Nitko ne tvrdi da ljubav prema bogu nije stvarna, nego da taj bog nije stvaran, shvaćaš razliku?
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Koje su druge razine objašnjenja?
Na primjer one koje ne traže idiotične zahtjeve za dokazivanjem. Nijedan se međuljudski odnos ne temelji na dokazima. Ono "ženo, oženit ću te ako mi dokažeš da me voliš". Hajd probaj tako naći ženu, pretpostavljajući da je nemaš. Ili, bit ću ti prijatelj ako mi dokažeš da si pravi prijatelj. Neke stvari se grade, i taj proces traje. Dok god ne shvatite da je i vjera odnos, teško možete išta pametno o njoj i reći. Kao da tvrdite da je za posao bitan ugovor, za brak papir... za Boga dokaz. To su prvorazredne gluposti. Drago traži dokaz, nedvojbeni. Zamisli. Prvi susret sa filozofijom takav zahtjev katapultira na jednu ispodprosječnu razinu baratanja logikom i osnovnim filozofskim pojmovima. Nekima jednostavno bolje idu tech teme.
Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Na primjer one koje ne traže idiotične zahtjeve za dokazivanjem. Nijedan se međuljudski odnos ne temelji na dokazima. Ono "ženo, oženit ću te ako mi dokažeš da me voliš". Hajd probaj tako naći ženu, pretpostavljajući da je nemaš. Ili, bit ću ti prijatelj ako mi dokažeš da si pravi prijatelj. Neke stvari se grade, i taj proces traje. Dok god ne shvatite da je i vjera odnos, teško možete išta pametno o njoj i reći. Kao da tvrdite da je za posao bitan ugovor, za brak papir... za Boga dokaz. To su prvorazredne gluposti. Drago traži dokaz, nedvojbeni. Zamisli. Prvi susret sa filozofijom takav zahtjev katapultira na jednu ispodprosječnu razinu baratanja logikom i osnovnim filozofskim pojmovima. Nekima jednostavno bolje idu tech teme.
Znači odustao si od filozofije jer njome ne možeš argumentirati svoju poziciju i sad idu neke teološke bedastoće.
I sad imaš obraza spominjati osnove filozofske pojmove, a lagao si da je "objektivno dobro" osnovni filozofski pojam. 
Na primjer one koje ne traže idiotične zahtjeve za dokazivanjem. Nijedan se međuljudski odnos ne temelji na dokazima. Ono "ženo, oženit ću te ako mi dokažeš da me voliš". Hajd probaj tako naći ženu, pretpostavljajući da je nemaš. Ili, bit ću ti prijatelj ako mi dokažeš da si pravi prijatelj. Neke stvari se grade, i taj proces traje. Dok god ne shvatite da je i vjera odnos, teško možete išta pametno o njoj i reći.
Boldano - apsolutno se slažem. Međutim, taj proces u suštini nije ništa drugo nego niz uzajamnih pokazivanja i dokazivanja - kakva si osoba i koliko ti je stalo do druge strane. Ja tebe mogu smatrati prijateljem i povjerovati ti da mi nisi mogao pomoći zbog razloga koje navodiš, međutim, ako svaki put imaš neki razlog, postati ću skeptičan. Ako uz to još od mene tražiš da budem tu za tebe, a kad meni nešto treba, tebi je uvijek nešto važnije, zaključiti ću da me ne smatraš prijateljem, već budalom koju možeš iskorištavati.
Koliko veza i brakova je propalo jer su ljudi počeli jedno drugo uzimati zdravo za gotovo i nestalo je onih sitnica koje nisu ništa drugo nego DOKAZ da je drugoj strani stalo.
I meni je drago kad sam zaljubljen gledati stvari kroz romantične naočale kroz koje vidim bezuvjetnu ljubav, međutim, psihologija ljudskih odnosa je ta koja radi hladnu analizu i, svidjelo se meni to ili ne u datom trenutku, to je i dalje istina.
U životu daleko češće tražimo dokaz nego smo toga svjesni jer o tome ne razmišljamo, već automatski djelujemo.
Znači odustao si od filozofije jer njome ne možeš argumentirati svoju poziciju i sad idu neke teološke bedastoće.
I sad imaš obraza spominjati osnove filozofske pojmove, a lagao si da je "objektivno dobro" osnovni filozofski pojam. 
Znači... ti nisi u stanju čitati. As usuall. ali ovaj put doduše malko između redaka, no još uvijek osnovnoskolska razina. Hardcore, samo hardcore evidence. Nego, jesi trazio to "objektivno dobro" u rječniku pa nisi našao?
Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Znači... ti nisi u stanju čitati. As usuall. ali ovaj put doduše malko između redaka, no još uvijek osnovnoskolska razina. Hardcore, samo hardcore evidence.
Znači, glumiš filozofa, lažeš i ujedno kad nije po tvome onda i bezrazložno omalovažavaš. Jako uvjerljiva taktika. 
Čekam tebe da staviš link. Naime, ti si iznio tezu koju nisi dokazao. Još gore - znaš da to nije osnovni filozofski pojam, što znači da je tvoja teza - laž.
Zato što u startu imaš takvo stajalište...i da ti iznesem...ne bi vjerovao jel si u startu negativno nastrojen. Primjer ljubavi - ljubav ne možeš iznijet., ljubav možeš osjetit. Znanstvenici mogu opisat kemijske procese koji se događaju u tijelu zbog ljubavi ali ne mogu točno definirat moje osječaje koji mi se pojave kad vidim svoju ženu. Ljubav je više od kemijskog procesa u tijelu kao što je čovijek više od nakupine stanica. A Vam je to nejasno jel Vam se svi vaši stavovi svode na znanstveno mehaničke zaključke. Kad izađete iz sfere znanstvenog i kad uključite svoja osjetila onda če vam ljubav biti više od kemijskog procesa i onda ste na dobro putu shvatit vezu između Boga i čovjeka.
Svjedočanstva ljudi koji su najbolji primjer ljubavi Božije. To možeš osjetit u shopping centru.
Kolege toliko od mene.
Ljubav osjetim zbog kemijskih reakcija u mozgu, a ne zbog Afrodite. Eto neka ti padne razina testosterona pa cemo vidjet da li ce ti se crvic probuditi kada vidis zensku, to ti je dovoljan dokaz da ti kemija upravlja zivotom.
Citati. Kratiti. Otherwise - smrt by moderator.
Boldano - apsolutno se slažem. Međutim, taj proces u suštini nije ništa drugo nego niz uzajamnih pokazivanja i dokazivanja - kakva si osoba i koliko ti je stalo do druge strane. Ja tebe mogu smatrati prijateljem i povjerovati ti da mi nisi mogao pomoći zbog razloga koje navodiš, međutim, ako svaki put imaš neki razlog, postati ću skeptičan. Ako uz to još od mene tražiš da budem tu za tebe, a kad meni nešto treba, tebi je uvijek nešto važnije, zaključiti ću da me ne smatraš prijateljem, već budalom koju možeš iskorištavati.
Koliko veza i brakova je propalo jer su ljudi počeli jedno drugo uzimati zdravo za gotovo i nestalo je onih sitnica koje nisu ništa drugo nego DOKAZ da je drugoj strani stalo.
I meni je drago kad sam zaljubljen gledati stvari kroz romantične naočale kroz koje vidim bezuvjetnu ljubav, međutim, psihologija ljudskih odnosa je ta koja radi hladnu analizu i, svidjelo se meni to ili ne u datom trenutku, to je i dalje istina.
U životu daleko češće tražimo dokaz nego smo toga svjesni jer o tome ne razmišljamo, već automatski djelujemo.
