Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.615
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
moderator
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Čiji, i od čega? I u konačnici - odakle ti to? I to si sam izmislio?

11 godina

Pažljivo pogledaj

18 godina
moderator

Zašto? Čemu me gledanje bedastoća i neistina može poučiti?

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Rekao sam da neću, ali... Meni nije jasno kako netko može iz empirijskoga principa zauzeti bilo koju poziciju, bila ona ateistička ili teistička. Ne možeš dokazati da Bog postoji - dobro, onda ne možeš sa sigurnošću tvrditi da postoji. Ne možeš dokazati da Bog ne postoji - dobro, onda ne možeš sa sigurnošću tvrditi da ne postoji. Jedino što možeš sa sigurnošću reći jest da ne znaš.   

18 godina
moderator
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Nikakve priče, samo djela i dokazi!

14 godina
protjeran
DrNasty kaže...

Nikakve priče, samo djela i dokazi!

U redu, ali stvar je u tome da empirijski ne možeš direktno dokazati ili osporiti niti jednu od te dvije pozicije. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 18:40 (NiramX).
16 godina
NiramX kaže...

U redu, ali stvar je u tome da empirijski ne možeš direktno dokazati ili osporiti niti jednu od te dvije pozicije. 

Ja tvrdim da na mjesecu postoje maleni zeleni vrtni patuljici koji se tako vješto skrivaju da ih nitko ne može opaziti. Emprijski ne možeš dokazati niti da postoje niti da ne postoje.

14 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...
NiramX kaže...

Ja tvrdim da na mjesecu postoje maleni zeleni vrtni patuljici koji se tako vješto skrivaju da ih nitko ne može opaziti. Emprijski ne možeš dokazati niti da postoje niti da ne postoje.

Točno tako. Logički, polazeći od empirije, je nerazumno podržavati bilo koju od te dvije prepozicije. Ako polazimo od empirije, ateizam je jednako besmislen kao i teizam. Zar to nije samoevidentno? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 18:52 (NiramX).
18 godina
moderator
NiramX kaže...
Meni nije jasno kako netko može iz empirijskoga principa zauzeti bilo koju poziciju, bila ona ateistička ili teistička.

Meni nije jasno kako ti nakon više od 50 stranica i dalje bježe osnove logike. Ateistička pozicija je po definiciji ona koja nije teistička. Dakle, po samoj logici uvijek si u jednoj od te dvije pozicije - ne možeš biti ni u jednoj ili u obje, jer su to isključive pozicije.

NiramX kaže...
Ne možeš dokazati da Bog ne postoji - dobro, onda ne možeš sa sigurnošću tvrditi da ne postoji.

I nakon više od 50 stranica teme ti još uvijek nisi usvojio što je ateizam?!

NiramX kaže...
Jedino što možeš sa sigurnošću reći jest da ne znaš.  

Zašto takvo crno-bijelo gledanje na svijet?

Zar to koliko smo sigurni u nešto nije podložno gradiranju, stupnjevanju? 

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Meni nije jasno kako ti nakon više od 50 stranica i dalje bježe osnove logike. Ateistička pozicija je po definiciji ona koja nije teistička. Dakle, po samoj logici uvijek si u jednoj od te dvije pozicije - ne možeš biti ni u jednoj ili u obje, jer su to isključive pozicije.

I nakon više od 50 stranica teme ti još uvijek nisi usvojio što je ateizam?!

Zašto takvo crno-bijelo gledanje na svijet?

Zar to koliko smo sigurni u nešto nije podložno gradiranju, stupnjevanju? 

Ateistička pozicija - Bog ne postoji. Teistička pozicija - Bog postoji. Što ako kažem da ne znam postoji li Bog? O kakvom točno gradiranju sigurnosti govoriš? Prosvijetli me. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:02 (NiramX).
18 godina
moderator
NiramX kaže...
Ateistička pozicija - Bog ne postoji.

Neistina. Kreni čitati temu ispočetka. Možeš početi odavde.

NiramX kaže...
O kakvom točno gradiranju sigurnosti govoriš? Prosvijetli me. 

Jesi siguran da te auto neće pregaziti kad prelaziš cestu?

14 godina
protjeran
mbaksa kaže... 
NiramX kaže...

Naravno da ne. Na što upućuješ? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:14 (NiramX).
18 godina
moderator
NiramX kaže...
mbaksa kaže... 
NiramX kaže...

Kako se onda usudiš prijeći cestu?

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
NiramX kaže...
mbaksa kaže... 
NiramX kaže...

Kako se onda usudiš prijeći cestu?

Zato što ne mogu reći da će me pregaziti. 

Znaš li uopće odakle riječ ateizam dolazi? Gledaj - α (negacija) + θεός (Bog). Kako onda može značiti nešto drugo, osim ako se ne dogovorimo?  

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:20 (NiramX).
11 godina
mbaksa kaže...

Zašto su bedastoće i neistine? 

Možeš li konkretno reći što je neistina?

18 godina
moderator
NiramX kaže...

Ali pazi - ti nisi siguran da te neće pregaziti! Pa morao bi onda biti lud da prelaziš cestu! No, stvar je u tome da si ti šansu da te auto pregazi - stupnjevao, tj. ocijenio si da je šansa da te auto pregazi dovoljno niska da ti se isplati riskirati prijeći cestu.

Znači, propovijedaš crno-bijeli pogled na neke stvari ("Jedino što možeš sa sigurnošću reći jest da ne znaš."), a u praksi radiš posve suprotno.

NiramX kaže...
Znaš li uopće odakle riječ ateizam dolazi? Gledaj - α (negacija) + θεός (Bog). Kako onda može značiti nešto drugo?  

A znači ne ili bez. Znači ne-teizam, ono što nije teizam. Ili bez teizma. To ne znači vjerovanje u suprotno. Znači, imaš teizam i ono drugo što nije teizam (ono što nije vjerovanje u nekog boga) - ateizam. Sve bitno ti je objašnjeno u mojim prvim porukama u temi. Kad bi ateizam znači vjerovanje da ni jedan bog ne postoji, onda bi imao rupu. Pročitaj ovu poruku.

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...

Zašto su bedastoće i neistine? 

Možeš li konkretno reći što je neistina?

Je li taj video u skladu sa znanstvenim saznanjima? Nije? Onda je teret dokazivanja na tebi, a ne na meni. Nije na meni da pobijam te bedastoće i neistine.

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
NiramX kaže...

Ali pazi - ti nisi siguran da te neće pregaziti! Pa morao bi onda biti lud da prelaziš cestu! No, stvar je u tome da si ti šansu da te auto pregazi - stupnjevao, tj. ocijenio si da je šansa da te auto pregazi dovoljno niska da ti se isplati riskirati prijeći cestu.

Znači, propovijedaš crno-bijeli pogled na neke stvari ("Jedino što možeš sa sigurnošću reći jest da ne znaš."), a u praksi radiš posve suprotno.

NiramX kaže...
Znaš li uopće odakle riječ ateizam dolazi? Gledaj - α (negacija) + θεός (Bog). Kako onda može značiti nešto drugo?  

A znači ne ili bez. Znači ne-teizam, ono što nije teizam. Ili bez teizma. To ne znači vjerovanje u suprotno. Znači, imaš teizam i ono drugo što nije teizam (ono što nije vjerovanje u nekog boga) - ateizam. Sve bitno ti je objašnjeno u mojim prvim porukama u temi. Kad bi ateizam znači vjerovanje da ni jedan bog ne postoji, onda bi imao rupu. Pročitaj ovu poruku.

Nope. Tvoja tvrdnja je nelogična. Ako je apsolutnost vjerojatnosti 100%, onda svaka opcija ima vjerojatnost 50%. Dakle, jednako je nerazumno prijeći i ne prijeći cestu. Pročitao sam tu poruku i dalje ne vidim na što ciljaš. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:26 (NiramX).
11 godina
mbaksa kaže...
NiramX kaže...
Meni nije jasno kako netko može iz empirijskoga principa zauzeti bilo koju poziciju, bila ona ateistička ili teistička.

Ljudi krivo misle ako misle da je nepostojanje Boga, odnosno ateizam znanstvena činjenica, iako je riječ samo o filozofskoj interpretaciji u koju neki vjeruju. Drugim riječima,  znanstvenici koji vjeruju da ne postoji Bog, su samo vjernici koji vjeruju u jednu od milijun filozofskih interpretacija, dok je postojanje Boga puno logičnije.

Znanstvenici su i sami dokazali da je za uvjet za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduvjeta koje je svemir morao naštimati. Zar nije logično i zdravorazumski da postoji netko tko je te preduvjete naštimao?

Zakoni fizike su samo  pretpostavka koja radi dobro, ali je ograničena u smislu validnosti. Primjerice, Newtonovi zakoni imaju ograničenja u kvantnom svijetu mada u svakodnevnim uvjetima rade sasvim dobro. Dakle, pošto su zakoni prirode u neku ruku pretpostavke, ne smijemo bazirati mišljenje o svijetu na temelju njih. Potrebno je napraviti razliku između  znanstvenih zaključaka i filozofskih teorija, kao što su primjerice teorija o nepostojanju Boga, koja je samo teorija a ne i znanstvena istina.

Bog nije predmet znanstvenih istraživanja niti matematičkog dokazivanja pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kojima se stvari događaju, sasvim je logično da je netko te zakone stvorio.

Zašto naši umovi mogu razumjeti ove zakone? Očito je da je Bog želio da ih razumijemo.

Zašto je život u svemiru moguć? Poznato je da izvjesne vrijednosti moraju biti usko naštimane da bi nastao život u svemiru. Objašnjenje iz matematičkog kuta je da postoji mnoštvo svemira s različitim vrijednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Gravitacija?

Hawkingova “teoriju svega”, koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode, je previše “redukcionistička”, elektromagnetizam i gravitacija ne mogu biti osnovne sile prirode jer one ne bi ni postojale bez zakona svemira.

18 godina
moderator
NiramX kaže...
Ako je apsolutnost vjerojatnosti 100%, onda svaka opcija ima vjerojatnost 50%. Dakle jednako je nerazumno prijeći i ne prijeći cestu.

Gdje si ti to učio vjerojatnost i statistiku?! Vjerojatnost 50-50 je kod recimo kod idealnog novčića (čitaj: novčića kakav ne postoji u stvarnosti). Ideja da je u svakodnevnom životu vjerojatnost da te prelaskom ceste auto pregazi i da te ne pregazi ista je debilna.

NiramX kaže...
Pročitao sam tu poruku i dalje ne vidim na što ciljaš. 

Pa kak? Znači, imaš tri situacije (a ne samo dvije):

1) netko nešto tvrdi - teist

2) netko tu tvrdnju ne prihvaća - ateist

3) netko tvrdi suprotno - antiteist

Ti ne vidiš razliku između 2) i 3)?

Vjeruješ li da imam 100 kuna u novčaniku?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:46 (mbaksa).
15 godina
odjavljen
Matriks mi moramo nešto dokazivat a ti ne? Slobodno, napiši znanstveni rad i dokaži znanstvenim postupkom da je big stvorio gravitaciju, i pokupi Nobelovu nagradu.

@NiramX
Onda možeš za još puno toga tvrditi da ne mozes dokazati da postoji ili ne postoji. Da postoje dokazi o bogovima, onda bi bila općeprihvaćna cinjenica da on postoji. Po defaultu, bog ne postoji. Zakoni prirode su dovoljan pokazatelj da bog niti ne moze postojati. To sta ljudski mozak ne moze zamislit nepostojanje svijesti nije razlog da se vjeruje u afterlife i nekog stvoritelja.
Isto kao i sve drugo, bog ne postoji dok se ne dokaze da postoji. Nisu bitna nicija misljenja nego cinjenice.
14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
NiramX kaže...
Ako je apsolutnost vjerojatnosti 100%, onda svaka opcija ima vjerojatnost 50%. Dakle jednako je nerazumno prijeći i ne prijeći cestu.

Gdje si ti to učio vjerojatnost i statistiku?! Vjerojatnost 50-50 je kod recimo kod idealnog novčića (čitaj: novčića kakav ne postoji u stvarnosti). Ideja da je u svakodnevnom životu vjerojatnost da te prelaskom ceste auto pregazi i da te ne pregazi je debilna.

NiramX kaže...
Pročitao sam tu poruku i dalje ne vidim na što ciljaš. 

Pa kak? Znači, imaš tri situacije (a ne samo dvije):

1) netko nešto tvrdi - teist

2) netko tu tvrdnju ne prihvaća - ateist

3) netko tvrdi suprotno - antiteist

Ti ne vidiš razliku između 2) i 3)?

Vjeruješ li da imam 100 kuna u novčaniku?

"Debilna"? Na čemu to temeljiš? Zar hoćeš reći da imaš direktan uvid u pojedinu situaciju. Iskreno me zanima. Inače upadaš u istu zamku koju želiš izbjeći. 

U redu, možeš reći antiteizam, ali ako ti nedostaje spoznaja (γνῶσις), ako dakle možeš biti samo suzdržan, zašto je nelogično reći agnosticizam? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:50 (NiramX).
14 godina
protjeran
footballer kaže...
@NiramX
Onda možeš za još puno toga tvrditi da ne mozes dokazati da postoji ili ne postoji. Da postoje dokazi o bogovima, onda bi bila općeprihvaćna cinjenica da on postoji. Po defaultu, bog ne postoji. Zakoni prirode su dovoljan pokazatelj da bog niti ne moze postojati. To sta ljudski mozak ne moze zamislit nepostojanje svijesti nije razlog da se vjeruje u afterlife i nekog stvoritelja.
Isto kao i sve drugo, bog ne postoji dok se ne dokaze da postoji. Nisu bitna nicija misljenja nego cinjenice.

Naravno da za puno toga možeš i moraš biti neutralan. Ali kakav pokazatelj? Da postoji direktan dokaz ateizma, ova tema ne bi postojala! Onda dokaži pa postani nobelovac, da se poslužim tvojim riječima. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:40 (NiramX).
18 godina
moderator
matrix777 kaže...
Ljudi krivo misle ako misle da je nepostojanje Boga, odnosno ateizam znanstvena činjenica, iako je riječ samo o filozofskoj interpretaciji u koju neki vjeruju. Drugim riječima,  znanstvenici koji vjeruju da ne postoji Bog, su samo vjernici koji vjeruju u jednu od milijun filozofskih interpretacija, dok je postojanje Boga puno logičnije.

Mislim da je ovo prvi put da je netko u temi upotrebio tu debilnu ekvivokaciju da smo svi mi vjernici.

matrix777 kaže...
Znanstvenici su i sami dokazali da je za uvjet za nastanak života na Zemlji ispunjavanje niza preduvjeta koje je svemir morao naštimati. Zar nije logično i zdravorazumski da postoji netko tko je te preduvjete naštimao?

Neistina. Pokazuje tvoje nerazumijevanje znanosti i znanstvenih otkrića.

matrix777 kaže...
Zakoni fizike su samo  pretpostavka koja radi dobro, ali je ograničena u smislu validnosti. Primjerice, Newtonovi zakoni imaju ograničenja u kvantnom svijetu mada u svakodnevnim uvjetima rade sasvim dobro.

O jebote. Pa nije da mi samo pretpostavljamo da Newtonovi fizikalni zakoni rade dobro - oni doista rade dobro, na onoj skali na koju se odnose. Kvantna mehanika ne poništava validnost Newtonovih zakona.

matrix777 kaže...
Bog nije predmet znanstvenih istraživanja niti matematičkog dokazivanja pa se logičkim putem tako nešto ne može dokazati.

Već ti je stoput bilo rečeno da ako taj tvoj bog ima ikakav utjecaj na ovaj svijet, to se može otkriti.

matrix777 kaže...
Zašto postoje zakoni prirode? Pošto postoje neki zakoni po kojima se stvari događaju, sasvim je logično da je netko te zakone stvorio.

Fakat glupo pitanje. Još jedna ekvivokacija. Riječ zakon kad se govori o prirodnim zakonima (zato je ja nit ne koristim - radije koristim riječ zakonitost) nije sinonim riječi zakon u sudstvu. Prirodni zakoni su deskriptivni, opisuju što se događa, dočim su pravosudni zakoni preskriptivni - naređuju što se mora ili ne smije napraviti. Dovođenje zakona prirode u vezu s pravosudnim zakonima je teška, ali zbilja teška logička pogreška i nerazumijevanje.

matrix777 kaže...
Zašto naši umovi mogu razumjeti ove zakone? Očito je da je Bog želio da ih razumijemo.

WTF?

matrix777 kaže...
Zašto je život u svemiru moguć?

Zašto postavljaš glupa pitanja?

matrix777 kaže...
Poznato je da izvjesne vrijednosti moraju biti usko naštimane da bi nastao život u svemiru.

Nije. Mi ne znamo pod kakvim sve uvjetima može nastati život. 

matrix777 kaže...
Objašnjenje iz matematičkog kuta je da postoji mnoštvo svemira s različitim vrijednostima, ali teističko objašnjenje je mnogo logičnije.

Nije. Occamova britva ga reže, jer moraš izmisliti boga kompleksnijeg od svemira kojeg je navodno napravio - znači jednu misteriju "objašnjavaš" drugom, većom misterijom. I opet takav, deistički bog nema nužno nikakve veze s teističkim bogovima. Dakle, ponovno miješaš teizam i deizam.

matrix777 kaže...
Gravitacija?

Hawkingova “teoriju svega”, koja ujedinjuje četiri osnovne sile prirode, je previše “redukcionistička”, elektromagnetizam i gravitacija ne mogu biti osnovne sile prirode jer one ne bi ni postojale bez zakona svemira.

A što drugo je "priroda" nego ono što je u našem svemiru?!

18 godina
moderator
NiramX kaže...
"Debilna"? Na čemu to temeljiš? Zar hoćeš reći da imaš direktan uvid u pojedinu situaciju. Iskreno me zanima.

Zaboravio sam ukucati riječ ista.

Znači: 

Ideja da je u svakodnevnom životu vjerojatnost da te prelaskom ceste auto pregazi i da te ne pregazi ista je debilna

NiramX kaže...
U redu, možeš reći antiteist,

Pa mogu, ali si se ti osokoliko na "ateiste". Znači, shvaćaš sad da ti je ova izjava pogrešna?

Jer nema trećeg. Ateistička je po definiciji ona koja nije teistička.

NiramX kaže...
ali ako ti nedostaje spoznaja (γνῶσις),

Gdje je u neprihvaćanju teističkih tvrdnji potrebna spoznaja?

NiramX kaže...
ako dakle možeš biti samo suzdržan,

Što to znači biti "suzdržan"? Pa ateisti su jednostavno oni koji nemaju svog boga, koji nemaju teistička uvjerenja. Riječju ateist kažeš da netko nešto nije, da nešto ne radi - pa su ti koji su "sudržani" sami po sebi ateisti je rnemaju teistička uvjerenja.

NiramX kaže...
zašto je nelogično reći agnosticizam? 

Jel se agnosticizam bavi vjerom? Ne. Kako bi onda bilo logično? I teist i ateist mogu biti agnostični.

14 godina
protjeran
mbaksa kaže...
NiramX kaže...
"Debilna"? Na čemu to temeljiš? Zar hoćeš reći da imaš direktan uvid u pojedinu situaciju. Iskreno me zanima.

Zaboravio sam ukucati riječ ista.

Znači: 

Ideja da je u svakodnevnom životu vjerojatnost da te prelaskom ceste auto pregazi i da te ne pregazi ista je debilna

NiramX kaže...
U redu, možeš reći antiteist,

Pa mogu, ali si se ti osokoliko na "ateiste". Znači, shvaćaš sad da ti je ova izjava pogrešna?

Jer nema trećeg. Ateistička je po definiciji ona koja nije teistička.

NiramX kaže...
ali ako ti nedostaje spoznaja (γνῶσις),

Gdje je u neprihvaćanju teističkih tvrdnji potrebna spoznaja?

NiramX kaže...
ako dakle možeš biti samo suzdržan,

Što to znači biti "suzdržan"? Pa ateisti su jednostavno oni koji nemaju svog boga, koji nemaju teistička uvjerenja. Riječju ateist kažeš da netko nešto nije, da nešto ne radi - pa su ti koji su "sudržani" sami po sebi ateisti je rnemaju teistička uvjerenja.

NiramX kaže...
zašto je nelogično reći agnosticizam? 

Jel se agnosticizam bavi vjerom? Ne. Kako bi onda bilo logično? I teist i ateist mogu biti agnostični.

I što tu mijenja vjerojatnosti?  

Kako nema treće? 1. Bog postoji. 2. Bog ne postoji. 3. Ne znam. Neka to bude antiteizam ili što već. Zaboravimo nomenklaturu. 

Ne govorim o uvjerenjima, već o čistoj spoznaji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.3.2017 19:58 (NiramX).
18 godina
moderator
NiramX kaže...
I što tu mijenja vjerojatnosti?

Da ne bude poslije da sam te krivo interpretirao... Ti hoćeš reći da je 50%-50% šansa da te pregazi i da te ne pregazi auto kad prelaziš cestu?

NiramX kaže...
Kako nema treće? 1. Bog postoji. 2. Bog ne postoji. 3. Ne znam.

Ovo što si sad napisao je pogrešno na više razina.

Prvo - teizam/ateizam se odnose na vjerovanje. Ti u ovom gornjem citatu nigdje nisi spominjao vjerovanje.

Drugo - neko bog ili postoji ili ne postoji - nema trećeg! Postojanje boga ne ovisi o tome znaš li ti nešto ili ne znaš.

NiramX kaže...
Ne govorim o uvjerenjima, već o čistoj spoznaji.

Drugim riječima, ne govoriš o vjeri, vjerovanju, a htio bi da "ne znam" bude treće u vjerovanju. Kakvog to smisla ima?

18 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Mene još interesira i koji je to točno "zakon svemira".

Gledam te!
18 godina
moderator
Veliki Brat kaže...

Mene još interesira i koji je to točno "zakon svemira".

Čak Noris! 

18 godina

A ja mislio zakon gluposti...

Gledam te!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice