Kakvo je vaše mišljenje o eutanaziji Talijanke koja je 16 godina u komi.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Moj zivot i radim s njim sta hocu...
trebalo bi uvest kao i kod amera, "ne zelim ozivljavanje"
ili slobodan odabir, kao donorska kartica.
jednostavno za izvest a neznam zasto drzava to nece...
ako se netko odluci na eutanaziju odmah je racunica jasna sa financijskog pogleda- 1 mirovina manje, 1 placa manje, 1 zdravstveno manje.
usporedno sa PDVom i svim ostlaim sta bi ta osoba placala "da je ziva" je velika
ja sam za slobodan odabir
Slazem se s tobobm Hacker-ri!
Ne daj Boze nikom da se nađe u takvoj situaciji, da pomislja na eutanaziju. A samo pitanje je malo skakljivo... rekao bih da je to stvar vlastitog izbora ili u ovom slucaju izbora najblizeg clana obitelji, a opet gledano recimo sa strane krscanstva i sebe kao vjernika dolazi do kontradikcije, tako da nisam siguran sta da mislim
Da bi se pristupilo eutanaziji mora se sastati etičko i moralno povjerenstvo koje ima svaka bolnica
a ako treba i na državnoj razini .Eutanazija i odluke o dotičnoj, se i kod nas rade ali toga nema u javnosti jer bi to
bio veliki medijski bum,svaka bolnica ili zdravstvena ustanova ima povjerenstava u kojoj nisu samo liječnici ,ako ta bolnica to nema
KBC se pobrine da ima .Odluke koje se donesu može pobiti drugo povjerenstvo na razini države,naravno da sve odluke
koje se donesu budu preispitane više puta i na više razina.Sama eutanazija kao neki oblik zapisa u pravnim knjigama
nije određena ili se krije pod drugim imenima i na taj način se ona i izvršava.Već je dugo prisutna u većini država ,a mali broj
je zakonski legalizirao.Ovdje nije samo riječ o eutanaziji kao takvoj nego o rasparva o čitavom našem društvu.To
sve države žele izbječi i na taj način imamo ta povjerenstava i država da bi oprala ruke od tog pitanja sve prepušta tim povjerenstvima.
Nikada nećete čuti da je vlada zabranila nečiju "smrt" jer to rade povjerenstva!Naravno da treba biti izjava da se
nakon određenog vremena i po prisutnosti više znakova koji upućuju na "vegetiranje" isključe aparati ili izjava o ne oživljavanju
u slučaju bilo kakve nesreće.Vidite li kako su to složena pitanja i u biti kako je teško samim povjerenstvima!
A još da ne petljamo crkvu .
Baš zato što je tanka granica oko eutanazije i ubojstva teško je legalizirati na ispravan način.
Po današnjem liječničkom kodeksu(kojega se moraju), niti jedna osoba ne smije patiti niti trpiti bol!!!
Vidite li kako je mala granica da se prekorači u dozama.Po svemu tome svijet je vrlo malo
od legaliziranja eutanazije i vjerujte mi da će i biti legalizirana ali s vrlo kompliciranim zakonskim
postavkama kao i možda pod drugim imenom ,jer kod nas a i u većini drugih zemalja se tako i
izvršava ,a druga stvar je kako to mediji nazivaju.U svakom slučaju vjerujte da je to
jedna od teških izuzetno teških odluka svakog povjerenstva.(naravno od ovog se isključuju oni koji su izričito protiv takvog
načina razmišljana,a takvih je otprilike par postotaka kad se ide u detaljno ispitivanje)....
ja cu u oporuci ostaviti da me se ne drzi na zivotu na aparatima. to najprije kosta i ne zelim da mi se najblizi muce stim.
i jos cu postati darovatelj organa
trebalo bi uvest kao i kod amera, "ne zelim ozivljavanje"
ili slobodan odabir, kao donorska kartica.
jednostavno za izvest a neznam zasto drzava to nece...
ako se netko odluci na eutanaziju odmah je racunica jasna sa financijskog pogleda- 1 mirovina manje, 1 placa manje, 1 zdravstveno manje.
usporedno sa PDVom i svim ostlaim sta bi ta osoba placala "da je ziva" je velika
Moj je stav da se eutanazija treba biti dopuštena. Čovjek može sam i treba imati mogućnost odlučiti šta želi da se učini s njim u slučaju da bude sam nesposoban donijeti odluku, jer je ispravno postupiti s čovjekom u skladu s njegovim uvjerenjima.
Isina da je teško ponekad donijeti odluku i odrediti granicu između ubojsta/eutanazije, ali nerazumljivo je da se ne dopusti eutanazija kada je mediciski već ustvrđeno da je osoba "biljka", neće se probuditi iz kome (ovo je najdvojbenije jer osoba je svjesna i živa - ali se ne može odrediti "u kojoj mjeri") ili užasno pati i ništa više ne pomaže...
Životinje se eutanaziraju. Oduzeti život ljudskom biću je ubojstvo, bio taj čovjek u komi ili nerođeno dijete (u drugom se slučaju ubojstvo naziva "abortus", da se majkene plaše). Oduzeti život bilo kojem biću nije dobro, ali životinje (određene) su životinje, a čovjek je svjesno biće koje ima dušu. Majko mila, rađe da je ta djevojčica okončala život prirodnom smrću, od starosti, nego da je se ubije, ili, kako je ovdje to lijepo nazvano, "eutanazira". Ako ljudski život tako malo znači da se osobu u komi može ubiti, onda ne vrijedi živjeti. Tko zna, možda bi se probudila nakon nekog vremena, pa bilo to i 50 godina. Od ovih uvjerenja ne odstupam.
klimama-- a kako mogu odlucit dali cu darivati organe nakon smrti? isto tako mogu i odlucit sta ce samnom ako postanem biljka
ja sam eto zdrav, punoljetan, psihicki stabilan (potvrdeno ljecnickim) i ja zelim da me eutaniziraju ako padnem u komu koja bude trajala duze od mjesec dana (nabadam).
Ako sam klinicki mrtav ili biljka zelim da me ugase odmah !!!
ja na to imam pravo, slobodna drzava za koju su ginuli i borili se !
Životinje se eutanaziraju. Oduzeti život ljudskom biću je ubojstvo, bio taj čovjek u komi ili nerođeno dijete (u drugom se slučaju ubojstvo naziva "abortus", da se majkene plaše). Oduzeti život bilo kojem biću nije dobro, ali životinje (određene) su životinje, a čovjek je svjesno biće koje ima dušu. Majko mila, rađe da je ta djevojčica okončala život prirodnom smrću, od starosti, nego da je se ubije, ili, kako je ovdje to lijepo nazvano, "eutanazira". Ako ljudski život tako malo znači da se osobu u komi može ubiti, onda ne vrijedi živjeti. Tko zna, možda bi se probudila nakon nekog vremena, pa bilo to i 50 godina. Od ovih uvjerenja ne odstupam.
klimama-- a kako mogu odlucit dali cu darivati organe nakon smrti? isto tako mogu i odlucit sta ce samnom ako postanem biljka
ja sam eto zdrav, punoljetan, psihicki stabilan (potvrdeno ljecnickim) i ja zelim da me eutaniziraju ako padnem u komu koja bude trajala duze od mjesec dana (nabadam).
ja sam za slobodan izbor ali cisto sumnjam da bi se ta cura ikad probudila...da sam ja u takvoj poziciji (da znam da cu umrijeti) bez razmišljanja dao bih svoje organe nekome kome trebaju...nema veze sta cu mozda zivjeti par mjeseci manje....jednostavno takav sam
- zahtjev za eutanaziju ili asistirano samoubojstvo mora postaviti sam bolesnik slobodnom voljom
- zahtjev se na isti način od strane bolesnika treba ponoviti za 7 dana
- patnje bolesnika moraju biti nepodnošljive i bez nade u mogu1e poboljšanje
- aktivni završetak života mora biti posljednje rješenje i stoga se za njim poseže samo kada nema alternative rješavanju bolesnikove situacije
- liječnik mora konzultirati drugog nezavisnog kolegu koji mora potvrditi mišljenje o beznadnosti i nepodnošljivom karakteru patnji, te nepostojanju alternative
- mora postojati pismeno izvješće (u njemu treba navesti dijagnozu, prognozu, terapiju, perspektivu liječenja, podatke drugog nezavisnog liječnika, bolesnikov zahtjev, te način kojim je okončan život bolesnika)
Među razlozima u takvim zahtjevima dominiraju osjećaj gubitka dostojanstva, ovisnost o drugima, zamorenost životom, dok se nepodnošljiva bol kao isključiv razlog susreće u samo 6% zahtjeva (Gevers, 1996.; van der Mass, 1996.; Scheppens, 2000.).
da sorry krivo sam se izrazio...
i dalje imam pravo na to odabrat sta cu ja kad ozbiljno obolim i ne budem u stanju sam sebe rjesit zivota.
Jer ako je zivot da ti je mozak budan a sve ostalo mrtvo, da nemozes ni suzu pustit niti pogledat bliznjeg, onda stvarno ne zelim takav zivot.
I nemogu me "silit" na nesto sta ja ne zelim...