Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.340.256
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: CPU chat tema
Odradi LinX 0.6.5 i vidi tu stabilnost jer taj program zagrijava procesor najvise od najgoreg prime 95 verzije pa nam javi rezultate
10 godina
protjeran
dreadmoore kaže...
Odradi LinX 0.6.5 i vidi tu stabilnost jer taj program zagrijava procesor najvise od najgoreg prime 95 verzije pa nam javi rezultate

Mogu nije problem, ali za nekoga tko se bavi gejmingom nije ni potrebno vrtit toliko tih stres testova i radit neznam kolike seanse od po nekoliko sati torture na procu da utvrdis stabilnost. Dovoljno ti je upalit neku od zahtjevnijih CPU igara tipa Battlefield MP i prema tome testirat napon i takt, kada nađes zlatnu sredinu spremis si profil i miran si, u gejmingu ti se ionako nebude rusio a imat ces manje napone i veci takt za 24/7 upotrebu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 0:40 (Lucidius).
15 godina
CPU chat tema

Evo ga.

Čuj faila u Cine, pa nije win8, wtf.

EDIT: Ako smeta u temi molim moda da prebaci u Cinebench temu. Hvala!

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:42 (DiRT).
14 godina
CPU chat tema

Aj Luci nemoj dobit crveni u iduća 24 sata, molim te...

Zanima nas dosta toga. Npr... 

Jesi mjerio FPS sa različitim OC-om memorije i do koliko si je uspio dići ?

Kako si zadovaljan biosom i kakva je integrirana zvučna ?

10 godina
protjeran
DarthMarkus kaže...

Aj Luci nemoj dobit crveni u iduća 24 sata, molim te...

Zanima nas dosta toga. Npr... 

Jesi mjerio FPS sa različitim OC-om memorije i do koliko si je uspio dići ?

Kako si zadovaljan biosom i kakva je integrirana zvučna ?

Nemam grafu pa FPS nisam mjerio, a odma da ti kazem i da na intelu sve iznad 3200mhz gotovo nista po tom pitanju ne donosi, tako kazu testovi.

Memorija je stavljena na xmp i nisam ju klokao jer kako kazem nemam koristi od vece brzine za igre.

BIOS i sve oko njega je super nakon sta napravis prvi updejt BIOSa na 1.10 ili noviju verziju, sada je dostupna i 1.20 verzija. Na prvom biosu koji sam dobio sa plocom je bilo velkih problema oko vdroop-a, kada sam napravio update, sve radi kako treba.

Zvucna je super, nevidim razliku naspram one na msi z270 gaming m7 koja je imala bas bolestan audio sistem sa dva audio procesora, doduse niti imam neke zahtjevne slusalice ni zvucnike da bi trebao osjetit razliku.

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Koja temperatura ti je na 5,2@1,44V nakon sat Primea small fft?

Za problem prime-a (zapravo nije problem, nemoj vrtit prime) sluzi avx offset... A i svi sta vrte prime small fft na visokim taktovima vrte 26.6 verziju koja je ~20°C hladnija od 28.5 i novijih verzija. 

Najekstremniji je Linx 0.6.5, daleko zhtjevniji a i topliji od worst case scenarij prime-a. Ja vrtim bilo koji prime koliko hoces dok se Linx rusi sistem unutar minute na istim postavkama. A i topliji je 5-6°C...

14 godina
CPU chat tema

Evo da pitam pošto se ne razumijem previše. Koliko je ryzen 1600 javi neko stock 3770k ? . Namjena video editing. Te sam htio pitati gledam po njuskalu i ima oglasa gdje se 1600 sa nekom plocom b4 sa garancijom prodaje po 2000 kn , to se cini jako dobra cijena?

16 godina
A vidis u vecini toga se stobom slazem npr evoja mogu vrtiti procesor na puno manjem naponu odraditi prime testove odigrati igru ali najzalosnije sto se srusi u idle.Sad jel to zbog maticne ploce neznam nisam ga testirao na drugim idemo dalje napajanje u biosu isto prijavljuje +11,892V tako nesto kad spojim voltmetar na molex prikazuje +12,098V a u full loadu padne na nekih 11,892 dok na aida prijavljuje da je 11,6-11,4V.
10 godina
odjavljen
dery kaže...
Glavas_ZG kaže...

Da, nikako se za gaming ne isplati pokraj i5 8400 koji je 1600kn a imaju gotovo iste performanse.

Dobro kažeš ali sad kad je sa otključanim normalno vozit 5ghz ne možemo više prigrlit tu sporost oko 3.8ghz. Ramazili nas.

Za benchmarke je jedino tih 5+ Ghz, dokazano je već nebrojno puta da od klokanja gaming ne profitira razmjerno sa ulogom novca potrebnog za klokanje, ni približno...

BTW, ovo sa Lucidiusom nema smisla više, nemojte mu davati crvene kartone jer se to pokazalo potpuno nefunkcionalnim, ili ga isključite sa foruma ili ga pustite nek se izražava po svom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:25 (Glavas_ZG).
17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Lucidius ne možeš uspoređivati napone dviju intelovih generacija, a kamoli ne AMD-ov procesor. Bojim se da ti nije posve jasno kako te stvari funkcioniraju pa zato lutaš.

dreadmoore ako se ruši na idleu, nije stabilno, trebaš još napona ili ti ploča ne može držati stabilnim napon koji si zadao.

ansha svi ti testovi su pretjerivanje za normalnu upotrebu jer odjednom opterete sve, ali su jedini način za naći posve stabilne postavke, jer će se desiti da ti se smrze stroj u nekom budućem trenutku, iako je dotad u istoj aplikaciji radio ok.

Nope.
14 godina
CPU chat tema

Da wtf...Najgore je sto ga prijavljuju likovi koji bi i sami trebali popit koji karton.

Ot - ni ja ne kontam usporedbu napona razlicitih generacija. BTW, sve do Intel rec settings je ok, ako se da ohladit.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 10:33 (DarthMarkus).
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Koja temperatura ti je na 5,2@1,44V nakon sat Primea small fft?

Za problem prime-a (zapravo nije problem, nemoj vrtit prime) sluzi avx offset... A i svi sta vrte prime small fft na visokim taktovima vrte 26.6 verziju koja je ~20°C hladnija od 28.5 i novijih verzija. 

Najekstremniji je Linx 0.6.5, daleko zhtjevniji a i topliji od worst case scenarij prime-a. Ja vrtim bilo koji prime koliko hoces dok se Linx rusi sistem unutar minute na istim postavkama. A i topliji je 5-6°C...

Ja sam jutros isporbao linx ali cini mi se da defaultne postavke nisu OK. Jer proc drzi opterecenim u intervalima, kao da nije kontinuirano. Mozda mi se cini, ali po termperaturama sam siguran da bi trebalo ici znatno vise (POGOTOVO ako je topliji od zadnjeg prime-a).

Freak Show Inc.
17 godina
DarthMarkus kaže...

Da wtf...Najgore je sto ga prijavljuju likovi koji bi i sami trebali popit koji karton.

Ot - ni ja ne kontam usporedbu napona razlicitih generacija. BTW, sve do Intel rec settings je ok, ako se da ohladit.

Da razlicitih intelovih procesora vec usporedbe s AMD-om nemaju smisla.

1.4v napon na intelu i amd-u su totalno dvije razlicite stvari.

Napravite napon na intelu kao sto se moze s fxom pa javite kak su stvari prosle :) Fx uredno mozes stavit na 1.5v za npr 4.8ghz

Tako da ono, nema smisla..

17 godina
odjavljen
toxic kaže...

Napravite napon na intelu kao sto se moze s fxom pa javite sa mobitela kak su stvari prosle :) 

Evo, popravio sam ti

Freak Show Inc.
17 godina
CPU chat tema

Imam nedoumicu. AMD Ryzen 5 1600 ili Intel i5 8400.

Konkretno r5 1600 + dobra B350 ili entry-lvl X370 ploča + 16GB DDR4 3000 MHz nasuprot Intel i5 8400, najpovoljnija Z370 ploča i 16GB DDR4 2666MHz.

Cijenom dođe na otprilike isto; iako je Intelov procesor skuplji, za AMD treba bolja ploča. Hladnjak imam LC-CC-120, odgovara u obje varijante.

Prednosti i mane Ryzen 5 kombinacije:

+ dobar za streaming igara na Twitch i slično

+ dobar Cinebench score kao i općenito multithreading (za npr obradu videa)

+ niska potrošnja el. energije

+ overclocking (volim se time "igrati", na trenutnom Ryzenu je obavezan ali na slijedećoj generaciji bih također volio ako bih imao mogućnost)

+ nadogradnje u budućnosti (navodno će Ryzen druge generacije odgovarati na trenutne AM4 ploče)

+ lutrija (moguće dobiti osmojezgreni procesor uz mnogo sreće)

+ nije grijalica odnosno moguće ga je uredno hladiti na razumnom taktu (npr osrednje zračno hlađenje na 3,8 GHz i nema pregrijavanja)

+ već više od 15 godina u primarnom kompu imam AMD (Athlon XP Barton, Phenom II x2 otključan u X3, Phenom II x4, FX 8300)

- trenutno lošije gaming performanse (u odnosu na Intel procesore zadnje i predzadnje generacije)

- niže performanse po jezgri na istom taktu u odnosu na Intela

- nije dobar za high-framerate gaming (s npr 144Hz monitorom, a takav monitor planiram kroz godinu-dvije nabaviti)

Prednosti i mane i5 8400 kombinacije:

+ jako dobre performanse u igrama (pogotovo u Battlefield 1 kojeg i najviše igram)

+ Intel (iako mi je u glavnom kompu već 15+ godina AMD, prvi Windows komp mi je imao Intel i od tada volim Intel)

+ bolja frame-vremena tj manje framedropova (stabilniji framerate)

+ manji bottleneck high-end grafičke kartice (npr GTX 1080Ti) što znači da će od trenutnog Ryzena biti bolji za mid-range kartice budućnosti (npr GTX 2060) 

+ nije grijalica ali samo zato što se ne može clockati

- nadogradivost ograničena na jači procesor iste generacije (i5 8600k, i7 8700k)

Ostatak konfiguracije nakon takve nadogradnje bio bi 2x 120GB SSD, 3x HDD, 550W napajanje, R9 380X 4GB grafička i ostalo navedeno pod "Moj PC".

Volim nadograđivati, no pitanje je kakve će mi mogućnosti za nadogradnju biti kroz slijedećih par godina (nadam se da ću moći).

Što kažete, R5 ili i5?

20 Ryzen R5 1600 kombo
12 Intel i5 8400 kombinacija
Twitter: @191x7
14 godina
CPU chat tema

Slazem se.... Jos bi dodao da Noctua hladi 1,4 na Skylakeu ko iz .

17 godina
odjavljen

Dok kupiš 144Hz monitor, već će biti novih procesora. Isto tako, nemoj procesor kupovati za Cinebench - ako se na računalu samo igraš, igraj se, nije sramota. Realno, dok nemaš brži od 60Hz, ne treba ti uopće tako skup procesor. Ulupaj sve u grafičku karticu i SSD, po mogućnosti NVMe SSD. CPU-i su danas za igranje bacanje novca.

Nope.
14 godina
protjeran

Sa vise strana su ti ljudi rekli da je u ovom trenutku za 144Hz bolji coffee lake, glavni problem je u tome sto si naveo da na takav monitor planiras preci tek kroz 1-2 godine tako da ti sad uzimanje nekog jaceg procesora nema smisla, jer tko zna kakve ce cijene i procesori biti za 1-2 godine. Po mome imas dvije opcije, prva jeda sad uzmes nesto bolju plocu kliki i gore i3 8100 koji ce ti biti dovoljan za 60hz i onda kad ces prelaziti na bolji monitor gore stavis 8600k il 8700k kojeg ces za 1-2 god vjerovatno moci i polovnog uloviti, druga je opcija da ides na ryzen 1200 sa takoder malo boljom plocom i nadas se da ce kroz 1-2 godine novi ryzeni biti po performansama izjednaceni sa Intelom po pitanju gaminga na 144 Hz.

17 godina

Koči me ovaj FX, barem sam si tako umislio.

Novu bih platformu zbog M.2 pci-e SSD-a, novog jamstva, fluidnijeg rada (manje framedropova), manje potrošnje struje i jedne činjenice - entuzijast sam, peče me što kaskam za hardwareom (htio bih novo).

war3_tft kaže...

Sa vise strana su ti ljudi rekli da je u ovom trenutku za 144Hz bolji coffee lake, glavni problem je u tome sto si naveo da na takav monitor planiras preci tek kroz 1-2 godine tako da ti sad uzimanje nekog jaceg procesora nema smisla, jer tko zna kakve ce cijene i procesori biti za 1-2 godine. Po mome imas dvije opcije, prva jeda sad uzmes nesto bolju plocu kliki i gore i3 8100 koji ce ti biti dovoljan za 60hz i onda kad ces prelaziti na bolji monitor gore stavis 8600k il 8700k kojeg ces za 1-2 god vjerovatno moci i polovnog uloviti, druga je opcija da ides na ryzen 1200 sa takoder malo boljom plocom i nadas se da ce kroz 1-2 godine novi ryzeni biti po performansama izjednaceni sa Intelom po pitanju gaminga na 144 Hz.

Sve to štima, no što ako uzmem Ryzen 3 ili i3 pa za godinu-dvije ne budem u mogućnosti nadograditi? Ti procesoru su mi nedovoljan skok s FX-a clockanog na 4.5 GHz.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 11:01 (191x7).
18 godina
odjavljen
Ako je gaming primaran onda bi išao na i5 8400 jer je fenomenalan za tu cijenu, ali s druge strane Ryzen 1600 je na akciji, moguće da stiže pojeftinjenje.
https://www.amazon.co.uk/dp/B06XNRQHG4

1100 kn+ dostava

17 godina
XXX kaže...
Ako je gaming primaran onda bi išao na i5 8400 jer je fenomenalan za tu cijenu, ali s druge strane Ryzen 1600 je na akciji, moguće da stiže pojeftinjenje.
https://www.amazon.co.uk/dp/B06XNRQHG4
1100 kn+ dostava

Ako stvarno stigne pojeftinjenje, onda neću više imati dvojbe. Kupujem za mjesec i nešto sitno, pa ću vidjeti kako bude.

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

ansha svi ti testovi su pretjerivanje za normalnu upotrebu jer odjednom opterete sve, ali su jedini način za naći posve stabilne postavke, jer će se desiti da ti se smrze stroj u nekom budućem trenutku, iako je dotad u istoj aplikaciji radio ok.

Ne postoje posve stabilne postavke, a i to je relativno. Gameru je i visokoclockan cip stabilan dok je za potrebe npr. space shuttle-a svaki consumer chip prilicno nestabilan i na stocku.

Ja sam mislio da imam vrlo stabilan overclock jer sam komp koristio jako dugo na tim postavkama i vrtio razne stress testove i dugo renderirao da bi ga linx srusio nakon par sekundi testa...

17 godina
odjavljen
CPU chat tema

Uzmi 1080Ti, zatim Samsung 960 EVO 512GB, a što ti ostane podijeliš na neki i5, ploču i RAM.

Nope.
14 godina
CPU chat tema

Prvo po kvalitetan monitor pa ćemo onda o procesorima. Ovaj u potpisu nije vrijedan novog procesora.

17 godina
odjavljen
191x7 kaže...

Sve to štima, no što ako uzmem Ryzen 3 ili i3 pa za godinu-dvije ne budem u mogućnosti nadograditi? Ti procesoru su mi nedovoljan skok s FX-a clockanog na 4.5 GHz.

Tko ziv, a tko mrtav za 2 godine. Ako trebas nadogradis danas, ako ne trebas - kasica/prasica...

Za dvije godine dodju mozda bolji chipseti, mozda bolja memorija. Sve to moze biti jeftinije nego ovo danas...

18 godina
odjavljen
CPU chat tema
Za godinu dana smo na 10 nm...koga ne svrbi bolje pričekati.
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Ne postoje posve stabilne postavke, a i to je relativno. Gameru je i visokoclockan cip stabilan dok je za potrebe npr. space shuttle-a svaki consumer chip prilicno nestabilan i na stocku.

Ja sam mislio da imam vrlo stabilan overclock jer sam komp koristio jako dugo na tim postavkama i vrtio razne stress testove i dugo renderirao da bi ga linx srusio nakon par sekundi testa...

Postoje, naravno. Uvijek postoje 100% stabilne postavke, samo je pitanje gdje su za koji sistem. Ono što je sigurna igra je uvijek više napona i šire latencije. To sve funkcionira na principu koliko prostora ostavljaš sustavu da se "razmaše" i to će uvijek biti default stock na kojem sustav dolazi. Tu će biti 100% stabilan, za to se i testira. 

Recimo, stock postavke X99 i 5960X su 3.5GHz na svim jezgrama na 1,15V. I to mora proći sve pa i LinX.

Nope.
17 godina
CPU chat tema

Meni je mogućnost nadograditi sad (do kraja godine) ili ko-zna-kad (ako uopće). Zato nemam dvojbe nadograditi ili ne.

17 godina
odjavljen
XXX kaže...
Za godinu dana smo na 10 nm...koga ne svrbi bolje pričekati.

Za dvije idu DDR5 i PCIE 5. PCIE 4 stiže dogodine... :=)

Nope.
14 godina
protjeran

Cek sad kazes da mozda kasnije neces biti u mogucnosti nadograditi, a spominjes kupovinu 1400p 144hz monitora u buducnosti, sto sad na kraju?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice