Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.378.955
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
protjeran
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
lav1000 kaže...

Tonči, kad nam vraćaš Lucija...jbt forum ti je zanimljiv ko turska sapunica, daj malo da živne atmosfera 

Nisam ga ja kaznio, nisam prečesto na forumu u posljednje vrijeme pa propustim zabavne trenutke s njim. Ali uvjeren sam da mu se možeš javiti za kavu. Možda je skroz ok lik uživo; forumski trolovi često nisu i u stvarnosti takvi, samo što psihologija pisanja i čitanja uvelike razlikuje od govorne komunikacije uživo. Puno više možeš objasniti i bolje se razumjeti pa vjerojatno ni ja ne bih bio ovako bahat i drzak kako često "zvučim" na forumu. :D 

pa nismo klub usamljenih srdašća, pa da ovdje moram tražiti ekipu za izaći na kavu, nažalost od obaveza s puno ljudi ne stignem odraditi takve stvari a htio bih...

Šteta zbog Lucija, taman je krenuo s moddingom kučišta, i taman ga zbaniralo, vjerujem da ima i drugih koji bi to voljeli vidjeti, kako je zgotovio projekt.

13 godina
odjavljen
nicky.sl kaže...

Ryzen ima bolji IPC od Intela, ali ima lošiji takt (trenutno). To su činjenice, tako da ne znam, odakle vadiš svoje? I već smo vidjeli da Ryzen parira Intelu na 5GHz.

A otkud si ti izvukao to da Ryzen bolji IPC ??? Kad smo mjerili ovdje na forumu ispadalo je da Ryzen parira mom Brodwellu a od Sky-a gubi na istom taktu.

Ima bolji ipc od intela. Eventualno haswella. Zapravo, prije sandy-a.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.12.2017 14:58 (eywa33).
14 godina
protjeran
eywa33 kaže...

ps. najbolji je učitelj koji znanje prenosi jednostavnim jezikom - (ovo ako odlučiš pisati o temama, da i mi laici možemo čitati, a ne samo ihush :)

Po mome Tonci super obavi to objasnjavanje. Vidi se da se u trenucima bori pojednostaviti stvari, ali vjerovatno tesko pojednostaviti jos vise pa su neizostavni detalji koje vecina nas ovdje ne razumije. 

17 godina
odjavljen
nicky.sl kaže...
Tonči kaže...

Ryzen ima bolji IPC od Intela, ali ima lošiji takt (trenutno). To su činjenice, tako da ne znam, odakle vadiš svoje? I već smo vidjeli da Ryzen parira Intelu na 5GHz.

A otkud si ti izvukao to da Ryzen bolji IPC ??? Kad smo mjerili ovdje na forumu ispadalo je da Ryzen parira mom Brodwellu a od Sky-a gubi na istom taktu.

war3_tft kaže...
nicky.sl kaže...
Tonči kaže...

Ja isto gledam i ne kuzim. Prvo je sam AMD rekao da jos nisu sustigli ipc intela, nakon toga su to svi zivi testovi potvrdili, a mi osobno smo radili testiranje ovdje na forumu i opet potvrdili isto.

Ovo sa 5Ghz isto ne kuzuim, al se slazem da ryzenov 8/16 procesor na 4.0ghz parira intelovom 6/12 procesoru na 5.0hz u scearijima gdje se mogu iskoristiti sve jezgre/threadovi.

petarjukic kaže...

broadwell ima bolji ipc od skya i skoro pa isti kao kaby, znači sam si si odgovorio

Znaci sky i kaby po tvome imaju razliciti ipc?  Ovaj post cu arhivirati da imam za kasnije kad uletis sa svojim "znanjem, informiranoscu i besprijekornom logikom". 

Kompleksna priča, time neka se pozabavi ihush , on će to dodatno i zakomplicirati svojim stilom. :P

Ali otprilike, na istom taktu, Ryzen je bolji za većinu testova koje sam radio, točnije Threadripper 1950X vs 5960X, 6950X i 7980XE. 

Upravo sam proguglao malo o drugim testovima, s obzirom da znamo da su igre specifično loše kad je riječ o maksimiziranju performansi i nalazim ovo:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/7hmefu/is_ryzens_ipc_really_worse_than_intels/?st=jav4573l&sh=f9c3e88c

Točnije, ovo https://i.imgur.com/9rm2VAj.png :

Ili ukratko:

A 4GHz 6-core Ryzen Processor is on par with a 4.5GHz 6-core Haswell-E Processor.
A 4GHz 6-core Ryzen Processor is on par with a 4.5GHz 6-core Broadwell-E Processor.
A 4GHz 4-core Ryzen processor is on par with a 4.16GHz 4-core Kaby Lake Processor.
A 4GHz 4-core Ryzen processor is on par with a 4.08GHz 4-core Skylake Processor.

Ili:

A 4GHz 1500X is ~925 CB15 points.
A 4GHz 7700 (4-core boost is 4GHz) is ~900 CB15 points.

Što u potpunosti odgovara i mojim testovima koji su, doduše, i više favorizirali Ryzen, ali zbog toga što sam ja testirao maksimalno optimizirani kod koji iskorištava odlično Ryzenove prednosti s kratkim instrukcijama.

Naravno, za baš ići testirati opet, morat ću se dočepati ponovno Threadrippera i usporediti s 7980XE oko vikenda.

eywa33 kaže...
Tonči kaže...

...Ako nije, zašto sam odjednom dobio max usage na grafama starim promjenom...procesora? Tonči ?

Nemoj dirati te pojmove, jer ćeš nešto ukenjat pa ako budeš pisao krivo, a netko te ispravi, uvrijedit ćeš se kao chaselol. :P 

Može usko grlo biti i keš i sabirnica i simd i softverski overhead, svašta nešto može biti, može i ram (zapravo, to je najvjerojatnije). Čak i da je na 100% ne znači da npr. jest usko grlo. To kako se računa opterećenje procesora nije baš tako jednostavna priča, tako da nije baš ni jednostavno objasniti (osim što možemo reći da gledamo task queue). To je sve skupa prilično komplicirano za objasniti na forumu. Moguće da ima jako puno "cache miss"-eva (pišem ovako da bude jasnije što je pojam) pa da je i to dio problema. U praksi, procesor čeka memoriju i to računa kao "zauzet sam" i to znači da ako imaš situaciju da je cpu na 100%, a onda smanjiš latencije memorije pa i dalje imaš 100% za cpu, a sve je brže. Procesor i arhitektura procesora nisu tako jednostavni kako ih vidi korisnik u Windowsima, a i Ryzen je ovdje slučaj pa je vrlo lako moguće da je memorija glavni issue i da procesor čeka sve skupa... treba ga pitati koje latencije ima i koji ram... Ako ikad uhvatim vremena, možda krenem s pisanjem o tome opet za Bug, ali vremena je malo...

Hehe... ne bih se ja uvrijedio, pišem ko laik, rzumijem ko laik, ali ponešto iskustva imam. Dakle, ne ulazeći u tehnikalije, odgovori zašto mi je situacija koja je ista kao u toxica rješena zamjenom procesora? Memorija je bila ista, sve osim procesora i matične. Situacije low cpu i gpu usage-a su bile pretežno cpu intezivnije igre, od battlefielda, pa i na witcheru duji, crysisu 3 i sl. Jedan bioshock je vrtio sasvim uredno. Mislim, ti govoriš o kešu, sabirnici... Mene kao krajnjeg korisnika kojeg zanimaju samo brojčice u kutu i iskorištenost hardvera, ne zanima koji vodič na matičnoj ili procesoru stvara problem, nego samo kako ga rješit, kako nabit graf(e)u. I rješeno je prelaskom na one n only - intel  

ps. najbolji je učitelj koji znanje prenosi jednostavnim jezikom - (ovo ako odlučiš pisati o temama, da i mi laici možemo čitati, a ne samo ihush :)

Nažalost, često kompleksne stvari ne možeš pojednostavniti. 

Nope.
13 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Ovo je najčešća prva izlika lošeg učitelja 

No, pusti predavanja. Daj mi odg. na pitanje, uđi u tehnikalije slobodno. Tj. ako ti se da, ako pak ne, cpu je i dalje bottleneck :)

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
8 godina
protjeran
Ja bih svima preporucio userbenchmark stranicu. Imaju tri osnovne podjele i test za skinit. Te tri su desktop, koji najvise ovisi o skoru vaseg diska, gaming koji ovisi o skoru grafe i workstation koji ovisi o skoru procesora. Nadalje, moje osobno zapazanje je da disk najvise ovisi o read/write, dakle onoj 530/400 cifri npr. Grafa najvise ovisi o gflopsima, a cpu o broju jezgri. Dakle ukratko, i to je samo moje osobno misljenje i stroj koji ja nikad ne bih kupio, best buy konfa je fx 8320 + rx570+ samsung m.2 250gb. Eto.
14 godina
protjeran

Kompleksna prica ok, vjerujem da dosta ima veze sa memorijom, al kolko sam ja shvatio iz tvoje price TR je bolji u specificnim aplikacijama. Ako pogledamo brdo testova koji su odradeni u raznim aplikacijama svugdje intel pokazuje bolji ipc, a isto tako u cinebenchu koji na kraju krajeva i sam AMD koristi kao pokazatelj svojih performansi.

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...
Tonči kaže...

Ovo je najčešća prva izlika lošeg učitelja 

No, pusti predavanja. Daj mi odg. na pitanje, uđi u tehnikalije slobodno. Tj. ako ti se da, ako pak ne, cpu je i dalje bottleneck :)

Ne, nego je to žalba učenika kojima se ne da naučiti. :)

P.S. Da, korisnika zanima krajnji rezultat, brojčica "FPS", točnije niti to, nego odgovor na pitanje "jel' glatko?" - Ali zato korisnik ni ne priča o "IPC"-u. :)

Nope.
13 godina
neaktivan

Ryzen ima bolji smt, ne ipc.

14 godina
protjeran
Tonči kaže...

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/7hmefu/is_ryzens_ipc_really_worse_than_intels/?st=jav4573l&sh=f9c3e88c

Točnije, ovo https://i.imgur.com/9rm2VAj.png :

Ili ukratko:

A 4GHz 6-core Ryzen Processor is on par with a 4.5GHz 6-core Haswell-E Processor.
A 4GHz 6-core Ryzen Processor is on par with a 4.5GHz 6-core Broadwell-E Processor.
A 4GHz 4-core Ryzen processor is on par with a 4.16GHz 4-core Kaby Lake Processor.
A 4GHz 4-core Ryzen processor is on par with a 4.08GHz 4-core Skylake Processor.

Ili:

A 4GHz 1500X is ~925 CB15 points.
A 4GHz 7700 (4-core boost is 4GHz) is ~900 CB15 points.

Što u potpunosti odgovara i mojim testovima koji su, doduše, i više favorizirali Ryzen, ali zbog toga što sam ja testirao maksimalno optimizirani kod koji iskorištava odlično Ryzenove prednosti s kratkim instrukcijama.

Isao sam malo procitati taj reddit post i onda vidim da je tvorac teksta napisao ovo

"I don't think that CB15's single core benchmark is an accurate representation of generating this kind of data. I then decided to go on a rather long tangent to compare CB15 Multicore data against many different processors to try and come to a conclusion.

My conclusion is that when normalized at 4GHz - AMD's Multi-Core Performance when compared to the same thread count Intel processor shows a significant IPC boost. Whether or not this is because SMT is better than Hyperthreadding is up for debate, but I am not sure that SMT is pulling all of this weight."

Znaci on odbacuje single core test koji je "najcisci" pokazatelj ipc-a i onda ipc racuna po multi skoru koji moze biti kompromitiran HT tj SMT tehnologijama za koje se zna da je SMT bolja od te dvije.

A ovi rezultati koje je stavio su samo preracunati 4.0ghz, pocetna brojka od koje krece je dobivena SMT-om.

Ovdje mu je covjek lijepo odgovorio:

"You should compare single core performance to negate the SMT implementation advantage that Zen has.

Per core, core to core, clock to clock, Ryzen is around Broadwell-E levels.

In well threaded apps, Ryzen's superior SMT scaling gives it an edge, as more work gets done.

Games don't utilize all 16 threads on Ryzen 7 for example, so Intel's superior per core/clock performance gives them an edge, combined with their clock speed advantage (which is not insignificant!)

Anyone can cherry pick worse or best case scenarios, but that's the overall."

Jos vidim post mu ima pisljivi 34 rating, da je otkrio nesto zanimljivo i pametno ne bi to bilo tako...

Znaci jedino sto je covjek na redditu (nenamjerno) dokazao je da je SMT bolji od HT, ali to se vec znalo, ipc i dalje ostaje na intelovoj strani.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.12.2017 16:32 (war3_tft).
17 godina
odjavljen
_mark0_69 kaže...

Ryzen ima bolji smt, ne ipc.

war3_tft kaže...

Znaci jedino sto je covjek na redditu (nenamjerno) dokazao je da je SMT bolji od HT, ali to se vec znalo, ipc i dalje ostaje na intelovoj strani.

To bi trebalo testirati, ali čini se da je SMT > HT. No, treba vidjeti i single core, ali ne samo na CB, nego i drugdje. Siguran sam da je Ryzen bolji po jezgri od barem Haswella i na razini najmanje Broadwella, a IPC na Intelu baš i nije nešto napredovao posljednjih godina. I dalje su 4-wide, samo dižu takt efikasno.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.12.2017 16:42 (Tonči).
9 godina
Ima li netko da odradi ryzen 4thread smt off i skylake 4 thread ht off na istoj frekvenciji da vidimo bez prednosti amdovog smta kako se drze ,po nekoj logici treba bi bit skor single thread x4 u oba slucaja a oce li bit? Mislim da nece.
17 godina
odjavljen
dabar_solta_V2 kaže...
Ima li netko da odradi ryzen 4thread smt off i skylake 4 thread ht off na istoj frekvenciji da vidimo bez prednosti amdovog smta kako se drze ,po nekoj logici treba bi bit skor single thread x4 u oba slucaja a oce li bit? Mislim da nece.

Kako to misliš? Čega x4?

Nope.
9 godina
Pa single core cb pointa ?
Jel se o tome pricalo ili san nesto krivo poveza?
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

To bi trebalo testirati, ali čini se da je SMT > HT. No, treba vidjeti i single core, ali ne samo na CB, nego i drugdje. Siguran sam da je Ryzen bolji po jezgri od barem Haswella i na razini najmanje Broadwella, a IPC na Intelu baš i nije nešto napredovao posljednjih godina. I dalje su 4-wide, samo dižu takt efikasno.

Jos od samog izlaska ryzena testovi su pokazivali da je SMT bolji od Ht-a, u brojkama okvirno 40% protiv 30% ak se ne varam. O toj razlici o ipc-u se citavo vrijeme i prica, nije velika, al je tu na strani sky/kaby/coffee-a.

dabar_solta_V2 kaže...

To se barem lako odvrti.

12 godina
@dabar_solta_V2
Bilo je to negdje ljetos su testirali. Cini mi se da je ryzen imao single core negdje izmedju haswella I broadwella na istom taktu.
17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
petarjukic kaže...

i5 5575R 4/4 2.8-3.3ghz

134 single core i 536multi

i5 6400 4/4 2.7-3.3ghz

140 single i 497multi

i5 7500T 4/4 2.7-3.3ghz

141 single i 528multi

Šta li ti ovo kaže? NE SERI sa svojim glupim komentarima jer bi se ja tebi moga počet rugat jer pričaš gluposti, i da, arhiviraj i ovo

Znao sam da malo znas, al ovo je pretuzno.

Ipak ne mogu da se ne smijem tj urlam! 

Nećemo se rugati ljudima ako ne znaju; cilj je ukazati na problem na lijep način.

@petre: ono o čemu se gore govorilo je IPC, instructions per clock i iako nužno nema veze s ukupnim performansama jedne jezgre u nekom zadatku, najčešće je dovoljno blizu. Ovo što si citirao su rezultati sa svim jezgrama, gdje u igru ulazi cijeli niz stvari. Ukupni IPC procesora je vjerojatno veći, ali kad pričamo o igrama, još uvijek nas više zanimaju performanse pojedine jezgre i IPC koristimo kao KPI za jednu jezgru.

Nope.
10 godina
Tonči kaže...
war3_tft kaže...
petarjukic kaže...

i5 5575R 4/4 2.8-3.3ghz

134 single core i 536multi

i5 6400 4/4 2.7-3.3ghz

140 single i 497multi

i5 7500T 4/4 2.7-3.3ghz

141 single i 528multi

Šta li ti ovo kaže? NE SERI sa svojim glupim komentarima jer bi se ja tebi moga počet rugat jer pričaš gluposti, i da, arhiviraj i ovo

Znao sam da malo znas, al ovo je pretuzno.

Ipak ne mogu da se ne smijem tj urlam! 

Nećemo se rugati ljudima ako ne znaju; cilj je ukazati na problem na lijep način.

@petre: ono o čemu se gore govorilo je IPC, instructions per clock i iako nužno nema veze s ukupnim performansama jedne jezgre u nekom zadatku, najčešće je dovoljno blizu. Ovo što si citirao su rezultati sa svim jezgrama, gdje u igru ulazi cijeli niz stvari. Ukupni IPC procesora je vjerojatno veći, ali kad pričamo o igrama, još uvijek nas više zanimaju performanse pojedine jezgre i IPC koristimo kao KPI za jednu jezgru.

i5 6400 i 7500t obadva idu na 3.3ghz sa 2 jezgre, 3,2ghz 3 jzgre i 3,1 sa sve 4

znam da se govori o IPC-u, već je potvrđeno da kaby ima veći ipc od skya i netko je već ovdje to bio spomenio

14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Inace se ne rugam ljudima, koliko god nekad podj****** oni koji su tu cesce znaju da mi to bas i nije stil. Cini mi se da doticni forumas ima nesto osobno protiv mene pa mu ovaj put nisam htio ostati duzan jer mislim da to u potpunosti sasluzuje. 

10 godina
war3_tft kaže...
Tonči kaže...

Inace se ne rugam ljudima, koliko god nekad podj****** oni koji su tu cesce znaju da mi to bas i nije stil. Cini mi se da doticni forumas ima nesto osobno protiv mene pa mu ovaj put nisam htio ostati duzan jer mislim da to u potpunosti sasluzuje. 

još nisi dokazao da je veći u skylakea

14 godina
protjeran
petarjukic kaže...
već je potvrđeno da kaby ima veći ipc od skya i netko je već ovdje to bio spomenio

petarjukic kaže...

Tolko si se zakopao i pokazao svoje "znanje" da vise nije niti zanimljivo. Prijateljski savjet, zaustavi se dok jos mozes. 

10 godina
war3_tft kaže...
petarjukic kaže...
već je potvrđeno da kaby ima veći ipc od skya i netko je već ovdje to bio spomenio

petarjukic kaže...

Tolko si se zakopao i pokazao svoje "znanje" da vise nije niti zanimljivo. Prijateljski savjet, zaustavi se dok jos mozes. 

trubiš ali bez dokaza

10 godina
Chat tema ljubitelja hardvera

kad mi ti sve propisno dokažeš da sam u krivu ja ću onda priznat da sam u krivu a do tada će svako svoje

18 godina
odjavljen
Chat tema ljubitelja hardvera

PetarJukic jako si se zakopao i nepovratno ti je pao forumaški status a to je jako zabrinjavajuče. Mi ovdje gradimo forumaški status godinama i nema goreg ako te netko smatra neznalicom, pogotovo kad se raspravlja o kućanskim uređajima za ubijanje slobodnog vremena 

Zato zaustavi se dok još možeš, ovo je otišlo predaleko. Ipak smo ovdje prijatelji i ovo ti je prijateljski savjet.

13 godina
odjavljen
Tonči kaže...

P.S. Da, korisnika zanima krajnji rezultat, brojčica "FPS", točnije niti to, nego odgovor na pitanje "jel' glatko?" - Ali zato korisnik ni ne priča o "IPC"-u. :)

Pa, jbte, onda sam ja napredni korisnik/student. Nisam ni znao.

10 godina
XXX kaže...

PetarJukic jako si se zakopao i nepovratno ti je pao forumaški status a to je jako zabrinjavajuče. Mi ovdje gradimo forumaški status godinama i nema goreg ako te netko smatra neznalicom, pogotovo kad se raspravlja o kućanskim uređajima za ubijanje slobodnog vremena 

Zato zaustavi se dok još možeš, ovo je otišlo predaleko. Ipak smo ovdje prijatelji i ovo ti je prijateljski savjet.

forum je za raspravu a ne da netko tvrdi nešto bez da je dokazao

ne stajem dok ne dokaže sve 

13 godina
odjavljen

Nego šta. na kraju samo kažeš laže, ili da je Photoshop, editirao video i opet si u pravu.

16 godina
petarjukic kaže...

kad mi ti sve propisno dokažeš da sam u krivu ja ću onda priznat da sam u krivu a do tada će svako svoje

Sad klokaj procesore pa vidi jel ti se povecao ipc

AMD AntiBoy
14 godina
protjeran
petarjukic kaže...

Kak slatko, ti stvarno mislis da tvoje prdenje u vjetar i ne poznavanje osnova ima nekakvu tezina da bi se uopce moglo smatrati "stranom". 

Dokazi su ti pred nosom, druga je stvar ta sto ih ti ne razumijes procitati. Na cijelim internetima imas testove i rezultate gdje se vidi da je ipc ryzena izmedu haswella i broadwella, zamisli iste te rezultate smo dobili ovdje na forumu i to u ovoj temu kad smo testirali.

Da si malo bolje procitao shvatio bi da su oni rezultati sa prosle strane koje je Tonci stavio iskrivljeni zbog utjecaja SMT-a. AMD-ov SMT je jaci od intelovog HT-a i zato dobijes bolji multi core score kad oba procesora stavis na istu frekvenciju, kad taj multi core preracunas u single core dobijes rezultat koji je bolji nego kad cinebenchom (pravilno) testiras single core. Drugim rijecima AMD-ov SMT je toliko bolji od intelovog HT-a da nadoknaduje svoj nedostatak u ipc-u i ide do te mjere da prestize intela u multi scoru kad su na istoj frekvenciji.

Sto se tice Toncijevog vlastitog testiranja covjek je jos i napisao

Tonči kaže...

Naravno, za baš ići testirati opet, morat ću se dočepati ponovno Threadrippera i usporediti s 7980XE oko vikenda.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.12.2017 19:05 (war3_tft).
10 godina
war3_tft kaže...
petarjukic kaže...

Kak slatko, ti stvarno mislis da tvoje prdenje u vjetar i ne poznavanje osnova ima nekakvu tezina da bi se uopce moglo smatrati "stranom". 

Dokazi su ti pred nosom, druga je stvar ta sto ih ti ne razumijes procitati. Na cijelim internetima imas testove i rezultate gdje se vidi da je ipc ryzena izmedu haswella i broadwella, zamisli iste te rezultate smo dobili ovdje na forumu i to u ovoj temu kad smo testirali.

Da si malo bolje procitao shvatio bi da su oni rezultati sa prosle strane koje je Tonci stavio iskrivljeni zbog utjecaja SMT-a. AMD-ov SMT je jaci od intelovog HT-a i zato dobijes bolji multi core score kad oba procesora stavis na istu frekvenciju, kad taj multi core preracunas u single core dobijes rezultat koji je bolji nego kad cinebenchom (pravilno) testiras single core. Drugim rijecima AMD-ov SMT je toliko bolji od intelovog HT-a da nadoknaduje svoj nedostatak u ipc-u i ide do te mjere da prestize intela u multi scoru kad su na istoj frekvenciji.

Sto se tice Toncijevog vlastitog testiranja covjek je jos i napisao

Tonči kaže...

Tolko si intel fanboy da misliš da se svađam oko toga sad 

tema je ipc sky vs kaby

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice