Da ovde ikome stvarno trebaju jezgre kupili bi onog mog dual xeona sta ga dajem u bescijenje... ;-)
Da ovde ikome stvarno trebaju jezgre kupili bi onog mog dual xeona sta ga dajem u bescijenje... ;-)
Nova generacija, Skylake, Kaby Lake i Ryzen, daju pomak od 20 - 40 posto u odnosu na stare procesore zavisno do igre i sve price da to nije osjetno su glupe. Definitivno se osjeti razlika.
Intel je po generaciji dosad imao 5% pomaka. Za 40% trebaš 8 generacija...
Od i5-2600 do i5-5775C Intel je napravio 16% pomaka.
Zato kaj je Intel vruča roba. Kžiš? Vruča kifla, vrela supa, vruča mala, topla pi...zza...
Zadnji značajni pomak je Intel napravija kod prelaska sa socketa 1156 na socket 1155 a od tada slabo posve i vrime im je da se trgnu i u taj segment ubace korekciju cijena i barem 6/12 jezgri.
ništa mi se neda
A oni rade baš suprotno - najavljuju 4c/8t cpu za x99, odnosno nasljednika - x299 platformu. 
A oni rade baš suprotno - najavljuju 4c/8t cpu za x99, odnosno nasljednika - x299 platformu. 
4c/8t za enthusiast platformu? rofl? jedino ako će toplinski prostor iskoristiti za drastično bitno više taktove. Inače, ako kao dosad, bude otprilike jednako moguće overclockati i7 i Extreme... kome misle prodati za taj novac?
Čini se meni da je u intelu veća konfuzija nego u ovoj temi
Ma pada mu vraga još ako ubrzaju sa 8 generacijom opet će držati monopol.Naravno mi korisnici ćemo to kupiti pod paprenom cijenom osim ako se AMD ne potrudi i da više za manje novaca.Kako je poznato Amd uvjek zaostaje.Mozda se probude iz zimskog sna pa budu u koraku sa intelom
Prodaj tu kantu dok još pare možeš dobit
moja kanta vrijedi kao te tvoje 2
4c/8t za enthusiast platformu? rofl? jedino ako će toplinski prostor iskoristiti za drastično bitno više taktove. Inače, ako kao dosad, bude otprilike jednako moguće overclockati i7 i Extreme... kome misle prodati za taj novac?
To je i prije postojalo i dobra je stvar jer ti omogucava puno veci izbor pri upgradeu procesora od mainstream platforme.
Ma pada mu vraga još ako ubrzaju sa 8 generacijom opet će držati monopol.Naravno mi korisnici ćemo to kupiti pod paprenom cijenom osim ako se AMD ne potrudi i da više za manje novaca.Kako je poznato Amd uvjek zaostaje.Mozda se probude iz zimskog sna pa budu u koraku sa intelom
Prodaj tu kantu dok još pare možeš dobit
moja kanta vrijedi kao te tvoje 2
Neka vrijedi i četiri, ja jako volim svoju kantu. :) Možda je pravilnije rec spremnik, tu sam se i ja zaje...
Ja sam cuo neke price da bi Intel sa 8. generacijom izbacio 6 core za mainstream segment, a posto ce to također biti 14nm da ce ostaviti mogucnost da se ugrade i na sadasnje z270 ploce, to bi bilo fenomenalno 
Ja sam cuo neke price da bi Intel sa 8. generacijom izbacio 6 core za mainstream segment, a posto ce to također biti 14nm da ce ostaviti mogucnost da se ugrade i na sadasnje z270 ploce, to bi bilo fenomenalno 
To bi bio presedan za Intel, da 3 generacije procesora idu na isti socket.
Da malo bolje pratis znao bi vec da je bio slucaj prije Skylakea sa Haswell/DevilsCanyon/Broadwell na 1150 socketu 
Da malo bolje pratis znao bi vec da je bio slucaj prije Skylakea sa Haswell/DevilsCanyon/Broadwell na 1150 socketu 
DC se tesko moze racunat kao generacija procesora, to je Haswell
To je i prije postojalo i dobra je stvar jer ti omogucava puno veci izbor pri upgradeu procesora od mainstream platforme.
Veći izbor čega točno? Dobiješ feature za više memorije, što ionako ne treba tržištu i5 i i7 procesora niže klase. Enthusiast platforma je služila da dobiješ više jezgara i veći mem. bandwidth, više PCIE staza, a ovako dobijaš 4-core za platformu gdje nemaš zašto ni ići ako ne trebaš 6-core. Kad je to prije postojalo? Da i jest, valjda smo napredovali. Kome treba quad? Koja je prednost? Jedino ako dobijemo mnogo više taktove. Ionako enthusiast platforme kasne 1-2 generacije već.
DC se tesko moze racunat kao generacija procesora, to je Haswell
I Kaby Lake je identičan Skylakeu, a ni jedan ni drugi nisu nešto značajno brži od Broadwella i Haswella. Najbolji feature Broadwella, EDRAM, nestao je u Broadwellu-E.
Veći izbor čega točno? Dobiješ feature za više memorije, što ionako ne treba tržištu i5 i i7 procesora niže klase. Enthusiast platforma je služila da dobiješ više jezgara i veći mem. bandwidth, više PCIE staza, a ovako dobijaš 4-core za platformu gdje nemaš zašto ni ići ako ne trebaš 6-core. Kad je to prije postojalo? Da i jest, valjda smo napredovali. Kome treba quad? Koja je prednost? Jedino ako dobijemo mnogo više taktove. Ionako enthusiast platforme kasne 1-2 generacije već.
Ma mislim na to da mozes uzet ''jeftinog'' quada odma, a za dvije godine ubost polovnog 28-core xeona recimo. Na mainstream platformi imas tog quada i to je to, eventualno ako dodje 6-core u mainstream..
Ma mislim na to da mozes uzet ''jeftinog'' quada odma, a za dvije godine ubost polovnog 28-core xeona recimo. Na mainstream platformi imas tog quada i to je to, eventualno ako dodje 6-core u mainstream..
OK, ali lineup ovih KabyLake-X je 4-core only... a i to uzimanje bržeg ili slabijeg sad pa... nekako mi ne ide uz enthusiast platformu; na nju ni ne ideš ako nemaš love za to. 4-core imaš i na jeftinijoj x70.
Ja sam primjetio razliku sa G4560 u odnosu na FX 4.3 mhza u Fallout 4 gdje imam puno bolji fps, zadnji Dark Souls gdje i je FPS sa 45 skočio na zaključanih 60 i u X COM 2 gdje je FPS barem duplo bolji. Ostalo kaj sam probao manje više ide podjednako. Ali bez obzira na to najviše sam zadovoljan jer sam na novoj nadogradivoj platformi koja je se uopće ne grije, hladnija od laptopa
Svakaome sa FX-om ako se sa njime služi sa samo za igre i multimediju bi preporučio prelazak na isto pod uvjetom da ga ne košta ništa, ili nekaj sitno tj. ako mogu FX-a i ostatak dobro prodati.
Fallout bas izgleda da se muci sa 2 jezgre sa dropom koji je ogroman (20) ali evo vec na Hitmanu razlika je ogromna u prednosti 2 jezgre, za dark souls ne znam ne svidja mi se taj arkadni svijet tako da ga nisam igrao vise od par minuta.
Meni je radilo odlicno u par naslova koje sam gejmao a to su CS:GO/WoT/Elder Scrolls Online/Witcher 3 ali da, danas kad kupujes nemas alternative nego taj pentium ostalo trenutno ne nudi takvu razliku a kosta 3-4 puta vise (govorim za neki high 1080p gaming prvenstveno gdje je sve iznad 480/1060 po meni losa investicija, radije potrosi na bolju plocu/hladnjenje/ram ili ssd)
Odnijecu svoj hard i steam library kod frenda za vikend pa cu provjeriti, on ima 1060 6gb sa g4560 
Veći izbor čega točno?..
veći izbor za upgrade s quad na sve živo umjesto da je top cpu quad,tu su i pcie stazice (koje bi realno trebale bit i na mainstream platformama jer 20 stazica je sramota na šta su nas navikli), jeftinij ram iste kolićine s istim ili ćak većim bandwidthom (šta si i sam reka na nekom postu možda ćak u ovoj temi).
edit: šta nesmin kupit x99 ako nemam para? gledaj to kako oćeš al meni će ovo trajat bar 5-6 godina dok ćeš ti u to vrime prominit 20 razlićitih konfi.
veći izbor za upgrade s quad na sve živo umjesto da je top cpu quad,tu su i pcie stazice (koje bi realno trebale bit i na mainstream platformama jer 20 stazica je sramota na šta su nas navikli), jeftinij ram iste kolićine s istim ili ćak većim bandwidthom (šta si i sam reka na nekom postu možda ćak u ovoj temi).
Ali ne možeš uzeti jeftinu ploču.
Veći izbor čega točno?..
edit: šta nesmin kupit x99 ako nemam para? gledaj to kako oćeš al meni će ovo trajat bar 5-6 godina dok ćeš ti u to vrime prominit 20 razlićitih konfi.
Ne znam nikoga tko kupuje X99 da mu traje. Obično je to tržište koje kupuje u kraćim intervalima, nego mainstream i5 i i7. Ja konfu mijenjam svake 2-3 godine najdalje (2014. do 2017. sam promijenio 4 radne stanice, od čega sam se samo zbog lošijih karakteristika vratio na Haswell-E s Broadwell-Ea. Kad stigne idući 8+ core po razumnoj cijeni (do 1000€) ili PCIE4/DDR5 (kraj 2018.?) idem na novu platformu. Doduše, meni je računalo alat pa mi je njegov trošak uračunat tj. odbijen od zarade.
ALi zaista, ne vidim svrhu u kupovanju X/E platforme nekome tko nema jako puno novca na bacanje ili zarađuje time. Razloga je više:
- X99 je općenito preskup jer počinje tamo gdje je plafon mainstreamu
- featuri su u pravilu višestruko skuplji od njihove koristi
- platforma tehnološki kasni jednu do dvije, a dogodit će se i tri godine, što je suludo jer je za kućne i manje poslovne korisnike napredak tehnologije važniji
Stazica Kaby Lake ima 16+24 stazica, dakle 40, sasvim dovoljno za gejmere.
Sa Ryzenom možeš proći i sa B350 pločom, a generalno je problem kod high-end makina kako se toga riješit poslije :)
Ova Anshina makina nije baš bescjenje ali je ok, samo kamo sa onih 8x8GB ECC RAMa kad makina postane nekorisna ... ja sam ovih dana prodavao starije stvari pa se 56GB običnog DDR3 jedva rješio za cca. 2.000 Kn.
Čudno da ti kao hardware guru neznaš da je Haswell Resfresh dio Haswell generacije a da ne spominjem da su Broadwell mainstream desktop procesori toliko rijetki da ne znam ni koju riječ da upotrijebim 
Čudno da ti kao hardware guru neznaš da je Haswell Resfresh dio Haswell generacije a da ne spominjem da su Broadwell mainstream desktop procesori toliko rijetki da ne znam ni koju riječ da upotrijebim 
Treba opravdati pucanj u prazno sa kupnjom i7 7700k, imao je dobru 1150 ploču i umjesto da je uzeo 4790K on je ububao tonu para ddr4, i7 7700k i 1151 ploču, još gore u postu piše da očekuje 6 jezgraše na svojoj ploči, koja je sad već prosšlost ...
Sa Ryzenom možeš proći i sa B350 pločom, a generalno je problem kod high-end makina kako se toga riješit poslije :)
Ova Anshina makina nije baš bescjenje ali je ok, samo kamo sa onih 8x8GB ECC RAMa kad makina postane nekorisna ... ja sam ovih dana prodavao starije stvari pa se 56GB običnog DDR3 jedva rješio za cca. 2.000 Kn.
RAM je samo poskupio u zadnje vrijeme. 56GB DDR3 je i dalje korisnije od 16GB DDR4, a parira i cijenom.
Ne znam nikoga tko kupuje X99 da mu traje. ..
sad znaš, btw komplet komp me jeftinije ispa nego tebe samo 1gpu s hlađenjem 
kaby ima 16 pcie laneova s cpu ovih "up to 24" sa ćipseta ne raćunam ko laneove sry ne jedem propagandu,možda su i ok za neku periferiju ali ne hvala.
RAM je samo poskupio u zadnje vrijeme. 56GB DDR3 je i dalje korisnije od 16GB DDR4, a parira i cijenom.
Da, kao i SSD-ovi, ali dugoročno će se to opet vjerojatno vratiti na staro ... "problem" sa DDR3 je što ga više od 32GB možeš staviti samo na X79, a takvih ploča više nema.
Da ne idem u offtopic, tu je i problem prag isplativost broja starijih/slabijih makina za neko umrežavanje tipa distributed rendering. Nije da se žalim, ja hepi što sam se rješio starih stvari, htio sam samo ilustrirati zamke sa kupovinom HEDT za po doma, jer uz "redovan" gubitak vrijednosti, bude još teže to kasnije prodati on nekog mainstreama. Baš sam jučer vidio na jednom drugom forumu, čovjek si je lani uzeo 5820k i sad shvatio da mu ne treba (nije mogao odabrati gore vrijeme) ... makina je ok, ali bez rezanja nekih 30-40% cijene nema šanse prodati jer ljudi kojima to treba uglavnom do toga mogu doći i bez PDV-a.