Jel prvo tražiš dokaz ili vjeruješ? Ne moraš odgovoriti, jer svatko normalan prvo vjeruje nekome, a onda se i uvjeri. Svaki međuljudski odnos počiva na povjerenju prvo, a onda se odnos gradi dalje obostrano. Jel tražiš taksista, vozača autobusa da ti pokaže vozačku i dokaže da je sposoban vozit? Ali ne, vama Bog mora dokazati da postoji prvo, a onda možda povjerujete. Ajd probaj tako naći prijatelja. Ja sam i dalje uvjeren da većina vas tzv. ateista zapravo ima osnovnoskolsku pogrešnu definiciju Boga, pa se u odnosu na takvu svrstavate kao ateisti. I ja sam za Boga kakvog recimo Drago zamišlja - ateist.
Višče, ti nikad čitao književnost, poeziju, slušao muziku, čuo za poredbu, paralelu, analogiju, metaforu?
Ja tog taksista mogu viditi kao sto on mene moze, uz to jos mogu komunicirati sa njim, da li to mogu sa bogom?
Ljubav osjetim zbog kemijskih reakcija u mozgu, a ne zbog Afrodite. Eto neka ti padne razina testosterona pa cemo vidjet da li ce ti se crvic probuditi kada vidis zensku, to ti je dovoljan dokaz da ti kemija upravlja zivotom.
Moš pliz, ako nije problem, dati hormonalnu dijagnozu sv. Majki Terezi? Ona je, recimo, bila redovito u izravnom kontaktu sa oboljelim od raznih zaraznih bolesti, stavljajući sebe tako u opasnost. Daj mi dijagnozu jedne takve osobe. Budaletina? Ili svetica? Kolbe, ista stvar?
Ja tog taksista mogu viditi kao sto on mene moze, uz to jos mogu komunicirati sa njim, da li to mogu sa bogom?
Jesi kad svoj mozak vidio? Zamisli da možeš vidjeti Boga, kako bi to bilo pošteno prema slijepcima? Upravo to. I ja sam ateist za takvoga boga. Nije to Bog.
Svoj mozak ne mogu vidit ali zato mogu tuđi sto je dovoljan dokaz da on postoji, bica iz Biblije nigdje jos nisam vidio.
Svoj mozak ne mogu vidit ali zato mogu tuđi sto je dovoljan dokaz da on postoji, bica iz Biblije nigdje jos nisam vidio.
Postoje li misli koje ti se vrte u glavi? Gdje su one? Vidiš li ih? Si ti svjesno biće? Ako ne, onda si po mojoj procjeni prosječan AI, ako da - dokaži. Itko može dokazati svijest? Dakle, na pretpostavci da je čovjek svjesno biće gradimo čitavu kulturu, a nije niti dokazana... Hebote, problem imamo ljudi. Baksa? Help!
Imaš pravo, ništa nije adekvatna usporedba za Boga. Zato se i trudimo. No zapravo ti ni ne možeš spominjati adekvatnost za nešto što tebi ne znači jer - ne postoji. Kako znati što je adekvatno za nešto što ne prihvaćaš?
Da, tvoj prika jednorog je adekvatna slika o tvom bogu. I ja sam za takvog ateist.
Naravno da sam svijesno bice, ipak se mogu prepoznati u ogledalu, a uz nas imas i par zivotinja koja su svijesna bica. Da, misli postoje u glavi ipak je to kombinacija kemijskih reakcija i okidanje neurona el. signalima.
Jel prvo tražiš dokaz ili vjeruješ? Ne moraš odgovoriti, jer svatko normalan prvo vjeruje nekome, a onda se i uvjeri. Svaki međuljudski odnos počiva na povjerenju prvo, a onda se odnos gradi dalje obostrano. Jel tražiš taksista, vozača autobusa da ti pokaže vozačku i dokaže da je sposoban vozit? Ali ne, vama Bog mora dokazati da postoji prvo, a onda možda povjerujete. Ajd probaj tako naći prijatelja. Ja sam i dalje uvjeren da većina vas tzv. ateista zapravo ima osnovnoskolsku pogrešnu definiciju Boga, pa se u odnosu na takvu svrstavate kao ateisti. I ja sam za Boga kakvog recimo Drago zamišlja - ateist.
Ovo je već postao poprilično zanimljiv obrazac. Zašto većina sudionika ove rasprave koji su na teističkoj strani imaju toliko problema s percipiranjem nijansi. Kod vas je sva apsolutno, ili je crno ili bijelo, ne postoji sivo. Kad ti tek upoznaš nekoga, vjeruješ li mu apsolutno ili si ipak skeptičan oko toga što ti govori i kakvi su mu motivi? Hoćeš li osobi koju si jučer upoznao posuditi 500 kuna i vjerovati mu da će ti vratiti do kraja tjedna? Ja neću, ali prijatelju hoću jer znam da će mi vratiti ako mu se ne dogodi nešto zbog čega bi mu tih 500 kuna i dao. Znam zato što mi je prijatelj, ali mi je i prijatelj zato što to znam - to je zatvoreni krug kojeg gradiš polagano, a ako ga jedna strana prekine, teže ga je popraviti nego ga je bilo izgraditi.
Tvrdnja da svatko normalan prvo vjeruje nekome je netočna. Ti impliciraš da od svake osobe kojoj ne vjeruješ tražiš dokaze. To je glupost, to nitko ne radi, već ono što netko govori i radi provlačiš kroz svjesne, ali i podsvjesne filtre i ako ne prođe te filtre nećeš mu vjerovati i vjerojatno ćeš ga lagano eliminirati iz svog života ako već niste razvili dovoljno dubog odnos da bi ti dovoljno stalo da tražiš dokaze, a i ti dokazi obično budu empirijski (točnije, ona stara, pokazati će vrijeme).
Od vozača taksija ili autobusa je negova poslodavac zakonski dužan tražiti dokaz, tako da ja mogu doći s pozitivnim biasom i pretpostaviti da zna. Ako se pokaže da neka firma zapošljava vozače bez vozačke, onda bih o tome i razmislio, iako mi je logičnije otići kod konkurencije.
Vjeri u Boga sam dao šansu uz poprilično nisku dozu skepticizma, pa je i tu šansu prokockala.
Postoje li misli koje ti se vrte u glavi? Gdje su one? Vidiš li ih?
Ako smatraš da kolega nije u pravu, zašto ne napišeš odgovore na ta pitanja da ga (ili da nas) educiraš. 
Ne mogu dokazati da ti imaš svijest pa ću biti slobodan procijeniti da si samo prosječan AI.
Na pretpostavci da je čovjek svjesno biće gradimo čitavu kulturu. Gradimo čitavu kulturu na pretpostavci da je čovjek svjesno biće. Kako god okrenem, ne kužim što je pjesnik htio reći. Što bi to za sobom povlačilo? Da se dokaže da čovjek nije svjesno biće, ta izgrađena kultura bila bi... Ne bi bila kultura ili što? Gradili smo kulturu uzalud? Kakvo veze jedno ima s drugim? Što to uopće znači "graditi kulturu na pretpostavci"?
Ta tvoja izjava mi jako liči na onaj Dipak Čopra rendom kvot generator - uzmeš nekolko imenica, jedan glagol i jedan pridjev za naglasak i eto ti nešto što zvuči "duboko". A ustvari je besmislena ili isprazna izjava, izjava bez sadržaja.
Imaš pravo, ništa nije adekvatna usporedba za Boga. Zato se i trudimo. No zapravo ti ni ne možeš spominjati adekvatnost za nešto što tebi ne znači jer - ne postoji. Kako znati što je adekvatno za nešto što ne prihvaćaš?
Da, tvoj prika jednorog je adekvatna slika o tvom bogu. I ja sam za takvog ateist.
Koji prozirni straw-man. Kolega Visak ne priča o usporedbi s nekim bogom, nego priča o usporedbi s postojanjem nekog boga.
Baksa standardno strawmanaš. Kako ti samo tako jednostavna poanta bježi? Dakle, da, imao bi svakog razloga tvrditi da sam AI, kao i za svako drugo biće. I poanta je da nešto iznimno važno za civilizaciju - nemamo nedvojbeno dokazano već uglavnom potpuno apriori prihvaćamo. Ne samo da nemamo "dokazanu" svijest, već niti u teoriji nemamo način kako nastaviti civilizaciju kao do sada s obzirom na poimanje svijesti i onda kada je "dokažemo", kao recimo D. Dennett. On argumentira ideju svijesti kao iluzije, i u isto vrijeme sve ikada ljudsko svodi na produkt iluzije. Faking zanimljivo. Čak i Deepak ima bolje ideje od njega.
Kakve su to gluposti. Pogledaj se u ogledalo kada si musav i prepoznat ces da si to ti musav, a ne nekakva iluzija tebe ili sta vec.
Kakve su to gluposti. Pogledaj se u ogledalo kada si musav i prepoznat ces da si to ti musav, a ne nekakva iluzija tebe ili sta vec.
Malo smo se prešli... Nije bilo pitanje da sebi dokažeš, već meni. Mislim dakle jesam je sasvim jasno. No misle li i drugi ili samo smisleno (neki pak besmisleno) odgovaraju kao robotići?
Ne se zalijetati. I sjetit se poante spominjanja svijesti. Nitko na ovoj Zemlji ne temelji smisao života na dokazanim pojavama.
Dakle, da, imao bi svakog razloga tvrditi da sam AI, kao i za svako drugo biće.
Po kojoj logici?
Nisi odgovorio na pitanja koja si postavio kolegi, a za koja si aludirao da kolega ima pogrešne odgovore: "Postoje li misli koje ti se vrte u glavi? Gdje su one? Vidiš li ih?"
I poanta je da nešto iznimno važno za civilizaciju
Iznimno važnu? Po kojoj logici? Kakvu ulogu za našu civilizaciju ima to jesmo li doista svjesni ili "samo" radimo, razmišljamo, osjećamo, ponašamo se kao da jesmo svjesni?
Ne samo da nemamo "dokazanu" svijest,
Koju konkretno definiciju svijesti ti tu uzimaš? Što konkretno bi ti to značilo "dokazana svijest"?
već niti u teoriji nemamo način kako nastaviti civilizaciju kao do sada s obzirom na poimanje svijesti i onda kada je "dokažemo"
O čem ti pričaš? Ljudi sad moraju zaustaviti svoje živote i čekati da netko "dokaže svijest"? Pa onda čekati da se drugi dogovore što i kako dalje?
kao recimo D. Dennett. On argumentira ideju svijesti kao iluzije, i u isto vrijeme sve ikada ljudsko svodi na produkt iluzije. Faking zanimljivo. Čak i Deepak ima bolje ideje od njega.
Ti odbijaš ideju svijesti kao iluzije zato jer ti nije zanimljiva?
Šta da odgovaram kad vam se bit čovjeka svodi na znanstveno mehaničke zaključke...
Znači moj osječaji prema supruzi su također besmisleni...jer ja mislim...
Ako gledamo da vi kažete za čovjeka da je nakupina stanica onda zaključujem da vi imate problema s onim što ne možete objasnit., tj ako nemaš dokaza - piši propalo.
Očito si postao Ateist jer ti je religiozna dimenzija postajala nepoznata i suvišna (ili je nisi prakticirao ili te nitko nije imao usmjerit na pravi put).
Odnos s Bogom nije pitanje znanja nego molitve.
Ne, genijalac. Nego dolazim na odredište koje je jedino smisleno u tom slučaju - besmisao. Ne vidiš nit, ne sjećaš se prošle rasprave koju si "moderirao" potpuno pogrešno i besciljno? Ne? Da.
Ne, genijalac. Nego dolazim na odredište koje je jedino smisleno u tom slučaju - besmisao.
I koji je problem s tim, genijalče?