Samo igre za dijecu ispod 15

poruka: 3
|
čitano: 3.073
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
A jadni Australci

dajte zamislite da mi sada nemožemo kupiti 50% igara samo zato jer nisu "primjerene" za njihovu mladež, ali kad se radi o bolesnim hororima, i bolesnim filmovima punim krvavog nasilja to je dozvoljeno makar oni utječu slično na djecu kao i igre. Ionako ne vidim razlog zabranjivanju takvih igra jer sigurno velika večina ljudi nebi kupovala igre isključivo zbog nasilja osim ako je to djete takvo kakvo je pa to voli ali npr. ja sam kupio GTA: SA i igrao s ciljem da završim igru što i jesam a ne da tenkom gazim ljude. Stoga ja bi to pitenje o kupnji ili nekupnji prepustio roditeljima koji sigurno bolje znaju svoje djete od države.

Sličan apsurd mi je bila zabrana moda hot coffe isto za GTA: SA koji uvodi samo mogučnost jedne prirodnje radnje koju će mo svi mi i uraditi jednom. Po meni to je manje štetno za djecu nego sad besmisleno stvaranje masakra na ulicama virtualnih gradova s ciljem hvalisanja svojim frendovima kako ja nekog zgazio ili koliko ubio(Ps. - to se odnosi na gta: sa i sl. a ne na ostale igre na tematiku rata, ali opet tad ne ubijamo besmisleno tamo to bar ima neki cilj.)

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.7.2008 15:13 (brezonja).
17 godina
protjeran
Samo igre za dijecu ispod 15

Slažem se sa tobom, ali ta dobna granica za igre ne mora biti ista za svako dijete, ta granica se uglavnom, po mom mišljenju, temelji na pretpostavkama da dijete sazri u određenoj dobi. To se ne treba dogoditi tada, no granica je najčešće prilično blizu, i postavlja se prema prosijeku kada se to sazrijevanje događa kod većine djece, ali to se svejedno razlikuje od djeteta do djeteta. Neka djeca brže sazriju i mogu razlučiti stvarnost od fikcije prije nekih svojih vršnjaka, a neka sporije. Nakon te dobne granice je vrlo vjerojatno da dijete može dobro razlučiti što je stvarno, a što ne, što realno, a što mašta nekog bolesnog lika koji je stvorio film.

Uzmimo za primjer Hanibal Lecter. Film ima neke sadržaje koji nisu prikladni djeci koja još ne mogu percipirati granicu između toga što je stvarno, a što ne. Djeca koja nisu dovoljno sazrila (nemaju tu granicu), a pogledaju taj film mogu imati mentalne traume do kraja svoga života jer, ako im se usadi nešto nerealno i nestvarno u glavu dok još nemaju dovoljno čistu razliku između stvarnog i nestvarnog, oni to nikada neće moći prevazići i granica će se iskriviti pa će, npr. stalno misliti kako postoji Hanibal Lecter, imati noćne more itd. moguće i do kraja svog života. Onda se ide na terapije kako bi se ispravila ta iskrivljena granica između realnosti i fikcije.

E, sada dolaze roditelji. Oni moraju odlučiti što je za djecu prikladno, a što nije. Ako dijete zna da nešto što postoji u takvim filmovima nije stvarno u, primjerice, dobi od 12 godina (što je moguće), nema straha. Dijete možda osjeti strah gledajući takve filmove, ali zna da se nema što brinuti jer zna takav sadržaj ne seže dalje od filmova (znaju da im vjerojatno neće tog trenutka doći kanibal u kuću, otvoriti im glavu i pojesti mozak) i ono osjeti granicu i može sve staviti na svoju stranu; stvarno na stvarno, bolesne filmove i igre na nestvarno.

No, svejedno i tu treba biti oprezan. Dijete ipak mora imati granicu u tim filmovima i igrama negdje, jer ako se pretjeruje, ono još uvijek može previše iskriviti granicu kojoj se, da tako kažem, nije stvrdnuo cement i ona je još uvijek podložna krivljenju.

U svakom slučaju, oprez valja imati, a dobne granice na kutijama su okvirne, i služe tek kao bolji orijentir roditeljima, dok je na njima da tu granicu uzmu i modificiraju prema djetetovoj mentalnoj dobi, zrelosti i razvijenosti.

Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
RE: A jadni Australci
brezonja kaže...

dajte zamislite da mi sada nemožemo kupiti 50% igara samo zato jer nisu "primjerene" za njihovu mladež, ali kad se radi o bolesnim hororima, i bolesnim filmovima punim krvavog nasilja to je dozvoljeno makar oni utječu slično na djecu kao i igre. Ionako ne vidim razlog zabranjivanju takvih igra jer sigurno velika večina ljudi nebi kupovala igre isključivo zbog nasilja osim ako je to djete takvo kakvo je pa to voli ali npr. ja sam kupio GTA: SA i igrao s ciljem da završim igru što i jesam a ne da tenkom gazim ljude. Stoga ja bi to pitenje o kupnji ili nekupnji prepustio roditeljima koji sigurno bolje znaju svoje djete od države.

Sličan apsurd mi je bila zabrana moda hot coffe isto za GTA: SA koji uvodi samo mogučnost jedne prirodnje radnje koju će mo svi mi i uraditi jednom. Po meni to je manje štetno za djecu nego sad besmisleno stvaranje masakra na ulicama virtualnih gradova s ciljem hvalisanja svojim frendovima kako ja nekog zgazio ili koliko ubio(Ps. - to se odnosi na gta: sa i sl. a ne na ostale igre na tematiku rata, ali opet tad ne ubijamo besmisleno tamo to bar ima neki cilj.)

pa i roditelji odlučuju, oni mogu kupit tu igru jer su stariji, znači ti nemožeš kupiti samostalno igru, i nemožeš odlučivat za sebe da kupiš igru...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice