Matematicari pomozite

poruka: 39
|
čitano: 4.787
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Matematicari pomozite

Ovako nekako.

Mala zabuna, u brojniku je riječ o kvadratu razlike, mala zabuna, automatizacija.

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2009 21:56 (FlyBoy).
16 godina
neaktivan
RE: Matematicari pomozite
rider15 kaže...
4LT41R kaže...

Prvi zadatak sam sad skonto hvala svima jako ste mi pojednostavili ali mi sad i drugi zadaje probleme :(       (treba skratit)

4a2-4a+1

‾‾‾‾‾‾‾‾=?

4a2-1

Daj ti nama cijelu zadaću pa ćemo ti riješiti nama Smijeh

meni treba samo ova 2 da skontam kako to ide oni ostali su svi isti pa cu radit po tom principu i onda cu to izvjezbat do ponoci pa cu znat..

edit:flyboy hvala puno skonto sam znaci gore primjenim kvadrat zbroja dolje kvadrat razlike i onda sam skratim ono dolje sa gore oduzmemo kvadrat i eto nam rjesenje bas jednostavno :D HVALA svima puno ste mi pomogli :)

Fight to Win
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.12.2009 21:54 (4LT41R).
17 godina
neaktivan
jurluk kaže...

to ideš sa ovom forumulom i dobiješ 2 rješenja: a1 i a2

edit: u nazivniku ide 2a

Ovo zapravo nije potpuno riješenje. Riješenje kvadratne jednadžbe je parabola. Ovom formulom se dobivaju potrebne nultočke. Uz to potrebno je izračunati i tjeme parabole, te to sve fino nacrtati u koordinatnom sustavu.

Posjetite moju web stranicu: www.djchof.com
16 godina
neaktivan
Matematicari pomozite

Da li je možda rješenje (2a+1)/(2a-1)?

17 godina
neaktivan
4LT41R kaže..
edit:flyboy hvala puno skonto sam znaci gore primjenim kvadrat zbroja dolje kvadrat razlike i onda sam skratim ono dolje sa gore oduzmemo kvadrat i eto nam rjesenje bas jednostavno :D HVALA svima puno ste mi pomogli :)

Tako je, samo malo paziti na nazive. 

Razlika kvadrata ≠ kvadrat razlike .

Također u brojniku je riječ o kvadratu razlike, a ne zbroja. Ja sam u žurbi krivo napisao, a to se lako vidi po predznaku ispred drugog člana (-4a u ovom slučaju) 

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
17 godina
neaktivan
Creative kaže...

Ovo zapravo nije potpuno riješenje. Riješenje kvadratne jednadžbe je parabola. Ovom formulom se dobivaju potrebne nultočke. Uz to potrebno je izračunati i tjeme parabole, te to sve fino nacrtati u koordinatnom sustavu.

To o čemu ti (ispravno) pričaš je kvadratna funkcija, ukoliko me sjećanje služi.

16 godina
Matematicari pomozite

Pa jednostavno si te zadatke upiši u wolfram alpha i sve ti on riješi i nemaš frkeSmijeh

17 godina
neaktivan
4LT41R kaže...

Prvi zadatak sam sad skonto hvala svima jako ste mi pojednostavili ali mi sad i drugi zadaje probleme :(       (treba skratit)

4a2-4a+1

‾‾‾‾‾‾‾‾=?

4a2-1

EDIT:Nepise mi sta da radim u prvom zadatku al ja mislim faktorizirat a onda bi rjesenje trebalo biti (a-4)(a-5) jer kad bi pomnozili te 2 zagrade trebali bi dobiti pocetno stanje 

(2a - 1)(2a - 1)         2a + 1

---------------------- = -----------------

(2a + 1)(2a - 1)         2a - 1

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
FlyBoy kaže...
1domagoj1 kaže..

Izjednačiš sa nulom? :D

Rastaviš i dobiš (a - 5)(a - 4) = 0 i odavde se ljepo vidi da su rješenja (nultočke) 5 i 4.

A kako ćeš izjednačit sa nulom. Kako ti znaš da je taj trinom jednak nuli?

Nema jednakosti, nema govora o jednadžbi.

Dakle, ovdje uopće nije riječ o kvadratnoj jednadsžbi, što se vidi i iz drugog zadatka.

Pretpostavljam da je tekst zadatka: pojednostavni, ili tako nešto, uglavnom sve se to svodi na izlučivanje.

Ja bi to izjednačio s 0 jer su to najvjerojatnije učili, po toj pretpostavci...

Al svejedno, i ako nema nule, onda je rješenje (a - 5)(a - 4)

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice