Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.328.747
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
mrsmith kaže...

Evo ja kao bivši vlasnik Ryzena 1700X i sadašnjeg 8700K mogu potvrditi da apsolutno nema nikakve notabilne razlike između ova dva procesora što se tiče produktivnih taskova... ako je i ima onda je to u korist Ryzena možda max. 5% (CB također za zagrižene). Što se tiče gaminga, tu je razlika poprilična... na 1440p (kao i na fhd) gdje grafička ne koči, i7 ima 30% veći fps u velikoj većini naslova koje sam igrao. Tek na 4K gdje mi grafa dolazi do limita, Ryzen ima sličan (tj. isti) framerate kao i 8700K.. kad dođu nove grafe, opet će prednost ići 8700k naravno... I da, oba su bila OC-ana.

cek gdje si to provjeravao tj na kojem monitoru ovaj 34" ti je zapravo FHD s sitno visom rezom zbog sirine i na tom monitoru je normalno da si s i7 dobio dosta vise frejmova.

ovaj 1440p si testirao na TV-u pretpostavljam? Dakle reza 2560 x1440 s unlockanim fpsom i s gtx 1080 si kod i7 dobio 30% više fpsova?

Jel to razlika u brojkama 5+ fpsa ako se radi o niskim fpsovima ili je razlika +50 fpsa i navedi mi pls igre.. jer ja tvrdim da je nemoguce da s jednom gtx 1080 koja je taman za 2560x1440 dobijes s intelom avg fps 30% veci u vecini naslova jer velim sama grafa je na toj rezi onako poprilicno zakucana u mnogim naslovima..

Da dobiti ces jos uvijek nesto vise frejmova ali da je to 30%? Mozda ako je nizak fps a postoci se mogu prikazati svakako..

16 godina
toxic kaže...
mrsmith kaže...

Evo ja kao bivši vlasnik Ryzena 1700X i sadašnjeg 8700K mogu potvrditi da apsolutno nema nikakve notabilne razlike između ova dva procesora što se tiče produktivnih taskova... ako je i ima onda je to u korist Ryzena možda max. 5% (CB također za zagrižene). Što se tiče gaminga, tu je razlika poprilična... na 1440p (kao i na fhd) gdje grafička ne koči, i7 ima 30% veći fps u velikoj većini naslova koje sam igrao. Tek na 4K gdje mi grafa dolazi do limita, Ryzen ima sličan (tj. isti) framerate kao i 8700K.. kad dođu nove grafe, opet će prednost ići 8700k naravno... I da, oba su bila OC-ana.

cek gdje si to provjeravao tj na kojem monitoru ovaj 34" ti je zapravo FHD s sitno visom rezom zbog sirine i na tom monitoru je normalno da si s i7 dobio dosta vise frejmova.

ovaj 1440p si testirao na TV-u pretpostavljam? Dakle reza 2560 x1440 s unlockanim fpsom i s gtx 1080 si kod i7 dobio 30% više fpsova?

Jel to razlika u brojkama 5+ fpsa ako se radi o niskim fpsovima ili je razlika +50 fpsa i navedi mi pls igre.. jer ja tvrdim da je nemoguce da s jednom gtx 1080 koja je taman za 2560x1440 dobijes s intelom avg fps 30% veci u vecini naslova jer velim sama grafa je na toj rezi onako poprilicno zakucana u mnogim naslovima..

Da dobiti ces jos uvijek nesto vise frejmova ali da je to 30%? Mozda ako je nizak fps a postoci se mogu prikazati svakako..

Provjeravao sam na novom Dell 27" 4K monitoru (U2718Q), lako prebacis rezu na koju želiš isprobati (pa i 1440p). Nisam detaljno isprobavao tj. na raznim detaljima, ali igre koje sam igrao (Destiny 2, WoW, PUBG, Diablo 3, Fortnite, Escape from Tarkov, Project CARS 2, Forza Horizon 3 i još neke kojih se ne mogu sad sjetiti na prvu) su sve redom bolje radile na i7 u svim rezolucijama osim 4K gdje je kartica na limitu. Tebi možda 30% zvuči puno, ali to ti je već recimo razlika između 80 i 100 fps-a što je apsolutno realna situacija za 8700k vs Ryzen trenutno u gamingu.

It is always darkest just before the dawn.
14 godina
protjeran
lav1000 kaže...

što se hvataš tamo te bande njubara, vidiš i sam da sam ja imao bolje cb skorove od tih riža entuzijasta, i to sa "defektnom" memorijom  

neka oni uživaju u brojanju tih jalovih threadova  

Ma ovaj lik mi je legendaran, ne zna covjek dal bi se smijao il plakao. 

lav1000 kaže...

Jedina razlika što moraš uložiti 500 eura u hlađenje 8700k i to je to 

ja kao vlasnik r5 1600 i donedavno privjeska mogu potvrditi da u gamingu nema razlike između ta dva procesora, dapače privjesak ima stabilniji fps 

Zapravo jedina boljka 8700k je sto moras uzeti posteno hladenje ako ne mislis samo gejmati, ali s druge strane ulaganje u kvalitetno hladenje je pametna dugorocna investicija. 

17 godina
war3_tft kaže...
lav1000 kaže...

što se hvataš tamo te bande njubara, vidiš i sam da sam ja imao bolje cb skorove od tih riža entuzijasta, i to sa "defektnom" memorijom  

lav1000 kaže...

ja kao vlasnik r5 1600 i donedavno privjeska mogu potvrditi da u gamingu nema razlike između ta dva procesora, dapače privjesak ima stabilniji fps 

Zapravo jedina boljka 8700k je sto moras uzeti posteno hladenje ako ne mislis samo gejmati, ali s druge strane ulaganje u kvalitetno hladenje je pametna dugorocna investicija. 

ma kvalitetno hladenje ima vecina ljudi koji su prije imali intele samo nabavljaju brecket i to je to..

Ja osobno vise nisam za AIO riješenja i radije bih ulozio u zracno hladenje...

9 godina
protjeran
war3_tft kaže...
lav1000 kaže...

lav1000 kaže...

ma jasno, to ja samo malo bocnem smitha s njegovim cpu cooling peripetijama 

jedan CM masterliquid kojieg se moglo naći i po 400kn bi držao 8700k na 5Ghz ispod 80°C, naravno da iz priče sa 8700k možeš izbaciti llc120 i sl. klasu hladnjaka, ali vidimo da su i riže počele kuhati na 80-90 sa solidnim hladnjacima ...

17 godina
odjavljen
Chat tema ljubitelja hardvera

Ukupne performanse overclockanog Intela nisu ista stvar kao stock performanse procesora s dvije jezgre više, niti je jezgre mogu samo tako zbrajati po performansama. Jedna mapa u jednoj igri, među tisućama, nije razlog za kupovinu Intela, jer sve igre na svakom modernom procesoru rade u 60 FPS. Pamet u glavu prilikom kupovine. Ne treba nasjesti fanboyizmu i marketingu 

Nope.
17 godina
odjavljen
mrsmith kaže...
       ali to ti je već recimo razlika između 80 i 100 fps-a što je apsolutno realna situacija za 8700k vs Ryzen trenutno u gamingu.

Ovisno o taktu, 30% je moguće (stock Ryzen, oc 8700K) ali naravno da ćeš dobiti više, no na U2718Q ti je apsolutno svejedno za sve iznad 60. U većini (svima) naslova si ograničen GPU-om.

Nope.
16 godina
Tonči kaže...
mrsmith kaže...
       ali to ti je već recimo razlika između 80 i 100 fps-a što je apsolutno realna situacija za 8700k vs Ryzen trenutno u gamingu.

Ovisno o taktu, 30% je moguće (stock Ryzen, oc 8700K) ali naravno da ćeš dobiti više, no na U2718Q ti je apsolutno svejedno za sve iznad 60. U većini (svima) naslova si ograničen GPU-om.

Naravno, zato i kažem - trenutno dok grafe ne mogu više, apsolutno je svejedno koji proc je za 4K. Samo sam malu usporedbu nabacio s onim što sam imao priliku isprobati, ali Ryzen nije bio stock nego isto tako OC-an.

Npr. u PUBG kojeg igram većinu vremena (a koji je trenutno debelo najpopularnija i najigranija igra), na 1440p rezoluciji ide razlika u korist i7 i preko 30% što se tiče framerate-a na istim postavkama, na 1080p i oko 60-70%. Na 4K bude 5-10 frejmova više nego na Ryzenu.. no oba su preko 60 fps-a pa je nebitno. Iako, to je igra koja nije baš dobro optimizirana tako da je sve skupa apsolutno nevažno..

12 godina
Tonči kaže...

Jedna mapa u jednoj igri, među tisućama, nije razlog za kupovinu Intela, jer sve igre na svakom modernom procesoru rade u 60 FPS. Pamet u glavu prilikom kupovine. Ne treba nasjesti fanboyizmu i marketingu 

već sam te to pitao i ništa od odgovora, ali opet ću

jedna mapa među tisuću svakako nije razlog, kao niti onih 1% situacija, primjerice u xcomu o kojima smo prije pričali

ali što onda jest razlog za izbor?

ako je na 60 fps skoro jednako, osim te jedne mape i onih 1%, ako intel bolje rješava i više fps-a, a sve ostalo je jednako, koji je onda razlog za ne kupiti intela?

14 godina
protjeran
toxic kaže...

ma kvalitetno hladenje ima vecina ljudi koji su prije imali intele samo nabavljaju brecket i to je to..

Ja osobno vise nisam za AIO riješenja i radije bih ulozio u zracno hladenje...

Ofkors. Koji su razlozi odustajanja od AIO-a?

lav1000 kaže...

ma jasno, to ja samo malo bocnem smitha s njegovim cpu cooling peripetijama 

jedan CM masterliquid kojieg se moglo naći i po 400kn bi držao 8700k na 5Ghz ispod 80°C, naravno da iz priče sa 8700k možeš izbaciti llc120 i sl. klasu hladnjaka, ali vidimo da su i riže počele kuhati na 80-90 sa solidnim hladnjacima ...

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ukupne performanse overclockanog Intela nisu ista stvar kao stock performanse procesora s dvije jezgre više, niti je jezgre mogu samo tako zbrajati po performansama. Jedna mapa u jednoj igri, među tisućama, nije razlog za kupovinu Intela, jer sve igre na svakom modernom procesoru rade u 60 FPS. Pamet u glavu prilikom kupovine. Ne treba nasjesti fanboyizmu i marketingu 

Kaze se "skoro sve igre", jer ovako ne govoris istinu. I upravo je tih par igara, integrirana grafika (koja svakome moze posluzit) i ISTA cijena razlog nekome ko pretezito gejma da uzme intela. 

Uostalom, evo odnos aktualnih procesora u gamingu i productivity-u..

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

Jedna mapa u jednoj igri, među tisućama, nije razlog za kupovinu Intela, jer sve igre na svakom modernom procesoru rade u 60 FPS. Pamet u glavu prilikom kupovine. Ne treba nasjesti fanboyizmu i marketingu 

već sam te to pitao i ništa od odgovora, ali opet ću

jedna mapa među tisuću svakako nije razlog, kao niti onih 1% situacija, primjerice u xcomu o kojima smo prije pričali

ali što onda jest razlog za izbor?

ako je na 60 fps skoro jednako, osim te jedne mape i onih 1%, ako intel bolje rješava i više fps-a, a sve ostalo je jednako, koji je onda razlog za ne kupiti intela?

Ponovi molim te konkretno na što misliš, jer sam očito previdio... 

Da gledam što i kako kupiti, gledao bih što radim. Recimo, moj use case u jednom segmentu:

25-tak sati tjedno radim na desktopu u IDE-ima, JavaScript backend dev. To je u pravilu dual-core posao i jako mi je važno kako radi jedna jezgra. 

15-tak sati tjedno radim GPU dev (grafiku i compute) i tu mi je svejedno što može jezgra, ali mi je bitno koliko ih je.

10-tak sati tjedno radim druge stvari ili ove gore kombinirane.

2-3 sata se igram, od čega 95% vremena na 5K, a 5% na 144Hz monitoru.

Na kraju, za igre uglavnom i dalje koristim 5960X na 4.5GHz, jer je tu SLI koji mi je na 5K jako fora. Ponekad, samo za Overwatch, upalim 8700K, jer na njemu imam 200-250 prema 150-200 FPS pa se osjećam ugodnije na 144Hz. No, kako su mi na 5960X i SLI i PCIE diskovi i M2 diskovi, uglavnom izbjegavam 8700K, osim za macOS i ako se zateknem JS. Problem je što na 5.2 8700K, iako jest brži, nije uopće toliko brži da bih se odrekao mogućnosti da se igram na 5K i da koristim blagodati bijesno brzog učitavanja svega i sl. 8-jezgreni Haswell-E na 4.5 ionako rastura sve osim Overwatcha. 128GB memorije, M2 diskovi u RAID-u koji imaju bandwidth skoro kao memorija na 8700K... superiorno. A i tu je preko 120+ULMB koje koristim.

Da budem iskren, između 8700k i 5960X u pravilu nema osjetne razlike u igrama, sve dok ne gledam fps counter, gdje je 8700K brži. XCOM2 kod mene na stocku (!) 5960X, dakle, na 3.3GHz, ide u oko troznamenkastom FPS i nisam nikad doživio ovo anshino, a imam mnogo odigranih sati. S druge strane, itekako osjećam manjak jedne grafičke i raida na m2. 8 jezgara osjetim kad bejkam svjetla i kompajliram, gdje je 4.5GHz 5960X brži jer imam mnogo više memorije i brže diskovlje.

Da sad kupujem komp za igre i samo igre, uzeo bih i7-8400. Da kupujem za miješani kućni workload, uzeo bih novog Ryzena 2700X, koji je prema benchevima 18% brži od 1700X, što je taman koliko je gubio od 7700K na 5GHz. A jeftiniji je. Uopće nema dileme.

- Da me financijski aspekt ne interesira jer želim najbolje, da kupujem za profi FPS igranje, uzeo bih 8700K, najbržu memoriju i sve utopio u vodu i delidao s kupovinom i Titana V na vodi.

7980XE i Threadripper su preskupi za kućnu upotrebu, ali za radnu mašinu, Threadripper je toliko superiorniji. 7980XE se mnogo više grije, košta više nego duplo, a brži je nekih 30% u najboljem slučaju. X299 je stoga posve promašena platforma i zato ga pokušavam prodati već tjednima. Threadripper opet, daje iznimno puno toga za 800 eura procesora. Pravi multi-core stroj. Kad sam uzimao 7980XE nadao sam se držati ga na visokom overclocku i dobiti možda 40% brže, ali mnogo je iskustva s degradacijom, spaljivanjima nožica, degradacijom mesha (bez overclocka mesha na 3.2GHz, strašno je spor u odnosu na starije X99 i prednost nad Threadripperom koji može do 3.2/6GHz Fabric/mem takta) tako da sam na kraju u najboljem slučaju na nuli s lovom, jer je jako slabo zaradio u odnosu na 1950X.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.3.2018 10:50 (Tonči).
12 godina
Tonči kaže...

Ponovi molim te konkretno na što misliš, jer sam očito previdio... 

...

bilo je govora o gejmanju i kad se rasprava povela oko situacije s xcomom rekao si da je to 1% situacija prema kojima ne bi trebalo birati procesor

pa sam pitao - ako je intel uglavnom isti u 60fps, a bolji u tih 1% situacija, ako je bolji u jednoj od 1000 mapa, a u ostalima jednak, i ako je uz to bolji u visokim fps-ima, koji je onda razlog da tvrdiš kako to nije razlog za izabrati intela

pitanje je - što onda jest razlog za birati rajzena u gejmingu ili, kako ti kažeš, mješovitom kućnom korištenju

s tim da ipak nemereš vlastiti "mješoviti kućni workload" uzimati u obzir kao objektivni primjer ako daješ preporuke drugima od kojih za 99% kućni workload znači igranje, gledanje filmova i drkenjanje po netu

to je bilo pitanje, a odgovor bi trebao sadržavati i koje su prednosti rajzena u gejmingu i prosječnom kućnom worloadu za obične korisnike, a da bi umjesto intela birali rajzena

16 godina
protjeran
Tonči kaže...
.

Ista stvar bi ti se dogadjala da si igrao xcom2, a 3.3ghz nije stock frekvencija koju bi taj procesor imao u igri vec debeli underclock.

I7 8400 ne postoji...

Ako ti je Threadripper zbog razlike u cijeni daleko superioran 7980xe, to samo znaci da si kupio procesor koji ti ne treba, a onda ti vjerojatno ni taj Threadripper nije potreban...

17 godina
odjavljen
Chat tema ljubitelja hardvera

Kaj ti nije onda isplativije kupiti konzolu i igrati se na 30 fpsa? Ovak si ulupal hrpu para i opet ti pada...

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

to je bilo pitanje, a odgovor bi trebao sadržavati i koje su prednosti rajzena u gejmingu i prosječnom kućnom worloadu za obične korisnike, a da bi umjesto intela birali rajzena

Ryzen najveću prednost ima kad je jeftiniji. Ryzen + RAM + ploča bit će jeftiniji od Intela i dat će zanemarivo manje u igrama, više u npr. konverziji videa, hobističkom 3D-u, itd.

ansha kaže...

Ista stvar bi ti se dogadjala da si igrao xcom2, a 3.3ghz nije stock frekvencija koju bi taj procesor imao u igri vec debeli underclock.

I7 8400 ne postoji...

Ako ti je Threadripper zbog razlike u cijeni daleko superioran 7980xe, to samo znaci da si kupio procesor koji ti ne treba, a onda ti vjerojatno ni taj Threadripper nije potreban...

Netočno, 3.3 s boostom na 3.5, ne više od toga. Nije mi baš jasno kojom logikom si došao do posljednjeg (trećeg) zaključka?

Amortizacija dodatnih 1000€ na procesoru nije beznačajna, jer mi je to 1000€ manje u novčaniku, a performanse nisu 125% više, nego manje od 30%. AVX zbog kojeg sam se odlučio, toliko masakrira mogućnost overclocka da je potpuno neisplativ. AVX-256 kombinirano na TR-u mnogo manje efekta ima na zagrijavanje i ne traži redukciju overclocka pa vrlo lako i brzo dođem do benefita i u tom konekstu.

Meni se oprema mora amortizirati u 3 mjeseca (u jednom kvartalu), inače sam izgubio previše profita.

Nope.
14 godina
protjeran
Dobro lave kaj se sramis stavi i ovdje slike tog ispoliranog komada metala da svi vide kak se to radi..😁lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
16 godina
Tonči kaže...

Ryzen najveću prednost ima kad je jeftiniji. Ryzen + RAM + ploča bit će jeftiniji od Intela i dat će zanemarivo manje u igrama, više u npr. konverziji videa, hobističkom 3D-u, itd.

Ovo mi je baš čudno što govoriš...

Prije bih rekao da je zanemarivo manje u produkciji i više u igrama... barem u mom slučaju kod oba proca pod OC-om. Razlika u recimo Ryzenu 7 na 3.8-3.9Ghz i 8700k na 5.0Ghz je mozda 50-60 multi score u CB15. U Blenderu je čak Intel nešto brži (ne koristim ga ali sam vidio recenziju).. Viewportovi mojih 3d softova rade responzivnije isto tako jer je single core puno brži kod Intela, itd itd. Render je doslovno mrvu sporiji ali meni to ne igra jer ne renderam na njemu ionako.

Ali u igrama je ogromna razlika u korist Intela, osim na 4K rezi - no to će isto tako biti druga priča kad dođu jače kartice...

Ukratko - Ryzen se manje grije, manje košta i daje poprilično za novac - te je iz tog razloga bolja kupovina.

13 godina
neaktivan
XXX kaže...

Kaj ti nije onda isplativije kupiti konzolu i igrati se na 30 fpsa? Ovak si ulupal hrpu para i opet ti pada...

Skupe igre, piraterija je free 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
7 godina
chaselol kaže...
XXX kaže...

sta piratluk jos postoji

9 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Dobro lave kaj se sramis stavi i ovdje slike tog ispoliranog komada metala da svi vide kak se to radi..😁lp

entuzijasti koje takve stvari zanimaju će lako to pronaći 

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.3.2018 13:34 (lav1000).
13 godina
neaktivan
3dfx kaže...
chaselol kaže...
XXX kaže...

sta piratluk jos postoji

Evo banalan primjer, key za windoze se uzme za cca 10$, pogledaj na sta je licila tema ova i win10 kad su se ljudi uskukali kako da ugase auto update, jer im sjebe sve pa opet moraju "crackati" 

Sta ces, sirotinja sa "premium" hardverom 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
7 godina
chaselol kaže...
3dfx kaže...

Evo banalan primjer, key za windoze se uzme za cca 10$, pogledaj na sta je licila tema ova i win10 kad su se ljudi uskukali kako da ugase auto update, jer im sjebe sve pa opet moraju "crackati" 

Sta ces, sirotinja sa "premium" hardverom 

ma ok to, mislio sam na igre, cudno mi da netko igra piratske u danasnje vrijeme

16 godina
3dfx kaže...

ma ok to, mislio sam na igre, cudno mi da netko igra piratske u danasnje vrijeme

Pa i je čudno kad je 90% igri online :)

12 godina
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...

cijena jest razlog, ovo drugo je bitno nekome tko će doista i dovoljno često osjetiti značajno kraćenje vremena u nekom poslu... samo, ako je značajno i često, onda nije baš hobistički ili nije baš reprezentativni model prosječnog gejmera

14 godina
protjeran
Pravi gamer napiše gamer a ne gejmer😎lp
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Netočno, 3.3 s boostom na 3.5, ne više od toga. Nije mi baš jasno kojom logikom si došao do posljednjeg (trećeg) zaključka?

Amortizacija dodatnih 1000€ na procesoru nije beznačajna, jer mi je to 1000€ manje u novčaniku, a performanse nisu 125% više, nego manje od 30%. AVX zbog kojeg sam se odlučio, toliko masakrira mogućnost overclocka da je potpuno neisplativ. AVX-256 kombinirano na TR-u mnogo manje efekta ima na zagrijavanje i ne traži redukciju overclocka pa vrlo lako i brzo dođem do benefita i u tom konekstu.

Meni se oprema mora amortizirati u 3 mjeseca (u jednom kvartalu), inače sam izgubio previše profita.

Znaci bit ce 3.5 na stocku a ne 3.3, znaci da bi imao cca. 22fps u onoj sceni. 

Sta ti tocno nije jasno sa logickim zakljuckom, kupio si procesor koji ti je preskup i koji ti ne treba i sad pricas kako je sporiji superioran. Jos superiornini bi ti bio obican 8/16 ryzen..

AVX masakrira mogucnost overclocka? Ovo stvarno ne kuzim, kako god okrenes znacajno je brzi od TR-a, al tebi to za tvoj posao ne treba, tako reci...

16 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Pravi gamer napiše gamer a ne gejmer😎lp

Pise se gaymer...

14 godina
protjeran
Svaki premium delidator uza sebe mora imati i extra masu za brtvljenje na extremnim temperaturama😎 8600k skidaj gače😂 misli da ce ovaj do 260°c biti dovoljan? Ili ipak ovaj za 1200°c? Haha
9 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Svaki premium delidator uza sebe mora imati i extra masu za brtvljenje na extremnim temperaturama😎 8600k skidaj gače😂 misli da ce ovaj do 260°c biti dovoljan? Ili ipak ovaj za 1200°c? Haha

da netko normalan pita rekao bih ova do 260°C ali budući da si ti u pitanju, pitaj ih dućanu jel ima kakva do 2000°C 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice