Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.743.624
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen CPU
Tonči kaže...

Samo u malo manje od pola igara multi-core ima utjecaja, što nije neka drastična količina. To smo već analizirali ovdje. 4-core nije promašaj ni za druge stvari, 7700K ide do 5,3GHz dobro ohlađen. Danas i RAM ima veliki značaj... 10-30% u igrama http://www.techspot.com/article/1171-ddr4-4000-mhz-performance/page3.html još više u drugim primjenama.

Dakle, sve ima svoje prednosti i mane. Idealno, Intel će uskoro izdati Skylake-E 8-core za 500-700 dolara koji će se clockati kao Haswell-E i konačno možda dobijemo bolji 8-core od 5960X i možda 10-core bude "samo" 1000€. Uz 4,26GHz RAM i 1080Ti... milina za igre... par mjeseci. 

Al je dovoljno da u prosjeku 6-core na daleko nizem taktu bude ukupno brzi, ostaje ti jos overclock. Da ne spominjemo da procesor uzimas na duzi rok i da ce postotak igara koje rade na puno threadova biti sve veci. Meni slucajno zadnje 4 igre sta sam igrao gaze sve threadove i da imam dovoljno jaku grafu ili nisku rezoluciju, 7700K bi me kocio.

5.3ghz? Uozbilj se, ide i 5820K na 6ghz, samo na koji nacin. Prosjecni 7700K i za 24/7 ide na 4.8ghz. 5820K ide na 4.5ghz za 24/7.

Kad uracunas relativno malu razliku u cijeni, 7700K nema smisla pored 5820K/6800K, u buducnosti ce razlika biti samo veca.

9 godina
protjeran
ansha kaže...

Nevalja link.

My pleasure darlin
17 godina
odjavljen

Napucaj EKWB custom na njega i garantiram kladim se da ide na 5GHz 24/7. :) [danas ne možeš biti siguran kakav čip dobijaš, ali uz malo sreće, taj CPU ide do 85°C pod opterećenjem na 5GHz, što je fino]

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 10:53 (Tonči).
15 godina
neaktivan
ansha kaže...
Jim Raynor kaže...
ansha kaže...

Prije cca. mjesec dana je 5820K bio 2370kn u hrvatskom shopu. Socket na zalasku mi je plus jer su prosle djecje bolesti i sve je super stabilno, da ne kazem da imam opciju upgradea na Xeone koji su brzi od Ryzena u renderu.

Sta se igara tice, vec je vise puta linkan njemacki test gdje se jasno vidi da je 4/8 proslost za high end gaming, deru ga six-core inteli na daleko nizem taktu i s nizim ipc-em, a tek kad se clocka...

To je vjerojatno bila greška u cijeni, događa se često. Znaš ikog da ga je kupio po toj cijeni? PS može link na taj test da ne kopam?

Nije bila greska, bio je po toj cijeni al je odma planulo.

Bila je greska jer se u 10 minuta promijenilo na staro...

16 godina
neaktivan
nixass kaže...

1080ti na 1800X i 7700k.

Da vidimo te OCD stazice..

E onu scenu sa nafarbanom je bilo bolno za gledati.

The stock plummets! :D

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
18 godina
neaktivan
Blacklord kaže...

P.S. - Zna li netko što se dogodilo sa last-gen APU-ima namjenjenim AM4? Nigdje ni pip o njima. 

–]AMD_jamesProduct Manager 200 points 7 days ago
   AMD did not ask for any delays on mini-ITX, rather the partners are free to release when their product line is ready.
   We will introduce 7th Gen A-series APUs for socket AM4 in the channel later this year.
[–]Minkipunk 61 points 7 days ago
   The 7th Gen A-series APUs series is Bristol Ridge, not Raven Ridge, right? Can we still expect Raven Ridge to be released in H2 2017?

[–]AMD_RobertTechnical Marketing[S] 109 points 7 days ago
   Correct.

[–]Bravest_Sir_Robin 21 points 7 days ago
   Why will they coexist? Does the 14nm Raven Ridge not make 28nm Bristol Ridge obsolete?
[–]AMD_jamesProduct Manager 51 points 7 days ago
   Yes to both.

link: https://www.reddit.com/r/Amd/comments/5x4hxu/we_are_amd_creators_of_athlon_radeon_and_other/

nixass kaže...

1080ti na 1800X i 7700k.
Da vidimo te OCD stazice..

Vidi minimalni fps na R7 duplo veći. Pitanje za 'gamere', što vole da im je veći prosječni ili minimalni :)

chaselol kaže...
http://valid.x86.fr/aqtazcR7 1700 na 4.2ghz 1.4V znaci lutrija at it's finest 

1.45V je plafon. To je to, nema dalje

Programeri svih zemalja sa i7, znate kako ide dalje ...

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 12:27 (hrvooje).
17 godina
hrvooje kaže...

Vidi minimalni fps na R7 duplo veći. Pitanje za 'gamere', što vole da im je veći prosječni ili minimalni :)

Vidim da je razlika min fps brutalno veči šta je gpu jači. Znači ryzen future proof izbor za 4K.

kradem mine iz minskog polja
16 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Cpu da je tolki bottleneck na 4K? I vi vjerujete svakom isprdku od testa...

16 godina
protjeran
Jim Raynor kaže...
ansha kaže...

Nevalja link.

Evo ga.

13 godina
dery kaže...
hrvooje kaže...

Vidi minimalni fps na R7 duplo veći. Pitanje za 'gamere', što vole da im je veći prosječni ili minimalni 

Vidim da je razlika min fps brutalno veči šta je gpu jači. Znači ryzen future proof izbor za 4K.

razlika u average rijetko kad pokazuje išta pametnog, osim onako ofrlje za brzinsku usporedbu, tim više što je razmak između min i max veći

daleko je važniji minimum fps, jer što ti vrijedi 100+ max fps-a, ako ti minimalni pada ispod granica trzanja

pet puta ću radije imati 50-70 za average 60 nego 30-90 za isti average 60

16 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
dery kaže...
hrvooje kaže...

Vidi minimalni fps na R7 duplo veći. Pitanje za 'gamere', što vole da im je veći prosječni ili minimalni 

razlika u average rijetko kad pokazuje išta pametnog, osim onako ofrlje za brzinsku usporedbu, tim više što je razmak između min i max veći

daleko je važniji minimum fps, jer što ti vrijedi 100+ max fps-a, ako ti minimalni pada ispod granica trzanja

pet puta ću radije imati 50-70 za average 60 nego 30-90 za isti average 60

Veći minimum ftw.  

Zanimljivo je također opet vidjeti da i na tim bolesnim rezama proc i ploča igraju manju ulogu, nego jačina grafe i workload koji ona preuzma na sebe. Pošto je i7700k trebao biti  jači u igrama od 1800x, vrlo zanimljivi bench rezultati.

Sad ispada da je bolji samo na manjim rezama ili sa slabijim grafama u stroju?

Edit; oba proca su na stock?

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 13:13 (Colossus7).
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

ansha vidi ovo https://youtu.be/Bhe85LLQEfw 

:D

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

ansha vidi ovo https://youtu.be/Bhe85LLQEfw 

:D

Ista stvar je vec par generacija mainstream procesora kod intela. I to je razlog za ic na six core-a, ne samo da ti za slicne pare daju 50% vise procesora nego jos i zaleme poklopac...

13 godina
hrvooje kaže...

nego, kad već gledamo te testove i minimalni fps za koji se svi slažu da je važniji od maksimalnog, pa se vidi da rajzen razvaljuje 7700k upravo u tome i očito nije tako loš odabir i za gejming... baš se pitam kako li je onima koji su nedavno odabrali 7700k umjesto rajzena (ima li takvih koji su se premišljali, pa odabrali 7700k i sad ih ovaj min fps peče k'o čir na šesnajstercu )

...i btw. gdje nam je luci, jel živ uopće 

16 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Ljudi taj duplo veci minimalni fps na 4K je neistina jednako sigurno ko to da je zemlja okrugla :)

13 godina
ansha kaže...

Ljudi taj duplo veci minimalni fps na 4K je neistina jednako sigurno ko to da je zemlja okrugla :)

ustvari da, sad sam gledao cijeli test i rezultati s minimum fps idu posvuda, negdje je rajzen sitno bolji, negdje intel

no, kod gta5 izgleda da nije riječ o nekoj slučajnoj grešci, jer je ista situacija i sa titanom i sa 1080ti

18 godina
neaktivan
ansha kaže...

Kontaktiraj Kanađanina pa ga pitaj

13 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Ma tonči nešto počeo pričati o delidanju, da se to ne planira neki izlet u vode gubljenja garancije? Rekao sam par stranica unazad da je na kabyu itekako isplativo (u smislu performansi) delidat ako se planira 5ghz+ za 24/7 jer temp padnu za čak 20ak stupnjeva.

18 godina
Koliko sam vidio u onom videu pad temp je isao od 12-19 stupnjeva i taj pad racunaj sa clu i slicnim pastama sa tekucim metalom.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
odjavljen
_mark0_69 kaže...

Ma tonči nešto počeo pričati o delidanju, da se to ne planira neki izlet u vode gubljenja garancije? Rekao sam par stranica unazad da je na kabyu itekako isplativo (u smislu performansi) delidat ako se planira 5ghz+ za 24/7 jer temp padnu za čak 20ak stupnjeva.

Eno 7700K@5GHz se meni prži na 85°C, a njemu 95°C (zrak ima, ja sam na vodi), ali delidan pada za 30°C!! LOL - pa Intel je baš odvratan s tim.

Da, staviš

http://www.coollaboratory.com/product/coollaboratory-liquid-ultra/

S tim da moraš biti jako oprezan kad to apliciraš. Jednom kad staviš, jako teško (nikako?) ide hladnjak s toga bez da ošteti CPU.

16 godina
protjeran
hrvooje kaže...
ansha kaže...

Kontaktiraj Kanađanina pa ga pitaj

Ocu tako kontaktirat i sve flat-earth teoreticare sta objavljuju na jubitu?

16 godina

Tonči veli:

Nije to baš tako jednostavno. MT programiranje nije pitanje jel' se nekome da ili ne, nego je tehnička izvedba često nemoguća ili toliko komplicirana da je neisplativo (npr. traži 10x više troška u razvoju, nego što bi koštao brži hardver). Kod igara neke stvari jednostavno ne možeš napraviti paralelno. Imaš i onu situaciju da kod nekih igara ne radi SLI - zašto? Zato što koriste efekte koji su temporalno ovisni pa je nemoguća realizacija u AFR modu.

Ma vidi, sve pet, razumijem te. Nisam niti ja naivan i toliko zelen. Naime, i sam znam da se sve vrti oko jednog vrlo prozaičnog pojma, dakle LOVE! To je ona tužna istina. Zbog toga se više nikom ne ide u neku optimizaciju koda već se ide onom, ako to radi, vozi... Jedan od najeklatantnijih primjera ti je npr. Java kao takova. Dakle, ako radi, ne diraj! Sve jasno, razumljivo i ljudski. To meni slično otprilike kao kada dođeš kod stomatologa, on ti napravi ispunu, ne ispolira je, ne prilagodi je okolini i veli vozi miško! Ti onako, sav sretan, bjež sa stolice, sretan i zadovoljan što stvar funkicionira (nema rupe, ne boli,...). Onda nakon nekog vremena, skužiš da je majstor-ica to mogla ispolirati, malo prilagoditi okolini, pitati koju ćeš ispunu (jer ipak si ti ti platio, jel'), ... E vidiš, otpirlike je to tako. Klapa to, ide to, ali moglo bi puno, puno bolje s obzirom na hardversku potku, ajmo to tako reći. Nadam se da se razumijemo i još da velim da moj tata ne piški dalje od tvoga tako da se ovo niti ne shvati u tom kontekstu nego čisti razgovor. Comprende?!

17 godina
odjavljen

Ma jasno, ali neke stvari ni s bilo kakvom lovom ne možeš riješiti... kako ćeš riješiti problem skaliranja na SLI kad ti je efekt derivacija frejma prije aktualnog, a imaš AFR? Nikako, osim ako za spašavanje od latencija ne pristaješ na temporalno netočne resurse stare 2+ frejmova (pa dobiješ flickering i sl.).

Što se tiče optimizacija... da, nažalost. I ovako igre koštaju strašno puno. Detaljne optimizacije moraju se raditi za masovne ciljeve, inače si u minusu, pogotovo kad ti feature time creep krene rasti eksponencijalno.

16 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

18 godina
Tonči kaže...
_mark0_69 kaže...

Eno 7700K@5GHz se meni prži na 85°C, a njemu 95°C (zrak ima, ja sam na vodi), ali delidan pada za 30°C!! LOL - pa Intel je baš odvratan s tim.

Da, staviš

http://www.coollaboratory.com/product/coollaboratory-liquid-ultra/

S tim da moraš biti jako oprezan kad to apliciraš. Jednom kad staviš, jako teško (nikako?) ide hladnjak s toga bez da ošteti CPU.

Ide hladnjak bez ikakvih problema dolje, nije uopce nikakav problem, heatsink se drzi u cpu socketu bez ikakvih problema

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
neaktivan
lega72 kaže...

Evo lijepo čova pokazao i objasnio Klik

Covjek je sve rekao, igre su zadnjih nekoliko godina optimizirane za Intelov / nVidia kod.... Znaci sve je do onih koji programiraju igre, tako da ono kad cujem da Catalyst ne valjaju ne drzi vodu. Nikad nisam ima problema sa pogonskim programima od strane ATI/ AMD, neke igre su radile losije, neke bolje.... Ne vidim razlog zasto netko ne bi uzeo Ryzena, njemu radi visoki clock sa Corsair memorijskim modulima, to sto drugi modeli ne rade kako treba je problem memorijskog kontrolera, sto se da srediti nadogradnjom za BIOS.
Cijela situacija me pomalo podsjeca na jedan stari AMD-ov procesor za socket 7 (K6) koji je imao problem sa Win98 jer oni nisu bili optimizirani za njega.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 17:33 (Maksimus).
15 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Dobar članak o požurenom izlasku Ryzen-a i neočekivanoj potražnji Ryzen platforme. KLIK

Never let a computer know you are in a hurry.
18 godina
neaktivan
IVOX kaže...

Dobar članak o požurenom izlasku Ryzen-a i neočekivanoj potražnji Ryzen platforme. KLIK

O požurenom? Razvijaju ga 5 godina, izgubili tržište desktopa sa 50 na 20% od 2006. Baš su se požuri :)

15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

O požurenom? Razvijaju ga 5 godina, izgubili tržište desktopa sa 50 na 20% od 2006. Baš su se požuri :)

Požurenom u smislu ne rješavanja osnovnih problema u BIOS-u, sa RAM-om, pa i taj bug sa schedulerom koji se mogao popraviti prije izlaska ili bar do danas, npr. na linuxu je sve patchirano na sami dan izlaska.

U tekstu gore kojeg piše jedan od proizvođača matičnih, govori se o tome kako je izlazak planiran za 5.-6. mj., ali je u 12. mj. prošle godine AMD promjenio cijeli plan i rekao pripremite ploče za početak 3. mj. Osim toga, izgleda da se nisu potrudili oko komunikacije sa partnerima i nisu otkrili koliku isporuku procesora pripremaju, pa su ploče proizvedene u manjim količinama kako bi izbjegli potencijalni gubitak zbog niske potražnje. A bitno je i da su svi bili fokusirani na nove Intel ploče kojima su zauzeli veći dio proizvodnih kapaciteta. Problem manjka ploča je isto tako vidljiv i kod nas, procesora kako vidim ima u svakom većem shopu, a za nabaviti bilo koju matičnu treba dobro potražiti još za nabaviti baš onu koju hoćeš, eh...

Never let a computer know you are in a hurry.
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 19:09 (IVOX).
18 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

A čuj, možda je Intel namjerno zauzeo kapacitete. Nije to tako rijetko, npr. kako je Samsung uzeo sve Snapdragon 835, za druge nema ;) Nije baš da je to slučajno

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.3.2017 19:28 (hrvooje).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice