Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.339.939
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: CPU chat tema
war3_tft kaže...

Cek sad kazes da mozda kasnije neces biti u mogucnosti nadograditi, a spominjes kupovinu 1400p 144hz monitora u buducnosti, sto sad na kraju?

Točno to. Posao mi nije siguran. Bez prihoda nema nadogradnji, s malim prihodima nema nadogradnji, s prihodima ima nadogradnji ovisno o prihodima.

Twitter: @191x7
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Postoje, naravno. Uvijek postoje 100% stabilne postavke, samo je pitanje gdje su za koji sistem. Ono što je sigurna igra je uvijek više napona i šire latencije. To sve funkcionira na principu koliko prostora ostavljaš sustavu da se "razmaše" i to će uvijek biti default stock na kojem sustav dolazi. Tu će biti 100% stabilan, za to se i testira. 

Recimo, stock postavke X99 i 5960X su 3.5GHz na svim jezgrama na 1,15V. I to mora proći sve pa i LinX.

Jasno da ne postoje 100% sigurne postavke, to je smijesno tvrdit. Postoje dovoljno sigurne, tj prilicno blizu 100% ali nikad 100%. Sama cinjenica da bilo koji cpu moze prdnut u bilo kojem trenutku dok vrti stress test ti govori da 100% stabilnost ne postoji.

17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Najbolje kupit bitcoine za tu lovu pa za par godina uzmes novi i9 i C klasu. Ili spavas ispod nadvoznjaka, ovisi kak te potrefi...

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
191x7 kaže...
war3_tft kaže...

Cek sad kazes da mozda kasnije neces biti u mogucnosti nadograditi, a spominjes kupovinu 1400p 144hz monitora u buducnosti, sto sad na kraju?

Točno to. Posao mi nije siguran. Bez prihoda nema nadogradnji, s malim prihodima nema nadogradnji, s prihodima ima nadogradnji ovisno o prihodima.

Ako ti posao nije siguran onda se ostavi nadogradnji i cuvaj novce za nedaj Boze situaciju...

Ukoliko se novca skupi, lako se on potrosi

14 godina
protjeran
191x7 kaže...

Tesko je sad biti pametan i sugerirati ti nesto kad je situacija takva kakva je... Posto je 144Hz nadogradnja u dva koraka i pitanje da li ce ikada do nje doci, mozda ti je najbolje uzeti neki 1440p 60Hz monitor i jacu karticu i to je to.

17 godina
odjavljen
Mrgud Veliki kaže...

Ako ti posao nije siguran onda se ostavi nadogradnji i cuvaj novce za nedaj Boze situaciju...

Covjek je dipl ing elektrotehnike

Uostalom, uvijek mu ostaje Irska...

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
ansha kaže...

Jasno da ne postoje 100% sigurne postavke, to je smijesno tvrdit. Postoje dovoljno sigurne, tj prilicno blizu 100% ali nikad 100%. Sama cinjenica da bilo koji cpu moze prdnut u bilo kojem trenutku dok vrti stress test ti govori da 100% stabilnost ne postoji.

Dobro, sad zajebavaš s metafizikom i statistikom. Ne, ništa nije 1, naravno, ali...

Nope.
17 godina
odjavljen
Friday kaže...
Mrgud Veliki kaže...

Moja matična firma traži na stotine inženjera. Inženjeru teško da je posao nesigurna priča, ako je spreman živjeti u ZG/ST. ALi da, Irska je zemlja proleterska! :)

Nope.
17 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Moja matična firma traži na stotine inženjera. Inženjeru teško da je posao nesigurna priča, ako je spreman živjeti u ZG/ST. ALi da, Irska je zemlja proleterska! :)

Ericsson, ne?

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Eh, da sam bar, al ja nisam htio elektrotehniku nego računarstvo, a ako mi nešto nije jača strana to je web-programiranje/web-aplikacije odnosno jedino što se ovdje (u lijepoj nam domovini) traži.

Nitko ovdje ne treba hardveraša, nažalost. Nema posla za sistemce, pa čak ni mrežaše. Dapače, nema posla ni kao serviser računala. Sjest i plakat. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 11:37 (191x7).
17 godina
odjavljen
Friday kaže...
Mrgud Veliki kaže...

Sada ulazim u OT vode, ali znam ih ja masu ing. elehtrotehnike koji su podosta nesigurni u sebe.

Pa mi stoga niti dan danas nije jasno sto rade na zavodu za nezaposljavanje

Mozda ce to sada zvucati neobicno ili da lazem, ali je istina.

Razloga nekoliko. Nesigurnost, nepoduzetnost, neodlucnost, a godine idu...

12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Uzmi 1080Ti, zatim Samsung 960 EVO 512GB, a što ti ostane podijeliš na neki i5, ploču i RAM.

S onim što ostane nek plati taxi do pučke kuhinje. 

Ovo što on govori je investicija od kakvih 20000kn. Za čovjeka kojem nije siguran posao, to je... hm, bolje ne reć. Al svakome svoje.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
18 godina
odjavljen
CPU chat tema
Za 1440p i 144hz mu i treba 20000 kn kada je stroj u pitanju.
17 godina
odjavljen
191x7 kaže...
Friday kaže...

Eh, da sam bar, al ja nisam htio elektrotehniku nego računarstvo, a ako mi nešto nije jača strana to je web-programiranje/web-aplikacije odnosno jedino što se ovdje (u lijepoj nam domovini) traži.

Nitko ovdje ne treba hardveraša, nažalost. Nema posla za sistemce, pa čak ni mrežaše. Dapače, nema posla ni kao serviser računala. Sjest i plakat. 

Nije to baš tako. Posla ima gomile, pogotovo za računarstvo. U Ericssonu je web dev samo jedan manji dio posla. Hardveraše se treba, dapače, mrežaše hardveraše.

eywa33 kaže...
Tonči kaže...

Uzmi 1080Ti, zatim Samsung 960 EVO 512GB, a što ti ostane podijeliš na neki i5, ploču i RAM.

S onim što ostane nek plati taxi do pučke kuhinje. 

Ovo što on govori je investicija od kakvih 20000kn. Za čovjeka kojem nije siguran posao, to je... hm, bolje ne reć. Al svakome svoje.

Pa priličan novac za igračku, da. TBH za igre ja nikad ne bih kupio ništa jače od i5 i to neki starije generacije da za mnogo manji novac dobiješ puno.

Nope.
17 godina
Tonči kaže...

Nije to baš tako. Posla ima gomile, pogotovo za računarstvo. U Ericssonu je web dev samo jedan manji dio posla. Hardveraše se treba, dapače, mrežaše hardveraše.

...

TBH za igre ja nikad ne bih kupio ništa jače od i5 i to neki starije generacije da za mnogo manji novac dobiješ puno.

Ericsson je u Zagrebu i Splitu, jelda? Zar nije bila priča da ili traže s puno godina iskustva ili uzimaju samo najbolje studente/diplomante? Gledao jesam prije neke natječaje, tražilo se poznavanje tehnologija za koje nikad čuo nisam u kombinaciji s, ako se dobro sjećam, 5 godina iskustva. Problem je što "početnik" nema gdje steći to iskustvo i navedena znanja, a netko s ~30 teško da je "početnik" s tim da radnog iskustva ima par godina ali rada u visokoobrazovnoj ustanovi ili nečemu sličnom a ne u traženim tehnologijama.

Što se tiče kupvoine i5 starije generacije, sada smo baš u periodu kada se s mainstreama od 4 jake jezgre prelazi na mainstream od 6+ jezgri. Stariji i5 je danas slabiji od modernog i3, nažalost. 4 jake fizičke jezgre postaje donja klasa. Od polovnih, i7. Ili pak i5 s slabijom grafom.

14 godina
protjeran
CPU chat tema

Nista od intelovih procesora ceka se red jbte, moj dolazi 8.11.lol

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
odjavljen

Pa čuj, traži se diploma jer osim što dokazuje da si u stanju prisilit se da dovršiš stvari, dobar rezultat ti daje i temeljna znanja koja će ti trebati. Ako si diplomirao računarstvo, onda si morao čuti za sve što bi te mogli tražiti. Početnike se uzima, naravno. Ne za plaću od 10-20 tisuća, ali se može početi i učiš. 

Nemoj se brinuti nametnutom perspektivnom o klasama. Gledaj što ti treba i što možeš dobiti. Izdavanjem 6-jezgrenog procesora za 400 eura, nije odjednom 4-jezgreni za 300 eura prestao biti dobar. Niti je onaj od 70 eura odjednom prestao biti jednako brz u igrama do 60 Hz kao i svi ostali. Razlike u generacijama procesora kod Intela su zanemarive, a za igre posve nebitne. 

Nope.
10 godina
odjavljen
191x7 kaže...

Imam nedoumicu. AMD Ryzen 5 1600 ili Intel i5 8400.

Konkretno r5 1600 + dobra B350 ili entry-lvl X370 ploča + 16GB DDR4 3000 MHz nasuprot Intel i5 8400, najpovoljnija Z370 ploča i 16GB DDR4 2666MHz.

Cijenom dođe na otprilike isto; iako je Intelov procesor skuplji, za AMD treba bolja ploča. Hladnjak imam LC-CC-120, odgovara u obje varijante.

Prednosti i mane Ryzen 5 kombinacije:

+ dobar za streaming igara na Twitch i slično

+ dobar Cinebench score kao i općenito multithreading (za npr obradu videa)

+ niska potrošnja el. energije

+ overclocking (volim se time "igrati", na trenutnom Ryzenu je obavezan ali na slijedećoj generaciji bih također volio ako bih imao mogućnost)

+ nadogradnje u budućnosti (navodno će Ryzen druge generacije odgovarati na trenutne AM4 ploče)

+ lutrija (moguće dobiti osmojezgreni procesor uz mnogo sreće)

+ nije grijalica odnosno moguće ga je uredno hladiti na razumnom taktu (npr osrednje zračno hlađenje na 3,8 GHz i nema pregrijavanja)

+ već više od 15 godina u primarnom kompu imam AMD (Athlon XP Barton, Phenom II x2 otključan u X3, Phenom II x4, FX 8300)

- trenutno lošije gaming performanse (u odnosu na Intel procesore zadnje i predzadnje generacije)

- niže performanse po jezgri na istom taktu u odnosu na Intela

- nije dobar za high-framerate gaming (s npr 144Hz monitorom, a takav monitor planiram kroz godinu-dvije nabaviti)

Prednosti i mane i5 8400 kombinacije:

+ jako dobre performanse u igrama (pogotovo u Battlefield 1 kojeg i najviše igram)

+ Intel (iako mi je u glavnom kompu već 15+ godina AMD, prvi Windows komp mi je imao Intel i od tada volim Intel)

+ bolja frame-vremena tj manje framedropova (stabilniji framerate)

+ manji bottleneck high-end grafičke kartice (npr GTX 1080Ti) što znači da će od trenutnog Ryzena biti bolji za mid-range kartice budućnosti (npr GTX 2060) 

+ nije grijalica ali samo zato što se ne može clockati

- nadogradivost ograničena na jači procesor iste generacije (i5 8600k, i7 8700k)

Ostatak konfiguracije nakon takve nadogradnje bio bi 2x 120GB SSD, 3x HDD, 550W napajanje, R9 380X 4GB grafička i ostalo navedeno pod "Moj PC".

Volim nadograđivati, no pitanje je kakve će mi mogućnosti za nadogradnju biti kroz slijedećih par godina (nadam se da ću moći).

Što kažete, R5 ili i5?

i5 8400

10 godina
odjavljen
Friday kaže...
toxic kaže...

Napravite napon na intelu kao sto se moze s fxom pa javite sa mobitela kak su stvari prosle :) 

Evo, popravio sam ti

samo 5 tu za ovo

17 godina
odjavljen
Glavas_ZG kaže...
Friday kaže...
toxic kaže...

Napravite napon na intelu kao sto se moze s fxom pa javite sa mobitela kak su stvari prosle :) 

Evo, popravio sam ti

samo 5 tu za ovo

Sta da ti kazem, omrazen sam na forumu... 

EDIT:

Luci vec izletio??? 

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 13:08 (Friday).
13 godina

Covik ima svoj djir, malo dodje, digne "prasinu" pa ode. I tako ispocetka, krug zivota na forumu.

coffe,coffe,coffe.....
12 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

Nista od intelovih procesora ceka se red jbte, moj dolazi 8.11.lol

pa prodaju se ko kifle čovječe. Meni stigla matična i rami, sutra proc , napajanje vjerojatno srijeda.

Fakat... Luci... Opet?! Čudo, jbte. Na čiji se novčanik sad namjerio?

8700k+&lt;3 8700k+<3
Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 13:36 (eywa33).
17 godina
CPU chat tema

Sječamo se glasina prije par mejseci, dakle Intel procovi sa AMD GPU tehnologijom ali večina nervozne ekipe je to odbacila.Eto ga sad to je realnost, dakle novi Intel Mobilni procesori/SoC H serije sa AMD GPU tehnologijom+HBM2 memorija=cijena vjerojatno do plafona.

https://newsroom.intel.com/editorials/new-intel-core-processor-combine-high-performance-cpu-discrete-graphics-sleek-thin-devices/

Ajde Intel ipak pošteno od tebe, nek si ti nama priznal da su tvoje GPU tehnologije obično smeče.

"The new product, which will be part of our 8th Gen Intel Core family, brings together our high-performing Intel Core H-series processor, second generation High Bandwidth Memory (HBM2) and a custom-to-Intel third-party discrete graphics chip from AMD’s Radeon Technologies Group* – all in a single processor package".

Intel=pokvareni podmukli smradovi!
17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Pa to sto ce AMD iGPU biti dio intel procesora je win-win-win situacija

Freak Show Inc.
10 godina
rambox kaže...

Sječamo se glasina prije par mejseci, dakle Intel procovi sa AMD GPU tehnologijom ali večina nervozne ekipe je to odbacila.Eto ga sad to je realnost, dakle novi Intel Mobilni procesori/SoC H serije sa AMD GPU tehnologijom+HBM2 memorija=cijena vjerojatno do plafona.

https://newsroom.intel.com/editorials/new-intel-core-processor-combine-high-performance-cpu-discrete-graphics-sleek-thin-devices/

Ajde Intel ipak pošteno od tebe, nek si ti nama priznal da su tvoje GPU tehnologije obično smeče.

"The new product, which will be part of our 8th Gen Intel Core family, brings together our high-performing Intel Core H-series processor, second generation High Bandwidth Memory (HBM2) and a custom-to-Intel third-party discrete graphics chip from AMD’s Radeon Technologies Group* – all in a single processor package".

ako ništa, amd će zaraditi il na mobilnom ryzenu il ako ništa na intelu :D valjda nisu glupi da daju intelu jače iGPUove nego svojim apuima, a ja se nadam da će i raven ridge H isto dobiti hbm(2) :D

hh
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Imam nedoumicu. AMD Ryzen 5 1600 ili Intel i5 8400.

Konkretno r5 1600 + dobra B350 ili entry-lvl X370 ploča + 16GB DDR4 3000 MHz nasuprot Intel i5 8400, najpovoljnija Z370 ploča i 16GB DDR4 2666MHz.

Cijenom dođe na otprilike isto; iako je Intelov procesor skuplji, za AMD treba bolja ploča. Hladnjak imam LC-CC-120, odgovara u obje varijante.

Prednosti i mane Ryzen 5 kombinacije:

+ dobar za streaming igara na Twitch i slično

+ dobar Cinebench score kao i općenito multithreading (za npr obradu videa)

+ niska potrošnja el. energije

+ overclocking (volim se time "igrati", na trenutnom Ryzenu je obavezan ali na slijedećoj generaciji bih također volio ako bih imao mogućnost)

+ nadogradnje u budućnosti (navodno će Ryzen druge generacije odgovarati na trenutne AM4 ploče)

+ lutrija (moguće dobiti osmojezgreni procesor uz mnogo sreće)

+ nije grijalica odnosno moguće ga je uredno hladiti na razumnom taktu (npr osrednje zračno hlađenje na 3,8 GHz i nema pregrijavanja)

+ već više od 15 godina u primarnom kompu imam AMD (Athlon XP Barton, Phenom II x2 otključan u X3, Phenom II x4, FX 8300)

- trenutno lošije gaming performanse (u odnosu na Intel procesore zadnje i predzadnje generacije)

- niže performanse po jezgri na istom taktu u odnosu na Intela

- nije dobar za high-framerate gaming (s npr 144Hz monitorom, a takav monitor planiram kroz godinu-dvije nabaviti)

Prednosti i mane i5 8400 kombinacije:

+ jako dobre performanse u igrama (pogotovo u Battlefield 1 kojeg i najviše igram)

+ Intel (iako mi je u glavnom kompu već 15+ godina AMD, prvi Windows komp mi je imao Intel i od tada volim Intel)

+ bolja frame-vremena tj manje framedropova (stabilniji framerate)

+ manji bottleneck high-end grafičke kartice (npr GTX 1080Ti) što znači da će od trenutnog Ryzena biti bolji za mid-range kartice budućnosti (npr GTX 2060) 

+ nije grijalica ali samo zato što se ne može clockati

- nadogradivost ograničena na jači procesor iste generacije (i5 8600k, i7 8700k)

Ostatak konfiguracije nakon takve nadogradnje bio bi 2x 120GB SSD, 3x HDD, 550W napajanje, R9 380X 4GB grafička i ostalo navedeno pod "Moj PC".

Volim nadograđivati, no pitanje je kakve će mi mogućnosti za nadogradnju biti kroz slijedećih par godina (nadam se da ću moći).

Što kažete, R5 ili i5?

Ako ce ti dobro doci HT i mozda vise od 6 jezgri svakako Ryzen i neku dobru plocu, da mozes kroz godinu dvije bubnuti na nju ovaj Ryzen refresh sto dolazi pocetkom 2018.

Mada mene najvise privlaci R5 1600 jer su mnogi dobili 8c/16t procesor i to je predobra stvar, ali to je lutrija.

Imas vrhunski ploca vec od 600-800kn (MSI samo bih gledao u ovom trenutku, druge B350 bih zaobisao)

Ako ne namjeravac clockati ryzen, najjeftinija ploca ce raditi savrseno i sa R7 1800X, jednostavno je tako.

Znaci prvenstveno gaming i 144hz i 8400 to ne ide, treba za 144hz i 5ghz a njega ne mozes clockati.

Po meni bolja opcija kasnije ici na 1440p ili 4k i tu ti je nebitno koji je od ta dva CPU-a

144hz 1080p je kul, ali jako malo igara ces igrati gdje ces osjetiti tu razliku,a jos onda napumpati tolike frejmove...gl hf 

Uzeti OC plocu za zakljucan CPU mi je pomalo glupo i besmisleno 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 16:20 (chaselol).
17 godina
petarjukic kaže...

ako ništa, amd će zaraditi il na mobilnom ryzenu il ako ništa na intelu :D valjda nisu glupi da daju intelu jače iGPUove nego svojim apuima, a ja se nadam da će i raven ridge H isto dobiti hbm(2) :D

To je GPU po naruđbi, dakle AMD ne daje ništa jer Intel to plača+HBM2 memorija koja je vrlo skupa a to opet plača Intel. 

To su Intel Premium Mobile proizvodi, kad vidiš cijenu past češ sa stolca okvirno 400+dolara.Kolko ja znam, trenutno najskuplji/najači Intel Mobilni proc košta 600 dolara.

Takvi vrlo skupi procesori nisu za široke mase kupaca to sigurno.Večina ljudi ne kupuje laptope za 2000+dolara, ili u realnosti novi Ryzen Mobile to je ono šta traži večina kupaca.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-raven-ridge-apu/249954.aspx?page=0&jumpto=5514369&sort=asc&view=flat

Intel=pokvareni podmukli smradovi!
12 godina
odjavljen

To stvarno sve Intel plaČa? Da je meni takav drugar.

17 godina
odjavljen

Huh? Pa neće AMD dati GPU-e besplatno.

Nope.
10 godina
rambox kaže...
petarjukic kaže...

To je GPU po naruđbi, dakle AMD ne daje ništa jer Intel to plača+HBM2 memorija koja je vrlo skupa a to opet plača Intel. 

To su Intel Premium Mobile proizvodi, kad vidiš cijenu past češ sa stolca okvirno 400+dolara.Kolko ja znam, trenutno najskuplji/najači Intel Mobilni proc košta 600 dolara.

Takvi vrlo skupi procesori nisu za široke mase kupaca to sigurno.Večina ljudi ne kupuje laptope za 2000+dolara, ili u realnosti novi Ryzen Mobile to je ono šta traži večina kupaca.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-raven-ridge-apu/249954.aspx?page=0&jumpto=5514369&sort=asc&view=flat

nisam ni mislio da DAJU nego da proizvode jače iGPUove za Intel nego sebi, to ne bi imalo smisla osim ako ne naplate masno :D

kao što sam naveo kakva god prodaja procova bude, ić će u korist AMDa a osim toga, da Vega M može ići u crossfire sa mobilnim Polarisom (Onaj moderator Tonči je reka na temi u vezi Vege da se nemogu cf-at al nisam siguran u to) to bi išlo jako dobro jer bi onda ta H serija od intela što se tiče low i mid range kartica išla samo sa AMD karticama a i mobilni Ryzen također tako da bi šta se tiče nvidije ostala samo u high end laptopima što je još jedan plus za AMD 

Šta se tiče mobilnog Ryzena pokaza je se odličnim (R5 1400 + RX 550 u 15w) ali je propusnost memorije problem a i manjak rama (nitko do sada nije stavio više od 8gb), valjda će doći još modela s dosta različitih kombinacija i svašta drugo :D S ovim APUom bi se moglo igrati na 720p(low-med) jer je za tu rezu dovoljno 1gb vrama a ostaje 7 tako da neće biti ogromnih fps dropova baš al moć će se igrat :D :D

Vidit ćemo sve, još je prerano govoriti o svemu, valjda će RR-H donijeti HBM(2) u malo većoj količini (2gb) :D

hh
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice