nisi nikog trovao niti ikome. Zasto bi ti se dozvolilo da u zatvorenom prostoru trujes druge, kad ti komotno mozes van otici popusiti gdje neces nikome smetati?

Takodjer, ne mozes ti birati hoce li nepusaci (pasivno) pusiti ili ne - odakle tebi to pravo, ta sloboda?

Ovo sto pricas za nepusace je isto ona fora kao s Fordom T (ako nisam profulao naziv), kojeg si mogao kupiti u bilo kojoj boji dokle god je ta boja bila crna. Isto tako, nepusaci su dosad mogli birati da idu u lokale u kojima nije bilo cigaretnog dima - to sto takvih lokala nije bilo, to nema veze, jel? O kakvom ti to izboru pricas?

bed kaže...
Apsolutno se slažem s neutralnom situacijom, a gdje je ona kad nepušač mora izaći iz objekta da popuši cigaretu, a osnova dolaska je kava i cigareta npr.?
Tako ti vidiš neutralnost?
Ako ti je osnova dolaska kava i cigareta - to mozes napraviti i na ulici. Ako ti je osnova dolaska druzenje - onda ti ne bi trebao biti problem otici popusiti cigaretu na par minuta van. Dakle - sto ti je prava osnova dolaska?

bed kaže...
mbaksa kaže...
 U čemu sam ja oftopic? Rekao sam da se zakoni mogu i ukinuti i to sam ti potkrijepio primjerom, pa tako i zakon o pušenju.
Koji primjerom? "Primjera je x"? Belji se Ili ona "dva primjera" koja nisi konkretizirao i za jedan od njih objasnio pravi razlog neustavnosti? Offtopic - ukidanje zakona koji nemaju veze s temom.
17 godina
RE: Novi zakon o pusenju
mbaksa kaže...
Eld kaže...
A i ti svi argumenti su po mom misljenju pomalo labavi. Ili je ipak bolja rijec licemjerni. Zastita nepusaca od pusaca?
Sto tome nedostaje? Nije samo zastuta nepusaca od pusaca, nego zastita ljudi od pusaca. Sto je sa svim onim ljudima (pogotovo u ugostiteljskim objektima) koji, iako su pusaci, moraju osam sati na dan udisati cigaretni dim? Zar ga se zbog toga sto je pusac ima pravo kazniti na takvo trovanje?

Ovo ja ne kuzim. Pusac je kaznjen udisanjem cigaretnog dima? Zanimljivo.
Eld kaže...
Ako je drzava bas toliko zabrinuta za moje zdravlje onda bih i ja mogao potpuno legitimno traziti da se zabrani promet automobilima u gradu.
Mozes - tko ti brani. No to ne mijenja cinjenicu da je zabrana pusenja najjednostavniji i najisplativiji nacin da se poboljsa zdravlje gradjana, a nuzna je radi zastite nepusaca koji ni krivi ni duzi stradavaju od cigaretnog dima.

Ja sam uvjeren da se barem pola zdravstvenih tegoba koje je navodno prouzrocilo pasivno pusenje moze pripisati svim ostalim vrstama zagadjenja okolisa pogotovo u urbanim sredinama.
Eld kaže...
Ja nemam auto i svaki dan najmanje jednom pjeske odem do grada i nazad. I garantiram da za to vrijeme u pluca dobijem ekvivalent vise od nekoliko cigareta.
Ti nemas auto? A sto ti mislis da se sva roba koju kupis u ducanu teleportira tamo!? Belji se Dakle, i ti sudjelujes u zagadjenju zraka motornim vozilima. Takodjer, vecina ljudi nije toliko blizu gradu da bi mogla pjesaciti do grada tako da se ne mozes stavljati u isti kos.

Ne. Ja ne sudjelujem u zagadjenju zraka motornim vozilima. Sto se mene tice mogu robu dopremati konjskim zapregama, elektricnim autima, ako se promice ekoloski proizvedena i genetski nemodificirana hrana pa onda neka bude ekoloski i transportirana Osmijeh A ovi koji nisu blizu grada neka idu biciklima ili neka drzava ulozi novce u javni transport. Npr elektricni tramvaj.
Eld kaže...
A za kretanje po gradu imam jos manji izbor nego neki nepusac za izlazak u kafic. 
Ne kuzim usporedbu.

Da pojasnim. Nepusac ima neki izbor. Jer vjerovao ti ili ne i prije ovog zakona je bilo lokala i restorana gdje je zabranjeno pusenje. A ja na ulicu koju zagadjuju i NEPUSACI moram izaci.

A da ne bude nesporazuma. Pusenje je stetno i ja sam protiv pusenja ali nisu ni nepusaci bas takva jadna nevinasca. Dragovoljno se truju se na desetine drugih nacina. I moje je misljenje da se ovakvom hajkom na pusace umiruje neka kolektivna (nepusacka) savjest i lagano skrece pozornost sa svih drugih nacina trovanja ljudi. 

