Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.006.836
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Gitare i sve vezano uz njih
i_rambo_plache kaže...

Zar se ne (engleski) Bb zapisuje kao veliko B po naški? Mislim, nikad nisam bio previše upoznat s tim (retardiranim) našijenskim zapisom, ali na domaćim tablaturama viđam veliko B, a ne malo b za Bb.

Je velikim je slovom, da. Ma krivo sam ovo napisao, mislio sam jedno, a drugo pisao. To sam mislio u smislu, ako imas ton A, pa ga snizis dobijes aes. Imas ton E pa ga snizis dobijes es. Imas ton H pa ga snizis dobijes b.

Ako se pita za tonalitet, onda je B-dur recimo ili B-mol tonalitet, ako se pita za akord, isto tako B-dur ili B-mol. Malim se slovom pise ako ides pisati redom recimo tonove B-dura (pisem po europskom, znaci ovo bi bio Bb): b c d es f g a b

Ima jedna fora koju je Bach upotrijebio u nekoj svojoj skladbi, zavrsio ju je s tonovima: B A C H. Vidis, da je po engleskoj nomenklaturi, to ne bi mogao ;)

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
16 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Ima jedna fora koju je Bach upotrijebio u nekoj svojoj skladbi, zavrsio ju je s tonovima: B A C H. Vidis, da je po engleskoj nomenklaturi, to ne bi mogao ;)

Da je po engleskoj nomenklaturi... JK, Englezi nisu imali nikog osim onog Purcell-a sve do kraja baroka... Pojma nemam jesu li i poslije išta imali.

I hvala što si me podsjetio, baš nisam imao ništa slušati, odoh Baha, on mi je jedan od najdražih.

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
17 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
...

I hvala što si me podsjetio, baš nisam imao ništa slušati, odoh Baha, on mi je jedan od najdražih.

Bach je genije. Majstor polifonije i kontrapunkta. {#}

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Zašto ti je retardirano?

[...]

Zato što zapis sa H nema nikakvog smisla.

- Kao prvo, C-dur ljestvica se sastoji od prvih 7 slova abecede koji idu kronološkim redom, uz to da ljestvica počinje sa C do G, te se vraća na A pa potom B (pošto nakon A dolazi B, a ne H).

- Kao drugo, snizilice se označavaju s b, povisilice s #. Pošto se ton B može tumačiti samo kao poluton (pošto durska ljestvica ima 7 tonova u oktavi), taj ton je onda iznimka u zapisu polutonova.

@domagoj

Navodno da je upravo Bach uveo H ;)

~~~ North Korea - best Korea ~~~
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 21:48 (i_rambo_plache).
16 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...
Mentalist kaže...

Zašto ti je retardirano?

[...]

Zato što zapis sa H nema nikakvog smisla.

- Kao prvo, C-dur ljestvica se sastoji od prvih 7 slova abecede koji idu kronološkim redom, uz to da ljestvica počinje sa C do G, te se vraća na A pa potom B (pošto nakon A dolazi B, a ne H).

- Kao drugo, snizilice se označavaju s b, povisilice s #. Pošto se ton B može tumačiti samo kao poluton (pošto durska ljestvica ima 7 tonova u oktavi), taj ton je onda iznimka u zapisu polutonova.

Makar je logičnije nego bodovanje tenisa...

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
...

@domagoj

Navodno da je upravo Bach uveo H ;)

Slazem se i ja da je logicnije, al jbg tak je kak je.

Ha, a ovo prvi put cujem :D

EDIT: Evo, o ovome pricam :)

http://en.wikipedia.org/wiki/BACH_motif

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 22:51 (1domagoj1).
15 godina
Gitare i sve vezano uz njih

Ljudi neda mi se trazit po cijeloj temi pa ako mi mozete dati linkove za pocet svirat na gitari imam od dede staru gitaru dok je on bio mlad jos samo treba zice kupit nove pa bi probo i poceo svirat malo tako i onako imam vremena na bacanje :)

15 godina
neaktivan
Lacko kaže...

Ljudi neda mi se trazit po cijeloj temi pa ako mi mozete dati linkove za pocet svirat na gitari imam od dede staru gitaru dok je on bio mlad jos samo treba zice kupit nove pa bi probo i poceo svirat malo tako i onako imam vremena na bacanje :)

idi nayoutube i nađe guitarjamz kanal,to su najbolje lekcije na yt,inače moš poslikat đitru? :)

http://www.pecalica.hr/users/add/3cb0b321e3e8d77d2544dd607b4cbfe6
15 godina

moze ali prvo trebam dedu nagovorit dami je da :P hahah cim je se docepam slikam :)

14 godina
neaktivan

Kao što sam napiso prije imam neko pojačalo 15 W CORON live 15 i jel se može šta dogoditi ako na pojačala kopčam mikrofone ? Znači imam jedno pojačalo tamo zaštekam gitaru i u drugo uštekam mikrofon susjedima je žao što nemaju bučnu izolaciju...

Ustajte prezreni na svijetu !
15 godina
luka94 kaže...
Lacko kaže...

idi nayoutube i nađe guitarjamz kanal,to su najbolje lekcije na yt,inače moš poslikat đitru? :)

Ocigledno nista od toga dodem dedi ej deda imas jos onu gitaru, on koju gitaru, pa ja onu klasicnu kojoj trebaju zice samo, a ne dao sam je ca -.-

15 godina
odjavljen
Diplomirani pješak kaže...

Kao što sam napiso prije imam neko pojačalo 15 W CORON live 15 i jel se može šta dogoditi ako na pojačala kopčam mikrofone ? Znači imam jedno pojačalo tamo zaštekam gitaru i u drugo uštekam mikrofon susjedima je žao što nemaju bučnu izolaciju...

Ne može se ništa dogoditi ako pojačalo ne preopterećuješ, naravno.

16 godina
neaktivan

Može li mi netko preporučiti neke knjige u kojima su obuhvaće ljestvice, gradnja sola i solaže općenito? Po mogućnosti da je na hrvatskom.

Prof. dr. sc. torrentologije
17 godina

Kako izvesti ovo čudo, Dm7add9 ? {#}

---3--------------
---6--------------
---9--------------
---7--------------
---5--------------
------------------

When the power of love overcomes the love of power the world will know peace. Music is my religion.
16 godina
Xbox360 Modder kaže...

---3--------------
---6--------------
---9--------------
---7--------------
---5--------------
------------------

Kad' si kombinacija Isusa i Chuck Norrisa.

15 godina
neaktivan

Nemam pojma da ti iskreno kažem.
Izvadio sam gitaru nakon dugo vremena i probao sa palcem na E, ali onda nikako nisam mogao do 6. na A sa kažiprstom stići
Samo jedna stvar, kako ide tab, E-A-D-G-H-E ili obrnuto?

17 godina
neaktivan
Xbox360 Modder kaže...

---3--------------
---6--------------
---9--------------
---7--------------
---5--------------
------------------

A gdje si to izvukao, majke ti {#}? Osim ako nemas 6-7 jako dugackih prstiju na lijevoj ruci, nikako. xD

Meni to bas ne lici na Dm7add9, al ajd, kasnije cu ga proanalizirati detaljinije, idem sad jesti.

Mozda nekako da ovaj G na e zici ulovis palcem odispod ako me kuzis...

@bobo rastur

Tablatura se uvijek gleda tako da je najgornja zica ona najtanja, prva, a najdonja ona najdeblja, zadnja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 21:24 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
Uspio sam nekako posložit prste, ali zvuči nikako.

@1domagoj1
Hvala
17 godina
Xbox360 Modder kaže...

---3--------------
---6--------------
---9--------------
---7--------------
---5--------------
------------------

---3--------------kapadaster
---6--------------prstenjak
---9--------------mali
---7--------------srednjak
---5--------------kaziprst
------------------

tak sam ja uvatil nisi reko da nesmijem nis dodavat ;P

You got to lose to know how to win
17 godina
neaktivan
Xbox360 Modder kaže...

---3--------------
---6--------------
---9--------------
---7--------------
---5--------------
------------------

U -add9 akordima, na postojeći akord dodaješ nonu (ton nakon oktave). U D-dur ljestvici, to je E ton.

Što bi značilo da se Dm7add9 može odsvirati i kao:

x 5 7 9 6 5 -- barre na 5., srednjak 6. B žica, prstenjak 7. D žica, mali 9. G žica. Nije tako jako teško :D

Ovaj zapis koji si ti naveo je čak i krivi zato što ima i ton G koji se ne nalazi u tom akordu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 22:18 (i_rambo_plache).
17 godina

Ma iz zahebancije sam na google upisao hardest chords,

da malo vježbam gimnastiku s prstima. {#}

Nadam se da mi ovo neće nikad trebat'.

Bucketheadu sigurno nebi bio bed.

When the power of love overcomes the love of power the world will know peace. Music is my religion.
17 godina
neaktivan

Nije to Dm7add9. Imas ovako, Dm: D A F

----------

----6----

----------

----7----

----5----

----------

Na toniku (D) dodas nonu, dakle prima + oktava, drugim rijecima, E.

----------

----6----

----9----

----7----

----5----

----------

To je sad Dmadd9. Na toniku sad dodas undecimu (kvarta + oktava), drugim rijecima G.

----3----

----6----

----9----

----7----

----5----

----------

Sad je to Dmadd9add11. Ako sam fulao, mea culpa, nek me onda netko ispravi.

EDIT: rambo, ovo tvoje bi bio Dmadd9.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 22:15 (1domagoj1).
17 godina

Fala vam dečki,

al' prije ću sweepove radit' neg ove akorde. {#}

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
[...]

EDIT: rambo, ovo tvoje bi bio Dmadd9.

U P.M. (palm mute :D), sad pak C fali... >(

17 godina

zkj trazit najteze akorde kad znas da je akord suzvuk tri il vise tona i uzmes nesto neizvedivo i evo ti vjezbaj do mile volje :D

You got to lose to know how to win
17 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

zkj trazit najteze akorde kad znas da je akord suzvuk tri il vise tona i uzmes nesto neizvedivo i evo ti vjezbaj do mile volje :D

Evo, probajte ovo:

{5 8 10 12 6 x}

Shawn Lane

{#}

17 godina
neaktivan

Nikad nisam bio neki znalac za slaganje akorada, ali jel može ovako Dm7add9?

0 0 0 2 1 1

Svi tonovi su unutra, samo ne znam ima li kakve veze što se svira istovremeno E2 i F4...

15 godina
odjavljen

Guitar pro kaže da je to Dm9

17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

0 0 0 2 1 1

Svi tonovi su unutra, samo ne znam ima li kakve veze što se svira istovremeno E2 i F4...

Gdje si iscupao E2 {#}, E3 je najnizi ton u standardnom E stimu :P.

{x x 0 2 1 1} je Dm7, pa dodamo E na toniku, e sad, nonu ne mozemo dodati, pa ja bi onda bas dodao, znaci {0 x 0 2 1 1}, a u tom slucaju mozemo i A dodati pa dobijemo {0 0 0 2 1 1}, tehnicki to bi bilo Dm9nesto/E (jer je E ton bas), ali ono, ja bi ga nazval i Dm7add9, moze proci. Bar kod mene :D

EDIT: E tako je, Dm9/E, ali to je zato jer u ovom slucaju nismo dodali nonu na toniku, vec smo isli basove dodavati.

EDIT2: Ovo bi mogao biti {1 x 0 2 1 0} - ma dobro je, moze to sve tak xD. Ko ga je*be...

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 22:46 (1domagoj1).
15 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
i_rambo_plache kaže...

0 0 0 2 1 1

Gdje si iscupao E2 {#}, E3 je najnizi ton u standardnom E stimu :P.

{x x 0 2 1 1} je Dm7, pa dodamo E na toniku, e sad, nonu ne mozemo dodati, pa ja bi onda bas dodao, znaci {0 x 0 2 1 1}, a u tom slucaju mozemo i A dodati pa dobijemo {0 0 0 2 1 1}, tehnicki to bi bilo Dm9nesto/E (jer je E ton bas), ali ono, ja bi ga nazval i Dm7add9, moze proci. Bar kod mene :D

EDIT: E tako je, Dm9/E, ali to je zato jer u ovom slucaju nismo dodali nonu na toniku, vec smo isli basove dodavati. Tehnicki gledano, iako su isti tonovi to nije to.

Kako po kome, uglavnom većina je za E2.

Taj njegov akord je Dm7/E ili Dm9 ili F6/E...., A nema veze, bar po Guitar Prou :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice