Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 345.199
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
mbaksa kaže...

Ne biraš. Samozavaravaš se. I u kognitivnoj si disonanci, jer s jedne strane vjeruješ da biraš, a s druga strane sam sebi dokazuješ da ne možeš birati ignoriranjem dokazivanja da možeš birati:

...

MrBlc kaže...
veliki bebač kaže...

Kao što napisao, mogu birat da budem ateist, nitko me u tome ne spriječava.

1) Vjeruješ ili ne vjeruješ, ja te ne tjeram da vjeruješ. 

2) Pa ako je poslije imao prilike da sam promjeni to usađeno učenje, a nije, odgovarati će za svoja djela i riječi. Neće mu biti oprošteno kao ljudima koji su odabrali biti kršćani i pokrstili se, te su se trudili do kraja života biti dobri vjernici, a zgriješili su lakše grijehe, možda i teže ako su ih napravili nesvjesno ili slučajno. Opet, ja ne sudim, suditi će se od čovjeka do čovjeka, od slučaja do slučaja, od okolnost do okolnosti...

Možeš li? Možeš li odbaciti sve što si do sad naučio i krenuti promatrati neku materiju iz nule? Ako su te 16 godina učili o Bogu i vjeri, ti ne možeš postati ateist vlastitom odlukom, možeš preispitivanjem svojih stavova kroz dulji period doći do toga da postaneš ateist, međutim, ne možeš se jedno jutro probuditi i postati ateist.

Vaše je stajalište da sam ja vjernik zato jer sam indoktriniran od KC i obitelji. Stoga ja nisam birao biti vjernik nego je to meni nametnuto.

Ajmo okrenuti stajalište. Neki od vas su prošli isto kao i ja, indoktrinaciju od KC i obitelji, ali niste vjernici. Oni su ne-vjernici, ateisti. Po tome se može birati u što ćeš vjerovati, odnosno nećeš vjerovati.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

1) Smisao života SA Bogom? Ako vjeruješ da Bog postoji, to znači da ćeš se držati njegovih pravila i zakona u ovom životu i da će ti već u ovom životu zbog toga biti dobro, a poslije ovoga života će te još nagraditi životom vječnim; "Isus će im: "Zaista, kažem vam, nema ga tko bi ostavio kuću, ili ženu, ili braću, ili roditelje, ili djecu poradi kraljevstva Božjega, a da ne bi primio mnogostruko već u ovom vremenu, i u budućem vijeku život vječni."Lk18:29,30 Ovo ostaviti "ženu, braću, roditelje ili djecu" znači postati vjerniku u odnosu na njih koji nisu postali.

Na žalost, iskustvo govori da ga ima. Činjenica je da postoje istinski vjernici predani molitvi i pomaganju drugima koje je zadesila takva tragedija da bi čovjek rekao da ni najgori kriminalac to ne zaslužuje. Dakle, Isusova tvrdnja je neistina.

veliki bebač kaže...

2) Odnos Boga i čovjeka i jest odnos gospodara (kralja, vladara, suca) i roba, ali u odnosu na gospodare koje ti znaš, ljudske, Bog je dobar gospodar: "Milosrdan i milostiv je JHVH, spor na srdžbu i vrlo dobrostiv."Ps103:8, pomaže svojima kada se nađu u kušnji: "Zna Gospod i pobožne iz napasti izbaviti, a nepravednike sačuvati za dan suda da ih kazni"2Pet2:9

Bolje grob nego rob, pa makar u vječnosti. Šalu na stranu, ali kakav je to gospodar koji nije u stanju jasno robovima razjasniti njihov položaj bez da to radi preko knjige pune nelogičnosti i posrednika upitnog kredibiliteta?

veliki bebač kaže...

2) Lako je vjerovati u nešto što vidiš. Zašto se skriva? Valjda zato, kao što sam već pisao, jer kada se svojima ljudima pokazivao kroz čuda (stup od dima danju, stup od dima noću, prelazak preko Crvenog mora po suhom dnu, krv u svim vodam Nila, oni na svijetlu u Egiptu pa danu a svi okolo njih u gustom mraku...) nisu povjerovali u njega, pa sada pruža priliku svima koji povjeruju u njega život vječni.

3) Pa ustvari da, ako ćeš vjerovati imati ćeš sretan život na zemlji i poslije život vječni.

4) Ti to nemožeš ponmiti kada sve gledaš kroz dokaze, činjenice. To nije vjera, vjera je da vjeruješ u nevidljivo kao što je Bog.

Ako je Bog stvorio čovjeka kao misaono biće sposobno za kritičko razmišljanje, onda je budala ako od takvog bića očekuje nekritičko vjerovanje.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...
MrBlc kaže...

Možeš li? Možeš li odbaciti sve što si do sad naučio i krenuti promatrati neku materiju iz nule? Ako su te 16 godina učili o Bogu i vjeri, ti ne možeš postati ateist vlastitom odlukom, možeš preispitivanjem svojih stavova kroz dulji period doći do toga da postaneš ateist, međutim, ne možeš se jedno jutro probuditi i postati ateist.

Vaše je stajalište da sam ja vjernik zato jer sam indoktriniran od KC i obitelji. Stoga ja nisam birao biti vjernik nego je to meni nametnuto.

Ajmo okrenuti stajalište. Neki od vas su prošli isto kao i ja, indoktrinaciju od KC i obitelji, ali niste vjernici. Oni su ne-vjernici, ateisti. Po tome se može birati u što ćeš vjerovati, odnosno nećeš vjerovati.

Odgovor ti je upravo u postu kojeg si citirao. Onaj tko je odgajan kao vjernik nije donio odluku "dosta mi je vjerovanja, idem malo biti ateist", već je postepeno uočavao nelogičnosti, prvo korak je upravo ovo gdje si ti sad - zaključiš da s Crkvom nešto ne štima, ali vjeruješ u Bibliju. Poslije kreneš preispitivati učenja iz Biblije, tražiti neke svoje analogije i tumačenja i polako uviđaš rupe u priči. Međutim, da bi tim putem prošao nije dovoljno samo donijeti odluku da želiš tim putem proći. Ako si odgajan da neke stvari ne preispituješ, teško je natjerati se da ih preispitaš. Ako čitav život nešto gledaš iz jednog kuta, teško je pogledati iz drugog. Ne može to svako.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

Uz svo dužno poštovanje te molim da mi više ne odgovaraš na postove, jer tvoji odgovori nisu argumenti kakvi trebaju biti u raspravi nego propovijedi i citati te opisi događaja koji se nikad nisu dogodili. Ukoliko ćeš argumentirati nešto, onda nemoj koristiti citate i priče iz Biblije i ostalih vjerskih knjiga, jer su dokazano netočni. Svaki vjernik ima neku svoju priču i neka svoja uvjerenja, i mene ona ne interesiraju. Interesira me stvarno znanje, informacije koje su bitne za život, a ne neki citati koje je navodno neki Isus rekao. Meni se iskreno na te citate i događaje više ne da ni razmišljati. Propovijedima je mjesto samo u crkvama, sinagogama, džamijama i dr. 

Vidim da vjeruješ po nekom predlošku, jer po tvojim postovima se često nalaze biblijski citati, koje ja mislim nitko od nas ne čita jer su nerelevantni. I samim time tvoj odgovor "Pa ustvari da, ako ćeš vjerovati imati ćeš sretan život na zemlji i poslije život vječni" potvrđuje moju 'sumnju' da ti vjeruješ po religijskom predlošku, te, suprotno onome što tvrdiš, nisi odabrao biti vjernik, nego ti je nametnuto od strane roditelja i obitelji te okoline. Ti ne vjeruješ Bogu jer nisi imao kontakt s njim i on ti to nije rekao. Vjeruješ svećenicima, papi i ostalom pohlepnom osoblju Crkve, koja je i proizvela ovo sve i koja ti je to rekla.

Zašto se vi svi toliko bojite te smrti? Zar vas stvarno plaši nešto što postoji tek kad vi prestanete postojati? Znam, i ja ne želim umrijeti, ali to nije razlog da se uplašeno predam nečem apstraktnom, neviđenom i sklupčam se u kuglu nadajući se da je baš ono šta ja mislim nakon smrti istina. Treba iskoristiti život na Zemlji, jer je kratak. Bez obzira što sa smrću tijela umire i svijest, te samim nepostojanjem gubimo sva osjećanja, uspomene i drugo. Bez obzira što je to nemoguće zamisliti i što to zvuči tako groteskno i tako strašno i ružno. Budimo sretni i oslobodimo se tih okova kojima nas veže religija, politika i ratovi. Time samo uništavamo jedni druge dok se bogata gospoda smiju i uživaju.

18 godina
moderator
veliki bebač kaže...

Ajmo okrenuti stajalište. Neki od vas su prošli isto kao i ja, indoktrinaciju od KC i obitelji, ali niste vjernici.

Da su prošli ISTO, onda bi bili teisti. Nije to crno-bijelo - indoktrinacija dolazi u različitim oblicima i različitim intenzitetima i u kombinaciji s različitim odgojem.

veliki bebač kaže...
Oni su ne-vjernici, ateisti. Po tome se može birati u što ćeš vjerovati, odnosno nećeš vjerovati.

Ovo ti je fakat luda logika.

Ne možeš birati što ćeš vjerovati. Ponovno: Odluči (ili "odaberi", ako ti je tako lakše) vjerovati da je ovo bijeli tekst napisan na crnoj podlozi. Ili probaj nešto drugo. Znači - probaj. Nemoj tvrditi bez da si probao. Jer ne možeš.

18 godina
Drago kaže...

eywa33 kaže...

Reći da je svemir nastao sam od sebe je zapravo hipoteza suprotna znanstvenoj metodi... 

Evo, zbog ovakvih formulacija sam na šestu decimalu siguran da Eywa nije filozof, a vjerojatno nema ni završen fakultet.

Koja je to "hipoteza suprotna znanstvenoj metodi"? 

Ti možeš dati bilo koju hipotezu - "trava je plava" i onda je provjeriti znanstvenom metodom (neposrednim ili posrednim opažanjem, mjerenjem valne duljine odbijene svjetlosti, uspoređivanjem dobivenih vrijednosti s duljinama za plavu boju i druge boje), ili možeš neznanstveno filozofirati o tome kakve je boje trava vodeći se neki svojim unutarnjim osjećajem ("Meni je plava najljepša boja, moj Bog se brine da mi bude lijepo, stoga je zasigurno trava plave boje. XO XO XO").

A hipoteza ista. 

Ova ideja da sama hipoteza može na neku foru biti "suprotna znanstvenoj metodi" zvuči kao nešto iz usta srednjoškolca strukovne škole. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 0:29 (Drago).
12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Što to konkretno znači "jamac"? Bog određuje što jest, a što nije moralno? U kom smislu "referentna točka"? Kako mi to prema bogu usmjeravamo svoje djelovanje?

Nije baš da Bog određuje aktivno što je dobro a što zlo. Bog jest dobro, on jest dobar i svaki naš dobar čin je prema njemu kao "izvoru" dobra usmjeren. Čovjek osjeća težnju prema moralnom životu, ali nema nikakvo dublje utmeljenje te težnje bez Boga kao "jamca" da je ta težnja ipak smislenija od pukog evolucijskog gimmicka za preživljavanje vrste. Nemoralan čin je u suštini čin protiv naravi i Boga.

mbaksa kaže...

Po kojim principima nešto jest ili nije moralno?

Gore je objašnjeno. Pitanje je kako mi znamo je li dobar ili ne. E pa znamo, nekako, kažu mnogi moralisti. Jednostavno znamo; misli se prvenstveno na savjest. Kultura i običaji mogu utjecati na naše "znanje dobra i zla" no samo znanje. Čin i dalje ostaje dobar ili zao, bez obzira ako mislimo obrnuto. Otud i "objektivno dobro", jer je dobro neovisno o našoj percepciji.

mbaksa kaže...

Kako, po kojem principu si došao do toga da je to zlo?

Zato što je moralno zlo oduzeti život, izgladnjivat ljude, sprječavat nesmetan razvoj živog bića, utjecat na tuđu slobodnu volju (hah)... Svi navedeni čini su u suprotnosti sa samoj naravi bića te nema šanse da u nekom svemiru bude drugačije; to je objektivno zlo. Riječ je o jedinkama koje imaju pravo na život samim postojanjem te nitko nema pravo protiv njihove volje oduzimati im pravo na dostojan život.

mbaksa kaže...

Koje "usmjeravanje"? Tko ili što, kako, putem čega usmjerava koga?

Ono za kojim kao moralna bića težimo. Savjest nas usmjerava. Si kad imao grižnju savjesti? E pa tako nas usmjerava. No savjest može biti iskrivljena, a kod nekoga i potpuno odsutna što takvu osobu čini onesposobljenom za moralno rasuđivanje. Psihopati i sociopati - oni koje ti spominješ - su savšen prikaz kako odsutstvo savjesti rezultira često osobom koja ubija, siluje, krade... Jer nema moralnog kompasa - savjesti - koja bi ga grizla prije, tijekom i nakon zlog čina. Svi (osim takvih) imamo takvo iskustvo.

Napominjem, onima koji su imali "čitanje s razumijevanjem" u osnovnoj 2 - ovdje ne tvrdim da ateist ne može biti dobar. Nego da ne može dati smisao dobrom djelovanju. Evolucijsko objašnjenje je besmisleno i nije dostatno za altruizam koji nadilazi domet "preživljavanja vrste". Kristov čin umiranja na križu bi u očima evolucije bio potpuno suprotan i nemoralan. Dao je svoj život, a nije trebao... U očima kršćanina, dao je život kako bi nama dao život i taj nesebični čin ima najvišu moralnu vrijednost. 

Može pitanje tebi. Ako prihvatiš biblijsku priču o Kristu kao povjesnu, je li po tebi njegov čin žrtve moralan, dobar, ili jednostavno glup?

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Evo, zbog ovakvih formulacija sam na šestu decimalu siguran da Eywa nije filozof, a vjerojatno nema ni završen fakultet.

Koja je to "hipoteza suprotna znanstvenoj metodi"? 

Ti možeš dati bilo koju hipotezu - "trava je plava" i onda je provjeriti znanstvenom metodom (neposrednim ili posrednim opažanjem, mjerenjem valne duljine odbijene svjetlosti, uspoređivanjem dobivenih vrijednosti s duljinama za plavu boju i druge boje), ili možeš neznanstveno filozofirati o tome kakve je boje trava vodeći se neki svojim unutarnjim osjećajem ("Meni je plava najljepša boja, moj Bog se brine da mi bude lijepo, stoga je zasigurno trava plave boje. XO XO XO").

A hipoteza ista. 

Ova ideja da sama hipoteza može na neku foru biti "suprotna znanstvenoj metodi" zvuči kao nešto iz usta srednjoškolca strukovne škole. 

Što je tebi moj Dragane dosadno pa si tako sitnjičav. Da, od pustih kilometarskih postova, poneka se greška mora zavuć. Normalno, osoba bi pronašla smisao u roku od odma, i pokušala dati nekakav odgovor, ali nekima je očito draže pronalaziti rupice kako bi nekome na internetu dokazao da je u krivu, glup, neobrazovan... Kompleksi kod takvih su očiti, ali ako će ih se na meni liječiti, tu sam.

Mislim da je takva hipoteza u suprotnosti sa svim dosadašnjim opažanjem svemira znanstvenom metodom. > ako stvarno nisi dovoljno pronicljiv, ili slijep od traganja za greškama pa ne vidiš poantu rečenice.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
18 godina
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Što to konkretno znači "jamac"? Bog određuje što jest, a što nije moralno? U kom smislu "referentna točka"? Kako mi to prema bogu usmjeravamo svoje djelovanje?

Nije baš da Bog određuje aktivno što je dobro a što zlo. Bog jest dobro, on jest dobar i svaki naš dobar čin je prema njemu kao "izvoru" dobra usmjeren.Čovjek osjeća težnju prema moralnom životu, ali nema nikakvo dublje utmeljenje te težnje bez Boga kao "jamca" da je ta težnja ipak smislenija od pukog evolucijskog gimmicka za preživljavanje vrste. Nemoralan čin je u suštini čin protiv naravi i Boga.

Dobri Bog koji je testirao Abrahama traživši ga da prinese sina kao žrtvu; Joba mučeći iz pizdarije, za okladu s Đavlom; Bog koji dozvoljava da postoji svijet u kojemu cunamiji i potresi odnesu stotine tisuća života; tonu drugih prirodnih katastrofa i bolesti koje nemaju veze sa "slobodnom voljom", a da o gladi, ratovima, umorstvima i onome što dolazi od te "slobodne volje" (a navodno nema veze s Bogom) i ne pričamo...

Daj, Eywa, idi leć, fakat je kasno...

Ili je tvoja ideja "dobra" različita od ideje što je dobro za svakog normalnog čovjeka. 

O ove ostale budalaštine kako je "evolucijsko objašnjenje besmisleno" (Zašto? Jer ti tako kažeš. Biologija i evolucijski izvori moralnosti - još jedno područje o kojemu znaš samo naslove poglavlja u Wikipediji...)... ne da mi se u ovu uru.

This space for rent!
15 godina
odjavljen
Drago kaže...

Dobri Bog koji je testirao Abrahama traživši ga da prinese sina kao žrtvu; Joba mučeći iz pizdarije, za okladu s Đavlom; Bog koji dozvoljava da postoji svijet u kojemu cunamiji i potresi odnesu stotine tisuća života; tonu drugih prirodnih katastrofa i bolesti koje nemaju veze sa "slobodnom voljom", a da o gladi, ratovima, umorstvima i onome što dolazi od te "slobodne volje" (a navodno nema veze s Bogom) i ne pričamo...

Daj, Eywa, idi leć, fakat je kasno...

Ili je tvoja ideja "dobra" različita od ideje što je dobro za svakog normalnog čovjeka. 

O ove ostale budalaštine kako je "evolucijsko objašnjenje besmisleno" (Zašto? Jer ti tako kažeš. Biologija i evolucijski izvori moralnosti - još jedno područje o kojemu znaš samo naslove poglavlja u Wikipediji...)... ne da mi se u ovu uru.

Pa, Drago, kako ne kužiš? Pa Bog to sve radi kako bi nas testirao, da vidi koliko vjerujemo njemu i koliko se uzdamo u njega. Budu svi ti ljudi koji su umrli u ratu, od bolesti i dr. nagrađeni od Boga. Osim u slučaju da eywin Bog nije to sve napravio i/ili ne želi interakciju sa kreacijom pa ne utječe na to. 

Nema jadni Bog vremena za gladujuće, ali ima vremena za ubijanjem pripadnika gay populacije i nevjernika. Često ima i neke među nama koji to rade za njega.

18 godina
eywa33 kaže...

Što je tebi moj Dragane dosadno pa si tako sitnjičav. Da, od pustih kilometarskih postova, poneka se greška mora zavuć. Normalno, osoba bi pronašla smisao u roku od odma, i pokušala dati nekakav odgovor, ali nekima je očito draže pronalaziti rupice kako bi nekome na internetu dokazao da je u krivu, glup, neobrazovan... Kompleksi kod takvih su očiti, ali ako će ih se na meni liječiti, tu sam.

Mislim da je takva hipoteza u suprotnosti sa svim dosadašnjim opažanjem svemira znanstvenom metodom. > ako stvarno nisi dovoljno pronicljiv, ili slijep od traganja za greškama pa ne vidiš poantu rečenice.

Da je jedna greška bilo bi to stvarno sitničavo, ali tvoji postovi su gulaš od besmisla, nelogičnosti, skakanja samome sebi u usta i stalno nekakvih nagovještaja abnormalnog znanja, a koje se ustručavaš iskaliti na nama, al ono, ako nastavimo, saš ti sasuti Kanta po tim budalama!

A na koncu - nekakve gluposti gimnazijske razine. 

Di je to abnormalno znanje, da se napokon žedni napijemo? Prospi ga po nama, matere ti!

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 1:03 (Drago).
18 godina
moderator
eywa33 kaže...

Nije mi jasno... Ti stvarno nisi u stanju razumjeti što te ja pitam? Odgovori na pitanja koja sam ti postavio doveli bi do toga da znamo što ti smatraš izvornom moralnosti i koji su kriteriji po kojima je nešto moralno ili ne. Jesmo to dobili? Ne. Dobili smo govna zamotana u celofan. Zašto ne odgovaraš na ono što te se pita?

eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Nije baš da Bog određuje aktivno što je dobro a što zlo.

Nego tko/što određuje što je dobro, a što zlo? Postoji neki pravilnik ili što? Je li nešto dobro ili zlo zato jer to tvoj bog takvim ocijeni ili postoje objektivni kriteriji? Te stvari sam te deset put pitao u ovoj temi kroz dva mjeseca i opet na to nismo dobili odgovor!

eywa33 kaže...
Bog jest dobro, on jest dobar i svaki naš dobar čin je prema njemu kao "izvoru" dobra usmjeren. Čovjek osjeća težnju prema moralnom životu, ali nema nikakvo dublje utmeljenje te težnje bez Boga kao "jamca" da je ta težnja ipak smislenija od pukog evolucijskog gimmicka za preživljavanje vrste. Nemoralan čin je u suštini čin protiv naravi i Boga.

Jebote koji mambo-džambo. Ko da si pripadnik nekog kulta i tu nam serviraš njihove mantre. Gdje si ti to studirao filozofiju?

eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Po kojim principima nešto jest ili nije moralno?

Gore je objašnjeno.

Pa koji je tebi vrag? Ti ne znaš što znače riječi kako i kojim? Pričaš o svemu samo ne o onome što te pitam!

eywa33 kaže...
Otud i "objektivno dobro", jer je dobro neovisno o našoj percepciji.

OTKUD?! Nisi napisao otkud, a veliš "otud". Otkud?!

eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Kako, po kojem principu si došao do toga da je to zlo?

Zato što je moralno zlo oduzeti život, izgladnjivat ljude, sprječavat nesmetan razvoj živog bića, utjecat na tuđu slobodnu volju (hah)... Svi navedeni čini su u suprotnosti sa samoj naravi bića te nema šanse da u nekom svemiru bude drugačije; to je objektivno zlo. Riječ je o jedinkama koje imaju pravo na život samim postojanjem te nitko nema pravo protiv njihove volje oduzimati im pravo na dostojan život.

Koji su kriteriji po kojima određuješ da je nešto u "suprotnosti sa samoj naravi bića"?! Tko te kriterije određuje - tvoj bog ili je to nešto do čega sami možemo doći analizom svijeta oko sebe i logičkim zaključivanjem?

eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Koje "usmjeravanje"? Tko ili što, kako, putem čega usmjerava koga?

Ono za kojim kao moralna bića težimo. Savjest nas usmjerava. Si kad imao grižnju savjesti? E pa tako nas usmjerava. No savjest može biti iskrivljena, a kod nekoga i potpuno odsutna što takvu osobu čini onesposobljenom za moralno rasuđivanje. Psihopati i sociopati - oni koje ti spominješ - su savšen prikaz kako odsutstvo savjesti rezultira često osobom koja ubija, siluje, krade... Jer nema moralnog kompasa - savjesti - koja bi ga grizla prije, tijekom i nakon zlog čina. Svi (osim takvih) imamo takvo iskustvo.

Kako ti znaš čija je savjest iskrivljena? Po kojim kriterijima? Kako naša savjest zna što je dobro ili loše pa da nas grize?

eywa33 kaže...
Napominjem, onima koji su imali "čitanje s razumijevanjem" u osnovnoj 2 - ovdje ne tvrdim da ateist ne može biti dobar.

Dobro je znati da si dogurao barem do 2. osnove, no s obzirom na tvoje razumijevanje pitam se jesi li dogurao do 8. razreda.

eywa33 kaže...
Nego da ne može dati smisao dobrom djelovanju.

Zašto ne? Ponovno jedna od tvojih bezbrojnih ničim argumentiranih tvrdnji.

eywa33 kaže...
Evolucijsko objašnjenje je besmisleno i nije dostatno za altruizam koji nadilazi domet "preživljavanja vrste".

Moralno i altruistično nisu sinonimi. Mi ovdje pričamo o moralnome - je li nešto dobro ili loše, a ne je li vrlo i nesebično.

###

Rekao si da ćeš odgovoriti na pitanja koja sam ti postavio. Molio bih da to učiniš, a ne da po deseti put pišeš sve samo ne ono što sam te pitao!

12 godina
odjavljen
footballer kaže...

Zamisli, sutra ujutro se probudiš, i dočeka te na televiziji vijest da je objavljeno kako su nađeni svi dokazi za abiogenezu (ja smatram da je pitanje vremena kada će se ona dogoditi, ali sumnjam, nažalost, da će se dogoditi za našeg života, držim fige da da). Nakon par mjeseci dodatnih ispitivanja i istraživanja, objavi se kompletna teorija, sa svim dokazima, potpuno objašnjena. Također, objave se sve informacije o eksperimentima koji su provedeni. I rezultati i uvjeti eksperimenata. Baš sve. Čak dođe do toga da znanstvenici finalni eksperiment (samu abiogeneza, stvaranje žive tvari iz nežive) provedu u apsolutno neživom okruženju (van zemljine atmosfere). Ti pročitaš taj rad i uopće nemaš nikakve sumnje da je to sve istina. Tvog Bog, stvoritelj života je upravo pobijen jer je teorija dokazana. Kako bi reagirao? Sad si izbij iz glave to da ima neka izlika. Upravo je dokazano da za život nije potreban nikakav bog. Ovo je pitanje čisto da vidim dokle si voljan "gurati" svoje vjerovanje i koliko dokaza si voljan ignorirati. 

E, i da. Skoro sam zaboravio. Nisam se bio osvrnuo na Aristotela. Po njemu, svemir je dokaz postojanja boga, ali po njemu isto tako muha nastaje iz mesa. Tzv. spontana generacija. Koja je pobijena, tako da njegova tvrdnja da je svemir dokaz Boga zvuči smiješno, jer nije imao znanje kakvo mi imamo danas. A i, postojanje svemira je dokaz za svemir, ne nešto što nije svemir lol.

Da bi nešto bilo dokazano mora biti provjerljivo, što - po prirodi našeg vremenitog svemira - sve što se zbilo u prošlosti svrstava u kantu sa etiketom "neprovjerljivo". To naročito vrijedi za onu prošlost u kojoj nije bilo čovjeka, zapravo nijedne žive duše. Sve i da možemo izvest neki pokusić kojim bi dobili nekakav primitivni oblik jedne žive stanice, i dalje nemamo pojma koji su bili točni početni uvjeti, kemijski sastav, omjer, temperatura...Dakle, abiogeneza će uvijek biti pretpostavka, suluda at that.

Ali zaigrat ću s tobom... Ako je abiogeneza doista nastupila onako kako i mora po vama, uzvišenim učenjacima - bez upliva Svemogućeg - onda bih zaključio da nije bilo potrebno nikakvog upliva izvana, da je slučajnost odigrala svoje, a Bog bi i dalje na svom oblačiću pio pivu i gladio bradu dok se ja i ti pitamo "kako"... Glupo pitanje, najiskrenije.

Aristotel... Dakle, ako neki čovjek izvali glupost (jer bolje ne zna) onda je sve što je rekao glupo? Onda smo svi glupi, uključujući i tebe.

Visak kaže...

Logička greška. Napraviš usporedbu DNA s knjigom i onda se loviš na asocijaciju na riječ 'knjiga' koju si sam uveo u raspravu. 

Ne treba pisca jer nije knjiga, to si ti samo napravio lošu usporedbu. Knjiga je tekst napisan od čovjeka, a kako DNA nije ni tekst, ni napisan od čovjeka, znači da nije knjiga.

Sa čime bi trebao usporediti skup od nekoliko milijardi instrukcija u organskom obliku? Novom haljinom Jelene Rozge?

Možda sa softwerom, bilo bi prikladnije jer je riječ upravo o tome - o programu za život. Dakle, program je. Ima instrukcije, informacije. Sve što sadrži informaciju, prema našem iskustvu, ima i inteligentni uzrok. Možda je nastalo slučajno, uvijek postoji mogućnost, no neki tvrde da je ta mogućnost praktički toliko mala da je zanemariva za praktičnu uporabu. Ja, ipak radije kažem "isprogramirano vrhunski" kad upalim dobru igru ili neki program. Ovdje isprogramirano INSTANTNO pretpostavlja programera. U slučaju DNK, programer tebi nije potreban? OK. Po meni, da bi nastao najobičniji hebeni stol, potreban je stolar. No nekim bolesnim čudom, za DNK je potrebno samo vrijeme?! Zašto, onda, nakon 4 i kusur milijardu godina na Zemlji, nemamo slučajnih kišobrana, slučajnih V12 motora, slučajne gitare... Mislim, jebote, za gitaru je potrebno par žica i komada drveta, a nema ih nigdje?! Ako je jedna obična stanica usporediva sa najmodernijom megatvornicom, a "nastala je slučajno"... onda nije problem da barem JEDNOM negdje nastane jedan obični kišobran, ili gitara. < pretjerujem da bi istaknuo poantu koja kaže u srži, jednostavno, za svaku informaciju, instrukciju, kreaciju... trebaš inteligentni uzrok, a ne vrijeme. Reći da je vrijeme potrebno da bi nešto nastalo samo po sebi je religijska neprovjerena neprovjetljiva dogma, a ne znanost. Sori.

Visak kaže...

Ako svemir nije nastao u svemiru nego u nečemu van prostora i vremena, onda za njegov nastanak ne vrijede iskustva skupljena u njemu. Tamo gdje je svemir nastao je možda normalno da svemiri nastaju sami od sebe. Ako tvrdiš da pravila ne vrijede izvan svemira, onda se ne možeš pozivati na ta pravila kad ti odgovara. 

Radiš jako puno logičkih grešaka za nekog tko se naziva filozofom.

Za svijest smo već utvrdili da je materijalnog porijekla, ako želiš dokazati suprotno prospi si mozak, pa nam opiši iz prve ruke kako je teklo odvajanje duha od materije.

Simpatično mi uvaljuješ "logičke greške" da bi ispalo kako poklapaš sugovornika. Za nastanak svemira ne moraju vrijediti naša iskustva i poimanje uzroka. NE MORAJU, ali mogu. A ne "ne vrijede". Mogu biti i slična, analogna... Kako znaš da ne vrijede, da ne mogu? Si bio tamo? Dakle, pričaš napamet i lukavo udaraš ispod pojasa. Kao i sa "knjigom". Analogija je jasna. Logičke pogreške nalazim jedino u tvojim "argumentima", a ja mogu samo biti u krivu. 

Svijest? Pronađeno sve? Baš sve? Super! NDE, OBE, remote viewing... ova iskustva su u tom slučaju prilično tvrdoglav trn u oku... Ništa nije dokazano, pa nemoj molim te pitat "dokaži". Nećeš dokazat da su iskustva "umjetna", halucinacije... Jednostavno nećeš, a ni ja ti ne mogu dokazat suprotno. Samo navodim fenomene koji sugeriraju drugačije. Fenomeni su stvarni, ljudi ih proživljavaju, na milione i mahom svatko tko je doživio NDE biva stubokom promijenjen radi tog iskustva. Slučajno isto jel da? Možda...

Za predloženi test, ne hvala. Budem sigurno znao u svoje vrijeme i bez moje intervencije.

Drago kaže...

BTW, u svemiru svakog trenutka nastaje beskonačno mnoštvo tzv virtualnih čestica koje se međusobno poništavaju. To je dobro poznat kvantni fenomen i iskorištava ga Casimirov efekt koji se tako zove po nizozemskom fizičaru. Teoretski pretpostavljeno, dokazano u praksi. 

Dakle, ne samo da u svemiru nešto nastaje samo od sebe, već u svemiru nešto nastaje bez ikakvog uzroka. 

Pored virtualnih čestica, još jedan fizikalni događaj bez ikakvog uzorka je raspad radioaktivnih elemenata. 

Naime, iako za radionuklide znamo poluživot, pa za neku količinu takvog elementa mi možemo reći na da će se u rasponu njegovog poluživota točno pola te količine raspasti na druge elemente, ne postoji nikakav način da se pogodi koji će atom u bilo kojem trenutku i kada prijeći u drugi oblik.

Ukratko, u fizikalnom svemiru postoje stvari koje se događaju same od sebe i bez uzroka. 

Eywa nema pojma o fizici ni prirodnim znanostima uopće.

EDIT: Casimirov efekt 

https://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect

Hahaha... Fakat me nasmijavaš sa docirajućim stavom. Ono... Casimirov efekt koji se tako zove po nizozemskom fizičaru.... Genijalno. Može u udžbenike. 

Što se tiče virtualnih čestica... valjda ti je kao očitom fizičaru poznato da te čestice ipak trebaju "posuditi" energiju iz vakuuma, dakle trebaju nešto da obave nešto svoje. Ako krše zakon termodinamike, sori Dragane, nećeš moći provjeriti. Zahvali principu neodređenosti. No o njemu već toliko znaš pa ti je ovo valjda samo lapsus jel da? Nisam ja, poput nekih, toliko okrutan da ti spočitavam neučenost ili neznanje radi samo jedne "greškice" koja se zavukla i čitav tvoj argument svela na argument iz neznanja...

A ove tvoje tvrdnje o mom znanju, zvanju i sl... malo su dosadne. Ne moraš se tako truditi kako bi me diskreditirao. Argumentiraj tako da ti ispadneš pametan, a ne da drugog pokušavaš učiniti glupim. Ako sam glup, jebiga, neš ti, nisam imao izbora ionako, jel da baksa? A ti imaš onda "izbor" izdići se iznad moje gluposti i podučiti me, pokazati gdje griješim, ali za promjenu, tako da u očima "glupana" ne ispadaš pretenciozan i najgore od svega - u krivu. 

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Rekao si da ćeš odgovoriti na pitanja koja sam ti postavio. Molio bih da to učiniš, a ne da po deseti put pišeš sve samo ne ono što sam te pitao!

Ovako prcanje u mozak nisam doživio odavno. Nema tebi više keksića. Prije ih dam ćuki, on bi ih, za razliku, znao pojest. 

12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Da je jedna greška bilo bi to stvarno sitničavo, ali tvoji postovi su gulaš od besmisla, nelogičnosti, skakanja samome sebi u usta i stalno nekakvih nagovještaja abnormalnog znanja, a koje se ustručavaš iskaliti na nama, al ono, ako nastavimo, saš ti sasuti Kanta po tim budalama!

A na koncu - nekakve gluposti gimnazijske razine. 

Di je to abnormalno znanje, da se napokon žedni napijemo? Prospi ga po nama, matere ti!

Pametan si ti. Ne trebaš moje (ne)znanje. Samo trebaš pronaći smisao. I nemoj mi mamu u ovakvom tonu spominjat, ako nije problem.

15 godina
odjavljen
Nije glupo pitanje, to si sam rekao eywa, nego je glup odgovor. Samim time si dokazao da se s tobom ne moze raspravljat, jer za tebe ne postoji scenarij u kojem nisi vjernik. To je slucaj kod velike vecine vjernika (Ken Ham je rekao da ga nikad nista nece uvjerit da je rijec bozja laz). Meni, kao ateistu bi se misljenje promjenilo kada bi Bog dao dokaze. Kakve? On je Svemoguc, tako da ce znat kakav dokaz treba. Ali uz taj dokaz treba objasniti sve rupe u religiji i logici njegovog postojanja, te mi objasniti svoje postojanje u velikim detaljima. Uglavnom, sve bi mi morao dokazati. Jer tako znanost funkcionira. Mijenja se prema dokazima, ne kao religija koja mijenja dokaze da idu u korist njoj.

U slucaju da i postoji Bog, on sigurno nije onakav kakvog ga bilo koji vjernik opisuje. Ateisti će biti prvi u očima Boga, jer nisu vjerovali u sve lazi o njemu koje su ljudi izmisljali.

I da, Aristotel je bio mudar covjek itd, ali njegov nivo znanja je mizeran u usporedbi s nasim. On nije bio glup, to nisam rekao. Ali njegovo znanje nije bilo dovoljno da objasni svemir i zivot. I ti isto cherrypick-aš. Kazes da je rekao da je svemir dokaz za Boga, al nisi spomenuo da je on rekao da je spontana generacija stvarna.
18 godina
moderator
eywa33 kaže...
mbaksa kaže...

Ovako prcanje u mozak nisam doživio odavno. Nema tebi više keksića. Prije ih dam ćuki, on bi ih, za razliku, znao pojest. 

Kog vraga glumiš mladog majmuna? Ti stvarno nisi sposoban razumjeti pitanje za koje ne treba čak ni srednješkolsko znanje filozofije?

Je li nešto moralno, je li nešto dobro ili loše zato:

1) što tako kaže tvoj bog

2) jer je takvo prema nekim principima (poput količine patnje koju uzrokuje)?

Odgovor nije 3) gore sam ti odgovorio. Odgovor je 1) ili 2). Nit ne moraš sam pisati odgovor - ovo ti je pitanje na zaokruživanje. Ili čak nisi sposoban odabrati između 1) i 2)? Pa onda nemaš ni minimum kompetencija sudjelovati u ovoj temi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 12:55 (mbaksa).
15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Je li nešto moralno, je li nešto dobro ili loše zato:

1) što tako kaže tvoj bog

2) zato jer je takvo prema nekim principima (poput količine patnje koju uzrokuje)?

U oba slučaja (odgovora) on "gubi". Doveo si ga u nešto što se zove Eutifronova dilema. 

Ako je dobro zato što tako kaže bog, onda on može reći da je dobro i nešto što mi smatramo lošim (npr ubojstvo) jer je sam koncept dobra i zla onda proizvoljan (bog odlučuje o njima).

U slučaju da je to takvo prema nekim principima, tj da je dobro ili loše zato što je dobro ili loše, ne zato što to Bog kaže, onda Bog nije bitan za moral, i mi ćemo ga imati i bez njega i s njim. Što znači da Bog nije potreban. Isto tako, u ovom slučaju to bi moglo značiti da Bog nije svemoguć jer nešto/netko više od njega upravlja moralom, tj moralnim standardima (pošto pričamo o dobru i zlu). Tada ni Bog nema slobodnu volju zbog tog, jer ne može ići kontra tih standarda (pošto postoji nešto više od njega i on to nešto ne može kontrolirati). 

On ti na ovo neće dat jedan od ponuđenih odgovora, nego će ti dat neki duži tekst koji slobodno možeš preskočit, jer, kao i dosad, neće biti odgovora niti ičeg bitnog u tome. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 12:08 (footballer).
14 godina
neaktivan
Drago kaže...

.........

Ukratko, u fizikalnom svemiru postoje stvari koje se događaju same od sebe i bez uzroka. 

Hahahahaha 

Daj Drago pazi malo što pišeš ...  

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Je li moralno natjerati trudnicu da iznese trudnoću u kojoj se sa sigurnošću može reći da će se dijete roditi s teškim deformacijama, vrlo vjerojatno mrtvo, a ako i preživi, umrijeti će par dana nakon poroda, a s druge strane takav porod bi ugrozio život trudnice?

Ok, možeš reći da je nemoralno jer prekidaš život. Ali to radiš da bi spasio drugi život. Usporedivo sa samoobranom. Ali, recimo da prihvatimo argument da je nemoralno zbog prekida trudnoće.

Da li je onda nemoralan čin svjesno ići na začeće djeteta u situaciji kad znaš sa izvjesnom sigurnošću da će to rezultirati s teškim deformacijama djeteta koje će čitav život patiti zbog toga? Po meni je to nemoralno i sebično, ali i razumljivo zbog evolucijskih potreba koje nas tjeraju na to, pa takve roditelje ne bih mogao osuditi.

Molim te da sam sebi odgovoriš na gornje pitanje prije čitanja spoilera:

Da li je onda nemoralan i sam čin stvaranja svemira koji će rezultirati s toliko patnje?

eywa33 kaže...

Što je tebi moj Dragane dosadno pa si tako sitnjičav. Da, od pustih kilometarskih postova, poneka se greška mora zavuć.

Nije sitničavost niti je to poneka greška ako čitav argument temeljiš na toj tvrdnji. To je ogromna greška u polaznoj točci.

eywa33 kaže...

Da bi nešto bilo dokazano mora biti provjerljivo, što - po prirodi našeg vremenitog svemira - sve što se zbilo u prošlosti svrstava u kantu sa etiketom "neprovjerljivo". To naročito vrijedi za onu prošlost u kojoj nije bilo čovjeka, zapravo nijedne žive duše. Sve i da možemo izvest neki pokusić kojim bi dobili nekakav primitivni oblik jedne žive stanice, i dalje nemamo pojma koji su bili točni početni uvjeti, kemijski sastav, omjer, temperatura...Dakle, abiogeneza će uvijek biti pretpostavka, suluda at that.

Ovo žuto je poprilično hrabra i licemjerna tvrdnja za čovjeka koji na drugom mjestu brani povijesnu točnost Biblije.

Ovo ponovno pokazuje da ne znaš ništa o znanstvenoj metodi, što bi svatko s formalnim obrazovanjem iz filozofije trebao znati jer je znanstvena metoda jednako dio filozofije koliko je i dio znanosti. Ili se na teologiji uči "alternativna filozofija"?

Zeleno: tvoj glavni argument je da život nije mogao nastati slučajno, ali si već unaprijed odlučio odbaciti rezultate testa ukoliko bi oni pokazali da si u krivu. Bravo, sve sam uvjereniji da si ti genije, a mi idioti. Točni početni uvjeti? U kojoj točci i u kojem vremenu? Zar misliš da su početni uvjeti na Zemlji bili konstantni i homogeni nekoliko miljuna godina? O rasponu početnih uvjeta nam puno govore geološki nalazi, a ako u kratkom vremenu laboratorijskog testa u uvjetima koji se nalaze unutar tog raspona nastane živa stanica, tebi to ne bi bio dovoljan dokaz? Još samo čekam da napišeš da je Bog zakopao fosile da testira našu vjeru.

Dodatno: pročitaj i ovaj članak: http://www.bug.hr/vijesti/sto-se-krije-iza-najstarijeg-fosila/159029.aspx

Tu imaš jednu ključnu informaciju o tome kako radi znanstvena metoda:

Sve što su znanstvenici predvidjeli pokazalo se točnim.

Dakle, nije stvar samo toga što je pronađeno, već je stvar u tome da je prvo bila teorija koja je rekla "očekujemo da ćemo pronaći to i to", a onda smo to i pronašli. To se zove znanstveni dokaz opažanjem predviđenog.

eywa33 kaže...

Ali zaigrat ću s tobom... Ako je abiogeneza doista nastupila onako kako i mora po vama, uzvišenim učenjacima - bez upliva Svemogućeg - onda bih zaključio da nije bilo potrebno nikakvog upliva izvana, da je slučajnost odigrala svoje, a Bog bi i dalje na svom oblačiću pio pivu i gladio bradu dok se ja i ti pitamo "kako"... Glupo pitanje, najiskrenije.

I time bi nastavio ono što vjernici rade tisućama godina - za pojavu za koju su smatrali da je sigurno rezultat Božje intervencije, suočeni s nepobitnim dokazima, napokon priznaju da ipak nije rezultat Božje intervencije. Također bi nastavio raditi još jednu stvar koju vjernici rade tisućama godina: sve ostale pojave za koje vjeruju da su rezultat Božje intervencije bi i dalje pripisivali Bogu, pravdajući to istom logikom kojom su pravdali i Božju umještanost u sve one pojave za koje danas znamo da nisu rezultat Božje intervencije, tvrdeći da je logika ispravna iako se već toliko puta pokazalo da je dala netočne rezultate.

eywa33 kaže...

Aristotel... Dakle, ako neki čovjek izvali glupost (jer bolje ne zna) onda je sve što je rekao glupo? Onda smo svi glupi, uključujući i tebe.

Aristotel nije izvalio glupost. Pretpostavka da muhe nastaju iz mesa je logična i filozofski ispravna. Međutim, ona je znanstveno pogrešna, ali Aristotel to nije u svoje vrijeme mogao znati. Kao što nije mogao znati ništa o fuziji težih elemenata, nastanku zvijezda i planeta, abiogenezi, evoluciji, velikom prasku i slično. Pozivanje na njegove zaključke, koji se temelje na nedostatku znanja kojeg danas imamo je logička pogreška pozivnja na autoritet.

eywa33 kaže...

Sa čime bi trebao usporediti skup od nekoliko milijardi instrukcija u organskom obliku? Novom haljinom Jelene Rozge?

Možda sa softwerom, bilo bi prikladnije jer je riječ upravo o tome - o programu za život. Dakle, program je. Ima instrukcije, informacije. Sve što sadrži informaciju, prema našem iskustvu, ima i inteligentni uzrok. Možda je nastalo slučajno, uvijek postoji mogućnost, no neki tvrde da je ta mogućnost praktički toliko mala da je zanemariva za praktičnu uporabu.

Da, neki tvrde. Ti neki se nazivaju kreacionisti jedni su od rijetkih ljudi koji uspijevaju napraviti više logičkih pogreški od tebe.

Jesi upoznat s https://en.wikipedia.org/wiki/Infinite_monkey_theorem

Jesi li uopće pročitao onaj moj post o opaženim nastancima novih vrsta? Tko je tu unio informaciju?

Sve kreationističke baljezgarije kreću od neispravnih pretpostavki:

- da mala vjerojatnost dokazuje da se događaj nije dogodio ili da ga je nešto moralo uzrokovati (netočno, svaki događaj koji nije nemoguć, može se dogoditi, bez obzira koliko mala vjerojatnost bila)

- da je vjerojatnost nastanka svake molekule jednaka (netočno, mislim da je to intuitivno jasno)

- da je (kompleksan) život nastao iz jednog pokušaja (netočno, prvi život je bio daleko jednostavniji, a pokušaja samo na Zemlji nije nedostajalo, miljuni ako ne i miljarde pokušaja u sekundi, kroz nekoliko miljuna godina, a što je tek s drugim planetima)

- da informacija ne može nastati sama od sebe (točno, ali neispravan argument - ako imaš generator šuma u vidu kemijskog i EM utjecaja, te filtar u vidu toga da se greške koje smetaju uklanjaju, a greške koje koriste umnažaju onda informacija nije nastala sama od sebe, već se radi o filtriranom šumu - slično kao kad uočiš lice ili životinju u obliku oblaka - ta informacija je nastala slučajno, ali tek filtar tvoje percepcije je od tog šuma napravio korisnu informaciju)

- da vrijeme ne može objasniti evoluciju (točno, ali neispravan argument - samo vrijeme ne može objasniti evoluciju, ali nitko ne tvrdi da je vrijeme uzrok evolucije, već da je evolucija spor proces i da ne možeš gledati okvir od par stotina godina i zaključiti da nešto nije moguće u miljardu godina, iako smo već i na periodu od 50 godina primjetili nastanke novih vrsta i značajne promjene u genomu vrste - to je kao da tvrdiš da kornjača ne može proći 100 m jer je u minuti stigla preći samo 30 cm)

eywa33 kaže...

slučajne gitare... 

Zapravo, vrlo je vjerojatno da je preteča gitare nastala slučajno. Netko je primjetio da napeta nit, kad se trgne, proizvodi zvuk.

eywa33 kaže...

Simpatično mi uvaljuješ "logičke greške" da bi ispalo kako poklapaš sugovornika. Za nastanak svemira ne moraju vrijediti naša iskustva i poimanje uzroka. NE MORAJU, ali mogu. A ne "ne vrijede". Mogu biti i slična, analogna... Kako znaš da ne vrijede, da ne mogu? Si bio tamo? Dakle, pričaš napamet i lukavo udaraš ispod pojasa. Kao i sa "knjigom". Analogija je jasna. Logičke pogreške nalazim jedino u tvojim "argumentima", a ja mogu samo biti u krivu. 

Oprosti, ali sve što je napravio je primjena TVOJIH tvrdnji o Bogu na sam nastanak svemira. Nisi dao odgovor kako Bog može biti nestvoren zato što je izvan prostor-vremena, a veliki prasak mora imati uzrok, iako ni o nije bio u prostor-vremenu, već je stvorio prostor-vrijeme.

eywa33 kaže...
Visak kaže...

Za svijest smo već utvrdili da je materijalnog porijekla

Svijest? Pronađeno sve? Baš sve? Super!

Tako mi intelektualnog poštenja u prahu!

eywa33 kaže...

NDE, OBE, remote viewing... ova iskustva su u tom slučaju prilično tvrdoglav trn u oku... Ništa nije dokazano, pa nemoj molim te pitat "dokaži". 

Ja sam imao neku varijantu OBE-a i odlučio sam rekonstruirati ono što se događalo oko mene da bih provjerio koliko moj doživljaj odgovara stvarnosti. Imao sam fizičku traumu i bio u polusvijesnom stanju (automatski pokreti, ali nisam bio kontaktibilan), te sam vidio sebe iz perspektiva od naprijed i od gore. Na kraju je ispalo da sve čega se sjećam u potpunosti odgovara odrazu na staklenim površinama, ali zbog udarca moj mozak to nije bio u stanju procesuirati. Srećom, to iskustvo je prošlo bez trajnih posljedica.

Ništa nije dokazano, unatoč motivaciji s velikim brojem nula: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_prizes_for_evidence_of_the_paranormal

To su pojave koje pokazuju koliko je u stanju naš mozak poigrati se s nama, ali ti si odlučio staviti nedokazane tvrdnje koje su više puta pale na pokušajima verifikacije iznad znanstveno utemeljenih objašnjenja. 

Edit: popravljeni linkovi i tipfeleri.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 13:48 (MrBlc).
18 godina
anndrej kaže...
Drago kaže...

.........

Hahahahaha 

Koji je uzrok nastanka virtualnih čestica u vakuumu? Ti imaš neko drugo objašnjenje za Casimirov efekt? Podijeli ga, dobij Nobela. 

This space for rent!
18 godina
moderator

Božja masturbacija!

18 godina
eywa33 kaže...

Hahaha... Fakat me nasmijavaš sa docirajućim stavom. Ono... Casimirov efekt koji se tako zove po nizozemskom fizičaru.... Genijalno. Može u udžbenike. 

Što se tiče virtualnih čestica... valjda ti je kao očitom fizičaru poznato da te čestice ipak trebaju "posuditi" energiju iz vakuuma, dakle trebaju nešto da obave nešto svoje. Ako krše zakon termodinamike, sori Dragane, nećeš moći provjeriti. Zahvali principu neodređenosti. No o njemu već toliko znaš pa ti je ovo valjda samo lapsus jel da? Nisam ja, poput nekih, toliko okrutan da ti spočitavam neučenost ili neznanje radi samo jedne "greškice" koja se zavukla i čitav tvoj argument svela na argument iz neznanja...

A ove tvoje tvrdnje o mom znanju, zvanju i sl... malo su dosadne. Ne moraš se tako truditi kako bi me diskreditirao. Argumentiraj tako da ti ispadneš pametan, a ne da drugog pokušavaš učiniti glupim. Ako sam glup, jebiga, neš ti, nisam imao izbora ionako, jel da baksa? A ti imaš onda "izbor" izdići se iznad moje gluposti i podučiti me, pokazati gdje griješim, ali za promjenu, tako da u očima "glupana" ne ispadaš pretenciozan i najgore od svega - u krivu. 

Čuj, nije lijepo što mi namjerno mijenjaš ime. Što bi tvoj dobri Bog zbog kojega želiš činiti dobro rekao na to? Mali isus plače kad se ulogira na forumčić i čita tvoje postove... 

Što se fizike tiče - stvarno si mnogo pglu. Dao sam ti link na tekst na Wikipediji o Casimirovom efektu i ti i dalje nešto prtljaš o tome da "čestice trebaju posuditi energiju iz vakuuma".

Koji je uzrok pojavljivanja virtualnih čestica?

Virtualne čestice se mogu javiti unutar postojećeg kvantnog polja, ali isto tako i unutar "ničega". Ovo ni na koji način ne narušava zakon očuvanja materije i energije jer se čestice javljaju u parovima (čestica - antičestica) koji se međusobno poništavaju, a dobijaš virutalni foton. Ove dvije forme se međusobno poništavaju i ponovo imamo energiju nulte točke, te na taj načlin ne krše pravilo očuvanja energije. 

Virtualne čestice mogu postati "PRAVE" čestice kada se nalaze u blizini obzora događaja (crne rupe). Tada jedna čestica bude privučena u crnu rupu, a druga ne, što je proces koji se zove Hawkingova radijacija, predviđen teoretski, potvrđen promatranjem 

"Physical insight into the process may be gained by imagining that particle–antiparticle radiation is emitted from just beyond the event horizon. This radiation does not come directly from the black hole itself, but rather is a result of virtual particles being "boosted" by the black hole's gravitation into becoming real particles.[10] As the particle–antiparticle pair was produced by the black hole's gravitational energy, the escape of one of the particles lowers the mass of the black hole.[11]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation

"Virtual particles are often popularly described as coming in pairs, a particle and antiparticle which can be of any kind. These pairs exist for an extremely short time, and then mutually annihilate. In some cases, it however is possible to boost the pair apart using external energy so that they avoid annihilation and become actual particles, as described below.

This may occur in one of two ways. In an accelerating frame of reference, the virtual particles may appear to be actual to the accelerating observer; this is known as the Unruh effect. In short, the vacuum of a stationary frame appears, to the accelerated observer, to be a warm gas of actual particles in thermodynamic equilibrium."

https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_particle

"Vacuum energy is an underlying background energy that exists in space throughout the entire Universe. One contribution to the vacuum energy may be from virtual particles which are thought to be particle pairs that blink into existence and then annihilate in a timespan too short to observe. Their behavior is codified in Heisenberg's energy–time uncertainty principle. Still, the exact effect of such fleeting bits of energy is difficult to quantify. The vacuum energy is a special case of zero-point energy that relates to the quantum vacuum.[1]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_energy

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_fluctuation

Koji je uzrok pojave virutalnih čestica u vakuumu? Nisi mi ga objasnio. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 15:40 (Drago).
14 godina
neaktivan
Drago kaže...
anndrej kaže...
Drago kaže...

.........

Hahahahaha 

Koji je uzrok nastanka virtualnih čestica u vakuumu? Ti imaš neko drugo objašnjenje za Casimirov efekt? Podijeli ga, dobij Nobela. 

:) Daj Drago, tebe smatram za bistrog momka. Ako sada neznamo uzrok, ne shvaćamo uzrok ili nismo ga do sada otkrili, to znači da nema uzroka?  Povijest je prepuna takvih "znanstvenih" pojava :)

Valjda neznamo, nemamo znanstveno objašnjenje uzroka, ... za sada...

18 godina
anndrej kaže...

:) Daj Drago, tebe smatram za bistrog momka. Ako sada neznamo uzrok, ne shvaćamo uzrok ili nismo ga do sada otkrili, to znači da nema uzroka?  Povijest je prepuna takvih "znanstvenih" pojava :)

Valjda neznamo, nemamo znanstveno objašnjenje uzroka, ... za sada...

Za sada... Ove tri točkice mi govore da samo što nisi otkrio uzrok... Svaki čas...

Znanost već sada ima objašnjenje - za pojavu virtualnih čestica NE TREBA nikakav uzrok - takvo ponašanje je u skladu sa svim principima kvantne mehanike.

Slobodno se ponovo javi u diskusiju kad izmisliš novu fiziku. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 16:33 (Drago).
12 godina
odjavljen
footballer kaže...
Nije glupo pitanje, to si sam rekao eywa, nego je glup odgovor. Samim time si dokazao da se s tobom ne moze raspravljat, jer za tebe ne postoji scenarij u kojem nisi vjernik. To je slucaj kod velike vecine vjernika (Ken Ham je rekao da ga nikad nista nece uvjerit da je rijec bozja laz). 

Pa da, zapravo. Ne znam kako me shvaćaš? Ako je Bog metafizička hipoteza, a o metafizici "moramo šutjeti" , kako tvrdi Kant, onda ne postoje dokazi za metafizičke tvrdnje. Ovo o abiogenezi, NIJE metafizička tvrdnja, niti ima metafizičke implikacije... Da se dokaže da Bog ne postoji, naravno znao bih da ne postoji i ne bi bilo mjesta vjeri ili nevjeri.

footballer kaže...
Meni, kao ateistu bi se misljenje promjenilo kada bi Bog dao dokaze. Kakve? On je Svemoguc, tako da ce znat kakav dokaz treba. Ali uz taj dokaz treba objasniti sve rupe u religiji i logici njegovog postojanja, te mi objasniti svoje postojanje u velikim detaljima. Uglavnom, sve bi mi morao dokazati. Jer tako znanost funkcionira. Mijenja se prema dokazima, ne kao religija koja mijenja dokaze da idu u korist njoj.

Ako metafizičko biće zahtjeva dokaz, onda će dokaz biti fizičke (znanstvene) ili metafizičke naravi? Što, međutim, ako ti tražiš znanstveni dokaz kojeg naravno ne nalaziš, a On ti ga već daje samo ga ti zapravo i ne tražiš, već apriorno postavljas situaciju kad tvrdiš da On ne postoji. Gore si rekao da se ne može dokazati nešto što ne postoji. Dakle već imaš stav i već si donio odluku. 

Dakle, ti ne tražiš odgovor na pitanje postoji li Bog, jer izričito tvrdiš ono što ne možeš dokazati jer je nedokazivo. To te, po svoj prilici, čini nekom vrstom vjernika, koliko god se takvi gadili i opirali toj primisli.

footballer kaže...
U slucaju da i postoji Bog, on sigurno nije onakav kakvog ga bilo koji vjernik opisuje. Ateisti će biti prvi u očima Boga, jer nisu vjerovali u sve lazi o njemu koje su ljudi izmisljali.

I da, Aristotel je bio mudar covjek itd, ali njegov nivo znanja je mizeran u usporedbi s nasim. On nije bio glup, to nisam rekao. Ali njegovo znanje nije bilo dovoljno da objasni svemir i zivot. I ti isto cherrypick-aš. Kazes da je rekao da je svemir dokaz za Boga, al nisi spomenuo da je on rekao da je spontana generacija stvarna.

Naravno da Bog nije onakav kakvim ga zamišljam ja ili bilo tko drugi. Boga strpati u ovo malo mozga u našim glavama jednostavno je suluda ideja. Ni religije nemaju ekskluzivno pravo na Boga. To nike ništa čudno. Potraži definiciju religije, ona nigdje ne tvrdi da donosi objektivne istine. To, istina, pokušavamo svu pa i ka, ali svjesni naše ograničenosti, ostajem u šutnji pred misterijom. 

Aristotel je samo logički zaključivao za pitanje regresum ad infinitum, a spontana generacija u samom svemoru je opovrgnuta. Prvi zaključak nije. Ne tvrdim da je Aristotel bio nepogrešiv, samo prilično odlučan u pronalaženju odgovora na pitanja koja je mogao postaviti i sa dostupnim znanjem odgovoriti. 

12 godina
odjavljen

Drago. Ništa o kojem pričaju znanstvenici, nije ništa. Vakuum nije ništa. Virtualne čestice to opovrgavaju. Ako one nastaju ni iz čega onda bi značilo da krše zakone termodinamike jelda? Ali, opet ti govorim, sve i da krše, ne možeš provjeriti. 

No botoom line. Vakuum nije ništa. Točka.

18 godina
eywa33 kaže...

Drago. Ništa o kojem pričaju znanstvenici, nije ništa. Vakuum nije ništa. Virtualne čestice to opovrgavaju. Ako one nastaju ni iz čega onda bi značilo da krše zakone termodinamike jelda? Ali, opet ti govorim, sve i da krše, ne možeš provjeriti. 

No botoom line. Vakuum nije ništa. Točka.

Čekaj, u kojem trenutku sam ja postavio pitanje: "Je li vakuum ništa?" Pojava virtualnih čestica ni na koji način ne krše "zakone" (koje?) termodinamike. 

Pitanje je bilo: Koji je uzrok pojave virtualnih čestica? 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.3.2017 16:06 (Drago).
15 godina
odjavljen
U redu. Sad u potpunosti razumijem koja je tvoja filozofija života. Iskreni, metafizikom nisam pretjerano očaran jer mi ne daje nikakva realne odgovore. Ali to sam možda samo ja.
Koliko razumijem, nema načina za dokazivanje tvrdnji iz metafizike, jelda? Ukoliko nema, onda je bespotrebna.

Opet miješaš dokaze tvrdnje. Uvijek je na nekome da dokaže tvrdnju, ne na oponentu da ju dokaže krivom. Svi smo nevini dok nam se ne dokaže suprotno.

Naravno da imam stav. Imaš ga i ti. Moj je podložan promjenama pod utjecajem dokaza. Da li je tvoj?

Pa ako postoji znanstveni dokaz, zašto ga nisi spomenuo dosad? Samo spominješ tu metafiziku.

Imam pitanje samo. Ti tvrdis da je svemir pod prostorom i vremenom, a Bog, pošto je van svemira nije. Logika nalaže da njegovom interakcijom sa svemirom tj Zemljom on ili dolazi pod utjecaj prostora i svemira ili ne. U oba slučaja bi morali detektirati ili nešto što je toliko čudno i izvija sve zakone fizike ili bi vidjeli dokaze njegovog djelovanja na vrijeme i prostor.
12 godina
odjavljen
footballer kaže...
U redu. Sad u potpunosti razumijem koja je tvoja filozofija života. Iskreni, metafizikom nisam pretjerano očaran jer mi ne daje nikakva realne odgovore. Ali to sam možda samo ja.
Koliko razumijem, nema načina za dokazivanje tvrdnji iz metafizike, jelda? Ukoliko nema, onda je bespotrebna.

Čuj, tvrdnja o bespotrebnosti nečega radi toga što je to nešto nedokazivo - ne slijedi. Jednostavno jedno ne proizlazi iz drugog, na temelju proste semantike. Može proći kao preferencija osobna, i to je to. 

footballer kaže...
Opet miješaš dokaze tvrdnje. Uvijek je na nekome da dokaže tvrdnju, ne na oponentu da ju dokaže krivom. Svi smo nevini dok nam se ne dokaže suprotno.

Ja možda nešto miješam, ali meni se čini da ti mene ne čitaš pažljivo. Ja tvrdim nešto, to ne želim nikome nametati, jedino ako netko želi čuti ono što mene ispunjava, ono što je razlog moje nade, onda cu reći što me se traži. 

Ovdje sam počeo na autora kojeg zanima stav forumaša ma temu, na kraju je uspalo da propovijedam. Napominjem, ne bih htio nikome nametati svoju vjeru. Nitko mi ništa nije dužan, niti sam ja nekome išta dužan također, napose bisam dužan dokazivati nešto nedokazivo... Vjera nije čak ni tvrdnja, a kamoli hipoteza, stoga po milijunti put - nije objekt dokazivanja, već življenja, životne preferencije, temeljne odluke, fundamentalnog opredjeljenja. Dakle, dokazivati Boga je M.I. Da sam ateist, nema tog boga - pun intended - koji bi se meni mogao dokazat. Uvijek bih imao miljon pitanja koje bi me navodile na skepsu. Razmisli. Daj probaj, ovaj out ti zaigrati, i odgovori što bi bilo dovoljno da povjerujes.

footballer kaže...

Naravno da imam stav. Imaš ga i ti. Moj je podložan promjenama pod utjecajem dokaza. Da li je tvoj?

Pa ako postoji znanstveni dokaz, zašto ga nisi spomenuo dosad? Samo spominješ tu metafiziku.

Mislim da opet propuštaš poantu. Nećeš moći iznaći dokaz, a onda tvrdnja da si podložan promjeni mišljenja pod utjecajem dokaza - ne slijedi logiku. Jedino ako stvarno misliš da postoji način kako dokazati Boga, u kom slučaju te molim da mi ga hipoteziraš.

footballer kaže...
Imam pitanje samo. Ti tvrdis da je svemir pod prostorom i vremenom, a Bog, pošto je van svemira nije. Logika nalaže da njegovom interakcijom sa svemirom tj Zemljom on ili dolazi pod utjecaj prostora i svemira ili ne. U oba slučaja bi morali detektirati ili nešto što je toliko čudno i izvija sve zakone fizike ili bi vidjeli dokaze njegovog djelovanja na vrijeme i prostor.

Dobro pitanje, stvarno. Mislim da je ovdje odgovor jednostavan iz perspektive kršćanina. Ja vjerujem da je Krist uskrsnuo, što upravo jest intervencija, kako veliš, odozgo. To prihvaćam vjerom na temelju spisa koje držim vjero-dostojnim. Biblija je knjiga dostojna moje vjere. Dakle, možemo pokušati diskreditirati Sveto pismo, i time bi se moja vjera doista uzljuljala. No, pošto sam proveo dugi niz godina, u sumnji u sve što ona sadrži, u istraživanju - heureka moment se dogodio i vjera u sadržaj tog djela se rodila. Bez obzira na "indoktrinaciju", apostazirao sam, da bih se, Kristovim rječima, "ponovno rodio, odozgo"... Nemam sumnje da je ovo većini forumaša mumbo-jumbo... i nemam apsolutno nikakvih problema s tim.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice