Šteta. Da poskupe bilo bi idealno 
Pa što, svejedno bi ga ja opet kupio 
Šteta. Da poskupe bilo bi idealno 
Pa što, svejedno bi ga ja opet kupio 
Nisam ni sumnjao 
Ne čujem se, naravno da se ne čujem
. Kad pišem poruke šutim pa stoga čujem samo "klik-klik" sa tipkalice ali sebe ne čujem 
Jedini koji mogu zaliti sto su uzeli intela uoci izlaska ryzena su eventualno likovi koji renderiraju. A takvih je sigurno malo jer su znali da se nesto sprema. Mi ostali koji imamo nove i7 - apsolutno ne! Da zalimo za vise jezgri koje svakako ne bismo iskoristili?
Evo, ja imam 6700K. Sta bi bolje bilo za mene da sam umjesto svog i7 uzeo ryzena (koji nije ni postojao kad sam ovog uzimao BTW)? Jel bi mi Diablo, Path Of Exile, Rust ili Visual Studio radili bolje?
Dajte ljudi prekinite sa sranjima, ako vas rajca gledanje task managera ili kockica na cinebenchu - to je OK. Ali nemojte se praviti da izvan toga imate ikakve koristi od tih jezgri. Imao bi npr mrsmith jer zivi od renderiranja, vi ostali lajbeki - ne.
A famozna glupost zvana "upgrade path" je kao laksativ. Userem se svaki puta kad netko to spomene. Ispada u najmanju ruku da ako kupis intel platformu da moras svake 2 godine mijenjati maticnu, memoriju, SSD, grafu, ventilatore, stol, stolicu i laminat u sobi gdje ti je stroj.
Mi ostali koji imamo nove i7 - apsolutno ne?
Ne vidim uopće odakle potreba za opravdavanjem :)
Kad kad mi mali dođe iz garaže i kaže 'tata, nisam ništa pokidao!' E onda znam da je problem.
Pa moraš se opravdavati kad kod K-plus 4/8 proc košta 1250 kn
Normalno da buš onda pisao da su jabuke iz kauflanda boljeg okusa 
Mi ostali koji imamo nove i7 - apsolutno ne?
Ne vidim uopće odakle potreba za opravdavanjem :)
Kad kad mi mali dođe iz garaže i kaže 'tata, nisam ništa pokidao!' E onda znam da je problem.
Ma nije opravdanje, bas naprotiv. Iskreno, razmisljam sloziti esxi stroj i ryzen mi se cini idealan za tu namjenu (ako srede kompatibilnost). Ali cinjenica je da ne bih imao apsolutno nikakav gain u zivotu da ovaj i7 zamjenim sa bilo kojim ryzenom.
Kolika je razlika u snazi K-plus 4/8 procesora i intelovog 4/8 procesora u snazi tolika je i u cijeni a pravi odgovor iz Intela tek očekujemo
A famozna glupost zvana "upgrade path" je kao laksativ. Userem se svaki puta kad netko to spomene. Ispada u najmanju ruku da ako kupis intel platformu da moras svake 2 godine mijenjati maticnu
Ajde da je neko i to napokon rekao, ne razumijem ko to mijenja procesor svake 2-3 godine osim onih koji kupuju low end hardver (oni koji svake godine kupuju sigurno ne žale za novcem).Oni koji pređu sa Zen 1 na Zen 3 su u lošoj situaciji jer će do tada isteći garancija na matičnoj ploči a poslije toga je neizvjesno da li će krepati ili ne (u tom slučaju je isto kao da si kupio Intelovca).Također oni koji pređu sa zen 1 na zen 3 će morati kopati po internetu za ploče koje su na 5-7 godina staroj platformi, gdje ćeš naći novu ploču?
Jesi li upravo uporedio r5 1400 i i7 7700?To dvoje se ne može porediti (vjerovatno ni sa istim radnim taktom).
Radim kao senior developer u irskoj. Upravo sam slozio novi quad core firewall sa 8 giga rama kod kuce. Ako mi se jabuke svidjaju - ja ih kupim. Nije bas da se opterecujem cijenama... 
A famozna glupost zvana "upgrade path" je kao laksativ. Userem se svaki puta kad netko to spomene. Ispada u najmanju ruku da ako kupis intel platformu da moras svake 2 godine mijenjati maticnu, memoriju, SSD, grafu, ventilatore, stol, stolicu i laminat u sobi gdje ti je stroj.
Prije ce biti 6 mjeseci 
Laminat i i7 u sobi?
Pfff kakva sirotinja, nema se za parket ali se ima za iskesirati za kalkulator koji je aktuelan par godina, dok parket kad se dobro uradi bude po 20 godina i vise 
Sramota, razocaran sam Frajdej
Jesi li upravo uporedio r5 1400 i i7 7700?To dvoje se ne može porediti (vjerovatno ni sa istim radnim taktom).
Ha ha a 1250 kn i 2700 kn je usporedivo?? Pa za 1250 kn jedva uzmeš njajjeftiniji zaključani i5. Sa ryzenom dobiješ i moguću nadogradnju na 8/16. I ja sam trenutno na šugavom Intelu i ja bum vjerovatno prešao na i5 jer mi je isplativije samo prodat g4560 ali da kupujem od nule Ryzen je ajme majko dobrih ponuda 
Radim kao senior developer u irskoj. Upravo sam slozio novi quad core firewall sa 8 giga rama kod kuce. Ako mi se jabuke svidjaju - ja ih kupim. Nije bas da se opterecujem cijenama... 
e kak je u irskoj? jel mi mozes nac posao i smjestaj?
Ma kako ne ?? Pa garant bi ti porasla kvaliteta života !!
e kak je u irskoj? jel mi mozes nac posao i smjestaj?
Seronjo 
Šta ti vrijedi SMT kad svejedno ima identične performanse kao i5 u dosta stvari
Pitanje - koliko će ljudi prijeći sa r5 1400 na r7 1700?
Da su imali za R7 valjda bi ga odmah kupili.
To nadograđivanje postojeće platforme s nešto jačim CPU-om mi se nikad nije sviđalo. Ja kad prelazim prelazim na barem 50% jaču platformu.
A u dosta stvari donosi prednost, i to na stock frekvenciji
, pogledaj gdje ode na 4.0
u odnosu na i5 7400 
https://www.techspot.com/review/1386-amd-ryzen-5-1400/page2.html
Prešel bu na 8/16 onaj tko to poželi, bez potrebe prelaska na novi socket 
To nadograđivanje postojeće platforme s nešto jačim CPU-om mi se nikad nije sviđalo. Ja kad prelazim prelazim na barem 50% jaču platformu.
Slažem se s prvom rečenicom, koliko će ljudi prijeći sa low/medium end-a na high end?Ja sigurno ne bih stavljao nov procesor na 3-4 godine staru ploču, a koji namjeravam koristiti jos 4-5 godina (s obzirom na današnji "kvalitet" sumnjam da će sve ploče raditi 7-8 godina).
A u dosta stvari donosi prednost, i to na stock frekvenciji
, pogledaj gdje ode na 4.0
u odnosu na i5 7400 
https://www.techspot.com/review/1386-amd-ryzen-5-1400/page2.html
Prešel bu na 8/16 onaj tko to poželi, bez potrebe prelaska na novi socket 
Ne vjerujem tom sajtu kao prije, batali cinebench, u svemu ostalom na toj stranici je otprilike na nivou i5 7400 (osim u 7 zip-u), i i5 i r5 imaju svoje primjene, nipošto iste.
Glupo pitanje, sto ne bi presli ako im treba sirove CPU snage, sa 4 jezgre na 8 jezgri uz istu plocu i jos ne moras raditi delid i ostale zajebancije, preskupo vodeno hladjenje da ne bi spalio kucu sa intelomu 
Sa 4 jezgre na 8 jezgri = 100%
Sa 4 jezgre na 6 jezgri = 50%
Znaci prelazak za 100% bezbolno 
Da, samo puknes prstima i to je to...
Ima onih koji će prelaziti, ali takvi sigurno nisu u većini.Usput ko sili korisnike i7ica da overclockaju na 5 GHz?I na stock clocku gazi mnoge ryzene u primjenama koje zahtijevaju brzinu a ne jezgra ;)
Glupo pitanje, sto ne bi presli ako im treba sirove CPU snage, sa 4 jezgre na 8 jezgri uz istu plocu i jos ne moras raditi delid i ostale zajebancije, preskupo vodeno hladjenje da ne bi spalio kucu sa intelomu 
Sa 4 jezgre na 8 jezgri = 100%
Sa 4 jezgre na 6 jezgri = 50%
Nisam pričao o broju jezgri nego o snazi procesora
A za cijenu jednog i5 7500 dobiješ Ryzen 1600, koje su to tek razlike u p.m.
4/4 vs 6/12 na 3.9 
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_5_1600_review,10.html
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_5_1600_review,12.html
K-plus proizvod 
Izvadis cpu, stavis drugi i to je to.
Dok na drugoj strani, izvadis cpu, izvadis plocu, ram, graficku i sve zive konekcije.
Onda kupis novu plocu, novo hladjenje pa eventualno delid i onda se igras sa miljom dolara i tek onda ga stavljas u plocu i spajas sve ostalo.
Ne znam, ovo prvo mi zvuci bezbolno i dosta jednostavnije.
@nicky presao si sa jakog 2600k na 6850k tu nema 50% razlike u snazi, vec u jezgrama
@XXX taj R5 1600 je perverzija od procesora koji dere i5 gdje god stigne, a ni obicne i7 4c/8t mu ne mogu nista kad se koriste sve jezgre, kratko i jasno
Dok na drugoj strani, izvadis cpu, izvadis plocu, ram, graficku i sve zive konekcije.
Onda kupis novu plocu, novo hladjenje pa eventualno delid i onda se igras sa miljom dolara i tek onda ga stavljas u plocu i spajas sve ostalo.
@nicky presao si sa jakog 2600k na 6850k tu nema 50% razlike u snazi, vec u jezgrama
@XXX taj R5 1600 je perverzija od procesora koji dere i5 gdje god stigne, a ni obicne i7 4c/8t mu ne mogu nista kad se koriste sve jezgre, kratko i jasno
Logično, jezgre daju snagu ali kažem ti ne govorim o broju jezgri nego o snazi koju one isporučuju.
A za cijenu jednog i5 7500 dobiješ Ryzen 1600, koje su to tek razlike u p.m.
4/4 vs 6/12 na 3.9 
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_5_1600_review,10.html
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_5_1600_review,12.html
K-plus proizvod 
Reci mi gdje se r5 1600 prodaje po cijeni i5 7500 da ga odmah kupim.
Mnogo je to posla, izgleda da danas svi delidaju procesore, overclockaju, koriste najbrži ram, multitaskaju, rendaju, streamaju i igraju po 5 igara odjednom 
A mozda se usput i porezes na rub kucista, pa onda moars na hitnu. Usput te mozda udari auto pa pogines, djeca ti ostanu nezbrinuta, zena se pocne fucati okolo za pare, u prici se pojavi heroin...