17 godina
moderator
seneka kaže...
mbaksa kaže...

pokazao da,dokazao..ne znam,vidim da je bed zabrijao gadno,ja pišem s "kočnicom" ipak si ti mod i ne želim se previše izlagati
Ne moras se ustrucavati zbog mene. Ako se u ijednom trenutku smatras ostecenim, mozes se pozaliti na rad moderatora. Bed je zaista pretjerao i poceo s osobnim napadom i vrijedjanjem. Moja poruka na koju je reagirao mozda izgleda provokativno, ali postavlja posve opravdano pitanje, kojim nije bio cilj nista insinuirati.

Glede nase rasprave - izlozio sam ti svoj stav, mislim da sam ga i vise nego adekvatno argumentirao, i da sam postavio relevantna pitanja pa stoga i ocekujem da reagiras na to. Jer je razvidno da, ako su sad pusaci postali gradjani drugog reda, da su to dosad bili nepusaci - cista logika.
16 godina
Novi zakon o pušenju

Pušenje je zdravo! Cool

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ne moras se ustrucavati zbog mene. Ako se u ijednom trenutku smatras ostecenim, mozes se pozaliti na rad moderatora. Bed je zaista pretjerao i poceo s osobnim napadom i vrijedjanjem. Moja poruka na koju je reagirao mozda izgleda provokativno, ali postavlja posve opravdano pitanje, kojim nije bio cilj nista insinuirati.

Glede nase rasprave - izlozio sam ti svoj stav, mislim da sam ga i vise nego adekvatno argumentirao, i da sam postavio relevantna pitanja pa stoga i ocekujem da reagiras na to. Jer je razvidno da, ako su sad pusaci postali gradjani drugog reda, da su to dosad bili nepusaci - cista logika.
 dobro sam proučio pravila , pa se trudim  da ih se držim ,a ne pada mi na pamet da se žalim(pa nemam na šta..)ali sam umoran pa mi mogao počet pisat gluposti..do sutra..hm danas..pozdrav
17 godina
moderator
RE: Novi zakon o pusenju
Eld kaže...
Ovo ja ne kuzim. Pusac je kaznjen udisanjem cigaretnog dima? Zanimljivo.
Zar (svi) pusaci zele udisati cigaretni dim 24 sata na dan? Zar im je isto dal sami puse ili su pasivni pusaci? Zar pusac radi posla mora boraviti 8 sati dnevno u zadimljeno prostoriji i time se izlagati ozbiljnim zdravstvenim problemima? Imas pusace koji dnevno popuse pola kutije ili kutiju cigareta i izlazu se dimu tijekom mozda dva-tri sata dnevno. Zar je to isto kao i izlaganje dimu tijekom osam sati, i to dimu iz stotina cigareta?

Eld kaže...
Ja sam uvjeren da se barem pola zdravstvenih tegoba koje je navodno prouzrocilo pasivno pusenje moze pripisati svim ostalim vrstama zagadjenja okolisa pogotovo u urbanim sredinama.
Ja sam uvjeren da je pasivno pusenje u najmanju ruku pogorsalo zdravstveno stanje osoba, i vec to je dovoljan razlog za akciju. Izostavljas i cinjenicu da se ne udisemo cigaretni dim umjesto "ostalih vrsta zagadjenja okolisa" nego uz "ostale vrste zagadjenja okolisa". Takodjer zanemarujes da zdravstvene posljedice nisu jedini problem pusenja - nepusaci ne zele smrditi po dimu, ne zele da im odjeca smrdi po dimu, ne zele da ih peku oci, sluznica nosa i grlo, dakle da im dim izaziva neugodu.

Eld kaže...
Da pojasnim. Nepusac ima neki izbor. Jer vjerovao ti ili ne i prije ovog zakona je bilo lokala i restorana gdje je zabranjeno pusenje. A ja na ulicu koju zagadjuju i NEPUSACI moram izaci.
Nemoj tako napamet govoriti. Navedi konkretno u kojim lokalima, barovima, diskotekama, kaficima (restorani me ne zanimaju - oni su druga kategorija ugostiteljskog objekta) je pusenje bilo zabranjeno!

No i kakve veze s pusenjem ima to sto ti moras izaci na ulicu koju zagadjuju svi? Zar je nepusaci zagadjuju vise od pusaca? Zasto u raspravu uvlacis stvari koje s njom nemaju veze?

Eld kaže...
A da ne bude nesporazuma. Pusenje je stetno i ja sam protiv pusenja ali nisu ni nepusaci bas takva jadna nevinasca. Dragovoljno se truju se na desetine drugih nacina. I moje je misljenje da se ovakvom hajkom na pusace umiruje neka kolektivna (nepusacka) savjest i lagano skrece pozornost sa svih drugih nacina trovanja ljudi.
Jel se pusaci dragovoljno truju na te iste nacine? Jel se nepusaci dragovoljno truju cigaretnim dimom ili su tu nevine zrtve?

A ovo za hajku moras objasniti - nikakva se hajka ne vodi na pusace. Jednostavno im se vise ne dozvoljava da truju druge osobe. Zar to znaci da su dosad pusaci vodili hajku na nepusace?
17 godina
mbaksa kaže...
 Odlicno. Jako odlicno. Prije su nepusaci bili gradjani drugog reda. Sada su to pusaci. Znaci da zakon, hm, onda bas i nije dobar. I zato je trebalo napraviti po austrijskom modelu. I svi bi imali svoja mjesta za izlaske pa tko gdje voli ....
17 godina

Reci ti sta hoces ali to je hajka definitivno. Zato sto sada pusaci nemaju nijedno jedino mjesto gdje bi se mogli druziti. Medjusobno i sa svojim porokom. Frka u cijeloj ovoj stvari su samo kafici. Nitko ne govori da ne treba zabraniti pusenje na radnom mjestu, javnim ustanovama itd. Nego je rijec iskljucivo o kaficima. Pa k vragu zar se nije mogla ostaviti mogucnost i izbor ugostitelju da li ce biti pusacki ili nepusacki kafic? A ako je tako velika nepusacka populacija u nasoj drzavi od navodno 70% kako je onda moguce da nekome moze biti neisplativo otvoriti iskljucivo nepusacki kafic? Ne kuzim? Pa gdje su ti nepusaci ako ne mogu napuniti kafic i da se gazdi isplati drzati ga takvim? Nepusackim. Ne kuzim?

16 godina
neaktivan
Eld kaže...

Reci ti sta hoces ali to je hajka definitivno. Zato sto sada pusaci nemaju nijedno jedino mjesto gdje bi se mogli druziti. Medjusobno i sa svojim porokom. Frka u cijeloj ovoj stvari su samo kafici. Nitko ne govori da ne treba zabraniti pusenje na radnom mjestu, javnim ustanovama itd. Nego je rijec iskljucivo o kaficima. Pa k vragu zar se nije mogla ostaviti mogucnost i izbor ugostitelju da li ce biti pusacki ili nepusacki kafic? A ako je tako velika nepusacka populacija u nasoj drzavi od navodno 70% kako je onda moguce da nekome moze biti neisplativo otvoriti iskljucivo nepusacki kafic? Ne kuzim? Pa gdje su ti nepusaci ako ne mogu napuniti kafic i da se gazdi isplati drzati ga takvim? Nepusackim. Ne kuzim?

ovo s druženjem  je upitno,navodno se sad još više druže ,nešto sam čitao(engleska i iirska)stoje vani i čak je veća socijalizacija,ima to i neko ime .smirting ako se ne varam,od smoke i flirting..čak se i ostvaruju nova prijateljstva i veze..pa eto nije sve tako crno..
17 godina
Novi zakon o pušenju

Ma ja bi im dao da puše. Ako budala hoće umrit od raka pluća gušeći se na aparatima s kisikom - eto mu tamo...

http://www.keindl-sport.com/proizvod.asp?id=2094
17 godina
moderator
2029.MN4 kaže...

Ma ja bi im dao da puše. Ako budala hoće umrit od raka pluća gušeći se na aparatima s kisikom - eto mu tamo...

Nitko im ne brani da puse - tamo gdje zbog njih nece stradati nitko drugo. To si sad napisao ko da cigaretni dim u zatvorenim javnim prostorima nema bas nikakvog utjecaja na zdravlje nepusaca i zaposlenika.
17 godina
moderator
Eld kaže...

Reci ti sta hoces ali to je hajka definitivno. Zato sto sada pusaci nemaju nijedno jedino mjesto gdje bi se mogli druziti. Medjusobno i sa svojim porokom.

Sa svojim porokom se mogu druziti gdje ne smetaju drugim ljudima. Medjusobno i s nepusacima se sad mogu druziti svugdje.

Eld kaže...

Pa k vragu zar se nije mogla ostaviti mogucnost i izbor ugostitelju da li ce biti pusacki ili nepusacki kafic?

Zar nam je segregacija drustva stvarno nuzna? Takodjer, treba i na ovaj nacin poslati poruku da je pusenje stetna drustvena pojava.

Eld kaže...

A ako je tako velika nepusacka populacija u nasoj drzavi od navodno 70% kako je onda moguce da nekome moze biti neisplativo otvoriti iskljucivo nepusacki kafic? Ne kuzim? Pa gdje su ti nepusaci ako ne mogu napuniti kafic i da se gazdi isplati drzati ga takvim? Nepusackim. Ne kuzim?

Zato jer se u svakom drustvancu nadje pokoji pusac koji nema sanse da bi isao u neki nepusacki kafic? Nema sanse da bi sjedio u prostoru za nepusace, ako i sjedi ipak ce zapalit cigaretu?

17 godina
moderator
seneka kaže...
ovo s druženjem  je upitno,navodno se sad još više druže ,nešto sam čitao(engleska i iirska)stoje vani i čak je veća socijalizacija,ima to i neko ime .smirting ako se ne varam,od smoke i flirting..čak se i ostvaruju nova prijateljstva i veze..pa eto nije sve tako crno..
Bio sam u Irskoj pred dvije godine i mogu reci da je tamo bilo super izaci navecer u lokal i ne udisati cigaretni dim. I nije bilo nikakvom velikog problema - ljudi su se naviknuli, tko je htio pusiti otisao van, popusio, vratio se i sve 5. Tako ce biti i kod nas.
17 godina
mbaksa kaže...
2029.MN4 kaže...

Nitko im ne brani da puse - tamo gdje zbog njih nece stradati nitko drugo. To si sad napisao ko da cigaretni dim u zatvorenim javnim prostorima nema bas nikakvog utjecaja na zdravlje nepusaca i zaposlenika.
Ma slušaj... Zašto se ne bi mogao odvojiti prostor za pušaće i problema više nema. Nepušaći tamo ne bi išli i gotovo. A ako idu - sami su si krivi.

Još jedna stvar - ja sam zato da se pušačima UKINE ZDRAVSTVENO za sve bolesti koje nastaju PUŠENJEM. Ako su se sami mogli trovati i bacati lovu na cigarete - znali su što čine i svjesno su se ubijali. I sada bi zdravstveni sustav trebao izdvajati JOŠ SREDSTAVA da takve ljude još i liječi?! Ma DA!
http://www.keindl-sport.com/proizvod.asp?id=2094
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 2:03 (2029.MN4).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Bio sam u Irskoj pred dvije godine i mogu reci da je tamo bilo super izaci navecer u lokal i ne udisati cigaretni dim. I nije bilo nikakvom velikog problema - ljudi su se naviknuli, tko je htio pusiti otisao van, popusio, vratio se i sve 5. Tako ce biti i kod nas.

Nevjerujem, nismo mi Irska..

mbaksa kaže...

Takodjer, treba i na ovaj nacin poslati poruku da je pusenje stetna drustvena pojava.

Ima x štetnih pojava u društvu; biraj od coca-cole nadalje, pa zar ih sve treba zakonom zabraniti?

Koliko mi je poznato postotak bolesti uzrokovane pretilošću premašuju bolesti uzrokovanih pušenjem, jel' treba zakonom zabraniti debelima jesti?

Šta ćemo slijedeće zaključiti da je štetno pa zabraniti, kolače, alkohol, kemo terapiju, automobile, avione, ...?
Bez obzira koliko netko subjektivno gledao na problem..

Ma nema veze što tko misli, budu to moderatori prepravili da bude u skladu s njihovim mišljenjem..
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.5.2009 2:21 (bed).
17 godina
moderator
2029.MN4 kaže...
mbaksa kaže...
2029.MN4 kaže...

Ma slušaj... Zašto se ne bi mogao odvojiti prostor za pušaće i problema više nema. Nepušaći tamo ne bi išli i gotovo. A ako idu - sami su si krivi.
Nedopustivo je da se zaposlenike ne zasticuje od cigaretnog dima - ako su svi ostali zasticeni, zasto ne bi bili zasticeni i konobari i druge osobe koje rade u usluznim djelatnostima?

A kafici mogu imati prostor za pusenje, u koje nece ulaziti zaposlenici, sto je predvidjeno Zakonom (clanak 13.).
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Takodjer, treba i na ovaj nacin poslati poruku da je pusenje stetna drustvena pojava.

Ima x štetnih pojava u društvu; biraj od coca-cole nadalje, pa zar ih sve treba zakonom zabraniti?
Dakle, da vidimo scenarij. Dodjes u kafic, narucis si pivo, a onda ti tam neki tip silom nalije pol litre coca-cole u usta i natjera te da je progutas! Zar ne vidis razliku izmedju toga da se sam necim trujes ili da necim trujes i ljude oko sebe!?

bed kaže...
Koliko mi je poznato postotak bolesti uzrokovane pretilošću premašuju bolesti uzrokovanih pušenjem, jel' treba zakonom zabraniti debelima jesti?
Jel debeli ljudi sami jedu ili ih neko sopa hranom? Gura im na javnim mjestima hranu niz grlo? Ne? Pa o cemu onda pricas i kakve to veze ima s cigaretnim dimom?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice