Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.004.918
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Re: Gitare i sve vezano uz njih
daniel.hajdinjak666 kaže...

Slazem se da ima puno boljih tehnicara od Claptona, ali takav ti ih je pu YT i to za mene nije glazba, nego strebanje. Danas svaki drugi balavac okine solazu brze od zvuka i najvece dostignuce mu je svirka u svojoj (njegovoj) sobi. Sama tehnika bez emocije, talenta za stvaralatvom, timskog rada je kap u moru i to se ne naziva glazbom..

e vidiš, ja sam kad sam počeo svirati nakon godine i pol svirao neke claptpnove stvari i knopflerov sultan of swing

ali i dan danas ne znam još uvijek šredati jer nemam još dovoljno iskustva i osiječaja u prstima

nek taj sa youtube šreda sam u svojoj sobi ali on se više potrudio da šreda nego se trudi clapton da tamo čeprka melodijice na fenderu

to što on svira na youtube i nema bend. nema veze, on osiječaja ima ako je dobro u ritmu odšredao

i ja mrzim šredere, baš ih mrzim, ali ta tehnika je neophodna ako želiš ići dalje sa gitarom

nisi budala poput nekih da šreda po 2 minute u pjesmi

gitarist se gleda po onome sa koliko tehnika vlada i hormoniji koju time dobiva

zato će satriani i steve vai ostati najbolji ( u blues, rock, metal kategoriji) jer su to gitaristi koji koriste najviše tehnika, i one hendrixove, i claptonove i na kraju sami svoje

dobar gitarist sigurno njie neko poput knopflera koji je naučio 3 osnovne tehnike i koristio ih cijelu svoju karijeru, ostavši zauvjek u vremenu kad ih je savladao

to je ograničen gitarist jednako kao i oni koji samo šredaju

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 22:25 (mFcFm).
14 godina
protjeran
Gitare i sve vezano uz njih

Jako teska tema za raspravu, jer je tu u igri subjektivni dojam glazbe i sam ukus. Bitno je da si sa svojom svirkom ti zadovoljan i da uzivas u tome, pa makar to ostalo na solazama u cetiri zida i pokojom pijankom sa ekpom. 

daniel
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Iako po rambovoj definiciji spadam u tehnicare - ogradjujem se od ovakve ekipe koja rijesava komplekse kroz tehnicke sposobnosti...

Malo sam rantao kao i inače kad čujem nekoga da krene o kvaliteti gitarista. U zadnje vrijeme mi je filozofija što se tiče muzike da ne serem protiv nijednog žanra, bio to Bieber ili shreddanje, jednostavno okrenem glavu od onoga što me ne zanima. Ne rantam kad netko svira metal niti kad netko oplete solažu na distorziji, rantam kad mi dođe neki anon i klasificira mi gitariste po tehnici. Odmah se sjetim nogometaša i CR7 kad je potpisao za Real pa tehnicirao pred novinarima u novom dresu da se predstavi (promovira). To tehniciranje CR7 mi onda nekako dođe na isto kao kad ekipa krene uspoređivati gitariste po brzini. Znamo (većinom) svi da ljepota nogometa nije kad netko može istehnicirati 1000, isto kao što ni ljepota sviranja nije kad netko može izvesti double-picking nožnim prstima. Zbog toga je, po mom mišljenju, svrstavanje gitarista "po tehnici" jednostavno nepotrebno i infantilno, podsjeća me na ekipu koja tek kupi gitaru pa idole krene tražiti u najboljim gitaristima (oh irony!) s ciljem da poboljšaju svoju tehniku. Takav sam i ja bio u početku, ali sam kasnije odabrao drugi put.

Također se na takve "pravi gitarist je onaj koji..." rasprave sjetim trenutaka kad sam s ekipom išao svirati u unajmljeni prostor i kako bi dolazili, tako bi izlazila ekipa redom dugokosih momâka, evidentno metalaca koji su baš završili. Nakon što bi mi završili, opet dolaze neki metal-headovi još dulje kose. Na čik pauzi, kad bi izlazili iz prostorije van, lik koji je držao prostor je jednom digao pogled s novina koje je čitao i pitao nas neš u stilu: "Dečki, pa kaj vi to svirate??". Tako da rantam zbog toga što je nekako postala norma da je u gitari, ukoliko hoćeš napredovati, moguće držati se samo jednog pravca - poboljšanja arpeggija, double-pickinga, tappinga, ličkamaterina. Rantam zbog tog rigora da je gitara ili asocirana s (heavy) rockom ili metalom, a zapravo je jedan od najraznovrsnijih instrumenata koji postoji.

Citirao sam sad tebe čisto da znaš da nemam ništa protiv ekipe koja svira tehnički zahtjevne pjesme, sve dok uživaju u tome i dok im nije cilj sviranja postati novi nabrijani guitargod. Znam da sviraš i po gažama i imaš veliki respekt od mene, a podjela na rekreativce i tehnicere je bila traljava podjela, brzinski sročena prije nego se ohladim :)

EDIT: prvi post:

http://2akordi.net/forum/akordi.net?a=topic&forum=5&topic=649

tl;dr - pročitati naslov threada

Shun the non-believer
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 22:57 (i_rambo_plache).
16 godina

Najbolji arpeđio, dabl piking i kojekakve điđe miđe tehničar... Izvoli mfmfmfmfneštonešto:

Kad poslušaš citiraj mi post i napiši hvala!

17 godina

\o/

mFcFm, jel možeš ovo?

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 1:10 (leo_819).
16 godina
neaktivan

{#}

O_O
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 0:32 (EVO).
12 godina
protjeran
4ucker kaže...

Najbolji arpeđio, dabl piking i kojekakve điđe miđe tehničar... Izvoli mfmfmfmfneštonešto:

Kad poslušaš citiraj mi post i napiši hvala!

jesam i šta ?

ovaj stil svirke je vrlo lagan, bitno je da imaš specifičan razglas

@EVO

ne znam što ti znači smajlić ispred videa, to što je ovaj u videu odsvirao može i moj susjed koji svira godinu dana

jedino na 0:50 i 0:54 je najteži dio pjesme (i on je u principu lagan ali ajde kraj ostatka pjesme je ipak ozbiljniji), taman vježba za nekog solo početnika

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 0:54 (mFcFm).
14 godina
neaktivan
mFcFm kaže...

evo ga odličan gitarist:

nažalost zaista osiječa ono što svira, mislite li da ne ?

ROFLMAO umro sam kad je poceo pjevat Over The Rainbow.

13 godina
neaktivan

Stvarno si nasel koga ces pljuvati, u Claptonovoj glazbi uopce nema emocija? Kao ni tehnike, ni znanja za stvaranjem glazbe? Ajd drugi put dva puta razmisli prije nego kaj postas.

Nije sve u pustom soliranju, jer da je tako, Tommy Emmanuel (kojeg obozavam i izrazito cjenim) bi bil puno eksponiraniji na glazbenoj sceni i vjerojatno bi zasjenil mnige gitariste. Zajedno s mnogim drugima koji su podcjenjeni, a li to je vec druga prica.

čitaj što pišem

jedan šred u trajanju od 10 sekundi u stilu neo metala zahtijeva više emocija i osiječaja od svega što je clapton odsvirao

to što se ti osijčaš lijepo kad slušaš neku njegovu pjesmu je tvoj problem i ja se osijčam lijepo kad slušam maju šuput

da raskrstimo, za mene je eric clapton jedan od najboljih glazbenika, muzika mu je fenomenalna, ali nije uopće neki gitarist...

a sta ti hoces reci, da moras biti ultra gitarist da budes dobar glazbenik? ili mi objasni molim te kako je onda on tako dobar/poznat/cijenjen ako nije neki gitarist? 

ako je on sa ta tri akorda, kako ti kazes, mogao napraviti tako puno a ovi shrederi ku*ca ne mogu, onda ne znam ko je tu lud...

onaj koji jesam
12 godina
protjeran
shimeface kaže...

Stvarno si nasel koga ces pljuvati, u Claptonovoj glazbi uopce nema emocija? Kao ni tehnike, ni znanja za stvaranjem glazbe? Ajd drugi put dva puta razmisli prije nego kaj postas.

Nije sve u pustom soliranju, jer da je tako, Tommy Emmanuel (kojeg obozavam i izrazito cjenim) bi bil puno eksponiraniji na glazbenoj sceni i vjerojatno bi zasjenil mnige gitariste. Zajedno s mnogim drugima koji su podcjenjeni, a li to je vec druga prica.

čitaj što pišem

jedan šred u trajanju od 10 sekundi u stilu neo metala zahtijeva više emocija i osiječaja od svega što je clapton odsvirao

to što se ti osijčaš lijepo kad slušaš neku njegovu pjesmu je tvoj problem i ja se osijčam lijepo kad slušam maju šuput

da raskrstimo, za mene je eric clapton jedan od najboljih glazbenika, muzika mu je fenomenalna, ali nije uopće neki gitarist...

a sta ti hoces reci, da moras biti ultra gitarist da budes dobar glazbenik? ili mi objasni molim te kako je onda on tako dobar/poznat/cijenjen ako nije neki gitarist? 

ako je on sa ta tri akorda, kako ti kazes, mogao napraviti tako puno a ovi shrederi ku*ca ne mogu, onda ne znam ko je tu lud...

ko je tu lud ? nije lud niko ali neko očito ne razumije osnovne stvari

recimo metallica, do četvrdog albuma su stvarno kvalitetno svirali ali su se proslavile tek petim koji uopće nije neka kvalitetna svirka

kojim stvarima su se proslavili ?

enter sandman, unforgiven

a to su im dvije najlakše stvari za svirku

isto je i sa claptonom, radi jednostavne pjesme koje su lagane ali toliko lijepe da gotovo svakome i onom ko ne sluša taj žanr ulaze i ostaju u uhu

dokle god clapton ne odsvira nešto kvalitetno on neće biti dobar gitarist ali uvjek će ostati jedan od najboljih rock kantautora

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 10:55 (mFcFm).
17 godina

nisam ni ja neki fan postcream claptona, al ove stvari ne može odsvirati loš gitarist, uporan si, lupaš po svome a nemaš pojma o pojmu.

btw. kvalitetno nije isto što i "teško za odsvirati", a to tebi valjda nikako da dođe u glavu.

12 godina
protjeran
leo_819 kaže...

nisam ni ja neki fan postcream claptona, al ove stvari ne može odsvirati loš gitarist, uporan si, lupaš po svome a nemaš pojma o pojmu.

btw. kvalitetno nije isto što i "teško za odsvirati", a to tebi valjda nikako da dođe u glavu.

te stvari, posebno link koji si dao, su ti inaće osnovni akordi koje uče početnici

17 godina

{#}.

jbg, zatrpao me snijeg pa sam morao nekako potratiti vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 14:20 (leo_819).
15 godina
neaktivan

gdje sam ja spomenuo claptona ili bilo kojeg gitarista?

ti sebe smatraša dobrim gitaristom a prije par stranica nisi ni znao koju gitaru sviraš,daj molim te......

http://www.pecalica.hr/users/add/3cb0b321e3e8d77d2544dd607b4cbfe6
17 godina
neaktivan

Jel moze malo manje srac srac po dvije mi drage teme?

Prva

Druga

Fakat mi se ne da takve takve piz*darije citat. Da, ok, mogu odsvirat Claptonove/Hendrixove/<ubaci gitarista po izboru> stvari, pa cak bi mogao i Petruccijeve/Satrijanijeve da zapnem. Super, je*beno, jel sam ja sad zakon?

Ali jel bih ja to mogao izmisliti? Slicno ukomponiratimelodiju, harme, ritam, rijeci, solaze? Vrlo vjerojatno ne. Lako je sr*ati kad dobis servirano kak to moze tvoja stara s jednog godinom vjezbe odsvirat. Ajde ti to prvo skladaj, pa cak ne moras na tom nivou, skladaj makar priblizno dobro. Nebu bas islo. Stairway To Heaven je recimo jedna ultra lagana stvar za odsvirati. Ali je toliko promisljena, duboka, iskomponirana, da me uopce strah napraviti bilo kakvu improvizaciju ili jam preko nje. To je stvar koja je napisana, a da se njezini pisci uopce nisu nadali da ce postati toliko velika. Stvar iza koje stoji prica. Stvar koja je napisana u A molu, a pocinje laganim arpeggijima s kromatskom bas linijom A, gis, G, fis, F, E. Polagano ulazi u "elektricni" srednji dio, nastavlja s dugim Pageovim solom prije zadnjeg brzeg rock dijela da bi zavrsila s kratkim epilogom slicnim uvodu. Plant svugdje pjeva normalno u srednjem rasponu glasa, dok u brzom dijelu pjeva prakticki u falsettu. Stvar koja je jednostavno majstorski komponirana.

Da, odsviram ju "ko iz pi*cke". Jel je zato Jimmy los ili prosjecan gitarist? Ne, jer ni u najludim snovima ne bih mogao napisati i stvoriti ovakvu epsku kompoziciju koja oduzima dah svake sekunde slusanja.

Zato prestani pricati o stvarimo o kojima pojma nemas, ni ti, ali ni vecina forumasa ovdje ukljucujuci mene - ali bar ne pricamo bezveze.

Moze sad ontopic malo?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 17:17 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan

ma inace ne ulazim u te diskusije ko je bolji gitarist jer je to na nivou klinca koji se igra sa onom igricom na kojoj sviras pjesme s plasticnom gitarom....

al jbmu mater, pa nije gitara utrka na sto metara pa ko ce brze, bolje, jace... 

jos jedan primjer, znas li ti tko je Snoopy...? poznati hrvatski gitarist, proguglaj malo, imao sam priliku slusati ga nedavno na prakticki privatnoj zabavi, on svira stvari od kojih se svi ti kvazi gitaristi, satriani i sta ja znam tko, mogu pojest... ako cemo vec o tehnici...

onaj koji jesam
17 godina
neaktivan

Oke, ako ćemo iskreno, i meni na jetra ide šredanje. Jučer na svirci, ubiti kao malo natjecanje bendova. bila četiri benda, među njima i moj bend. Svirao se rock. I očekival sam da budu bar 2 od tih 4 imala nekog šredera. I tak je i bilo. Mislim, nezanimljive su mi pjesme gdje se svaka solaža mora kaj brže odšredati, 100 bezveznih nota u sekundi. Mislim, da dečki znaju šredat, znaju! Fakat znaju. Al više dojadi kad moraš takvu vrstu ponavljanja nota slušati - ide malo gore pa dole, pa neki tonični arpeggio, pa legato, i vrak te pita kaj sve ne... Oke, ja neznam tak svirati, stvar je u tome kaj nit ne želim, jer mi je draže zadržat neku priču u solažama, da solaža teće, da publika čuje neku priču, a ne da moraš bit koncentriran da shvatiš kaj je gitarist htio reć svojom šrederskom solažom. I da nismo na kraju pobijedili, ja bi reko da je društvo onda fakat izgubilo ono "oko" za glazbu, jer kolko god sam ja nota fulal i kolko god je pjevačica teksta zaboravila il bubnjar usporio ritam, bar je publika osjećala "ono nešto" dok smo svirali. Ljudi, glazba nije samo brzina. Nemre biti. Ajd zamislite da nema kak vi kažete "sporih gitarista" -Claptona, Knopflera, zamislite da su samo Satrianiji i Vayevi i šta ti ja znam to... dal bi to bila glazba? Mislim da bi ljudi tada morali izmisliti "sporu glazbu".

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2013 15:50 (N. Ohm).
17 godina

Ovako dva pitanja:

1.Kak se zove ono cude s kojim se moze digitalno promjenit stim da mi je gitara i dalje u standardu al u tom nariktam npr 2 tona dole i gitara je zapravo u standard C(da znam da zvuci digitalno i neprirodno al mi uopce ne smeta :D)

2.Moze par stvari u kojima se koristi phaser pedala(mislim da ju gitarist koristi tak da nemojte davat pjesme di su npr bubnjevi provuceni kroz njega)

You got to lose to know how to win
15 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Ovako dva pitanja:

1.Kak se zove ono cude s kojim se moze digitalno promjenit stim da mi je gitara i dalje u standardu al u tom nariktam npr 2 tona dole i gitara je zapravo u standard C(da znam da zvuci digitalno i neprirodno al mi uopce ne smeta :D)

2.Moze par stvari u kojima se koristi phaser pedala(mislim da ju gitarist koristi tak da nemojte davat pjesme di su npr bubnjevi provuceni kroz njega)

1. ti je morheus droptune pedala

http://www.pecalica.hr/users/add/3cb0b321e3e8d77d2544dd607b4cbfe6
17 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Ovako dva pitanja:

2. Evo ovo recimo:

Floyd

https://www.youtube.com/watch?&v=yVdJBNQMCMc

Floydovci su puno koristili phaser na gitari.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2013 19:15 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Ovako dva pitanja:

1. To sam vidio da neke novije gitare imaju ugrađeno (one koje se samoštimaju bez motora), ne znam kako bi se zvao taj efekt. Mislio sam da se može izvesti to pitch shifterom da se skroz stiša originalni ton, ali on shifta cijeli key, a ne štim (mislim).

2. The Cure = phaser over 9000

EDIT: Cure koristi flanger, ne phaser (uvijek ih mješam).

Shun the non-believer
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2013 19:29 (i_rambo_plache).
17 godina
luka94 kaže...
R4zOR229 kaže...

Ovako dva pitanja:

1. ti je morheus droptune pedala

da to sam ja naso kad sam danas trazio al da me ubis sjecam se da sam prije naso nesto drugo i sad nikako to nac :S

1domagoj1 kaže...
R4zOR229 kaže...

Ovako dva pitanja:

2. Evo ovo recimo:

Floyd

https://www.youtube.com/watch?&v=yVdJBNQMCMc

Floydovci su puno koristili phaser na gitari.

Znam za te stvari dosta floydovih pjesama ga koristi,jos znam i za anarchy in the uk od ovih meni poznatijih makar nisam siguran dal je to phaser il flanger.Ako neko zna jos koju nek bude dobar i napise radim sad phaser pedalu pa da nebude ostala neiskoristena :D

15 godina
neaktivan

jeli obavezno zlemit žicu iza kod ono federa...

nadam se da ste me razumjeli ako niste slika govori više od 999 riječi

http://4.bp.blogspot.com/-P70qLpjZdDo/Ty1489LlqOI/AAAAAAAAA2E/4cQ9-kMh9uU/s1600/008.jpg

Igor
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2013 0:21 (Vodka 762).
13 godina
neaktivan

da

onaj koji jesam
17 godina

to je uzemljenje normalno da treba

15 godina
neaktivan

gdje moram zalemt drugi kraj žice

Igor
17 godina

pa sta ti nije vec zalemljen?sta si ti istrgnuo tu zicu?

15 godina
neaktivan

ne, želim sam izradit elektoniku pošto nisam zadovoljan ovom

Igor
17 godina

Izradit elektroniku?Sta ti mislis rucno motat pickupove ili?

16 godina
R4zOR229 kaže...

Izradit elektroniku?Sta ti mislis rucno motat pickupove ili?

Samo misli, ništa više.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice