Eutanazija

poruka: 16
|
čitano: 2.988
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Eutanazija

Kakvo je vaše mišljenje o eutanaziji Talijanke  koja je 16 godina u komi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 12:53 (MEGATON).
17 godina
neaktivan
Eutanazija

Moj zivot i radim s njim sta hocu...

trebalo bi uvest kao i kod amera, "ne zelim ozivljavanje"

ili slobodan odabir, kao donorska kartica.

jednostavno za izvest a neznam zasto drzava to nece...

ako se netko odluci na eutanaziju odmah je racunica jasna sa financijskog pogleda- 1 mirovina manje, 1 placa manje, 1 zdravstveno manje.

usporedno sa PDVom i svim ostlaim sta bi ta osoba placala "da je ziva" je velika

ja sam za slobodan odabir

Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
16 godina
neaktivan
RE: Eutanazija

Slazem se s tobobm Hacker-ri!Cool

17 godina
moderator
Hacker-ri kaže...

Kako ces odabrati, ako si u komi?
Takodjer se moze i ubistvo prikriti eutanazijom i proci nekaznjeno. Ovako, dodje ti na isto.

Jedno je sam odluciti okoncati svoj zivot, tad se to zove... kako ono... ah da, samoubistvo, a ne eutanazija.
17 godina
neaktivan
Eutanazija

Ne daj Boze nikom da se nađe u takvoj situaciji, da pomislja na eutanaziju. A samo pitanje je malo skakljivo... rekao bih da je to stvar vlastitog izbora ili u ovom slucaju izbora najblizeg clana obitelji, a opet gledano recimo sa strane krscanstva i sebe kao vjernika dolazi do kontradikcije, tako da nisam siguran sta da mislim Šutim

Kaži šta misliš, misli šta kažeš... ---------------------------------- Sjećaš li se draga, pričale su kiše, za ljubav se gine, zbog Hrvatske diše. ------------------------------- Neke stvari je bolje imat' kad ne treba, nego nemat' kad treba.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 14:15 (Maximus).
16 godina
neaktivan

Da bi se pristupilo eutanaziji mora se sastati etičko i moralno povjerenstvo koje ima svaka bolnica
a ako treba i na državnoj razini .Eutanazija i odluke o dotičnoj, se i kod nas rade ali toga nema u javnosti jer bi to
bio veliki medijski bum,svaka bolnica ili zdravstvena ustanova ima povjerenstava u kojoj nisu samo liječnici ,ako ta bolnica to nema
KBC se pobrine da ima .Odluke koje se donesu može pobiti drugo povjerenstvo na razini države,naravno da sve odluke
koje se donesu budu preispitane više puta i na više razina.Sama eutanazija kao neki oblik zapisa u pravnim knjigama
nije određena ili se krije pod drugim imenima i na taj način se ona i izvršava.Već je dugo prisutna u većini država ,a mali broj
je zakonski legalizirao.Ovdje nije samo riječ o eutanaziji kao takvoj nego o rasparva o čitavom našem društvu.To
sve države žele izbječi i na taj način imamo ta povjerenstava i država da bi oprala ruke od tog pitanja sve prepušta tim povjerenstvima.
Nikada nećete čuti da je vlada zabranila nečiju "smrt" jer to rade povjerenstva!Naravno da treba biti izjava da se
nakon određenog vremena i po prisutnosti više znakova koji upućuju na "vegetiranje" isključe aparati ili izjava o ne oživljavanju
u slučaju bilo kakve nesreće.Vidite li kako su to složena pitanja i u biti kako je teško samim povjerenstvima!

A još da ne petljamo crkvu .

Baš zato što je tanka granica oko eutanazije i ubojstva teško je legalizirati na ispravan način.
Po današnjem liječničkom kodeksu(kojega se moraju), niti jedna osoba ne smije patiti niti trpiti bol!!!

Vidite li kako je mala granica da se prekorači u dozama.Po svemu tome svijet je vrlo malo
od legaliziranja eutanazije i vjerujte mi da će i biti legalizirana ali s vrlo kompliciranim zakonskim
postavkama kao i možda pod drugim imenom ,jer kod nas a i u većini drugih zemalja se tako i
izvršava ,a druga stvar je kako to mediji nazivaju.U svakom slučaju vjerujte da je to
jedna od teških izuzetno teških odluka svakog povjerenstva.(naravno od ovog se isključuju oni koji su izričito protiv takvog

načina razmišljana,a takvih je otprilike par postotaka kad se ide u detaljno ispitivanje)....

Private
17 godina
neaktivan
Eutanazija

ja cu u oporuci ostaviti da me se ne drzi na zivotu na aparatima. to najprije kosta i ne zelim da mi se najblizi muce stim.

i jos cu postati darovatelj organa

Bessie Braddock: Winston, your drunk! Churchill: Bessie, your ugly, and tomorrow morning I shall be sober
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 15:15 (AA-d00d).
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

trebalo bi uvest kao i kod amera, "ne zelim ozivljavanje"

ili slobodan odabir, kao donorska kartica.

jednostavno za izvest a neznam zasto drzava to nece...

ako se netko odluci na eutanaziju odmah je racunica jasna sa financijskog pogleda- 1 mirovina manje, 1 placa manje, 1 zdravstveno manje.

usporedno sa PDVom i svim ostlaim sta bi ta osoba placala "da je ziva" je velika

Eutanazija kakvom je ti zamišljaš nije moguća iz nekoliko razloga:
1.) odluku o vlastitoj eutanaziji bi mogla donijeti samo punoljetna, psihički zdrava osoba pri punoj svijesti.
2.) osoba koja zadovoljava te uvjete ne želi vlastitu smrt. Psihički zdrava i uračunljiva osoba želi živjeti, pa makar 5 minuta duže, ma u kako se teškoj situaciji nalazila. 
3.) psihijatrijska istraživanja su pokazala da osobe koje izvrše samoubojstvo u trenutku smrti nisu uračunljive. To je bio i jedan od razloga zašto je Katolička crkva promijenila svoju politiku u pogledu sahrane samoubojica, pa sada dopušta njihovo pokapanje na posvećenom tlu i uz prisustvo svećenika. Prije ih se sahranjivalo izvan grobalja i bez svećenika.
4.) rađena su klinička istraživanja sa teško bolesnim osobama koje su željele eutanaziju.   Te osobe su ležale u bolnici i trebale su popiti tabletu koja će ih usmrtiti (naravno davali su im bezopasni placebo). Nikada niti jedna osoba koja je željela eutanaziju nije popila tu tabletu. U nekim državama gdje se radi eutanazija otrov koji ih usmrti dadne im liječnik - za pare su neki spremni uraditi svašta.
5.) eutanaziju zbog vlastite zarade nastoje uvesti osiguravajuća društva. U Velikoj Britaniji su pokušali uvesti računalni program koji bi kod teško bolesnih osoba određivao isplati li se njihovo liječenje ili ne, ali od toga se odustalo zbog negodovanja javnosti i liječnika. Zadaća liječnika je liječenje bolesnih ljudi i spašavanje života, pa makar bilo više nego očito da se neće uspjeti u tome. To u nekim situacijama neće pomoći samom bolesniku, neće mu spasiti život, ali će itekako njegovoj obitelji puno značiti ako znaju da je netko u tom trenutku pokušao nešto učiniti za njima dragu osobu, nego ako se budu osjećali napušteni od strane društva u njima jako teškoj situaciji.
17 godina
neaktivan
Eutanazija

Moj je stav da se eutanazija treba biti dopuštena. Čovjek može sam i treba imati mogućnost odlučiti šta želi da se učini s njim u slučaju da bude sam nesposoban donijeti odluku, jer je ispravno postupiti s čovjekom u skladu s njegovim uvjerenjima.

Isina da je teško ponekad donijeti odluku i odrediti granicu između ubojsta/eutanazije, ali nerazumljivo je da se ne dopusti eutanazija kada je mediciski već ustvrđeno da je osoba "biljka", neće se probuditi iz kome (ovo je najdvojbenije jer osoba je svjesna i živa - ali se ne može odrediti "u kojoj mjeri") ili užasno pati i ništa više ne pomaže...

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2009 15:34 (Paolo2612).
16 godina
neaktivan
Eutanazija

Životinje se eutanaziraju. Oduzeti život ljudskom biću je ubojstvo, bio taj čovjek u komi ili nerođeno dijete (u drugom se slučaju ubojstvo naziva "abortus", da se majkene plaše). Oduzeti život bilo kojem biću nije dobro, ali životinje (određene) su životinje, a čovjek je svjesno biće koje ima dušu. Majko mila, rađe da je ta djevojčica okončala život prirodnom smrću, od starosti, nego da je se ubije, ili, kako je ovdje to lijepo nazvano, "eutanazira". Ako ljudski život tako malo znači da se osobu u komi može ubiti, onda ne vrijedi živjeti. Tko zna, možda bi se probudila nakon nekog vremena, pa bilo to i 50 godina. Od ovih uvjerenja ne odstupam.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign. Današnja djeca slušaju cajke, priče o Vukovaru njima su bajke! Zmajevi su zakon! I AMD je to priznao.
17 godina
neaktivan
Eutanazija

klimama-- a kako mogu odlucit dali cu darivati organe nakon smrti? isto tako mogu i odlucit sta ce samnom ako postanem biljka

ja sam eto zdrav, punoljetan, psihicki stabilan (potvrdeno ljecnickim) i ja zelim da me eutaniziraju ako padnem u komu koja bude trajala duze od mjesec dana (nabadam).

Ako sam klinicki mrtav ili biljka zelim da me ugase odmah !!!

ja na to imam pravo, slobodna drzava za koju su ginuli i borili se !

Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
17 godina
neaktivan
Dragon wizard kaže...

Životinje se eutanaziraju. Oduzeti život ljudskom biću je ubojstvo, bio taj čovjek u komi ili nerođeno dijete (u drugom se slučaju ubojstvo naziva "abortus", da se majkene plaše). Oduzeti život bilo kojem biću nije dobro, ali životinje (određene) su životinje, a čovjek je svjesno biće koje ima dušu. Majko mila, rađe da je ta djevojčica okončala život prirodnom smrću, od starosti, nego da je se ubije, ili, kako je ovdje to lijepo nazvano, "eutanazira". Ako ljudski život tako malo znači da se osobu u komi može ubiti, onda ne vrijedi živjeti. Tko zna, možda bi se probudila nakon nekog vremena, pa bilo to i 50 godina. Od ovih uvjerenja ne odstupam.

Ovo vodi u druge rasprave, ali ti neznaš odgovore na pitanja: Što je uopće duša? Da li životinje imaju ili nemaju dušu?

Time ti ni sam nemaš potpune i točne odgovore.

P.S. Ja poštujem tvoje mišljenje i uvjerenja, ali reći da su ona nepromjenjiva i da nećeš od njih odstupiti je čista glupost i idiotluk. Moraš uvijek biti otvoren za druga mišljenja i biti spreman ih prihvatiti ako daju bolje dokaze, a ne biti zatucan.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
16 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

klimama-- a kako mogu odlucit dali cu darivati organe nakon smrti? isto tako mogu i odlucit sta ce samnom ako postanem biljka

ja sam eto zdrav, punoljetan, psihicki stabilan (potvrdeno ljecnickim) i ja zelim da me eutaniziraju ako padnem u komu koja bude trajala duze od mjesec dana (nabadam).

Ali ima jedan problem recimo u Poljskoj je bio slučaj kada je željezničar  pao u komu 1988 i  probudio se nakon 20 godina iz kome i da je  on tako rekao ako padnem u komu isključite mi aparat za disanje taj čovjek danas ne bi bio živ i sad ti budi pametan pa odluči šta napraviti,a opet ima slučajeva gdje čovjek može biti u komi cijeli život i nikada se ne probudi iz kome,i kad bolje razmislim ja bih napravio onako kako si ti napisao da ako traje duže recimo od 1 godine neka ugase aparate jel se može desiti da se probudiš iz kome i budeš doživotni invalid ili se probudiš kao starac,onda je bolje da me nema.(OVO JE MOJE MIŠLJENJE)
17 godina
Eutanazija

ja sam za slobodan izbor ali cisto sumnjam da bi se ta cura ikad probudila...da sam ja u takvoj poziciji (da znam da cu umrijeti) bez razmišljanja dao bih svoje organe nekome kome trebaju...nema veze sta cu mozda zivjeti par mjeseci manje....jednostavno takav sam

jučer sam overclockal WC-papir :P :P :P MSN> leo_labin@hotmail.com
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

To što ti spominješ nije eutanazija.

Jedna stvar je prestati održavati na životu bolesnika, isključiti mu aparate bez kojih ne može preživjeti. To nije eutanazija, nego prestanak liječenja. U nekim zemljama postoji mogućnost da u zdravstvenu knjižicu upišeš da u slučaju bolesti ili nekakve nesreće ne želiš reanimaciju ili održavanje na životu pomoću aparata i liječnici su se dužni toga pridržavati. 
Pacijent i kod nas ima pravo odbiti liječenje (osim u slučaju zaraznih i određenih psihijatrijskih bolesti). Ukoliko se radi o životnougrožavajućoj situaciji, konzultira se psihijatar i ako se utvrdi da je pacijent potpuno svjestan posljedica svoje odluke, liječenje se prekida, uz naravno prethodno potpisanu izjavu.

Za razliku od prekida liječenja ili odbijanja liječenja, eutanazija je namjerno, planirano i naručeno usmrćivanje čovjeka, najčešće davanjem injekcije koja sadrži smrtonosni koktel lijekova.

U prvom slučaju nepružanje pomoći dovodi do smrti (prirodni tijek), a u drugom slučaju se smrt namjerno izaziva osobi koja bi inače još duže vrijeme ostala na životu. Svjetska udruga liječnika (WMA - World Medical Association) na Generalnoj skupštini u Madridu 1987. godine donijela je deklaraciju o ovom pitanju: "Eutanazija, tj. voljno prekidanje bolesnikova života, bilo na njegov zahtjev ili na zahtjev njegovih bliskih srodnika, neetična je. To ne sprečava liječnika da poštujući želju bolesnika ne dopusti prirodan tijek smrti u terminalnoj fazi bolesti."

Eutanazija nije ništa novo. Jedan od najranijih primjera eutanazije je izlaganje nedonoščadi i malformirane novorođenčadi na brdu Tajget drevne Sparte. Prema Platonovu stajalištu bolje je prepustiti smrti teške bolesnike, nego nepotrebno produžavati njihovu patnju i uz to nanositi materijalnu štetu zajednici. Upravo radi uštede je u Hitlerovoj nacističkoj Njemačkoj pokrenut plan T4 kojm je eutanazirano preko stotinu tisuća teških bolesnika. Na slici imaš plakate koji su pratili tu akciju. a na drugoj je spomen ploča ubijenima u tom projektu.

Nizozemska kraljevska liječnička udruga je 1984. godine definirala kriterije koji trebaju biti zadovoljeni za primjenu eutanazije i njenih inačica (prema Zurak 2001.):
- zahtjev za eutanaziju ili asistirano samoubojstvo mora postaviti sam bolesnik slobodnom voljom
- zahtjev se na isti način od strane bolesnika treba ponoviti za 7 dana
- patnje bolesnika moraju biti nepodnošljive i bez nade u mogu1e poboljšanje
- aktivni završetak života mora biti posljednje rješenje i stoga se za njim poseže samo kada nema alternative rješavanju bolesnikove situacije
- liječnik mora konzultirati drugog nezavisnog kolegu koji mora potvrditi mišljenje o beznadnosti i nepodnošljivom karakteru patnji, te nepostojanju alternative
- mora postojati pismeno izvješće (u njemu treba navesti dijagnozu, prognozu, terapiju, perspektivu liječenja, podatke drugog nezavisnog liječnika, bolesnikov zahtjev, te način kojim je okončan život bolesnika)

U 1995. godini u Nizozemskoj je 25 656 bolesnika usmrćeno eutanazijom ili nekom njezinom inačicom. To iznosi 19% godišnjeg ukupnog broja umrlih u toj zemlji. Broj zahtjeva za eutanazijom ili potpomognutim suicidom je tri puta veći od realiziranih slučajeva.
Među razlozima u takvim zahtjevima dominiraju osjećaj gubitka dostojanstva, ovisnost o drugima, zamorenost životom, dok se nepodnošljiva bol kao isključiv razlog susreće u samo 6% zahtjeva (Gevers, 1996.; van der Mass, 1996.; Scheppens, 2000.).

Kao što se može vidjeti, odluka o posezanju za eutanazijom kod teško bolesnog čovjeka ne proizlazi poglavito iz biološkog područja nepodnošljive boli, već je bit problema psihološkog i socijalnog karaktera.

17 godina
neaktivan
Eutanazija

da sorry krivo sam se izrazio...

i dalje imam pravo na to odabrat sta cu ja kad ozbiljno obolim i ne budem u stanju sam sebe rjesit zivota.

Jer ako je zivot da ti je mozak budan a sve ostalo mrtvo, da nemozes ni suzu pustit niti pogledat bliznjeg, onda stvarno ne zelim takav zivot.

I nemogu me "silit" na nesto sta ja ne zelim...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice