Jezik

poruka: 11
|
čitano: 1.986
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Jezik

Naletih nedavno na forumu na jedan thread u kojemu je započela svađa jer je jedan član počeo vrijeđati drugog zbog korištenja dalmatinskog dijalekta na forumu. Dakako, mnogi kajkavci najčešće probijaju tu nedefiniranu barijeru, ali se u mnogo primjera da shvatiti iz konteksta (isijavaju redundancijom).

Moje mišljenje je kako bi se trebalo težiti korištenju standardnog jezika, jer kada bismo svi pričali na narječju, odnosno dijalektu mjesta u kojemu smo rođeni - to bi bilo kaotično. Dakako, većina nas je u školama i gimnazijama prošlo kroz 3 osnovna narječja, ali svako od ta 3 ima bezbroj podtipa. Npr. u zapadnoj Istri postoji jedan dijalekt, spoj starog talijanskog, korištenog u Veneciji s hardcore čakavizmima (broj govornika <1000). Sad zamislite sve te članove s mikrodijalektima kako komuniciraju po forumu...

Komentari?

Nothing else matters.
17 godina
Jezik

a komentari čemu.....

ali neka (kad je već pokrenuto) i ja sam da se piše i koristi čisto hrvatski književni jezik, ne kažem da se tu i tamo kome zalomi ali ne po dialektu forsirati.

17 godina
protjeran
Jezik

lol

i KAJ sad bi to trebalo značit?

kolko vidim SVI dijalekti koji postoje i oni koji su tek nastali se koriste...haha i svi se dobro razumijemo

Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.61GHz (2 CPUs) 3072MB RAM 250 GB Total SB Audigy 4 [B800] Sapphire hd4670 xFire-->ddoxy When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace
17 godina
neaktivan
Jezik

da moramo pisat čisto hr književni...onda bi ja prvi trebao riječnik LOL

šta ima veze kako ko piše/priča...?

kako kog volja nek brljezgari....njegov ponos...

Ako bi oni koji o meni misle loše znali šta si ja mislim o njima,bi o meni mislili još lošije.... eeehhheem...
16 godina
neaktivan
Jezik

Ma da, ali tu zna doći do licemjerstva, recimo nekome ulijeću riječi i onda netko drugi uleti sa svojim pa ovaj prvi pljuje po njemu. Većinom se dobro razumijemo, ali tu i tamo zna iskočiti koja iskra.

Nothing else matters.
17 godina
neaktivan
Jezik

Svatko svoje narječje smatra najboljim. I ja isto. Ne zamjeram nikome na tom. Ja se trudim pisati književni na forumu, iako me duša boli dok pišem na jeziku kojeg ne koristim u govoru. Zato nikad na pišem svaku riječ na standardnom, nego malo svojeg ubacim da se ne osjećam ko govno poslije napisanog posta. Pišite kako hoćete, ali nemojte upotrebljavati riječi koje znate vi i još 20 ljudi. Trudite se da bude razumljivo. Zato su i izmislili standardni jezik, da bi se ljudi iz svih krajeva mogli sporazumijevati. Da ja počnem baljezgati na svojem, 3/4 vas ne bi razumjelo što govorim.

"If A is a success in life, then A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut." Albert Einstein "Nije zlato sve što sja. Postoji nafta." http://i44.tinypic.com/1z3at89.jpg
17 godina
protjeran
Jezik

lol horagio

3/4

il si zagorec il dalmatinec

(mame ideme dime ja sem gladen)

Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.61GHz (2 CPUs) 3072MB RAM 250 GB Total SB Audigy 4 [B800] Sapphire hd4670 xFire-->ddoxy When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace
17 godina
neaktivan
RE: Jezik
doxy kaže...

lol horagio

3/4

Zagorec. Ne govorim ovak kak si napisal. Prije bi bilo ovak : "Mama, ijeme dime, ja sum lačen".   Makar, ne iskrivljavam tolko.
"If A is a success in life, then A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut." Albert Einstein "Nije zlato sve što sja. Postoji nafta." http://i44.tinypic.com/1z3at89.jpg
17 godina
protjeran
Horagio kaže...
doxy kaže...

lol horagio

3/4

Zagorec. Ne govorim ovak kak si napisal. Prije bi bilo ovak : "Mama, ijeme dime, ja sum lačen".   Makar, ne iskrivljavam tolko.
 hehe
ovak se govori u Lupoglavu (kod Dugog Sela)...makar je teško danas čut nekog da tolko mulja...
lijepo je vidjet zagorca....fakat nas je MALO ostalo...postajemo lagano ugrožena vrsta...što populacijski što jezično
17 godina
neaktivan
doxy kaže...
Horagio kaže...
doxy kaže...

lol horagio

3/4

hehe
ovak se govori u Lupoglavu (kod Dugog Sela)...makar je teško danas čut nekog da tolko mulja...
lijepo je vidjet zagorca....fakat nas je MALO ostalo...postajemo lagano ugrožena vrsta...što populacijski što jezično
  Lupoglava - već sam mislio na Lepoglavu koja nije daleko od mene. Ak malo pogledaš našu povijest i prve novine, sve je bilo na kajkavskom prije. To je zato jer je Hrvatsko Zagorje uvijek bilo u sastavu Banovine Hrvatske. Kajkavsko bi trebalo biti glavno narječje :) Pogledaj samo seriju Anno Domini poslije "1 protiv 100". Da je to tak, ne bi morali u školi učiti naglaske. To je jedina stvar koja smeta svim mojim prijateljima na satu hrvatskog.

EDIT : Nadam se da ste ovaj post shvatili kao šalu, nije ništa ozbiljno. 
"If A is a success in life, then A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut." Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2009 13:53 (Horagio).
17 godina
neaktivan
Jezik

Sve je dobro dok se moze razumjeti sta je pisac htio da kaze, ali ima brate postova treba mi par minuta da prevedem i to s gubitkom informacija :)

Kaži šta misliš, misli šta kažeš... ---------------------------------- Sjećaš li se draga, pričale su kiše, za ljubav se gine, zbog Hrvatske diše. ------------------------------- Neke stvari je bolje imat' kad ne treba, nego nemat' kad treba.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice